»

Kitajski gensko spremenjeni dvojčici imata krajšo pričakovano življenjsko dobo

Slo-Tech - Lani je svet presenetil kitajski znanstvenik, ki je na skrivaj gensko spremenil zarodka, ki sta se razvila v zdravi dvojčici. Z metodo CRISPR jima je spremenil gen ccr5, ki kodira istoimenski protein. Mutacija na tem genu spremeni izraženi protein CCR5, kar varuje pred okužbo s HIV. Toda ta mutacija ima tudi stranske učinke, saj smo že prej vedeli, da povečuje dovzetnost za okužbo s klopnim encefalitisom in virusom Zahodnega Nila. Obstajajo pa tudi sevi HIV-a, ki ne potrebujejo tega proteina za uspešno okužbo.

Zaradi nepreverjenosti metode CRISPR na ljudeh, možnosti uvedbe nenačrtovanih dodatnih mutacij (off target mutations) in še ne povsem raziskanih vplivov mutacije ccr5 je bil konsenz znanstvene skupnosti, da je šlo...

35 komentarjev

Napad na baltimorske računalnike stal 18 milijonov dolarjev

vir: Max Pixel

vir: BBC
Ars Technica - Skoraj mesec dni že mineva od začetka napada na računalniški sistem mestne uprave v Baltimoru, ki je dodobra ohromil delovanje mesta. Sedaj je župan Bernard Young stopil pred mikrofon in jasno povedal, da je čiščenje sistema stalo 10 milijonov dolarjev, vsaj še osem milijonov dolarjev pa je znašala oportunitetna izguba zaradi nezmožnosti delovanja številnih funkcij.

Težave še vedno niso odpravljene. Le tretjina uslužbencev je prejela nove prijavne podatke in očiščene računalnike, preostali pa morajo še vedno delati s svinčnikom in papirjem. Mestna uprava sicer ponovno opravlja vse potrebne funkcije, stanje pa je "neidealno, a obvladljivo", je dejal župan. Obdelava plačil in številna druga orodja so še vedno ročni.

Položnice za porabo vode bodo na primer višje, ker pametni...

6 komentarjev

Google se je pritožil na evropsko globo

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Po pričakovanjih je Google vložil pritožbo zoper 1,49 milijarde evrov težko globo, ki mu jo je zaradi oviranja konkurence na področju spletnih iskalnikov med letoma 2006 in 2016 marca izrekla Evropska komisija.

Pritožbo so vložili na Sodišče Evropske unije v Bruslju. Obe strani sta potrdili, da je tožba na sodišču vložena, nadaljnjih komentarjev pa iz Googla niso dajali. Iz Evropske komisije so sporočili le, da bodo svojo odločitev zagovarjali tudi na sodišču.

To je sicer že tretja večja globa, ki jo je Google prejel v EU. Lani je moral Google plačati 4,34 milijarde evrov zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu operacijskih sistemov za mobilne naprave, predlani pa 2,42...

5 komentarjev

Temeljita obdukcija za superračunalnik po vrnitvi z ISS

vir: Hewlett Packard Enterprise

vir: ISSnationallab
ISSnationallab - Superračunalnik z domiselnim imenom Spaceborne Computer je na krovu Mednarodne vesoljske postaje (ISS)preživel 615 dni oz. skoraj poldrugo leto, v ponedeljek pa je na krovu Spaceove kapsule Dragon pristal v Tihem oceanu. Trenutno z ladjo pluje proti ameriški obali, kjer bo čisto zadnja stvar, ki jo bodo demontirali iz kapsule, zato ga bodo pri HPE, kjer so ga izdelali, dobili nazaj šele čez slab mesec dni. Čaka ga temeljit pregled, saj je to redka priložnost, da znanstveniki ugotovijo stopnjo obrabe, ki jo elektronika doživi med daljšim potovanjem po vesolju.

Zunaj zemeljske atmosfere se namreč za take naprave nahaja precej neprijazno okolje, s povišano stopnjo sevanja kozmičnih in...

8 komentarjev

Loon spet na pomoč Peruju

IEEE Spectrum - Po potresu z magnitudo 8,0, ki je 26. maja prizadel Peru, so pri Alphabetovem Loonu potrebovali zgolj 48 ur, da so razpostavili svoje balone za omogočanje zasilnega internetnega dostopa - ker so bili že pred tem sistem testirali za še nenajavljeno komercialno delovanje.

Ko je (takrat še Googlov) Loon predlansko jesen z baloni za dostavo internetnega signala prišel na pomoč Portoriku, ki ga je prizadel orkan Maria, so inženirji potrebovali skoraj en mesec, da so sistem postavili na noge. Proces je trajal tako dolgo, ker so morali z baloni prileteti iz Nevade in tehnologijo še intergrirati z lokalnimi mobilnimi operaterji. Pred dnevi pa smo lahko videli, koliko hitreje vse skupaj poteka, ko so baloni že v bližini in se naprave z njih ter lokalnih...

5 komentarjev

Veliki štirje pod drobnogledom države

vir: Pxhere

Slo-Tech - Pred dnevi smo poročali, da se nad Googlom zgrinjajo temni oblaki poostrenega nadzora s strani predstavniškega doma in regulatorjev v ZDA. Zdaj je postalo jasno, da se mu bodo pri tem pridružili še Facebook, Apple in Amazon. Poslanci namreč želijo preveriti, kako upravljajo z družbeno močjo, ki so jim jo zadnja leta zagotovili njihovi izdelki, zlasti v smislu kršitve konkurenčnih pravil. Parlamentarna preiskava se ne bo osredotočala na katero od konkretnih družb, pač pa bo izhajala iz predpostavke, da se je internet v zadnjih letih pokvaril in ga je treba popraviti. Jasno sliko si nameravajo ustvariti s pomočjo zaslišanj in pričanj izvršnih direktorjev vodilnih podjetij.

Zadeva je v bolj...

25 komentarjev

WWDC 2019: Applove novosti

Slo-Tech - Danes je v San Joseju potekala vsakoletna World Wide Developers Conference, na kateri Apple predstavi novosti v svoji programski in strojni opremi. Ena izmed odmevnejših novosti, ki pa smo jo pričakovali, je bila napoved ukinitve iTunesa. Storitev, ki je v veliki meri pomagala zgraditi Applov imperij, se poslavlja. Apple ima dovolj specializiranih storitev (Apple Music, Apple TV in Apple Podcasts), da iTunesa ne potrebuje več. Z nami je bil od leta 2001 in je predstavljal prvo resno in zakonito alternativo Napsterju in drugim programov za deljenje MP3-jev. Nikoli ni bil mišljen zgolj kot orodje za urejanje glasbene zbirke, temveč je omogočal tudi nakupovanje skladb prek interneta, uvažanje glasbe iz drugih virov ter sinhronizacijo v...

123 komentarjev

Amazon želi postati tudi mobilni operater

Slo-Tech - Amazon že zdavnaj ni več prodajalec knjig niti prodajalec vseh mogočih fizičnih izdelkov, saj na primer večino svojega dobička ustvari z Amazon Web Services. Pred dvema letoma je na primer kupil še trgovsko verigo s hrano Whole Foods. Amazon Prime Video ponuja internetno televizijo (oziroma video) na zahtevo in ima celo lastno produkcijo. Amazon ima lastne letalnike za dostavo, prodaja digitalne vsebine, načrtuje satelitski internet, ima strani za streaming (Twitch.tv) in nudi osebnega asistenta. Zato ni presenetljivo, da je naslednji trg, kamor si Amazon prizadeva, trg mobilne telefonije.

Priložnost se mu odpira z združitvijo ameriških operaterjev T-Mobile in Sprint, od katerih regulatorji zahtevajo prodajo nizkocenovnega operaterja...

11 komentarjev

ZDA bodo za izdajo vizumov zahtevale informacije o vseh profilih na družbenih omrežjih

Slo-Tech - ZDA bodo odslej od vseh prosilcev za vizum za vstop v državo zahtevale, da v vlogi navedejo podatke o računih na vseh družabnih omrežjih (Twitter, Instagram, Facebook, YouTube in druga), ki so jih uporabljali v zadnjih petih letih. Sprememba je začela veljati v petek in se nanaša na vse prosilce za vizume, razen posebnih vrst diplomatskih in službenih vizumov. Slovenski državljani lahko na krajša turistična in poslovna potovanja (do 90 dni) v ZDA potujejo brez vizuma, potrebna je le registracija v sistemu ESTA.

Ameriško zunanje ministrstvo je v izjavi za javnost zapisalo, da nenehno iščejo mehanizme, ki bi izboljšali postopke preverjanja, ki so potrebni za zaščito ameriških državljanov, hkrati pa podpirajo zakonita...

36 komentarjev

Svet stoji in pade ... na Googlovih strežnikih

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Sinoči je utrpelo izpad kar nekaj spletnih storitev, med njimi YouTube, Snapchat, Gmail, Vimeo, Discord in druge. Shopify je denimo moral za nekaj časa zapreti tudi blagajne v fizičnih trgovinah. V ozadju vsega je bilo sesutje Googlovih strežnikov na katerih storitve gostujejo, pri čemer je bila najbolj prizadeta vzhodna obala ZDA, so pa izpad YouTuba in Gmaila opazili tudi uporabniki po Evropi in drugod po svetu. Nasploh so nadzorne plošče G Suite občasno prikazovale nedelovanje večine Googlovih storitev.

Stvari so se normalizirale šele po dobrih štirih urah, Googlovi inženirji pa so za...

16 komentarjev

Microsoft svari pred novim WannaCryjem

Slo-Tech - Ko je črv WannaCry pred dvema letoma okužil milijone računalnikov in ohromil podjetja, bolnišnice in druge organizacije, ni šlo za izrabo sveže odkrite ranljivosti. Luknja je bila javno znana že dva meseca, prav toliko časa pa je obstajal tudi popravek, ki pa na številne računalnike ni našel poti. Ostalo je zgodovina. Microsoft se sedaj boji, da se utegne zgoditi podobno. Ranljivost BlueKeep je znana že več kot 14 dni, popravek obstaja, a obstaja vsaj milijon v internet povezanih računalnikov, ki ga še nimajo. To je problem, ker kode za njeno izrabo ni težko izdelati - nekateri etični hekerji so jo že, zato je le vprašanje časa, kdaj jo bodo tudi zlonamerni.

Microsoft sicer pogosto poudarja, da je redno posodabljanje programske opreme in krpanje ranljivosti nujno, a malokdaj izrecno in večkrat zapovrstjo...

