»

CES 2024: LG in Samsung predstavila prosojna televizorja

The Verge - V Las Vegasu se je začel prvi letošnji dogodek na področju računalništva in zabavne elektronike, ki je že tradicionalno CES. V naslednjih dneh nam bodo torej družbo delale novice o prihajajočih izdelkih ali zgolj bizarnih napovedih, med katerimi velja najprej omeniti prozoren televizor. LG je predstavil OLED Signature T TV, ki meri 77 palcev po diagonali in skozi katerega vidimo.

LG pravi, da predstavljeni izdelek še ni dokončen, torej gledamo delujoč prototip, a končni izdelek ne bo bistveno drugačen. Na voljo bo še leto, cene pa niso razkrili, ker bi verjetno odgnali dobršen del zanimanja. Pričakovati je šestmestne številke (LG OLED R je leta 2021 stal 100.000 dolarjev). Televizor je prosojen, ko je vključen ali izključen, seveda pa lahko prikazuje tudi poljubno sliko. Na ta način ga lahko uporabljamo kot televizor ali pa kot ozadje. Televizor ni popolnoma prozoren, je pa blizu temu. Če želimo, pa lahko postane tudi klasičen, saj ima v škatli zvito klasično črno ozadje, ki ga s...

13 komentarjev

Želite postrani monitor? Vzemite Linux

Slo-Tech - Že dolgo časa znajo vsi operacijski sistemi uporabljati zaslone v pokončnem ali ležečem načinu, vmesnih kotov pa ne obvladajo. Uporabnikov, ki bi to želeli, sicer ni mnogo, a nekateri programerji potrebujejo tudi takšne nekonvencionalne nastavitve. Edini operacijski sistem, ki kaj takšnega dopušča, je za zdaj Linux. Že pred dvema letoma je uporabnik xssfox analiziral, kako je uporabljati monitor, če je ta zasukan za poljuben kót, in ugotovil, da 22° prinaša nekaj prednosti. A kakor tedaj tudi danes Linux ostaja edini operacijski sistem, ki to zmore.

Pri monitorjih je sicer okusov mnogo, segajo pa od enega monitorja do več monitorjev, ultraširokih monitorjev, ukrivljenih monitorjev in seveda vseh možnih postavitev in rotacij. Za slednjo varianto je uporaben program xrandr (x resize and rotate), ki na Linuxu omogoča rotacije s korakom 1°. V nekaterih primerih so pisave čudno razmazane - zasloni so konec koncev še vedno sestavljeni iz točk - obstajajo pa tudi prav posrečene...

29 komentarjev

Razvoja televizorjev LCD je konec

Slo-Tech - Po mnenju podjetja Merck, ki je vodilni proizvajalec in dobavitelj tekočih kristalov za zaslone, ki jih na primer proizvajata Samsung in LG, je tehnologija dosegla vrhunec. Razvoja je konec, raziskave in investicije pa so se že preusmerile v tehnologije, kot sta microLED, OLED, ali pa v microLED. Klasični LCD-ji ne morejo več konkurirati novejšim tehnologijam, zato nadaljnji razvoj ni več smiseln, ugotavljajo v industriji. Novejše tehnologije so preprosto boljše.

To seveda ne pomeni, da bodo LCD-ji izginili. Povpraševanje po poceni zaslonih, denimo televizorjih ali zaslonih LED-LCD, še obstaja in v nekaterih primerih predstavljajo najekonomičnejšo rešitev. A ni pričakovati, da bi jih bilo možno izboljšati na način, ki bi prinesel otipljive koristi. Tudi sama proizvodnja tekočih kristalov se ne bo ustavila, so povedali v Mercku, saj jih uporabljajo na primer v oknih, ki se lahko zatemnijo, v antenah in podobno. A vsi ti odjemalci so s trenutno tehnologijo zadovoljni.

Televizorji...

15 komentarjev

Meta predstavila Quest 3, a zaposleni niso navdušeni

Slo-Tech - Medtem ko je Meta ta teden napovedala naslednika znamenitega Quest 2, ki naj bi izšel 27. septembra, zaposleni nikoli niso bili zares navdušeni nad tem izdelkom. Za petsto dolarjev bo na voljo naprava, ki bo skoraj pol lažja od predhodnika, vsled novega SoC-a Snapdragon pa dvakrat zmogljivejša. V osnovi verziji bo imela 128 GB prostora za shranjevanje. Istočasno se bo Quest 2 pocenil s 300 na 100 dolarjev, zato bo morda še bolj privlačen od novinca.

A povedno je, da v Meti ne vlada zanimanje za uporabo te tehnologije. Med epidemijo se je zdelo, da bodo virtualni sestanki postali nova normalnost in nekaj časa so res bili, a zlasti v zoomovski verziji, ko so bili sodelujoči sključeni pred kamere v prenosnih računalnikih. Virtualni sestanki še obstajajo, a v Meti se Quest ne uporablja, poroča Bloomberg. Več zaposlenih je povedalo, da sestanki potekajo brez tega. Celo v oddelku za VR se jim večinoma izognejo. Nekatere skupine so preizkusile VR, a so prakso opustile, ker so bili...

13 komentarjev

Meta snuje cenejšo različico Questa

vir: Meta
The Verge - Pri mediju The Verge so se dokopali do interne predstavitve, na kateri so v Meti razgrnili načrte na VR in AR področju. Čeprav gre za neuradne podatke, lahko pomagajo pri orientaciji ob nakupovanju tovrstnih naprav.

Mark Zuckerberg na področji navidezne in obogatene resničnosti naslanja usodo svojega podjetja, zato je - karkoli si že mislimo o njem - vselej smiselno pregledati Metine načrte, sploh če smo navdušenci nad navidezno resničnostjo ali razmišljamo o nakupu prve VR naprave. Doslej smo že vedeli, da nameravajo naočnike Quest 3, naslednike izjemno popularne dvojke, lansirati proti koncu letošnjega leta. Pri Vergu pa so pridobili interno prezentacijo, ki so jo v podjetju priredili prejšnji teden, in pričevanja zaposlenih, ki kažejo na nekaj zanimivih modelov, ki jih doslej še nismo poznali. V prvi vrsti je to cenejša različica iz linije Quest, ki naj bi prispela prihodnje leto. To pomeni, da se serija s trojko verjetno veji v cenejšo in dražjo smer, saj so na dogodku...

5 komentarjev

Samsung predstavil tipalo, ki bo verjetno v prihajajočem Galaxyju S23

Samsung - V Samsungu so pokazali nov 200-megapikselni senzor za telefonske kamere, ISOCELL HP2. Gre sicer že za tretje tipalo takšne sorte, toda letos ga bomo celo prvič videli v njihovih paradnih telefonih.

Aktualni Samsungovi Galaxyji S22 Ultra imajo 108-megapikselno glavno svetlobno tipalo, kar je nekam nenavadno, saj so Korejci že predlani prestavili prvo 200-megapikselno tipalo, ISOCELL HP1, lani pa še naslednika, HP3. Kljub nekam nerodnemu nazivu je pred dnevi pokazani ISOCELL HP2 tretji v tej seriji senzorjev, kjer številka nakazuje velikost posamezne pike. Medtem ko pri HP1 znaša 0,64 mikrometra in pri HP3 0,56 mikrometra, je piksel pri HP2 velik 0,6 mikrometra. Ker slike v ločljivosti 8K zahtevajo nekaj čez 33 MP, seveda smisel tolikšne množice pik senzorja ni v snemanju podob z 200 milijoni pikslov, temveč v prilagodljivosti tipala na različne svetlobne razmere, pa še kak dodaten bonbonček. Tehnologija, ki jo Samsung imenuje Tetra2pixel, namreč omogoča združevanje od štirih do...

7 komentarjev

Samsung predstavil nove monitorje linije Odyssey

Samsung - Pri Samsungu so najavili nova člana serije igričarskih zaslonov Odyssey - prenovljenega Neo G9 in pa OLED G95SC, s čimer nadaljujejo trend raztegovanja že tako velikanskih naprav.

V četrtek se začenja letošnji lasvegaški sejem CES in čeprav naj bi večina tiskovnih konferenc potekala šele v sredo, skušajo nekatera podjetja z najavami malo prehiteti in ukrasti nekaj pozornosti. Prvi med njimi Samsung, kjer so predstavili novosti med prestižnimi izvedenkami svojih zaslonov. To v prvi vrsti pomeni linijo Odyssey, kjer najdemo najbolj predimenzionirane igričarske monitorje. Na vrhu je Neo G9, ki ga vsakič tradicionalno malo posodobijo. Letošnja različica bo tako zrejena na kar 57 palcev, z ukrivljenim panelom ločljivosti 7680×2160 - se pravi, gre za zaslon razmerja 32:9. Z njim so sicer podražili že lanskega novembra na AMDjevi predstavitvi grafičnih kartic arhitekture RDNA 3, kjer smo prvič lahko videli nenavadno oznako "8K", ki je seveda zavajajoča, saj ima zaslon le pol toliko pik...

22 komentarjev

Naočniki PSVR 2 prispejo konec februarja

Playstation - Pri Sonyju so naposled naznanili datum prihoda druge generacije VR naočnikov za Playstation. PSVR 2 bodo na voljo 22. februarja prihodnje leto, z nalepko 600 evrov.

PSVR 2, Sonyjevi naočniki za navidezno resničnost, namenjeni spregi s konzolo Playstation 5, prispejo skoraj natančno dve leti po tistem, ko so jih prvič najavili. Od tedaj so nam po kapljicah kazali njihovo podobo in raznorazne tehnične ter uporabniške bonbončke, zdaj pa je jasno tudi to, da naprava ne bo zasoljena. 600 evrov je sicer videti več kot 500, kolikor je na štartu stala prva generacija naprave, toda treba je upoštevati inflacijo in dejstvo, da pri prvih PSVR poleg nismo dobili še potrebne kamerice in paličic Move, pri dvojki pa bodo v škatli tudi kontrolerji Sense, medtem ko je orientacija v prostoru vgrajena. Ob robu so najavili še 11 novih iger, od katerih bo šesterica na voljo za prednaročilo že 15. novembra, tako kot tudi sami naočniki. Škatla, ki bo vsebovala tudi Horizon Call of the Mountain, bo...

