» »

Apple WWDC: Mac in OS X

Apple WWDC: Mac in OS X

vir: The Verge

vir: The Verge

vir: The Verge

vir: The Verge
The Verge - Kot je običajno za Applove prireditve, na katerih predstavijo obilico novosti, so tokratno otvoritveno predstavitev razvijalske konference WWDC začeli s statistiko. Tokrat so se pohvalili predvsem z odlično predstavo svoje trgovine za mobilni operacijski sistem iOS. Poročali smo že, da so nedavno presegli kar 50 milijard namestitev aplikacij na vseh napravah. To so zdaj ponovno poudarili in z veseljem povedali, da so v petih letih, kolikor let je odprta trgovina, razvijalcem izplačali že 10 milijard dolarjev. Polovico tega zneska so izplačali v zadnjem letu dni. Sicer je v trgovini že 900.000 različnih aplikacij, od tega 375.000 namenjenih izključno iPadom.

Del predstavitve, posvečene Macom in OS X-u, so prav tako začeli s statistiko le-teh. Od lanske predstavitve so prodali 28 milijonov kopij OS X 10.8 (Mountain Lion), kar pri 72 milijonih uporabnikov Macov pomeni 35 % penetracijo najnovejše različice. A ta v kratkem ne bo več najnovejša.

Pri Applu so se tokrat soočali s težavo, kako poimenovati novo različico, saj jim imen velikih mačk zmanjkuje. V šali jih je zaskrbelo, da bodo zaradi tega zamudili datum izida in se nato, ponovno v šali, odločili poimenovati novo izdajo Sea Lion. V resnici bo OS X 10.9 namreč prekinil tradicijo poimenovanja po velikih mačkah, saj bo nosil kodno ime Mavericks. Gre za pomemben surferski 'spot' v Kaliforniji - prav ta zvezna država, dom Appla v ZDA, je namreč postala osnova za kodna imena operacijskih sistemov naslednjih deset let.

OS X Mavericks prinaša nekaj dobrodošlih novosti pri upravljanju z operacijskim sistemom. Začeli so s Finderjem (Razsikovalec v svetu OS X), ki prinese brskanje v zavihkih in oznake datotek oz. dokumentov. Zavihki bodo lahko združeni v enem oknu, ali pa bo vsaka mapa še vedno odprta v ločenem oknu. Popolnoma enako, kot pri brskalnikih torej. Z oznakami bo iskanje po datotekah bistveno lažje, saj bo npr. mogoče prikazati oblak ene (ali več) oznak, datotekam pa bo oznake mogoče dodajati tako, da se jih bo zgolj potegnilo v okno, v katerem je prikazana želena oznaka.

OS X Mavericks bo izboljšal izkušnjo za uporabnike z več monitorji, ki iz dneva v dan postajajo pogostejša izbira nekoliko zahtevnejših uporabnikov. Vsak monitor bo po novem imel menijsko vrstico na vrhu zaslona (ta je v OS X fiksna in skupna vsem oknom) ter dock z bližnjicami na dnu zaslona. Poleg fizično priključenih zaslonov bo zdaj sliko kot na dodatnem zaslonu mogoče prikazovati tudi na LCD televizorju, povezanem prek AirPlaya, torej popolnoma brezžično. Uporabi na več monitorjih hkrati je bil prilagojen še Mission Control, ki omogoča hiter pregled in menjavanje med odprtimi okni. Novost je še, da se bodo opozorila, ki bi se sicer pokazala na zaslonu zaklenjene naprave z iOS-om, pokazala tudi v obvestilnem centru OS X, kjer bo mogoče z opozorili tudi upravljati (npr. odgovoriti na sporočilo, zbrisati e-pošto, ...).

OS X Mavericks bo še bolj prijazen predvsem prenosnikom, saj naj bi izboljšali upravljanje s procesorjem, ki bo tako lahko očitno bistveno več časa preživel v brezdelju (in porabljal manj energije), neaktiven del pomnilnika aplikacije pa bodo stisnili, in tako pridobili prostega. Z malo zlobe bi lahko napovedali, da bistvenih preskokov v količini pomnilnika na novih Macih letos še ne bo.

