» »

Intel predstavil novo velikost matičnih plošč 5 x 5

Intel predstavil novo velikost matičnih plošč 5 x 5

AnandTech - Intel je predstavil nov format majhnih matičnih plošč z imenom 5 x 5, ki v resnici merijo 5,5 x 5,8 palca
(140 x 147 milimetrov), kar je še vedno najmanj med formati, ki omogočajo zamenjavo procesorja. Format mini-ITX meri 6,7 x 6,7 palca, torej je kar 40 odstotkov večji. Intel NUC je resda manjši (4,5 x 4,4), a ima procesor fiksno pritrjen in ne omogoča zamenjave. Intel zagotavlja, da bo najmanjšo možno izvedbo 5 x 5 mogoče stlačiti v prostornino 0,85 L, kar je zavidljiv dosežek - pomaga tudi dejstvo, da je položaj procesorja natančno predpisan na ploščah v tem formatu, zato bosta gradnja celotnih ohišij in sestavljanje sistemov nekoliko lažja, hladilniki pa vgrajeni kar na ohišjih. Hkrati ima 5 x 5 standardne luknje za privijačenje v ohišja, tako da bo mogoče plošče pritrditi tudi v standardna ohišja za večje formate (kar sicer nekoliko izniči poanto majhnega formata).

Novi 5 x 5 ima kljub majhni velikosti povsem spodobne karakteristike. Podpira procesorjev na podnožju LGA, pomnilniške module SODIMM, pogone M.2, priključek ethernet in čip za Wi-Fi, in zunanji napajalnik. Polne reže za PCIe ne predvideva; če jo potrebujete za hudo grafično kartico, boste morali vzeti vsaj velikost mini-ITX. Dizajniran je za procesorje s porabo 35 W ali 65 W, kar ponuja bistveno več kot 28 W v NUC-u. Nadgrajevanje procesorjev se sicer sliši lepo, a običajno prehod na novo generacijo na isti matični plošči ne deluje povsem brezhibno, zato pohitritve niso tolikšne, kot bi lahko bile. Vseeno pa je dobrodošla že možnost izbire. Kot kaže, 5 x 5 ne bo namenjen končnim uporabnikom, temveč sestavljavcem sistemov.

10 komentarjev

Jst ::

Škoda, da ni vsaj ene polne PCIe reže.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

čuhalev ::

1. Sestavljalci sistemov imajo že sedaj neke svoje formate matičnih plošč.
2. Uporabniki že sestavljenih sistemov procesorjev naknadno ne menjajo.

opeter ::

Končno, da se pomikamo proti manjšim formatom in da bodo grde velike škatle izginile. Saj ne, da nismo imeli MicroATX in ITX, mini-ITX ...
V vsakem primeru, to je prihodnost.

Predvsem pa se vidi, da je počasi minil čas razširitvenih kartih. Vse, kar boš lahko menjal (ali pa tudi ne) bo CPU, RAM, pa še neke malenkosti.

Oziroma, vprašanje je, do kdaj se bo dalo še kupiti ločene komponente. Ker trend se premika proti vse več integriranim, kompaktnih stvarem.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

fosil ::

Se mi ne zdi preveč posrečeno tole.
Stvar ni kaj dosti manjša od mini-itx, ampak ima pa precej več omejitev.
Tako je!

Markoff ::

opeter je izjavil:

Predvsem pa se vidi, da je počasi minil čas razširitvenih kartih. Vse, kar boš lahko menjal (ali pa tudi ne) bo CPU, RAM, pa še neke malenkosti.
Oziroma, vprašanje je, do kdaj se bo dalo še kupiti ločene komponente. Ker trend se premika proti vse več integriranim, kompaktnih stvarem.

Tipična lastnost trendov je, da se enkrat končajo. Verjetno bodo diskretne kartice res bolj nišne (npr. grafične zagotovo ne bodo kar tako odšle), ne bodo pa izginile.

Sicer pa, po pravici povedano, nazadnje, ko sem menjal komponente, sem obdržal samo ohišje, tipkovnico, miš in monitor ter DVD pogon. Menjal sem plato, CPU, RAM (oz. 1 ploščico novega, 1 starega), SSD, HDD, grafo in tudi napajalnik. Res pa je minilo od prejšnje nadgradnje že lep čas. Hvala SW razvijalcem, ker jim bloatware-a ni uspelo še bolj zbloatati, kot so to redno počeli v zadnjih 30 letih. Potreba po novih komponentah se je tako časovno precej razpotegnila. Pa tudi standardi (DDR3, PCIe, SATA, CPU sloti) se končno držijo vrsto let, ne pa menjajo vsaki 1-2 leti. V bistvu sem prav zadovoljni uporabnik PCja. :)
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

mtosev ::

slabo edino, da so ram sloti so-dimm. podraži zadevo
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

scipascapa ::

obupno, ne kupujte tega.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: jest10 ()

kohoutek111 ::

Odlično... ker spadam med nekoliko bolj zrele uporabnike, lahko povem, da smo v davnih časih, tam nekje 1995 in do 2000 že imeli plošče all-in-one, trend je bil takrat isti - čimmanj dodatkov v PC. Notri smo dali VESA BUS grafično, vse ostalo je bilo že na plati, 386 in 486dx so imeli celo še pasivno hlajenje velikokrat. ksneje so prišle plošče s 6 ISA vodili in še eno VESA, bile so ogromne, zdaj se vračamo na MINI ITX. Imam eno s Celeron 1037u, zadovolji vse moje potrebe po delu, pa imam svojo firmo in res veliko delam na računalnik, sploh ne vidim potrebe po čem drugem, večjem ali zmogljivejšem, za gledanje filmov je Tv, za igranje igric pa Konzola.

roli ::

Mjah. Ideja je super. Izvedba niti ne toliko. Mislim, da je Mini ITX precej dobra izbira - vsaj kar se razmerja med zmogljivostjo, razširljivostjo in velikostjo tiče. Nažalost so cene ponavadi nekoliko višje.
http://www.r00li.com

čuhalev ::

Na našem 486 je bil tudi IDE vmesnik na ISA + VLB.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

mini ITX računalnik (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
10422175 (18043) Dr_M
»

Poceni, hitra in tiha mini-ITX konfiguracija (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
8614870 (11001) simongrega1
»

Intel izdal nove Atome za strežnike (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
6311227 (8582) Spock83
»

LGA-1150 utegne biti zadnje namizno podnožje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Procesorji
11324151 (19977) Isotropic
»

Albatron ponudil mini-ITX ploščo za AMD-jeve Turione

Oddelek: Novice / Matične plošče
314949 (3898) sidd

Več podobnih tem