11 komentarjev

Huawei zaradi ameriške blokade zmanjšuje proizvodnjo pametnih telefonov

Slo-Tech - Huawei je zaradi težav, ki jih je prinesla ameriška blokada, začel zmanjševati proizvodnjo pametnih telefonov, poročajo viri blizu podjetja in dobaviteljskih verig. V kitajskem Foxconnu, ki je največji proizvajalec elektronike na svetu in ki proizvaja tudi Applove in Huaweijeve naprave, so že ustavili proizvodne linije za Huaweijeve pametne telefone. Pred nekaj meseci je Foxconn še zaposloval novo delovno silo in širil proizvodnje kapacitete za Huaweijeve telefone, saj je bila rast prodaje izjemna. Huawei je v prvem letošnjem kvartalu prodajo povečal za 50 odstotkov. Sedaj pa je situacija obrnjena. Ni še znano, ali so zmanjšanja proizvodnje trajna ali zgolj kratkoročna. Iz Foxconna in Huaweija uradnih komentarjev ne dajejo.

S tem se pod vprašaj...

44 komentarjev

Uber v prvem četrtletju izgubil milijardo dolarjev

Slo-Tech - Uber, ki je sredi minulega meseca pričel kotirati na borzi, je objavil prve poslovne rezultati po začetku kotacije. V prvem letošnjem četrtletju (ko podjetje še ni kotiralo) so ustvarili 1,0 milijardo dolarjev čiste izgube, ki v celoti izvira iz poslovanja. Ker so bili takšni rezultati pričakovani, saj podjetje že dlje časa posluje z izgubo, se na ceni delnice to ni poznalo. Tečaj ostaja pri 40 dolarjih oziroma približno 12 odstotkov pod vrednostjo iz javne ponudbe delnic. Prihodki so se dvignili za 20 odstotkov in dosegli 3,1 milijarde dolarjev, kar je manj od pričakovane 25-odstotne rasti.

Uber vse od ustanovitve pred desetimi leti izgublja denar. V letu 2017 je izguba znašala 4,5 milijarde dolarjev, lani pa zaradi enkratnih dogodkov le 370 milijonov...

20 komentarjev

Vse očitnejša vloga bakterijske mikroflore pri avtizmu, diabetesu in drugih boleznih

vir: Nature
Slo-Tech - Serija objav v revijah Cell in Nature dodaja nova spoznanja o vplivu ekosistema mikroorganizmov v človeškem telesu na pojavnost množice obolenj in motenj, kot so avtizem, kronična vnetna črevesna bolezen, sladkorna bolezen in prezgodnja rojstva. V odmevnem eksperimentu so ameriški raziskovalci s presajanjem blata iz avtističnih otrok v miši pri slednjih sprožili simptome avtizma.

Svojčas smo na bakterije, viruse in glive v našem telesu gledali kot na škodljivce, ki se jih je treba kar se da temeljito znebiti, če nočemo, da nas spravijo pod rušo. Danes je stališče medicine precej drugačno, saj smo dognali, da je veliko teh mikroorganizmov ne le koristnih, temveč je njihova prisotnost za življenje kratkomalo obvezna....

36 komentarjev

Strojna pamet slavi v Doti 2 in Quaku 3

Slo-Tech - Zadnji meseci so prinesli sveže novice o napredku umetne inteligence laboratorijev OpenAI in DeepMind v igranju iger s človeškimi nasprotniki. Strojna pamet OpenAI Five je prvič premagala eno vodilnih človeških ekip v Doti 2 na svetu, OG. DeepMindovi agenti pa so se znesli nad ljudmi v Quakovem načinu CTF.

Lansko poletje smo pisali, da v Doti 2 računalnik še ne nadvlada človeka, ko je algoritem OpenAI Five v ekshibicijskih bojih na prireditvi The International klonil proti človeškim profesionalcem. Manj kot leto dni dodatnega treninga je bilo potrebno, da je strojna pamet položaj obrnila sebi v prid, kajti sredi aprila so v dvoboju na dogodku OpenAI Five Finals padli aktualni svetovni prvaki z Internationala 2018, moštvo OG. Rezultat v igrah je bil 2:0 za...

10 komentarjev

Googlu v ZDA grozi protimonopolna preiskava

vir: Pxhere

Slo-Tech - Po poročanju številnih ameriških medijev pripravlja tamkajšnje pravosodno ministrstvo preiskavo glede konkurenčnega položaja Aplhabetove hčerinske družbe Google. Predmet preiskave bodo zlasti posli povezani s spletnim iskanjem, kjer Google zaseda 70 % trga, pod drobnogledom pa bodo tudi drugi deli poslovanja.

Google sicer ima že bogate izkušnje s tozadevnim vrtanjem v svoje delovanje. V ZDA je sicer iz preiskav doslej vedno nekako izšel le z manjšimi praskami; leta 2011 ga je zaradi domnevnega kršenja konkurence preiskovala ameriška zvezna komisija za trgovino in mu na koncu naložila dobrih 20 milijonov ameriških dolarjev globe. Kar je pljunek v oceanu proti globam, ki jih zadnja leta dobiva od Evropske komisije. Leta...

12 komentarjev

Zuckerberg doživel (in preživel) puč svojih solastnikov podjetju

Mark Zuckerberg

vir: Wikipedia
Reuters - Sinoči je v kalifornijskem Menlo Parku potekalo redno letno srečanje delničarjev Facebooka. Poleg rezultatov so imeli na dnevnem redu tudi zanimivo glasovanje, s katerim naj bi k odstopu s položaja predsednika uprave prisilili Marka Zuckerberga, sicer tudi ustanovitelja, solastnika in izvršnega direktorja podjetja.

Predlagatelji so kot razlog navajali, da bi se 35-letni Zuckerberg na ta način lažje fokusiral na vodenje podjetja ter da bi si za zgled moral vzeti Billa Gatesa oz. Larryja Paga, ki sta prav tako ustanovitelja svojih družb, a sta predsedovanje upravi prepustila tretji osebi. Zuckerbergu je bilo na srečanju zastavljeno tudi vprašanje, zakaj ključne funkcije ne prepusti komu drugemu, a nanj ni želel...

11 komentarjev

Google organiziral ponovno preiskovanje hladne fuzije

vir: Nature
Nature - Trideset let po razvpiti aferi okoli domnevnega odkritja hladne fuzije so pri Googlu objavili, da so zadnja štiri leta poganjali ponovne raziskave tega hipotetičnega pojava, katerega obravnava je zaradi manka kredibilnih dokazov in teoretične podlage v znanstveni srenji že desetletja tabu.

Jedrska fuzija je zlivanje atomskih jeder in do njega po doslej zbranem človeškem znanju pride zgolj v fizikalno izredno ekstremnih situacijah, kakršne na primer vladajo v Soncu. Zato je v znanstveni skupnosti in širše seveda močno završalo, ko sta marca 1989 kemika Martin Fleischmann in Stanley Pons z Univerze Utah v Salt Lake Cityju objavila, da sta zaznala sledove fuzijske reakcije pri sobni temperaturi. Natančneje: z elektrolizo...

30 komentarjev

Odprto pismo, izzvano z nespodobnim povabilom britanskih obveščevalcev

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Petdeset tehnoloških podjetij, civilnih združenj in varnostnih strokovnjakov se je podpisalo pod odprto pismo, v katerem so obsodili predlog britanskega GCHQ (Government Communications Headquarters), po katerem bi obveščevalcem po potrebi omogočili prisluškovanje šifriranim komunikacijam. Med precej ogorčenimi podpisniki pisma so denimo tudi Google, Apple in WhatsApp.

Predlog,...

23 komentarjev

Intelovi procesorji Ice Lake pridejo za božič

Tom's Hardware - Na Computexu 2019 je Intel naznanil, da dolgo pričakovani 10-nanometrski procesorji Ice Lake že potujejo k OEM partnerjem in jih uzremo za letošnji božič, seveda zgolj v inačicah za tanjše prenosnike. Poleg smo dobili dokaj skope podatke in nasploh Intel ni uspel parirati AMDjevi udarni otvoritvi sejma.

Modri tabor je bil po AMDjevi odmevni uvodni predstavitvi postavljen v kočljiv položaj; za pošten dvoboj bi bil moral docela razgrniti podrobnosti prihajajoče serije procesorjev Ice Lake, svojih prvih množično napravljenih čipov v 10 nanometrih, in predstaviti čim širšo paleto izdelkov za vse platforme. Toda to se ni zgodilo in očitno proizvodi še vedno niso na takšni ravni, kot bi si družba želela, kljub že tako znatnim zamudam zaradi težavnega...

47 komentarjev

Huawei v odločno sodno vojno proti ameriški blokadi

Song Liuping, prvi pravnik Huaweija

Slo-Tech - Iz podjetja so sporočili, da so vložili procesni zahtevek pred ameriškim sodiščem, s katerim dopolnjuje svojo marca vloženo zahtevo po presoji National Defense Authorization Acta (NDAA), torej zakona, ki je podlaga za prepoved sodelovanja ameriških podjetij s Huaweijem.

Z današnjo vlogo Huawei od sodišča zahteva, da iz NDAA izloči oddelek 889, torej del, ki njihovo podjetje označuje kot obveščevalno sporno. Po mnenju pravnikov Huaweija je ta določba v neskladju z ameriško ustavo zato, ker za svoja zatrjevanja ne navaja nobenih dokazov, zato jih podjetje tudi ne more izpodbijati v sodnem postopku. S čimer so kršene njihove procesne pravice. Po njihovem mnenju si je Kongres s sprejemom take določbe neustavno prisvojil...

144 komentarjev

FedEx preusmeril Huaweijeve pakete v ZDA

vir: Flickr

vir: Reuters
Reuters - Iz Huaweija so sporočili, da bodo preučili svoj poslovni odnos z ameriško kurirsko službo FedEx, potem ko je ta njihove pakete, namenjene v Azijske države, iz neznanega razloga preusmerila v ZDA. Tako sta tam končala paketa, poslana iz njihove japonske pisarne in namenjena v centralo na Kitajskem ter tudi podobne pošiljke, ki so potovale na relaciji Vietnam - Kitajska.

Predstavniki Huaweija so pojasnili, da so paketi vsebovali zgolj dokumente in ne kakih zanimivih tehnologij, niso pa želeli špekulirati o resničnem ozadju preusmeritve pošiljk. Z Reutersa so vprašanje, ali je dogodek kakorkoli povezan s prepovedjo sodelovanja ameriških podjetij s Huaweijem, naslovili tudi na ameriško Ministrstvo za trgovino, a odgovora niso...

69 komentarjev

Tehnologija lažnih posnetkov se izboljšuje

Slo-Tech - Pred dvema letoma je veliko pozornosti požel program Deepfakes, ki se je anonimno pojavil na internetu in je sleherniku omogočil izdelovanje lažnih videoposnetkov. Nevronske mreže so se namreč sposobne iz obilice posnetkov tarče naučiti, kako je videti njen obraz, in ga potem natančno "presaditi" na videposnetke drugih ljudi. Internet je seveda to najprej izkoristil za izdelavo pornografskih posnetkov, a kmalu je postalo jasno, da so lahko dobri lažni posnetki velik problem, ker brišejo mejo med resničnostjo in fotomontažo tudi pri videu. Raziskovalci iz Samsungovega centra za umetno inteligenco v Moskvi in Inštituta Solkovo za znanost in tehnologijo so sedaj tehnologijo prignali še...