10 komentarjev

Novi televizorji 8K porabijo več energije, kot dovoljuje EU

Slo-Tech - Predlanska uredba Evropska unije je zaostrila pogoje in zahteve za okoljsko primerno zasnovo za elektronske prikazovalnike slike, kamor uvrščamo tudi televizorje. Lanska delegirana uredba pa je spremenila še zahteve za označevanje energetske učinkovitosti naprav, in sicer je lestvico premaknila navzgor. Strožji pogoji za prodajo bodo začeli veljati 1. marca prihodnje leto, kar bi lahko v EU povsem blokiralo prodajo najnovejših televizorjev z ločljivostjo 8K.

Proizvajalci že svarijo, da se strogim merilom ne bodo mogli prilagoditi. Opozarjajo, da je bila uredba napisana z mislijo na televizorje v ločljivostih HD ali 4K, medtem ko za 8K poraba energije poskoči. To je pričakovano, ker imajo ti televizorji štirikrat več pik, ki jih je treba krmiliti in osvetljevati. Po trenutni veljavni zakonodaji lahko televizorji OLED porabijo nekoliko več energije, microLED in 8K pa so izvzeti, a od 1. marca 2023 ni predvidenih več nobenih izjem. Težave bi lahko imeli tudi nekateri modeli 4K.

Po...

85 komentarjev

Premijski AR naočniki Quest Pro pridejo konec oktobra

vir: Meta
Meta - V Meti so na konferenci Connect 2022 pokazali dolgo pričakovane naočnike za obogateno resničnost Quest Pro. Gre za napredno in drago napravo, ki stane 1800 evrov in je očitno namenjena razvoju Zuckerbergove zamisli o metaverzumu.

Da bodo prihajajoči Metini naočniki za navidezno resničnost Quest Pro, ki smo jih sprva poznali tudi pod kodnim nazivom Project Cambria, premijska naprava, vemo že nekaj časa, a da bodo prebili cenovno mejo poldrugega tisočaka, je bržkone presenetilo tudi marsikaterega VR navdušenca. Natančneje, cena v ZDA brez davka znaša 1500 dolarjev, trenutna situacija na finančnih trgih pa to na Stari celini prevede v zasoljenih 1800 evrov. Prednaročila so že odprta, prvi srečneži pa bodo naprave prejeli 25. oktobra. Toda v zameno bodo dejansko dobili sistem, na katerem bi bilo nemara mogoče graditi prihodnost, kakršno Mark Zuckerberg in somišljeniki opevajo kot metaverzum, torej kot naslednjo stopnjo vsemrežja, kjer se brezšivno mešata realnost in navidezna...

29 komentarjev

Pico 4 je kitajski izzivalec Questa 2

Road to VR - Kitajski Pico bo svoje najnovejše VR naočnike Pico 4 lansiral v Evropi in namerava z agresivno cenovno politiko neposredno tekmovati z naočniki Quest 2.

Meta (oziroma tedaj še Facebook) je z neožičenimi VR naočniki Quest področje navidezne resničnosti za domače uporabnike pred slabimi štirimi leti pognala na novo raven. Medtem ko je prvo generacijo modernega vala VRa zaznamoval kup neprilik, kot so nadležen kabel, potreba po močnem računalniku, visoka cena in ukvarjanje s "svetilniki" za sobno orientacijo, pa Quest in njegov naslednik, Quest 2, označujeta trenutek, ko so se VR naočniki prelevili iz naprav za tehnološke navdušence v dejansko potrošno elektroniko. Ključ je v samostojnem delovanju, oziroma z opcijsko brezžično sprego s PCjem, ter orientaciji v prostoru z IR kamericami. Meta jih je - in jih tudi še po nedavni podražitvi - prodajala pod ceno, s tem pa je tekmece, kot sta HTC in Lenovo, prisilila, da so se namesto na domače uporabnike osredotočili na višjecenovni del...

1 komentar

Tudi na kemijski olimpijadi trije broni za Slovenijo

vir: ZOTKS
ZOTKS - V ponedeljek se je zaključila tudi 54. mednarodna kemijska olimpijada, ki bi bila morala letos potekati v Tjandžinu na Kitajskem, a so jo zaradi pandemija izvedli na daljavo. Slovenijo so med skoraj 330 tekmovalci iz 84 držav zastopali Dane Jemc, Matej Nastran in Patrik Potočnik (Gimnazija vsi Škofja Loka), ki so osvojili tri bronaste medalje, ter Nina Cankar (Gimnazija Kranj), ki je osvojila pohvalo.

Letošnje tekmovanje je potekalo na daljavo, zato so se slovenski tekmovalci pomerili na ljubljanski kemijski fakulteti. Pod budnim očesom organizatorja na daljavo, kamer in nadzornikov v predavalnici so reševali zapletene teoretične naloge z vseh področij kemije, za kar so imeli pet ur časa. Da je bilo vzdušje bolj olimpijsko, sta v Sloveniji tekmovali tudi ukrajinska in madžarska ekipa. Kadar tekmovanje poteka v živo, so en tekmovalni dan na sporedu tudi eksperimentalne naloge v laboratoriju, kar bo - upajmo - tudi prihodnje leto.

Prihodnje leto bo olimpijada v švicarskem Zürichu....

2 komentarja

Naočniki Quest kmalu ne bodo več potrebovali Facebook računa

vir: Oculus
Slo-Tech - V Meti so naposled razložili, s čim nameravajo zamenjati osovraženo povezavo svojega VR ekosistema z družbenim omrežjem Facebook, v katero so uporabnike prisilili pred dvema letoma. Avgusta prično uvajati račune Meta, ki bodo povezani z okoljem Horizon.

Poleti 2020 so v takrat še Facebooku potegnili eno od bolj kontroverznih potez in zaukazali združitev Oculusovega računa s Facebookovim; poseg je tisto jesen postal obvezen za imetnike naočnikov Quest (2), medtem ko bi morali lastniki starejših modelov to storiti do leta 2023. Zamisel je bila sicer za Zuckerbergovo politiko mešetarjenja z osebnimi podatki čisto logična: naočniki Quest 2 se prodajajo pod ceno, seveda v zameno za ... opazovanje naših Facebook računov. Toda vsesplošen odpor je podjetje lani vendarle prepričal, da mora najti drugo pot, saj je praksa povzročala kup problemov; tako so se denimo tisti, ki so bili zaradi tega ali onega razloga brcnjeni s Facebooka, znašli z neuporabno napravo na glavi.

Sedaj vemo, kakšna...

7 komentarjev

Zuckerberg pokazal kopico prototipnih naočnikov

vir: Meta
Meta - V Metinem oddelku Reality Labs so razložili, v katere smeri peljejo razvoj VR in AR naprav. Zanimivosti so predvsem tehnične, saj prikazanih novosti v dejanskih izdelkih ne bo še lep čas.

Reality Labs je oddelek Mete za razvoj tehnologij za navidezno (VR) in obogateno (AR) resničnost. Tam naj bi delala skoraj petina vseh zaposlenih v podjetju, ali približno 17.000 oseb, kar odraža dejstvo, da Mark Zuckerberg prihodnost Mete močno naslanja na prihodnja VR okolja, ki jih popularno imenujemo metaverzumi. Vsekakor v ta namen ogromno zapravlja: v prvem letošnjem četrtletju so stroški Reality Labs znašali slabe tri milijarde dolarjev. V začetku tega meseca so sicer sporočili, da bodo prvo različico Metinih AR naočnikov, s kodnim nazivom Orion, prejeli zgolj razvijalci, saj da je za splošno potrošnjo predraga in še preveč nedodelana. Navadnim smrtnikom bo tako namenjena druga generacija te tehnologije, z delovnim imenom Artemis, toda še prej, predvidoma naslednje leto, nameravajo...

29 komentarjev

Samsungovi televizorji v testih lažejo

Slo-Tech - Samsung so ponovno zalotili pri manipuliranju in zavajanju uporabnikov, in sicer to pot pri televizorjih. Goljufanje ima pri tem južnokorejskem velikanu že dolgo brado, saj so na primer pred devetimi leti zavajali pri testih Galaxyja Note 3, pred kratkim pa na primer pri Galaxyju S22.

Za zdaj vemo, da televizorji S95B in QN95B zaznajo, kdaj jih ocenjujejo ocenjevalci in tedaj začasno preklopijo v boljši način delovanja. Testi se običajno izvajajo v oknih, ki zavzamejo deset odstotkov površine zaslona. Zato je Samsung sprogramiral televizorje tako, da tedaj začasno povečajo svetlost (s 1300 na 2300 nit). To obnašanje se pojavi izključno, kadar testni vzorec teče na 10 odstotkih zaslona, ne pa recimo na 9 odstotkih ali pri normalni uporabi - tedaj sveti s 1300 nit. Zdi se, da je Samsung računal na to, da večina uporabnikov po nakupu posebej ne nastavlja televizorja, zato ne bodo opazili, da iz njega ni možno iztisniti toliko kot v testih. A na internetu so prevaro razkrinkali. Poleg...

28 komentarjev

Prihajajo 500-herčni monitorji

vir: ASUS
Slo-Tech - Asus in Nvidia sta med Computexom najavila prvi monitor s hitrostjo osveževanja 500 Hz. Acer pa je naposled pričel predstavljati izdelke na podlagi sodelovanja s firmo SpatialLabs, ki prinašajo 3D sliko brez očal.

