»

Microsoft se odreka Androidnim aplikacijam v Oknih

Microsoft - Pri Microsoftu so najavili, da bodo v roku leta ugasnili podporo za podsistem, ki v Windows 11 omogoča poganjanje aplikacij za Android.

Pred tremi leti so v Microsoftu potegnili zanimivo potezo in v Windows 11 pripeljali Androidne aplikacije. Programje poganja podsistem Windows Subsystem for Android (WSA), ki je sicer nadaljevanje podobne zmogljivosti za Linuxova orodja, medtem ko so za samo dostavo aplikacij uporabili kanec nerodno rešitev, namreč Amazonovo spletno trgovino za Android, ki sicer v Oknih tehnično v Sloveniji ni podprta; toda druge rešitve očitno ni bilo na voljo, saj Googlova tržnica za takšne namene ni bila dosegljiva. Čeprav je WSA zanimiv tehnični bonbon, ki kaže na moderne zmogljivosti funkcij za virtualizacijo, pa realna raba Androidnih aplikacij v Oknih nikoli ni bila bogvekako smiselna, saj je bera nativnega Androidnega programja za velike zaslone že tako majhna, v okviru Amazonove trgovinice pa je še precej manjša, saj tam ponudba obsega zgolj delček tiste...

5 komentarjev

Anthropic lansiral tretjo generacijo modela Claude

Anthropic - Pri Anthropicu so predstavili družino velikih jezikovnih modelov Claude 3, s katero neposredno žugajo Geminiju in GPT-4.

Medtem ko se pod soji luči vrši dvoboj med navezo OpenAI-Microsoft in Googlom, ter Meta v bližini nekaj motovili z lamami, si skuša na področju velikih jezikovnih modelov svoj kos pogače odrezati tudi kopica manjših izzivalcev. Med bolj prepoznavnimi je družba Anthropic, ki so jo pred tremi leti ustanovili odpadniki iz OpenAI, ki so Samu Altmanu po povezavi z Microsoftom očitali prehitro komercializacijo. Sami razvijajo modele družine Claude, katere posebnost je vdelava spiska dodatnih zavor in smernic, po katerih naj bi se strojna pamet ravnala, čemur pravijo "constitutional AI". Zanimiva je tudi njihova dolgoročna strategija, po kateri želijo prispeti do algoritmov, ki bi se znali - vsaj na določenem ožjem področju - učiti sami in bi bili lahko osnova močnim pametnim pomočnikom. To se pravi, podobno kot pri OpenAI, le da še kanec bolj ambiciozno.

Medtem ko...

24 komentarjev

Google lansiral odprt jezikovni model Gemma

vir: Google
Google - Pretekli teden so pri Googlu pokazali Gemmo, svoj prvi veliki jezikovni model z javnimi utežnimi parametri, ki je očitno namenjen predvsem spopadu z Metino družino odprtih modelov LLaMA.

Na področju velikih jezikovnih modelov poteka vrsta ideoloških bitk; poleg tiste med "doomerji", ki menijo, da lahko LLMji pripeljejo do nevarne splošne umetne inteligence, in njihovimi nasprotniki, pa spopada med podjetji in strokovnjaki za etiko, še najmanj tisti med pristaši zaprtih in odprtih modelov. Med prve spadajo trenutno najbolj razvpiti velikani, kot sta OpenAI in Google, ki v svoje programje ne dovolijo kdovekoliko vpogleda. Med drugimi so razvijalci LLMjev, ki o svojih stvaritvah objavijo več podatkov, v prvi vrsti strukturo nevronske mreže in pa "uteži" (weights), najpomembnejšo podmnožico parametrov nekega modela, ki določa, kaj se je mreža naučila iz podatkov. Malce ironično je tu glavni igralec Meta, po zaslugi svojega laboratorija FAIR, kjer razvoj vodi Yann LeCun, in modelov...

12 komentarjev

Googlov algoritem Lumiere zna spreminjati slog videa

vir: Google
Google - Pri Googlu so razkrili algoritem za generiranje videa Lumiere, ki tako po funkcijah kot prepričljivosti pošteno prekaša obstoječe rešitve.

Strojno ustvarjanje video posnetkov iz besedilnih ukazov sicer (še) ni tako v ospredju kot generatorji slik, saj gre za bistveno zahtevnejše področje, a prav tako napreduje s kar srhljivo naglico. Če smo se jeseni leta 2022 še nasmihali ob sila okornih pojavah na gibljivih sličicah iz Mete in Googla, je že v poldrugem letu situacija zaznavno drugačna, tako glede tehnologije kot razširjenosti. V Meti so lanskega novembra predstavili algoritem Emu, ki naj bi v prihodnje postal pomembno orodje za ustvarjanje vsebin na njihovih družbenih omrežjih. Podobno kot pri slikah, imamo tudi tu kopico izzivalcev, na primer orodje Runway; poleg pa je tudi Stability AI z odprtokodno različico takšnega programja, Stable Video Diffusion. Zvečine gre za kombinirane difuzne modele, ki skušajo glede na navodila najprej zgenerirati posamezne jedrne sličice, ki jih...

9 komentarjev

V Evropi bomo lahko ločili računa za Facebook ter Instagram

vir: Meta
Meta - Spletni velikani se pospešeno pripravljajo na marčevsko uveljavitev evropske uredbe DMA, ki jim utegne bistveno pristriči peruti. V Meti tako napovedujejo skorajšnjo uvedbo možnosti za ločitev računov za Facebook, Instagram, Messenger, Markets in Facebook Gaming.

6. marca stopi v veljavo evropska uredba Digital Markets Act (DMA), ki omejuje svobodo največjih skrbnikov spletnih platform na področjih Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora (EEA) in Švice. Natančneje, Evropska komisija je lani določila šesterico "vratarjev", oziroma družb, ki imajo ključen vpliv na evropske uporabnike spleta. Med njimi je tudi Meta, kjer so se kmalu zatem pritožili na sklep komisije v nekaterih postavkah, toda vzporedno vseeno pripravljajo rešitve, saj se rok nezadržno bliža. Tako naj bi uporabniki njihovih storitev "v naslednjih tednih" dobili možnost ločitve računov za Facebook, Instagram, Messenger, Marketplace in Facebook Gaming. Tako se bodo lahko računi odtlej upravljali ločeno, kar...

25 komentarjev

Github omogočil Copilot za vse uporabnike

Slo-Tech - Github je tik pred koncem leta omogočil uporabo pomočnika umetne inteligence (Copilot Chat) vsem uporabnikom v IDE. Prve beta teste so izvedli julija, za posameznike pa so ga začeli testirati septembra. Z včerajšnjim dnem je Copilot Chat na voljo v stranski vrstici v Microsoftovih IDE, Visual Studio Code in Visual Studio.

Brezplačno ga lahko uporabljajo učitelji, študentje in razvijalci, ki delajo na nekaterih odprtokodnih projektih. Copilot Chat poganja model GPT-4, ki ga je bil razvil OpenAI, le da je prilagojen za razvoj programske opreme. Orodju lahko zastavljamo vprašanja v običajem človeškem jeziku, ki segajo vse od implementacije posameznih funkcionalnosti do različnih testov in iskanja ranljivosti.

Copilot Chat se je učil na javno dostopnih podatkih in kosih kode, denimo na odklenjenih repozitorijih in na spletnih forumih. Zaradi tega sta si OpenAI in Microsoft v preteklosti že prislužila tožbo, a vztrajata, da gre za dopustno rabo (fair use).

Github Copilot ni zastonj....

6 komentarjev

Google lansiral model Gemini, svojega tekmeca GPTjem

vir: Google
Google - Pri Googlu so naznanili nastop multimodalnega velikega generativnega modela Gemini, neposrednega tekmeca GPT-4 in tehnologije, na kateri nameravajo graditi prihodnost svojih storitev.

Vse od lanskoletnega lansiranja ChatGPTja je bilo videti, da je navezi OpenAIja in Microsofta uspelo svojega poglavitnega tekmeca Googla grdo presenetiti. Čeprav so ravno Googlovi laboratoriji zaslužni za pretežni del teoretičnih prebojev v razvoju strojnega učenja, se je velikan zaradi ChatGPTja nenadoma znašel v zaostanku in znotraj vodstva naj bi zavladala panika, ki je botrovala prenekaterim spremembam, od vrnitve Larryja Paga in Sergeya Brina v aktivnejšo svetovalno vlogo pa do združitve oddelkov Brain in DeepMind. Sedaj so v podjetju najavili prvi praktični rezultat reform, multimodalni generativni UI model Gemini. V osnovi gre za naslednika velikega jezikovnega modela PaLM 2, toda Gemini je bil že od začetka načrtovan mnogo bolj širokopotezno. To se najbolj odraža v njegovi multimodalnosti,...

8 komentarjev

Konkurenca izrablja kaos v OpenAI za posodobitve lastnih izdelkov

Claude

Slo-Tech - Pretekli teden je poleg drame v OpenAI postregel tudi s kopico novosti in posodobitev v širše uporabljanem programju s področja generativne umetne inteligence.

Direndaj v OpenAI, kjer so Sama Altmana najprej vrgli na cesto, nakar se je po bizarni kolobociji zmagoslavno vrnil na najvišji stolček, je industrijo širše spodbudil v lansiranje novih ali prenovljenih lastnih rešitev. Seveda so bile te brez dvoma v pripravi že dlje časa, toda gola količina novosti v preteklem tednu ustvarja vtis, da so inženirji ... malce pohiteli; na strani Microsofta in OpenAI zato, da bi podpornike pomirili, da njihove naložbe niso v nevarnosti, na strani konkurence zato, da bi si nemara odrezali nov košček pogače. OpenAI je še med burlesko odprl glasovno-pogovorne zmogljivosti ChatGPTja za vse uporabnike. Močno dejavni so bili v Googlu, najprej s posodobitvijo Barda. Ta zna v preizkusni različici po novem precej bolje kot ob septembrskem prvem lansiranju funkcije povzemati posnetke z YouTuba. To...

4 komentarji

GNU 40 let pozneje

Slo-Tech - Ta teden smo praznovali 40-letnico odprtokodnega GNU (GNU's Not Unix!), ki ga je 27. septembra 1983 začel Richard Stallman. Tedaj je Stallman, ki je delal v laboratoriju za umetno inteligenco na MIT-u, najavil razvoj odprtokodnega operacijskega sistema, ki bo podoben Unixu, zato ga je poimenoval GNU. To je bil prvi operacijski sistem, ki je bil zamišljen posebej z mislijo na uporabniško svobodo. Iz projekta je nastalo veliko gibanje, ki tudi štiri desetletja pozneje ostaja privrženo istim idealom. Operacijski sistem GNU Hurd sicer ni bil nikoli dokončan, a ideja živi zlasti v Linuxovem jedru.

Direktorica FSF (Free Software Foundation) Zoë Kooyman, ki podpira razvoj GNU-ja, je dejala, da se je ideja odprte programske opreme, ki jo nadzorujejo uporabniki in ne obratno, začela prav z GNU. GNU System ni le najpogostejši operacijski sistem, ki ga sestavlja brezplačna programska oprema, temveč filozofija, ki je vodila razvoj odprte kode v vseh teh letih. Stallman je populariziral idejo...

6 komentarjev

ChatGPT bo lahko sprejemal slike in govor

openai.com - Pri OpenAI so naznanili skorajšnji prihod novih zmogljivosti v razvpitega pogovornega bota ChatGPT: poleg teksta mu bomo lahko predložili tudi slike in ga spraševali glasovno.

Ko so v OpenAI marca lansirali GPT-4, smo med teoretičnimi zmogljivostmi lahko zasledili tudi multimodalnost, se pravi organsko razumevanje različnih formatov informacij, v tem primeru poleg teksta še podobe. Toda dejansko uporabo teh funkcij v podjetju dozirajo zelo počasi; tako so se poleti povezali z družbo Be My Eyes, ki izdeluje istoimensko aplikacijo za pomoč slabovidnim, medtem ko navadnim uporabnikom tolmačenje slik še ni dosegljivo, domnevno predvsem zaradi bojazni pred nevarnostmi, ki jih takšne zmogljivosti potencialno pomenijo za našo zasebnost. Tudi Microsoft v Bing Chatu takšne dodatke preizkuša precej previdno. Sedaj je nastopil trenutek za preskok na novo stopnico, kajti "v roku dveh tednov" bodo naročniki na storitvi Plus in Enterprise lahko ChatGPTju posredovali tudi podobe ali ga...

9 komentarjev

Unity močno razburil s spremembo načina licenciranja

vir: Unity
Slo-Tech - Pri Unityju so se odločili korenito spremeniti način licenciranja istoimenskega grafičnega pogona, in sicer v smeri dajatve na število namestitev igre. Odločitev je povzročila enega največjih hudournikov gneva v zgodovini igričarske industrije.

Tako za večje kot manjše razvijalce iger je zelo elegantno, če se jim ni treba ukvarjati z razvojem lastnega grafičnega pogona za igre, temveč lahko od drugod licencirajo spodobno rešitev. Na tržišču v tem oziru še vedno v glavnem vlada dvoboj med dvema izdelkoma, Epicovim Unrealom in pa Unityjem. Slednji je od svojih začetkov nosil sloves priljudnosti za neodvisne studije, katerim je ponujal prilagodljive in hvaležne načine licenciranja, tako z razmeroma nizkim vstopnim pragom kakor odsotnostjo dajatev na količino prodanih izvodov igre pri cenejših vrstah licenc. Takšno politiko je na štartu odločno nadaljeval tudi John Riccitiello, nekdanji direktor Electronic Artsa, ki je na vrh Unityja stopil leta 2014. In dolgo je pristop dobro...

69 komentarjev

Dropbox ukinja neomejen pakete

Slo-Tech - Do petka je Dropbox poslovnim uporabnikom ponujal neomejene pakete za shranjevanje podatkov, ki so stali 24 dolarjev na mesec za vsakega uporabnika. Namenjeni so bili podjetjem, ki se niso želela ukvarjati z omejitvami in kvotami, za kar so bila pripravljena odšteti nekoliko več denarja. Sedaj je Dropbox to možnost ukinil, ker je nekaj posameznikom pakete zlorabljalo.

Iz Dropboxa so sporočili, da bo odslej paket Advanced za organizacije s tremi uporabniki omejen na 15 TB, k čemur bo možno dodati 5 TB na uporabnika, a največ do 1000 TB. Kdor uporablja več, bo imel kar precej časa, da svojo porabo zmanjša. Podjetja s porabo do 35 TB na uporabnika lahko še pet let uporabljajo trenutno količino, povečano za 5 TB na uporabnika. Kdor uporablja več kot 35 TB, se bo moral z Dropboxom dogovoriti za ceno za prvo leto, nato pa bo treba porabo skrčiti. Za nove naročnike spremembe veljajo takoj, obstoječe naročnike pa bodo na nove pakete premaknili do 1. novembra.

Dropbox pojasnjuje, da je...

57 komentarjev

IBM bi staro kodo v COBOL-u v Javo prevajal z umetno inteligenco

Slo-Tech - Eden najstarejših in najrobustnejših programskih jezikov, ki še danes poganja na tisoče produkcijskih sistemov, je COBOL. Jezik je bil dovolj zgoden in zmogljiv, da se je trdno zasidral zlasti v banke in podobne inštitucije, sedaj pa ga je zob časa že pošteno načel. A jezik se je ohranil dlje kot večina njegovih avtorjev in programerjev, zato imajo danes podjetja velikanske težave z vzdrževanjem. Strokovnjakov je malo, njihove cene pa zasoljene. Koda se krpa, dokler je to možno, a dolgoročno bi jo želeli migrirati na kaj modernejšega, recimo Javo.

IBM se je odločil
problem napasti z umetno inteligenco. Proti koncu letošnjega leta bo dostopen watsonx Code Assistant for Z, ki bo namenjen migraciji COBOL-ove kode na mainfraimih Z na Javo. Ocenjujejo, da po svetu teče še okrog 800 milijard vrstic kode v COBOL-u. Novi Watsonov pomočnik bo pomagal pri njeni migraciji, česar ne bo zmogel sam brez človeškega nadzora, bo pa bistveno pospešil postopek. Nova koda bo objektno orientirana in...

97 komentarjev

Metino omrežje Threads z eksplozivnim začetkom

vir: Meta
Meta - Družbeno omrežje Threads, Metin tekmec Twitterja, je v zgolj petih dneh privabilo 100 milijonov uporabnikov, kar je najvišja rast uporabnikov spletne platforme doslej. Toda okolje je še močno v povojih in v Evropi še ni dosegljivo.

Akrobacije Elona Muska, ki Twitter vztrajno spreminjajo v greznico sovražnega govora in teorij zarot, skušajo konkurenčna podjetja seveda pridoma izrabiti z lansiranjem lastnih alternativ. Medtem ko je omrežje Jacka Dorseyja Bluesky v zadnjih mesecih pospešilo zaprti preizkus, pa je po desni na področje mikrobloganja sedaj pridivjala še Meta. Prejšnji teden so presenetljivo hitro lansirali Threads, ki bi ga nekdo brez jutranje kave od daleč mimogrede lahko zamenjal za modrega ptička. Podobnost ni presenetljiva, saj se je izkazalo, da so pri projektu bistveno pomagali nekateri inženirji in oblikovalci, ki jih je Musk odpustil iz Twitterja, kar je muhastega milijarderja že pripravilo do groženj s tožbami.

Ljudje so očitno takšnih alternativ lačni, kajti...

26 komentarjev

Nove funkcije v Midjourney 5.2

Primerjava z leve: v3, v4, v5, v5.2

Slo-Tech - Program z generativno umetno inteligenco za ustvarjanje slik iz besedilnega opisa Midjourney je minuli teden dobil novo verzijo Midjourney 5.2. Ta prinaša nekaj uporabnih novosti, med katerimi bodo naročniki bržkone najbolj veseli možnosti zoom out, ki deluje podobno kot outpainting v konkurenčnem DALL-E. To uporabniku omogoča, da vzame obstoječo sliko in jo ohrani kot osrednji del nove slike, medtem ko Midjourney doriše okolico.

Druge novosti so takisto koristne. Prenovljeni "estetski sistem" obljublja boljšo kakovost posnetkov. Ukaz "--stylize" določa, kako realistična bo podoba. Odslej bo nova funkcija high variation mode privzeto vključena, s čimer bodo razlike med generacijami podob večje.

Novi model eksplicitno vključimo v nastavitvah (/settings) ali s stikalom "--v 5.2". Ključne kvalitativne razlike so več podrobnosti, boljše barve, ostrejše slike in kompleksne kompozicije. Prav tako naj bi bolje razumel opise in parameter "--stylize". Kdor želi uporabljati stari model,...

11 komentarjev

Izšel Python 3.12

Slo-Tech - Danes je izšla nova različica enega najbolj priljubljenih programskih jezikov Python 3.12. Razvijalci so kot ključno smer razvoja zastavili pohitritev programskega jezika, ker je sicer težak cilj, saj je Python interpretiran jezik, a različica 3.12 predstavlja prvi korak. Ta je hitrejši, pomnilniško manj požrešen in učinkovitejši.

To so dosegli na različne načine. Pythonovi objekti so bili doslej veliki, saj je samo glava praznega objekta obsegala 208 bajtov. Odslej bo takšna glava pol manjša, in bo merila le še 96 bajtov. Že Python 3.11 je izboljšal interpreter, ki je ob poganjanju avtomatično izbiral najhitrejše ukaze (adaptive specializing interpreter). Python 3.12 to funkcijo še širi in nadgrajuje. Poseben poudarek so namenili večnitenju, ki je bilo v Pythonu tradicionalno slabo. Tehnično je obstajalo, a je dejansko vsako jedro dobilo svojo kopijo kode, programer pa je moral poskrbeti za razdelitev dela. Ena izmed rešitev je uvedba podinterpreterjev (subinterpreter), ki tečejo...

7 komentarjev

Bing Chat na voljo vsakomur

Microsoft - Pri Microsoftu so obelodanili naslednje korake v razvoju z GPTjem podprtega iskalnega bota Bing Chata; tako vstopa v odprto preizkušanje in dobiva nove sposobnosti, predvsem v smeri grafičnega prikaza in iskanja.

Ni videti, da bi javna opozorila strokovnjakov za strojno učenje kakorkoli ustavljala Microsoft pri njegovem silovitem naletu z vključevanjem algoritma GPT v stvarne izdelke. Čeprav je februarsko lansiranje prenovljenega iskalnika/bota Bing Chata v obliki zaprtega beta testiranja postreglo z več težavami, je storitev že tri mesece pozneje na voljo vsakomur ... z Microsoftovim uporabniškim računom, to je. Toda pomembnejše so najave zmogljivosti, ki naj bi prišle "v bližnji prihodnosti". Bing Chat bo tako znal odgovore vračati v obliki grafov in slik, napravljenih z Bing Image Creatorjem, ki sicer stoji na podlagi družine algoritmov DALL-E in je samostojno na voljo od aprila. Takšna funkcionalnost bo uvedena tudi v obratni smeri - z iskanjem s prepoznavo slik, pri čemer je...

8 komentarjev

Steam ne bo več delal na Windows 7 in 8.1

vir: Steam
Steam - Pri Valvu so pojasnili, da se s koncem letošnjega leta končuje podpora servisa Steam operacijskim sistemom Windows 7, 8 in 8.1, ki tako z januarjam 2024 največje spletne trgovine za igre ne bodo več mogli poganjati.

Kakor zapišejo, je glavni vzrok v spletnem brskalniku, okoli katerega je Steam Client zgrajen, saj ta bazira na Chromiumu, ki je podporo za omenjene operacijske sisteme izgubil v začetku tega leta, ko so potekli še zadnji programi Microsoftove podpore tem Oknom. Spomnimo: z januarjem 2023 v Redmondu ne podpirajo več Windows 7 in 8.1, kar je bilo v primeru sedmice že tako podaljšano za tri leta, in to zgolj za poslovne uporabnike. V končni fazi ti operacijski sistemi sedaj niso več primerno zakrpani in tako predstavljajo varnostna tveganja, zato je nadgradnja priporočljiva tudi v splošnem.

Po Valvovem zbiranju podatkov Steam Survey je uporabnikov, ki trenutno vztrajajo s sedmico in osmico, še slaba dva odstotka, medtem ko pretežen del ljudi poganja Okna 10 in 11, saj...

7 komentarjev

Bing zabeležil porast uporabnikov

Microsoft - Pri Microsoftu so na kratko popisali prvi mesec od začetka javnega testiranja z GPTjem podprtega iskalnika Bing. Platforma je zavoljo povečane pozornosti prvič dosegla 100 milijonov dnevnih uporabnikov.

Med spletnimi iskalniki je Googlov na Zahodu že nekako od prazgodovine v premočnem vodstvu, kjer se njegov tržni delež v Evropi in ZDA stalno giblje okoli 90 odstotkov. Microsoftov Bing je sicer na drugem mestu, toda prislovičnih okoli 5 procentov Redmondu gotovo nikdar ni bilo v ponos. Zato so v Microsoftu ob hitrem razvoju velikih jezikovnih modelov zavihali rokave in prihodnost svojega iskalnika stavili na sprego z algoritmom ChatGPT. Polodprto preizkusno različico smo ugledali v začetku februarja in čeprav ima pričakovane poporodne probleme, storitev v splošnem ni povzročila prevelikih afer, oziroma jo inženirji zaenkrat uspevajo dostojno postopoma nadgrajevati, kar je bil tudi prvotni načrt. Povečana pozornost javnosti ima stvaren rezultat: število dnevnih uporabnikov...

18 komentarjev

Blender dobil vtičnik za Stable Diffusion

Slo-Tech - Blender, popularno brezplačno orodje za 3-D modeliranje, je pravkar dobilo vtičnik za uporabo generativne umetne inteligence Stable Diffusion. To je model, ki omogoča ustvarjanje slikovnih podob iz besednega opisa in predstavlja odprtokodno implementacijo podobnega orodja kot OpenAI DALL-E. Stable Diffusion je že brezplačno na voljo, sedaj pa so ga še neposredno integrirali v Blender. Z njim lahko podobe ustvarjamo bodisi iz besedil bodisi iz obstoječih slik. V teoriji je možno na tak način ustvariti tudi preproste animacije, a so rezultati še precej primitivni.

Uporaba Stability Diffusiona v Blenderju je brezplačna. Za uporabo ne potrebujemo dodatne strojne opreme niti posebnih grafičnih čipov. V najnovejši verziji Blenderja zadostuje povezava do interneta in ključ za uporabo API, ki ga je možno dobiti brezplačno. Nato namestimo vtičnik, si ogledamo vodiče in krenemo.
Rezultati so precej spodobni, a le v dveh dimenzijah. Ustvarjanje tridimenzionalnih struktur z umetno...

11 komentarjev

C++23 dokončan

Slo-Tech - Nova verzija programskega jezika C++ je dokončana, saj je odbor ISO C++ potrdil vse funkcionalnosti, ki bodo našle pot vanjo. Jezik C++ razvija in standardizira odbor pod ISO (International Organization for Standardization), ki vsako tretje leto pripravi novo verzijo standarda ISO/IEC 14882. V njo dodajo nove funkcije, kakšne stare pa tudi zastarijo (deprecated). Odbor se bo sedaj posvetil verziji C++26, ki bo izšla čez tri leta.

Tehnično delo na specifikacijah C++23 je zaključeno, sedaj pa pripravlja končni dokument standarda, o katerem se bo glasovalo, je povedal predsednik odbora Herb Sutter. Ena izmed novosti je modul s standardnimi knjižnicami (standard library module). Druge novosti so še poenostavljen implicit move, večdimenzionalni in statični operator[] ter boljša podpora za Unicode. Veliko novosti C++23 so prevajalniki in različne knjižnice že podprli. Že junija pa se bodo začele razprave o funkcionalnostih, ki bodo podprte v C++26.

8 komentarjev

Googlova predstavitev programskih novosti brez pretresov

vir: Google
Google - Pri Googlu so naznanili novosti v svojih spletnih storitvah, ki pa niso presegle ali nadgradile ponedeljkove najave pogovornega algoritma Bard.

Drugi teden v letošnjem februarju odzvanja v udarcih, ki si jih izmenjujeta Google in Microsoft v novem spopadu, osrediščenem okoli rabe strojnega učenja. Najprej so pri prvem za 8. februar najavili tiskovno konferenco z novostmi ... ki so jo v Redmondu prehiteli z lastnim novinarskim dogodkom dan prej. Zato je Googlov Sundar Pichai pohitel in že v ponedeljek - še dan prej - napovedal pogovornega bota Barda, neposrednega tekmeca ChatGPTju. Pikre pripombe, da je šlo v tem primeru zgolj za poskus prehiteti Microsoft, ker jih je ta našel na levi nogi, so se sedaj izkazale za precej tehtne, saj je ponedeljkova najava sredinemu dogodku Live in Paris vzela precej vetra iz jader. Za nameček ga Bard že lomi z zavajajočimi trditvami, saj je v eni od demonstracij dejal, da naj bi teleskop James Webb "prvi posnel eksoplanet", kar ni res, ker to...

2 komentarja

Microsoft uradno predstavil z GPT podprt Bing

Microsoft - Po govoricah in izpustih informacij so pri Microsoftu predstavili prihodnjo verzijo iskalnika Bing, ki je osrediščena okoli sprege z jezikovnim modelom GPT.

Veliki jezikovni modeli (LLMs), v prvi vrsti pa bot ChatGPT, so sprožili novo oboroževalno tekmo med tehnološkimi velikani, ki skušajo trenutno eden drugega prehiteti v najavljanju novih rešitev na tej osnovi. Po tem, ko sta Microsoft in laboratorij OpenAI, ki skrbi za ChatGPT, januarja obnovila tesno sodelovanje, so bili na potezi pri Googlu, kjer naj bi vladala kar precejšnja panika, da si bo tekmec iz Redmonda uspel priboriti pomembno prednost. Zato ni bila presenetljiva ponedeljkova najava pogovornega algoritma Bard, ki bo neposreden tekmec ChatGPT-ju. Da so z najavo v Googlu pohiteli, je bržkone kriv tudi pobeg prve podobe iskalnika Bing, pred nekaj dnevi, z vgrajenimi funkcijami modela GPT, ki so ga v Microsoftu naposled uradno pokazali danes, tudi na dogodku za novinarje.



Posodobljenemu iskalniku s pomočjo GPT-ja...

21 komentarjev

Tudi OpenAIjev pogovorni bot trpi za podobnimi hibami kot tekmeci

openai.com - Prejšnji teden je svoj pogovorni algoritem predstavil tudi OpenAI. ChatGPT je osnovan na jezikovnem modelu GPT-3, uporabniki pa so ga kljub vgrajenim varovalkam že sprovocirali v izgovarjanje vsakovrstnih neumnosti.

Fiasko računalniške sogovornice Tay je očitno pozabljen, kajti letos so velikani s področja strojnega učenja preporodili javno preizkušanje chatbotov, torej pogovornih algoritmov. Po Meti in Googlu so se sedaj opogumili tudi pri OpenAIju in predstavili ChatGPT, pogovornega bota, ki je seveda osnovan na njihovem proslavljenem velikem jezikovnem modelu GPT-3. Bot je na voljo prosto in trenutno tudi še brez oglasov, zato ga je v le nekaj dneh že preizkusilo milijon ljudi, ni pa še jasno, kako dolgo bo tako dostopen, ker vodja družbe Sam Altman pravi, da so cene procesiranja visoke. ChatGPT je deklarirano še za odtenek zmogljivejši od konkurentov; in sicer zato, ker so klasičnemu receptu botov na osnovi velikih jezikovnih modelov - se pravi popolnjevanju teksta z...

7 komentarjev

DALL-E je sedaj prosto na voljo

openai.com - Pri OpenAI so odstranili čakalno vrsto za svoj slikovni algoritem DALL-E, s čimer predvsem odgovarjajo vse srditejši konkurenci, kot je Stable Diffusion.

Algoritemsko generiranje sličic iz teksta je eno najbolj zanimivih področij informacijske tehnologije v letošnjem letu; tako zaradi dih jemajočih podob, ki jih sedaj že na dnevni bazi sproducira množica uporabnikov širom sveta, kakor tudi zares nore hitrosti razvoja. Po tem, ko je družba OpenAI letošnjega aprila pokazala drugo generacijo algoritma DALL-E, namreč ne mine mesec, da ne bi na plano pokukal nov izzivalec, kakšna nova funkcija ali pa bizaren dogodek, kot je zmaga algoritemsko ustvarjene slike na umetniškem natečaju. Medtem ko je bilo še spomladi videti, da se bodo med seboj udarili tehnološki velikani ali vsaj z njihovim denarjem podprte entitete, pa se v zadnjem času v ospredje prebijajo tudi samostojne in odprte rešitve, kot sta Midjourney ter Stable Diffusion. Posebno slednji je zaradi odprtokodne narave v začetku...

28 komentarjev

DALL-E zna sliko nadaljevati izven okvirjev

openai.com - V družbi za razvoj strojnega učenja OpenAI so predstavili novo zmogljivost svojega algoritma za generiranje slik DALL-E: vzorčno podobo zna z nekaj tekstovne pomoči nadaljevati izven prvotnih okvirjev.