59 komentarjev

AMD najavil Ryzene 3000 in Radeone 5000

AnandTech - Skladno z napovedmi je AMDjeva šefica Lisa Su na uvodni tiskovki letošnjega sejma Computex najavila tretjo generacijo centralnih procesorjev Ryzen, oziroma prve izdelke na težko pričakovani arhitekturi Zen 2, ter obenem ponudila še hiter vpogled v prihajajoče Radeone serije RX 5000. Novosti se lahko v trgovinah zares nadejamo že v prvi polovici julija, kot se je šušljalo, in to pri cenah ter zmogljivostih, ki vodilnim pri Intelu ne bodo dale spati.

V začetku maja je družba Advanced Micro Devices praznovala okroglo petdeseto obletnico in srečanje z abrahamom so počastili na za uporabnike najboljši možni način - s serijo udarnih najav na sejmu Computex v Tajpeju, ki odločno mečejo rokavico v smeri Intela in Nvidie. (Za tiste bolj hiteče še skrajšan posnetek.)...

126 komentarjev

Nemčija z zakonom nad end-to-end šifriranje?

vir: Flickr

vir: Spiegel Online
Spiegel Online - Kot je konec tedna poročal Spiegel, je nemški notranji minister Horst Seehofer napovedal sprejem zakonodaje, ki bo od ponudnikov telefonije in neposrednega sporočanja zahtevala, da na zahtevo sodišča predložijo vsebino sporočil v navadni tekstovni obliki. V nasprotnem primeru jih čaka blokada delovanja v Nemčiji, v praksi pa bi to pomenilo prepoved end-to-end enkripcije v tej državi. Morda je treba omeniti, da je minister Seehofer, sicer prihaja iz CDU, znan po svojih trdoročnih prebliskih glede migrantov in varnosti nasploh.

Na napoved so se že negativno odzvali nekateri nemški ponudniki storitev za sporočanje, med njimi Threema in Wire, ki so pred leti - zlasti po razkritjih Edwarda Snowdna, da prisluškujejo tudi domnevni zavezniki - našli tržno nišo v varni komunikaciji. Njihove...

75 komentarjev

Genska terapija Zolgensma je najdražje zdravilo v zgodovini

vir: STAT
STAT - Ameriška Uprava za prehrano in zdravila (FDA) je za uporabo potrdila Novartisovo gensko terapijo Zolgensma za zdravljenje spinalne mišične atrofije tipa 1 pri dojenčkih. S ceno preko dveh milijonov dolarjev gre za najdražjo enkratno dozo zdravila doslej.

Genske terapije in vivo naposled prehajajo iz dolgotrajnih razvojnih postopkov v uporabo. Po tem, ko je ameriška FDA predlani potrdila prvo takšno zdravilo Luxturna, za zdravljenje dednega očesnega obolenja, je pred dnevi sledilo drugo - Zolgensma, za spinalno mišično atrofijo (SMA). Ta dedna bolezen se prenaša z okvarjenim genom SMN1, ki nosi zapis za protein SMN, ključen v celicah motoričnega živčevja. Ljudjem z okvarjenim genom začno nevroni propadati in odvisno od tega, v katerem življenjskem obdobju se...

271 komentarjev

SpaceXu naposled uspelo utiriti prvo skupino satelitov Starlink

Ars Technica - Po več preložitvah so pri SpaceXu uspeli poleteti v vesolje s prvimi šestdesetimi sateliti načrtovanega omrežja Starlink, ki naj bi internet prinesel v manj razvite kotičke Zemlje.

Satelitsko megaomrežje Starlink med SpaceXovimi projekti nemara (še) ni tako razvpito kot vračanje pogonskih raket in napovedane misije na Mars, a je v viziji podjetja kljub temu izjemno pomembno. Omrežje bo omogočalo internetni dostop praktično povsod na Zemlji in prav z dohodki iz njegovega naslova si Musk in druščina obetajo financirati širokopotezno poseljevanje osončja, z Marsom za uverturo. Starlink bo predvidoma sestavljalo nič manj kot 12.000 malih satelitov mase 227 kilogramov, ki bodo ždeli v orbiti 550 km nad površjem Zemlje. Za...

15 komentarjev

Ransomware zaustavil baltimorsko mestno upravo

vir: Max Pixel

vir: BBC
BBC - Že dva tedna trajajoči napad na mestne strežnike je tako začasno zaustavil plačevanje nekaterih komunalnih prispevkov, parkirnih kazni ter tudi promet z nepremičninami, saj ni mogoče preverjati zastavnih pravic. Mestni finančni podatki so sicer shranjeni na osrednjem računalniku, ki ni okužen, a so morali zaradi preprečitve širjenja okužbe izklopiti vsa notranja omrežja.

Neznanci so sistem zašifrirali s pomočjo malwara RobbinHood, ki za šifriranje uporablja RSA algoritem. Za vnovični dostop do podatkov so zahtevali skupno 13 bitcoinov v roku štirih dni, sicer bi cena narasla. Mesto je ostro zavrnilo plačilo kakršnekoli odkupnine in najelo varnostne strokovnjake, ki težavo zdaj počasi razvozlavajo. Kar bi po mnenju nekaterih strokovnjakov lahko trajalo tudi več mesecev. No,...

9 komentarjev

Dostop do 885 milijonov bančnih podatkov ali zakaj je inkrementalno številčenje slabo

Slo-Tech - Shranjevanje dokumentov, ki so dostopni na internetu, po zaporednih številkah, je slaba varnostna praksa, zlasti če imajo različne pravice glede dostopa. To je na primer razlog, da imajo posnetki na YouTubu naključne identifikacijske oznake. In to je tudi razlog (seveda ne edini!), da je ameriškemu zavarovalniškemu gigantu First American Financial Corp. na internet ušlo vsaj 885 milijonov osebnih podatkov. Kot razkriva Brian Krebs, so najstarejši zasebni dokumenti, ki so bili javno dostopni na internetu, stari 16 let.

Gre za digitalizirane dokumente, ki vsebujejo številke bančnih računov, višine nakazil, bančne izpiske, podatke o kreditih, davčne napovedi,...

5 komentarjev

N26 globa zaradi GDPR in opomin zaradi slabega nadzora proti pranju denarja

Slo-Tech - Priljubljenemu nemškemu start-upu, ki ima tudi v Sloveniji več tisoč uporabnikov, je nemški informacijski pooblaščenec v Berlinu izrekel eno doslej najvišjih glob za kršitve evropske direktive o varstvu osebnih podatkov GDPR. Internetna banka N26, ki ima v 24 evropskih državah 2,5 milijona komitentov, bo morala plačati 50.000 evrov kazni. Razlog je nespoštovanje zakonskih določil o varovanju osebnih podatkov pri nadzoru sumov pranja denarja. Ključni problem je bilo nepooblaščeno obdelovanje osebnih podatkov nekdanjih strank.

N26 je ustvaril tako imenovano črno listo vseh nekdanjih strank. Takšne baze podatkov nekdanjih strank niso dovoljene, N26 pa bi lahko vodil le seznam nekdanjih strank, ki so osumljene pranja denarja, ne pa kar vseh. N26 je omenjene...

13 komentarjev

V ZDA se organizirajo poletni tabori za otroke, bodoče zvezde YouTuba

Slo-Tech - V ZDA so se začeli širiti poletni tabori za otroke, v katerih se ti izobražujejo, kako uspeti na YouTubu. Za do 1000 dolarjev na teden (nekateri so seveda cenejši) se otroci, ki so stari od 9 do 15 let, učijo veščin, ki so potrebne za uspešno postavitev in vodenje kanala. Snemanje, intervjuvanje, obdelava zvoka, izbira tem, izbira privlačnega formata oddaje, postprodukcija, priprava naslovne sličice (thumbnails) itd. Vseh teh podrobnosti se je treba naučiti, če želimo postaviti uspešen kanal z veliko naročniki in ogledi.

Taborov je več, vsak je namenjen svoji podmnožici. Eden izmed enotedenskih taborov za 10- do 12-letne otroke obljublja, da jim bo pomagal "postaviti znamko in postati zvezda na YouTubu". Drugi tabor enako starim...

12 komentarjev

ZDA: še 17 ovadb zoper Juliana Assanga

vir: Flickr

Slo-Tech - Ameriško pravosodno ministrstvo je zoper Juliana Assanga vložilo še 17 kazenskih ovadb. Če je bil ustanovitelj Wikileaksa aprila osumljen zgolj računalniške prevare in zlorabe, ga tožilstvo zdaj po protivohunskem zakonu (Espionage Act) sumi še pridobitve in objave podatkov o nacionalni obrambi, potem ko je skupaj s Chelseo Manning domnevno zagrešil eno največjih razkritij tajnih informacij v zgodovini ZDA. Skratka, donedavna je v očeh tamkajšnjih tožilcev veljal za hekerja, po novem pa za špijona in izdajalca. Vsaka od novih ovadb mu lahko v najslabšem primeru prinese tudi po 10 let zapora. Zakon, po katerem je spisana ovadba je bil sicer doslej uporabljen izključno proti državnim uradnikom, ki so v javnost spravili kak...

60 komentarjev

Playdate, ročna konzolica za hipsterje

Euro Gamer - Ameriško podjetje Panic Inc. je presenetilo z najavo mini ročne konzole Playdate, namenjene indie igricam. Z ročico.

Oregonsko firmo Panic Inc. lastniki Macov poznajo po Transmitu, igričarji pa po Firewatchu in nemara prihajajoči igri Untitled Goose Game. Očitno pa jim je po dveh desetletjih razvijanja programja postalo dolgčas, zato so se vrgli v razvoj strojne opreme - ročne konzole. Playdate je sad štirih let dela in bi bila težko bolj hipsterske narave: stvarca velikosti 74×76×9 milimetrov ima 2,7-palčni črno-beli (!) ekran, je namenjena izključno malim indie igricam in ima ob strani vrtljivo ročico. Ta začuda ni namenjena "zelenemu" napajanju napravice, temveč je način vnosa; v prvi priloženi igri, Crankin's Time Travel Adventure, bomo na primer z...

10 komentarjev

Wikipedija zaradi dvoletne blokade toži Turčijo na ESČP

Slo-Tech - V Turčiji je že dve leti (od aprila 2017) blokiran dostop do Wikipedije. Večjih težav to ne povzroča, ker je spletna stran dosegljiva z uporabo VPN, obstaja pa tudi kopija celotne strani na naslovu 0wikipedia.org, ki je v Turčiji dostopna. Vseeno pa Wikimedia Foundation na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) vložila tožbo zaradi blokade, ki po njihovem mnenju krši pravico do svobode izražanja.

Turčija Wikipedijo blokira zaradi dveh člankov, ki sta bila od dneva blokade že večkrat posodobljena. Gre za članka o vojni v Siriji in terorizmu, ki ga podpirajo države. Na več sestankih s turškimi oblastmi je Wikimedia Foundation pojasnila, da sta članka lahko vedno popravljena s preverljivimi informacijami, njuna odstranitev pa bi...

