» »

Srečanje elite iz Silicijeve doline z Obamo

Srečanje elite iz Silicijeve doline z Obamo

The Wall Street Journal - Ameriški predsednik Barack Obama te dni potuje po zahodni obali ZDA in se srečuje z voditelji tehnoloških podjetij. V četrtek zvečer je pripotoval v Kalifornijo, kjer je pod organizacijo Johna Doerra večerjal z 12 izvršnimi direktorji ali predsedniki pomembnih podjetij in organizacij. Med njimi so bili Carol Bartz (izvršna direktorica Yahooja), Dick Costolo (izvršni direktor Twitterja), Larry Ellison (izvršni direktor Oracla), John Hennessy (rektor Univerze Stanford), Steve Jobs (izvršni direktor Appla), Eric Schmidt (izvršni direktor Googla) in Mark Zuckerberg (izvršni direktor Facebooka).

Včeraj je Obama odpotoval v Oregon, kjer si je ogledal Intelov proizvodni obrat in objavil, da bo Intelov izvršni direktor Paul Otellini postal član novoustanovljenega Sveta za zaposlitve in konkurenčnost (Council on Jobs and Competitiveness), ki ima vlogo Obamovega svetovalnega telesa.

Na večerji je Obama z vodji podjetij govoril o načinih, kako lahko ameriško gospodarstvo postane konkurenčnejše in tu imajo tehnološka podjetja pomembno mesto. Govorili so o vzpodbudah za zaposlovanje in povečanem vlaganju v raziskave in razvoj ter sodelovanju vlade in zasebnega sektorja pri okrevanju gospodarstva. Pomembno vprašanje je bilo tudi, kako bi prepričali mladino za vpis na naravoslovne in tehnične univerzitetne programe.

Obama je v predlogu proračuna za leto 2012 (oktober 2011-september 2012) že predlagal, da se izdatki za raziskave in razvoj povišajo na 148 milijard dolarjev, kar pomeni 477 dolarjev na prebivalca ZDA oziroma štiri odstotke vseh izdatkov iz zveznega proračuna.

Obamovi nasprotniki seveda večerjo vidijo predvsem kot nabiranje pozitivnih točk za ponovno izvolitev leta 2012. Res je, da je večina povabljenih (deset je prispevalo za demokrate več kot 900.000 dolarjev) bogato finančno podprla kandidaturo leta 2008. Prav tako so tudi podjetja, ki jih vodijo, zelo dejavna pri lobiranju; Google je naprimer lani za lobiranje zapravil 5,1 milijona dolarjev.

2 komentarja

alessio2 ::

Ta meeting bi pa rad videl v živo ;)
Na koncu so se ziher kregali kdo bo račun vzel ;D

srus ::

Jobs na predsednikovi levi, Zuckerberg na desni, pomenljivo ni kaj. Kje je pa Pahor? Aha, zakone spreminja, da bi iz ZDA lažje pritegnil zapornike, namesto investitorjev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: srus ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sonyjev direktor se poslavlja

Oddelek: Novice / Ostale najave
238632 (7030) Vazelin
»

Apple, Google, Intel in Adobe ponudili premalo, tožba zaposlenih gre dalje

Oddelek: Novice / Tožbe
128045 (5916) sisemen 
»

Western Digital kupuje Hitachi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
5214561 (12898) driver_x
»

Odprto pismo Nokii in Microsoftu: Sodelujta (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
7625101 (22291) LordPero

Več podobnih tem