» »

K rasti Gamestopa prispevali tudi boti

K rasti Gamestopa prispevali tudi boti

Reuters - Januarsko rast delnice Gamestopa, ki so jo zakuhali na Redditu, so pomagali podpihovati tudi boti, ugotavljajo v raziskavi v podjetju PiiQ Media. Ugotovili so, da so navdušenje pomagali ustvarjati tudi organizirani gospodarski ali tuji akterji. Izvršni direktor Reddita je sicer v zaslišanju pred Kongresom dejal, da boti in lažni računi niso imeli občutnega vpliva na dogajanje.

V najnovejši analizi so preverili objave na družbenih omrežjih Twitter, Facebook, Instagram in platformi YouTube, ki so vsebovale ključne besede GME, Hold the Line in podobno. (Reddita niso analizirali, pričakujejo pa podobne rezultate.) Osredotočili so se na obdobje od 28. januarja do 18. februarja, da bi primerjali balonasto in normalno stanje. Ugotovili so, da so sodelovali tudi boti oziroma strojni računi z avtomatiziranimi objavami. Njihovo objavljanje je zelo predvidljivo, saj vrhunec doseže ob začetku trgovalnega dne in tik pred zaprtjem trgov. Izdaja jih dejstvo, da se vzorec skoraj brez variacij ponavlja iz dneva v dan, medtem ko so človeške objave bolj spremenljive znotraj dneva in med dnevi. Lažnih računov, ki so napihovali delnice, je bilo več deset tisoč. To ni težko dosegljivo, saj lahko za nekaj sto dolarjev kupimo več tisoč lažnih računov in objavljanje z njih.

Dogajanje na borzah ob strašni nihajnosti delnice Gamestopa, ki je v pol leta zrasla z 10 dolarjev na 400, pa zgrmela na 50, sedaj pa spet pleza prek 100, preiskujejo tudi organi. Ameriška agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) preiskuje Gamestop in še več drugih delnic, kjer so prav tako beležili nenavadne vzorce. V petek so na primer ustavili trgovanje s 15 delnicami zaradi nenavadne aktivnosti.

6 komentarjev

ajdov2 ::

pač všeč mi je ta delnica

gus5 ::

kjer so prav tako beležili nenavadne vzorce
Sprejemljivi so le tisti vzorci, ki "poučenim" investitorjem (finančnim skladom) prinašajo milijarde. "Retail" investitorji so na borzi nezaželeni. Borza & bogatenje s špekulacijami sta za "velike fante"...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gus5 ()

c3p0 ::

Malo drugačni boti, ki priviligiranim prinašajo milijarde, samo zato ker so kolocirani tik ob borzi, da so par ms hitrejši od drugih, so pa čisto OK. Novici manjka samo še "ruski".

fikus_ ::

Sedaj so boti grdi grdi, ko so prinesli izgubo skladom, ko se pa to s pomočjo botov naredi majhnim delničarjem, je pa ok, se nihče ne zgraža.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: fikus_ ()

gruntfürmich ::

sj je jasno kot beli dan, da drugi profesionalni vlagatelji ne bodo stali križem rok in gledali kako gre vrtiljak mimo njih...
čisto možno je da so profesionalci sproducirali ves ta šov, reddit in ostale male ribice pa so samo krinka.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Furbo ::

Bullshit.

Ampak butasti skladi so šli spet shortat in jih zdaj spet lupijo hahaha.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Reddit povzročil 17-kratno rast delnice trgovca z igrami Gamestop (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Rezultati
25143335 (25916) Mr.B
»

Bitcoin po podpori Mastercarda poletel (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
5413385 (7624) MrStein
»

Elon Musk poskrbel za skokovito rast bitcoina (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
10920369 (14416) IL_DIAVOLO
»

Musk v težavah zaradi tvita o prevzemu Tesle

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
3513675 (10308) Magic1

Več podobnih tem