0 komentarjev

Iz Kitajske gre v nebo ozonu nevaren in prepovedan CFC-11

Phys.org - Lani smo ugotavljali, da je v ozračju previsoka koncentracija škodljivih klorofluoroogljikov (CFC) glede na dolgoletno prepoved uporabe, kar pomeni, da jih nekdo še danes proizvaja oziroma uporablja. Kmalu se je izkazalo, da so vir zelo verjetno kitajski proizvajalci poliuretanskih pen. Nekateri sploh niso skrivali, da pri proizvodnji uporabljajo škodljivi CFC-11.

Sedaj so znanstveniki zatrdno potrdili
, da na vzhodu Kitajske proizvajajo škodljive CFC-je. Članek z rezultati raziskav je objavljen v Nature. Mednarodna skupina raziskovalcev iz Velike Britanije, Južne Koreje, Japonske, ZDA, Avstralije in Švice je ugotovila, da se je od leta 2013 letna proizvodnja CFC-jev povečala za 7000 ton, ki izvirajo iz vzhodna Kitajske. Lani se je koncentracija CFC-11 v ozračju celo povečala, čeprav bi morala vse od...

48 komentarjev

EU premierno preverja Googlov odnos do naših podatkov

vir: Pexels

Slo-Tech - Google in njegovo zbiranje osebnih podatkov za potrebe oglaševanja sta se prvič znašla pod drobnogledom irskega pooblaščenca za varovanje osebnih podatkov. Irskega zato, ker ima Googlova evropska filiala sedež v tej državi članici. Sicer pa je v ospredju predvsem zanimanje za to, kako Google procesira naše osebne podatke v vsaki fazi oglaševalskih transakcij in če je vse skupaj skladno z določbami Splošne uredbe o varstvu osebnih podatkov, znane tudi pod kratico GDPR.

Preiskava se je začela na iniciativo lastnikov brskalnika Brave, ki zatrjujejo, da Google uredbo krši s tem, ko podatke o naših spletnih interesih posreduje podjetjem, ki nato na avkciji tekmujejo z denarjem, čigav oglas bomo ugledali. Johnny Ryan iz podjetja Brave je tako...

2 komentarja

Tudi ARM se odpoveduje sodelovanju s Huaweijem

Slo-Tech - Naslednje v vrsti podjetij, ki so (vsaj začasno) naredila križ čez Huawei, je ARM. Dogodek je pomemben predvsem zato, ker je ARM britansko podjetje, a se je vseeno odločili slediti ameriškemu zgledu. Po internih dokumentih, ki jih je pridobil BBC, so zaposleni že dobili okrožnico, naj ustavijo vse aktivne pogodbe, podporo in druge aktivnosti s Huaweijem. Podjetje je zapisalo, da dizajni vsebujejo tehnologijo, ki izvira iz ZDA, zato je ne smejo dobavljati Huaweiju.

Če bo ARM pri svoji odločitvi vztrajal dlje časa, je to za Huawei izjemno hud udarec. Medtem ko je Android še možno nadomestiti (navsezadnje je odprtokoden), je pri ARM-jevih čipih to skorajda nemogoče. Razvoj lastnih čipov je možen, a gre za drago in počasno početje. ARM-jevi čipi niso le sestavni...

198 komentarjev

Ponovno gospodarji Windows popravkov

Svetlo namizje po novem.

Slo-Tech - Microsoft je izdal letošnji pomladni sveženj popravkov, imenovan Windows 10 May 2019 Update. Vsebuje kar nekaj osvežitev, a je morda tista največja povezana kar s samim nameščanjem paketa: po skoraj štirih letih bomo o tem znova odločali uporabniki sami in bomo lahko postopek začasno zaustavili ali preložili. Poleg tega je Microsoft izdal tudi nadzorno ploščo za nameščanje popravkov, Windows release health dashboard, ki že pred namestitvijo pregleda sistem in sporoči, če se v njem morda nahaja strojna ali programska oprema, ki s popravkom ne bo združljiva. Ukrep je verjetno povezan s fiaskom, ki ga je v določenih primerih povzročil njihov zadnji, oktobrski popravek.

Med novostmi...

17 komentarjev

Qualcomm v ZDA kriv omejevanja konkurence

Slo-Tech - Kalifornijsko sodišče v San Joseju je včeraj razsodilo, da je Qualcomm kršil protimonopolno zakonodajo in nezakonito omejeval konkurenco. Sodnica Lucy Koh je v 233 strani dolgi obrazložitvi sodbe zapisala, da je Qualcomm s svojo politiko licenciranja krnil konkurenco. Podjetju je naložila ponovna pogajanja o licenciranju svojih patentov in tehnologije, ki morajo biti na voljo po razumnih in poštenih cenah, brez groženj o ukinitvi dobave. Prihodnjih sedem let bo Qualcomm tudi pod budnim nadzorom, kako spoštuje te zaveze.

Iz podjetja so takoj sporočili, da se z odločitvijo ne strinjajo, in napovedali pritožbo na drugostopenjsko sodišče. Prav tako zahtevajo, da sodišče zadrži izvajanje sodbe, dokler se primer pravnomočno...

0 komentarjev

Na križarke prihajata prepoznavanje obrazov in umetna inteligenca

Slo-Tech - Medtem ko je San Francisco prepovedal uporabo tehnologije za samodejno prepoznavanje obrazov, je na križarkah prepoznavanje obrazov zelo aktualno. Primer je denimo družba Royal Carribean, ki je na svoje križarke začela nameščati to in sorodne tehnologije, da bi pospešila vkrcavanje potnikov. Podpredsednik za digitalizacijo Jay Schneider je pojasnil, da so s tem skrajšali čas vkrcavanja s poldruge uro na piškavih deset minut.

Novejše križarke uporabljajo mobilne vstopne kupone in avtomatično prepoznavanje obrazov, kar omogoča hitrejše vkrcanje, hkrati pa posadka ob vstopu že takoj dobi informacije o potniku. Ob tem Schneider zagotavlja, da se po vsaki plovbi zajete obrazne fotografije izbrišejo. Royal Carribean preizkuša...

4 komentarji

Naočniki Google Glass živijo dalje s posodobljeno inačico

Slo-Tech - Google je predstavil posodobljeno izvedenko naočnikov Glass, Enterprise Edition 2. Tudi ta je namenjena gospodarski dejavnosti in ne splošni rabi, iz katere so bila očala pred leti umaknjena, saj se tam niso posebej proslavila.

Google Glass so še vedno najbolj poznani pametni naočniki - takšni z namontiranimi računalnikom, kamero in prikazovalnikom, kar uporabniku nudi različne informacije. Toda v preizkusnem obdobju med leti 2013 in 2015 so postali razvpiti v glavnem zaradi tveganja za zasebnost, saj je bilo težko preprečiti snemanje okolice, zaradi česar so nekatere inštitucije in lokali njihovo nošnjo sploh prepovedali. Javnosti se na koncu s tem problemom vseeno (še) ni bilo treba posebej ukvarjati, ker je podjetje sklenilo, da izdelek za množično splošno...

1 komentar

Nepismeni, površni, nesposobni? Bajka o slovenski policiji, ministrstvu za infrastrukturo in ukradenih vozilih

Slo-Tech - Na Slo-Techu smo pred mesecem dni med kopanjem po podatkih portala Avtolog.si opazili, da je v Sloveniji večje število vozil opravilo tako tehnične preglede kot pridobilo potrebne registracijske dokumente, čeprav naj bi bila ta vozila glede na sezname policije in drugih državnih organov ukradena. Skoraj dva meseca smo zbirali dodatne podatke in se pogovarjali s slovensko policijo. Rezultat je pričujoča zgodba.

Prvo poglavje: Nepismeni?
V začetku aprila smo primerjali bazo opravljenih tehničnih pregledov. Pri primerjavi smo opazili, da je več deset vozil zabeleženih v bazi vozil, ki so opravila tehnični pregled, po datumu, ki je v evidenci ukradenih vozil policije zabeležen kot datum kraje:

Primer 1 je vozilo domnevno ukradeno 7.4.2017, ki je po podatkih javno objavljenih na portalu odprtih podatkov dne 9.5.2017 padlo tehnični pregled in ga potem 11.5.2017 opravilo.
Primer 2 je vozilo...

65 komentarjev

Hololens še ni primeren za zahtevnejše kirurške posege

IEEE Spectrum - Raziskovalci z Univerze v Pisi so se lotili praktičnih omejitev rabe obogatene resničnosti pri finih opravilih, na primer pri kirurških posegih. Dognali so, da zaradi načina ostrenja slike v človeškem očesu sistemi, kot je Microsoftov Hololens, še niso primerni za zahtevnejšo rabo.

Microsoftovi naočniki za obogateno resničnost (AR) Hololens se že pridoma uporabljajo v nekaterih industrijskih panogah, med drugim pri sestavljanju vesoljskega plovila Orion. Optimistične napovedi rade slikajo kirurge, ki z njihovo pomočjo izvajajo operacije po navodilih od drugod, ki jih drugače ne bi zmogli. Toda izsledki raziskovalcev z Univerze v Pisi nakazujejo, da velja umiriti konje, saj mora ta sorta AR na poti do tovrstne uporabe še preseči resne tehnološke...

4 komentarji

Po Googlu sodelovanje s Huaweijem prekinjajo še druga podjetja

Slo-Tech - Potem, ko je včeraj sodelovanje s kitajskim Huaweijem prekinil Google, so se mu po poročanju medijev danes pridružili še Intel, Qualcomm, Xilinx in Broadcom, ki so ustavili dobave svojih čipov, dokler se ameriško-kitajski spor ne razreši. Podobno je dobave iz avojih ameriških (ne pa tudi drugih) tovarn zaustavil nemški Infineon Technologies.

Se je pa prvi javno odzval Google in sicer so uporabnike Huaweijevih naprav za silo potolažili, da bo Google Play za njih na obstoječih napravah še vedno dostopen, prav tako vse varnostne funkcije, še vedno pa ostaja vprašanje glede bodočih nadgradenj sistema. Mimogrede, govorimo o drugem svetovnem proizvajalcu pametnih...

109 komentarjev

Google prekinil sodelovanje s Huaweijem

vir: Reuters
Reuters - Težave za Huawei, ki mu je ta teden Trump onemogočil dostop do ameriške tehnologije, se stopnjujejo. Po poročanju Reutersa je temu sledil tudi Alphabet (Google), ki s Huaweijem ne bo več sodeloval. To pomeni, da bo Huawei izgubil dostop do vse strojne in programske opreme, ki ni izrecno odprtokodna. To pomeni, da bo Huawei izgubil dostop do posodobitev Androida, naslednje verzije telefonov pa ne bodo imele Googlovih aplikacij, kot sta Play Store ali Gmail.