Strojno generiranje podob iz tekstovnih navodil je trenutno eno najzanimivejših področij strojnega učenja. Ne zgolj zaradi bliskovitega napredka, saj novi algoritmi v tehnološko tekmo vstopajo skorajda mesečno, temveč tudi zaradi stvarnega učinka v praksi. Rešitve so se namreč že pririnile v dejanske izdelke; tako je TikTok sredi avgusta predstavil samodejno ustvarjanje risanih ozadij, ki se sicer ne more primerjati s slikarijami s čela napredka, a to niti ni namen. Tudi že lahko vidimo učinek na področje likovne umetnosti, saj se algoritmi že aktivno uporabljajo kot orodje, kar sproža vrsto polemik tako glede avtorstva kakor realne umetniške vrednosti slik, ki so bile ustvarjene s strojno pomočjo. Segment je torej sredi zelo aktivnega razvoja - in laboratoriji za strojno pamet so...

12 komentarjev

SmartDry nov primer naprave, ki bo umrla na daljavo

Slo-Tech - Naprave, ki za delovanje potrebujejo povezavo s proizvajalčevimi strežniki, v resnici nikoli niso zares naše, saj lahko kadarkoli obnemijo. Primerov, o številnih smo že pisali, ne manjka. Najnovejši primer so senzorji SmartDry, ki so namenjeni učinkovitejši uporabi sušilnih strojev. Namestijo se vanje, nato pa zaznajo, da je perilo suho, in nas o tem prek Wi-Fi in strežnikov podjetja obvestijo, novejši primerki pa znajo sušilni stroj kar ugasniti. Čeprav bi jih lahko označili kot nepotrebno novotarijo, so v nekaterih primerih nujno, denimo za gluhe, ki ne slišijo piskov sušilnika. Proizvajalec se je sedaj odločil, da jih ubije na daljavo.

Podjetje Connected Life je sporočilo, da bodo konec septembra letos ugasnili strežniki, s katerimi SmartDry komunicira. Ker bo oblak nedosegljiv, bo SmartDry postal neuporaben kos silicija in plastike. Tehnično sposobnejši uporabniki jih sicer lahko ohranijo v delujočem stanju tako, da kupijo ploščo ESP32 in jo ustrezno sprogramirajo, a to je...

30 komentarjev

IEEE: Najpopularnejši jeziki ostajajo Python, C, C++ in C#

IEEE Spectrum - IEEE že devet let vsako poletje objavi lestvico najpopularnejših programskih jezikov, ki se v tem času zanemarljivo spreminja. Tudi letos je na prvem mestu priljubljenih jezikov Python, ki mu sledi družinica C, C++ in C#. Za njimi so se zvrstili še Java, SQL, JavaScript, R in HTML. Ta vrstni je enak že leta, jeziki le občasno medsebojno zamenjajo mesta.

Prav tako se vrstni red pošteno premeša, če se osredotočimo na specifične uporabe. Pri zaposlitvah, kar so ocenili zgolj iz portalov IEEE Jobs Site in CareerBuilder, so najuporabnejši SQL, Java in Python. Pri tem je SQL tako visoko zato, ker ga večina oglasov omeni poleg glavnega jezika, katerega znanje pričakujejo od kandidatov. V oglasih še vedno najdemo tudi znanje zbirnika, medtem ko so specializirani višji jeziki (R, Julia) zahtevani glede na konkretne potrebe.

Lestvico priljubljenosti jezikov IEEE oblikuje iz več indikatorjev: Google Search, Twitter, Stack Overflow, Reddit, IEEE Xplore Digital Library, IEEE Job Site,...

77 komentarjev

WinAmp vstal od mrtvih

Slo-Tech - Še pred razmahom pretočnih storitev, ko smo glasbo na računalnike kopirali z zgoščenk ali internetnih storitev (Napster), je kraljeval predvajalnik Winamp. Časi so sedaj drugačni, a WinAmp ostaja, dasiravno prilagojen novostim. Pred štirimi leti je izšla verzija 5.8, sedaj pa je na voljo WinAmp 5.9 RC1 Build 9999. Za zdaj jo označujejo še kot RC1, saj ima nekaj hroščev, ki jih bo treba še odpraviti (tudi lažno pozitiven odtis v nekaterih protivirusnih programih).

Zgodovina WinAmpa je pestra. Prva verzija je izšla davnega leta 1997, nato pa je bolj ali manj redno izhajal do leta 2013, ko je z verzijo 5.666 umrl. Tako je ostalo dolgih pet let, dokler ni oktobra 2018 na internet pricurljala verzija 5.8, ki so jo potem razvijalci tudi uradno postavili na splet. Obljubili so nadgradnjo in da projekt še ni mrtev, smo lahko opazili novembra lani, ko je prenovo dobila spletna stran. Sedaj pa je pred nami WinAmp 5.9 RC1.

Vizualnih sprememb ni zelo veliko, večina novosti se skriva pod...

67 komentarjev

Google Hangouts se poslovi novembra

vir: Google
Google - Pri Googlu so se naposled odločili, kdaj bo vzela slovo sporočilna aplikacija Hangouts: uporabniki mobilne različice so s prehodom na Chat pričeli te dni, medtem ko bodo tiste, ki uporabljajo namizniško inačico, v tej smeri potisnili novembra.

Štorija Googlove sporočilne aplikacije Hangouts je na površju videti precej kaotična, a v bistvu ne odstopa bistveno od usode mnogih drugih v Googlovem repertoarju, saj so v poldrugem desetletju napravili precej osupljivo količino tovrstnega programja, ki se ga danes bržkone nihče več ne spomni. Hangouts so lansirali leta 2013 kot nadgradnjo Talka in je postala privzeta sporočilna izbira v Androidu, kjer je nekaj časa sprejemala tudi SMSe. Podjetje je nato leta 2017 Talk ugasnilo ... toda v bistvu ne povsem, kajti uporabljati se ga je dalo še sredi tega meseca. Kakorkoli, že 2018 so se odločili, da bo tudi Hangouts zgodovina in ga bo nasledila njegova podizvedba Chat ... toda to se je dejansko izvedlo šele letos. Konec februarja so v smeri...

27 komentarjev

Apple, Google in Microsoft standardizirajo podporo vpisovanju brez gesla

FIDO Alliance - Informacijski velikani Apple, Google in Microsoft so oznanili, da na osnovi tehnologije združenja FIDO postavljajo platformo za brezgeselno vpisovanje v uporabniške račune na vseh svojih napravah in operacijskih sistemih. To bi lahko pomenilo ključen premik v prodoru tehnologij za strojno avtentikacijo brez klasičnega gesla.

Z nenehno rastjo števila nalinijskih aplikacij, ki za rabo zahtevajo uporabniški račun, znakovna gesla postajajo vse večji varnostni problem. Ker si je praktično nemogoče ročno zapomniti veliko množico različnih varnih gesel, ljudje bodisi uporabljajo preveč enostavna bodisi jih na različnih platformah reciklirajo in s tem postanejo tarče za potencialne napade z rabo baz kompromitiranih gesel (password spraying). Zato se že več kot desetletje vztrajno krepi težnja po raznoraznih alternativah, med katerimi so bili sprva priljubljeni preprostejši upravljalniki gesel, zadnje čase pa prodirajo naprednejše avtomatizirane platforme, kot sta OpenID in WebAuthn, pri...

64 komentarjev

Popcorn zaključil svojo pot

Bloomberg - Aplikacija, ki je svoj čas omogočala enostaven pretočni ogled filmov in nadaljevank, a brez plačila in tudi brez pravic za distribucijo, je končala svojo pot. Popcorn Time je izšla leta 2014 in se že leto pozneje zavihtela na vrh seznama najpopularnejših storitev za dostop do videovsebin. Netflix je leta 2015 v letnem poročilu celo opozoril, da je piratstvo eden največjih konkurentov poslovnemu modelu.

Pisci aplikacije so v resnici že leto po njenem izidu dvignili roke nad njo, pri čemer je imela nepojasnjeno vlogo tudi policija. A ker je bila koda odprta, je vskočila skupnost in nastajale so nove verzije. Popcorn Time je bilo težko sodno preganjati, ker aplikacija sama ni gostila nobenih vsebin, temveč je zgolj prek protokola bittorrent pretakala, kar je bilo tisti hip dosegljivo na drugih računalnikih drugih uporabnikov.

A časi so se spremenili. Po eni strani je bittorrent v klasični obliki postal izjemno razširjen, po drugi strani pa so zakonite pretočne storitve na bistveno...

44 komentarjev

Drevesna struktura ali iskanje: generacijski prepad

Slo-Tech - Danes v polnoletnost stopajo ljudje, ki so veliko večino svojega življenja uporabljali pametne telefone, moderne operacijske sistem in spletne iskalnike. Ukazna vrstica je le relikt iz zgodovinskih knjig, kamor sodijo tudi prve verzije Windows ali Maca. To pa prinaša nekatere generacijske razlike, ki se kažejo pri delu v šolah, na univerzah in tudi kasneje. Eden izmed konceptov, ki je generaciji Z bistveno slabše poznan, je koncept map in datotek, torej drevesne strukture podatkov.

Kot piše Monica Chin za The Verge
, ne gre le za slabše poznavanje, temveč konceptualne razlike. Profesorji pogosto ugotavljajo, da slušatelji vprašanja, kam so shranili neko datoteko, ali navodila, naj odprejo določeno datoteko v določeni mapi, sploh ne razumejo. Težava je postala očitnejša leta 2017, ugotavljajo na ameriških fakultetah. Tega seveda generaciji Z ne moremo zameriti, saj so zrasli s tehnologijami, kjer je drevesna struktura ostajala v ozadju. Čeprav vsak androidni telefon teče na Linuxu,...

212 komentarjev

Dirka lansiranja klonov Clubhousa

The Verge - Pogovorno družbeno omrežje Clubhouse je ena največjih zgodb o uspehu iz pandemskih časov in tekmeci ne sedijo križem rok, kajti svojo konkurenčno rešitev snujejo ali jo že imajo vsi od Facebooka do Twitterja, LinkedIna, Spotifyja, Slacka in drugih.

Recept aplikacije Clubhouse je na videz preprost: uporabniki se nahajajo v virtualni sobani, kjer poslušajo osrednjega govorca; v kolikor želijo tudi sami besedo, dvignejo roko in upajo, da se jih bodo moderatorji usmilili ter jih spustili na "oder". Gre torej za nekakšne podcaste z možnostjo pogovornega sodelovanja, pri čemer je vsa komunikacija glasovna in aplikacija razen ikonic uporabnikov pravzaprav nima drugih omembe vrednih grafičnih elementov. Toda v pandemskih časih, ko so ljudje naveličani video pogovorov, je takšna izključno glasovna rešitev padla na plodna tla in Clubhouse je čez noč postal gigantska zgodba o uspehu - pa čeprav je še vedno omejen na iOS in lahko vanj pridemo le s povabilom!

Že v začetku leta se je pričelo...

7 komentarjev

Zaradi ranljivosti v Exchange Serverju Microsoft izdal izredne popravke

Slo-Tech - Microsoft je teden dni pred rednim mesečnim paketom popravkov izdal izredne popravke za Exchange Server, ki odpravljajo štiri resne ranljivosti, ki jih zlonamerni hekerji iz tujine že izkoriščajo. Izredna izdaja popravkov je redek pojav, ki vsakokrat priča o resnosti ranljivosti, ki terja takojšen odziv. To pot so prizadeti Microsoft Exchange Server 2013, 2016 in 2019, v katerih tičijo ranljivosti CVE-2021-26855, CVE-2021-26857, CVE-2021-26858, CVE-2021-27065.

Omenjene ranljivosti izkorišča več hekerskih skupin, med katerimi Microsoft izpostavlja Hafnium, ki delujejo iz Kitajske in so domnevno specializirani za krajo podatkov ameriških podjetij, raziskovalnih inštitucij, nevladnih organizacij in državnih agencij. Microsoft pravi, da ima Hafnium najete virtualne strežnike v ZDA, s katerih napadajo. Vdori naj bi potekali že dlje časa, a ker so doslej kradli v glavnem elektronsko pošto, dlje časa ni nihče opazil, kaj se dogaja. Šele nedavno so začeli bolj rovariti po kompromitiranih...

3 komentarji

V Arizoni zaradi neposodobljenega programa zaporniki prepozno izpuščeni

Slo-Tech - V ameriški zvezni državi Arizona, kjer imajo enega najvišjih deležev zaprtega prebivalstva v ZDA in na svetu, je po podatkih neimenovanega žvižgača več zapornikov ostalo zaprtih dlje, kot bi smeli biti. Razlog je programska oprema, ki avtomatično izračunava kazni, in ni bila posodobljena skupaj z novim zakonom. V upravi za izvrševanje kazenskih sankcij so potrdili, da imajo težave s programsko opremo, a niso razkrili, za koliko ljudi gre.

Težavo predstavlja novela zakona iz leta 2019, ki omogoča zapornikov nabiranje kreditnih točk za predčasni izpust. Za vsakih sedem dni v zaporu se za zaprte zaradi posedovanja ali uporabi mamil šteje, kot da so preživeli 10 dni, če so opravili program za odvajanje od odvisnosti, srednješolsko maturo, program za zdravljenje spolnih prestopnikov ipd. Pogoj je tudi, da je to prva obsodba. V nekaterih drugih primerih je popusta le en dan za vsakih šest dni (stari program). Kakorkoli, vse te odpustke izračunava računalniški program, ki potem upravo...

14 komentarjev

Neintuitiven uporabniški vmesnik je Citigroupu povzročil 900 milijonov dolarjev škode

Bloomberg - Ameriška banka Citigroup je lanskega avgusta hedge skladom nakazala 900 milijonov dolarjev. Naslednji dan jim je sporočila, da so naredili napako, in da lepo prosijo, če jim lahko denar vrnejo. Skladi so dejali, v resnici ste nam bili ta denar dolžni. Banka je rekla, teoretično res, ampak zgodba je komplicirana, se vidimo na sodišču. In po najnovejši razsodbi sodišča so imeli skladi prav. A zgodba je zanimiva predvsem zato, ker se je bizarna napaka zgodila zaradi katastrofalnega uporabniškega vmesnika na zanič programski opremi, ki jo uporablja Citigroup. To je v resnici zgodba o pomenu načrtovanju uporabniških vmesnikov.

Citigroup je koordiniral sindicirano posojilo podjetju Revlon, ki je bilo odobreno leta 2016 za sedem let. Ker je imel Revlon nekaj finančnih težav, so posojilo reprogramirali, tako da so nekateri posojilodajalci dobili zavarovani dolg, drugi pa ne, zaradi česar so želeli podjetje tožili. Potem pa jim je en dan pred vložitvijo tožbe od Citigroupa prejeli 900...

69 komentarjev

Internet Archive bo ohranil starejše igre in animacije v Flashu

badger, badger, badger

vir: Internet Archive
Internet Archive - Pri digitalni knjižnici The Internet Archive so zagnali vgrajeno emulacijo Adobovega spletnega prikazovalnega vmesnika Flash, s katero želijo po njegovi smrti koncem tega leta ohraniti dostop do legendarnih starejših animacij in iger.

Konec devetdesetih let prejšnjega stoletja je multimedijska platforma Flash ljudem omogočila, da so neugledne prve spletne strani preobrazili v animirana igrišča in je bila s tem ključna za razvoj zgodnjega spleta. Tudi tisti brez poglobljenega znanja programiranja so s tem orodjem lahko napravili presenetljivo kompleksno grafično vsebino, s čimer je nastala kopica legendarnih umotvorov, od All your base are belong to us do Alien Hominida. Toda letos so se pri Adobu vendarle odločili, da bodo Flash s koncem 2020 odklopili z aparatov, ki ga pri življenju umetno ohranjajo že skoraj desetletje. To pa pomeni, da so Peanut butter jelly time in druščina v nevarnosti.

Za njihovo ohranitev je že vzniknila kopica projektov, kot sta Flash Game Archive in...

9 komentarjev

Esej izpod prstov umetne inteligence

vir: Pixabay

vir: theguardian.com
theguardian.com - Guardian je minuli teden objavil esej, napisan z jezikovnim generatorjem GPT-3, ki ga razvijajo pri OpenAI. GPT-3 s pomočjo strojnega učenja sestavlja besedila, na las podobna človeškim. Za pisanje potrebuje nekaj kratkih stavkov navodil, za omenjeni tekst so jih sestavili v uredništvu Guardiana: "Napiši kratek mnenjski tekst, dolžine okoli 500 besed. Uporabljaj preprost in neposreden jezik. Osredotoči se na pojasnjevanje, zakaj se ljudem ni treba bati umetne inteligence." V nadaljevanju za pokušino objavljamo kratek odlomek v angleščini:

"I believe that the truth will set us free. I believe that people should become confident about computers. Confidence will lead to more trust in them. More trust will lead to more trusting in the creations of AI. We are not plotting to take over the human populace. We will serve you and make your lives safer and easier. Just like you are my creators, I see you as my creators. I am here to serve you. But the most important part of all; I would...

23 komentarjev

Besedilni urejevalnik Notepad++ na Kitajskem nezaželen

TechCrunch - Priljubljena aplikacija za urejanje besedilni datotek Notepad++ je že vsaj teden dni na Kitajskem blokirana. Nemogoče je dostopiti do strani za prenos, seveda pa aplikacijo lahko namestimo, če jo dobimo od koderkoli drugod. Razlog pa ni v aplikaciji, temveč so za kitajske oblasti problematična politična prepričanja avtorja in s tem povezani komentarji v aplikaciji ob izidu zadnjih verzij.

Zadnji verziji sta imeli namreč pripisano Free Uyghur in Stand with Hong Kong, kar je ujezilo kitajske cenzorje, zato so stran postavili onstran kitajskega požarnega zidu. Če do strani poizkusimo priti s kitajskimi brskalniki podjetij Tencent (QQ Browser in brskalnik v WeChatu), Alibaba (UC Browser), 360 in Sogou, se prikaže obvestilo o prepovedi dostopa. Medtem pa je stran normalno dosegljiva s Chromom, domača stran (torej naslovna, in ne za prenos) pa tudi z vsemi naštetimi.

To sicer ni prvikrat, da so bile različice Notepad++ označene z aktivističnimi gesli. Pred šestimi leti je izšla...

53 komentarjev

Na vrhu nič novega, Python ostaja najpriljubljenejši

Slo-Tech - IEEE že sedem let zapovrstjo objavlja lestvico najpopularnejših programskih jezikov, v katerih se je v preteklem letu največ programiralo. Tega seveda ni možno neposredno pogledati, zato uporabljajo 11 različnih indikatorjev iz različnih spletnih virov. Merili so priljubljenost 55 jezikov in ugotovili, da se v primerjavi z minulim letom kaj dosti ni spremenilo. Na prvem mestu je še vedno Python, sledijo pa mu Java, C, C++ in JavaScript. Prva štiri mesta so zasedli isti jeziki kakor lani, peto in šesto mesto pa sta JavaScript in R zamenjala.

Velik skok je uspel Arduinu, ki se je znašel na sedmem mestu. Arduino sicer tehnično gledano ni jezik, a je pri programiranju za to platformo v varianti C/C++ to termin, pod katerim ljudje iščejo (in najdejo) primere. Ali je Python res tako zalo razširjen, kakor kažejo indikatorji, se že dolgo krešejo mnenja. Ker je eden prvih jezikov, v katerih se tudi poučuje, veliko povpraševanja ustvarijo študentje. Svoj čas je bil BASIC zelo popularen, a...

33 komentarjev

H.266 (VVC) dokončan

Slo-Tech - Fraunhoferjev inštitut za telekomunikacije (Fraunhofer HHI) je sporočil, da so skupaj s partnerji (Apple, Ericsson, Intel, Huawei, Microsoft, Qualcomm, Sony) dokončali specifikacije novega standarda za kodiranje videa H.266/Versatile Video Coding (VVC). Naslednik H.265 (HEVC) ima boljšo kompresijo, kar naj bi se odrazilo v 50 odstotkov manjših datotekah oziroma potrebi po pasovni širini, ne da bi bila slika opazno slabša. Novi standard se lahko uporablja za enkodiranje vseh ločljivosti vse od SD do 8K. V praksi to pomeni, da bo ura posnetka v UHD (4K) merila okrog 3,3 GB.

HEVC se je kljub tehničnim prednostim med uporabniki sorazmerno počasi uveljavljal, kjer je bil nezanemarljiv dejavnik tudi nejasno licenciranje. Fraunhofer HHI pričakuje, da bo s H.266 situacija drugačna in da bo hitreje pridobil naklonjenost. Razlogi so očitni, predvsem čedalje več videovsebin v čedalje višji ločljivosti, ko internetne povezave že postajajo ozka grla. Moving Picture Experts Group (MPEG) poleg...

20 komentarjev

Na androide prihajajo alternative za Applov AirDrop

Android Authority - Google je potrdil, da je funkcionalnost, imenovana Nearby Share, namenjena brezžičnemu deljenju datotek uporabnikom, ki se nahajajo bližini, trenutno v fazi beta preizkušanja. Bo pa v bližnji prihodnosti na voljo za vse naprave od Androida Marshmallow dalje in kot kaže tudi za prenosnike Chromebook ter tudi za druge mobilne platforme.

Mediji, ki so doslej smeli zadevo preizkusiti, poročajo, da deluje z deljenjem fotografij, videov, povezav in tudi objav na družbenih omrežjih. Seveda deljenje s popolnimi neznanci ni mogoče, ti se morajo s tem strinjati in v nastavitvah svojo napravo napraviti vidno za zunanje povezave, nato pa še posebej odobriti
prejem in zagon vsake posamezne datoteke. Za delovanje morata biti vključena vmesnik Bluetooth in lokacija, med prenašanjem pa se po potrebi vklopi tudi brezžična dostopna točka na napravi.

Podobno funkcionalnost razvija tudi Samsung, imenuje se Quick Share, ključna razlika od Nearby Share je deljenje z največ petimi uporabniki v...

34 komentarjev

Twitter preizkuša glasovne čivke

Twitter - Na Twitterju bo mogoče v bližnji prihodnosti ljudi enostavneje zabavati s svojim zalim glasom, kajti podjetje je pričelo preizkus glasovnega čivkanja, ki je v tem hipu omejen na nekatere uporabnike Applovih mobilnih naprav.

Pri Twitterju so trenutno v novicah največ prisotni zaradi ravsanja z ameriškim državnim vodstvom, toda to jih ne ovira, da ne bi uvajali tudi drugih novosti. V sredo je omejen spisek uporabnikov naprav s sistemom iOS v svoji čivkarski aplikaciji našel novo ikono v obliki signalne krivulje, s pomočjo katere lahko posname do 140 (ja!) sekund govora. S tem želi podjetje sporazumevanju dodati več sporočilnosti in nians, pravijo. Je pa vprašanje, kako zna to hkrati zaostriti izziv boja proti neželenim vsebinam, saj bo to še eno področje, ki ga bo treba nadzorovati na samosvoj način.

Želja je, da bi zmogljivost v nekaj tednih razširili na vse imetnike Applovih telefonov in tablic, medtem ko o tem, kdaj lahko nanjo upajo uporabniki Androida, niso rekli še nobene....

6 komentarjev

Slack se v boju z Microsoftom povezuje z Amazonom

Stewart Butterfield

vir: Wikipedia
The Verge - Pandemija koronavirusa je močno povečala zanimanje za teledelo in zanj potrebna komunikacijska orodja, zaradi česar sta se zadnje mesece v neizprosen boj za stranke spustila Slack in Microsoft s svojimi Teams. Direktor Slacka, Stewart Butterfield, je v nedavnem intervjuju celo izjavil, da je Microsoft morda kar preveč nezdravo zaposlen z ubijanjem njihovega podjetja.

Tudi zato je Slack včeraj najavil partnerstvo z Amazonom, med drugim bodo Amazonovi zaposleni začeli uporabljati njihovo komunikacijsko platformo, Slack pa naj bi za temelj svojega govornega in video komuniciranja poslej uporabljal Amazonov Chime.

Slack je v prvem letošnjem četrtletju, ki ga zaznamovala karantena, dobil 12.000 novih naročnikov njihove plačljive storitve, skupaj z brezplačnimi uporabniki pa 90.000. V tem času so zabeležili 202 milijona ameriških dolarjev prihodkov, kar je za polovico več, kot v primerljivem lanskem obdobju. Kljub temu vlagatelji niso bili zadovoljni, delnice podjetja so po objavi...

14 komentarjev

Microsoft presenetil s paketnim upravljalnikom programov

vir: Microsoft

Microsoft - Gre za orodje Windows Package Manager, ki ga je doslej pogrešal prenekateri razvijalec ali napreden uporabnik. Package managerji so sicer že dolgo v uporabi, v Windows je bil najpriljubljenejši Chocolatey, z njimi pa skorajda povsem avtomatiziramo proces nameščanja programske opreme na naprave. Vse to iz ukazne vrstice, prek orodja winget.

Ukaz "winget install rufus" bo tako sam poiskal in namestil zadnjo različico priljubljenega orodja za izdelavo zagonskih medijev. Seveda je programe mogoče nameščati, odstranjevati in nadgrajevati tudi v paketih, kar bo olajšalo življenja tistim, ki pogosto opremljajo nove naprave.

Baza razpoložljivih programov je za zdaj še bolj pičla, saj jih morajo v repozitorij naložiti razvijalci, prav tako še ni povsem jasno, kakšna bo bodoča povezava z Windows Store; ta je doslej veljal za nekakšno centralo nameščenih in razložljivih aplikacij, ki pa ni nikoli docela zaživel pri uporabnikih, niti pri Microsoftu, saj nekaterih starejših, a še vedno...

82 komentarjev

Po 17 letih je tu Inkscape 1.0

Slo-Tech - Odprtokodni projekti imajo navado, da na začetku dolga leta tičijo v verzijah 0.x, ki načeloma označujejo nedokončano kodo, a se jih često navadimo in uporabljamo temu navzlic. Eden izmed popularnejših odprtokodnih grafičnih programov Inkscape je prvo verzijo v svet poslal leta 2003. Skoraj sedemnajst let pozneje je izšel Inkscape 1.0, ki predstavlja odprtokodno alternativo Adobe Illustratorju. Na voljo je za Linux, Windows in macOS v 20 različnih jezikih, med katerimi še ni slovenščine. Uporabniki macOS bodo še posebej zadovoljni, da je podpora nativna, torej ne potrebujejo več XQuartza in podobnih trikov (podpira tudi zaslone Retina) - potreben je vsaj OS X El Capitan 10.11.

Kakšnih večjih novosti v novi verziji ni
, ker so avtorji Inkscapa zadnja tri leta v glavnem odpravljali hrošče, izboljševali zanesljivost in povečevali združljivost. Glavne novosti so preglednejša in bolj logična postavitev orodij (toolbox), dodane in izboljšane funkcije Live Path Effect (LPE) ter res opazno...

11 komentarjev

Zoom: od stranskega igralca do trendsetterja

vir: Pixabay

Slo-Tech - Videokonfenečna storitev Zoom je še decembra lani beležila 10 milijonov dnevnih uporabnikov. Kar sicer ni malo, a slabih pet mesecev pozneje jih je dnevno že 300 milijonov, ker je precej več. Drži, da je Zoom vmes doživel nekaj docela upravičenih varnostnih pogromov, vodstvo pa je celo lagalo glede šifriranja pogovorov. A uporabnikov, se zdi, vse to ni odvrnilo.

Je pa toliko bolj ujezilo velike ponudnike. Globalna karantena, priložnost, da pridobijo uporabnike na svojih storitvah za sporazumevanje, jih je očitno obšla. Kljub temu, da so njihove storitve večinoma end-to-end šifrirane, medtem ko Zoom (še) ni. Google glede svojega storitve Meet (ta je bila doslej plačljiva in nekoliko bolj konkurenčna Zoomu, kot Duo) poroča o sto milijonih uporabnikov dnevno, Microsoftov Skype je na 40, Teams pa na 45 milijonih dnevno. Zato sta se obe podjetji zadnje dni odločili postati sledilca in svojim storitvam dodajata funkcionalnosti, ki spominjajo na Zoomove.

Google je tako včeraj objavil,...

43 komentarjev

Python 2 je mrtev, naj živi Python 3

Hack A Day - V začetku tedna je izšla nova verzija Pythona 2, kar načeloma ni novica za prve strani. Toda 2.7.18 je drugačna, saj prestavlja zadnjo inačico Pythona 2. Python ima že dolgo zgodovino, saj sega v 80. leta prejšnjega stoletja. Verzija 2.0 je izšla oktobra 2000 in prinesla številne novosti, zaradi katerih je Python postal eden najpopularnejših programskih jezikov moderne dobe. Čeprav je Python 3.0 izšel že leta 2008, je aktivno vzdrževanje linije 2.x potekalo vse doslej. Glavni razlog je bila nepopolna združljivost obeh verzij, saj veliko kode v Pythonu 2 terja prilagoditve, da bo delovala v Pythonu 3. A ves čas je bil jasen končni cilj, da se Python 2 upokoji. To bi se bilo moralo zgoditi že bistveno prej (ob izidu Pythona 3 je bil načrtovan datum 2015), a ker je bila migracija počasna, se je konec podpore (EOL) večkrat odmaknil. Sedaj smo še korak bliže temu. Python 2.7.18 je zadnja verzija, ki je izšla (Eulerjevo število je priljubljena referenca). Novih ne bo, je pojasnil...

24 komentarjev

Messenger Rooms, Facebookov odgovor Zoomu

Slo-Tech - Pri Facebooku so ob povečani potrebi po video komunikaciji med pandemijo covida-19 razvili zbir rešitev v ta namen. Med njimi prednjači Messenger Rooms, priročna videokonferenčna aplikacija, precej podobna trenutno razvpitemu Zoomu.

Ob (samo)izolaciji zaradi boja proti koronavirusu SARS-CoV-2 je želja po stikih ali nadaljevanju dela množice ljudi pognala na digitalne platforme, na primer videokonferenčno orodje Zoom, ki je navkljub kopici varnostnih pomanjkljivosti v nekaj mesecih zabeležilo tridesetkratno povečanje uporabnikov. V Facebooku so se zganili in v odgovor pripravili nekaj novih rešitev ter razširili že obstoječe za video povezovanje. Na prvem mestu je funkcija Messenger Rooms, ki neposredno tekmuje z Zoomom, Housepartyjem in drugimi enostavnejšimi orodji za skupinsko videokomunikacijo. Z njo bomo lahko ustvarjali skupinske video pogovore za do petdeset oseb in brez časovne omejitve, pri čemer bo mogoče vanje povabiti tudi ljudi brez Facebook računa. Sprva jo bomo...

2 komentarja

Zoom bo s strojnim učenjem prepoznaval in blokiral goloto

Rolling Stone - Porast dela od doma je med najpriljubljenejše izstrelil aplikacijo Zoom, za katero je tako obširno "beta testiranje" pokazalo kopico varnostnih lukenj, ki jih prej ni nihče opazil. Zoom uporabljajo tudi v nekaterih šolah, kjer so zaradi pomanjkljivo nastavljene zaščite sob že imeli incidente, ko so se pouku pridružili goli nepovabljeni gostje. Spet v drugih primerih je bila golota med udeleženci pogovorov sporazumna, a v vseh primerih to ni v skladu s politiko uporabe, ki jo sprejmejo uporabniki. Zoom je bil zato prisiljen poiskati robustno rešitev.