Trenutno so igričarski monitorji z osveževanjem hitrosti 360 hercev zadnji krik mode za tiste, ki v tekmovalnih streljankah počnejo noscope headshote iz obrata. Tehnologijo sta pred dvema letoma predstavila Asus in Nvidia - in štorijo želita letos ponoviti, tokrat s 500-herčnim zaslonom. Ta ima trenutno še delovni naziv ROG Swift 500 Hz, saj končni datum prihoda in cena še nista znana, bi pa naj ga v trgovinah videli še pred božičem. Prav tako ne vemo natančno, kdo proizvaja panel, toda znaki kažejo na AU Optronics, ki je v začetku maja že pokazal podoben 480-herčni panel, o katerega razvoju so sicer spregovorili lani. To pomeni, da bo Asusova rešitev bržkone samo malo navita izvedba in gre pri vsem skupaj predvsem za tržno potezo, s katero želi podjetje prehiteti...

18 komentarjev

Sony pokazal dizajn PSVR 2

Playstation - Po januarski najavi strojnih lastnosti naočnikov PSVR 2 so pri Sonyju zdaj napravo naposled pokazali v vsej plastični lepoti.

V začetku leta, ob sejmu CES, Sonyjevi oblikovalci menda še niso povsem dorekli dizajna druge generacije VR naočnikov za konzole Playstation, zato so v Las Vegasu govorili zgolj o strojnih podatkih prihajajočih PSVR 2. To, ali pa podjetje v sodobni maniri informacije pač dozira po kapljicah. Navsezadnje so kontrolerje prvič pokazali že lani. Le poldrugi mesec po Cesu namreč imamo tudi prve slike naprave, ki bo na Playstationu 5 skrbela za navidezno resničnost. Oblika predstavlja nekakšno mešanico prve inačice in pa Questa 2; snovalci so ohranili zamisel vizirja, ki "visi" na nastavljivem naglavnem obroču, kar se je pri prvem PSVR dobro obneslo. Hkrati so opazne štiri standardno razpostavljene infrardeče kamerice za zunanjo orientacijo in zaznavanje gibalnih ročnih kontrolerjev, s prav tako že precej domačo obročasto obliko.

Naočniki naj bi bili nekaj lažji...

0 komentarjev

Playstation VR 2 bo strojno zmogljiv

Playstation - Pri Sonyju na Cesu žal še niso pokazali novih VR naočnikov za Playstation, so se pa razgovorili o njihovih specifikacijah.

Da bo Playstation VR gotovo dobil drugo generacijo, vemo že od lani, toda pri Sonyju niso hiteli, da bi platformo lansirali čim bližje prihodu PS5. Tudi po letošnjem lasvegaškem sejmu še ni jasno, ali prispe letos ali prihodnje letu, pa tudi ne, kako bo videti, so pa Japonci razkrili osnovne tehnične značilnosti, ki so navdušile. Playstation VR 2, kar je sedaj tudi uraden naziv, bo nosil HDR OLED zaslon z ločljivostjo 2000×2040 pik na oko, osveževanjem 90 ali 120 hercev in zornim kotom 110 kotnih stopinj. S štirimi kamericami za zaznavanje okolice ne bo potreboval zunanjih svetilnikov za orientacijo v prostoru, še vedno pa bo strojno odvisen od konzole, do katere pa bo tokrat vodil enoten USB-C kabel, kar bo elegantnejše. Poleg seveda prispejo novi gibalni kontrolerji.



Naprava bo imela tudi bonbončke, ki so danes še rezervirani za čelo napredka: zaznavanje...

19 komentarjev

Samsung naposled predstavil tehnologijo QD-OLED

Samsung Display - Na sejmu CES smo po treh letih draženj končno lahko videli prve televizorje in monitorje na podlagi zasnove QD-OLED, ki združuje organske svetleče diode s kvantnimi pikami in bi lahko bila nova osrednja tehnologija v tej industriji.

Leta 2019 so pri Samsung Displayju namignili, da testirajo prikazne panele, ki vsebujejo tako organske svetleče diode (OLED) kakor kvantne pike. To so delci polprevodnika, ki se obnašajo podobno kot atomi: imajo diskretna energijska stanja in izsevajo svetlobo določenih valovnih dolžin. Kvantne pike sicer že lep čas uporabljajo v spregi s klasičnimi LCD paneli, in sicer v obliki tankega polimernega filma, s katerim ojačajo barve, čemur skupina na čelu s Samsungom tržno pravi QLED. QD-OLED pa gre dlje, saj je tu film kvantnih pik, ki ga dobijo z brizgalnim tiskanjem, veliko gostejši in natančno poravnan z virom svetlobe, to je diodami OLED. Struktura panela za ozadno osvetlitev uporablja organske diode modre svetlobe, ki jim v dveh od treh podpikslov...

38 komentarjev

LG v zaslone OLED uvaja devterirane organske spojine

LG Display - Pri LG Displayju so naznanili tehnologijo OLED EX, s katero so se lotili ene največjih hib organskih svetlečih diod, slabe svetlosti nasproti tehnologiji LCD.

Tehnološki sejem CES se kljub tegobam zaradi pandemije novega koronavirusa danes vendarle začenja v stvarni obliki - toda precej okrnjen. Veliko pomembnih akterjev, med njimi Lenovo, OnePlus, Google, Microsoft in drugi, so se fizični prisotnosti odpovedali v zadnjem trenutku in organizatorji so morali v odgovor dogodek za en dan skrajšati, tako da se konča že v petek. LG, Samsung in Sony so ostali zvesti tradiciji prisotnosti na licu mesta in pri prvih bo moč poleg raznoraznih konceptnih projektov videti tudi nove televizorje z nalepko OLED EX. Pod oznako se skriva nova generacija LGjeve tehnologije organskih svetlečih diod, ki naj bi zmogla 30-odstotno povečanje svetlosti; ker trenutne naprave dosegajo okoli 600 nitov, to verjetno pomeni nove vrednosti v okolici 800 nitov. Gre za izjemno pomembno reč v tekmi s konkurenco,...

56 komentarjev

Znamka Oculus se poslavlja

Project Cambria

vir: Meta
Meta - Čeprav je najava, da se je Facebook preimenoval v Meto, pobrala večino pozornosti, pa je dogodek Connect 2021 postregel še z mnogimi zanimivostmi s področja navidezne resničnosti.

Zuckerbergova uvodna predstavitev (krajši video povzetek) na štartu konference Connect 2021 je najavo preimenovanja krovnega podjetja postavila šele na sam konec, zato je bilo treba na dodatne detajle počakati na objave ter srečanja, ki so sledili. Ker nov naziv izraža predvsem deklarirano usmeritev proti metaverzumu, katerega obvezna komponenta je tehnologija navidezne resničnosti, ni posebej nenavadno, da bodo znamko Meta v bližnji prihodnosti nalepili tudi na svoje VR naočnike. Ime Oculus se tako poslavlja in naj bi ga postopno umaknili preko leta 2022, ko bodo naočniki Oculus Quest 2 postali Meta Quest 2. Če je kdo ob tem pomislil, da bi lahko na smetišče romala tudi dejanska povezava s Facebookom, v katero smo trenutno ob rabi naočnikov prisiljeni, se ni preveč zmotil, kajti v podjetju za prihodnje...

0 komentarjev

Oculus je odklenil naočnike Go

vir: Oculus
Oculus - Trud Johna Carmacka, da bi po koncu aktualnosti odklenili Oculusove VR naočnike Go, je poplačan, kajti v podjetju so izdali inačico OSa s superuporabniškim dostopom.

Oculusova linija VR naočnikov Quest je uspešnica, zato je bilo logično, da bodo njihove predhodnike, Oculus Go, upokojili - to se je tudi zgodilo s koncem lanskega leta. A kar je za tržnike končana zgodba, je lahko za tehnološke zanesenjake šele začetek novega poglavja. John Carmack, ki v podjetju trenutno opravlja vlogo "svetovalnega CTOja" (ker se je sicer preusmeril v raziskovanje strojnega učenja), si je tako že dlje časa prizadeval, da bi ob koncu prodaje Go odprli in sleherniku omogočili superuporabniški dostop do strojnega drobovja. To je koristno v več ozirih; kot prvo omogoča posodabljanje programja tudi po koncu uradne podpore za napravo, seveda pa odpira vrata tudi raznoraznim modifikacijam, saj lahko z root dostopom spreminjamo delovanje čipov in drugih elementov.

V rabi naj bi bilo sicer nekaj čez 2...

4 komentarji

HTC predstavil lahkotnejše VR naočnike Vive Flow

HTC Vive - Pri HTCju bodo novembra lansirali VR naočnike Vive Flow, ki se precej razlikujejo od običajnih igričarskih naprav te vrste, saj so namenjeni ljudem, ki se jim današnji VR v splošnem zdi preveč neroden.

Navidezna resničnost se skozi stalne evolucijske posodobitve vztrajno drži pri življenju, a je še zmeraj presneto nišna panoga. Še vedno eden poglavitnih vzrokov za to leži v VR naočnikih, ki so skoraj desetletje po prihodu prvih testnih riftov še zmeraj razmeroma okorni, naporni za rabo in preveč usmerjeni v igričarjenje. V HTCju so zato zasnovali napravo za osebe, ki bi v VR raje počeli ... kaj drugega in za to obenem ne bi radi žrtvovali svojega vratu. Vive Flow so samostojni VR naočniki, ki so manjši in lažji od Vive Focusa 3 ali Oculusovega Questa 2, saj tehtajo le 189 gramov. Resolucija zaslonov je verjetno 1600×1600 na oko - podjetje pravi "3,2K", s frekvenco osveževanja 75 hercev in zornim kotom 100 stopinj. Poganja jih Snapdragon XR1 s 4 GB Rama. Nabor senzorjev vsebuje...