Uradnih informacij iz Googla ali Huaweija še ni. Google še preučuje, kako naj prepoved dejansko udejanjijo, Huaweijevi odvetniki pa že študirajo pogodbe. Tudi ameriško ministrstvo za trgovino ne daje komentarjev. Za zdaj je gotovo le, da bo podjetju ostal dostop do verzije AOSP...

269 komentarjev

Zgrajena doslej največja sintetična bakterija

vir: Nature
Nature - Znanstveniki z Univerze Cambridge so napravili umetno verzijo bakterije Escherichie coli z modificiranim genskim zapisom, ki s štirimi milijoni baznih parov postavlja nov mejnik v gradnji sintetičnih organizmov.

Leta 2010 je ekipa Craiga Venterja sestavila prvi umeten živi organizem in spisala zgodovino. Odtlej se raziskovalci pri ustvarjanju sintetičnega življenja lotevajo predvsem vprašanja, zakaj je genski zapis tak, kot je, saj njegova sestava ni v vseh pogledih intuitivna. Znatni deli zapisa so pomnoženi, zaradi česar so lahko znanstveniki na primer prepolovili...

35 komentarjev

Boeing odkril napako v simulatorjih za 737 Max

The New York Times - Boeing je ob splavitvi novega letala 737 Max 8 trdil, da se obnaša dovolj podobno kot starejši modeli, da piloti ne potrebujejo dodatnega certificiranja ali treninga na simulatorjih. Po dveh nesrečah, ki sta povezani s sistemom za preprečevanje izgube vzgona v izrednih situacijah previsokega vpadnega koda (MCAS), je postalo jasno, da letalo ni čisto enako. Boeing mora pripraviti tako popravek sistema v letalu kakor priskrbeti ustrezne simulatorje. Sedaj je podjetje priznalo, da so simulatorji, ki so jih pripravili za 737 Max 8, neustrezno simulirali obnašanja letala v realnih pogojih.

Boeing je namreč potrdil, da programska oprema v simulatorjih ni bila sposobna poustvariti dogodkov in dogajanja, ki je pripeljalo do...

11 komentarjev

EU tik pred volitvami odločneje nad kiber kriminal

vir: Pixabay

Slo-Tech - Proti hekerjem, pa od kjerkoli na svetu že delujejo, bo EU poslej lažje uvedla neposredne protiukrepe. Vlade držav članic so se namreč v petek sporazumele o novih mehanizmih boja proti informacijskemu kriminalu, kot sta denimo zamrznitev premoženja storilcev na ozemlju držav članic in prepoved vstopa na ozemlje unije. Poslej bo mogoče na take napade odreagirati nemudoma, brez zamudnega usklajevanja prioritet med posameznimi državami. Pobudo za poostritev sta vodili Velika Britanija in Nizozemska, donedavna pa ji je nasprotovala Italija.

Razlog za ukrep je povečanje informacijskih napadov v zadnjem času, tudi takih, ki ogrožajo kritično infrastrukturo, glede na čas sprejema pa verjetno tudi evropske volitve, ki se začenjajo v prihajajočem tednu. Med...

8 komentarjev

Evropska komisija: spletne platforme se trudijo, a še vedno premalo v boju zoper lažne novice

Slo-Tech - Teden dni pred evropskimi volitvami Evropska komisija opozarja, da se digitalne platforme sicer trudijo v boju zoper lažne novice, a so pri tem še vedno premalo uspešne. Komisija pozdravlja prizadevanja Googla, Facebook in Twitterja, da bi zajezili širjenje neresnične propagande in lažnih novic, ter ustrezne ukrepe za povečanje transparentnosti.

Facebook, Google, Mozilla in Twitter so septembra lani podpisali kodeks, s katerim se zavezujejo boriti se proti širjenju neresničnih informacij. Del kodeksa je tudi zaveza, da bodo Evropski komisiji mesečno poročali o ukrepih, ki so jih sprejeli. Prav tako so obljubili, da bodo hitro odstranjevali lažne račune in bote, ki smetijo po omrežjih. Stranem, kjer gostujejo dezinformacijo, so se zavezali odtegniti...

25 komentarjev

Googlov Translatotron korak bliže ribi babilonki

Slo-Tech - Googlov spletni prevajalnik postaja iz meseca v mesec boljši, prav tako so Googlovi algoritmi za prepoznavanje in sintezo govora že na zavidljivi ravni. Fuzijo teh tehnologij predstavljajo orodja za simultano prevajanje, kar je na primer Translatotron. Novi model za simultano strojno prevajanje govora se temu cilju že zelo približa, uporablja pa drugačno logiko od dosedanjih poizkusov.

Večina dosedanjih sistemov za tolmačenje je uporabljala prepoznavanje govora (prepis zvočnega posnetka v besedilo), strojno prevajanje besedila in sintezo govora. Kaskadno opravljanje teh funkcij deluje dobro in je tudi sestavni del Google Translate. Novi Translatotron pa deluje drugače.

Kot opisujejo v znanstvenem članku, gre za sistem direktnega prevajanja zvočnega zapisa v zvočni zapis brez...

21 komentarjev

Alphabet Wing bo v Helsinkih dostavljal z letalniki

Slo-Tech - Slab mesec zatem, ko je začel v avstralski Canberri nuditi dostavo paketov z letalniki, Alphabet (Googlov holding) brezpilotno dostavo paketov prinaša tudi na Finsko. V pilotnem projektu, ki bo potekal v najgosteje naseljenem helsinškem predelu Vuosaari, bo od junija dalje možno prejeti naročeno kar po zraku. V projektu bosta kot partnerja sodelovala Herkku Food Mark in Cafe Monami, torej bodo dostavljali vse od rib do štruc kruha.

Kot pojasnjujejo v Wingu, je Vuosaari idealno območje za preizkus. Predel, ki ga s treh strani obdaja voda, ima zelo gosto poselitev in veliko tovorno pristanišče. Helsinki si želi zmanjšati odvisnost od avtomobilov, pri čemer je najpomembnejši korak delujoč javni promet. Želijo si, da bi do...

5 komentarjev

Razvoj slušnega aparata, ki zna ojačati želene glasove

STAT - Raziskovalci iz New Yorka so razvili prvo eksperimentalno verzijo slušnega aparata, ki lahko s pomočjo opazovanja možganov ojača natanko tiste glasove v okolici, na katere se želi posameznik osredotočiti.

Pametni slušni pripomočki bodo bržkone naslednja velika zgodba pri gadgetih in med drugim dobivajo različne zmogljivosti filtriranja signala, na primer odstranjevanje prometnega hrupa. Najnaprednejše inačice je mogoče natrenirati, da ojačajo znane glasove, na primer tiste družinskih članov. Toda nobena naprava doslej še ni prišla blizu zmogljivosti naših možganov, da hipno med množico neznanih glasov izberejo točno določene in se nanje osredotočijo, sosednje pa odstranijo. Tako denimo zdrav človek na hrupni zabavi lahko posluša naključne pogovore, medtem ko naglušen tega ne more, saj slušni aparati ne znajo selektivno...

4 komentarji

ZDA: v primeru zmage demokratov se Facebooku slabo piše

vir: Flickr

Slo-Tech - Pripadniki ameriške demokratske stranke kar tekmujejo med seboj, kdo bo napovedal večji pogrom nad velikimi tehnološkimi podjetji. Zadnji, ki je skočil na vlak je Bernie Sanders, ki se bo znova potegoval za predsedniški položaj. Včeraj je prek Twitterja sporočil, da bi morali v primeru Facebooka uporabiti protimonopolno zakonodajo in ga razbiti na več delov. "Naša družba postaja izrazito monopolistična, peščica zelo velikih korporacij ima veliko preveč vpliva na ameriške potrošnike. To se mora spremeniti," je še dodal.

Med prvimi, ki so se začeli ukvarjati so tematiko je bila demokratska predsedniška pretendentka slovenskega rodu Amy Klobuchar, ki je že konec lanskega leta razmišljala o možnostih zakonske regulacije...

21 komentarjev

Samsung in Huawei zakopala bojno sekiro

Slo-Tech - Samsung in Huawei sta se spravila in zaključujeta vse medsebojne tožbe zaradi patentov v pametnih telefonih. Kot poroča Nikkei, sta podjetji v triletnem sporu, ki je obsegal več kot 40 različnih tožb, našli skupni jezik. Poravnali sta se z mediacijo na sodišču v kitajskem Guangdongu. Podrobnosti dogovora niso znane, vključuje pa navzkrižno licenciranje.

Da sta se podjetji odločili zakopati bojno sekiro, ni presenetljivo. Trg pametnih telefonov se ohlaja, zato je smiselno energijo preusmerjati v dvigovanje prodaje in razvoj, ne pa v tožbe. Globalna prodaja telefonov je lani padla za 4,1 odstotka. Samsung, ki ima največji tržni delež, drži 20,8-odstotni tržni delež, Huawei pa je s 14,7 odstotka na tretjem mestu.

V spor sta se podjetji zapletli maja 2016, ko je Huawei na Kitajskem in v ZDA tožil Samsung zaradi kršitev patentov, ki...

5 komentarjev

Okrogla miza o odvisnosti od elektronskih komunikacij

Slo-Tech - Svet za elektronske komunikacije Republike Slovenije (SEK-RS) organizira okroglo mizo z naslovom Elektronske komunikacije v sodobni družbi - "odvisnost" od elektronskih komunikacij, ki bo potekala v ponedeljek, 20. 5. 2019, ob 19.00 na ljubljanski Fakulteti za računalništvo in informatiko (Večna pot 113, Ljubljana). Na okrogli mizi se bodo pogovarjali gostje Jaka Erker (ravnatelj Gimnazije Šentvid), Miha Kramli (Center za zdravljenje odvisnosti, ZD Nova Gorica), Dan Podjed (Inštitut za slovensko narodopisje, ZRC SAZU) in Alja Isakovič (Artesia.si).

Govorili bodo o posledicah razvoja tehnologije in infrastrukture, zaradi česar je danes večina elektronske komunikacije preko mobilnih naprav. Spraševali se bodo, kakšne posledice imajo mobilne naprave kot naš intimen spremljevalec in kako vplivajo na družbo. To povzroča namreč tudi težave, s katerimi se srečujejo pedagogi in drugi. Ali elektronske naprave...

4 komentarji

Razbili hekersko skupino GozNym

Slo-Tech - V policijski akciji v ZDA, Nemčiji, Gruziji, Moldaviji, Ukrajini in Bolgariji so razbili hudodelsko združbo GozNym, ki je v zadnjih letih s hekerskimi napadi in zlonamerno programsko opremo skušala pridobiti za več kot 100 milijonov dolarjev protipravne premoženjske koristi. Opeharili so vsaj 40.000 žrtev. V ZDA so zaradi kraj in pranja denarja podali obtožnice zoper deset posameznikov, a jih je pet še na prostosti. V Nemčiji sta obtožena dva, prav tako v Gruziji, kjer je med obtoženima tudi kolovodja, še en član skupine pa je obtožen v Moldaviji. Enega člana je Bolgarija izročila ZDA.