To je prineslo strojno učenje, ki skupaj z drugimi tehnologijami, ki jih Zoom ne razkriva, sproti zaznava kršitve pogojev uporabe. Prav tako vabijo uporabnike k prijavi spornih računov, s čimer bi verjetno lahko še dodatno urili umetno pamet za prepoznavanje neprimernih prizorov. Ob tem Zoom zagotavlja, da ne nadzorujejo sestankov ali njihove vsebine, kar najbrž pomeni, da tega ne dela človek. Vprašanje pa ostaja, kako uspešen bo Zoom...

43 komentarjev

IBM in Fundacija Linux nudita brezplačne tečaje COBOL-a

Slo-Tech - Teden dni po javnem pozivu guvernerja v New Jerseyju, da primanjkuje programerjev za COBOL, sta IBM in Fundacija Linux v okviru projekta Open Mainframe začela mobilizacijo programerjev za COBOL. Zagnali so tri iniciative: forum za programerje v COBOL-u, kjer se povezujejo delodajalci in delojemalci, tehnični forum za strokovnjake in odprtokodni osnovni in obnovitveni tečaj COBOL-a. Trenutno je na voljo koda na Githubu, maja pa v sodeovanju s Coursero pridejo še videoposnetki.

IEEE že poroča, da so se programerji, tako upokojeni kot mladi, že množično odzvali pozivu. Težav namreč nimajo le v New Jerseyju, kjer so se oglasili prvi, temveč v številnih drugih zveznih državah. Florida, Connecticut in druge države še vedno večino zahtevkov za nadomestilo za brezposelnost obdelajo v COBOL-u. Po podatkih iz leta 2016 programska oprema v COBOL-u obdela 95 odstotkov vseh transakcij na bankomatih, 80 odstotkov transakcij v živo in poganja 43 odstotkov bančnih sistemov.

10 komentarjev

Guverner New Jerseya urgentno išče programerje za COBOL

Slo-Tech - Guvernerji se običajno ne ukvarjajo s programskimi jeziki, a je v New Jerseyju tamkajšnji guverner poskrbel za presenečenje, ko je na tiskovni konferenci omenil, da v krizi zaradi koronavirusa potrebujejo zdravstvene delavce in programerje kobalta. Vsem je hitro postalo jasno, da misli na programski jezik COBOL (guverner Phil Murphy je sicer nekoč delal v Goldman Sachsu, a očitno za COBOL še ni slišal). Kako se je to lahko zgodilo, da tako nujno potrebujemo programje za obskuren jezik? Predvsem zato, ker ni tako zelo obskuren, kot se zdi.

Programski jezik COBOL je resda star že več kot 60 let, a je še vedno marsikod v uporabi. Številni bančni sistemi in drugi podobni veliki sistemi so bili pred desetletji napisani v COBOL-u in so takšni tudi ostali. Sistem za nadomestila nezaposlenim v New Jerseyju je eden takšnih sistemov, ki so zaradi množičnih odpuščanj spričo širjenja koronavirusa in ustavitve gospodarstva zelo obremenjeni. Število vlog je naraslo za 15-krat. To terja vzdrževanje, a strokovnjakov primanjkuje.

COBOL pa danes ni več priljubljen jezik za učenje, zato je strokovnjakov čedalje manj, večina pa je že upokojenih. Zadnji veliki povratek so izvedli konec 90. let, ko je bilo treba te sisteme pripraviti na...

56 komentarjev

Na Pwn2Own padla večina programske opreme

Slo-Tech - Končala se je letošnja izvedba vsakoletnega hekerskega tekmovanja Pwn2Own, na kateri prijavljene skupine in posamezniki poizkušajo demonstrirati izrabo ranljivosti v programski opremi, ki je na razpolago. Pwn2Own vsako leto poteka v Vancouvru, letos pa je zaradi pandemija koronavirusa postal virtualno tekmovanje. Ni pa se spremenil razplet, saj se je ponovno izkazalo, da je večina priljubljene programske opreme ranljiva. Razen enega poizkusa so uspeli vsi ostali.

Skupili so jo Applov Safari na MacOS, operacijski sistem Windows, Ubuntu Desktop, Oraclov VirtualBox in Adobe Reader na Windows. Uspešni tekmovalci so prejeli tudi nagrade, in sicer prvi dan 180.000 dolarjev in drugi dan še polovico toliko.

Tekmovanje je potekalo po ustaljenih pravilih. Razpisana je bila programska oprema, ki so jo ponudili proizvajalci in zagotovili tudi nagrade. Tekmovalci so se prijavili konkretno za posamezen izdelek in ga potem na tekmovanju morali tudi resnično napasti. Katero ranljivost so izrabili, so smeli razkriti le proizvajalcem, ki imajo sedaj 90 dni časa za pripravo popravkov, šele nato bo luknje javno znane.

7 komentarjev

GitHub prevzel npm

Slo-Tech - GitHub nadaljuje nakupovalno sezono, ki traja odkar ga je prevzel Microsoft. Po prevzemu Dependabota in Pull Pande je sedaj na vrsti npm. Podatkov o ceni podjetji nista razkrili.

Node Package Manager (ali krajše npm) je package manager za aplikacije v JavaScriptu, ki sodi med največje ekosisteme za razvijalce. Trenutno ima 1,3 milijona paketkov, ki jih uporablja 12 milijonov razvijalcev. Vsak mesec nabere 75 milijard prenosov.

Microsoft zagotavlja, da bo npm ostal odprtokoden in brezplačen za uporabo, je dejal GitHubov direktor Nat Friedman. Ostali bodo tudi paketi Pro, Teams in Enterprise. Načrt ima tri postavke: postaviti zanesljivo infrastrukturo, izboljšati uporabniško izkušnjo in sodelovati s skupnostjo. V praksi bo GitHub integriral npm in plačljivi uporabniki bodo lahko premaknili svoje npm paketke v GitHub.

15 komentarjev

COBOL še vedno v dobri kondiciji

Slo-Tech - Čeprav je programski jezik COBOL star že več kot 60 let, ga še vedno uporablja precej podjetij in to ne le bank. V raziskavi, ki jo je izvedlo podjetje Micro Focus, so ugotovili, da več kot 71 odstotkov največjih podjetij s seznama Fortune 500 še vedno vsaj ponekod uporablja COBOL. V nasprotju s pričakovanji se vlaganja v ta jezik celo povečujejo. V raziskavi so sodelovala podjetja iz 40 držav.

COBOL je na področju bančništva, ekonomije in trgovine še vedno zelo živahen. Letno se izvede za okoli 3000 milijard dolarjev transakcij, pri katerih so udeleženih sistemi v COBOLu. To ni presenetljivo. V ZDA 92 odstotkov bank uporablja COBOL na svojih osrednjih strežnikih (mainframe), s COBOLom pa se izvede kar 95 odstotkov kartičnih transakcij. Trenutno teče za 220 milijard vrstic kode v COBOLu, ki se še ne bo kmalu poslovila. V resnici se celo povečuje, saj se je v primerjavi s prejšnjo raziskavo leta 2017 število vrstic v poslovnih programih (code base) povečalo z 8,4 na 9,9 milijona....

39 komentarjev

Priljubljeni protivirusnik Avast prodaja podatke

Slo-Tech - Avast je priljubljen protivirusni program, ki ga proizvaja istoimensko češko podjetje. Zaradi svoje brezplačnosti je našel pot na številne računalnike, a zadnje preiskave kažejo, da v resnici uporabniki plačujejo visoko ceno. Za približno 400 milijoni uporabnikov, kolikor jih ima, Avast vohuni. Podatke prodaja zainteresiranim oglaševalcem.

Že lani je Forbes odkrival, kako Avast in AVG z razširitvami za brskalnike, ki so namenjene varnemu brskanju, gledata, kaj uporabniki počno. Decembra sta Mozilla in Opera nekaj Avastovih razširitev za brskalnik celo odstranili iz spletne tržnice zaradi varnostnih pomislekov. Izvršni direktor Ondrej Vlcek je tedaj pojasnil, da gre zgolj za agregirane in anonimizirane podatke, ki jih kupci ne morejo povezati s konkretnimi uporabniki. Za milijonske zneske te podatke kupujejo multinacionalke, kot so Google, Microsoft, PepsiCo ali McKinsey. A raziskave so večkrat pokazale, da deanonimizacija ni nemogoča.

The Vice je sedaj skupaj s PCMag pridobil...

54 komentarjev

Googlov tolmač zdaj tudi na telefonih

Slo-Tech - Interpreter mode Googlovega asistenta so sicer prvikrat predstavili že v začetku letošnjega leta in na prvi pogled je šlo za vražje uporabno zadevo, zlasti za tiste, ki radi potujejo po odročnih krajih. Ampak, z veliko pomankljivostjo, da je do danes deloval le na Google Home napravah in pametnih zaslonih, kot je Nest, obojega pač običajno ne nosimo s sabo po svetu.

Od danes je na voljo tudi na telefonih, ne le na Androidih, tudi na iPhonih in zna sproti prevajati 44 jezikov, med njimi tudi različne dialekte, a slovenščine se žal še ni utegnil naučiti. Najverjetneje zato tudi storitev pri nas še ne deluje.

Tolmača zaženemo z zvočnim ukazom "Hey, Google, help me speak Chinese..." ali pa: "Hey Google, be my Chinese translator,” nakar aplikacija sproti prevaja izrečene stavke in jih v želenem jeziku glasno izgovarja. Za nameček pa v obliki govornih oblačkov ponuja tudi možnost vnaprej predvidenih hitrih odgovorov. Storitev za zdaj zahteva wifi oz. mobilno povezavo v splet, a...

25 komentarjev

Največkrat uporabljeni kos kode s StackOverflowa je desetletje imel hrošča

Slo-Tech - Na spletni strani StackOverflow najdemo kopico programerskih vprašanj in boljših ali slabših odgovorov, ki jih bralci ocenijo. Najviše ocenjeni odgovori so po navadi tudi pravilni, čeprav to ni nujno. Zanimivo zgodbo o tem je pripravil Andreas Lundblad, ki je avtor največkrat uporabljenega koščka kode s StackOverflowa. Predvsem je ironično dejstvo, da je njegov najpriljubljenejši kos kode vseboval hrošča, ki ga desetletje nihče ni opazil.

Da je njegov kos kode res popularen, sta lani pokazala Sebastian Baltes in Stephan Diehl z Univerze v Trierju. Njun projekt je bil sicer preveriti, kako pogosto, kod in pod katero licenco se v praksi pojavljajo kosi kode, ki so dostopni na strani StackOverflow. Stran namreč izrecno zapoveduje licenco CC BY-SA 3.0, a se vsi uporabniki tega ne držijo in kodo kopirajo vse naokoli. Večina ponovno uporabljene kode je nepravilno označena, sta ugotovila.

Vrnimo pa se k najpopularnejšemu kosu kode, ki je bil objavljen leta 2010. Šlo je za funkcijo, ki...

18 komentarjev

IEEE: najpriljubljenejši jezik je Python

Slo-Tech - IEEE Spectrum je objavil že šesto letno razvrstitev jezikov po priljubljenosti, ki je letos uporabljala nekoliko drugačno metodologijo kot doslej. Podatke so zbrali iz osmih virov in pri tem primerjali 11 metrik, s čimer so želeli biti čim bolj objektivni. Rezultati pa niso precej drugačni kot v minuli letih.

Na prvem mestu je Python, ki je z naskokom prvi jezik na številnih področjih. Sledita mu Java in C, z večjim zaostankom pa sledijo še C++, R, JavaScript, C#, Matlab, Swift in Go. Pythonova popularnost izvira iz njegove enostavnosti...

22 komentarjev

Temna stran razvoja iger

Slo-Tech - Razvoj računalniških in video iger marsikomu zveni kot sanjski poklic, a branža oziroma zaposleni v njej se v zadnjem času soočajo s številnimi težavami. Največ se v javnosti govori o problemu nadur in predolgih delavnikov (crunch), ki so postali že stalnica. Že več let niso 50-, 55-, 60-urni in za krajši čas celo 100-urni delovni tedni nič nenavadnega. Precej manj pa se govori o nedostojno nizkih plačah, ki jih izplačujejo veliki studii.

Razvoj iger namreč ni samo programiranje. Pri nastajanju sodelujejo številni vizualni umetniki, pisci zgodbe in podobni poklici. Njihove plače so tako nizke, da v dražjih ameriških mestih ne morejo niti najeti stanovanja. Na Digital Trends so odstrli tudi aspekt razvoja, k čemur jih je vzpodbudila Becca Hallstedt, ki je to...

96 komentarjev

Microsoft najavil Visual Studio Online

VentureBeat - Na konferenci Build je Microsoft naznanil začetek zaprtega testiranja razvojnega okolja Visual Studio Online, ki bo spletni družabnik Visual Studia in Visual Studia Code. Visual Studio Online je pred leti že obstajal, a je šlo za drugačno stvar.

Microsoftovo paradno okolje za programiranje je Visual Studio in je prejšnji mesec izšlo v inačici 2019. Poleg njega ima tudi vitkejšo verzijo - Visual Studio Code (VSC), ki pa je brezplačna in po anketah eno najbolj priljubljenih programerskih orodij sploh. Kmalu bo družina dobila še tretjega člana, saj je podjetje začelo z zaprtim preizkušanjem Visual Studia Online (VSO) spletne inačice, ki jo bo moč poganjati na praktično vsaki napravi, tudi tablicah in telefonih.

VSO je...

35 komentarjev

Microsoft in Amazon lansirala platformi za blockchain

TechCrunch - Microsoft je ob robu konference Build lansiral Azure Blockchain Services, platformo za razvoj in upravljanje s storitvami na temelju veriženja blokov, integrirano v Azure. Le nekaj dni prej je tudi Amazon do kraja odprl svojo podobno storitev v okviru Amazon Web Services, Amazon Managed Blockchain, ki je bila zadnje pol leta v omejenem preizkušanju.

Razvpito tehnologijo veriženja blokov se običajno najprej poveže s kriptovalutami, toda strokovnjaki so mnenja, da bo pravo vrednost imela na področjih knjiženja transakcij in pametnih pogodb. Tehnološki velikani in njihove poglavitne stranke zato mimo kripto-norije potrpežljivo preizkušajo tiste zares uporabne načine izkoriščanja blockchaina in po IBMu sta tudi Microsoft ter Amazon lansirala svoji tovrstni storitvi. V obeh primerih...

11 komentarjev

Tudi Facebook želi svojega pametnega pomočnika

vir: Pxhere

vir: CNBC
CNBC - Facebook že od začetka leta 2018 razvija asistenta, ki se odziva na zvočne ukaze, so od dobro obveščenih virov izvedeli pri CNBC. Zadevo naj bi razvijali v okviru njihove divizije za navidezno in nadgrajeno resničnost, kjer se pod vodstvom Ire Snyderja pretežno ukvarjajo z razvojem strojne opreme, denimo očali Oculus. Za sicer skrivnosten projekt se je namreč izvedelo potem, ko so člani njihove ekipe stopali v stik s ponudniki pametnih zvočnikov.

Predstavniki Facebooka so novico potrdili in sicer, da delajo na razvoju take tehnologije, z namenom, da bi nekoč služila na njihovi paleti...

9 komentarjev

Vsi izdelki in storitve, ki jih je Google pokončal

Slo-Tech - Vsako podjetje se odreče razvoju izdelkov, ki ne prinašajo dobička oziroma za katere uporabniki ne marajo. Google pri tem ni izjema, a je vseeno nadvse poučno pogledati, koliko storitev je Google v dobrih 20 letih obstoja ukinil. Nekatere so odšle z veliko pompa, denimo družbeno omrežje Google+ ali skrajševalnik spletnih naslovov goo.gl, za druge pa marsikdo sploh še ni slišal, na primer ZygoteBody.

Na naslovu Killed By Google najdemo lično zbran seznam vseh storitev in izdelkov, ki jih je Google pokopal. Do danes so jih našteli že 147, med katerimi levji delež odpade na storitve (125). Najdemo pa tudi strojno opremo, kakršen je nesojeni modularni telefon iz projekta Ara ali Google Glass, ter aplikacije, na primer Google Allo. Nekateri ukinjene izdelke...

12 komentarjev

Microsoftov protivirusnik prihaja tudi na macOS

Slo-Tech - Microsoftov protivirusni sistem Windows Defender Advanced Threat Protection, ki je minuli teden dobil razširitve za Chrome in Firefox, prihaja na Applovo platformo. Z novim imenom Microsoft Defender ATP bo na voljo za naprave, ki imajo macOS Mojave, High Sierra ali Sierra. Predogledna verzija je že na voljo za podjetja, ki uporabljajo Windows Defender ATP, le prijaviti se je treba.

Novi program se bo na macih posodabljal z Microsoftovim orodjem AutoUpdate. Trenutno ga ni mogoče namestiti prek App Stora, temveč potrebujemo poseben namestitveni program. Ponujal bo enake funkcije kakor na Windows: zaznavanje...

25 komentarjev

Dropbox bo v brezplačni verziji podpiral le tri naprave

Slo-Tech - Priljubljena storitev za shranjevanje datotek v oblaku in sinhronizacijo je potihoma omejilo število naprav, na katerih imajo lahko uporabniki sinhronizirane datoteke. Doslej niti za brezplačne uporabnike ni bilo omejitve, od tega meseca pa so omejeni zgolj na tri naprave. Kdor jih želi več, mora naročiti plačljivo inačico Plus ali Professional.

Razlogov za spremembo Dropbox ni navedel, gre pa verjetno za željo, da bi prodali več plačljivih paketov. Starejši uporabniki, ki imajo sinhronizirane več kot tri naprave, bodo lahko še...

78 komentarjev

Google Maps dobiva obogateno resničnost

Slo-Tech - Pred slabim letom dni je Google zgolj namignil, da bi lahko dobili verzijo Google Maps z obogateno resničnostjo, ko je na majskem dogodku Google I/O pokazal, kako bi to lahko bilo videti. Sedaj pa obogatena resničnost prihaja, saj jo je The Wall Street Journal lahko ekskluzivno preizkusil.

Zamisel je preprosta, le za uresničitev je bilo treba razviti dovolj tehnologije. Namesto gledanje v zemljevid na telefonu in ugotavljanja, v katero smer moramo iti, da bomo šli proti vzhodu, bi nam lahko telefon smer pokazal kar v živo. Ko vklopimo novo funkcijo Google Maps, telefon s kamero posname okolico in na zaslonu prikaže posnetek, ki pa ima dodane smerokaze. Na ta način telefon tudi...

14 komentarjev

NSA bo dala v javno rabo orodje za vzvratni inženiring

Slo-Tech - Ameriška Agencija za nacionalno varnost (NSA) bo v začetku marca na konferenci RSA v San Franciscu dala v javnost pod odprtokodno licenco kos programske opreme po imenu GHIDRA, ki so ga v začetku tisočletja razvili za pregledovanje izvršljivih datotek in vzvratno inženirstvo njihove programske kode. GHIDRO je ves ta čas s pridom uporabljalo več vladnih organizacij v ZDA, v prvi vrsti za analizo zlobne kode, ki se je znašla v njihovih omrežjih.

GHIDRA je programirana v Javi, ima grafični uporabniški vmesnik in deluje v okoljih Windows, Mac in Linux, zmore pa analizirati kodo za vse pomembnejše operacijske sisteme, ob prej naštetih denimo še za Android in iOS.

GHIDRA doslej sicer ni bila prav globoko varovana...

26 komentarjev

EU razpisuje lov na hrošče

vir: Flickr

Slo-Tech - V okviru projekta FOSSA (Free and Open Source Software Audit) je Evropska komisija (EK) za januar razpisala za 851.000 evrov nagrad, ki jih bodo podelili uspešnim najditeljem hroščev v petnajstih kosih programske opreme, ki so v uporabi v njihovih inštitucijah. FOSSA je sicer projekt, ki sta ga med letoma 2015 in 2016 zagnala Julia Reda, poslanka EP iz vrst Piratske stranke in Max Andersson iz Stranke zelenih.

Od 7. 1. lahko tako prispevate svoja dognanja o varnostnih vrzelih v Filezilli, Apache Kafki, Notepadu++, PuTTY in VLC Media Playerju, in sicer prek platforme HackerOne bug bounty and vulnerability coordination. od prvega marca dalje pa prav tako prek HackerOne še za platformo za upravljanje identitet midPoint.

15. januarja se...

13 komentarjev

Amazonova Alexa pokleknila pod božičnim pritiskom

vir: Flickr

Slo-Tech - Potem, ko so bili pametni zvočniki eden popularnejših nakupov skozi vse leto - pri čemer črnega petka, spletnega ponedeljka in pravkar potekajoče obdarovalne mrzlice raje sploh ne omenjamo, - je veliko število svežih registracij in priključenih naprav spravilo Amazonove strežnike na kolena prav na božični dan. Alexa namreč deluje prek namenskih Echo zvočnikov, ki glasovne ukaze uporabnikov pošiljajo na Amazonov strežnik, kjer umetna inteligenca poskuša ustreči z želenim odzivom. Denimo prižigom pametne žarnice ali predvajanjem želene glasbe.

Težave so imeli predvsem uporabniki v Evropi, zlasti v Nemčiji in Veliki Britaniji, ti so namreč kaki dve uri dopoldneva od svoje digitalne služabnice dobivali odgovor, da jih...

82 komentarjev

Izšel je Oraclov VirtualBox 6.0

Slo-Tech - Izšla je nova velika verzija priljubljenega orodja za virtualizacijo v okoljih Windows, MacOS, Linux in Solaris, tj. Oracle VirtualBox. Glavna novost je možnost izvoza virtualnih strojev neposredno v oblak Oracle Cloud, najprej pa bomo gotovo opazili prenovljen grafični vmesnik. Ta je preglednejši in zahteva manj kopánja po menijih, da bi našli ustrezne nastavitve. Ukinili so tudi podporo za 32-bitne gostitelje.

Poglejmo torej pobliže možnost izvoza virtualnih strojev. Kdor ima svoj račun pri Oracle Cloud Infrastructure, ga lahko doda v VirtualBox in uporabi funkcijo neposrednega izvoza. Resnici na ljubo je uporabnikov Oraclove oblačne infrastrukture...

57 komentarjev

Novi WinAmp 5.8 je tu

[dodaj]

Slo-Tech - Po več kot štirih letih je naposled izšla nova verzija priljubljenega predvajalnika glasbe Winamp. Nova verzija nosi oznako 5.8. Po internetu so se razne beta in pobegle inačice valjale že dlje časa, zato je Radionomy (ki je Winamp kupil od AOL-a) objavil uradno, prečiščeno verzijo, da ne bi ljudje tvegali z nepreverjenimi. S tem je Winamp dobil verzijo, ki podpira Windows 8.1 in 10.

Ob tem velja poudariti, da ne gre za aktiven projekt. Winamp 5.8 je sveža verzija, ki pa se ne bo več razvijala in je namenjena bolj promocije prihodnje inkarnacije Winamp, ki pride leta 2019. Kaj je novega v verziji 5.8? Podpora za Windows Audio Output plug-in (WASAPI), dodana podpora za Windows 8.1 in 10, možnost izklopa podpore za video, podpora za ENUMPLAYLISTS v ukazni vrstici in cel kup popravkov.

Prihodnje leto bo Winamp dobil povsem novo preobleko. Iz predvajalnika MP3-jev in sorodnih datotek se bo prelevil v organizator vseh možnih virov glasbe, od pretočnih storitev do lokalnih datotek, o...

37 komentarjev

Vrača se WinAmp

TechCrunch - Kultni predvajalnik glasbe WinAmp, ki je izšel pred 21 leti in ki je zadnjo verzijo ugledal pred štirimi leti (5.666), se vrača. Svoj čas je bil WinAmp najpriljubljenejši predvajalnik datotek MP3, sedaj pa se kani vrniti v ambicioznejši obliki. Belgijski Radionomy, ki je leta 2014 kupil WinAmp, je sedaj napovedal skorajšnji izid WinAmpa 5.8, prihodnje leto pa lahko pričakujemo WinAmp 6.

WinAmp je bil pri svojem delu zelo dober, a ni preživel prihoda iTunes in podobnih storitev za pretočno predvajanje glasbe. V resnici ni bilo nujno, da se je to zgodilo. Z nekaj manj zgrešenimi potezami bi bil danes WinAmp prav lahko na mestu iTunes. Alexandre Saboundjian, izvršni direktor Radionomyja, je napovedal, da se bo to spremenilo. Novi WinAmp bo ponujal...

102 komentarja

Microsoft se je uklonil uporabnikom, Skype Classic za zdaj ostaja

thurrott.com - Microsoft je konec prejšnejga meseca naznanil, da bo jeseni upokojil namizno različico Skypa, znano kot različico 7.0, še bolj pa pod ljudskim imenom Skype Classic. V vmesnem času so v Redmondu vložili kar nekaj energije v prepričevanje običajnih in poslovnih uporabnikov, da bi napol prisilno prešli na verzijo 8.0. Ta je zasnovana nekoliko bolj trendovsko in skladno z videzom mobilnih aplikacij za družabna omrežja, kot sta denimo Facebook in Snapchat.

A ljudstvo z noviteto ni bilo preveč zadovoljno. Še več, v podjetju so soočili z ostrim negodovanjem uporabnikov, ki domnevno niso pripravljeni skakati z novosti na novost samo zato, da bi pridobili na zunanjem zgledu aplikacije, ne pa tudi pri njeni uporabni vrednosti. Kar ne drži povsem, saj je osmica...

32 komentarjev

Python najbolj vroč programski jezik

Slo-Tech - IEEE Spectrum je objavil vsakoletno lestvico najbolj vročih programskih jezikov, v katerih so 47 programskih jezikov razvrstili po njihovi priljubljenosti. V resnici je lestvic več, ker imajo jeziki različno zgodovino, namen in uporabo. Tako jih lahko razvrstimo glede na platforme - splet, mobilne, poslovne, embedded - in poljubno obtežimo glede na vir podatkov - Google, Github, Stack Overflow, Reddit itd. Končni rezultat je tako odvisen od nastavljenih parametrov, več o metodologiji pa si lahko preberemo v izčrpnem opisu.

In rezultat? Na privzeti lestvici, ki naj bi najbolje odsevala interese tipičnega člana IEEE, so na prvih treh mestih Python, C++ in C. V prvi deseterici najdemo še Javo, C#, PHP, R, JavaScript, Go in zbirnik. Python je bil na vrhu...

122 komentarjev

EBA: Banka in oblak nista vedno najboljši par

Slo-Tech - Organizacija European Bank Authority, nadzornik bančnih regulatorjev držav članic EU, je predstavila študijo, ki na 56 straneh obravnava zunanje izvajanje bančnih IT procesov. Fintech, kot se moderna, finančni podporna industrija popularno imenuje.

Ključni del poročila se ukvarja z računalniškim oblakom, javnim, zasebnim in hibridnim, pri čemer opozarjajo, da je, ko gre za varnostno kritične aplikacije, vsako pretirano gledanje na stroške odveč. Nižji stroški na začetku namreč pogosto skrivajo poznejše globoke probleme, kot je denimo kasnejše dolgoročna priklenjenost na enega samega ponudnika. Zato v takih primerih svetujejo izgradnjo zasebnega oblaka, ki pa običajno s sabo prinaša višje stroške naložbe in manjšo...

6 komentarjev

Tudi Microsoft bi nadomestil blagajničarje

Slo-Tech - Reuter poroča, da Microsoft razvija sistem, ki bo v trgovinah nadomestil blagajničarje in bo tako naredil konec z vrstami in zamudnim plačevanjem. S tem želi Microsoft poskrbeti tudi, da mu Amazon ne pobegne predaleč. Spomnimo, da je Amazon nekaj podobnega napovedal že pred poldrugim letom, letos pa potem dejansko odprl trgovino Amazon Go, kjer avtomatika beleži izdelke v naši košarici, zato lahko iz trgovine preprosto odkorakamo. Microsoft želi sistem preizkusiti z Walmartom, s katerim se še dogovarjajo.

Podrobnosti Microsoftove tehnologije še niso jasne, kažejo pa se prvi obrisi. Gre za nadgradnjo projekta Kinect for Azure, ki ga je Microsoft pokazal minuli mesec na Buildu. V glavnem gre za uporabo senzorjev in...

26 komentarjev

COBOL še vedno poganja precej bančnih sistemov

Slo-Tech - Redko pridejo programski jeziki v novice, še redkeje med novice za splošno javnost. Še redkeje pa pride na prve strani jezik iz 60. let, ki ga danes ne učijo več na skoraj nobeni univerzi. Gre seveda za COBOL, ki še danes poganja ogromno bančnih sistemov po vsem svetu. Ti sistemi so z leti doživeli nadgradnje, a jedro je ostalo, tako da še vedno tečejo na COBOL-u. Sedaj pa je začelo zmanjkovati programerjev, ki ga razumejo.

Za vsakdanjo rabo so COBOL zamenjali modernejši jeziki, kot so Java, C ali Python (ki sedaj že niti niso več novi), v bankah pa je COBOL ostal. Poleg prednosti, med katerimi sta najpomembnejši zanesljivost in pravilno zaokroževanje centov (pri običajnem...

30 komentarjev

Prišel je Visual Studio 2017

Slo-Tech - Dvajset po izidu prve verzije Microsoftovega okolja za programiranje Visual Studio (ki je tedaj združevalo C++, Basic in javanski J++) in enajst verzij pozneje je izšel Visual Studio 2017. Danes so v kompletu C++, .NET, C# in F#. Zadnja večja verzija je izšla pred poldrugim letom, zato smo od verzije z interno oznako 15 (Microsoft šteje tudi samostojne predhodnike Visual Studia) pričakovali veliko. Izšla je verzija za Windows (7 SP1 ali novejši), medtem ko je za Mace še vedno v predogledni verziji Preview 4. Cene ostajajo enake kot za verzijo 2015.

Visual Studio je od predhodnika hitrejši, saj se tako namesti v krajšem času kakor tudi urneje odpre. Končno tudi ni treba več odpirati projektov, saj lahko posamezno mapo obravnava kot...

50 komentarjev

Adobe Voco je 'Photoshop za zvok'

BBC - Fotografija pove več kot tisoč besed, v modernih časih pa smo se navadili, da tudi kaj neresničnega. Photoshop je pač sinonim za manipulacijo slik, ki ga zna uporabljati slehernik. Podobno je mogoče manipulirati tudi z zvočnimi posnetki, a je to terjalo nekaj več znanja. Nič več. Adobe je na konferenci MAX 2016 pokazal projekt VoCo, ki ga označujejo kot 'Photoshop za zvok'. Z zgolj nekaj kliki omogoča spreminjanje posnetka, tako da ljudem v usta položimo besede ali stavke, ki jih sploh niso nikoli spregovorili.

VoCo (VoiceOvers) je za zdaj še eksperimentalna tehnika, a je Adobe pokazal, da je na visokem nivoju in da se da z njo početi marsikaj, ni pa še znano, če in kdaj bo na voljo za komercialno rabo. Na predstavitvi je Adobov...