Safari je očitno močno pohitren (in je obenem varčnejši od konkurence), prinaša zaznamke v stranskem meniju, kjer se skriva tudi možnost spremljanja Twitterja. Safari naj bi bil po novem pravzaprav precej omejen odjemalec za Twitter. V OS X Mavericks je prenovljen še odjemalec za pošto, koledar, z iOS so prenesli iBooks in Maps, itd., vsem aplikacijam pa je skupno, da dizajn ne vsebuje več umetnih tekstur usnja, lanenih tkanin in drugih posnetkov iz resničnega sveta. Napovedi modernejšega izgleda se tako napovedujejo. OS X Mavericks je za razvijalce že zdaj na voljo v beta različici, končna verzija pa naj bi bila nared jeseni.

Predstavitev se je nadaljevala z MacBook Airi. Celotna linija je 'popolnoma' prenovljena, govori se o obljubah celodnevne avtonomije. Vsi modeli bodo jasno opremljeni z novimi Intelovimi procesorji Haswell, kar je daleč od presenečenja. Prav od tu, poleg mnogo višje grafične zmogljivosti, pride večina prihrankov pri porabi baterije, ki omogoča daljšo avtonomijo. 11-palčni model naj bi tako zdržal do 9, 13-palčni pa do 12 ur med polnjenji oz. do 10 ur ob gledanju filmov z iTunes. Vsi modeli bodo opremljeni z novim standardom za brezžična omrežja, WiFi 802.11ac in s pogoni SSD, kot je to običajno. Zasloni očitno ostajajo enaki, torej MacBook Air še vedno ne bo v različici Retina.

Novi prenosniki so že na voljo, od 1000 dolarjev za 128-gigabajtni, 11-palčni model oz. od 1100 dolarjev za enako prostoren, 13-palčni model. V osnovni izdaji je dodatnih 128 GB prostora vrednih 200 ameriških dolarjev. S posebnim naročilom je prostornino diska mogoče povečati na 512 GB, medtem ko je namesto osnovnih 4 GB (zato stiskanje pomnilnika v novem OS X-u) mogoče naročiti sistem z 8 GB pomnilnika, kar je dobrodošla sprememba v svetu Ultrabookov.

Velika novost v svetu Macov je tokrat nedvomno popolnoma prenovljen Mac Pro. Lahko bo prišlo še do manjših sprememb, saj bo dokončno predstavljen šele kasneje letos, a se je vseeno videlo splošno zasnovo (je pokončne, cilindrične oblike, na hitro podobno Braunovemu kavomatu KF 20), medtem ko smo izvedeli še, da zaseda zgolj osmino prostora starega Mac Proja, je opremljen z Intelovimi procesorji Xeon iz serije E5 (do 12 niti, torej do 6 jeder), s parom AMD-jevih grafičnih kartic FirePRO, podpira pomnilnik ECC, je opremljen s Thunderboltom druge generacije (s kar 6 priključki), ima 4 priključke USB 3.0 in podpira zaslone z ločljivostjo 4k. Za hrambo podatkov bo poskrbel pogon SSD na vodilu PCIe. Zasnovan je jasno v ZDA, kjer bo tudi, zanimivo, izdelan.

Poleg nove ikone je iCloud dobil še oblačni iWork, ki od zdaj naprej ponuja konkurenco Googlovi storitvi Docs (oz. zdaj Drive). V brskalniku bo namreč mogoče ustvarjati oz. urejati dokumente (Pages), razpredelnice (Numbers) in predstavitve (Keynote). Oblačna različica očitno podpira tudi Microsoftove datoteke, saj se pri Applu zavedajo, da svet večinoma še vedno živi v okolju Office. Podprti so brskalniki Safari, Chrome in IE, beta različica za razvijalce je na voljo zdaj, medtem ko bo končna različica na voljo kasneje letos.

Predstavitev se je seveda nadaljevala z iOS-om, a več o tem v ločenem prispevku.

68 komentarjev

«
1
2

CoolBits ::



MacPro

trnvpeti ::

uporabno stiskanje pomnilnika, manjsa poraba pomnilnika(torej bo 4G zadosti za 9x%), manjsa poraba cpuja
na baterijo pa še prinese haswell

drugo pa sminka

opeter ::

Za ceno Mac Pro sploh ne upam vprašat ... ziher bo blizu 5000 $.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Aston_11 ::

Tale je kot centralni sesalec, ki ga imajo ljudje v kleti. Za šminko bo, če ga daš v dnevno sobo.

trnvpeti ::

opeter je izjavil:

Za ceno Mac Pro sploh ne upam vprašat ... ziher bo blizu 5000 $.

po mojem se vec (PCI SSD 1.5G read,1G write je koliko?)

opeter ::

Aston_11 je izjavil:

Tale je kot centralni sesalec, ki ga imajo ljudje v kleti. Za šminko bo, če ga daš v dnevno sobo.