GozNym je malware, ki je nastal kot fuzija programov Nymaim in Gozi. Prvi je namenjen vdoru v sistem in namestitvi drugega kosa malwara na računalnike. Nymaim se je do leta...

8 komentarjev

Tudi Slovenija uvaja digitalni davek

vir: Pixabay

vir: RTV Slovenija
RTV Slovenija - Potem, ko so propadla pogajanja za skupni evropski okvir za uvedbo takega davka, so se nekatere države članice na tem področju odločile za solistične akcije, no, Slovenija je bila še pred mesecem dni proti. Zdaj pa je odbor Državnega zbora za finance na predlog Levice sprejel sklep, s katerim vladi nalaga, da do aprila prihodnje leto pripravi ustrezen predlog zakona, ki bi nato začel veljati jeseni istega leta.

Predlog so podprli vsi člani odbora, razen Andreja Širclja iz SDS. Slednji je opozoril, da bi si morali pred uvedbo takega davka odgovoriti na vprašanja, kakšen učinek bi njegova uvedba imela na gospodarstvo, javne finance in na davčno konkurenčnost Slovenije. Vsi člani odbora pa so se strinjali, da je področje...

112 komentarjev

Večina strokovnjakov za izsiljevalske viruse v resnici plača izsiljevalcem

Slo-Tech - Kakor se sta razširili količina izsiljevalske programske opreme in pogostost napadov z njo, tako so kot gobe po dežju zrasla tudi podjetja, ki se ukvarjajo z reševanjem in obnavljanjem zaklenjenih podatkov. Obljubljajo, da bodo dešifrirala zaklenjene podatke, da žrtvam ne bi bilo treba plačati odkupnine izsiljevalcem. A v praksi je resnica drugačna, razkriva ProPublica. Večina teh podjetij v resnici zgolj pobere provizijo in plača odkupnino. Praksa ni nezakonita, je pa zavajajoča.

V letih 2015-2018 je po svetu lomastil tudi izsiljevalski virus SamSam, ki je napadal različne organizacije, tudi bolnišnice in vodovodne sisteme. Napadalci so nabrali za vsaj šest milijonov dolarjev odkupnine, preden so lani novembra ameriški preiskovalci odkrili...

17 komentarjev

Rusija želi gensko spremenjeni pridelek

vir: Nature
Nature - Rusija je sprožila ambiciozen program raziskovanja genskega inženiringa, s katerim naj bi v naslednjem desetletju za kmetijstvo razvili trideset izboljšanih vrst rastlin in živali.

Pred tremi leti je Rusija z dekretom prepovedala pridelavo gensko spremenjenih organizmov na svoji zemlji in naznanila, da želi namesto tega postati vodilna sila v izvozu ekološko pridelane hrane. Poteza je dišala po še eni utopični socialistični ideji, še bizarnejšo noto pa je dobila ob trditvah raziskovalcev z univerze Iowa State, da so Rusi tedaj hkrati sprožili tudi internetno propagandno kampanjo, podobno tisti ob ameriških volitvah, s katero so želeli med Američane zasejati dvom v njihove gensko spremenjene produkte. Po domače: med...

51 komentarjev

Nove ranljivosti v Intelovih procesorjih

Intel - V Intelovih procesorjih so odkrili štiri vrste ranljivost, ki sodijo v razred Meltdownu in Spectru podobnih ranljivosti. Nove ranljivosti, ki so jih poimenovali Zombieload, prav tako izkoriščajo špekulativno izvajanje ukazov. Gre za tehniko povečevanja zmogljivosti procesorjev, tako da ti ob prostih stopnjah v cevovodu začno izvajati dele kode, za katero sploh še ni jasno, ali in s kakšnimi vhodnimi vrednostmi se sploh mora izvesti. Če se kasneje izkaže, da je v kakšni razvejitvi treba ubrati drugo pot, se predhodni izračun pač zavržejo, s čimer načeloma ni nič narobe. Težava pa je, da lahko zaradi tega pride do sprememb v registrih, predpomnilnikih ali kod drugod, kar načeloma lahko opazujemo. Rezultat je uhajanje podatkov do...

40 komentarjev

Huawei: Podpišemo, da ne bomo vohunili!

vir: Wikipedia
Reuters - Medtem ko ZDA ostro zavračajo kakršnokoli sodelovanje s Huaweijem pri gradnji infrastrukture in vladnim uslužbencem niti ne dovolijo uporabe Huaweijeve opreme na službenih omrežjih, ker da je Huawei izpostava kitajske obveščevalne službe, hkrati pa tudi pritiskajo na evropske zaveznice, se v Evropi Huaweiju niso dokončno odrekli. Huawei je zato pripravljen obljubiti marsikaj, da bi dobil posle v Evropi, denimo obljubiti, da ne bo vohunil.

Kot namreč piše Reuters, je Huawei pripravljen z evropskimi državami, vključno z Veliko Britanijo, pripravljen podpisati dogovore, da ne bodo vohunili. Problematična je namreč izgradnja omrežja 5G, ki se v Evropi ravno začenja,...

51 komentarjev

V San Franciscu prepovedali samodejno prepoznavanje obrazov

vir: Flickr

vir: The Verge
The Verge - San Francisco je kot prvo mesto v ZDA (najbrž tudi drugod) v prvem branju sprejelo prepoved uporabe tehnologije prepoznave obrazov. Sklep o tem je z veliko večino sprejel mestni nadzorni odbor, veljal pa bo za vse agencije, seveda tudi za organe pregona. Vsaka uporaba tovrstnega nadzora bo poslej zahtevala soglasje mestnih organov, ukrepi, ki so že v uporabi, pa bodo revidirani za nazaj.

Prepoznava obraza je že zdavnaj začela sprožati vprašanja, povezana s temeljnimi človekovimi svoboščinami, na drugi strani pa so praktični preizkusi pokazali celo vrsto napak in odklonov pri njeni uporabi. Celo ponudniki sami so se zavzeli za konkretnejše zakonsko uokvirjenje tega fenomena.

Seveda so se oglasili tudi pristaši...

12 komentarjev

Ameriški pospešeni program vrnitve na Luno se imenuje Artemis

vir: Space
The Verge - Iz Nase so sporočili, da bosta dvojico ameriških astronavtov, s katero naj bi se leta 2024 vrnili na Luno, sestavljala moški in ženska. Posledično so program poimenovali Artemis (Artemida), po sestri boga Apolona. Za njegovo izvedbo obenem letno želijo dodatno poldrugo milijardo dolarjev.

Ko je konec marca ameriški vrh presenetil z najavo, da bodo ZDA močno pospešile program vračanja astronavtov na Mesec in želijo tja leteti že leta 2024 namesto 2028, nam podrobnosti še niso znali pojasniti. Za konkretiziranje sprememb so si vzeli mesec in pol ter v ponedeljek na kongres naslovili prošnjo za dodatnih 1,6 milijarde ameriških dolarjev sredstev v fiskalnem letu 2020. (To je sicer manj kot desetina od siceršnjih 21 milijard...

70 komentarjev

Enostavnejše iskanje kolizij v SHA-1

Slo-Tech - Prvo kolizijo v zgoščevalnem algoritmu SHA-1 so našli že leta 2005 in od tedaj je jasno, da uporaba SHA-1 ni več varna. Z leti so se napadi izboljševali, torej je bilo za izračun kolizije treba vse manj računske moči. Pred dvema letoma je Google pokazal, da je SHA-1 zlomljen tudi v praksi, saj so ustvarili dve očitno različni datoteki, ki sta imeli enako zgoščeno vrednost SHA-1.

Sedaj pa so raziskovalci iz Francije in Singapurja zabili še zadnji žebelj v krsto SHA-1, saj so pokazali, da je v praksi izvedljivo tudi iskanje kolizij z določeno predpono (chosen-prefix). To pomeni, da lahko skoraj poljubno izberemo podatke, ki jih pripnemo, pa bomo še vedno lahko ustvarili želeno zgoščeno vrednost. Dosedanje metode so terjale vsaj 277 izračunov SHA-1, sedaj pa jih lahko...

0 komentarjev

Lenovo napoveduje prvi prepogljivi prenosnik

Slo-Tech - Prepogljive telefone že imamo, a se niso izkazali najbolje. Vseeno pa to ni ovira, da ne bi proizvajalci napovedovali že prepogljivih prenosnikov. Lenovo je napovedal svoj model, ki naj bi na prodajne police prispel prihodnje leto.

Kot zatrjujejo, bo novi model v družini ThinkPad X1 imel 13,3-palčni 2K zaslon OLED, ki se bo prepognil. Poganjal ga bo Intelov procesor, na njem pa bo tekel Windows 10. Prenosnik bo prepogljiv zaradi prostora, sicer pa bo namenjen celoviti rabi kot samostojen računalnik, ne le kot tablica ali telefon. V praksi to pomeni, da je namen prepogibanja obraten kot pri pametnih telefonih. Ti imajo dvojni zaslon zato, da bi bili večji, prenosnik Lenovo pa da bi bil...

26 komentarjev

Uber nadaljuje slabe predstave na borznem parketu

Slo-Tech - Običajno ne spremljamo ravno vsakega trgovalnega dne tehnoloških velikanov, a Uber je v tem pogleda izjema. Ena največjih javnih ponudb delnic (IPO), ki se je minuli teden končala z začetkom kotacije podjetja, se namreč za zgodnje vlagatelje nadaljuje slabo. V pičlih dveh dneh je tečaj 15 odstotkov pod ceno iz IPO. Prvi dan je Uber izgubil 7,6 odstotkov, drugi dan pa za več kot 10 odstotkov.

Analitiki si niso enotni o razlogih za tako slab začetek podjetja. Uber, ki so ga sicer v minulih letih pretresali številni škandali zaradi nespoštovanja zakonov, izigravanja organov in slabih delovnih pogojev, sodi med kontroverznejša podjetja. Kljub temu so ga še oktobra ocenjevali na več kot 120 milijard dolarjev. Sedaj je...

3 komentarji

Razkrita huda ranljivost v WhatsAppu

vir: Max Pixel

Slo-Tech - Ranljivost je omogočala oddaljeno nameščanje vohunske programske opreme na telefone z iOS in Andorid operacijskim sistemom in sicer s preprostim klicem na VoIP pogovor. Gre za spyware po imenu Pegasus, ki ga je za prodajo vladam in državnim organom pregona razvilo izraelsko podjetje NSO. Vohunska koda se namesti, tudi če klic ni bil sprejet, sam klic pa čez nekaj časa preprosto izgine iz zgodovine pogovorov. Ko je spyware enkrat nameščen, omogoča spremljanje lokacije uporabnika, oddaljeni vklop kamere in telefona, brskanje po elektronski pošti in WhatsApp sporočilih.

WhatsApp, sicer v lasti Facebooka, zato poziva svoje uporabnike, teh je poldruga milijarda, da čimprej namestijo popravek, ki je na voljo že od konca...