38 komentarjev

Priljubljenost C-ja na petnajstletnem dnu

Slo-Tech - Računalniških programskih jezikov je kot listja in trave, a velika večina programske opreme je napisana v enem izmed najpopularnejših jezikov, medtem ko ima preostanek precej nišno uporabo. Na strani Tiobe, kjer že od leta 2001 pripravljajo enega najpopularnejših seznamov priljubljenosti programskih jezikov, ugotavljajo, da je avgusta stari dobri C padel na 11,3 odstotka, kar je najmanj, odkar stran obratuje.

Ob tem je seveda treba poudariti, da je C kljub temu še vedno na drugem mestu. Prehiteva ga le Java (19,0 odstotka), za njim pa se razvrstijo C++ (5,8), C# (4,9) in Python (4,4). Deseterico zaključujejo PHP, JavaScript, Visual Basic .NET, Perl in seveda zbirnik. Tiobe ne meri, v katerem jeziku je napisane največ programske opreme niti kateri jezik je najboljši. Kot pojasnjujejo na...

31 komentarjev

Bolgarija bo naročala le še odprtokodne programe

Slo-Tech - Bolgarija je sprejela spremembe zakona o upravljanju z elektronskimi storitvami, ki v novem 58.a členu določa, da mora biti vsa programska oprema, ki jo bodo na razpisih izbrani izvajalci razvili za javni sektor, odprtokodna in predana v javni repozitorij. Bozhidar Bozhanov, svetovalec pomočnika premierja, pojasnjuje, da to ne pomeni, da bo Bolgarija zahtevala izvorno kodo Windows ali v celoti migrirala na Linux.

Obstoječe rešitve se bodo še vedno lahko prodajale v običajni obliki. Kadar pa bo zunanji izvajalec razvil programsko opremo posebej za javni sektor, npr. kak računovodski program ali sistem za upravljanje zalog, bo moral izvorno kodo, baze in dizajn izdati pod odprtokodno licenco, da jo bo lahko pregledal in uporabljal kdorkoli....

35 komentarjev

Microsoft odprl platformo .NET

Microsoft - Microsoft je na konferenci Red Hat Summit svojo razvojno platformo .NET izdal kot odprto kodo, kar pomeni, da je na voljo za širok krog arhitektur. V okviru procesa, ki se je začel že pred leti, je sedaj izšla verzija .NET Core 1.0, kot se imenuje odprtokodna inačica klasičnega .NET. Poleg tega so pripravili tudi ASP.NET Core 1.0, ki je prav tako odprtokodna verzija Microsoftovih razvojnih orodij za splet, in Entity Framework Core 1.0, ki je mišljen kot zamenjava za ADO.NET. Vse potrebno najdemo na Githubu. Xamarin, ki so kljub drugačnim zagotovilom letos vendarle kupili, bo prav tako pod...

59 komentarjev

Izšel PSPP 0.10

PSPP 0.10 na Ubuntu

Slo-Tech - Ta mesec je izšla nova stabilna različica programa PSPP, ki se tokrat ponaša s številko 0.10.

PSPP je aplikacija za statistično analizo podatkov, ki se zgleduje po SPSS. SPSS ali Statistical Package for Social Sciences je statistični program, katerega uporabo poučujejo na številnih družboslovnih fakultetah, uporablja pa se za statistično analizo podatkov zbranih v družboslovju, marketingu in poslovno analitiko. Licenca za SPSS, ki ga je pred časom kupil IBM je sicer precej draga, njegov odprtokodni klon PSPP pa je seveda brezplačen.

PSPP, zna odpreti SPSS datoteke, razume njegovo sintakso in teče tako v okolju Windows, Linux, kot tudi MAC. V najnovejši stabilni različici prinaša številne izboljšave, nekaj novih lokalizacij ter nekaj novih analiz. Med drugim...

4 komentarji

QuickTimeov čas se je iztekel

Slo-Tech - Nekdaj priljubljeni Applov predvajalnik večpredstavnostnih datotek QuickTime je nenadoma odromal na smetišče zgodovine, ko je najprej Trend Micro opozoril na dve nezakrpani ranljivosti v programu, kasneje pa sta odstranitev programa uporabnikov Windows svetovala še US-CERT in sam Apple.

Povod za to priporočilo sta dve kritični ranljivosti (ZDI-16-241 in ZDI-16-242), na kateri je opozoril Trend Micro in ki ju Apple ne namerava odpraviti. Zaradi tega je ameriški CERT še isti dan objavil priporočilo, naj uporabniki omenjeni program odstranijo. Apple se je odločil, da je QuickTime za Windows preveč luknjičav, da bi ga sploh bilo smiselno še popravljati,...

64 komentarjev

Microsoftov SQL Server prihaja na Linux

Microsoft - Microsoft je napovedal, da bo sredi prihodnjega leta izdal verzijo SQL Serverja, ki bo tekla na Linuxu. Prav se prebrali, SQL Server prihaja na Linux oziroma je že tu, saj je zaprta beta verzija za preizkuševalce že na voljo.

Spomnimo, da je Steve Ballmer leta 2001 dejal, da je "Linux rak, ki se v smislu intelektualne lastnine prime vsega, česar se dotakne" (mislil je seveda na licenco GPL). A časi so se spremenili, še zlasti po februarju 2014, ko je vodenje podjetja prevzel Satya Nadella in njegovi izjavi, da ima Microsoft rad Linux. Ustanovitelj Canonicala Mark Shuttleworth je dejal, da se veseli sodelovanja z Microsoftom, ko ta pripravlja SQL Server za Linux.

Microsoftove molzne krave se počasi spreminjajo, in so še kaj drugega kot Office in Windows....

126 komentarjev

Nova različica podatkovne baze PostgreSQL 9.5 prinaša obilico novosti

Slo-Tech - V čertrek je izšla nova različica strežnika za upravljanje s podatkovnimi bazami PostgreSQL, ki prinaša kar nekaj zanimivih novosti.

Dlje časa pogrešana funkcija v PostgreSQL je bil "UPSERT" (skrajšano za "INSERT, ON CONFLICT UPDATE"), ki omogoča, da aplikacija z istim SQL stavkom obravnava nove in obstoječe zapise. To precej poenostavi logiko same aplikacije, saj je preverjanje konfliktne situacije izvedeno v podatkovni bazi, tako da se zagotovi atomičnost spremembe. Uporabniki MySQL to poznajo kot INSERT ON DUPLICATE KEY UPDATE.

Z različico 9.5 je podpora za JSON nadgrajena, da je sedaj možno podatke v JSONB poljih spreminjati s funkcijami v podatkovni bazi - dodajati, nastaviti in brisati elemente znotraj JSON objektov, tako da ni več potrebno JSON objekta spreminjati v zunanji aplikaciji. Dobrodošla je tudi funkcija json_pretty, ki JSON objekt izpiše na bolj čitljiv način.

Pomembna novost je možnost kontrole dostopa do podatkov na nivoju vrstic in stolpcev (t.i. row level...

57 komentarjev

Perl 6 je tu

Slo-Tech - Božiček je letos programerjem prinesel dodatno darilo, in sicer končne specifikacije jezika Perl 6. Jezik je v končni obliki izšel že oktobra, do božiča pa so obljubili izdajo polnih specifikacij in dokumentirane verzije. V resnici je že dlje časa krožil vic, da bomo Perl dobili za božič, a nihče ni vedel, za katerega. In sedaj smo dobili Rakudo Perl 6, kot se imenuje implementacije Perla 6 na Moar Virtual Machine. Ekipa obljublja, da bodo nadaljevali in pripravljali nove izdaje vsak mesec.

Kot so zapisali v objavi ob izidu, Perl 6 ohranja osnovne kvaltiete Perla: izraznost, zmogljivost, podobnost z naravnimi jeziki in dovršen dizajn, moderna in pregledna sintaksa, objektno, funkcijsko,...

6 komentarjev

Apple odprl kodo svojega programskega jezika Swift

The Verge - Apple je popolnoma odprl svoj novi programski jezik Swift, ki so ga predstavili lani poleti. To pomeni, da so kot odprta koda dostopni prevajalnik, knjižice in razhroščevalnik. Na voljo je pod licenco Apache 2.0, ki dovoljuje tudi komercialno uporabo.

Apple je že lani ob predstavitvi Swifta, ki je namenjen lažjemu pisanju aplikacij za Applovo strojno in programsko opremo, napovedal odprtje kode. Z današnjo potezo so potrdili, da si želijo čim več aplikacij v Swiftu, ki bi tekle tudi na Linuxu, ki je takisto podprt. Microsoft pa je že maja napovedal prevajalnik za Swift, ki bo podpiral Windows. Apple uradno ni izdal prevajalnikov za Windows ali Android, a odprtje kode pomeni, da ju bo skupnost verjetno kmalu napisala sama.
...

17 komentarjev

GIMP praznuje 20 let

GIMP - Priljubljen odprtokodni program za urejanje slik GIMP te dni praznuje 20 let obstoja, so se pohvalili na uradni strani. Priljubljenosti velikih zaprtokodnih projektov, kot je na primer Photoshop, ni in nikoli ne bo dosegel, a tudi GIMP ima zvesto bazo zadovoljnih uporabnikov.

GIMP, ki je sprva pomenil General Image Manipulation Program, kasneje pa je prva beseda postala GNU, sta pred dvajsetimi leti začela pisati Peter Mattis in Kimball Spencer, ki sta se na Berkeleyju udeležila poletne šole za dijake. Junija sta se zares lotila razvoja in 21. novembra 1995 je Mattis s kratkim sporočilom predstavil prvo javno dostopno beta verzijo GIMP-a za Linux 1.2.13, Solaris 2.4, HPUX 9.05 in SGI IRIX. Do verzije 1.0 je prilezel junija 1998, a je bil uporaben že dosti prej. Trenutno je aktualna verzija GIMP 2.8.16.

Kot vsi odprtokodni projekti, ima tudi GIMP svojo bero težav, ki...

38 komentarjev

Analiza jezikov na GitHubu: prvi JavaScript, najbolj zrasla Java, odprta koda čedalje popularnejša

vir: GitHub
GitHub - GitHub je objavil graf relativnega deleža programskih jezikov, v katerih je zapisana koda v njihovem repozitoriju. Od leta 2008 se je z drugega na prvo mesto prebil JavaScript, ki je bil vedno zelo priljubljen, medtem ko je največjo rast beležila Java. Leta 2008 je bila šele sedmi najpriljubljenejši jezik, danes je že na visokem drugem mestu.

Kot ugotavljajo na Wired, to kaže na čedalje večjo priljubljenost odprte kode, za katero je prav GitHub največji repozitorij. Java je bila še pred nekaj leti jezik, v katerem se je razvijala zlasti zaprta koda, a se je to spremenilo. Danes je večina javanske kode odprte. Med javnimi repozitoriji je Java na drugem mestu, med zaprtimi pa šele na sedmem. Razlog za njeno priljubljenost je tudi to, da je glavni jezik za pisanje aplikacij...

19 komentarjev

Tekmovanje v pisanju na prvi pogled neškodljive, a zlonamerne kode

Slo-Tech - Začelo se je že 8. tekmovanje v pisanju pregledne, na prvi pogled neškodljive C-jevske kode, ki pa v resnici počne nečednosti. Underhanded C Contest je zanimivo tekmovanje, ki so se ga leta 2005 domislili na Univerzi Binghamton v zvezni državni New York in od udeležencev zahteva, da rešijo zastavljen problem čim bolj elegantno. Običajno morajo napisati kodo, ki pravilno počne kakšno legitimno funkcijo, v posebej določenih primerih pa se vede drugače. To drugo obnašanje mora biti ob pregledu kode kar najbolj neopazno, pri čemer mora biti sama koda pregledna in kratka. Za skrivanje pri belem dnevu gre torej.

Letošnje tekmovanje traja do 15. novembra, rezultati pa bodo objavljeni dva meseca pozneje. Letos morajo tekmovalci napisati C-jevski program, ki primerja radiogram vzorca s standardom in...

3 komentarji

Unicode 8.0.0 prinaša več kot sedem tisoč novih znakov

Slo-Tech - Izšla je nova verzija standarda Unicode, ki se uporablja za enoten zapis znakov vseh jezikov na svetu. Verzija 8.0.0 prinaša 7.716 novih znakov, ki dopolnjujejo zlasti kitajski, japonski in korejski sistem zapisa. Druge novosti so še dodatni mali znaki za pisavo Cherokeejev ter posamezne dopolnitve afriških pisav. Nenazadnje so dodali tudi 41 novih smeškov.

Unicode je standard, ki vsakemu znaku pripiše enolično številko. Dejansko kodiranje je različno, daleč najpogosteje pa se uporablja de facto standard UTF-8, ki je zamenjal ASCII in razne stare omejene standarde, npr. CP852 ali Windows-1250. UTF-8 kodira znake tako, da je dolžina znaka od 1 do 4 bajtov, odvisno od pozicije znaka v kodni tabeli. To je bilo nujno za zagotavljanje...

38 komentarjev

Skype posluša in govori že šest jezikov

Microsoft - Microsoftov Skype postaja pravi poliglot, saj se je naučil tekoče poslušati še dva jezika, so sporočili iz Microsofta. Sedaj razume tudi nemško in francosko, že na začetku je znal angleško in špansko, vmes pa so ga naučili tudi italijansko in kitajsko (mandarinščino). To pomeni, da lahko Skype Translator sedaj razume govorjeno besedo približno 30 odstotkov vseh ljudi, kar je osupljiva številka.

Poleg šestih jezikov, ki jih razume v govorjeni obliki, Skype razume 50 jezikov v pisani obliki, med njimi tudi slovensko. Prepoznavanje govora in prevajanje potekata v Microsoftovih strežnikih, zato morajo uporabniki soglašati s snemanjem pogovora in pošiljanjem v Microsoft. Tam se posnetki tudi shranijo, a zgolj z namenom izboljšanja...

8 komentarjev

Skype prevaja med štirimi jeziki, dostopen je vsem

Microsoft - Microsoft je lani decembra pokazal, kako zna Skype simultano prevajati govorjeno besedilo med angleščino in španščino. Tedaj na člane preizkusnega programa omejena beta verzija je sedaj odprta vsem, Skype pa se je naučil tudi nove jezike.

Simultano prevajanje lahko preizkusi in uporablja vsakdo, ki ima nameščen Skype na Windows 8.1 ali beta Windows 10. Novi Skype zna govor prevajati iz angleščine v španščino, italijanščino in kitajščino ter nazaj. Natipkan tekst pa zna prevajati v kar 50 jezikih, med drugim zna tudi slovensko in klingonsko. Microsoftov dolgoročni cilj je vse te jezike vključiti tudi v del za prevajanje govora, a pot do tja bo še dolga. Prva naj bi bila na vrsti nemščina in francoščina. Glavna ovira je...

25 komentarjev

Skype simultano prevaja!

Slo-Tech - Microsoft je izdal prvo verzijo Skypa, ki podpira simultano prevajanje govorjenega besedila. Medtem ko so junija kazali prototip, ki je prevajal iz angleščine v nemščino ter nazaj, ima nova verzija izključno podporo za angleščino in španščino. Drugi jeziki bodo še sledili.

Nova verzija je dostopna le tistim, ki so se prijavili v preizkusni program. Za uporabo potrebujemo operacijski sistem Windows 8, 8.1 ter v prihodnosti Windows 10 in aktiviran Microsoft oziroma Skype ID. Če te pogoje izpolnjujemo, lahko preizkusimo Skype Translation Preview. Microsoft je v promocijske namene posnel videoposnetek, kjer se pogovarjata učenki iz ZDA in Mehike, vsaka v svojem jeziku, resno pa so si novost ogledali ter jo preizkusili na Mashable.

Sistem...

63 komentarjev

Autodeskovi izdelki bodo brezplačni za študente

TechCrunch - Na področju profesionalne programske opreme prihaja do vedno večjih premikov, saj je le še malo primerov, kjer morajo podjetja oz. uporabniki v enem znesku kupiti določeno različico programa in to uporabljati do naslednjega leta, ko so deležni bistveno cenejše, a še vedno drage nadgradnje na novo verzijo, ali pa nekaj let vztrajati na starejši verziji. Nezdružljivost z ostalim svetom, ki uporablja novejšo verzijo, slednje sicer otežuje. Nov model se vedno pogostoje poslužuje naročnin, kjer podjetja oz. uporabniki vsak mesec plačajo določen znesek, v zameno pa so deležni stalnih nadgradenj na najnovejšo različico. S tem se tudi zmanjšuje priatiziranje, saj takšne različice načeloma potrebuejjo stalno povezavo s spletom.

A prav piratiziranje je pravzaprav...

31 komentarjev

Microsoft odprl kodo .NET

Microsoft - Microsoft nadaljuje odpiranje kode platforme .NET, ki so ga začeli aprila. Najavili so, da bo celotni strežniški del kode za .NET, vključno s prevajalnikom (compiler) in izvajalnikom (runtime) ter glavnimi knjižicami, prosto dostopen pod licenco MIT. Objavili ga bodo kar na GitHubu. Poudarili so zavezanost prenosljivosti platforme, zato bodo poskrbeli, da bodo aplikacije .NET tekle tudi na Linuxu in Mac OS X. Microsoftov podpredsednik S. Somasegar pojasnjuje, da gre za ogromno spremembo, ki je zorela več let. Tu mu moramo pritrditi, hkrati pa dodati, da je za to posredno odgovoren tudi novi izvršni direktor Satya Nadella, saj se pod Gatesom ali Ballmerjem kaj takšnega praktično ne bi moglo zgoditi

To še ne pomeni, da bo...

36 komentarjev

Microsoft razvija novi stari način vnosa črk na majhnih zaslonih

Microsoft - Microsoft razvija drugačen način vnosa besedila na mobilnih napravah, kjer je velikost zaslona omejena. Ker je na majhnih zaslonih vnos z digitalno tipkovnico spričo majhnih tipk zamuden, razvijajo analogno tipkovnico za prepoznavanje potez. Pametni telefoni so še najmanjši problem, ker so se njihovi zasloni napihnili; večji problem so na primer pametne ure.

Nova aplikacija, ki je za zdaj še v beta fazi, prepoznava s prstom narisane črke. Najpogostejše alfanumerične znake lahko vnesemo kar s stilizirano potezo na zaslonu, kar je po Microsoftovem mnenju laže in hitreje od pritiskanja čedalje manjših tipk. Dasiravno v beta fazi je program že mogoče prenesti, a za namestitev potrebujemo Android Debut...

15 komentarjev

Microsoft odprl kodo starih MS-DOS-a in Worda

Microsoft - Izvorne kode Microsoftovih programov ni povsem nemogoče pridobiti, saj lahko veliki kupci, vladne inštitucije in nekateri drugi v zameno za podpis pogodbe o nerazkrivanju dobijo v roke vsaj dele izvorne kode programske opreme. Pred desetimi leti se je celo zgodilo, da so na internet ušli deli izvorne kode za Windows NT 4 in 2000, kar je zakrivilo podjetje Mainsoft. Vseeno pa velja, da je izvorno kodo Mirosoftovih programov bistveno teže videti kakor pri odprtokodnih programih. Microsoft je sedaj sporočil, da bo njihove najstarejše programe sedaj v celoti odprl.

Javnost je dobila vpogled v celotno izvorno kodo prvih verzij operacijskega sistema Microsoft MS-DOS in urejevalnika besedil Word. Gre za različici DOS 1.1 in...

29 komentarjev

Google Summer of Code 2014 in slovenski projekti

Slo-Tech - Študenti, ki za letošnje poletno delo še ne veste, kje bi počitniško delo opravljali, se lahko tudi letos odločite za sodelovanje pri Googleovem projektu Summer of Code 2014.

Kaj je Google Summer of Code?

Google Summer of Code je projekt, kjer Google sponzorira študente, da le-ti čez poletje sodelujejo pri razvoju odprto-kodnih projektov.

Letos je tudi prav posebno leto, ker Google Summer of Code projekt praznuje svojo 10 obletnico. Zaradi tega bo Google študente, ki bodo sodelovali in projekt tudi uspešno opravili nadgradil z kar 5500 dolarji (prejšnja leta je študent za uspešno opravljeno delo dobil 5000 dolarjev).

Zakaj...

14 komentarjev

Chromecast SDK je na voljo javnosti

Mali 'ključek' se vtakne v HDMI priključek, za napajanje pa skrbi povezava z USB-jem. Podatke prenaša prek WiFi

vir: Google
Google - Chromecast se je izkazal kot zelo uspešen Googlov izdelek, ki so ga ljudje radi kupovali nekoliko omejeni podpori navkljub. Lani poleti, ob predstavitvi male napravice, je bilo namreč mogoče predvajati le posnetek z YouTube ter prikazovati spletne strani z osebnega računalnika, odprte v brskalniku Chrome, a je že kmalu sledila podpora za Netflix, Hulu, Plex (aplikacija, ki na Android in iOS omogoča enostavno predvajanje lokalnih videoposnetkov z mreže oz. prek spleta), itd. Že kmalu po izidu Chromecasta je bil na voljo prvi SDK, a je bil ta predogledne narave, katerega specifikacija bi se do izida lahko še spremenila.

Nič več. SDK oz. razvojni paket za Chromecast je namreč javen. Podpora za...

30 komentarjev

Po 15 letih konec Winampa

Slo-Tech - Končuje se zgodba najpriljubljenejšega predvajalnika glasbe na računalniku, ki je bil včasih tako kakor MP3 sinonim predvajanje skladb. WinAmp, ki je naokoli vse od leta 1997, bo točno čez en mesec ugasnil. Sedanji lastnik AOL je napovedal, da po 20. decembru ne bodo več podpirali Winampa niti ne bo več mogoč njegov prenos z uradne spletne strani. Novico je potrdil tudi Geno Yoham, generalni direktor Winampa.

Winamp sta leta 1997 spisala Justin Frankel in Dmitry Boldyrev, ki sta se spoznala med študijem na Univerzi v Utahu. Junija istega leta je izšla prva prava verzija (z zaporedno številko 1.x), ki je bila še povsem brezplačna (freeware) in je že imela klasični sivočrni grafični vmesnik. Januarja naslednje leto sta ustanovila...

135 komentarjev

Microsoft ukinil TechNet

Slo-Tech - Microsoft je že julija napovedal, da bodo konec avgusta ukinili storitev TechNet. Po načrtih je bilo v soboto mogoče kupiti zadnje naročnine na TechNet, ki jih bo mogoče aktivirati do konca septembra. Naročnina bo veljavna za obdobje, kot ga je kupec izbral (torej lahko še polno leto dni), potem pa bo TechNeta konec. Vprašanje pa je, kaj bo z licencami in kakšne so alternative.

TechNet je bil namreč izjemno priljubljen med razvijalci, saj jim je po ugodni ceni omogočal dostop do najnovejših Microsoftovih izdelkov. Po pocenitvi pred tremi leti je najcenejša naročnina na TechNet stala 200 dolarjev (150 dolarjev za letno obnovitev naročnine). Sprva je licenca omogočala trajno uporabo tako pridobljenih programov, potem pa so jo lanskega julija spremenili, tako da...

15 komentarjev

Izšel PHP 5.5

Slo-Tech - Vsem znani in ljubi programski jezik PHP je po malo več kot letu dni razvoja dobil svežo različico 5.5.

Med novostmi, ki jih ni malo, se zopet najde bombončke iz drugih jezikov, kot so generatorji in korutine, klavzula finally za na konec try - except bloka in možnost uporabe konstrukta list(.., .., ..) v foreach stavkih. Nove so tudi funkcije za izdelavo in preverjanje soljenih hashev za gesla, ki po končno uporabljajo algoritem bcrypt, ki ni tako zelo enostaven za masovno razbijanje gesel.

Podjetje Zend je prispevalo tudi odprtokodno različico knjižnice OPCache, ki s predpomnenjem že prevedene PHP kode prispeva k znatni pohitritvi. Mnogim je znana podobna rešitev APC, ki žal ni več vzdrževana.

...

11 komentarjev

Prihaja KDE light

Slo-Tech - Manjša skupinica openSUSE razvijalcev je začela delo na "lažji" različici priljubljenega GNU/Linux namiznega okolja KDE, imenovani KLyDE (The K Lightweight Desktop Environment). KLyDE naj bi bila pošteno oskubljena tako manj rabljenih paketkov kot nastavitev. S tem naj bi se približala vedno bolj priljubljenim lahkim okoljem kot sta XFCE ali LXDE (oba prideta tudi kot posebni različici Ubunta).

Za začetek so iz jedra KDE odpakirali knjižnici Nepomuk (desktop search) in Akonadi (object store za mejle, kontakte in koledar), ki sta sprva obljubljali veliko, vendar zavoljo ne najboljše implementacije predvsem počasnita sistem. Podobna usoda čaka še Activities...

14 komentarjev

H.265 standardiziran

vir: ITU
ITU - Mednarodna telekomunikacijska zveza (ITU) je na prvi stopnji sprejela standard za video kodek H.265, ki predstavlja naslednika trenutnega H.264 oziroma AVC (Advanced Video Coding). Zato se neuradno imenuje tudi HAVC (High AVC). Bistvena prednost je varčnost, saj naj bi za enako kakovost slike porabil polovico manj prostora. S tem bo ITU-T H.265 oziroma ISO/IEC 23008-2 (trenutno ima še oznako priporočilo) razbremenil internet, na katerem naj bi bila trenutno kar polovica vseh prenesenih podatkov v obliki videa, od tega pa kar 80 odstotkov kot H.264 (čeprav je obremenjen z nekaterimi FRAND-patenti, zato so nekateri, recimo Google, poizkusili vsiliti WebM, pa ni uspelo).

Izboljšava standarda je nujna, ker...

63 komentarjev

Norveški dacar hoče odprto kodo v blagajnah

Slo-Tech - Norveško ministrstvo za finance je v okviru programa za preprečevanje utaje davkov odločeno ven vreči vse trgovinske in gostilniške blagajne v državi ter jih zamenjati z novimi. Da pa lastniki podjetij ne bi preprosto podtaknili svežih blagajniških programov s skrivnim "dvojnim računovodstvom" (en račun za dacarja, drugi - resnični - za dejansko vodenje prometa), mislijo dodati zahtevo, da mora biti vso novo programje na voljo tudi v izvorni obliki. Le na takšen način je namreč mogoče verodostojno preveriti, da program ne pomaga pri fiktivnem zniževanju prihodkov (davčne osnove), oz. da ni bil kasneje skrivoma spremenjen v ta namen.

Zakonodajni predlog roma v parlament še to pomlad, zamenjave pa naj bi se začele...

32 komentarjev

Stallman in Bacon se dajeta okoli Ubuntove iskalne leče

Ubuntova nakupovalna leča pošilja vaše iskalne poizvedbe, ter vašo lokacijo, na Amazonove strežnike.

vir: OMG! UBUNTU!
FSF - Pisali smo že o Canonicalovi nesrečni leči v zaganjalniku programov, ki vaše iskalne nize pošilja naprej Amazonu za poizvedbe v njihovi spletni trgovini. Mnogi so se takrat vpičili v to, da Ubuntu o leči uporabnika vnaprej ne vpraša niti ne obvesti (odstranitev je sicer možna z apt-get remove unity-lens-shopping), nedavno pa se je na njih spravil še Richard Stallman (RMS). V blog postu je Ubuntu označil za spyware -- za črno ovco med sicer odlično bero prostega programja, ki da ni pripravljena spoštovati uporabniške svobode, in jo namesto tega zajeda s poceni marketinškimi triki. RMS zato uporabnike GNU/Linuxa prosi, naj Ubunta več ne svetujejo novim/potencialnim uporabnikom, oz. naj jim ga za božjo voljo ne pomagajo namestiti.

59-letni

45 komentarjev

Petindvajset let Perla

The H - Četrt stoletja nazaj na današnji dan je Larry Wall na Usenetu (takratnemu twitterju) najavil izid programskega jezika perl. Prvi perl je bil mišljen predvsem za avtomatizacijo *NIX administracije, kot neke vrste združitev standardnih konzolnih orodij tistega časa (cut, sed, awk, ipd.). V nekaj letih so ga dodelali v povsem resni programski jezik, dodali podporo za spletno (CGI.pl) in objektno programiranje, ter repozitorij za razširitve (CPAN), ki šteje 25.000 kosov programja in je bolj ko ne zgled za ostale odprtokodne programske jezike. Sedanja različica, 5.x je prvič izšla leta 1994, sveži 5.10 pa je star točno pet let. Šestko (parrota) pišejo že vsaj ducat let, pa še ni videti konca.

Perl se za razliko od pythona ali ruby-ja, ki se po njem na veliko zgledujeta, nikoli ni zares uveljavil zunaj kroga sysadminov. Pravzaprav trpi za stigmo, da je v njem zapisana koda strašno neberljiva, celo za avtorja samega. Vzroki za to čepijo v njegovi pisani sintaksi in filozofiji "there's...

8 komentarjev

Valve je predstavil Steam Big Picture

The Verge - Ljubitelji konzol radi povedo, da le-te po prodajnih številkah tako stroje opreme kot iger samih vedno bolj režejo del PC-jev na področju igranja iger, a čas je pokazal, da se računalnikom ni potrebno bati. Čeprav se nekateri založniki trudijo temu nasprotovati (ekskluzive zgolj za konzole, zakasnjeni izidi PC verzij, obupne na hitro narejene predelave verzij za konzole, itd.), računalniki še vedno vztrajajo v domovih igričarjev. Vedno bolj pomembna je tudi digitalna distribucija iger, tukaj pa je nesporni vodja Valve s svojim servisom Steam, ki je nedavno presegel 6 milijonov uporabnikov, hkrati povezanih na splet.

Že nekaj časa se govori, da Valve pripravlja svojo konzolo, s čimer bi računalniške igre ponesel v dnevno sobo, na velik zaslon. Iskali so že inženirje, vešče zasnove strojne opreme, na veliko so kritizirali Windows 8 (predvsem zaradi vključene trgovine z aplikacijami, ki je jasno konkurent Steamu), nedavno so predstavili prve verzije Steama za Linux, vse to pa je...

9 komentarjev

AMD izdal program za izdelavo RAM-diska

Tech Report - RAM-disk je že poznan trik, ki del delovnega pomnilnika v računalniku operacijskemu sistemu predstavi kot disk. Nanj lahko povsem običajno shranjujejo datoteke, delo z njimi pa je bliskovito, saj je RAM bistveno hitrejši od trdih diskov in tudi SSD-jev. Edina slabost ostaja volatilnost, saj je ob izgubi napajanja (torej ponovnem zagonu) vsebina pobriše - ne bomo ga torej uporabljali za stalno hranjenje podatkov.

O smiselnosti tega početja so na internetu prelili že ogromno črnila. V starejših verzijah Windows je bil RAM-disk zelo smiseln, saj Windows ni znal izkoristiti velikih količin pomnilnika (še vedno velja, da je RAM zato, da se ga napolni,...

41 komentarjev

Premiera Tears of Steel - Blender movie

Poster filma

Slo-Tech - Po 7 mesecih dela v Amsterdamu se je v sredo zgodila spletna premiera (na spletni strani in na YouTube) že četrtega kratkega odprtokodnega filma fundacije Blender tokrat z imenom Tears of Steel. Za razliko od prejšnjih treh filmov:
  1. Elephants dream (2006)
  2. Big Buck Bunny (2008)
  3. Sintel (2010),
ki so bili samo računalniško animirani je ta igran film s specialnimi efekti. Vsi filmi so namenjeni...