1 komentar

Facebook in Ray-Ban lansirala pametna očala

Facebook - Facebook in Ray-Ban sta predstavila prvi sad sodelovanja, katerega cilj je v prihodnosti napraviti AR očala. Ray-Ban Stories to še niso, kajti gre za preprostejša očala s kamero.

V zadnjih letih se je udomačila napoved, da bomo naslednike pametnih telefonov nosili na glavi - to bodo slušalke, očala in še kakšen podoben kos opreme - vse pametno, seveda. Svoja AR očala naj bi snovali v Applu, tudi Google načrtuje vrnitev po deloma neuspešnem eksperimentu z Glassom, Snapova linija očal Spectacles pa že koraka v četrto generacijo. Da ne bi ostali zadaj, so se v Facebooku pred dvema letoma povezali s korporacijo EssilorLuxottica, ki ima pod seboj okrog štiri petine vseh znamk očal na svetu in s tem precej podobne težnje kot oni. Prvi rezultat sodelovanja so sedaj očala pod Ray-Banovo znamko, Stories. (Ne moremo mimo dejstva, da gre tako v konceptu kot imenu za posnemanje Snapa, kar je nasploh Facebookov šport.)



Facebook je tokrat prispeval strojno drobovje, Ray-Ban pa dizajn, saj je...

23 komentarjev

Samsungovo 200-megapikselno tipalo združuje do 16 pik

Samsung - Samsung je predstavil nov senzor za telefonske kamere, ki vsebuje kar 200 milijonov pik, toda v ospredju je zmožnost združevanja šestnajstih pikslov.

Čeprav dobro vemo, da samo množenje pik v fotografskih senzorjih telefonov zlepa ni zadosten dejavnik za izboljšanje kvalitete podob, pa dirka v višanju tega števila ne pojenja. Pri Samsungu so predstavili tipalo Isocell HP1, ki vsebuje 200 milijonov pik, in sicer v formatu 1/1,38 palca, kar pomeni 0,64 mikrometra na piksel. S tem gre v bistvu za podobne sorte tehnologijo kot v senzorju Isocell JN1, ki so ga predstavili junija, le da na početverjeni površini. Doslej je bil Samsungov rekorder Isocell HM3 s 108 megapiksli, medtem ko v industriji klasičnih digitalnih fotoaparatov seveda poznamo še večje, saj so tam lahko večjih dimenzij.

Toda osrednja zanimivost Isocella HP1 je zmogljivost združevanja (pixel binning) do šestnajstih pik - poleg režimov brez združevanja in že poznanega s spajanjem štirih pik. Telefon bo tako lahko glede...

8 komentarjev

Samsung lahko na daljavo onesposobi prodane televizorje

Samsung - Da pametne naprave, ki so priključene v internet, v resnici nikoli niso povsem naša last, ugotavljajo tudi lastniki Samsungovih televizorjev. Povod za ugotovitev je bila sicer velika tatvina televizorjev iz skladišč v južnoafriški provinci KwaZulu-Nata, ki so je neznanci izvedli 11. julija letos. Kdor ima doma televizor iz tega ropa, bo ob priključitvi na internet razočarano strmel v črn zaslon, saj je Samsung blokiral serijske številke teh televizorjev in jih na daljavo onesposobi.

Kot so pojasnili v izjavi za javnost z začetka tega meseca, imajo vsi novi televizorji funkcijo blokiranja. Ta se aktivira, če Samsung ugotovi, da je bil posamezen televizor pridobljen nezakonito. Vsak televizor ob povezavi z internetom pokliče tudi Samsungove strežnike in to preveri. Tehnologija je že v vseh novih televizorjih.

V konkretnem primeru ni bilo težko poiskati pobeglih televizorjev, saj so poznali njihove serijske številke. Ni pa še jasno, ali bo storitev na voljo tudi običajnim...

135 komentarjev

Facebook predstavil VR konferečno okolje Horizon Workrooms

Facebook - Facebookova platforma družabnega VR programja Horizon bo dobila konferenčno aplikacijo Workrooms, ki naj bi bila eden začetkov tistega, kar si Mark Zuckerberg predstavlja pod nazivom metaverse.

Ko je Mark Zuckerberg pred mesecem dni pompozno oznanil, da v Facebooku aktivno in odločno snujejo Metaverse, ki bo po njegovem nič manj kot naslednik interneta, je vse skupaj še najbolj izpadlo kot dimna bomba, s katero je želel zakriti aktualne težave, s katerimi se podjetje srečuje. Toda pred dnevi smo vendarle dobili prvi praktični zametek nečesa, kar bi lahko peljalo v to smer, kajti podjetje je pognalo odprto beta testiranje VR-konferenčne aplikacije Horizon Workrooms, ki naj bi po njihovem eventuelno nasledila videokonferenčno programje, kot je Zoom. Zaenkrat je zanjo nujno potrebno imeti Oculusove naočnike Quest 2 (enica ne zadostuje), Mark in druščina pa še ne govorijo, kdaj se lahko nadejamo končne inačice.



Workrooms podpira do 50 uporabnikov, od tega 16 s čeladami na glavi in...

5 komentarjev

Mark Zuckerberg še vedno verjame v Metaverse

Slo-Tech - V Facebooku so oblikovali namensko skupino za razvoj Metaversa, vseobsegajočega VR okolja, ki naj bi ne le združevalo vse VR in AR izkušnje, temveč nadomestilo današnji internet. Toda analitiki se sprašujejo, ali ni objava zgolj poskus skreniti pozornost s kopice problemov, s katerimi se podjetje trenutno sooča.

Konec junija je Mark Zuckerberg v interni predstavitvi zaposlenim v Facebooku razgrnil načrte o dolgoročni izgradnji Metaversa: virtualnega okolja prihodnosti, ki bi bilo v grobem funkcijsko podobno internetu, a na bistveno višji izkustveni ravni, saj bi se ljudje v njem skozi VR tehnologijo gibali na intuitivnejši način. Seveda gre za že dobro znan koncept iz znanstvene fantastike, ki je ime dobil v romanu Snow Crash Neala Stephensona, do danes pa smo ga lahko v takšni ali drugačni obliki videli že v obilici filmov in knjig, na primer Matrici ali Ready Player One. Pred tednom dni je v intervjuju za The Verge namero naznanil tudi širši javnosti, a nekaj več konkretne teže...

7 komentarjev

Facebook začenja testirati ciljane oglase znotraj VR okolij

Facebook - Iz Facebooka so sporočili, da pričenjajo s preizkušanjem predvajanja ciljanih oglasnih vsebin znotraj iger in drugih VR okolij svoje platforme z naočniki Oculus. Pri tem bodo uporabljali osebne podatke uporabnika, zbrane na družbenem omrežju Facebook.

Ko je lansko poletje prišla novica, da bo za rabo Oculusovih naočnikov kmalu obvezna povezava v Facebookov uporabniški račun, je bilo jasno, da skušajo Mark Zuckerberg in druščina oglaševalsko dejavnost, ki je njihov daleč največji vir prihodkov, dvigniti na novo raven. Po tem, ko so prejšnji mesec pričeli oglase najprej testno predvajati v Oculusovi aplikaciji, si reklame sedaj pot utirajo tudi v same VR igre. Pri čemer gre - pozor - za ciljano oglaševanje na podlagi podatkov, ki jih velikan o uporabniku zbere preko družbenega omrežja Facebook. Prva igra s takšno funkcionalnostjo je Blaston, v kratkem naj bi sledile še druge. Verjetno slej ko prej tudi Beat Saber, katerega razvojni studio je pod Facebookovim okriljem.

Podrobnejši...

19 komentarjev

Samsung zmanjšuje velikost pik v telefonskih kamerah

Samsung - Samsung je predstavil novo tipalo za kamere v pametnih telefonih, ki po besedah proizvajalca prinaša najmanjše pike. ISOCELL JN1 ima ločljivost 50 milijonov pik v formatu 1/2,76 palca, torej so posamezne pike velike 0,64 mikrometra. ISOCELL Slim GH1 iz leta 2019, ki je prav tako postavil rekord, ima pike v velikosti 0,70 mikrometra (1/2,8 palca).

Manjšanje tipal in pik seveda prinaša več šuma, kar negativno vpliva na kakovost fotografij. Samsung pojasnjuje, da je manjšanje tipal povezano z univerzalnostjo, saj jih lahko uporabijo v modulih v ultraširokih ali telefoto objektivih, kjer je prostor v telefonih omejen in zato dragocen. Še posebej to velja za kamere na sprednji strani. V praksi se potem fotografije snemajo v ločljivostjo 12,5 milijonov pik, saj se informacija s štirih pik sešteje (efektivna velikost 1,28 mikrometra), čemur pravimo pixel-binning.

Samsung v novem tipalu uporablja tehnologijo Isocell 2.0. Med pikami se kot separator uporablja material, ki ne vsebuje...

2 komentarja

Snap pokazal dejanske AR naočnike

vir: Snap
Snap - V Snapu so v četrto naposled razvili očala, ki si zares zaslužijo naziv "AR", kajti Spectacles četrte generacije imajo za razliko od predhodnikov dejansko vgrajen zaslon. Toda v štartu gre naprava v roke le razvijalcem vsebin in ni še jasno, kdaj zares prispe na trg.