9 komentarjev

Ameriško vrhovno sodišče dovolilo tožbo zoper Apple zaradi monopola z App Store

Slo-Tech - Ameriško vrhovno sodišče je s tesno večino 5 proti 4 odločilo, da se skupinska tožba zoper Apple zaradi domnevne kršitve protimonopolne zakonodaje lahko nadaljuje. Gre za tožbo, ki so jo leta 2011 vložili lastniki iPhonov, ker naj bi Apple uporabnikom zaračunaval previsoko ceno aplikacij. Apple je edini (legalni) ponudnik tržnice z aplikacijami na telefonih z iOS, zato ima prevladujoč tržni položaj. Provizija v višini 30 odstotkov, ki jo Apple zaračunava vsem prodajalcem aplikacij, se seveda prelije v končno ceno, ki jo plačajo kupci.

Na prvi stopnji je sodba leta 2013 zaradi proceduralnih napak padla, a je potem prizivno sodišče leta 2017 postopek obnovilo. Apple se je zato pritožil na vrhovno sodišče, kjer je...

20 komentarjev

Kataklizme informacijske družbe: Razprava o odgovornosti

Slo-Tech -

Informacijska družba temelji na pretoku podatkov. Nič čudnega ni, da so podatkovne zlorabe vedno bolj pogoste in postajajo del digitalnega vsakdana.

Kaj so vzroki zlorab? Gre tukaj res samo za “močne slabe fante” ali lahko vzroke za kraje osebnih podatkov, nepravilno hrambo in prenos podatkov ter zasebnostne zlorabe iščemo tudi med načrtovalci in vzdrževalci teh sistemov? Kdo bi moral prevzeti več odgovornosti in kdo dela dovolj?

Gosti okrogle mize:

  • Matjaž Drev, državni nadzornik pri informacijskem pooblaščencu
  • Gorazd Božič, vodja SI-CERT
  • Matej Kovačič, IJS

Vidimo se v četrtek, 16.5.2019 ob 18h v Poligonu na Tobačni.

8 komentarjev

Tudi klici v EU odslej regulirani in zato cenejši

Slo-Tech - V sredo, 15. maja, začenja veljati del evropske direktive o Evropskem zakoniku o elektronskih komunikacijah, ki omejuje ceno telefonskih klicev in poslanih kratkih sporočil iz domačega omrežja v tujino. Odslej bo najvišja dovoljena cena 19 centov na minuto (in DDV, torej 23,2 centa v Sloveniji) oziroma 6 centov na sporočilo (7,3 centa z DDV). Omejitve veljajo za promet v vse države EU, zelo kmalu pa bodo tudi za Islandijo, Norveško in Liechtenstein.

To je drugi veliki korak proti enotnem trgu mobilnih telekomunikacij v EU. Prvi korak je bila odprava stroškov gostovanja, ki jo je po več letih približevanja EU dosegla leta 2017. Odtlej so cene in drugi pogoji uporabe mobilnih storitev med potovanjem v EU enaki kakor v domačem omrežju, le količina prenesenih...

28 komentarjev

Foxconnov center v Wisconsinu se odmika

The Verge - Leta 2017 je Foxconn sporočil, da bo v ameriški zvezni državi Wisconsin zgradil veliko tovarno panelov za LCD zaslone, za kar so pridobili tudi državne subvencije. Za 13.000 delovnih mest bi si Foxconn lahko obetal 4,5 milijarde dolarjev subvencij, zaradi česar so številni dvomili o smiselnosti tako visoke subvencije. Leto pozneje tovarne ni bilo, Foxconn pa je načrte precej zmanjšal. Letos je postalo jasno, da prvotne tovarne v Wisconsinu sploh ne bo, Foxconn pa bo v Wisconsinu raje postavil inovacijske centre AI 8K+5G, karkoli že to pomeni. A tudi ti se odmikajo.

The Verge si je šel ogledat hale in stavbe, v katerih bi moral Foxconn postaviti te centre. Foxconn je bil namreč dejal, da ne bo zaposlil 13.000 ljudi v...

7 komentarjev

Amazon avtomatizira pakiranje izdelkov

vir: Flickr

vir: Reuters
Reuters - Napoved, da nam bodo roboti že v bližnji bodočnosti odvzeli delovna mesta, je v svojih skladiščih začel udejanjati Amazon. Delavce, ki vsake toliko protestirajo zaradi plač in delovnih pogojev, so v nekaj skladiščih poskusno nadomestili s tehnologijo, ki poskenira izdelke na tekočem traku in jih nato pospravi v škatle ustreznih velikosti. Na uro tak stroj zapakira 600-700 izdelkov, kar je 4-5 krat več od delavca iz mesa in krvi.

Obenem en tak stroj nadomesti 24 zaposlenih, pri Amazonu pa razmišljajo, da bi jih vzpostavili v vseh svojih 55 centrih v ZDA, kar bi nadomestilo približno 1300 zaposlenih. Resnici na ljubo, kaplja v morje, če vemo, da so ameriški delodajalci samo v mesecu marcu razpisali 192.000 prostih delovnih...

10 komentarjev

Intel razgrnil načrte s proizvodnimi procesi

AnandTech - Pri Intelu so na letošnjem srečanju z vlagatelji razložili, kako nameravajo izdelovati čipe do leta 2023. Tema je še posebno zanimiva zaradi preteklih Intelovih težav z 10-nanometrsko proizvodnjo in podjetje posledično načrtuje kopico notranjih optimizacijskih faz tako za 10- kot 7-nanometrski proces.

Pred davnimi šestimi leti nam je Intel optimistično obljubljal prve čipe na 10-nanometrski tehnologiji že za leto 2016, toda njihova množična proizvodnja je v resnici zaživela šele letos. V firmi zresnjeno priznavajo, da je bil načrt prezapleten, saj je vključeval preveč nepreverjenih pristopov; posledično so bili cilji razvojnih ekip preslabo definirani in proces pomanjkljivo voden. Menijo, da so se iz polomije naučili dovolj, da bo prehod na 7 nanometrov...

22 komentarjev

Bitcoin po dolgem času presegel 7000 dolarjev

Slo-Tech - Po dolgem času je na trgu kriptovalut zavladal optimizem, saj so bitcoin in večina drugih kriptovalut dosegle večmesečne vrhove. Potem ko se je bitcoin od decembra 2017 z 20.000 dolarjev v naslednjem letu razletel na 3000 dolarjev in s seboj potegnil tudi ostale kriptovalute, je sedaj njegov tečaj spet više. Včeraj je bitcoin prvikrat po lanskem septembru dosegel vrednost 7000 dolarjev. Minimum je dosegel letos pri 3200 dolarjih. Rast cene v zadnjih dneh spet spominja na najbolj nore čase, saj je bitcoin v manj kot dveh tednih pridelal 40-odstotno rast. Kvišku vleče tudi druge kriptovalute.

Razlogov za tako burno rast v zadnjem mesecev ne moremo enostavno ugotoviti. Zanimivo je, da so bile v zadnjih tednih novice o bitcoinu predvsem negativne, denimo napoved prepovedi rudarjenja...

148 komentarjev

Zmanjkalo nam bo helija

Slo-Tech - Pravzaprav je ironično, a zmanjkuje nam elementa, ki v vesolju predstavlja četrtino navadne snovi. Medtem ko pogosto beremo o bodočem pomanjkanju nafte ali pa težavnosti recikliranja nekaterih elementov, ki jih množično uporabljamo v današnji elektroniki, ki kasneje konča na odpadu, helija na Zemlji dejansko zmanjkuje. Helij je tako lahek plin, da je hitrost njegovih atomov dovolj visoka, da v znatnih količinah uhaja iz atmosfere. Posledice občutimo že v vsakdanjem življenju.

Helij resda poznamo iz napihljivih balonov, ki so lažji od zraka in omogočajo hihitanje v višjih frekvencah, a ima tudi zelo resne uporabe. Superprevodni magnetni za hlajenje potrebujejo tekoči helij, brez njih pa ni na primer modernih magnetnih resonanc (NMR v raziskavah in MRI v medicini). Zato helija...

32 komentarjev

Uberjeva borzna premiera razočarala

vir: Pexels

Slo-Tech - Prvi dan trgovanja z delnico Uberja (trgovalni simbol UBER) je njena vrednost padla za 7,6 %, potem ko je na koncu dne končala na 41,51 ameriškega dolarja. Ob vložitvi papirjev za IPO so njeno vrednost ocenjevali na med 44 in 50 dolarji, minuli četrtek pa so v javni prodaji prodali 180 milijonov delnic po 45 dolarjev, s čimer so dobili dobrih osem milijard svežega kapitala. Šlo je za najbolj pričakovano uvrstitev kakega podjetja na borzo, po Facebookovemu debiju pred sedmimi leti, ki pa se je končala z enim najslabših rezultatov v celotni zgodovini javnih prodaj na ameriški borzi. Skupna tržna vrednost podjetja tako znaša 76,5 milijarde in ne več nekje med 90 in 120 milijardami, kot se je ocenjevalo še pred nekaj tedni.

...

4 komentarji

Slovenski dijaki na evropski naravoslovni olimpijadi dvakrat srebrni

Slo-Tech - Na Portugalskem se je danes končala 18. evropska naravoslovna olimpijada (EUSO), na kateri so nastopili tudi slovenski dijaki. V konkurenci 50 ekip iz 24 držav Evropske unije (vse razen Slovaške, Malte, Velike Britanije in Poljske) sta slovenski tročlanski ekipi dosegli izjemen uspeh, saj sta osvojili 7. in 10. mesto, za kar sta obe prejeli srebrno medaljo.

V prvi ekipi so tekmovali Tjaša Sušnik (Gimnazija Kranj), Eva Igličar in Simon Bukovšek (oba Gimnazija Škofja Loka) in z zbranimi 82 odstotki dosegli 7. mesto, s čimer so le za eno mesto zgrešili zlato medaljo. Druga ekipa, v kateri so bili Marjetka Zupan (Gimnazija Bežigrad), Luka Peršolja (Gimnazija Vič) in Jernej Birk (Gimnazija Novo mesto), je z 78 odstotki...

0 komentarjev

Gensko spremenjeni bakteriofagi rešili prvega človeka

Science Magazine - Znanstveniki so v boju proti na antibiotike odpornim bakterijam dosegli pomembno zmago, saj je eksperimentalna terapija z gensko spremenjenimi bakteriofagi britansko najstnico rešila gotove smrti.

Bakteriofagi (ali na kratko fagi) so vrsta virusov, ki zajeda v bakterijah. Odkrili so jih že pred stoletjem in tudi hitro ugotovili, da lahko pomagajo v boju proti bakterijskim okužbam. Toda njihovo doziranje je težavno, saj morajo biti skrbno odbrani glede na ciljne bakterije, zato jih je odkritje antibiotikov za dolgo časa potisnilo na stranski tir. Vnovičen razmah raziskovanja fagov je v zadnjih desetletjih sprožilo širjenje na antibiotike odpornih bakterij, ki skokovito postajajo ena največjih nevarnosti za zdravje modernega človeka - ravno pred tedni je specializirana...