Nekateri pravijo, da izgleda kot kanta za smeti, drugi kot pepelnik, tretji kot nek robot oz. komad iz Vojne zvezd/Star Wars, recimo črni R2-D2.

Sicer pa imaš prav. Prav hecno izgleda. Možno pa je seveda, da bodo v prihodnosti vsi namizni računalniki izgledali takole in bomo imeli namesto škatlaste oblike valje in kroge. Sicer se mi zdi nepraktičen, saj niti za podstavek ni dobro (zaradi "okroglih" vogalov).
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

kpkp ::

trnvpeti je izjavil:

uporabno stiskanje pomnilnika, manjsa poraba pomnilnika(torej bo 4G zadosti za 9x%), manjsa poraba cpuja
na baterijo pa še prinese haswell

drugo pa sminka

Tudi če odvzameš ti 2 top funkciji, še vedno zveni najbolj uporabna izdaja OSX od 10.6(finder tabs in multi-display). Edina stvar, ki sem jo res pogrešal na 10.6 napram 10.8 (leva sem preskočil) je "resize-windows" iz vseh robov. Upam, da se bo 10.9 reštartiral/ugašal tako hitro kot 10.6, čeprav sumim, da je to povezano s tem, ko si aplikacije zapomnejo stanje pred izklopom sistema.

opeter ::

kpkp je izjavil:

Edina stvar, ki sem jo res pogrešal na 10.6 napram 10.8 (leva sem preskočil) je "resize-windows" iz vseh robov. Upam, da se bo 10.9 reštartiral/ugašal tako hitro kot 10.6, čeprav sumim, da je to povezano s tem, ko si aplikacije zapomnejo stanje pred izklopom sistema.


Zelo žalostno, da so jabolčniki to integrirali komaj zadnjih nekaj let ...
Medtem ko drugi grafični vmesniki na drugih sistemih imajo/omogočajo to že ene 20 let ali več.

Dejansko je Applov GUI tole povečevanje oken iz spodnjega desnega kota prevzel iz ATARI-jevega TOS-a.


To pa je malo predelana zadeva (spominja na MacOS Classic oz. starejše sistem pred MacOS X/deset):
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

rand ::

Očitno se ni samo Microsoftu ftralo :D

10 let nazaj so naredili cube. fail. Če se kocka ni prijela, se bo mogoče valj?
while(1)fork();

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: rand ()

para! ::

A komp mora bit zaradi cesarkoli ze pravokoten?
Death before dishonor!

VaeVictis ::

Najboljša je bila izjava Phill Schiller-ja: "Can't innovate any more my arse", ko je predstavil Mac Pro.

PrimozR ::

Ma valj za PC ni ravno optimalna razlika, ker imaš vse plošče... ploščate. Pač omejitve izdelovalnega postopka. Potem to pakirati na nek praktičen način v valj pa ni ravno enostavno delo. Ja, če delaš custom zadevo in potem vmes, tako kot tukaj, postaviš hladilni sistem, zadeva lahko izpade super. Za običajne PC-je, ki so sestavljeni iz standardnih, zamenljivih komponent... Nja, tough luck. S popolnoma standardnimi komponentami tegale ne bi bilo mogoče narediti. Nekako na pol s samo eno grafo (pa z ITX ploščo), potem imaš pa pač desktop CPU, navaden RAM, probleme imaš s pogoni, itd. itd.

para! ::

Ma valj za PC ni ravno optimalna razlika, ker imaš vse plošče... ploščate.

LOL. Razni lokalni sestavljalci imajo to tezavo, ja. Nihce, ampak prav nihce, ne bo sel za Anni ali Mlacom delat custom hardware, oziroma seveda bo, ampak nihce od nas tega srota ne bo kupil.

Ce si Apple, HP, Dell, potem oblika plosce nima veze. Razen seveda v cheap segmentu.
Death before dishonor!