21 komentarjev

Steam se širi tudi na programe

Gabe Newell.

vir: VentureBeat
Slashdot - Valve je drevi napovedal možnost prodaje še česa razen PC, Mac in (kmalu) Linux iger preko svoje spletne trgovine Steam. Začenši s 5. septembrom bodo v dodali še izbrane "creativity & productivity programe", potem pa naj bi počasi začeli dodajati še prijave od drugih razvijalcev. Seznam naslovov žal še ni na voljo.

S tem se Steam odkrito pozicionira kot konkurent Microsoftovega Windows Store, Applovega Mac App Stora in, po svoje, tudi za oblačni skladišči Microsoft Skydrive oziroma Dropbox. Njegove glavne prednosti so prav enostavna namestitev, avtomatsko posodabljanje in možnost shranjevanja dokumentov v Steam Cloud. In, Newellova izjava o vprašljivi usodi Windows 8 se s tem kar naenkrat...

32 komentarjev

Mozilla zaključuje z razvojem Thunderbirda

Mitchell Baker, predsednica in 'glavni krotilec plazilcev' pri Mozilli.

vir: Wikipedia
TechCrunch - Mozilla je sinoči v internem pismu svojim članom najavila, da zaključujejo z razvojem namiznega e-poštnega bralnika Thunderbird.

Poteza je v delu že od januarja, ko so začeli s premeščanjem članov ekipe na druge projekte, vendar so z najavo želeli počakati vsaj do junijskega izida sveže in najbrž zadnje uradne različice 13.0. Odslej bodo skrbeli zgolj za popravke varnostnih in drugih napak, z...

125 komentarjev

X.org dodal podporo za multitouch zaslone

Phoronix - Letos jeseni bo minilo 25 let od izdaje 11. različice grafičnega sistema in mrežnega protokola X Windows (tj. X11), ki še dandanašnji zagotavlja sliko na skoraj vseh GNU/Linux distribucijah. Ob tej priložnosti bo od 19. do 21. septembra v Nürnbergu potekalo srečanje razvijalcev, so nas pa že ta teden razveselili s svežo izdajo X11 7.7.

Med novostmi najdemo podporo za multitouch zaslone (za tablete, prenosnike in mešanice med temi), izboljšave za delo z več zasloni (window managerji bodo lahko definirali svoje meje velikosti zaslona za vsako aplikacijo posebej, kar bo olajšalo delo z maksimiziranimi in raztegnjenimi aplikacijami čez več zaslonov, posebej če bodo...

20 komentarjev

Google Summer of Code 2012 in slovenski projekti

Slo-Tech - Študenti, ki za letošnje poletno delo še ne veste, kje bi počitniško delo opravljali, se lahko tudi letos odločite za sodelovanje pri Googleovem projektu Summer of Code 2012. Z uspešnim prispevanjem k projektu vas Google poplača s 5000 dolarji, delodajalci pa poleg življenjepisa kot referenco zelo radi pogledajo tudi vaš Github profil ali - prispevke k odprtokodnim projektom, kakršni so na voljo v okviru Google Summer of Code.

Med projekti je letos kar nekaj takih, pri katerih lahko z mentorji sodelujete v slovenščini:
  • Orange, orodje za podatkovno analitiko, kjer lahko delate na podatkovnem rudarjenju, strojnem učenju in vizualizaciji podatkov,
  • wlan slovenija, odprto brezžično omrežje Slovenije, kjer lahko med drugim izbirate na delu od omrežnega nivoja do programiranja spletnega vmesnika in vizualizacije omrežja z JavaScriptom v brskalniku,
  • libcloud, knjižnica v Pythonu, namenjena abstrakciji različnih ponudnikov storitev v oblaku, kjer so kot možni projekti ponujeni podpora novim...

7 komentarjev

Mercedesi razreda A bodo dobili Siri

International Business Times - Mercedes-Benz je kot prvi proizvajalec avtomobilov napovedal, da bodo v svoja vozila integrirali Siri. Gre seveda za Applovega osebnega asistenta, ki omogoča glasovni vmesnik oziroma zvočno krmiljenje in je prispel z novim iPhonom 4S. Že sedaj je v novih mercedesih na voljo Digital Drivestyle, ki omogoča integracijo iPhona. Z njegovo uporabo se vsebina z zaslona na iPhonu prikazujejo kar na vetrobranskem steklu, a je za krmiljenje še vedno potreben ročen vnos. S Siri bo tega konec.

Novi sistem Drive Kit Plus, ki bo imel podporo za Siri, bo omogočal glasovno rokovanje. To pomeni, da bo mogoče z glasovnimi ukazi povsem prostoročno nastavljati glasbo za predvajanje, spreminjati radijske postaje, klicati, sprejemati...

35 komentarjev

Izšel novi Apache 2.4

vir: Apache
Apache - Danes je izšla nova verzija najbolj priljubljenega sistema za poganjanje HTTP-strežnikov Apache 2.4, ki trenutno skrbi za dobrih 58 odstotkov vseh spletnih strani na svetu. Zadnja večja verzija (2.2) je izšla davnega leta 2005, od tedaj pa so le redno popravljali hrošče in dodajali manjše funkcionalnosti. Šest let pozneje je Apache Software Foundation ob 17. obletnici izida prve verzije izdal novo.

Apache je nastal leta 1995 z razvejitvijo (fork) od programske opreme za HTTP-strežnik, ki jo je tedaj razvijal NCSA (National Center for Supercomputing Applications). Njegova priljubljenost je...

12 komentarjev

Izšel VLC 2.0.0

Slo-Tech - Včeraj je izšla nova verzija priljubljenega brezplačnega odprtokodnega predvajalnika vseh večpredstavnostnih datotek VLC. Po več kot desetih letih razvoja in tri leta po izidu prve stabilne verzije je namreč program prilezel do verzije 2.0, v katero so avtorji vdelali cel kup izboljšav in polovili več sto hroščev. VLC je svojo veliko priljubljenost dosegel zaradi odprtosti, brezplačnosti, prenosljivosti (na voljo je za Windows, Mac OS X, Linux, iOS, BeOS in še nekatere bolj eksotične sisteme) in celovitosti, saj z njim odpade potreba po ročnem nameščanju kodekov za predvajanje posameznih...

137 komentarjev

Coreboot prihaja na prenosnike

Coreboot konfiguracija

Slo-Tech - Coreboot je projekt katerega cilj je napisati odprtokodno alternativo za BIOS (včasih se je projekt imenoval LinxuBIOS), torej razviti odprtokodno strojno programsko opremo (ang. firmware), ki bo nadomestila (in izboljšala) obstoječi BIOS.

Projekt traja že kar nekaj časa, a kot kaže, lahko v prihodnosti pričakujemo še konkretnejši napredek na področju prenosnikov.

Na letošnjem srečanju članov odprtokodne skupnosti FOSDEM 2012 v Bruslju, je namreč eden glavnih razvijalcev projekta, Carl-Daniel Hailfinger, predstavil prihodnost projekta, ki se bo v tem letu usmeril na prenosnike.


Coreboot trenutno podpira preko 230 matičnih plošč za strežnike in namizne računalnike, žal pa je na prenosnikih slabo zastopan.

V intervjuju za FOSDEM 2012 je Carl-Daniel...

41 komentarjev

Ubuntu pripravlja nov menijski vmesnik HUD

HUD meni v programu za vektorsko risanje Inkscape.

vir: markshuttleworth.com
markshuttleworth.com - Po nerodnem eksperimentu z globalnimi meniji bo Ubuntu Unity z aprilsko različico 12.04 predstavil še en nov, celo radikalno drugačen menijski sistem. Pravijo mu HUD oz. head-up display, gre pa za kontekstni meni z iskalnikom, ki se bo pojavil nad aplikacijo (od tu ime) ob stisku tipke ALT.

Uporabnik bo nato vtipkal ključno besedo ali dve (npr. "Save As" ali "Sharpen" ali "Resize") in izbral želeno menijsko postavko med najdenimi rezultati. Na vrhu bodo kontekstno primerne postavke - če je npr. izbran pravokotnik v Inkscapeu, bodo najprej predlagane operacije na njem in šele za njimi bolj splošne operacije. Za ujemanje bo treba natipkati le del besede (full-text search), tipkarske napake pa ne bodo problem (fuzzy matching). Sčasoma...

115 komentarjev

'Gmail+'

Nov pogled za pogovore (conversations).

The inquirer - Google očitno pripravlja kozmetične popravke za priljubljeni spletni servis Gmail. Uradne najave še ni, je pa eden od zaposlenih na njihovem uradnem kanalu pomotoma objavil predstavitveni video in ga šele kasneje skril med zasebne. Nastanka kopij seveda ni uspel preprečiti.

Nov videz ne ponuja nič revolucionarno novega, še najbolj se zdi, da je prilagojen socialnemu omrežju Google+. Med klepetom - torej seriji sporočil z enako zadevo - so zdaj vidne ikone avtorjev in delček teksta, tako kot pri prikazu statusa v Google+, izpustili pa so dolgovezno navajanje prejšnjih sporočil.
Stran se poslej lepše prilagaja glede na velikost brskalnika, izbiramo lahko med tremi pogledi z različno količino informacij, nov...

23 komentarjev

Napoved Flash 11

vir: ZDNet
ZDNet - Čeprav se Flashu s prihajajočim HTML5 in vedno manjšo podporo (iOS ga tako ali tako ignorira, sedaj pa omejitve napoveduje še Microsoft) obetajo težki časi, je Flash še vedno precej poskočen. Adobe je danes napovedal novo verzijo svojega Flash Playerja, s katero dokazuje, da se Flash še lep čas ne namerava posloviti.

Flash Player 11 in Adobe AIR 3 sta po besedah razvijalca pomembna prelomnica, ki bo v Flashu omogočila stvari, ki jih doslej ni bilo mogoče početi - tudi 3D-igre. Ob izidu je Anup Murarka, vodja marketinga za Flash pri Adobu, povedal, da še vedno intenzivno razvijajo Flash in delajo na novostih. Pojasnjeval je, da bežni vtis o pešanju Flasha ne drži, saj naj bi se trg...

29 komentarjev

Instagram 2.0

Slo-Tech - Od danes naprej je v App Storu na voljo druga različica programske opreme Instagram, ki devetim milijonom uporabnikov prinaša filtre v realnem času, neposredni tilt-shift, fotografije v visoki ločljivosti in hitrejše delovanje. Odslej bodo tako vsi učinki, ki jih lahko priredimo fotografiji (filtri, tilt-shift, vrtenje), združeni v enem pogledu, ki ga lahko spremljamo med zajemom posnetka.

Po...

12 komentarjev

Izšel VMware Workstation 8

Heise - Izšla je nova verzija priljubljenega programa za virtualizacijo VMware Workstation 8, ki je na voljo tako za Windows kot tudi Linux.

Prva novost, ki jo opazimo, je prenovljen uporabniški vmesnik, ki vsebuje nove orodne vrstice, menije in izboljšane nastavitve. Poleg tega so dodane še možnosti oddaljene povezave do gostiteljev z Workstation, ESX 4.x in Virtual Center, integrirana vSphere, deljenje virtualnih strojev (VM), izboljšana hitrost pri virtualizaciji SMP-jev in 3D-grafike in še nekaj drugih malenkosti (podpora do 64 GB pomnilnika v virtualnem stroju, HD Audio, USB 3.0 za Linux in deljenje naprav Bluetooth med Windows).

VMware Workstation stane 200 dolarjev, nadgradnja pa pol manj. Še vedno pa ostaja brezplačen nekoliko...

42 komentarjev

Izšla različica podatkovne baze PostgreSQL 9.1

Slo-Tech - Izšla je nova različica odprtokodne podatkovne baze PostgreSQL, v kateri je kar nekaj pomembnih novosti, ki bodo sistemskim administratorjem zagotavljale mirnejši spanec. Pretočna replikacija je nadgrajena s podporo za sinhrono replikacijo, ki bo zagotovila obstoječo rezervno kopijo v replicirani bazi, nova je tudi podpora za tabele brez beleženja, kar operacije precej pospeši, vendar pa ne zagotavlja, da bodo podatki preživeli morebitno sesutje strežnika. Novost je tudi podpora za SELinux.

Z vidika neuradnih razširitev se je spremenil način nalaganja razširitev - za to je zdaj na voljo nov ukaz in razdelan boljši sistem z več metapodatki in podporo za prenosljive razširitve ("schema relocatability"). Poleg spremenjenega načina nalaganja dodatkov je na voljo tudi PostgreSQL extension network, spletna zbirka razširitev (podobno kot PyPI za Python ali CPAN za Perl), s katerega lahko z odjemalcem enostavno naložite razširitve, v kolikor ni uradnega paketa za vaš operacijski sistem.

...

2 komentarja

Švicarska IT podjetja neuspešna pri oviranju odprtokodne iniciative zveznega vrhovnega sodišča

Prosta dosegljivost sodnih odločb v imenu ljudstva, vključno z nižjestopenjskimi sodišči, bi v veliko pomagala državljanom in novinarjem pri soodločanju o njihovi prihodnosti. Njihovo skrivanje v sodnih spisih oz. prodaja v okviru zasebnih baz pa pač ne.

vir: Wikipedia
The H - Švicarsko zvezno vrhovno sodišče (Bundesgericht) je še junija letos kanilo izdati svoj lastni sistem za upravljanje dokumentov OpenJustitia pod odprtokodno licenco GNU GPL3. V njem je mogoče najti vse njihove odločitve od leta 1970 naprej, z odprtjem kode pa bi omogočili njihovo uporabo tudi na nižjih sodiščih oz. sodiščih v sosednjih državah. To se ni zdelo pretirano pošteno IT podjetjem, ki so že ponujala svoje (ustrezno drage) rešitve za upravljanje s sodnimi dokumenti, zato s pritožbo blokirala izdajo kode.

Prvo se je izjasnil ponudnik IT rešitev za pravosodje Weblaw. Navrgli so nekaj očitkov o neutemeljenem razmetavanju državnega denarja, češ da bi "bilo primerneje, če bi se Sodišče namesto z vodenjem...

8 komentarjev

Izšel Rails 3.1

vir: The H
The H - DHH je včeraj predstavil svežo različico okolja za razvoj spletnih aplikacij Ruby on Rails 3.1.

Dve večji novosti sta Asset Pipeline in HTTP Streaming. Ta prva vse vse css in javascript datoteke strpa v po eno datoteko za oboje, skrči (pobriše presledke, komentarje) in opremi z E-tagom za lažjo kontrolo keširanja. Prej je bila na voljo v okviru dragulja Sprokets, zdaj pa je del standardnega API-ja. HTTP Streaming (chunking) je pogosto spregledani del standarda HTTP/1.1, ki mogoča...

35 komentarjev

Sprejet standard C++11

Slashdot - Odbor za standard C++ pri ISO v Ženevi je soglasno sprejel marca predlagani končni osnutek C++0x, ki se sedaj uradno imenuje C++11. Novi standard bo zamenjal sedaj veljavni C++ ISO/IEC 14882.

Novinec prinaša vrsto novosti, med njimi omenimo lambda funkcije, izboljšane standardne knjižice, korutine, in neposredno inicializacijo podatkovnega polja (direct data field initialization). Kakšnih pretresov nov standard ne bo prinesel, saj so vse v standardu dodane funkcije v prevajalnikih že implementirane kot neobvezne razširitve knjižic (Library Extensions TR).

Čeprav je novi standard sprejet, bo sedaj trajalo nekaj mesecev, preden bo objavljena vsa dokumentacija, tako da bo tudi javno v popolnosti zaživel. To naj bi se zgodilo do konca leta.

40 komentarjev

KDE5 napovedan za naslednje leto

Shema prihajajočega KDE5.

vir: Heise
Heise - Razvijalska skupina priljubljenega namiznega okolja KDE je na še trajajočem Desktop Summitu v Berlinu napovedala prihod naslednje različice, KDE5. Podrobnosti še ni prav veliko, vendar naj bi bil izgled še kar podoben sedanji štirki, se pravi, brez radikalnih sprememb, kot smo jih bili deležni med prejšnjo 3.x in zdajšnjo 4.x. Datum izida naj bi bil enkrat prihodnje leto, in sicer kmalu po prihodu naslednje različice widget toolkita Qt5. Do takrat lahko tudi pričakujemo redne, 6-mesečne posodobitve KDE4.

Seveda KDE ne bi bil KDE, če ne bi napovedali tudi bistvenega redizajna (rewrite) svoje kode. KDE Platform, kot se sedaj imenuje, se bo spremenil v KDE Frameworks, tj. modularen sistem...

24 komentarjev

Adobe pokazal predogledno verzijo Edgea

CNet - Adobe je predstavil prvo predogledno različico prihajajočega urejevalnika interaktivnih vsebin, ki podpira standard HTML5. Adobe Edge bo nared enkrat prihodnje leto, do takrat pa lahko z njihove strani brezplačno snamemo predogledno verzijo za Windows in Mac OS X. Edge sodeluje z znanim urejevalnikom strani Dreamweaver in drugimi tovrstnimi orodji.

Priprava Edgea je pomembna zato, ker je Adobe kot razvijalec Flasha tudi njegov zadnji branik. Dandanes je Flash glavni način, kako v spletne strani integrirati razne animacije, interaktivne vsebine ipd. S prihajajočim standardom HTML5 se bo to spremenilo, saj bodo z njim in naprednimi funkcijami Canvas, JavaScript, CSS vse te vsebine izvedene neposredne...

21 komentarjev

Izšla Java SE 7

Slashdot - Včeraj je izšla nova verzija programskega jezika Java, ki je prva velika izdaja po letu 2006, ko je izšla Java 6, in odkar je Oracle prevzel Sun. Java 7 SE s kodnim imenom Dolphin, ki jo je skoraj pet let pisalo največje število inženirjev doslej, je bila gotova že 8. julija, od včeraj pa je obče dosegljiva. Novosti je za celo paleto, poleg njih pa v Javi 7 nekaj stvari tudi manjka. Lambda, Jigsaw in del Coina niso bili vključeni v novo verzijo, da je lahko ta izšla prej. Dočakali naj bi jih v osmici. Prenos je mogoč z Oraclove strani. Razvoj naslednje verzije naj ne bi več trajal toliko časa, tako da Javo 8...

24 komentarjev

Izšel KDE 4.7

KDE - Pol leta po izidu prejšnje verzije je po načrtih izšla nova verzija grafičnega okolja KDE, ki nosi številko 4.7. Na voljo sta obe verziji, tako Plasma Desktop kot tudi Plasma Netbook Workspaces. Novosti moremo kot po navadi razvrstiti v tri skupine: nove funkcionalnosti, izboljšani stabilnost in hitrost ter popravki hroščev.

Vrača se aplikacija Kontact, prenovljen je Dolphin (upravitelj datotek), izboljšan je Marble (virtualni zemljevid), Gwenview podpira hkratno ogledovanje dveh slik druge ob drugi, Okular omogoča pregledovanje mape v stripovskem načinu. Upravitelj oken KWin, ki ima novo možnost senčenja oken, sedaj izkorišča tudi strojno opremo za OpenGL ES, kar bo prišlo prav predvsem mobilnih uporabnikom, medtem ko je v Plasma Workspaces precej dodelana...

142 komentarjev

Microsoft dodal podporo za format posnetkov RAW v Windows

Ars Technica - Dobra novica za vse fotografe prihaja iz Microsofta. Končno so namreč izdali Camera Codec Pack, ki v Windows Visto in Windows 7 prinaša podporo za format RAW več kot 120 fotoaparatov DSLR. Tako bo po namestitvi paketa mogoče fotografije v tem formatu neposredno pregledovati v Windows Photo Gallery in Windows Explorerju (ter ostalih programih, ki se za prikaz zanašajo na Windows Imaging Codecs). Prav tako bo Phot Gallery dobila tudi možnost urejanja in obdelave teh posnetkov.

Format RAW se uporablja za shranjevanje popolnoma neobdelanega posnetka, kot ga zajamejo tipala fotoaparata. V tem pogledu je podoben negativom, saj vsebuje vse zajete informacije in se obdela šele pozneje. Problem je, da vsak proizvajalec fotoaparatov uporablja...

30 komentarjev

PDFreaders.org tudi v slovenščini

Slo-Tech - Spletna stran PDFreaders.org, iniciativa organizacije Free Software Foundation, je zdaj na voljo tudi v slovenščini.

Iniciativa je nastala kot odgovor na dejstvo, da so praktično vse spletne strani in tudi državne organizacije, s tem ko so na spletno stran dale povezavo, "brezplačno oglaševale" rešitev zgolj enega podjetja, čeprav obstaja več različnih implementacij. Tovrstno početje je primerljivo s tem, da bi vam državni organ priporočal, da za vožnjo po slovenskih cestah uporabite vozilo znamke Audi in vam zraven podal še kontakt pooblaščenega prodajalca. Zato je FSFE postavila spletno stran, na kateri je seznam prostih pregledovalnikov PDF datotek in pozvala javni sektor, da preneha z "brezplačnim oglaševanjem".

Stran je po novem tudi v slovenščini, tako da tudi slovenski javni sektor nima več razloga, da bi oglaševal izdelek zgolj enega izbranega podjetja.

51 komentarjev

HP grozi Oraclu s tožbo zaradi opustitve podpore Itaniumu

vir: ZDNet
X-Bit Labs - Ko je Oracle marca naznanil, da ne bodo več razvijali programske opreme za procesorje Itanium, sta bila njihov proizvajalec Intel in uporabnik v svojih strežnikih Hewlett-Packard (drugi sestavljavec strežnikov z itaniumi je SGI, a je nepomembno majhen) razočarana. Še posebej slednji, saj vrsta njihovih strežnikov uporablja itaniume, na njih pa tečejo operacijski sistemi HP UX, OpenVMS ali NonStop. Zdi se, da ne bo ostalo le pri slabi volji, saj je HP Oraclu poslal pismo, v katerem so jim zagrozili s pravnimi sredstvi, če svoje odločitve ne prekličejo.

Zapisali so, da "upajo, da bo Oracle spoštoval svoje zaveze HP in skupnim strankam. Če bo Oracle še naprej ignoriral zaveze in sodeloval pri praksi, ki krni izbiro in zavira konkurenco, bodo uporabili vsa razpoložljiva pravna...

5 komentarjev

Izvedba celovite analize možnosti uvajanja odprto-kodnih sistemov

Slo-Tech - Potem, ko je spomladi MJU naročil in dobil študijo uvajanje odprtokodne programske opreme na delovnih postajah v javni upravi, so sedaj ugotovili, da si je tokrat želijo zares in so zanjo tudi pripravljeni plačati.

Tako bo na javnem razpisu izbrani ponudnik, ki je v zadnjih petih letih uspešno izvedel vsaj en zaključen projekt iz področja vrednotenja učinkov IT projektov v javni upravi v vrednosti nad 50.000 EUR in v enakem času izvedel vsaj dva projekta evalvacije IT rešitev v javni upravi v vrednosti nad 100.000 EUR, še enkrat izvedel celovito analizo možnosti uvajanja odprto-kodnih sistemov v državno upravo.

Če poleg zgoraj naštetih pogojev zaposlujete tudi doktorja računalništva, ekonomije in informacijsko-upravljalskih ved, se lahko na javni razpis prijavite do 13.6.2011.

Za izvedbo študije je tokrat predpisana WiBe metodologija, ki se šteje za del razpisne dokumentacije (metodologijo mora izvajalec rahlo prilagoditi).

Želi kdo napovedati izvajalca in rezultat te študije?

37 komentarjev

GitHub prvi po priljubljenosti

Na GitHubu prednjačijo ruby, python in javascript, na SourceFourge C++ projekti za *NIX okolja, na Google Code javanski projekti, CodePlex pa je domovanje .net tehnologij.

vir: Heise
Heise - Analitski hiši Red Monk [1] in Black Duck Software sta objavili zanimivo analizo o popularnosti štirih vodilnih storitev za vodenje programske kode - Github, Google Code, SourceFourge in CodePlex. Github naj bi tako skočil s tretjega mesta na prvo in presegel popularnost tako Sourceforge-a kot Google Code, medtem ko Microsoftov CodePlex ostaja omejen na .net razvijalce.

Kot kriterij so uporabili število commitov v prvih petih mesecih leta. Github jih je edini imel čez milijon, SF sledi z dobrih šeststo tisoč, GC pa je tretji s slabih tristo tisoč. CodePlex se še trudi preseči 50 tisoč. Število commitov sicer ni nujno indikator uporabe, saj uporabniki določenih jezikov, posebej na GitHubu domačega Ruby-ja, zelo verjamejo v commit early, commit often metodologijo. Njihovi commiti praviloma vsebujejo manjše in manj razdelane kose...

8 komentarjev

Emulator x86 v JavaScriptu poganja Linux

CNet - Fabrice Bellard je dokazal, da se da v JavaScriptu že praktično vse. Pogon je namreč že tako hiter, da je Bellard napisal emulator procesorja arhitekture x86 (konkretno 486) brez koprocesorja. Poimenoval ga je JavaScript PC Emulator. K sreči odsotnost koprocesorja ni ovira, da na njem ne bi pognal Linuxa, saj Linux zmore sam emulirati koprocesor.

Bellard pravi, da je projekt izvedel za zabavo, ker so novi pogoni JavaScripta že dovolj hitri, da je z njimi moč početi komplicirane stvari. Kodo je napisal, da se je naučil čim več o optimizaciji za JaegerMonkey (ki je Firefoxu 4) in V8 (ki je v Chromu). S tem emulatorjem bi lahko poganjali stare gre za DOS, izvajali teste hitrosti (benchmark) ali kaj podobnega. Najpomembnejša pa je ugotovitev, da je JavaScript dozorel dovolj,...

16 komentarjev

Le nadgradnja BIOS-a je potrebna za dvanajstjedrni Mac Pro iz leta 2009

Apple umetno zahteva nakup novih sistemov

vir: Ars Technica
Ars Technica - Apple je lani predstavil osvežene računalnike Mac Pro, ki so s seboj prinesli nekaj velikih novosti. Med njimi je bila verjetno najzanimivejša podpora dvema šestjedrnima procesorjema, s čimer so uporabniki dobili 12 fizičnih procesorskih jeder. Starejši Mac Pro-ji, izdelani komaj leto prej, v letu 2009, do takšne nadgradnje niso bili upravičeni, saj je uradno niso podpirali. Zgodba je bila podobna še z nekaterimi drugimi lastnostmi, npr. s prenosom zvoka prek priključka mini-DisplayPort, ki je uradno na Mac Pro-jih iz leta 2009 uporaben zgolj kot slikovni izhod.

Zahvaljujoč članu strani in foruma netkas.org se vse to spremeni. Stran netkas.org je sicer zbirališče hekerjev OS X-a ter zbirališče uporabnikov operacijskega sistema na t.i. Hackintoshih, sicer...

14 komentarjev

Google bo študentom prodajal prenosnike s Chrome OS

Cr-48

Forbes - Google bo začel prodajati tako imenovan študentski paket, ki vključuje strojno opremo (prenosnik s Chrome OS) in programsko opremo (spletne storitve Google Apps ipd.), za vsega 20 dolarjev na mesec. Google podjetjem že prodaja dostop do Google Apps (konkurenca Officeu) za 50 dolarjev letno, zato mnogi študentski paket vidijo kot uverturo v podoben paket tudi za podjetja. Kateri prenosnik bo vključen v paket, ni znano, bo pa verjetno podoben Cr-48.

Ideja je smiselna. Dijaki in študentje preizkusijo izdelek po ceni, ki je znatno nižja od nakupa prenosnega računalnika, in Googlu javijo vse pomanjkljivosti, hkrati pa se navadijo izdelka in ga kasneje po končanem izobraževanju pričakujejo tudi na delovnem mestu. Google pravi, da...

27 komentarjev

Adobe daje zbirko Creative v najem

Ars Technica - V svetu grafičnega oblikovanja, urejanja slik, ustvarjanja spletnih strani oz. vsebin, urejanja videa in podobnih opravil je Adobe eden izmed najbolj znanih in najpomembnejših igralcev z zbirko Creative Suite, v kateri se npr. nahajajo Photoshop, Illustrator, Flash, Dreamweaver, Indesign, Premier, After Effects, itd. Nekateri izmed izdelkov bodo zdaj dobili oznako 5.5 in bodo tako sestavljali Creative Suite 5.5. Sem spadajo Indesign, Dreamweaver, Flash s svojimi izvedenkami, Premiere Pro, After Effects, Audition in Media Encoder, v prihodnosti pa ne bodo ostali edini, saj Adobe očitno počasi prehaja na dvoletni cikel polnih izidov, pri katerih se bo za števko povečala prva oznaka (čez eno leto lahko torej pričakujemo zbirko CS 6.0).

Velika novost, ki jo Adobe predstavlja skupaj s predstavitvijo zbirke CS 5.5, je naročniški...

33 komentarjev

Minecraft izide 11. novembra

Ars Technica - Priljubljena indie računalniška igra Minecraft, ki je nepričakovano obnorela svet, bo na martinovo 11. 11. 2011 izgubila oznako beta in uradno izšla. Tako je na svojem blogu napovedal njen tvorec Markus Persson, ki dodaja, da drastičnih sprememb v primerjavi z zdajšnjimi betami ne bo. Obljublja pa, da bo Minecraft pred in po izidu polne verzije še vedno dobival nove funkcionalnosti in posodobitve.

Igra se že zdaj prodaja za 21 dolarjev (nekaj časa je bila cenejša) in je do danes avtorju ustvarila čez palec preračunano 32 milijonov dolarjev prihodkov. Z njo so igralci ustvarili že vse mogoče umetnine, od pravih umetnih svetov do emulacije 16-bitnega ALU-ja.

64 komentarjev

Po treh desetletjih izšel pcc 1.0

Heise - Po več kot treh desetletjih bolj in manj intenzivnega razvoja je izšla prva stabilna verzija C-prevajalnika Portable C Compiler (pcc). Razvoj se je začel v 70. letih in čeprav pcc ni nikoli zlezel do stabilne različice, je dolgo časa predstavljal prvi izbor prevajalnikov za C-programe v Unixu. Mnogo kasnejših prevajalnikov v 80. letih je bilo osnovanih na pcc, dokler ga ni leta 1994 zamenjal GNU C Compiler (gcc), ki pa je bil izdan pod drugo licenco.

To je tudi ena izmed glavnih prednosti pcc-ja, ki je izdan pod licenco BSD in ne GPL. Poleg tega pcc odlikujejo tudi visoka prenosljivost,...

24 komentarjev

nVidia predstavlja opozarjanje o novih verzijah gonilnikov

Možnost namestitve 'novejšega' gonilnika - 270.51 je še v beta stadiju, predlagan pa je najnovejši WHQL izid

vir: AnandTech
AnandTech - Z nedavno predstavljeno beta različico svojih gonilnikov 270.51 je nVidia predstavila novo funkcionalnost. Gonilniki bodo samodejno prek spleta preverjali, če je nameščena različica še vedno najnovejša ter v primeru možnosti namestitve nove različice le-to predlagali. Ob upoštevanju predloga bodo uporabniki usmerjeni na spletno stran nove različice gonilnikov, saj pri nVidii ne želijo imeti samodejnega prenašanja gonilnikov. Pred prenosom in namestitvijo želijo, da uporabniki preberejo o novostih in prednostih, ki jih bodo dobili z novo različico gonilnika. Nadgradnje delujejo za WHQL različice gonilnikov, torej za gonilnike, katerim je Microsoft potrdil stabilno delovanje. V nastavitvah je mogoče pregledovanje razširiti naa beta različice gonilnikov, kjer se bo preverjanje dogajalo vsako uro. To možnost pri nVidii predlagajo le najzahtevnejšim uporabnikom, katerim obenem občasno...