Ko so v družbi Snap pred petimi leti lansirali svoja prva AR očala Spectacles, je šlo bolj za marketinsko oznako kot kaj drugega, kajti naprava ni imela vgrajenega zaslona, zgolj kamerico in mikrofon. Ko je uporabnik z njo posnel okolico, je digitalno vsebino dodal na telefonu, seveda zvečine za objavo v Snapchatovih zgodbicah. Druga različica iz leta 2018 je bila zelo podobna, medtem ko je tretja dodala še eno kamerico, za boljši globinski vtis. Šele s četrto generacijo Spectacles postajajo prava zaključena naprava za obogateno resničnost. Poleg prozornega zaslona in dveh kamer nosijo še štiri mikrofone in stereo zvočnika. Nadzor se vrši tako skozi dotikabilno površino kot glasovno; dodane vsebine je še vedno mogoče...

10 komentarjev

Junija prispejo VR naočniki Vive Pro 2 in Focus 3

Vive Pro 2

vir: HTC Vive
HTC Vive - HTC je na virtualni konferenci ViveCon 2021 predstavil dva nova VR izdelka: naočnike Vive Pro 2 in neožičene Vive Focus 3. V obeh primerih gre za napravi, namenjeni prvenstveno profesionalnemu sektorju, ki sta tudi cenovno precej zasoljeni.

HTC je s svojo linijo očal za navidezno resničnost v zadnjih letih pričel zaostajati za Oculusom in tudi Valvom. Toda če so prisotni na letošnjem dogodku ViveCon povedali, da njihova uporabniška linija Cosmos res ne živi preveč dobro, pa očitno žanjejo zaznaven uspeh na profesionalnem koncu trga - se pravi v inženiringu, usposabljanju in poslovno-komunikacijskih okoljih. Zato napovedana izdelka, Vive Pro 2 in Vive Focus 3, poudarjeno sploh ne ciljata na domače uporabnike, temveč enterprise; če bi slučajno kakšen navaden smrtnik zataval tja navkljub visoki ceni. Poleg samih naprav je tako potrebno omeniti ekosistem Vive Business AppStore, v katerega bodo vpeti Focus 3, in Vive Business Device Management System, kar je okolje za sistemsko...

13 komentarjev

Microsoft osvežil družino Surface

Slo-Tech - Microsoft je predstavil nove prenosnike Surface Laptop 4, ki prinašajo tako AMD-jeve kakor Intelove procesorje, med katerimi lahko uporabniki izbirajo. Čeprav večjih razlik v hitrosti ni pričakovati, so modeli z AMD-jevimi procesorji opazno cenejši, ker nimajo procesorjev zadnje generacije (in ker ima najcenejši AMD-jev model tudi manjši SSD). Novi prenosniki so na voljo v 13,5- in 15-palčni inačici z zasloni PixelSense in razmerjem 3:2.

Manjši model ima na voljo procesorje Intel Core i5-1135G7, Intel Core i7-1185G7 ali AMD Ryzen 5 4680U, večji pa Intel Core i7-1185G7 ali AMD Ryzen 7 4980U. Intelovi procesorji imajo integrirano grafiko Iris Xe, AMD-jevi pa Radeone. Izbiramo lahko še količino pomnilnika, ki sega od 8 GB do 32 GB, ter velikost SSD-ja med 256 GB in 1 TB. V praksi to pomeni, da bo najcenejši model z AMD-jevim procesorjem, 8 GB pomnilnika in 256 GB stal 1000 dolarjev, najcenejši Intelov pa z 8 GB pomnilnika in 512 GB SSD 1300 dolarjev. Najdražji model z večjim...

22 komentarjev

Za VR naočnike Vive Pro prihaja snemanje obraza

Vive Pro s Facial Trackerjem

vir: Road to VR
Road to VR - V HTCju so predstavili dve noviteti, ki prispeta konec marca: senzor gibanja obraza in pa tretjo generacijo Vive Trackerja, pritrdilnega tipala za pozicioniranje v prostoru. Toda prva bo na voljo zgolj za Vive Pro, obenem pa podjetje še vedno molči o morebitnih novih modelih naočnikov.

Medtem ko se večina uporabnikov navidezne resničnosti zadovolji že z osnovnimi kompleti, pa imajo power userji na voljo kar nekaj bistvenih nadgradenj. V prvi vrsti zaznavanje gibanja različnih delov telesa, kar dosežemo s pritrjevanjem dodatnih senzorjev, med katerimi standard predstavlja Vive Tracker. 24. tega meseca prispe verzija 3.0, ki je za tretjino manjša od predhodne različice in ima za 75% zmogljivejšo baterijo, kar v praksi pomeni sedem ur delovanja. Cena bo v ZDA 130 dolarjev brez davka. Druga novost, ki prispe na isti datum in za isto ceno, pa je Facial Tracker: snemalnik gibanja obraza, s pomočjo katerega je mogoče animirati uporabnikovega digitalnega avatarja.

Facial Tracker sicer v...

3 komentarji

Naslednja generacija PSVR prispe prihodnje leto

Playstation - Iz Sonyja so prišle sploh prve novice glede naslednika VR naočnikov za Playstation 4, PSVR. Podrobnosti velikan še ni razkril, naj pa bi bila naprava druge generacije že globoko v razvoju in se je lahko nadejamo prihodnje leto.

Naočnike za navidezno resničnost PSVR, ki so bili prvotno namenjeni Playstationu 4, je sicer mogoče uporabljati tudi z aktualno konzolo pete generacije, toda naprava kaže svojo starost in tudi sprega s PS5 ni najbolj posrečena - preko adapterja je treba priklopiti kamerico za PS4, saj PSVR novejše kamere ne podpira. Tudi VR igre na PS5 ne pridobijo kaj dosti in nasploh ob lansiranju petice pri Sonyju okoli navidezne resničnosti niso želeli črhniti nobene. Zato je najnovejša objava, pa čeprav precej kratka in skopa, za ljubitelje navidezne resničnosti kar pomembna. Ob robu je sicer Jim Ryan, CEO Sonyjevega igričarskega oddelka Sony Interactive Entertainment (SIE) podal še nekaj intervjujev z dodatnimi podrobnostmi, zato je dogajanje očitno vendarle prešlo v...

3 komentarji

Televizorji na CESu: mini-LED in svetlejši OLED

TCL OD Zero LED

Slo-Tech - Televizijske naprave so vselej ena osrednjih točk lasvegaškega sejma potrošne elektronike in tudi letos je večina proizvajalcev predstavila osvežitve ter razširitve svojih repertoarjev. Tehnologija mini-LED je danes osrednji element LCDjev, medtem ko si firme pri zaslonih tipa OLED prizadevajo izboljšati predvsem svetlost. Na vidiku so tudi prvi uporabni izdelki s tehnologijo micro-LED in pa OLED računalniški monitorji.

Na čelu napredka televizijskih zaslonov se trenutno bojujeta dva poglavitna pristopa: organske svetilne diode OLED in pa LCDji z ozadno osvetlitvijo vrste mini-LED. Slednji so nadgradnja starejših klasičnih LED LCDjev in močno povečajo število LED diod v ozadni osvetlitvi, s čimer pridobimo natančnejši nadzor nad temnimi področji zaslonske matrike. Nekih točnih standardov, ki bi ločili LED on mini-LEDa, sicer nimamo, toda letos predstavljeni televizorji podjetij TCL, Samsung in LG na primer vsebujejo med 25.000 in 30.000 ledic, ki sestavljajo med 1000 in 2500...

11 komentarjev

Samsung dosegel preboj pri holografskih zaslonih

IEEE Spectrum - Samsungovi raziskovalci so pokazali desetpalčni zaslon debeline centimetra, ki zmore prikazati holografski video pod zornim kotom 15 stopinj, kar je bistven napredek na področju holografskih zaslonov.

Holograme, v smislu holografskih posnetkov, je Dennis Gabor konceptualiziral že pred dobrimi sedemdesetimi leti in za dosežek leta 1971 prejel Nobelovo nagrado za fiziko. Toda njihova praktična raba se je pričela šele v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, po izumu laserja. Snemanje in mnogokrat tudi prikaz hologramov namreč zahtevata spodoben vir koherentne svetlobe. Pri klasični metodi ob snemanju kolimirani snop svetlobe razdvojimo in z enim delom osvetlimo želeni objekt, drugega pa usmerimo neposredno na snemalni medij. Ko se oba dela snopa tam zopet združita, nastane interferenčni vzorec, v katerem je shranjena ne le informacija o jakosti svetlobe (kot pri običajni fotografiji), temveč tudi o njeni fazi. Ko s primernim virom svetlobe snemalni medij spet osvetlimo, dobimo...

2 komentarja

Odstranitev Facebooka pobriše podatke povezanega Oculusovega računa

GamesIndustry.biz - Kdor je povezal svoja uporabniška računa na omrežju Facebook in v VR okolju Oculus, prvega ne sme pobrisati, ker tako izprazni tudi drugega.

Poleti so v Facebooku ljubitelje navidezne resničnosti razburili z zahtevo po obvezni rabi njihovega družbenega omrežja v spregi z Oculusovimi VR naočniki, kar naj bi poskrbelo za kvalitetnejšo rabo in naprednejšo vsebino, a je naletelo na praktično univerzalen odpor širom skupnosti. Čeprav bo združitev Facebookovega in Oculusovega uporabniškega računa za starejše izdelke obvezna šele z letom 2023, pa to že velja za najnovejše, kot je Oculus Quest 2. In nekateri uporabniki so sredi oktobra že poročali o posebni dodani vrednosti storitve, saj jim je podjetje iz nejasnih razlogov blokiralo račun na družbenem omrežju, s čimer je njihov Quest 2 postal drag "obtežilnik za papir". Problem je bil očitno zvečine vezan na uporabniške račune, ki so jih ljudje na Facebooku ustvarili na hitro, zgolj za rabo VR očal, in tako niso zadoščali muhastim...

