» »

Google Loon kot prva pomoč zaživel v Portoriku

Google Loon kot prva pomoč zaživel v Portoriku

Slo-Tech - V Portoriku, ki si še vedno ni opomogel po pustošenju hurikana Maria pred mesecem dni, je Google uspel uresničiti napovedi in v zrak poslati floto svojih balonov Loon, ki so na otok prinesli lažji dostop do telekomunikacij. Iz Googla so včeraj sporočili, da so prve balone že spustili v zrak, da bodo v najbolj prizadete dele prinesli AT&T-jev internet. Trenutno so telekomunikacije na otoku vzpostavljene približno 62-odstotno glede na ravni pred povodnjo, z mobilnimi omrežji pa je situacija podpovprečna.

V Googlu poudarjajo, da je to ena večjih preizkušenj, saj so Projet Loon, ki sicer teče že v nekaj državah, vedno vzpostavili po temeljitih pripravah. V Portoriku ni bilo časa, zato gre za najhitrejšo vzpostavitev sistema brez predhodne priprave. Balone v nebo pošljejo v Nevadi, potem pa ti poletijo v Portoriko. Krmilijo jih z dvigovanjem in spuščanjem, tako da ulovijo ugodne vetrove, ki jih zanesejo na želeno lokacijo. Google uporablja napredno strojno učenje za izračun ustreznih manevrov, ki balone pripeljejo na želeno destinacijo. Seveda so morali poskrbeti tudi za prizemni del omrežja, ki je tudi nujno, da je signal LTE z balonov uporaben.

Baloni Loon lahko na nebu ostanejo do šest mesecev, pri čemer držijo tudi lokacijo. Prve obsežnejše preizkuse so izvedli na Novi Zelandiji, prvič pa so jih kot pomoč pri naravnih nesrečah uporabili letos v Peruju. Projekt v Portoriku je največji primer njihove uporabe za pomoč pri naravnih katastrofi. V Portoriku bo Loon omogočal povezavo LTE (band 8), ki jo bodo lahko uporabljali vsi naročniki AT&T s sodobnimi telefoni. Za uporabnike ne bo razlike, ali bodo priključeni na celico, ki jo oskrbuje delujoča zemeljska bazna postaja, ali na balonsko celico.

4 komentarji

MrStein ::

Odstavek o (ne)uspehih projekta bi bil dobrodošel.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Phantomeye ::

Tale Portoriko je postal poskusni zajec za alternativne metode. Kar je dobro - škoda, ker je bil 'kriterij' uničena infrastruktura.

ZigaZiga ::

Phantomeye je izjavil:

Tale Portoriko je postal poskusni zajec za alternativne metode. Kar je dobro - škoda, ker je bil 'kriterij' uničena infrastruktura.

Se strinjam. Lahko bi že ob rednem vzdrževanju posodabljali in pripravljali infrastrukturo za tehnologije prihodnosti in alternativne načine.

Tako pa v ZDA po vsakem večjem neurju popravljajo več 10 kilometrov daljnovodov, medtem, ko so mesta brez elektrike - lahko bi že zdaj kot local backup power supply uporabili fotovoltaične celice in Tesla Powerwall ali kaj podobnega. V prihodnosti pa tudi kot pomožni ali glavni vir elektrike.

Pa to je samo ideja za elektriko. Kaj bi vse se dalo narediti še pri telekomunikacijah itd.

dexterboy ::

V vsakem primeru dejanje, ki si zasluži vsako pohvalo.
Kar se pa tiče Portorika, pa si poglejte na netu, kakšen odnos imajo Mati ZDA do svoje hčere.
( Le kdo bi si želel imeti takšno mačeho )
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Loon spet na pomoč Peruju

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
53410 (2518) Sakin
»

Google Loon v prvem komercialnem poskusu v Kenijo

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
69275 (8575) djabi
»

Google Loon leti na pomoč Portoriku

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
167383 (6362) thom4s
»

Project Ara ali modularni pametni telefon gre na test v Portoriko (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
9227770 (19699) kpkp
»

Google Loon osvaja Indonezijo in še svet

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
56163 (5030) tikitoki

Več podobnih tem