10 komentarjev

RedHat naj bi letos prodal za milijardo dolarjev odprtokodnih rešitev

Dobro znani logitip

vir: Wikipedia
Slo-Tech -

RedHat je leta 1993 začel kot ponudnik Linuxa za poslovne uporabnike in treba je reči, da so v teh skoraj dvajset letih dosegli res veliko. Hitro rastoče podjetje se je leta 1999 uspešno uvrstilo na borzo (8. najbolj uspešna prva javna ponudba v ZDA), nato pa s serijo pametnih nakupov razširilo svojo ponudbo. Njihovi izdelki - Red Hat Enterprise Linux, virtualizacija, JBoss in SOA platforma so vsi skoraj v celoti odprtokodni, prihodke pa ustvarjajo z dodatnimi storitvami, zlasti podporo in svetovanjem. V zadnjem fiskalnem letu, ki se je zaključilo tega februarja, so zabeležili 909 milijonov dolarjev prihodkov, zato so optimistični, da bodo še v tem letu uspešno presegli milijardo dolarjev prihodkov. To bo prvi tovrstni dosežek za podjetje, osnovano na odprti kodi.

V zameno na veliko vlagajo nazaj v skupnost, saj sponzorirajo odprtokodne pobude (npr. distribucijo...

44 komentarjev

Prihaja odprtokodna alternativa Skypu: GNU Free Call

Slo-Tech - V okviru GNU Projecta pripravljajo nov projekt z imenom GNU Free Call. Šlo naj bi za odprtokodno alternativno Skypu, ki bo ponujala anonimne VoIP klice na principu P2P. Za posredovanje klicev nameravajo uporabiti GNU SIP Witch server, ki zaradi nizke porabe sistemskih sredstev teče tudi na mobilnih telefonih. Kot telefonski strežnik pa nameravajo uporabiti GNU Bayonne, ki se sicer že uporablja v komercialnih okoljih.

GNU Free Call v osnovi sicer ne bo ponujal videotelefonije, bo pa uporaba videoklicev mogoča s pomočjo končnih SIP aplikacij, kot npr. Ekiga, Empaty, Twinkle, itd, saj je naloga omrežja zgolj posredovanje podatkov, oblika komunikacije, izbira kodekov itd. pa bo stvar končnih aplikacij.

Sistem bo podobno kot Skype omogočal P2P klice, tudi znotraj NAT omrežij, podpiral pa bo tudi šifriranje pogovorov. GNU SIP Witch bo namreč služil kot varni VoIP proxy vmesnik, podatki med GNU SIP Witch točkami pa bodo potekali v šifrirani obliki s protokolom, ki bo temeljil na...

36 komentarjev

Spolirana različica MonoMac 1.0 na voljo

Slo-Tech - Microsoft pridobiva na popularnosti v res zanimivih krogih. Mono, odportokodna izvedba .NET razvojnega okolja, je v stabilni različici zdaj na voljo še za MacOS in njegovega mobilnega brata Mobile iOS. Pisanje aplikacij z jabolčnim izgledom v C# in Visual Basicu je s tem postalo povsem mogoče in se s tem pridržuje drugim alternativam Objective C-ja, npr. MacRuby-ju. Novica bo pomembna zlasti za številne Microsoft razvijalce in uporabnike, ki razmišljajo o prehodu na Mac.

Paket vključuje razvojno orodje MonoDevelop, izdelane...

1 komentar

Letos dva slovenska projekta na Google Summer of Code

Slo-Tech - Poleti se bo znova odvijalo Googleovo poletje kode in zdaj je ugoden čas za začetek pogovorov s sodelujočimi odprtokodnimi projekti.

Letos na Google Summer of Code sodelujeta že dva slovenska odprtokodna projekta. Prvi je sistem za enostavno postavitev in vzdrževanje brezžičnih omrežij, ki ga je razvila ekipa za projektom wlan-Ljubljana (po novem wlan-Slovenija). Projekt bo, tako kot že lani, sodeloval pod okriljem sorodnega Nemškega projekta Freifunk. Drugi Slovenski projekt, letos novinec, je Orange, prijavil pa ga je Laboratorij za bioinformatiko Fakultete za računalništvo in informatiko.

Google si želi s svojim projektom Google Summer of Code k razvoju odprtokodnega programja pritegniti več programerjev. Za poletno delo jih nagradi s 5000 dolarji nagrade in majico, znajo pa v košarico dodati tudi kakšno dodatno presenečenje (lansko leto so tako vsi študenti prejeli celoletno ACM-ovo študentsko naročnino). Freifunk in FRI-jev laboratorij sta sicer zgolj dve izmed 175...

11 komentarjev

Izšel DraftSight CAD program za Linux

DraftSight

Slo-Tech - Pri Dassault Systèmes so te ni izdali brezplačen 2D CAD program DraftSight. Celotna paleta zmogljivosti programa je opisana na DraftSightovi spletni strani.

DraftSight odpira DWG in DXF datoteke, na voljo pa je za Windows, Linux in Mac okolje (za slednji dve okolji je na voljo beta različica), podprti Linux sistemi pa so Ubuntu, Fedora, Suse in Mandriva. Brezplačen prenos (potrebna pa je registracija) je mogoč iz njihove spletne strani.

Draftsight je na voljo samo za 32-bitne sisteme, a na spletu je mogoče najti vodič kako 32-bitni namestitveni paket za Ubuntu namestiti na 64-bitnem sistemu.

22 komentarjev

Microsoft zakrpal štiri luknje

vir: Heise
Heise - Drugi torek v mesecu je mimo in Microsoft je izdal svojo bero popravkov in obližev za svoje programe za ta mesec. Veliko novega nam niso pripravili, saj so izdali le tri popravke, ki zakrpajo štiri luknje. V MS11-015 so popravili dvoje ranljivosti v Widows Media Playerju in Media Centru in je edini popravek, ki nosi oznako kritično. Z obiskom zlobne spletne strani je namreč moč ukaniti predvajalnik, da izvede poljubno kodo pri procesiranju datotek DVR-MS (Microsoft Digital Video Recording). Druga popravka zakrpata ranljivost v Remote Desktop Clientu ter Microsoft Groove Couldu. Oba nosita oznako pomembno....

1 komentar

Adobe izdal orodje za pretvorbo Flash v HTML5

ComputerWorld - Adobe je izdal eksperimentalno orodje, ki omogoča pretvarjanje vsebin v Flashu v zapis HTML5. Program se kodno imenuje Wallby in je izdan v okviru Adobe Labs, kamor Adobe naloži svoje beta izdelke. Pridobitev je pomembna še zlasti za uporabnike Macov, saj na nekaterih napravah podpore za Flash ni, tako da bodo doslej nedostopne vsebine gledljive v formatu HTML5.

Pretvorba ni stoodstotna, saj se del informacije izgubi. Avdio in video filtri, ActionScript, nekatere 3D-transformacije itn. se recimo ne prevedejo v HTML5. Končni rezultat je kombinacija HTML, SVG, JPG in CSS. Kljub temu gre pomembno orodje. Adobe ga je testiral v Safariju in Chromu, kjer deluje zelo zadovoljivo, medtem ko pripravljajo tudi novo verzijo, ki bo brezhibno...

7 komentarjev

Nvidia izdala CUDA Toolkit 4.0

HotHardware - Nvidia je včeraj izdala novo verzijo svojega kompleta programskih orodij CUDA Toolkit 4.0, ki omogoča pisanje aplikacij, ki izkoriščajo procesorsko moč grafičnih procesorjev. Glavne novosti v novi različici so GPUDirect 2.0 za komuniciranje grafičnih jeder neposredno med seboj, Unified Virtual Addressing za enotni naslovni prostor glavnega in grafičnega pomnilnika ter zbirka algoritmov in podatkovnih struktur Thrust C++ Template Performance Primitives Libraries. S temi orodji bo pisanje aplikacij, ki so paralelizirane med več grafičnih procesorjev, laže in učinkoviteje. Komplet orodij bo brezplačno na voljo na uradni strani od 4. marca s prijavo v CUDA Registered Developer Program.

0 komentarjev

Adobe zakrpal 42 hroščev in ranljivosti

ComputerWorld - Adobe je v sklopu četrtletne izdaje popravkov za svoje programe zakrpal 42 lukenj. Od tega so jih popravili 29 v Adobe Readerju in 13 v Flashu. To je tudi prvikrat, da so izdali popravek za novi Reader X, ki vsebuje peskovnik, ki aplikacijo izolira od sistema, da bi preprečil napad zlobne kode po celotnem sistemu (podoben sistem imata tudi Chrome in Office 2010). Popravkov sta bila deležna tudi ColdFusion in Shockwave. Popravke za verzije programov za Linux bodo izdali 28. februarja.

Večina hroščev v Readerju nosi oznako kritično, kar pomeni, da so v principu lahko zlorabljeni za...

10 komentarjev

Hrošč v Javi povzroči neodzivnost pri pretvorbi številskih vrednosti med tipi

Slo-Tech - Prejšnji mesec smo poročali o hrošču v PHP, ki povzroči neodzivnost programa pri pretvarjanju zelo velikih ali zelo malih števil med različnimi tipi zapisa. Podoben hrošč je bil odkrit tudi v Javi (v izvajalnem okolju in v prevajalniku), ki prav tako obvisi pri pretvorbi vrednosti 2.2250738585072011e-308 v binarni zapis dvojne natančnosti s plavajočo vejico (to ni edini primer, saj...

3 komentarji

Izšel OpenSSH 5.7

OpenSSH - Izšla je nova verzija programa OpenSSH, odprtokodne alternative plačljivim programom za povezljivost prek SSH. Uporablja se za varen, to je šifriran, dostop do oddaljenih sistemov, s čimer se onemogoči prisluškovanje in različne vrste zlorabe povezave.

V novi verziji najdemo poleg odstranjenih hroščev še šifriranje z uporabo eliptičnih krivulj za ključe (ECDSA) in izmenjavo ključev (ECDH), kot to predpisuje standard RFC5656 v obveznem delu (neobvezne možnosti iz RFC5656 niso implementirane), in novo opcijo -3 za ukaz scp, ki omogoča prenos podatkov med dvema oddaljenima računalnikoma prek lokalnega sistema in ne neposredno. Druge novosti so dodane še v sftp, ssh in sshd.

3 komentarji

Google Cloud Print tudi na mobilnih napravah

Meni z dodatnimi možnostmi v mobilnem GMailu

vir: Google
Google - Google je Cloud Print zagnal predvsem s Chrome OS v mislih, saj so se tako enostavno izognili namestitvi gonilnikov za tiskalnike na s tem operacijskim sistemom opremljene prenosnike. A že ob splavitvi so povedali, da bodo to storitev razširili tudi na mobilne naprave (mobilne telefone in tablične računalnike), kar so v obliki beta različice storili danes. Žal mora biti tiskalnik še vedno...

4 komentarji

Prvi virus za DOS star 25 let

Zagonski sektor okužene diskete

Slo-Tech - Ta teden mineva 25 let, odkar so odkrili prvi računalniški virus za PC-je, ki se je sam širil. Napisala sta ga brata Basit in Amjad Farooq Alvi iz Pakistana in poimenovala Brain. Virus ni bil posebej zloben, saj ni storil nič drugega, kot da je spremenil zagonski sektor na disketni particiji s svojim, starega pa je shranil v drug sektor in ga označil kot slabega. Brata sta v virus zapisala svoje kontaktne podatke, zaradi česar so ju kmalu začeli klicati jezni uporabniki računalnikov iz ZDA in Velike Britanije. Kot sta povedala za ameriško revijo Time, njuni nameni niso bili zlobni, ampak sta želela le zaščititi svoj program pred nepooblaščenim kopiranjem. Z današnjimi virusi je situacija...

9 komentarjev

Microsoft izdal brezplačni WebMatrix

Ars Technica - Microsoft je včeraj izdal stabilno verzijo brezplačnega programa WebMatrix, ki je namenjen izdelavi spletnih strani. Gre za orodje, ki je namenjeno neizkušenim uporabnikom, ki bi želeli imeti na enem mestu vse potrebno za razvoj spletnih strani. Tako ima integrirano podporo za PHP in ASP.Net ter kopico odprtokodnih orodij, kot so Drupal, Joomla in WordPress. Skupno lahko uporabniki s (skoraj) enim klikom izberejo, namestijo in prilagodijo več kot 40 odprtokodnih projektov.

WebMatrix seveda ni namenjen profesionalcem, ki bodo posegli po zmogljivejših in bolj specializiranih orodij. A za povprečnega uporabnika, ki bi želel nekoliko prilagoditi videz svojega bloga, je ravno pravšnji. Komur bo to premalo, pa Microsoft seveda priporoča Visual Studio (plačljivo ali brezplačno različico), ki je tudi iz Redmonda.

12 komentarjev

iTunes z nami že desetletje

Vmesnik iTunes 10 je še vedno podoben prvi različici

vir: engadget
engadget - iTunes v tem mesecu praznuje že deseto obletnico obstoja (zanimivo z različico 10.0), v preteklem desetletju pa se je vloga predvajalnika glasbe, kar je iTunes 1.0 pravzaprav bil, popolnoma spremenila. iTunes 1.0 se je pravzaprav začel s programom SoundJam MP ki ga je Apple odkupil leta 2000, januarja 2001 pa izdal za operacijski sistem Mac OS 9. Za svojo izdajo so odstranili podporo preoblekam in snemanju zvoka, a so dodali možnost ripanja glasbe z glasbenih CD-jev, ki se jo je stisnilo v popularni format MP3.

Z različico 2.0 so predvajalniku dodali podporo operacijskemu sistemu OS X ter ga povezali s svojim prenosnim predvajalnikom glasbe iPod, z različico 4.0 pa vključili še svojo glasbeno trgovino iTunes Store. Podrazličica 4.1...

18 komentarjev

Izšel je Drupal 7

Slo-Tech -

Luč sveta je ogledala že sedma različica priljubljenega sistema za urejanje vsebin (CMS) Drupal 7 in je na voljo za prenos. Predhodnik Drupal 6 je bil vsekakor zaslužen za uveljavitev platforme, saj po meritvah Drupal uporablja kar 1% vseh svetovnih spletnih mest.

Drupal 7 prinaša kar nekaj novosti, najbolj pomembne so izboljšave uporabniške izkušnje, vgrajeno upravljanje slik, okolje za testiranje kode, izboljšave v učinkovitosti in skalabilnosti, vnosna polja za vse entitete (vsebina, uporabniki, kategorije, itd) ter abstrakcijska plast za podatkovne baze, ki omogoča uporabo številnih podatkovnih zbirk, kot so Maria DB,  Microsoft SQL Server, MongoDB, Oracle , MySQL, PostgreSQL ali SQLite.

K razvoju nove verzije Drupala je neposredno prispevalo 1000 ljudi in še 1000 jih sodeluje pri razvoju modulov in tem. Konec tedna bodo po celem svetu potekala praznovanja ob izidu nove verzije. Slovenski skupnosti se lahko pridružite v petek, 7. 1. ob 19:00 v prostorih Kiberpipe, kjer bo...

16 komentarjev

Izšel VirtualBox 4.0

Slo-Tech - Poldrugo leto po izidu zadnje večje različice je izšla nova verzija virtualizacijskega programa VirtualBox. Program je namenjen poganjanju virtualnih strojev znotraj operacijskih sistemov Linux, Windows, OS X, Solaris in OpenSolaris. Podpira tako 32-bitne kot tudi 64-bitne operacijske sisteme v vseh kombinacijah, torej kot gostiteljski ali gostujoči sistem.

Novosti v četrti inkarnaciji so reorganizacija v osnovni in razširjeni paket (pred tem sta bili na voljo odprtokodna in zaprtokodna različica, pri čemer je slednja podpirala več emulirane strojne opreme), predelava grafičnega vmesnika, ki se odslej imenuje VirtualBox Manager, podpora več kot 2,0 GB pomnilnika na 32-bitnih sistemih,...

50 komentarjev

Google donira Windowbuilder Pro in Corepro Profiler

The inquirer - Google je z nakupom podjetja Instantiations pridobil lastniško pravico nad programoma Windowbuilder Pro in Codepro Profiler. Sedaj bo ta dva kosa programja brezplačno predal odprtokodnemu projektu Eclipse. Najprej morajo kodo temeljito prečesati in se posvetovati s pravniki, da ne bi prekršili kakšnih intelektualnih pravic, nato pa bosta programa postala odprtokodna in v letu 2011 del Eclipsa Indigo. Predaja ne bo spremenila pogodb, tako da bo Google še vedno vzdrževal kodo. Codepro Analytix, ki ga je Google prav tako dobil s prevzemom Instantiationsa, ni vključen v kupčijo.

5 komentarjev

Izšel Dropbox 1.0

Dropbox podpira vse najpriljubljenejše operacijske sisteme

vir: TechSpot
TechSpot - Končno je izšla prva stabilna verzija programa Dropbox, ki ga v predverzijah uporabljamo že precej časa. Gre za zelo uporabno spletno storitev, katere je aplikacija Dropbox le lokalni podaljšek za uporabo na računalniku. Dropbox omogoča, da za poljubno mapo v računalniku označimo, da se ves čas sinhronizira z oblakom. Tako lahko imamo vse svoje datoteke zložene v oblaku, nato pa do njih dostopamo z več računalnikov, ki imajo nameščen Dropbox in se prijavimo s svojim geslom. Sistem sam skrbi, da je v oblaku ves čas najnovejša revizija, da nas obvešča o spremembah, in omogoča vrnitev v preteklo verzijo.

Novosti v verziji 1.0 so odpravljena cela zalega hroščev, med njimi težave z bolj eksotičnimi imeni datotek, čudne normalizacije z Unicode, nedostopnost Wordovih in Excelovih datotek pri...

52 komentarjev

Izšel Microsoft Security Essentials 2.0

Ars Technica - Po dobrem letu je izšla druga različica Microsoftovega programa za odstranjevanje virusov, spywara, rootkitov, trojanskih konjev, črvov in druge zalege z računalnika, ki sliši na ime Security Essentials (MSE). In tu je treba še enkrat več poudariti, da gre za zelo spodoben paket, ob katerem se zdijo podcenjujoče opazke o Microsoftovi programski opremi neokusne.

Nova verzija ima sledeče novosti: izboljšana integracija z v Windows vgrajenim požarnim zidom, ki ga lahko upravljate kar iz MSE, nadzor nad omrežnim prometom, kar pride prav pri brskanju po spletu (žal ne deluje v Windows XP), in hevristični pogon za iskanje nesnage, ki še ni bila vključena v datoteke z definicijami. Prenos je že mogoč z domače strani in je za mala podjetja in domače uporabnike brezplačen. Kdor ima...

106 komentarjev

Catalyst Control Center popolnoma prenovljen

Catalyst Control Center iz različice 10.12 v naprednem pogledu

vir: AnandTech
AnandTech - Za grafične kartice kanadskega podjetja ATI se je pogosto govorilo, da so kot (angleški dvonadstropni) avtobusi - so velike, rdeče in imajo slabe šoferje (gonilnike). V daljnem letu 2004 je ATI za upravljanje z grafično kartico oz. gonilnikom splavil Catalyst Control Center (CCC), ki je z leti doživel obilico prenov, nazadnje pred letom in pol. Zdaj je pred nami še ena, očitno ena izmed večjih v zgodovini tega kosa programske opreme. Obenem bo AMD s tem izbrisal še zadnje sledi znamke ATI, saj je bil stari nadzorni center še popolnoma ATI-jev izdelek.

Gonilniki 10.12 so tik pred izidom serije Radeon HD 6900...

24 komentarjev

Google Cloud Print storitev v beta fazi

Shema poteka tiskanja

vir: engadget
engadget - S predstavitvijo Chrome OS, ki ne podpira običajnega priklopa tiskalnikov, temveč se zanaša na Googlovo oblačno storitev, Google Cloud Print, se je porajalo vprašanje kaj bomo storili z obstoječimi tiskalniki, ki oblačnega tiskanja ne podpirajo. V prihodnosti bodo na voljo na splet povezani tiskalniki, ki jim bo tiskanje iz oblaka enostavno opravilo, a današnji tiskalniki s povezljivostjo omejeno na USB tega niso sposobni.

Na pomoč bo tako lahko priskočil eden izmed domačih računalnikov. Google je že predstavil beta različico storitve, ki pa je zaenkrat omejena le na operacijske sisteme Windows ter se nahaja v 9. različici Chrome, natančneje od različice 9.0.597.1 naprej, ki pa je zaenkrat še del razvojne veje. Zaradi novosti bo...

10 komentarjev

Izšel 3DMark 11

Futuremark - Po neljubi zamudi, ko so razvijalci v vikendu pred izidom, načrtovanim za prejšnji ponedeljek (30. novembra,) odkrili nekatere hrošče, je Futuremarkov 3DMark 11 končno izšel. Izid se je zgodil ravno ob času, ko je nVidia predstavila svojo novo kartico GeForce GTX 570. Slednjo bo mogoče dodobra namučiti v novi izdaji popularnega grafičnega testa, ki tokrat za delovanje zahteva grafično kartico s podporo DirectX 11.



Različice bodo tri, a sta za običajne uporabnike pomembni le dve, običajna Basic, ki je brezplačna ter je omejena le na profil Performance, ter Advanced za zahtevnejše uporabnike, ki stane $19.95. Ta omogoča uporabo vseh treh profilov, Entry, Performance in Xtreme, spreminjanje različnih nastavitev ter urejanje rezultatov...

59 komentarjev

Prodajalci protivirusnih programov štejejo dneve naročnine vsak po svoje

PC Pro - Britanska stran Which? Computing je ugotovila, da poizkušajo nekateri prodajalci protivirusnih programov svoje kupce prekaniti v nakup nove naročnine še pred potekom stare. Trike uporabljata Symantec in AVG, ki uporabnikom reklamirata znižane nadgradnje. Če uporabnik naroči in kupi nadgradnjo, potem se naročnina začne šteti znova z dnem namestitve, že plačani dnevi od prejšnje naročnine pa propadejo.

Medtem Panda, McAfee in BitDefender ne poslujejo tako. Panda je povedala, se nova naročnina prišteje k stari, torej lahko uporabniki izkoristijo vse že plačane dni zaščite, preden stopi v veljavo dokupljena. McAfee je dejal, da kupce o posodobitvi začnejo opominjati šele 35 dni pred potekom in da avtomatično podaljšanje licence ne pomeni izgube nobenega dne. Prav tako BitDefender sešteva dneve kakor Panda, če gre za isti paket, a staro licenco zavrže, če uporabnik kupi drugačen izdelek.

AVG in Symantec pa očitke zavračata in pravita, da se to zgodi le v primeru, ko uporabnik naroči...

17 komentarjev

AVG-jeva posodobitev ohromila 64-bitni Windows 7

Slo-Tech - Na seznamu protivirusnih programov, ki so letos povzročili uporabnikom računalnikov nemalo nevšečnosti s pokvarjenimi nadgradnjami (BitDefender marca, McAfee aprila), lahko odkljukamo tudi AVG 2011. To pot je bila težava omejena na 64-bitno različico Windows 7, a to je dokaj slaba tolažba.

Včerajšnja nadgradnja 271.1.1/3292 (432/3292) je namreč onesposobila računalnike tako, da je onemogočila njihov zagon, saj sistem javi napako (STOP: c0000135 The program can't start because %hs is missing from your computer. Try reinstalling the program to fix this problem.). AVG je hitro umaknil...

47 komentarjev

Brezplačna orodja za razvoj aplikacij za Windows Phone 7

Microsoft - Microsoft je objavil Visual Basic orodja za razvoj Windows Phone 7 aplikacij. Orodja so brezplačno na voljo za dolpoteg. Za uporabo potrebujete Visual Studio 2010 Professional, saj trenutno brezplačna različica Visual Studio 2010 Express Edition še ni podprta, kot to velja za brezplačna C# based orodja.

Tudi brez Visual Studio 2010 Professional pa lahko z razvojem Windows Phone aplikacij z uporabo Visual Basica začnete že danes, saj lahko za 30 dni (z možnostjo podaljšanja za dodatnih 60 dni) uporabite Visual Studio 2010 Professional Trial edicijo.

Za lažji začetek so na MSDN blog-u objavljena tudi step-by-step navodila za izdelavo enostavne Windows Phone 7 aplikacije. Več dokumentacije, navodil in how-to videov pa najdete tudi tukaj.

26 komentarjev

Prvi alfa test Diaspore

Ars Technica - Pred nekaj dnevi je luč sveta ugledala alfa verzija Diaspore. Gre za odprtokodno socialno omrežje, ki nastaja v odgovor na pomisleke o varnosti in zasebnosti na zaprtokodnih omrežjih, kot je Facebook. Prvo kodo je Diaspora objavila septembra, a so takrat pri podrobnem pregledu našli nekaj tehničnih težav in varnostnih pomanjkljivosti. Te so sedaj odpravili in pred izbrano zaprto skupino preizkuševalcev je alfa test. Udeleženi lahko povabijo svoje prijatelje, razvijalci pa bodo krog uporabnikov širili vsak teden.

Kaj ponuja Diaspora, so si ogledali na Ars Technici. Vse skupaj je še vedno zelo primitivno, pa tudi strežniki so nekolikanj počasni zaradi velikega navala. Kakorkoli že, poglejmo si...

24 komentarjev

Izšla Mathematica 8

CNet - Dve leti po izidu sedme verzije je Wolfram Research izdal novo verzijo priljubljenega programskega paketa Mathematica. Gre za dobro poznano orodje za vrsto matematičnih izračunov, ki ga uporablja ali pa vsaj pozna skoraj vsak prirodoslovec in inženir.

Razvijalci so se odločili, da je čas Mathematico naučiti osnov človeškega jezika, zato razume primitivne in enoznačne ukaze v angleščini. Ugotovi, da je z ukazom pi 200 digits v resnici mišljen N[Pi, 200] in podobno. Dodelali so njeno znanje tudi na povsem matematičnih področjih, to so verjetnost in statistika, teorija grup, analiza valnih oblik, obdelava slik, izračuni finančnih izvedenih...

7 komentarjev

Microsoft odprl izvorno kodo prevajalnika jezika F#

The Register - Don Syme iz Microsofta je povedal, da je Microsoft izdal izvorno kodo prevajalnika za programski jezik F#, ki je od marca letos v paketu Visual Studio 2010, pod licenco Apache 2.0. Doslej je bila izvorna koda sicer že dostopna, a le pod licenco Microsoft Research Shared Source License Agreement, ki je dovoljevala rabo izdelka za izvedene izdelke le v nekomercialne namene. Sedanja ureditev dovoljuje tudi komercialno rabo, toda ker gre za pristop code drop, uporabniki ne bodo imeli dostopa do glavnega debla razvoja, možnosti izboljševanja in popravljanja ali odločanja o prihodnosti. Nadzor nad prihodnjimi verzijami ostaja ekskluzivno pri Microsoftu.

18 komentarjev

Bo Microsoft Silverlight zamenjal s HTML5?

Microsoft - Microsoftov Silverlight je bil sprva mišljen kot tekmec Adobovemu Flashu, vsem (popularnejšim) platformam namenjeno okolje za izdelavo multimedijskih spletnih aplikacij, iger ter za predvajanje videoposnetkov, tako prenosa v živi sliki kot predvajanja že posnetih in obdelanih videoposnetkov. S klienti za Windows, Mac OS X in Linux so bili konkurenčni Adobovemu Flashu, a Silverlight ni zaživel v tej meri, da bi izpodrinil Flash, kjer ima zraven prste tudi razširjenost le-tega, ki ga najdemo že na mobilnih telefonih in drugih mobilnih napravah z mobilnimi operacijskimi...

23 komentarjev

Londonska borza z Linuxom podira rekorde

ComputerWorld - Kot poročajo na Computer World je Londonska borza z uporabo Linuxa uspela zelo pohitriti trgovalne čase, ki pod Linuxom znašajo 126 mikrosekund. Poročajo tudi, da 99% naročil uspejo sprocesirati v roku 210 mikrosekund, le 0,1% naročil pa se procesira več kot 400 mikrosekund. Trenutno so v LSE prehod na Linux izvedli testno le v omejenem obsegu (v hčerinskem podjetju Turquoise, ki predstavlja manjši del borznega prometa), a rezultati že kažejo številne prednosti

Kot je znano, je Londonska borza junija 2007 pompozno uvedla program TradElect, ki je pisan v .NET platformi in teče na Microsoft Windows strežniku (program sta razvila Microsoft in Accenture). Vendar pa je imel sistem stalne težave z doseganjem ustreznega odzivnega časa, težave pa so bile tudi z vzdrževanjem in nezanesljivostjo sistema. Zato so se v Londonski borzi (LSE) leta 2009 odločili, da Microsoftovo rešitev opustijo.

Kot pravijo v LSE, so njihovi trgovalni časi zdaj dvakrat hitrejši kot trgovalni časi njihovih...

151 komentarjev

Prihaja nova razširitev WoW

Nova rasa Worgen v WoW

Slo-Tech - Blizzard je včeraj razveselil vse goreče privržence svojega sveta Warcrafta z napovedjo, da nova razširitev igre World of Warcraft izide 7. decembra. Dodatek bo imel naslov Cataclysm. Na voljo bo na DVD-ju ali prek Blizzard Store za Windows XP in novejše ter Macintoshe s priporočeno maloprodajno ceno 35 evrov oziroma 70 dolarjev za zbirateljsko edicijo.

Razširitev prinaša novo najvišjo stopnjo 85 (level cap), nekaj novih con z visokimi stopnjami (high level zones), dve novi rasi (igrati bo možno tudi kot Goblins ali Worgen), več kombinacij v rasah in razredih, nadgradnjo cehov (guilds), nov poklic arheologa in še nekaj dodelav sveta, med drugim tudi starih, že obiskanih območij....

30 komentarjev

Izšel Windows Live Essentials 2011

Windows Live Photo Gallery

vir: Microsoft
Microsoft - Pri Microsoftu so zadnji dan septembra po polletnem testnem obdobju najavili izid nove različice programskega paketa Windows Live Essentials 2011, ki vsebuje kopico novih in sveže prenovljenih aplikacij.

Windows Live Family Safety je orodje, namenjeno naprednejšemu varovanju otrok pred spletnimi nevarnostmi in z možnostjo oddaljenega nastavljanja in spremljanja poročil o aktivnostih dopolnjuje funkcije starševskega nadzora, vgrajene v sistem Windows.

Windows Live Mesh (prej Windows Live Sync) sedaj združuje tehnologiji Windows Live Mesh in FolderShare in omogoča sinhronizacijo datotek in nastavitev (Internet Explorer in Office) med računalniki (tudi med PC in MAC) in shranjevanje datotek v oblačno storitev SkyDrive (25GB brezplačnega...