PrimozR ::

JA, če si Apple, HP ali Dell. Pa še za slednja dva je zadeva že rahlo vprašljiva. Apple ima pač ime in bo folk to vseeno kupoval. Pa še za nenormalno ceno lahko prodajo. Pa imeli bodo 5 konfiguracij. Pri HP-ju in Dellu se zadeve že nekoliko zakomplicirajo, obenem pa ponavadi ponudijo bistveno večjo izbiro konfiguracij, kar spet zakomplicira zadeve. Plus da je vprašanje, če bodo sistemci zadovoljni s popolnoma custom hardwareom, ki ga bo drago imeti na zalogi, vsaj dražje od standardnih komponent, ter se ga bo ob naročilu dolgo čakalo.

para! ::

Pa imeli bodo 5 konfiguracij. Pri HP-ju in Dellu se zadeve že nekoliko zakomplicirajo, obenem pa ponavadi ponudijo bistveno večjo izbiro konfiguracij

Pri HPju in Dellu komplicirajo sami. Uporabniki ne rabimo izbirati med 500 aktualnimi modeli, znotraj ene znamke. Podobno kot nismo potrebovali 300 razlicnih old-skul Nokia telefonov, naenkrat v ponudbi.
Death before dishonor!

axee ::

Poanta Mac Pro-ja je bilo ravno nadgradljivost.. Tole je le Mac Mini na steroidih.. torej je to res butični workstation, ki si ga bo privoščil le tisti, pri katerem je denar zadna ovira.

Cold1 ::

Poanta tegale Maca (tako kot vseh ostalih) je AIO model, če želiš dodatne komponente, jih priklopiš preko Gromske Strele.

Prejšnji Pro-ji so, po vsej verjetnosti, ovirali razvoj zunanjih dodatkov za iMace in MBP-je.

opeter ::

Cold1 je izjavil:

Prejšnji Pro-ji so, po vsej verjetnosti, ovirali razvoj zunanjih dodatkov za iMace in MBP-je.


Zakaj bi? Ni logike.
Ali pa misliš, da zunanjo periferijo (HDD ohišja) kupujejo le Mac Pro uporabniki?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Cold1 ::

Zakaj bi? Ni logike.

Ker PC-ji mnogokrat nimajo TB vmesnika, ti ostanejo predvsem Maci, od česar so se, najbrž, mnogi proizvajalci odločili za razširitveno kartico za Pro-ja in zadevo zaključili. (Je pa to zgolj in samo ugibanje.)

Sedaj bodo vsi dodatki uporabljali Thunderbolt, kar pomeni da bodo na voljo vsem, ne zgolj uporabnikom Mac Pro-jev.

axee ::

Saj razumem, vso PCI-E razširitev hočejo premaknit na Thunderbolt, najbrž tudi HDD razširitev. Namenske profesionalne kartice bodo pač sedaj zunanje enote.

Težava je le, da to ni vse! Kaj pa RAM?? Vedno je bil jabolčni RAM drag, kaj šele ECC. Pa grafične?? Mac Pro je v 80& profesionalnih avdio studijih, kjer je grafična moč popolnoma nepotrebna, me zanima kdo bo denar stran metal za dve Firepro kartici, ki prideta že v stock..

trnvpeti ::

apple pocasi zgublja kompas
ne vedo, kaj in kako bi
po enem letu cisto nic novega
se vidi, da ni vec jobsa

axee ::

Inovacij, razen Mac Pro-ja ni, je pa treba priznat, da so naredili veliko, da bi dohiteli konkurenco.

skika ::

trnvpeti je izjavil:

apple pocasi zgublja kompas
ne vedo, kaj in kako bi
po enem letu cisto nic novega
se vidi, da ni vec jobsa


Čisto novi Mac Pro po nevemkoliko letih, radikalen design.

Prvič čisto spremenjen iOS.

cisto nic novega


u wot m8

trnvpeti ::

design, da ne mores nic sam nadgraditi, to ni inovacija

opeter ::

Mac Pro dizajn je spet povzet po BRAUN-ovih oblikovalskih rešitvah:
 Avtomat za kavo

Avtomat za kavo



Zanimiv pogled na vse skupaj:
 BRAUN > Apple

BRAUN > Apple

Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Gandalfar ::

A ma kdo pregled koliko stvari ja Braun naredil ever? Ker ce je Braun izdelal nekaj 10k razlicnih designov, potem bos res za vse nasel nekaj kar je remotely podobno ;)

opeter ::

Dejansko se gre za enega gospoda in sicer industrijskega oblikovalca Dieterja Ramsa. Točno se ve, da je Johnyjev velik idol (o tem je večkrat govoril v intervjujih) in na splošno velika inspiracija.