26 komentarjev

VR naočniki HP Reverb G2 prispejo novembra, prihodnje leto še profesionalna različica Omnicept

HP Reverb G2 Omnicept

vir: CNet
CNet - Iz HPja so sporočili, da se lahko težko pričakovanih VR naočnikov Reverb G2 nadejamo v novembru. Toda še več pozornosti je vzbudila najava njihove profesionalne inačice Omnicept, ki bo skozi zaznavanje parametrov, kot so srčni utrip in gibanje oči ter obraza, skušala dognati odzivanje uporabnika na prikazano vsebino.

HPjeva očala za navidezno resničnost Reverb so bržkone najboljši predstavnik platforme Windows VR, tudi zaradi ločljivosti zaslona - 2160×2160 na oko. Posodobljena izvedenka G2, ki so jo prvič oznanili v maju, je zato ena bolj pričakovanih VR naprav v zadnjem času, saj naj bi za približno 600 evrov ponudila idealno srednjo rešitev med dragimi Valvovimi naočniki Index in cenejšimi Oculus Quest. HPjevim inženirjem so dejansko v Valvu priskočili na pomoč in za G2 oblikovali naprednejše leče ter priredili Indexove slušalke. Ogromna resolucija LCD zaslona ostaja nespremenjena, bo pa natančnejši sistem za orientacijo v prostoru, s štirimi kamericami in brez potrebe po...

13 komentarjev

Oktobra prispejo VR naočniki Oculus Quest 2

vir: Oculus
Oculus - Osrednja najava letošnje konference Facebook Connect je posodobitev samostojnih VR naočnikov Quest, ki prispe 13. oktobra. Druga generacija prinaša evolucijsko nadgradnjo, pri kateri je še najbolj izstopajoč podatek nizka cena, toda v zameno za množico bližnjic - in seveda obvezno prijavljanje v Facebook.

Oculus je očala za navidezno resničnost Quest zgradil prvinsko na dostopnosti in prijaznosti uporabniku, saj gre za razmeroma poceni in samostojno napravo, ki ne potrebuje ne dragega PCja za poganjanje iger ne po sobi razpostavljenih nerodnih satelitov za sledenje v prostoru. Poteza se je izkazala za zmagovalno, saj so Quest velika prodajna uspešnica in ko so pred nekaj dnevi na splet pobegnile informacije o skorajšnjem prihodu naslednika, je zainteresirana javnost zastrigla z ušesi; pa čeprav so se avgusta v Facebooku lotili zelo sporne uvedbe prisilnega prijavljanja v Facebookov račun za vse prihodnje Oculusove VR naočnike.



Najava se je zgodila v okviru razvijalskega dogodka...

59 komentarjev

Za rabo Oculusovih naočnikov bo obvezen Facebookov račun

Road to VR - Pri Facebooku so objavili, da se bodo kupci novih Oculusovih VR naočnikov od oktobra dalje primorani za njihovo rabo prijaviti s Facebookovim računom, medtem ko bo združitev Oculus IDja obstoječih uporabnikov s Facebook accountom izvedena z začetkom leta 2023. Ukrep je spričo Facebookove prakse obupnega ravnanja z osebnimi podatki že sprožil številne kritike.

Že ko je Facebook pred šestimi leti za dve milijardi dolarjev kupil snovalce VR naprav Oculus, so se pojavili očitki, da gre firma na pot prisilne tesnejše vključitve v Facebookov ekosistem. Ustanovitelj Palmer Luckey je takrat (ob zagotovilih krovnih lastnikov) poudarjal, da raba družbenega omrežja pri koriščenju VR očal ne bo potrebna. Toda časi so se spremenili; večina prvotnih šefov Oculusa je spakirala kovčke in so jih nadomestili Zuckerbergovi ljudje, po drugi strani pa Facebook vse bolj odločno združuje svoje platforme. Posledica tega je sedaj novica, da bo raba Oculusovih naočnikov za navidezno resničnost neobhodno...

13 komentarjev

Facebook bo upokojil VR naočnike Oculus Go

Road to VR - Pri Facebooku bodo s koncem leta nehali prodajati naočnike za navidezno resničnost Oculus Go in se, ko gre za od PCjev neodvisne VR naprave, povsem osredotočili na Oculus Quest. Zanj bodo odprli tudi novo nalinijsko trgovino z vsebinami, ki bo imela bolj zrahljane kriterije glede na obstoječo Oculus Store.

Pred dvema letoma so pri Facebooku, v želji po nadgradnji vstopne VR naprave Gear VR, lansirali naočnike Oculus Go. Za pod dvesto evrov je z njimi mogoče dobiti od PCja samostojen navideznoresničnostni prikazovalnik s tremi prostostnimi stopnjami - to je, obračanjem po vseh treh oseh. Lansko pomlad so izkušnjo brez kablov nadgradili še enkrat in splovili Oculus Quest; ti naočniki imajo šest prostostnih stopenj zaznave gibanja, torej tudi premikanje po prostoru, in gibalne igratorje, kasneje so dobili celo zmožnost povezave s PCji. Sistem je postal velika uspešnica in vsebine zanj so v prvem letu napravile več kot sto milijonov dolarjev prometa.

Zato niti ni presenetljivo, da...

28 komentarjev

Whisper na internetu pustil odprto bazo skoraj milijarde skrivnosti

Washington Post - Pred osmimi leti spočeta aplikacija Whisper je bila svoj čas izjemno priljubljena, saj je omogoča "deljenje" skrivnosti na internetu. Pod sloganom Najvarnejše mesto na internetu so uporabniki lahko na fotografijo priobčili besedilo, ki je odražalo njihovo skrivnost, potem pa to delili z drugimi uporabniki. Objave so bile anonimne, je pa lahko uporabnik prostovoljno delil svojo približno lokacijo. The Guardian je pred petimi leti poročal, da v resnici Whisper ni tako anonimen, kot se je želel prikazati, a je kasneje večino navedb preklical. A kot razkriva Washington Post, je situacija še slabša. Za skrivnosti ni vedel le Whisper, temveč so nezaščitene letale na internetu.

Na javnem delu interneta je ležala nezaščitena baza, po kateri je bilo možno prosto in brez gesla brskati. V njej je bilo tudi 1,3 milijona zapisov, ki so pripadali otrokom (mlajšim od 15 let). Skupno je v bazi več kot 900 milijonov vnosov, ki segajo od začetka delovanja aplikacije leta 2012 do danes. Matthew...

1 komentar

Samsung pokazal 292-palčni televizor

vir: CNet
CNet - Za Evropejce najprej preračun v metrični sistem - 742 centimetrov. Toliko meri diagonala televizorja, ki ga je na letošnjem CES-u predstavil Samsung. S tem so presegli vse prejšnje modele, ki smo jih kdajkoli ugledali na CES-u ali v trgovinah.

Televizor uporablja tehnologijo MicroLED, ki omogoča modularno zlaganje panelov in vsaj v teoriji neomejeno velikost. Posamezni moduli merijo 806 x 453 milimetrov in zmorejo prikazati 960 x 540 točk. To pomeni, da ima celotni televizor, ki ga Samsung ljubkovalni kliče The Wall, ločljivost 8K. Ni pa to edina velikost. Na voljo so tudi manjši, 88-, 93-, 110- in 150-palčni modeli.

Hkrati nudi MicroLED še nekatere druge prednosti v primerjavi z LED. Glavna razlika je v osvetlitvi, saj pri MicroLED nimamo osvetlitve zadaj s fluorescentno sijalko, temveč sija vsaka pika zase. Hkrati se vsaka pika zase tudi ugaša, kar daje močne kontraste. Črna je res črna, ne tako kakor pri LCD-jih, barve pa živahne. Hkrati MicroLED ni občutljiv na vžgano sliko,...

28 komentarjev

Googlov Daydream je mrtev

Variety - Pri Googlu so povedali, da ustavljajo prodajo VR naočnikov Daydream View, obenem pa jih prihajajoči telefon Pixel 4 ne bo več podpiral. Trgovinica in aplikacije za obstoječe uporabnike zaenkrat ostajajo.

Googlova platforma Daydream sloni na enaki zamisli kot Gear VR: uporabi pametnega telefona in naočnikov, kamor se telefon vstavi, da na ta način dobimo zelo preprost sistem za navideno resničnost. Ko je družba projekt leta 2016 razkrila, je imela z njim ogromne ambicije: stotine milijonov uporabnikov in večmilijardni trg, ki bi bil pomemben segment Androida. Upi so sloneli predvsem na zgodnjem uspehu Gear VRa, ki ga je Samsung po izidu hitro prodal v več milijonih kosov, ter relativni priljubljenosti kartonastih očal Google Cardboard. Toda prodaja se je nato hitro nižala in v samem konceptu telefonične navidezne resničnosti so začele zevati nepremostljive luknje. Že na pomlad je bilo slutiti, da Daydream ugaša, saj ga na dogodku Google I/O niso niti omenili, medtem ko v...

13 komentarjev

Oculus Quest bo dobil povezavo s PCjem in zaznavo rok

vir: Oculus
Oculus - Šesto konferenco Oculus Connect so pri Facebooku prvenstveno osrediščili okrog naočnikov Quest, ki bodo dobili možnost povezave s PCjem, gibalni nadzor z rokami in še nekaj drugih bonbončkov.

Ko je Mark Zuckerberg prišel na oder konference Oculus Connect 6 v San Joseju, se je pohvalil, da so uporabniki na tržnici Oculus Store doslej zapravili že prek sto milijonov ameriških dolarjev. Malce presenetljivo pa je, da naj bi kar petina tega zneska odpadla na vsebine za Quest, kar je ogromno ob dejstvu, da je na trgu šele štiri mesece. Zato je podjetje tem brezžičnim naočnikom namenilo precej pozornosti. Najprej z nenadejano najavo, da že novembra dobi programsko posodobitev, s katero bo moč napravo preko kabla USB-C povezati s PCjem in jo tako spremeniti iz samostojnih VR očal v klasične ožičene! Pozneje je John Carmack pojasnil še, da je njihov končni cilj takšno povezavo s PCjem spremeniti v brezžično. Zanimivo bo videti, koliko bo to vplivalo na prodajo Rifta S. Naslednje leto...