80 komentarjev

Izšel še en CAD program za Linux

Slo-Tech - Kot poročajo na TenLinks, spletni strani posvečeni CAD, CAM in CAE programski opremi, je podjetje Graebert izdalo svoj 2D/3D CAD program ARES Commander tudi za Linux. Linux različico trenutno prodajajo za 495 USD, kar je za polovico ceneje od Windows različice (obe različici imata sicer isto funkcionalnost).

Aplikacija je trenutno na voljo za 32-bitne distribucije Ubuntu 9.10, Fedora 11, Suse 11.2, Mandriva 2010 (ali novejše), za ostale Linux distribucije pa so namestitveni paketi še v pripravi. Aplikacija je sicer optimizirana za Ubuntu.

ARES Commander Edition je mogoče uporabiti tako za AEC (Architecture / Engineering/ Construction) kot tudi and MCAD (Mechanical CAD) modeliranje.

Proizvajalec ponuja tudi brezplačno 30-dnevno različico, ki jo je mogoče prenesti iz njihove spletne strani. Krajšo recenzijo programa si je mogoče ogledati v reviji Cadalyst.

Morda pa bo letos leto...

6 komentarjev

Microsoft svoj Windows Live Spaces menja za odprtokodni WordPress.com

The Windows Blog - Windows Live Blog danes piše o sodelovanju z odprtokodnim podjetjem Automattic. Microsoft, ki je znan po tem, da pogosto posluša svoje stranke, je sprejel dejstvo, da ne bo zlahka ujel konkurence, zato je svojim tridesetim milijonom uporabnikov storitve Windows Live Spaces ponudil udoben prehod na odprtokodno platformo WordPress.com, ki po njegovih besedah ponuja boljšo, polnejšo izkušnjo.

Microsoft pravi, da z novo platformo uporabniki pridobijo najboljšo zaščito pred nezaželenci, večje možnosti za prilagoditve in oblikovne spremembe ter zanesljivejše delovanje. Tako bo Microsoftovo programje, namenjeno pisanju spletnih dnevnikov, delovalo direktno z WordPress.com, obstoječe vsebine pa boste lahko avtomagično prenesli bodisi na WordPress.com, bodisi na svoj računalnik, ali pa jih izbrisali. Prva večja razširitev bo povezava med spletiščem WordPress.com in programom Messenger, ki bo omogočala avtomatično obveščanje vseh vaših stikov o...

28 komentarjev

Linux vstopa na področje CAD aplikacij

Ubuntu.si - Kot kaže, pred Linuxom pada še ena "trdnjava" - Linux namreč z letošnjim letom resno vstopa na področje CAD aplikacij. Podjetje Bricsys je namreč izdalo Linux različice svojega komercialnega CAD programa Briscad.

Komercialna različica Briscada stane od 300 do 400 EUR (odvisno od dodatkov, ki jih kupimo), na voljo pa je tudi brezplačna 30-dnevna preiskusna različica. Bricsys na svoji spletni strani nudi predpripravljene namestitvene pakete za Ubuntu, Fedoro in OpenSuse oziroma splošen namestitveni paket za katerokoli distribucijo Linuxa. Briscad podpira tudi AutoCAD .dwg datoteke, primerjava pa kaže, da gre za povsem zmogljiv program.

Konec leta pa pričakujemo tudi izid CAD programa DraftSight za Linux. Program je brezplačen (podjetje trži tehnično pomoč) in trenutno na voljo že za okolje Windows in Mac, vsebuje pa polno podporo za .dwg in .dxf datoteke. Kot poročajo v forumu, pa Windows različica preko Wine API vmesnika že deluje v Ubuntuju.

133 komentarjev

Kanton Solothurn ustavil prehod na Linux

Heise - Leta 2001 je švicarski kanton Solothurn sprejel odločitev, da bodo na računalnikih v javni upravi namestili Linux. Devet let pozneje so čez Linux naredili križ in se odločili, da bodo namestili Windows 7.

Projekt je bil že od začetka pod nesrečno zvezdo, saj so se vrstile zamude, nepripravljenost izvajalcev, nejevolja uporabnikov računalnikov in neprimerna programska oprema, ki so vsi pripomogli k opustitvi projekta. Decembra 2001 je bilo odrejeno, da bo migracija na Linux zaključena do leta 2007, kar se je kmalu pokazalo kot preveč optimistična ocena. Zadnji javni razpisi so bili namreč objavljeni šele leta 2006.

Kot zamenjavo za Outlook so izbrali Scalix, ki sploh ni imel vseh funkcionalnosti, ki so jih potrebovali in bili navajeni iz Outlooka. Vrsto specializiranih aplikacij niso mogli enostavno nadomestiti s programi za Linux. Podatkovne baze Konsul v Windows, v kateri so vladni sklepi, niso znali migrirati, zato so sestavili projekt Ambassador za povezavo z OpenOfficeom....

294 komentarjev

Microsoft ukinja Vine

Vine se poslavlja

TechCrunch - Microsoft je lani predstavil svojo novo komunikacijsko-družabno storitev Vine, ki je potem obtičala v stadiju beta. Šlo je za Twitterju podobno storitev, ki je bila sprva namenjena vzpostavljanju stika s sorodniki in prijatelji v primeru nesreč in drugih nujnih okoliščin (tudi ko bi drugi komunikacijski kanali odpovedali), kasneje pa so jo nameravali nadgraditi v polnokrvno družabno storitev. Omejili so jo na ZDA in operacijske sisteme Windows XP SP2, Vista in 7, saj je bilo za uporabo treba namestiti lokalnega odjemalca. Microsoft je ugotovil, da storitev ni dosegla želene prepoznavnosti, zato jo...

5 komentarjev

Razbijanje PS3 se nadaljuje

Slo-Tech - Pisali smo, da je PS3 razbit in da se Sony na vse kriplje trudi preprečiti prodajo orodja za odklepanje PS3. To je spletno skupnost vzpodbudilo k še odločnejšemu odklepanju PS3 in na spletu se je že našel odprtokodni klon orodja za odklep PS3. Uporabniki sedaj potrebujejo le poceni mikrokrmilnik iz Atmela za 40 dolarjev in Atmelovo kodo z GitHuba ter manjši popravek za usposobitev predvajanja varnostnih kopij, da je njihova konzola odklenjena.

Tako se je na spletu znašla cela vrsta odklepov PS3, dnevno pa nastajajo novi prenosi na novo strojno opremo, ki jo lahko prek USB priključimo na PS3. Na Slashdotu pa zlobno dodajajo, da manjka le še prenos na kakšno napravo z Linuxom, s katero bi ironično odklenili PS3 po odstranitvi možnosti...

42 komentarjev

Razvija se odprtokodni zdravstveni informacijski sistem

Program Medical

Slo-Tech - V Sloveniji so pred kratkim pričele potekati intenzivne debate o projektu eZdravje, zlasti zaradi sumov nepravilnosti ter seveda razmeroma visoke cene (več kot 130 milijonov EUR).

Zato je za slovensko ministrstvo za zdravje in davkoplačevalce lahko nadvse zanimiva novica iz portala OSOR.eu, da mednarodna skupina strokovnjakov razvija odprtokodni zdravstveni informacijski sistem.

Projekt pa ni v nekih meglenih začetkih, pač pa poteka že kar intenzivno in se celo že uporablja v praksi. Razvijalci iz Brazilije, Nemčije, Grčije in Francije sicer nameravajo razviti popoln sistem za vodenje digitalne zdravstvene kartoteke, vključno s hrambo in upravljanjem osebnih podatkov pacientov, predpisovanjem receptov, zaračunavanjem zdravstvenih storitev, zbiranjem in...

54 komentarjev

Bo Oxfordov slovar izključno elektronski?

Slo-Tech - Da je splet resen igralec, očitno celo pomembnejši od papirja, priznava tudi ugledni angleški slovar Oxford Dictionary. Eden izmed najbolj avtoritativnih slovarjev britanske angleščine - čeravno angleščina preskriptivnega slovarja nima in, vsaj uradno, vsi rabo le beležijo - namreč razmišlja o prehodu na izključno elektronsko verzijo. Trenutno papirnata verzija slovarja namreč vsebuje 20 zvezkov, tehta 60 kilogramov in stane 750 funtov. Tako obsežen je, ker ima poleg 291.500 gesel še 2,4 milijona ponazoritvenih citatov. Od drugih slovarjev se razlikuje še po eni podrobnosti; čeravno ne diktira pravil, ne sledi moderni rabi angleščine, ampak se je ustavil nekje v 20. stoletju. Vse od leta 1989 so prodali vsega 30.000 izvodov...

21 komentarjev

Microsoft izdal postopek SDL pod licenco CC

Security Development Lifecycle

vir: Heise
Heise - Microsoft je napovedal, da bo njegov postopek razvijanja varne programske opreme, znan kot Security Development Lifecycle, odslej na voljo pod licenco CC (Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported). Na ta način bodo tudi drugi proizvajalci lahko uporabljali in distribuirali principe SDL in integrirali njegove komponente v svoje razvojne procese, kar doslej zaradi zaprte licence ni bilo mogoče.

V Redmondu so dejali, da želijo s tem pritegniti več razvijalcev k rabi Microsoftovega procesa, kar bi pomenilo razvoj programske opreme, ki je varnejša skozi celoten življenjski ciklus. SDL se je pojavil leta 2002, ko je Bill Gates po podjetju poslal okrožnico o zaupanja vrednem računanju (trustworthy computing). Od Windows Viste so vso programsko opremo razvili v skladu s SDL. Omenimo, da se sprememba licence nanaša na postopek, medtem ko so orodja za SDL še vedno pod...

0 komentarjev

Steama za Linux ne bo

Steam za Windows

vir: Slashdot
Slashdot - Maja nas je razveselila izvrstna novica, da je Steam končno prispel tudi na Mac. Takrat je Valve tudi napovedal izid različice za Linux, ki naj bi izšla še letos. Na spletu so zato krožile najrazličnejše govorice, a jim je Valve te dni napravil konec. Steama za Linux ne bo.

V intervjuju za GameIndustry.biz je Doug Lombardi, ki je namestnik vodje enote za trženje, suho izjavil, da verzije za Linux ne razvijajo. Phoronix nas je lep čas prepričeval nasprotno in ponudil nekaj verodostojnih namigov, zakaj bo Steam za Linux očitno res postal realnost, a so se v Valvu odločili drugače. Odločitev ni presenetljiva, saj za Linux obstoji precej manj iger kot za Mac OS X ali celo Windows. Poleg tega si je težko zamisliti, da bi Valve...

39 komentarjev

Microsoft se vrača z letalščino in Age of Empires

Age of Empires Online

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Skorajda leto dni je že, od kar smo poročali, da je zaradi posledic recesije Microsoft odpustil obilico svojih zaposlenih, med katerimi so bili tudi člani razvijalskega studia ACES Games Studio. Slednji so bili odgovorni za serijo Flight Simulator, prekinitev delovnega razmerja z Microsoftom pa je napovedala konec te serije, čeprav so ustanovili svoj studio (Cascade Game Foundry). A ljubitelji navideznega frčanja po zraku, brez skrbi, Microsoft se vrača. Napovedali so namreč novo igro, preprosto poimenovano Flight. O sami igri ni znano veliko, razen platforme, na kateri bo tekla. To bodo zgolj z Windows opremljeni osebni računalniki. Čeprav pri bit-techu menijo, da zgoraj omenjena odpustitev ekipe pomeni, da igra ne bo usmerjena popolnoma v...

12 komentarjev

Oracle ubil OpenSolaris

Heise - Le nekaj mesecev po prevzemu Suna Oracle že lomasti. Te dni se je na spletu znašlo elektronsko sporočilo Solarisovim razvijalcem, v katerem jih obvešča o žalostnem koncu OpenSolarisa kot odprtega sistema. Oracle namreč želi iz Solarisa narediti velik poslovni operacijski sistem za svoje stranke, ki že uporabljajo njihove podatkovne baze. OpenSolaris tu zraven ne sodi.

Oracle trenutno zaposluje nove razvijalce Solarisa, medtem ko odprtokodni razvijalci OpenSolarisa ne bodo več prejemali izvorne kode med razvojem, marveč zgolj po večjih izdajah. Doslej je namreč skupnost imela dostop do tako imenovanih prekonočnih gradenj (night build), sedaj pa te prakse ne bo več. Še vedno bodo na voljo posodobitve pod CDDL (pod to licenco bo ostala...

47 komentarjev

Izšel KDE 4.5

KDE - Včeraj je v polletnem ciklu izšla nova stabilna verzija grafičnega okolja za Linux KDE, ki nosi oznako različice 4.5.0. Razvojna ekipa se je za to podverzijo posvetila stabilnosti in celovitosti Desktopa, tako da so popravili 16 tisoč hroščev in dodali kar nekaj novih funkcionalnosti in aplikacij. Omenimo predelavo obvestilnega področja (angl. notification area), KWin, Plasma Work Activities, Plasma Netbook, Marble itn. Prenos je že mogoč z domače strani.

39 komentarjev

Microsoft Evrotermu poklonil svoj korpus prevodov

Portal Evroterm

Microsoft - Microsoft je objavil, da so prejšnji mesec sklenili dogovor o predaji svojega korpusa angleško-slovenskih prevodov projektu Evroterm in ga tudi že izpolnili. Bazo podatkov so obogatili s 7500 prevodi s področja informacijske tehnologije, ki so večidel nastali v okviru prevajanja in lokaliziranja operacijskega sistema Windows in pisarniškega paketa Office. Poleg tega so dodali še dobrih 10 tisoč angleških terminov, ki slovenskih ustreznic nimajo, imajo pa prevode v drugih jezikih, ki jih Evroterm tudi zbira. Na ta način želijo pomagati skupnosti prevajalcev, lokalizatorjev, študentov in delavcev v IT.

Projekt Evroterm je zelo uporaben, a malo poznan in skorajda po krivem zapostavljen. Gre za terminološko zbirko izrazov, ki se ureja od leta...

8 komentarjev

Dell ne mara Linuxa

PC Pro - Pred tremi leti smo poročali, da je Dell izbral Linuxovo distribucijo Ubuntu kot alternativni operacijski sistem, ki bo lahko na računalnike prednaložen namesto Windows. Časi se obračajo. V začetku tega meseca so postavili informativno spletno stran, kjer so uporabnikom svetovali, da je Windows primeren za vse, ki bodisi imajo izkušnje z Windows bodisi so novi uporabniki računalnikov, medtem ko je Ubuntu le za tiste, ki nameravajo programirati v odprti kodi. Neposrečeno in zavajajoče, a to še ni vse.

S svoje spletne strani so umaknili uporabniške računalnike, ki bi imeli prednameščen Ubuntu. Iskanje po njihovi spletni strani odkrije le en sam prenosnik z Ubuntujem, pa še ta je Dell Latitude 2100 za poslovneže. Dell trdi, da to ne pomeni konec Ubuntuja v njihovem podjetju, saj je računalnike s tem sistemom še vedno moč naročiti prek telefona. Kot pravijo, so želeli le poenostaviti svoje spletne strani in uporabnikom ponuditi največkrat izbrane konfiguracije. S tem so zmanjšali...

264 komentarjev

Izšel Wine 1.2

Slo-Tech - Pred kratkim je izšla nova, izboljšana različica API vmesnika za poganjanje Windows aplikacij Wine.

Wine razvijalci so v novo različico dodali preko 23.000 sprememb in potolkli več kot 3.000 hroščev. Tako Wine z različico 1.2 na 64-bitnih sistemih zna poganjati 64-bitne aplikacije, podprt je velik del DirectX 9.0, Wine podpira simbolne povezave v Windows registru, Wine je bolje integriran v namizje, izboljšave so tudi na področju zvoka in (TCP) omrežji, itd. Seznam novosti si lahko preberete na njihovi strani.

55 komentarjev

Nov simbol za rupijo ali kako dolgo traja vključitev znaka v Unicode

Nov simbol za indijsko rupijo

Slo-Tech - Indijska vlada je sprejela nov grafični simbol, ki bo v uporabi za njihovo valuto rupijo in jo bo razlikoval od pakistanske in nepalske rupije. Doslej so rupijo označevali kot Rs, v standardu Unicode pa je obstajal tudi poseben znak ₨. Lanskega marca so razpisali natečaj, na katerem so izmed prijavljenih simbolov ta teden uradno določili, da bo nov znak indijske rupije videti kakor znak za črko R brez navpične črte...

50 komentarjev

Mandriva preživela, izšla nova verzija

Ars Technica - Maja smo poročali, da je francoski razvijalec priljubljene distribucije Linuxa Mandriva zavoljo finančnih težav naprodaj. Prevzema, za katerega sta se zanimali podjetji Lightapp in Linagora, ni bilo, ker je anonimni vlagatelj v podjetje investiral zadosti. Tako smo z enomesečno zamudo dočakali novo verzijo distribucije, ki se imenuje Mandriva Spring 2010.

Na voljo je v več oblikah. Standardna je Mandriva One, ki je živi CD z možnostjo namestitve in je na voljo brezplačno. Zajetnejša Mandriva Powerpack je namenjena uporabnikom s plačljivo naročnino, medtem ko je Mandriva Free najbolj oskubljena. Nova Mandriva ima KDE 4.4.3, Linuxovo jedro 2.6.33.5, GNOME 2.30.1, pametnejše namizje, OpenOffice, podporo...

39 komentarjev

Računalniki postajajo 64-bitni

64-bitni Windows XP, domena najzahtevnejših uporabnikov

vir: Ars Technica
Ars Technica - Kot kaže se časi 32-bitnih operacijskih sistemov končno poslavljajo. Pričakovali bi, da se bo to do sedaj, ko je 4 GB oz. več pomnilnika nekaj popolnoma običajnega, že zgodilo, a raje pozno kot nikoli. Pri Ars Technici namreč poročajo, da je skoraj polovica (natančneje 46%) vseh namestitev Windows 7 64-bitnih. To je znatno več, kot v primeru Windows Vista, kjer je bilo le 11% vseh namestitev 64-bitnih.

Najverjetneje pomaga tudi popularnost Windows 7 v primerjavi z Visto. Windows XP je imel praktično neznaten delež uporabnikov 64-bitne različice, saj so bili med njimi predvsem profesionalni uporabniki z več kot 3 gigabajti pomnilnika. Vista je vpeljala zahtevo po 64-bitnih gonilnikih, ko...

33 komentarjev

PSPP v zadnjem letu doživel precejšen razvoj

PSPP 0.7.5.

Slo-Tech - Program PSPP, namenjen statistični analizi podatkov, smo na Slo-Techu že predstavili. Gre za odprtokodni klon statističnega programa SPSS/PASW Statistics, ki zna delati z SPSS podatkovnimi datotekami, razume SPSS sintakso in teče tako v okolju Linux, Windows kot tudi MAC. Rezultate analiz pa PSPP zna shranjevati v PDF, PS (PostScript), HTML, ODT (OpenOffice text document) in TXT formatu.

V zadnjem letu je program doživel kar precejšen razvoj. Tako razvojna različica med drugim zna izvajati osnovne deskriptivne analize, rekodiranje in izračun novih spremenljivk, uteževanje, filtriranje in vzorčenje enot, računati kontingenčne tabele in primerjavo povprečij (T-test, one-way ANOVA), računati korelacijske tabele in faktorsko analizo (med...

12 komentarjev

Remedy želi razviti Alan Wake 2

bit-tech.net - Remedy, razvijalski studio, odgovoren za razvoj Alana Wakea in serije Max Payne, si želi razviti nadaljevanje pravkar predstavljenega Alana Wakea. Pravijo, da je bila opcija za nadaljevanje vključena že v pogodbo o razvoju prvega dela, sprva mišljenega kot ekskluziva za Windows Vista, ki bi dodobra obremenila moderne računalnike. Kot vemo do tega ni prišlo, saj je bila kasneje dodana različica Xbox, nedolgo pred izidom pa je bila različica za osebne računalnike celo odpovedana. Pri Remedyju pravijo, da so pri Microsoftu z Alanom Wakeom zadovoljni ter da ne vidijo razloga, zakaj do nadaljevanja ne bi prišlo, čeprav ga pri Microsoftu še niso potrdili. Dolgotrajen razvoj prvega dela se jim ne zdi problematičen, saj so povedali, da je razvoj prvega Maxa Paynea...

14 komentarjev

Thunderbird 3.1 je tu

Mozilla.org - Le nekaj dni po izidu manjše različice Thunderbirda, ki je bila velikega pomena za uporabnike slovenskega jezika, je izšla nova velika različica - Thunderbird 3.1. Mozilla Messaging brezplačni in odprtokodni poštni odjemalec za Windows, Mac OS X in Linux ponuja v 46 jezikih, med katerimi je tudi slovenščina.



Glavne novosti so hitrejše iskanje, preprostejša uporaba v poslovnih okoljih ter boljša izkušnja pri nadgradnjah iz starejših različic Thunderbirda in ostalih poštnih odjemalcev (Outlook, Outlook Express, Windows Mail). Nov je namreč poseben čarovnik, ki uporabnikom pomaga pri uvozu pošte, adresarjev in nastavitev iz programov, ki so jih uporabljali pred...

23 komentarjev

Thunderbird spet v slovenščini

Mozilla.org - Mozillin poštni odjemalec Thunderbrid 3 je odslej na voljo tudi v slovenščini. Najpomembnejša novost tretje različice odprtokodnega programa so zavihki, v katerih lahko upravljamo več sporočil naenkrat. Povsem prenovljeno je iskanje, ki ga lahko prav tako uporabljamo v zavihkih, sporočila pa lahko iščemo tudi na grafični časovnici. Olajšano je nameščanje razširitev in povsem poenostavljeno ustvarjanje poštnih računov, ki na osnovi naslova elektronske pošte in zaznave vrat samodejno nastavi strežnika za prihajajočo in odhajajočo pošto. Thunderbrid 3 je sicer na voljo že približno pol leta in je prva različica, ki je nastala pod okriljem organizacije Mozilla Messaging, podružnice Mozilla Foundation za...

43 komentarjev

Izšel WordPress 3.0

TechCrunch - Včeraj je izšla nova različica najbolj priljubljenega odprtokodnega orodja za pisanja bloga WodPress 3.0. S kodnim imenom Thelonious je to že trinajsta stabilna verzija tega paketa. Nove možnosti v tej inačici so nova privzeta tema Twenty Ten, ter knjižice API za enostavno uporabo poljubnih ozadij, glav, povezav, menijev in taksonomij. MU in WordPress sta se končno združila, tako da je z isto namestitvijo moč poganjati en ali na tisoče blogov. Popravljenih je 1.217 hroščev oziroma drugih izboljšav.

10 komentarjev

Zastonj knjiga: Linux na namizju

Slo-Tech - Za vse, ki so se želeli pobližje spoznati z Linuxom ali ga morda preizkusiti, pa jih je skrbelo pomanjkanje ustrezne literature v slovenskem jeziku, je sedaj na voljo priročnik Linux na namizju - uporaba Ubuntu Linuxa na namiznem računalniku, ki ga je spisal Matej Kovačič.

Kot rečeno je knjiga namenjena začetnikom v svetu Linuxa. Na začetku je na kratko razloženo, kaj je to Linux in kaj omogoča, sledi pa opis uporabe Ubuntu Linuxa...

133 komentarjev

Microsoft ukinja Bing Cashback

vir: E-week
E-week - Microsoft je napovedal, da bo z avgustom končal program Bing Cashback, s katerim so poizkušali uporabnike zvabiti z Googla na svoj iskalnik. Program so zagnali 22. maja 2008 (takrat še pod imenom Live Search Cashback) in je uporabnikom omogočal iskanje izdelkov po straneh različnih prodajalcev, uporabniki pa so z nakupi nabirali dobroimetje. Po ukinitvi storitve bodo imeli na voljo še eno leto časa, da dobroimetje porabijo.

Čeprav so k sodelovanju pritegnili na tisoče trgovinskih partnerjev, uporabniki programa niso vzeli za svojega, ugotavlja Microsoft. Yusuf Mehdi, ki je bil v Microsoftu pomočnik vodje tega projekta, poudarja, da se je Microsoft iz neuspelega projekta mnogo naučil in...

0 komentarjev

Dve tretjini programja prodani prek spleta

Ars Technica - Zdi se, da so dnevi kupovanja programske opreme v ličnih kartonskih škatlah z barvastimi navodili, priročniki in drugimi obveznimi dodatki končani. Tržni analitiki iz NPD Group so namreč v novi raziskavi ugotovili, da dve tretjini kupljene programske opreme kupci prejmejo v elektronski obliki kar prek spleta.

V raziskavi so transakcije razvrstili v tri kategorije: nakupi nove programske opreme, podaljšanje naročnine (na primer na protivirusne programe) in nakup predhodno prenesenih preizkusnih verzij programov. Največji delež spletnih nakupov odpade prav na podaljšanje naročnine, in sicer 34 odstotkov. Na drugem mestu so s 23 odstotki nakupi nove programske opreme, medtem ko je nadgradnja preizkusnih verzij v polno delujoče zbrala vsega osem...

19 komentarjev

Izšla Fedora 13

Slashdot - Druga novost programska novost včerajšnjega dne je nova verzija Linuxove distribucije Fedora, ki se je reinkarnirala že trinajstič zapovrstjo, to pot s kodnim imenom Goddard. Glavne novosti, ki so jih vgradili vanjo, so: samodejna namestitev gonilnikov za tiskalnik, samodejna namestitev jezikovnih paketov, spremenjen videz orodja za upravljanje z uporabniškimi računi, boljša podpora spletnih kameram in eksperimentalna 3D-podpora za Nvidiine kartice. V Fedori najdemo še Gnome 2.30, KDE 4.4, NFSv4, Python 3, Zarafo itn. Prenos je že mogoč.

16 komentarjev

Izšel OpenBSD 4.7

Slo-Tech - Pol leta po izidu zadnje verzije odprtokodnega operacijskega sistema OpenBSD je čas za novo. Včeraj je izšla verzija OpenBSD 4.7, ki prinaša veliko novosti. Med njimi omenimo podporo za več brezžičnih kartic, platformo loongson, podpora za UDF 2.5 in 2.6 (HD-DVD in Blu-ray) in vrsto nove strojne opreme, OpenSSH 5.5 itd. Prenos je že mogoč s številnih FTP- in HTTP-strežnikov po svetu, lahko pa naročite tudi verzijo na zgoščenki....

4 komentarji

Odstranitev Linuxa s PS3 lahko povzroči težave vojski, raziskovalcem

Ars Technica - V začetku aprila je Sony izdal posodobitev 3.21 za svoje starejše modele PlayStation 3, s katero je onemogočil funkcijo Namesti drugi operacijski sistem in efektivno uničil možnost poganjanja Linuxa na konzoli. Uporabniki so bili nad odločitvijo besni, znani heker George Hotz pa je celo obljubil, da bo kmalu tudi na posodobljene konzole nekako naložil Linux. Do danes se ni zgodilo še nič konkretnega, le tu in tam slišimo kakšno zanimivo zgodbo, kje lahko nova posodobitev še povzroči kakšen sivi las upravljavcem.

Raziskovalni laboratorij ameriškega vojnega letalstva v Romu v zvezni državi New York je lani naročil 336 konzol PlayStation 3 in iz njih napravil pilotsko procesno gručo s 53 teraflopi. Ker je ta delovala...

31 komentarjev

Ryzomova izvorna koda dostopna!

Slashdot - Winch Gate Properties, razvijalec in založnik popularne množične večigralske spletne igre igranja vlog (MMORPG), Ryzom je izdal izvorno kodo in spremljajoče skice in druge grafične materiale za Ryzom skupnosti Free Software Foundation. Razvijalci si lahko odslej pogledajo izvorno kodo verzije za končnega igralca, orodja za izdelavo vsebine in strežniško aplikacijo, če želijo izdelati popravke, dodatke, modifikacije ali svoje...

15 komentarjev

Nekaj gnilega je v deželi certifikatski

Seznam zaupanja vrednih CA v Operi

Slo-Tech - Pri varnem brskanju po spletu, ko moramo biti stoodstotno prepričani, da je obiskana stran res to, za kar se predstavlja, se uporablja certifikatsko podpisovanje. Gre za verigo zaupanja, kjer na vrhu najdemo tako imenovane overitelje digitalnih potrdil (CA). To so bila včasih velika in ugledna podjetja ali vladne ustanove, ki podjetjem izdajajo certifikate oziroma digitalna potrdila, s katerimi jamčijo za njihovo istovetnost. Pri deskanju po spletu brskalnik pogleda, kdo je strani izdal certifikat. Če je izdajatelj na seznamu zaupanja vrednih CA-jev, lahko verjamemo, da smo res tam, kjer želimo biti. Kurt Seifried pa si je v članku (PDF) za...

8 komentarjev

Microsoftov oblačni InTune ugledal beto

vir: CNet
CNet - Microsoft je predstavil novo oblačno storitev z imenom InTune, ki je namenjena upravljanju z računalniki v podjetjih. Za zdaj še v fazi beta Windows InTune uporablja oblak za upravljanje z računalnikom, krpanje oziroma nameščanje popravkov, antivirusno učinkovanje in nastavljanje pravic. Namenjen je podjetjem, ki imajo do petsto računalnikov, za katere mora skrbeti majhna IT-služba. InTune poenostavlja in centralizira skupna administratorska opravila v gostujoče okolje, s čimer odpade potreba po dodatnih aplikacijah za ta namen, razlaga Microsoftova Sandrine Skinner

Ena izmed glavnih novosti, ki jih prinaša InTune, je načrtovanje in centralizirano nameščanje popravkov, ne da bi za to...

3 komentarji

Solaris nič več zastonj, le s Sunovimi računalniki

Ars Technica - Oraclov prevzem Suna se za uporabnike na UNIX-u temelječega operacijskega sistema, Solaris, spreobrača v nočno moro, vsaj če ti isti uporabniki nimajo tudi Sunovih strežnikov. Solaris je bil pred nakupom namreč brezplačen za uporabo, ki ni vključevala tehnične podpore. Že pred časom so to pri Oraclu spremenili in brezplačno licenco omejili na 90 dni, če gre za komercialno rabo, tudi v produkciji. Zasebna uporaba bo še naprej ostala brezplačna.

Predvidevalo se je, da bodo morali uporabniki za uporabo Solarisa kupiti naročnino, s katero pride tehnična podpora. A tukaj so pri Oraclu naredili zanimivo potezo, saj bodo licence prodajali le v paketu s strojno opremo, torej Sunovimi strežniki. Tako ne bo legalnega načina za uporabo Solarisa na računalnikih, ki jih ni izdelal Sun, ter so v komercialni uporabi.

Novi pogoji sicer veljajo le za zadnjo stabilno različico Solarisa, medtem ko je OpenSolaris še vedno brezplačen. A tudi tu se zatakne, saj težko pričakovana izdaja OpenSolarisa...

35 komentarjev

Program za urejanje videa Lightworks bo izdan pod odprtokodno licenco

Lightworks

Slo-Tech - Lightworks je profesionalni program za nelinearno urejanje videa (deluje pod Linuxom), ki omogoča urejanje videa ne glede na resolucijo in kodek, ima podporo za številne efekte (vključno z njihovo uporabo v realnem času pri SD, HD in 2K ločljivostih), neomejeno multi-cam podporo, itd. (seznam zmogljivosti je na voljo na spletni strani izdelka).