Zanimivo je tole branje:
http://www.cultofmac.com/188753/the-bra...

Pa tole:
http://www.businessinsider.com/apple-br...

O tem je sicer že pred dobrimi petimi (?) leti pisal Gizmodo:
http://gizmodo.com/343641/1960s-braun-p...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

modicr ::

> Mac Pro dizajn je spet povzet po BRAUN-ovih oblikovalskih rešitvah:
> oblikovalca Dieterja Ramsa

Haha, tega nisem vedel. Tako bo torej izgledala iUra:
http://www.freshnessmag.com/2012/09/03/...

> Intelovimi procesorji Xeon iz serije E5 (do 12 niti, torej do 6 jeder)
A je to ziher? Že lanski Mac Pro-ji imajo 12 pravih jeder:
http://www.everymac.com/systems/apple/m...

A mogoče kdo ve, kateri Xeon bo notri? Lahko bi bil tudi 12-jedrnik E5-2692 v2 (Ivy Bridge), ki je v kitajskem superračunalniku Tianhe-2 (Milkyway-2):
http://www.theregister.co.uk/2013/06/10...
http://www.netlib.org/utk/people/JackDo... (PDF - stran 16)
On the x86 portion of the Tianhe-2 system, NUDT has opted for a top-bin Ivy Bridge-EP part, and Dongarra says it is, in fact, a twelve-core Xeon E5 v2 chip (specifically, the E5-2692) running at 2.2GHz. Intel is sure to be annoyed by the release of this information, since it has not announced the core count of these processors. There has been some yammering about a ten-core part up until now, but now we know there is a twelve-core part. Intel is not expected to announce these Xeon E5 v2 processors until the fall, most likely at Intel Developer Forum in September.
(c) nisem patentiran

CoolBits ::

Do 12 jeder...
Lepo predstavitev sestave imaš tukaj:
http://www.apple.com/mac-pro/

modicr ::

> Lepo predstavitev sestave imaš tukaj: http://www.apple.com/mac-pro/
Hvala, všem mi je način hlajenja s tristrano prizmo ...
(c) nisem patentiran

PrimozR ::

modicr je izjavil:

> Mac Pro dizajn je spet povzet po BRAUN-ovih oblikovalskih rešitvah:
> oblikovalca Dieterja Ramsa

Haha, tega nisem vedel. Tako bo torej izgledala iUra:
http://www.freshnessmag.com/2012/09/03/...

> Intelovimi procesorji Xeon iz serije E5 (do 12 niti, torej do 6 jeder)
A je to ziher? Že lanski Mac Pro-ji imajo 12 pravih jeder:
http://www.everymac.com/systems/apple/m...

A mogoče kdo ve, kateri Xeon bo notri? Lahko bi bil tudi 12-jedrnik E5-2692 v2 (Ivy Bridge), ki je v kitajskem superračunalniku Tianhe-2 (Milkyway-2):
http://www.theregister.co.uk/2013/06/10...
http://www.netlib.org/utk/people/JackDo... (PDF - stran 16)
On the x86 portion of the Tianhe-2 system, NUDT has opted for a top-bin Ivy Bridge-EP part, and Dongarra says it is, in fact, a twelve-core Xeon E5 v2 chip (specifically, the E5-2692) running at 2.2GHz. Intel is sure to be annoyed by the release of this information, since it has not announced the core count of these processors. There has been some yammering about a ten-core part up until now, but now we know there is a twelve-core part. Intel is not expected to announce these Xeon E5 v2 processors until the fall, most likely at Intel Developer Forum in September.