8 komentarjev

HTCjevi VR naočniki Vive Cosmos prispejo v začetku oktobra

Road to VR - HTC je odprl prednaročila za svoje VR naočnike Vive Cosmos, ki v trgovine pridejo 3. oktobra, za ceno 800 evrov.

Na januarskem sejmu CES je HTC predstavil svoja naslednja očala za navidezno resničnost, Vive Cosmos. V mnogočem odslikavajo dizajn sorodnih naprav v zadnjem letu. Njihov zaslon je kot pri Riftu S ter Indexu tipa LCD in ne OLED, kar zmanjša vidnost pik in meglenje na račun nekaj slabših barv. Ločljivost je 1440×1700 pik po očesu, z zornim kotom 110 stopinj in osveževalno frekvenco 90 hercev. Prav tako je njihova poglavitna razlika glede na starejše člane družine Vive vgrajeno zaznavanje gibanja, brez potrebe po zunanjih satelitih. Temu je namenjenih šest kameric; štiri so vgrajene v same naočnike, še dve pa v privzeto izmenljivo masko, ki je tudi posebnost Cosmosa, saj je...

12 komentarjev

Utrinek z Ife: prenosniki s frekvenco osveževanja 300 hercev

vir: CNET
CNET - Asus in Acer sta na berlinskem sejmu IFA 2019 najavila inačici svojih igričarskih prenosnikov z zasloni s frekvenco osveževanja 300 Hz, ki bosta na voljo to jesen. To je več, kot trenutno zmorejo najhitrejši namizni igričarski monitorji.

Medtem ko letos beležimo ravno desetletnico prihoda igričarskih monitorjev za PCje s frekvenco 120 Hz, so pri igričarskih prenosnikih zasloni z visokimi hitrostmi osveževanja šele stvar zadnjih nekaj let. Resda smo lahko 120-herčnike videli že pred tem, a so bili vezani na stereoskopski 3D, kot je bil Nvidijin sistem 3D Vision. Tisto pravo dirko za čim več herci je pred tremi leti sprožil Asus s 120-herčnimi AHVA ekrani, nakar smo lani dobili 144 Hz izvedenke, letos spomladi že 240 Hz, jeseni pa bomo očitno uzrli kar 300-herčne...

12 komentarjev

Ameriška mornarica ne mara na dotik občutljivih zaslonov

Slo-Tech - Pred dvema letoma sta se zaletela ameriški rušilec USS John S. McCain in liberijski tanker Alnic MC, pri čemer je umrlo 10 ameriških vojakov. Razlogov za nezgodo je bilo več, med njimi utrujena posadka, slaba komunikacija in gostota prometa. Nezanemarljiv razlog pa je bil tudi uporabniški vmesnik na rušilcu. Podobna nesreča se je zgodila tudi tri mesece pred tem, ko sta trčila rušilec USS Fitzgerald in tovorna ladja MV ACX Crystal, pri čemer je umrlo sedem ameriških mornarjev. Tudi tej nezgodi je botroval uporabniški vmesnik na ameriški ladji.

Ameriška vojna mornarica je zato sklenila, da bodo prihodnje leto nadgradili svoje rušilce, tako da ti ne bodo imeli več na dotik...

77 komentarjev

Samsung pravi, da virusi prežijo tudi na pametne televizorje

Slo-Tech - Ko so televizorji dobili pamet in povezavo v splet, so postali tudi privlačna tarča za viruse in drugo nesnago. Če k temu dodamo še dejstvo, da imajo nekateri moderni televizorji tudi kamero in mikrofon, gre razumeti najnovejše Samsungovo svarilo. Podjetje je namreč na Twitterju zapisalo, da je redno preverjanje pametnih televizorjev QLED za okužbe z virusi enako pomembno kot pri računalnikih, če so televizorji priključeni na Wi-Fi. Svetujejo, da preventivno zaženemo antivirusni program vsakih nekaj tednov, priložen pa je tudi videoposnetek.

Podjetje je objavo na Twitterju in videoposnetek kasneje umaknilo in pojasnilo, da je šlo za izobraževanje uporabnikov in kot korak pri reševanju težav, ne pa za odziv na kakšno konkretno grožnjo. V resnici imajo...

12 komentarjev

Naočniki Google Glass živijo dalje s posodobljeno inačico

Slo-Tech - Google je predstavil posodobljeno izvedenko naočnikov Glass, Enterprise Edition 2. Tudi ta je namenjena gospodarski dejavnosti in ne splošni rabi, iz katere so bila očala pred leti umaknjena, saj se tam niso posebej proslavila.

Google Glass so še vedno najbolj poznani pametni naočniki - takšni z namontiranimi računalnikom, kamero in prikazovalnikom, kar uporabniku nudi različne informacije. Toda v preizkusnem obdobju med leti 2013 in 2015 so postali razvpiti v glavnem zaradi tveganja za zasebnost, saj je bilo težko preprečiti snemanje okolice, zaradi česar so nekatere inštitucije in lokali njihovo nošnjo sploh prepovedali. Javnosti se na koncu s tem problemom vseeno (še) ni bilo treba posebej ukvarjati, ker je podjetje sklenilo, da izdelek za množično splošno...

1 komentar

Hololens še ni primeren za zahtevnejše kirurške posege

IEEE Spectrum - Raziskovalci z Univerze v Pisi so se lotili praktičnih omejitev rabe obogatene resničnosti pri finih opravilih, na primer pri kirurških posegih. Dognali so, da zaradi načina ostrenja slike v človeškem očesu sistemi, kot je Microsoftov Hololens, še niso primerni za zahtevnejšo rabo.

Microsoftovi naočniki za obogateno resničnost (AR) Hololens se že pridoma uporabljajo v nekaterih industrijskih panogah, med drugim pri sestavljanju vesoljskega plovila Orion. Optimistične napovedi rade slikajo kirurge, ki z njihovo pomočjo izvajajo operacije po navodilih od drugod, ki jih drugače ne bi zmogli. Toda izsledki raziskovalcev z Univerze v Pisi nakazujejo, da velja umiriti konje, saj mora ta sorta AR na poti do tovrstne uporabe še preseči resne tehnološke...

4 komentarji

Komplet z VR naočniki Index stane tisočaka

Road to VR - Pri Valvu so pokazali vse podrobnosti svojih očal za navidezno resničnost Index, ki pridejo 28. junija. Jasno so jih osredotočili na zanesenjaški del trga, saj celoten komplet s kontrolerji in baznimi postajami stane čez tisoč evrov. Odprli so tudi prednaročila, ki pa so v manj kot dnevu že pošla.

Ko je pred mesecem dni Valve udaril z najavo lastnih VR naočnikov Index, kaj več od draženja ni ponudil. A na informacije ni bilo treba dolgo čakati, kajti skladno s prvomajskim odprtjem prednaročil je podjetje naposled ponudilo konkreten vpogled v svoj odločen korak na VR prizorišče. Na zaprtem dogodku za novinarje so čisto naravnost povedali, da "naj se s cenovno dostopnostjo in prijaznostjo uporabniku ukvarja kdo drug", medtem ko so oni zavezani zmogljivosti. Pri...

49 komentarjev

Sony predstavil televizor z ločljivostjo 16K

Slo-Tech - Na sejmu na Japonskem je Sony pokazal nov televizor, ki ima ločljivost 16K. To pomeni, da ima 16-krat toliko točk kakor naprave z ločljivostjo 4K in kar 64-krat toliko od zaslona s 1080p. Televizor meri 19,2 x 5,4 metra, torej je bolj podoben ploskvi avtobusa kakor domačemu zaslonu. Zaradi velikosti je bil razstavljen v prvem in drugem nadstropju.

Sony je v preteklosti že pokazal zaslon z ločljivostjo 16K, ki pa je bil opazno sestavljen iz več manjših zaslonov z jasnimi mejami. Novi zaslon je sicer takisto modularno zgrajen iz več panelov, a ker nimajo robov (bezel), je učinek enotnega zaslona prepričljiv.

Tehnologija se imenuje Crystal LED, kar je komercialno ime za micro-LED. Zaslon tako ne zahteva osvetlitve ozadja, temveč deluje podobno kot OLED, kjer si...

50 komentarjev

Junija pridejo Valvovi lastni VR naočniki

Road to VR - Po včerajšnjem izpustu informacij so pri Valvu potrdili, da bodo svoje VR naočnike Index uradno predstavili 1. maja, na voljo pa naj bi bili sredi junija.

Pretekli petek je med navdušenci nad navidezno resničnostjo završalo, saj jih je Valve podražil z mini najavico naočnikov Index: njihovo sliko in dvoumnim datumom "maj 2019". Po zaslugi sposobnih zaposlenih, ki so včeraj po nesreči na splet vrgli še nedokončano prodajno stran tega sistema, pa sedaj dejansko vemo, kaj lahko maja pričakujemo. Valvov Doug Lombardi je v odgovoru na leak pojasnil, da za 1. maj pripravljajo podrobno najavo Indexa in odprtje prednaročil, medtem ko naj bi prvi kupci izdelke prejeli 15. junija - če bo šlo vse po sreči. O ceni ni povedal še ničesar, je pa potrdil, da je večina...

15 komentarjev

Oculusovega Rifta bo zamenjal Rift S

Road to VR - Facebook je na GDCju predstavil VR naočnike Oculus Rift S, spomladansko posodobitev izvirnega Rifta, ki ga bodo s tem umaknili iz prodaje.