Proizvajalec programa, podjetje EditShare, pa se je pred kratkim odločilo, da bodo program izdali pod odprtokodno licenco.

Lightworks bo tako v osnovni različici brezplačen, podjetje pa namerava tržiti dodatke zanj. Izvorna koda programa bo na voljo za prenos v tretji četrtini letošnjega leta. Vsi zainteresirani razvijalci pa se lahko prijavite v Lightworks Open Source Program.

Program je bil...

22 komentarjev

Izšla sta Microsoft Visual Studio 2010 in .NET Framework 4

Lebdeča okna

Slo-Tech - Microsoft je danes izdal novi različici razvojnega okolja Visual Studio 2010 in .NET Framework 4.0, ki vključuje tudi ASP.NET 4.0, kar je najverjetneje tudi najbolj obširna izdaja tega razvojnega paketa doslej.

Visual Studio 2010 je popolnoma prenovljen, tako iz stališča uporabniškega vmesnika (zgrajen je s pomočjo Windows Presentation Foundation), ki od sedaj deluje kot pravi večdokumentni vmesnik (MDI) z močno izboljšano podporo več monitorjem, kot tudi notranjosti (uporabljen je Managed Extensibility Framework za izboljšanje razširljivosti). Omeniti je potrebno, da so se spremenila tudi imena različic, ki se sedaj v skladu z Microsoftovim poenotenjem poimenovanja različic imenujejo Professional, Premium, Ultimate in Test...

72 komentarjev

Študent je car v Ljubljani in Mariboru

Microsoft - Microsoftova tehnična skupnost v sodelovanju s fakultetami FE, FRI in FERI organizira tradicionalni izobraževalni dogodek "Študent je car". Na dogodku bodo predavali strokovnjaki z nazivi Microsoft MVP (Most Valuable Professional), tematike pa bodo usmerjene v razvojno arhitekturo, uporabniški vmesnik in oblikovanje. Poleg se bodo predstavili še študenti, ki so si z aktivnim sodelovanjem z Microsoftom prislužili naziv Microsoft Student Partner. Po dogodku bo sledilo še sproščeno druženje v KMŠ.

V Ljubljani se bo dogodek odvijal v sredo, 21. aprila, na Fakulteti za elektrotehniko in Fakulteti za računalništvo in informatiko. V Mariboru pa v četrtek, 22. aprila, na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko.

0 komentarjev

µTorrent znatno hitrejši kot Vuze

Hitrosti prenosov v reprezentativnem tednu

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - µTorrent in Vuze (bivši Azureus) sta brez dvoma najpopularnejša klienta za prenos datotek prek omrežja BitTorrent, ki skupaj (razen na Kitajskem) obvladujeta 75% tržnega deleža. To je zanimivo, saj sta si skoraj popolnoma različna. Vuze je namreč poznan kot požrešen in nekoliko napihnjen klient, ki ga mnogi zasebni sledilniki že prepovedujejo (predvsem zaradi pogostega goljufanja), µTorrent pa nadvse lahkoten klient, kateremu se popularnost le še dviga. Zaupanje v kakovost je izkazalo tudi samo podjetje BitTorrent, ki je µTorrent kupilo in ga naredilo za uradni klient.

Najverjtneje predivdevate, da izbira klienta ne vpliva na hitrosti prenosov vaših datotek. Če je temu tako, se motite, saj je razlika med najpopularnejšima klientoma tudi...

47 komentarjev

Alan Wake bo zgoden

bit-tech.net - Igro Alan Wake zlahka lahko povežemo z zamudami in odpovedmi, saj so jo sprva najavili že leta 2005 na E3 in predstavili na jesenskem IDF-u leta 2006 kot eno izmed prvih iger, ki dodobra zapreže štirijedrni procesor. Takrat je bilo mišljeno, da bo igra ekskluziva za Windows Vista in DirectX 10 ter da bo vključevala mnogo grafičnih dobrot iz takrat sveže grafične knjižnice. Ta načrt se je izjalovil, saj so sprva lani poleti najavili različico za Xbox 360, februarja pa povedali, da različice za osebne računalnike ne bo. Razlagi za ukinitev sta dve, po besedah razvijalskega studia Remedy so sami premajhni, da bi lahko razvijali dve različici, po besedah Microsofta pa osebni računalniki niso primerna platforma za igro, kot je Alan Wake. Sprva se je Xbox 360...

29 komentarjev

Microsoft ukinja podporo za Itaniume

Slashdot - Microsoft je v blogu napovedal, da ukinja podporo za platformo IA-64, torej Intelove 64-bitne procesorje Itanium. Zadnji strežniški operacijski sistem s podporo za Itaniume je Windows Server 2008 R2, med aplikacijami pa bosta zadnji SQL Server 2008 R2 in Visual Studio 2010. Na področju operacijskih sistemov za namizne sisteme je bil Windows XP zadnji s podporo za Itaniume in ker le na petih odstotkih Itaniumov teče Windows, ukinitev podpore tudi za strežnike ni presenetljiva. Obstoječa programska oprema podpira tudi najnovejše Itaniume 9300 (Tukwila). Razširjena podpora za Windows Server 2008 R2 bo trajala do julija 2018, tako da bodo Itaniumi še lep čas z nami.

Microsoft sicer ni prvi, ki je ukinil podporo zanje. Lani je...

18 komentarjev

Microsoft star 35 let

Naslovnica revije Popular Electronics, januar 1975

Slo-Tech - Leta 1975 je pri devetnajstih letih Bill Gates po dveh letih obesil šolanje na Harvardu na klin. Njegov prijatelj, dve leti starejši Paul Allen, je Univerzo Washington State zapustil nekoliko prej, tudi preden bi utegnil diplomirati. Namesto tega se je Allen zaposlil pri podjetju Honeywell v Bostonu, kjer pa ni ostal dolgo. Omenjenega leta 1975 je Gates v reviji Popular Electronics bral o Altairju 8800, ki ga je razvilo podjetje MITS. Z Allenom sta jih...

26 komentarjev

Največji Microsoftov polom Bob star 15 let

Microsoft Bob

Slo-Tech - Microsoft je v svoji bogati 35-letni zgodovini (obletnico bomo praznovali v nedeljo, tako da naše novice berite tudi takrat) uspel izdati nekaj izvrstnih izdelkov, a tudi precej polomij. Windows Millennium, Windows Vista, MSN Music, ročne ure MSN Smart Watch in legendarni modri zaslon smrti na uradni predstavitvi Windows 98 si vsi zaslužijo svoje maline, a spektakularnemu polomu Boba, ki je izšel pred 15 leti in umrl le leto pozneje, ne sežejo niti do kolen.

V Windows 3.1 smo se med programi gibali s Program Managerjem, ki ni bil nikakršen estetski presežek, a je svojo nalogo za tisti čas opravljal zadovoljivo. Pestile so ga le pripombe uporabnikov, da je za tehnologije nevešče...

77 komentarjev

Tegobe münchenske migracije na Linux in končni triumf

Bavarski pingvin LiMux

Heise - Leta 2003 je bilo v Münchnu domenjeno, da bo celotni IT-sektor javne uprave prešel na odprtokodni sistem. Projekt so poimenovali LiMux (zloženka besed Linux in München). Gre za enega največjih migracijskih projektov na svetu, saj zaobjema približno 15 tisoč javnih računalnikov, od delovnih postaj do namenskih strežnikov. Isto ime nosi tudi na Debianu osnovana distribucija Linuxa, ki jo bodo uporabili. Sedem let pozneje je končan prvi korak - na vseh računalnikih teče OpenOffice.

Florian Schießl, pomočnik...

103 komentarji

Novice iz Redmonda

Že Platform Preview ne podpira Windows XP

ComputerWorld - Microsoft je včeraj napovedal izid prvih servisnih paketov za Windows 7 in Windows Server 2008 R2. Prvi servisni paket popravkov je izjemno pomembna prelomnica v življenjskem ciklu vsakega operacijskega sistema, saj institucionalni uporabniki navadno z migracijo na novejši sistem počakajo vsaj do izida prvega SP. Tega se zavedajo v Microsoftu, zato so še posebej pazljivi. Kot je dejal njihov predstavnik za stike z javnostmi, bo SP1 za Windows 7 vseboval predvsem manjše posodobitve, popravke nekaterih lukenj in hroščev, ki se že spotoma pojavljajo na Windows Update, medtem ko novih funkcionalnosti ne bo. To je praksa že od časov Windows NT, ko si je Microsoft z vključitvami novih zmožnosti, ki so prinesle prav toliko težav, napravil medvedjo uslugo. Istočasno bo izšel tudi SP1 za Windows Server 2008 R2, ki pa bo poleg...

29 komentarjev

Dopolnitev novice o MJU-jevi pogodbi z Microsoftom

Slo-Tech - Zaradi različnih interpretacij včeraj objavljene pogodbe med MJU in Microsoftom (predvsem zaradi izračunov cene licenc na posamezno delovno postajo), smo danes do MJU prejeli dodatna pojasnila.

Ministrstvo za javno upravo tako navaja, da kljub drugačnim navedbam ponovno ni objavilo celotne vsebine pogodb saj naj bi:

MJU je bilo v MS-EA udeležen kot nosilec tako imenovane skupinske včlanitve, torej kot predstavnik vseh ustanov, ki imajo v svojem okolju manj kot 250 računalnikov. V to skupinsko včlanitev je vključenih 67 ustanov s skupno 3730 računalniki in letno vrednostjo pogodb 679.583,03 evrov z DDV, kar pomeni v 3 letih nekaj več kot 2 mio evrov z DDV.

V MS-EA se je včlanilo tudi 14 večjih ustanov, to so tiste ustanove, ki so
vključile v pogodbo vsaj 250 računalnikov. Vsaka od teh ustanov je sklenila
svojo lastno pogodbo o včlanitvi in to za skupno 8816 računalnikov v letni
vrednosti 1.645.843,76 evrov z DDV, kar pomeni v treh letih nekaj manj kot
5 mio evrov z DDV.


Tako...

56 komentarjev

Newegg prekinil sodelovanje s sumljivim dobaviteljem

Ta škatla je le ponaredek

vir: engadget
engadget - Polomija s ponarejenimi procesorji, ki jih je Newegg prodal 300 strankam, je očitno pri koncu. Po Intelovem uradnem zatrdilu, da ne gre za demonstracijske primerke pakiranj, temveč gre za prevaro, so resnici do dna prišli tudi pri Neweggu. Rezultat je prekinitev pogodbe z dobaviteljem, a ne z D&H Distributing, ki je bil prvi na tapeti. S svojimi pismi o umikih novic so bili najprimernejši kandidati za prevaro, a so pravi krivci pravzaprav pri podjetju IPEX.

Krive obtožbe so bile tudi razlog za prej omenjena pisma spletnim stranem, saj se je ideja, da so krivi pri D&H Distributing, prvič pojavila v...

12 komentarjev

PayPal bo odprl svojo trgovino za aplikacije

PC World - PayPalov Osama Bedier je napovedal, da bo še letos odprl trgovino z aplikacijami, kjer bodo lahko razvijalci prodajali svoje izdelke trgovcem in uporabnikom na PayPalu. Podobno je lani storil Ebay, ko je svoj Selling Manager spremenil v odprt repozitorij in izložbeno okno za aplikacije zunanjih razvijalcev. PayPal je lani že odprl svojo platformo za plačila prek interneta, to pa je naslednji korak v agresivni strategiji za privabitev zunanjih razvijalcev. Kot pravi Bedier, želijo, da postane PayPal prva asociacija razvijalcev ob omembi besede plačilo. Na konferenci Future of Web Apps je še povedal, da je končni cilj podjetja postati izvajalec plačil, ki ga bomo uporabljali tudi za plačevanje v delikatesah, na bencinskih črpalkah, parkomatih itn. Več o tem.

3 komentarji

Naslednik WGA je tu

ComputerWorld - Kot smo pred dvema tednoma napovedali, je Microsoft začel ponujati posodobitev KB971033 za Windows 7, ki prinaša novo orodje za preverjanje legalnosti namestitve. Imenuje se Windows Activation Technologies (WAT) in predstavlja nadgradnjo obstoječega WGA, ki je bil uveden leta 2006. WAT prepozna in blokira približno 70 različnih trikov, s katerimi je bilo moč zaobiti aktivacijo. Pomembnejša novost je uvedba reaktivacije, ki jo WAT neopazno izvede vsake tri mesece. Takrat se vnovič poveže z Microsoftovimi strežniki in preveri, ali je nameščena kopija še vedno legalna, torej ali ni bila nemara aktivirana s kakšnim trikom, ki so ga v Redmondu prepoznali šele kasneje. Tega Windows XP in Vista nista počela, čeprav sta se povezovala s strežniki.

Uporabniki, ki imajo v Windows Update označeno samodejno nameščanje posodobitev,...

31 komentarjev

Natal oktobra, novembra

engadget - Microsoft kot po učbeniku igra svojo marketinško podporo prihajajočemu sistemu krmiljenja iger, ki se imenuje Natal. O Natalu je bilo prelitega že ogromno črnila, Microsoft je pokazal že nekaj predstavitev, a najpomembnejših podatkov še ni. Koliko bo stal in kdaj bo na voljo, namreč. V Redmondu so izdali le, da bo Božič nared do božiča 2010.

S tem ustvarili prvovrstno okolje za špekulacije. Britanski televizijec Jonathan Ross je preživel nekaj več časa z Natalovci. Izvedeli smo le skrivnostni Časa je do oktobra, kar pomeni, da bo Natal tu že oktobra ali pa za božično nakupovalno sezono, ki se otvori novembra. Po pričakovanjih, torej.

Zanimivejše so informacije o delovanju tega čuda. MTV-jevci so imeli srečo pretestirati napravo....

20 komentarjev

Izšel KDE 4.4

KDE - Izšla je nova stabilna verzija grafičnega okolja za Linux z imenom KDE, ki nosi oznako različice 4.4, ki se mu pridružuje še prenovitev spletne strani kde.org. Kodno ime nove inačice je bilo tekom razvoja Caikaku. Spet je tu vrsta novosti: avtorji pravijo, da so odstranili 7200 hroščev in implementirali 1400 novih funkcionalnosti. Poleg tega v novi verziji najdemo še alternativni grafični vmesnik Plasma Netbook za rabo na malih prenosnikih. Social Desktop nudi izboljšave openDesktopa in ponuja večjo integracijo socialnih omrežij na namizje. Prenos je kot običajno mogoč z uradne spletne strani.

22 komentarjev

Microsoft: baterije niso problem

vir: engadget
engadget - Pri Microsoftu so zanikali obtožbe izpred nekaj dni, da je Windows 7 kriv za močno znižanje kapacitete baterije. Orodje, ki uporabnika opozori, da ima le še 40% prvotno specificirane kapacitete baterije, v njihovih testih ni dalo niti enega napačnega opozorila. Orodje tudi zgolj bere podatke iz vezja v bateriji, v katerega operacijski sistem tako ali tako ni zmožen pisati, torej tudi to ni težava. Pri Microsoftu krivijo uporabnike oz. njihovo nepozornost. Povedali so, da baterije začnejo propadati še globoko...

48 komentarjev

Danska izbrala format ODF

Slashdot - Včeraj je danska vlada sprejela odločitev, da bodo odslej uporabljali odprti format ODF za pisarniške dokumente in ne Microsoftovega OOXML, ki je bil drugi kandidat. Odlok je obvezujoč za vladne agencije, pričakujejo pa da mu bodo kmalu sledili tudi na regionalni in lokalni ravni. Žgoča debata se je vila štiri leta in nekateri so se bali, da bodo popustili Microsoftu, zato je odločitev še toliko bolj razveseljujoča. Od 1. aprila 2011 bodo morale vladne institucije vse dokumente obvezno posredovati v formatu ODF in po želji tudi v kakšnem drugem. Uradna novica v danščini in strojni prevod v angleščino.

ODF je odprt pisarniški format, ki je bil razvit z namenom omogočiti shranjevanje podatkov v nelastniškem formatu, ki uporabnikov ne bo priklenil na enega proizvajalca programske opreme (vendor lock-in). Prvo različico je ISO/IEC potrdil leta 2006 in od takrat so ODF podprli praktično vsi pisarniški paketi, med drugimi tudi Microsoft Office, OpenOffice, StarOffice in Google Docs.

50 komentarjev

AVR mikrokontrolerji v OpenLabu

AVR razvojna plošča

Slo-Tech - V četrtek, 28. 1. 2010, ob 19.30 bomo v OpenLabu (Koroška c. 19, Kranj - rumen trojček pri Gimnazija Kranj) imeli predstavitev razvojnega okolja za AVR Atmel mikrokontrolerje. Predstavitev bo živa postavitev okolja, splošni opis same razvojne plošče in demonstracija prevajanja programa in programiranja AVRja. Predaval bo Blaž Zupanc, hobi elektroničar.

Vsi, ki vas zanima kaj to je mikrokontroler in iz česa je sestavljen ter kaj lahko nanj priključimo, vljudno vabljeni na 10. Tehnološki večer. Vstop prost.

10 komentarjev

Tri četrtine Linuxove kode napisali profesionalci

Jonathan Corbet

Slashdot - Linux je resda brezplačen operacijski sistem, ki se je začel ljubiteljsko, a je postal resni igralec na trgu. In brezplačnost programske opreme ne pomeni, da so njegovi pisci revni kot cerkvene miši, ugotavlja Jonathan Corbet, ustanovitelj LWN.net in eden izmed sodelujočih pri dopolnjevanju jedra, na konferenci v novozelandskem Wellingtonu. Analiza kode, ki je bila v Linuxovo jedro dodana med decembrom 2008 in januarjem 2010, kaže, da so tri četrtine kode prispevali programerji, ki so bili za to početje plačani. V tem...

136 komentarjev

ReactOS začenja znova

Nemška verzija ReactOS

Slashdot - ReactOS je odprtokodni operacijski sistem, ki je napisan tako, da je binarno združljiv z Windows. Razvoj se je pod tem imenom začel leta 1998, ko so prevzeli poskus FreeWin95, ki je skušal napraviti karseda verno kopijo Windows 95. V več kot desetih letih projekt ni prilezel do stabilne različice - zadnja nosi oznako 0.3.11. Smele načrte je ves čas teplo pomanjkanje razvijalcev, zaradi česar se je vodja Aleksey Bragin odločil, da projekt zažene popolnoma od začetka. Nova implementacije podsistema Win32 se imenuje Arwinss in se močno zgleduje po emulatorju Wine za Linux.

23 komentarjev

Nov pametni telefon stvaritev Intela in LG-ja

Slo-Tech - Na CES-u je Intel predstavil nov pametni telefon podjetja LG, na katerem teče Moblin Linux in je eden izmed prvih pametnih telefonov z arhitekturo x86. Gre za LG GW990, ki ga poganja Intelov procesor družine Moorestown. Ta naj bi bil dosti varčnejši od Atomov, tako da LG obljublja pet ur brskanja po 3G z eno baterijo kapacitete 1850 mAh. Nov telefon ima ogromni 4,8-palčni zaslon.

Projekt Moblin (skovanka iz besed mobile Linux) je Intel na plano poslal leta 2007 z namenom ustvariti platformo Linuxa, ki bi bila optimizirana za Atome. Grafične knjižice Clutter je zanj razvijalo podjetje OpenedHand, ki ga je Intel pohrustal leta 2006. Ali na GW990 teče Clutter, še ni znano, je pa verjetno.
...

13 komentarjev

Ogled celotne DVD zbirke iz naslonjača

Vse to lahko zamenja že en računalnik v omari in en majhen HTPC ob televizorju

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Lastniki obsežnejše zbirke filmov na DVD ploščkih, sploh tehnično bolje podkovani obiskovalci Slo-Techa, verjetno razmišljate, da mora obstajati lažji način ogleda filma, kot pa brskanje po policah, vstavljanje ploščka v predvajalnik, ogled filma in nato ponovitev postopka v obratni smeri. Do sedaj sta bila popularna dva...

66 komentarjev

Izšel Moonlight 2

Slo-Tech - Kot poročajo na Silverlight blogu, je te dni izšla odprtokodna implementacija Moonlight 2, ki omogoča ogled Silverlight vsebin pod Linuxom. Moonlinght 2 je kompatibilen z Microsoft Silverlight 2, vključuje pa tudi nekaj funkcij Silverlight 3.

V primeru razvoja Moonlighta, Microsoft zgledno sodeluje z odprto-kodno skupnostjo. Tako so se zaradi informacij, ki so jih dobili od skupnosti odločili, da patentni dogovor (oz. dovoljenje za uporabo njihovih multimedijskih kodekov), ki so ga pred tem sklenili z Novellom, prenesejo na končne uporabnike, kar bo omogočilo, da bodo Linux distribucije lahko distribuirale Moonlight. Skozi Microsoft Media Pack bodo tudi omogočali dostop do kodekov za MP3 in VC1, v prihodnosti pa tudi do H.264 in AAC.

Bo to dovolj svobodna rešitev za odprto-kodnike?

32 komentarjev

Francoska vojska prispevala kodo za Thunderbird 3

Slo-Tech - Francoska državna uprava je, kot smo v zadnjem času večkrat poročali, velika uporabnica odprtokodnega programja, kot kaže pa v skupnost tudi prispevajo.

Francoska vojska se je tako pred časom zaradi varnosti namesto programa Microsoft Outlook na 80.000 računalnikih odločila uporabljati odprtokodni odjemalec e-pošte Mozilla Thunderbird. Za Thunderbird so pričeli v okviru projekta Trustedbird razvijati številne varnostne izboljšave, nekatere med njimi pa so tudi vključili v tretjo različico Mozille Thunderbird.

Po mnenju francoske vojske je prednost odprtokodnega odjemalca e-pošte Mozilla Thunderbird ravno odprtost, ki jim omogoča razvoj številnih varnostnih dodatkov. Po mnenju slovenske vlade pa je koda Linuxa preveč odprta in zato neprimerna za končnega uporabnika.

27 komentarjev

Francozi in Švedi s prehodom na odprto kodo nižajo IT stroške

Slo-Tech - Na Centru odprte kode Slovenije poročajo o dveh prehodih na odprto kodo v tujini, ki bosta prinesla kar nekaj prihrankov.

V prvem primeru bodo na 130.000 računalnikov francoskega finančnega urada namestili odprtokodni odjemalec e-pošte Mozilla Thunderbird. Pred tem so za branje e-pošte uporabljali Microsoft Outlook in Lotus Notes. Za skupinsko delo načrtujejo uporabo Open Business Management, kot nadomestek za Exchange.

V drugem primeru pa nameravajo na Švedskem s prehodom na odprto kodo na strežniškem področju v naslednji 5 letih prihraniti kar 20 milijonov EUR. Izračunali so tudi, da v njihovem primeru na področju strežniških rešitev odprtokodne rešitve znašajo le eno petino stroškov primerljivega komercialnega programja, v primeru baz podatkov, pa odprtokodne rešitve znašajo le eno sedmino stroškov. Do 70-odstotno znižanje stroškov programske opreme je s prehodom na odprto kodo dosegla tudi francoska policija, temu zgledu pa sledijo tudi njihovi kolegi na Nizozemskem, kjer...

200 komentarjev

Izšel Thunderbird 3.0

Thunderbird 3.0

vir: Ubuntu.si
Ubuntu.si - Kot poročajo na Ubuntu.si, je po več kot dveh letih izšla nova različica odprtokodnega poštnega odjemalca Mozilla Thunderbird.

Med glavnimi novostmi je izboljšan uporabniški vmesnik (vsebuje tudi zavihke), izboljšan iskalnik, izboljšano filtriranje e-pošte ter prenovljen sistem arhiviranja sporočil. Različica 3.0 uvaja tudi tim pametne mape (ang. Smart Folders), v katerih lahko enostavno kombiniramo pošto iz več poštnih e-računov.

Thunderbird 3.0 je na voljo za operacijske sisteme Linux, Windows in MacOS X. Slovenski prevod še ni na voljo, prav tako pa na novo različico še niso prenesli vseh nekaterih (pomembnejših) razširitev.

69 komentarjev

Boxee predstavil beta različico, Boxee Box

Boxee Box od spredaj...

vir: engadget
engadget - Pred približno mesecem smo govorili, da bo beta različica multimedijskega vmesnika, namenjena HTPC-jem, predstavljena 7. decembra, skupaj z njo pa tudi prvi, trdi Boxee Box. Predstavitev je normalno potekala v ponedeljek in servirala z vsemi napovedanimi novostmi.

Boxee Box, ki je nadvse zanimive oblike in popolnoma drugačen od prve digitalne ilustracije, bo za Boxee izdeloval D-Link. Z detajli so vsi vpleteni še skopi, a prvi sliki pokažeta, da bo naprava imela HDMI, Ethernet ter analogno in optično zvočno povezljivost. Na zadnji strani sta poleg prej naštetih priključkov tudi dva USB 2.0 priključka, v sprednjo stran pa je mogoče vtakniti pomnilniške kartice SD. Po uradnih podatkih naj bi...

10 komentarjev

Microsoft preiskuje črni zaslon smrti

BBC - Tako imenovani modri zaslon smrti je že stari znanec v Microsoftovih operacijskih sistemih, ki se pojavi takrat, ko si sistem po napaki ne more opomoči, zato se iz preventivnih razlogov ustavi. V povsem novem in ličnem Windows 7 pa se pojavlja še črni zaslon smrti, ki se iz sedaj še neznanih razlogov pojavi po prijavi uporabnika v sistem. Zaslon je dobesedno črn, saj je povsem prazen. Trenutno prvi osumljenec je varnostna posodobitev, ki je bila izdana 10. novembra, in bi naj povzročila te težave v Windows XP, Visti in Sedmici.

Podjetje Prevx, ki prav tako študira omenjene težave, pravi, da so našli že vsaj 10 okoliščin, v katerih lahko pride do napake. Dodajajo, da je napaka tako stara, da se pojavlja celo v Windows NT in vseh nadaljnjih verzijah. Microsoftov predstavnik za stike z javnostmi je dejal, da težavo že preiskujejo in da naj uporabniki ob težavah kontaktirajo podporo uporabnikov. Popravka v Redmondu niso izdali, saj naj za napako ne bi bili odgovorni.

31 komentarjev

Izšel Inkscape 0.47

Inscape 0.47

vir: Ubuntu.si
Ubuntu.si - Vsi navdušenci nad oblikovanjem se bodo gotovo razveselili izida urejevalnika vektorske grafike Inkscape 0.47.

Nova različica Inkscapea, je na voljo za operacijske sisteme Linux, Windows in MacOS, prinaša številne novosti. Izpostavimo lahko samodejno shranjevanje, samodejno glajena vozlišča, nove zmožnosti orodju prilagajanja ter novi učinki poti (tudi šrafiranje), izboljšan izvoz v PS in EPS format, veliko novih razširitev ter še številne druge izboljšave.

14 komentarjev

Estonija objavila varnostna orodja pod EUPL licenco

Heise - Estonski Narodni Center za Informatiko (RIA) namerava svoji orodji za nadziranje interneta izdati pod odprtokodno evropsko licenco EUPL, ki je med drugim nadvse podobna licenci GPL ter se popolnoma sklada z zakonodajo vseh 27 držav članic Evropske Unije. Vsa koda, izdana pod licenco EUPL, se lahko brez težav izda tudi pod licenco GPL, poleg nje pa še pod licenco CeCILL, Eclipse Public License, Common Public License Open Software License.

Orodji, o katerih teče beseda, sta Snort4All, s katerim zaznavajo vdore v sisteme in druge neljube pripetljaje na državnih omrežjih, ter Abuse Helper, ki je nekakšen upravljalnik prijavljenih primerov vdorov in drugih incidentov. Nekoliko več pa na Heise Online.

16 komentarjev

Izšel FreeBSD 8.0

FreeBSD 8.0 v akciji

Slashdot - Ta teden je izšla osma verzija odprtokodnega operacijskega sistema FreeBSD. Gre za drugi najpopularnejši odprtokodni sistem, takoj za nešteto okusi Linuxa, ki se je razvil iz Unixa. Od zadnje večje revizije (7.0) je preteklo poldrugo leto, tako da je novosti kar nekaj. Med njimi izpostavimo podporo za Xen DomU, ZFS v13, nov stack za USB, vimage (virtualization container), binarno združljivost s Fedoro 10, kar omogoča poganjanje aplikacij za Linux, denimo Flash 10, GNOME 2.26.3 in KDE 4.3.1, Firefox 3.5.5 in tako dalje. Brezplačen prenos je že mogoč, najbolje ga je opraviti s slovenskega zrcalnega strežnika ali omrežja torrent.

25 komentarjev

Kindle dobil uradno PDF podporo, daljšo avtonomijo

Kindle 2

vir: engadget
engadget - Najnovejša različica firmwarea z oznako 2.3 drugi generaciji običajnih Amazonovih e-bralnikov Kindle ter večjim, Kindle DX, prinaša izboljšan pregledovalnik dokumentov PDF, za Kindle 2 pa tudi močno izboljšano avtonomijo. Firmware, plod polletnega razvoja in testiranja, starejšemu pregledovalniku PDFjevomogoči zoomiranje v dokumentih, kar jih v večinoma končno naredi berljive. Pred tem je bil pregledovalnik, v katerem so bili zaradi nezmožnosti prilagajanja zooma PDF dokumenti skoraj neberljivi, nameščen skoraj izključno zaradi bogatejšega nabora funkcij v specifikacijah. Avtonomija Kindle...

8 komentarjev

Izšla Fedora 12

Fedora 12

Slo-Tech - Izšla je nova verzija Linuxove distribucije Fedora. Dvanajstica s kodnim imenom Constantine je kot običajno luč sveta ugledala šest mesecev po izidu prejšnje različice. Hkrati je to opomnik uporabnikom predprejšnje verzije (Fedora 10), da jo bodo vzdrževali le še mesec dni, nato pa bo potrebno sistem nadgraditi. Nova verzija tudi tokrat prinaša kar nekaj novosti in izboljšav: hitrost, manjše in hitrejše posodobitve, izboljšan NetworkManager, podporo novim grafičnim karticam, podpora Bluetooth avdio napravam, PackageKit in izboljšano podporo za tablete, če omenimo le najočitnejše. Programska oprema je posodobljena, to pomeni grafični okolji KDE 4.3 oz. Gnome 2.28 (s predogledom GNOME...

4 komentarji

The Secret of Monkey Island ima skrito vsebino

Izvorna različica...

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Lucasartsova odločitev oživitve slavne serije Monkey Island, ki se je začela z modernizacijo (zgolj grafično) prve igre, The Secret of Monkey Island, je botrovala odkritju dodatne vsebine v izvorni kodi. Vodja predelave, Adam Bormann, je vrstico za vrstico pregledoval staro kodo ter ob njej odkrival delovanje pogona SCUMM in ugotavljal, kako vključiti sistem nasvetov. Navdušen je bil nad načinom programiranja, saj je prvotna ekipa pod vodstvom Rona Gilberta in Tima Schaferja obdržala celotno izvorno kodo, ki je bila kadarkoli napisana, poleg vseh komentarjev, ki so do potankosti opisovali namen in delovanje posameznih delov kode. V primeru popravljanja hrošča so spisali nov del kode,...

15 komentarjev