Lanski imajo zlahka 12 fizičnih jeder, ker imajo po dva socketa. Torej 2x6 oz. 2x12 niti. Nov bo imel samo en socket.

klinker ::

Hmm, sej ce pogledas samo konstrukcijo je zadeva kar dobro zamisljena.
Ze vidim cez par let vso konkurenco tacat v tej oblikovni smeri...tako kot pri vsakem izdelku do sedaj :D

roli ::

Ram je še vedno videti kot navaden DDR3 in ni videti prilotan. Oziroma so kar navadni sloti. Kar se pa CPUjev tiče pa bo tudi ta zverinica še vedno lahko imela dva CPUja. Ker na Applovi predstavitvi piše 12 cores ne 12 threads. Koliko bo pa imela osnovna verzija je pa drugo. Stvar dejansko izgleda božansko in je res videti odlično tako po specifikacijah kot po dizajnu.

Me pa zanima koliko bo cena osnovnega modela. Ker če bo primerljiva s trenutnimi osnovnimi modeli Mac Pro - torej okoli 2300€ še niti ne bo tako drag.
http://www.r00li.com

Matek ::

Na ArsTechnici ga je model totalno spljuval. Sej ma point - res je zelo ne-nadgradljiv oz. kot je nekdo rekel malo višje - Mac Mini na steroidih.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

PrimozR ::

roli je izjavil:

Ram je še vedno videti kot navaden DDR3 in ni videti prilotan. Oziroma so kar navadni sloti. Kar se pa CPUjev tiče pa bo tudi ta zverinica še vedno lahko imela dva CPUja. Ker na Applovi predstavitvi piše 12 cores ne 12 threads. Koliko bo pa imela osnovna verzija je pa drugo. Stvar dejansko izgleda božansko in je res videti odlično tako po specifikacijah kot po dizajnu.

Me pa zanima koliko bo cena osnovnega modela. Ker če bo primerljiva s trenutnimi osnovnimi modeli Mac Pro - torej okoli 2300EUR še niti ne bo tako drag.

RAM je potrjeno, da je ECC in je res v slotih. Kam boš pa zbasal dva LGA-2011 socketa? Ne pozabi, zadeva je 1/8 velikosti starega Mac Pro-ja. CPU pa, poleg velikega socketa, potrebuje toliko in toliko povezav za 4 kanale pomnilnika. Ki jih je potem treba seveda podvojiti. Bi si skorajda upal staviti roko, da dual socket Mac Pro-ja v novi obliki ne bo.

EDIT: je pa res, da v običnih Macih Apple pove število fizičnih jeder, ne glede na hyper threading ali ne. Očitno bo zadeva res uporabljala nove Ivy Bridge-E procesorje z 12 jedri, do sedaj 12-jedrnika namreč ni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

Masamune ::

Kolk se bo folk delu norca iz tega MacPro.
Kot tole:
 MacPro

MacPro




Ampak če bi si ga pa lahko privošču...
lp, j

PrimozR ::

Ma tut če bi si ga lahko privoščil je zadeva IMO precej useless... Res so čudno zastavili HW. Tole bo za enkoga, ki potrebuje precej grafične compute moči, ampak mu zadeve delajo na Radeonih. Po drugi strani ne sme potrebovati preveč sistemskega RAMa.

Narediti PC je precej lažje, ker ima praktično vsaka LGA-2011 plata 8 slotov za RAM (bistveno cenejših 32 GB ali več pomnilnika), vanj lahko vtakneš nVidiine GPUje (CUDA), itd.

Lep pa je, nedvomno :P

blackbfm ::

res je zelo ne-nadgradljiv oz. kot je nekdo rekel malo višje - Mac Mini na steroidih.


a na laptopih se pa noben ne sekira glede tega..sploh pa pomoje noben pri zdravi pameti ne nadgrajuje kompov, se ne splača... kupiš, ponucaš par let, adijo zamenjaš.

trnvpeti ::

sej ne vem, kdo si dela norca
ali apple(zamenja 4 stvari), ali ostali(ko ne znajo narediti)

mba2012, 7ur dela na bateriji

mba2013, 12ur (40% več)
1.zamenjajo baterijo, iz 6700Mah 7.3V na 7150Mah 7.6V
2.ssd iz sata na pci
3.procesor iz ivy na hw
4.programska oprema, da izkoristi 3. in 2.točko

LuiIII ::