11 komentarjev

Jeff Bezos predstavil lunarni pristajalni modul

vir: Blue Origin

Slo-Tech - Pristajalni modul Blue Moon bo lahko na površino našega satelita odnesel 3,6 tone tovora, seveda po potrebi tudi človeško posadko, v Bezosovem podjetju Blue Origin pa ga razvijajo zadnja tri leta. Maketo v naravni velikosti so včeraj predstavili v Washingtonu, pred očmi medijev in predstavnikov vesoljske industrije. Po programu Blue Moon naj bi v naslednjih letih na Luno poslali nekaj ton materiala, ki bi bil osnova za gradnjo lunarne baze. Tik pred predstavitvijo so iz podjetja tvitnili sliko ladje Ernesta Shackletona, raziskovalca Antarktike, kar je nekakšen namig, da bo ta baza stala v bližini Mesečevega južnega pola, tam se namreč nahaja Shackletonov krater, območje pa je za raziskovalce zanimivo zaradi domnevno velikih nahajališč ledu.

Bela hiša in NASA...

12 komentarjev

Strojne novosti na Google I/O 2019: Pixel 3a, Android Q, Nest Home Max

Slo-Tech - Na dogodku Google I/O so predstavili tako novo strojno opremo kakor tudi prihajajoče trende na področju storitev in umetne inteligence. Najprej si poglejmo prve. Google je naznanil nova telefona Pixel 3a in Pixel 3a XL, ki predstavljata cenejši, srednjerazredni verziji lanskega Pixla 3. Google je ugotovil, da vsi za telefon pač ne bodo odšteli skoraj tisočaka, zato Pixel 3a stane 400 evrov, Pixel 3a XL pa 470 evrov. Kompromisov ni veliko.

Oba imata najnovejši Android Q (ko bo izšel), ki mu Gogole dodaja obljubo o vsaj treh letih posodobitev, enako odlično zadnjo kamero z 12,2 milijona točk (spredaj pa z 8 milijoni) in nasploh zelo podoben videz. Pixel 3a je od daleč videti povsem enako...

36 komentarjev

Velika Britanija zmogla teden dni brez termoelektrarn na premog

Drax je bila včasih največja britanska termoelektrarna na premog, sedaj pa uporablja biomaso, zato je njena električna energija dvakrat dražja.

Slo-Tech - Dve leti po prvem dnevu, ko je Velika Britanija zmogla 24 ur preživeti brez proizvodnje elektrike s termoelektrarnami na premog, je dosežek raztegnila na cel teden. Britanska National Grid je potrdila, da v zadnjih 168 urah niso proizvajali električne energije s termoelektrarnami na premog. Nazadnje se je tak dosežek zgodil leta 1882. Dodali so, da pričakujejo, da bodo v prihodnjih tednih in mesecih takšna obdobja še pogostejša in daljša. Dosedanji rekord je znašal 90 ur, in sicer med letošnjo veliko nočjo.

Zadnjo termoelektrarno na premog so odklopili 1. maja ob 13.24 po lokalnem času in odtlej je niso več potrebovali. Velika Britanija je sicer že pred štirimi leti napovedala, da bo do leta 2025 zaprla vse termoelektrarne na premog. Trenutno so...

43 komentarjev

Microsoft najavil Visual Studio Online

VentureBeat - Na konferenci Build je Microsoft naznanil začetek zaprtega testiranja razvojnega okolja Visual Studio Online, ki bo spletni družabnik Visual Studia in Visual Studia Code. Visual Studio Online je pred leti že obstajal, a je šlo za drugačno stvar.

Microsoftovo paradno okolje za programiranje je Visual Studio in je prejšnji mesec izšlo v inačici 2019. Poleg njega ima tudi vitkejšo verzijo - Visual Studio Code (VSC), ki pa je brezplačna in po anketah eno najbolj priljubljenih programerskih orodij sploh. Kmalu bo družina dobila še tretjega člana, saj je podjetje začelo z zaprtim preizkušanjem Visual Studia Online (VSO) spletne inačice, ki jo bo moč poganjati na praktično vsaki napravi, tudi tablicah in telefonih.

VSO je...

35 komentarjev

Vdor v Binance hekerje obogatil za 7000 bitcoinov

vir: Pexels

vir: TechCrunch
TechCrunch - Binance, gre za eno večjih kriptomenjalnic, ki za svoje člane tudi hrani bitcoine in druge kriptovalute, je minuli torek doživela obsežen vdor, pri katerem so nepridipravi v enem zamahu odnesli za 41 milijonov dolarjev bitcoinov. Upravljavci so se takoj odzvali s prepovedjo dvigov sredstev, napovedali pa so tudi, da bodo škodo krili iz lastnega sklada za izredne dogodke.

Napadalci so za napad uporabili več tehnik, med drugim phishing in namestitev zlobne kode, s čimer so si pridobili gesla za dvostopenjsko avtentikacijo in API ključe. Vse to jim je dalo dostop do vroče denarnice, ki je tedaj za potrebe transakcij med člani vsebovala približno 2 % vsega kripto-premoženja menjalnice....

30 komentarjev

Microsoft in Amazon lansirala platformi za blockchain

TechCrunch - Microsoft je ob robu konference Build lansiral Azure Blockchain Services, platformo za razvoj in upravljanje s storitvami na temelju veriženja blokov, integrirano v Azure. Le nekaj dni prej je tudi Amazon do kraja odprl svojo podobno storitev v okviru Amazon Web Services, Amazon Managed Blockchain, ki je bila zadnje pol leta v omejenem preizkušanju.

Razvpito tehnologijo veriženja blokov se običajno najprej poveže s kriptovalutami, toda strokovnjaki so mnenja, da bo pravo vrednost imela na področjih knjiženja transakcij in pametnih pogodb. Tehnološki velikani in njihove poglavitne stranke zato mimo kripto-norije potrpežljivo preizkušajo tiste zares uporabne načine izkoriščanja blockchaina in po IBMu sta tudi Microsoft ter Amazon lansirala svoji tovrstni storitvi. V obeh primerih...

11 komentarjev

Izraelci z bombami nad informacijski napad

vir: Flickr (slika je arhivska)

Slo-Tech - Izraelske obrambne sile so se pohvalile, da so uspešno preprečile Hamasov poskus kibernetskega napada na neimenovano izraelsko omrežje. To so izpeljale tako, da so po zaustavitvi napada iz zraka z droni napadli stavbo v Gazi, v kateri naj bi bil sedež Hamasove vojaške obveščevalne službe. Od tam naj bi bil napad namreč sprožen. "HamasCyberHQ.exe je bil odstranjen," so se nato pohvalili na Twitterju.

Izraelska vojska ni želel povedati kaj več podrobnosti o tem, kam je bil informacijski napad uperjen, saj bi to po njihovih besedah lahko razkrilo informacijske zmožnosti njihove države. Se je pa poveljnik informacijske divizije pohvalil, da so ves čas za korak pred Palestinci in da je bilo tokrat prvič, da so informacijski napad odbili s pomočjo resničnega vojskovanja.

Kljub drugačnemu...

54 komentarjev

Izšlo Linuxovo jedro 5.1

Slo-Tech - Včeraj je izšla stabilna verzija novega Linuxovega jedra, ki nosi oznako verzije 5.1. Nova inačica, ki še vedno nosi kodno ime Shy Crocodile in ki jo je Linus Torvalds odobril po sedmih kandidatih za izid (običajno jih je sedem ali osem), prinaša precej novosti. Skupno vsebuje 17,8 milijonov vrstic kode in 3,3 milijone vrstic komentarjev.

Glavna novost je hitrejše rokovanje z datotekami (I/O interface). Novi io_uring namreč prinaša podporo za hiter in asinhron dostop I/O. Knjižnica v uporabniškem prostoru omogoča aplikacijam enostavno uporabo io_uring, ne da bi morale poznati podrobnosti. Dodana je tudi podpora za uporabo trajnega (nevolatilnega) pomnilnika kot RAM. Uporaba NVDIMM v ta namen terja določene kompromise, a v nekaterih primerih je koristna.

Linux...

24 komentarjev

Windows 10 bo dobil podsistem s pravim Linuxovim jedrom

The Windows Blog - Microsoft je v Windows 10 že naredil velik korak k podpori za Linux, ko je v operacijski sistem vgradil podsistem za Linux. Ta je v bistvu Microsoftova koda, ki prevaja Linuxove API-je v obliko, ki jo razume jedro Windows NT. Rezultat je emulacija Linuxovega jedra 4.4, ki pa deluje v nekaterih primerih precej počasneje in ne dopušča uporabe Linuxovih gonilnikov. Emulacija ni popolna, saj nekaterih (zlasti novejših) API-jev ni, drugi pa so realizirani zgolj delno. Zato je toliko bolj dobrodošla vest, da bo nova verzija Windows 10 vsebovala celotno Linuxovo jedro kot podsistem.

Windows Subsystem for Linux 2, kot se bo imenoval, bo polno Linuxovo...

81 komentarjev

Ameriška vojska z laserjem uspešno sestrelila raketo zrak-zrak

vir: Lockheed Martin

Slo-Tech - Preizkus sistema, imenovanega SHiELD (Self-Protect High Energy Laser Demonstrator), je pred dnevi potekal na vadišču White Sands v New Mexicu. Laser, ki bo v prihodnosti nameščen na zračnih plovilih, je bil tokrat uporabljen še s trdnih tal in je uspešno sestrelil več raket, ki jih je izstrelilo letalo. SHiELD naj bi pozneje sicer uporabljali za obrambo letal tako pred izstrelki zemlja-zrak, kot zrak-zrak.

Prednosti takega sistema so dokaj jasne: je zelo natančen in do tarče potuje s svetlobno hitrostjo, ni omejen s količino streliva in ni dovzeten za tradicionalne protiukrepe, kot so toplotne in radarske vabe ter motenje signala. No, na drugi strani pa ima slabost, da ga delno ali pa popolnoma onesposobi že kar slabo vreme. Napol v šali bi lahko dodali še njegovo največjo "slabost",...

27 komentarjev

Dobre prakse Informacijskega pooblaščenca glede rabe piškotkov so se že ustalile

Mojca Prelesnik, pooblaščenka za piškotke.

vir: Varen svet
Slo-Tech - Dva meseca od zadnje objave smo preverili, ali so nove dobre prakse nastavljanja spletnih piškotkov brez privolitve (ali celo z izrecno izraženo prepovedjo) uporabnika še vedno v uporabi.

Informacijski pooblaščenec (ip-rs.si)
Z zadovoljstvom ugotavljamo, da pisarna informacijske pooblaščenke ostaja svetilnik dobrih praks na tem področju. Analitične piškotke Matomo še vedno uporabljajo brez privolitve posameznika. Prav tako vztrajajo, da je dovolj, da se na strani z več informacijami napiše, da bodo te piškotke v primeru...

52 komentarjev