Hm tale Mac Pro je pa strel v prazno, no vsaj zame. Je pač samo lep. In to je verjetno tudi njegov osnovni namen. Da pač sedi na mizi in fascinira tisti teden ali dva. Stroški razširitev znajo biti pa še strel v koleno za povrh.
Glede tega, da nihče ne nadgrajuje kompov, ki je pri zdravi pameti je pa seveda zadeva verjetno ravno obratna. Tisti, ki ve kaj dela, bo imel že v osnovi komp, ki bo z nadgradnjami lahko popolnoma enako uporaben vsaj 5 let. Tudi in predvsem v poslu. Časi ko se je workstatione kupovalo kar tako počez so že nekaj časa rahlo mimo. Če bi sam danes kupoval workstation, bi seveda vzel nekaj na LGA-2011 platformi z veliki možnostmi nadgradnje (HW RAID, RAM, HDD, Infiniband,...) v primerno veliki kišti, ki je skrita nekje pod mizo ali pa celo v server sobi. Pač ne ravno fancy klasika, ki je zmožna brez težav poganjati zahtevnejše aplikacije in kakšen VM ali dva.

para! ::

Hm, PCIe storage, tole je pa krepko hitrej kot karkol na SATA vodilih. A se da tak storage nastimat v PCjih?
Death before dishonor!

pi pawr ::

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pi pawr ()

d4vid ::

A sem edini, ki ga kodno ime spominja na ubuntu?
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

pi pawr ::

Ja, pra**ci, sam še Meerkat manjka

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pi pawr ()

murmur ::

PrimozR je izjavil:

Ma tut če bi si ga lahko privoščil je zadeva IMO precej useless... Res so čudno zastavili HW. Tole bo za enkoga, ki potrebuje precej grafične compute moči, ampak mu zadeve delajo na Radeonih. Po drugi strani ne sme potrebovati preveč sistemskega RAMa.

Narediti PC je precej lažje, ker ima praktično vsaka LGA-2011 plata 8 slotov za RAM (bistveno cenejših 32 GB ali več pomnilnika), vanj lahko vtakneš nVidiine GPUje (CUDA), itd.

Lep pa je, nedvomno :P


Apple pravi da je prihodnost v OpenCL? Zato ni CUDE. Recimo DaVinci Resolve 10 bo raketa z novo optimizacijo za OpenCL. Ostali so ze tam ali pa bojo v kratkem.

Mavrik ::

blackbfm je izjavil:

res je zelo ne-nadgradljiv oz. kot je nekdo rekel malo višje - Mac Mini na steroidih.


a na laptopih se pa noben ne sekira glede tega..sploh pa pomoje noben pri zdravi pameti ne nadgrajuje kompov, se ne splača... kupiš, ponucaš par let, adijo zamenjaš.


Daj ne blodi no, ogromno ljudi moti nenadgradljivost laptopov, še posebej ko se japka gre njihov crap s prilotanim RAMom, ko morš plačat spet jurja zato da kupiš drugega maca z več RAMa. Nehaj si zmišljevat kaj drugi mislijo prosim.
The truth is rarely pure and never simple.

driver_x ::

Če ti je glavni kriterij pri nakupu računalnika to, da lahko čez 2 leti menjaš RAM, potem sedaj smetiš v napačni temi.

opeter ::

driver_x je izjavil:

Če ti je glavni kriterij pri nakupu računalnika to, da lahko čez 2 leti menjaš RAM, potem sedaj smetiš v napačni temi.


Zakaj bi smetil po temi?
Mavrik ima popolnoma prav. Osnova pri računalnikih naj bi bila, če ne drugo, da lahko sam nadgradiš RAM in notranji disk/SSD/vateva.

Zdaj pa se počasi ne bo dalo menjat skorajda nič več. Vsaj pri Japki.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Mavrik ::

Zakaj pri nakupu mašine za 6kE+ ne bi bil pomemben kriterij sposobnosti nadgradnje RAMa na večjo količino? V bistvu se ti lih pri MacProju hitro zgodi da rabiš 32GB ali več ko delaš s par 4K videi s katerimi se hvalijo.
The truth is rarely pure and never simple.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Novi iPadi, iMaci, OS X Yosemite bržčas v četrtek

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
86612 (5619) Nummy
»

Applove novosti z začetka WWDC - OS X

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
4823926 (21131) MrStein
»

Novi in cenejši MacBooki Air (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
9622314 (17299) hojnikb
»

Novosti z Applove predstavitve (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
5629665 (25614) PrimozR
»

Apple predstavil lep venček novosti (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
6127016 (22974) SkipEU

Več podobnih tem