Kdor mrzlično pričakuje Oculusove naočnike Rift 2, se bo očitno še načakal, kajti Facebook je na letošnjem Game Developers Conferencu najavil zgolj pomladitev, imenovano Rift S. Njena osrednja novost je notranji sistem za orientacijo v prostoru, zasnovan okoli petih vgrajenih kameric. Rift S tako ne potrebuje zunanjih satelitov kot izvirnik in se bo po zmogljivostih sobne navidezne resničnosti bolje kosal z Vivom. Območje igranja je večje kot prej in ga bomo enostavno zarisali s kontrolerjem, kamere pa omogočajo predvajanje realne slike (passthrough). Zaradi sprege z omenjenimi kamericami so morali preoblikovati...

8 komentarjev

Nvidia opušča podporo 3D Visionu, kupuje Mellanox za 6,9 milijarde dolarjev

Slo-Tech - Iz Nvidie so sporočili, da bo aprilska posodobitev grafičnih gonilnikov zadnja s podporo 3D Visionu, njihovemu standardu za stereoskopski 3D. Napovedali so tudi nakup proizvajalca podatkovnih vodil Mellanox za kar 6,9 milijarde ameriških dolarjev, kar je doslej daleč najvišji Nvidijin prevzem.

Nvidia 3D Vision je podobne sorte obskuren artefakt kot ločene kartice PhysX ali konzola Shield - le da se je sleherni imetnik geforcev dejansko spomnil nanj ob inštalaciji gonilnikov, ko je moral odkljukati nameščanje 3D Vision programja. Firma je s svojo tehnologijo za stereoskopsko globinsko sliko skušala prodreti leta 2008 in nekaj let pozneje splovila celo inačico 2.0, toda zadeva se ni prijela. 3D je na splošno pogrnil na bolj ali manj vsej fronti, od televizorjev...

12 komentarjev

Kmalu na voljo prvi zaslon ločljivosti 5120×1440

AnandTech - Pri Dellu so naznanili ukrivljen računalniški monitor U4919DW z velikostjo 49 palcev in ločljivostjo 5120×1440, se pravi v razmerju 32:9, ki bo na trgu že čez dober teden.

Zasloni v razmerju 32:9 so v prvi vrsti mišljeni kot nadomestek za par takšnih razmerja 16:9. Doslej so prihajali v ločljivosti 3840×1080, Dellov Ultrasharp U4919DW pa bo prvi v resoluciji 5120×1440, kar bo dalo ob diagonali dolžine 49 inčev gostoto 108 pik na palec. Hkrati bo šlo za prvi takšen zaslon z matriko vrste IPS (z osveževanjem 60 Hz), medtem ko imajo ostali tip VA. Zato to ne bo igričarski monitor, temveč bo namenjen predvsem poslovnim uporabnikom in pa manj oblikovalcem, saj barvni razpon ne bo zadoščal standardu AdobeRGB.

S tem je Dell po desni...

32 komentarjev

Oculus stavi na brezžične VR naočnike Quest

Road to VR - Oculus je predstavil očala za navidezno resničnost Quest, ki bodo vmesna stopnja med cenejšimi naočniki Go in dražjimi Rift.

Nadležni kabli in visoki stroški sta dve poglavitni oviri pri prodoru navidezne resničnosti med množice ljudi in v veliki meri botrujeta dejstvu, da je VR še vedno le stvar zanesenjakov. Če odmislimo Gear VR, ki potrebuje telefon, je Oculus reševanju tega problema že namenil poceni naočnike Go. Toda ti so bili zgolj obstranska veja projekta Santa Cruz, ki ga je podjetje predstavilo pred dvema letoma in s katerim je želelo tlakovati pot proti brezžični navidezni resničnosti. Na dogodku Connect 5 v San Joseju so najavili prvi "pravi" rezultat teh namer, Oculus Quest, ki naj bi dospel prihodnjo pomlad in bo konkuriral HTCjevemu Vive...

18 komentarjev

Lenovo predstavil nov prenosnik brez tipkovnice in z dvema zaslonoma

The Verge - Bi imeli prenosnik brez tipkovnice, po katerem rišete? Lenovo je na sejmu IFA 2018, ki do srede poteka v Berlinu, pokazal Yoga Book C930, ki bi ga težko opredelili, kaj sploh je. Videti je kot zelo tanek prenosnik, ki pa ima dva zaslona (podobno kot predhodnik). Glavni 10,1-palčni zaslon je, kjer zaslone običajno najdemo, medtem ko je drugi 10,0-palčni zaslon, kjer je običajno tipkovnica. Ta ni običajen LCD, temveč uporablja e-ink (e-črnilo). Lahko izriše navidezno tipkovnico ali pa po njem rišemo (sketchpad). Prenosnik ima 360-stopinjski tečaj na pregibu, tako da ga lahko spremenimo v tablico, kjer na eni strani beremo dokumente, na drugi strani pa rišemo s paličico (stylus).

V notranjosti ni večjih presenečenj. Poganja ga Intel Core i5, ima 4 GB pomnilnika...

11 komentarjev

Sony meni, da telefoni potrebujejo 48 megapikslov

Slo-Tech - Sony je izdal novo tipalo IMX586 za fotoaparate v pametnih telefonih, ki ima kar 48 milijonov točk (8000 x 6000). In če je včasih res veljalo, da je več točk garant za boljšo fotografijo, danes ekstremne vrednosti ne pomenijo nujno višje kakovosti, saj so pomembne tudi druge karakteristike. Toda Sony vseeno meni, da je rekordnih 48 megapikslov tisto, kar potrebujemo.

Doslej smo v telefonih videli največ 41 milijonov točk, in sicer v Nokiini Lumii 1020 davnega leta 2013, ali pa 40 milijonov v letošnjem Huaweiju P20 Pro. Ko gre za kakovost posnetka, je zelo pomembna tudi velikost posameznega senzorja - v IMX586 bo...

26 komentarjev

Prihajajo televizorji z ločljivostjo 8K

Slo-Tech - Prve delujoče prototipe televizorjev z ločljivostjo 8K smo videli že pred leti, a je ostalo pri tem. Vsako leto nam na sejmih pokažejo nekaj novih modelov, končnim uporabnikom pa je prvega začel prodajati šele Sharp predlani, a je bil s ceno krepko nad 100.000 dolarjev bolj zanimivost kot uporaben kos elektronike. Vmes je tudi YouTube že dobil kakšen posnetek z ločljivostjo 8K, medtem ko televizija ni posvojila še niti 4K. To ni presenetljivo, saj je 8K precejšen zalogaj tudi za kamere. Kakorkoli, Sharp je sedaj predstavil pri televizor 8K, ki ima vsaj približno normalno ceno.

Sharp Aquos 8K ima diagonalo, ki...

199 komentarjev

Facebook z Oculus Riftom ima prihodnost VR-ja še vedno v svojih rokah

TechCrunch - Oculus Rift praznuje prvo leto, odkar je na voljo tudi končnim uporabnikom in ne le razvijalcem. Očala za virtualno resničnost so bila, po napovedih vseh gurujev in analitkov, eden izmed najpomebnejših gadetov lanskega leta. Vendar, podobno kot pametne ure, je danes že jasno, da VR tehnologija še vedno ni niti blizu svojemu polnemu potencialu. Oziroma, kaj ta potencial sploh je.

Vse se je začelo z Riftom

Facebookov Oculus Rift je bil - in bo verjetno do nadaljnega - najbolj viden in znan obraz sveta VR tehnologije. Podjetje, ki je svoj produkt lansiralo s pomočjo Kickstarter kampanije, se je pojavilo na prvih straneh najpmembnejših svetovnih medijev leta 2014, ko so naznanili, da jih bo za dve milijardi dolarjev prevzel Facebook. Od takrat pa ni šlo vse po načrtih. Zalomilo se je že na samem začetku, ko so datum izdaje Rifta...

39 komentarjev

Snapchat predstavil pametna sončna očala

The Wall Street Journal - Snapchat, ki ga poznamo po mobilni aplikaciji za enkratno deljenje foto in videoutrinkov s prijatelji in svetom, je predstavil svoj prvi fizični izdelek. To so sončna očala, ki imajo vgrajeno videokamero, s čimer lahko takoj napravimo posnetek in ga delimo s svetom.

Tehnične podrobnosti so še zavite v tančico skrivnost, saj imamo na voljo le dve uradni fotografiji in en pobegli videoposnetek. Vemo tudi, da naj bi imela kamera 115-stopinjski zorni kot in da bodo očala stala 130 dolarjev, ko pridejo proti koncu leta na...

10 komentarjev

LG razvil čitalnik prstnih odtisov za pod zaslon

LG - Skorajda vsi pametni telefoni, ki imajo čitalnik prstnih odtisov, imajo podoben dizajn. Z redkimi izjemami, kot na primer LG G5 ali lanski nexusi, imajo čitalnik prstnih odtisov vgrajen v gumb Domov na sredi na prvi strani v bližini spodnjega roba. Druge možnosti so še gumb na zadnji strani ohišja ali ob robu v gumbu za vklop. A kakorkoli obrnemo, potrebujemo precej velik in vpadljiv gumb, pod katerega integriramo mehanizem za branje prstnih odtisov. LG-jeva podružnica Innotek meni, da to ni nujno, zato so razvili nov čitalnik prstnih odtisov, ki se integrira pod zaslon (v bezel).

Kot so se pohvalili, so uspeli izdelati čitalnik prstnih odtisov, ki sede v 0,3 milimetra debelo plast pod zaslonom. S tem odpade potreba po namenskih...

7 komentarjev

Oculus Rift zamuja

Slo-Tech - Težko pričakovani Oculus Rift je bil januarja ur nekaj po predstavitvi že razprodan, pa čeprav so tedaj pobirali šele prednaročila in je bila dejanska dobava napovedana za 28. marec. Čeprav je le malo srečnežev moglo pričakovati Oculus Rift prvi teden, jih bo še manj od pričakovanj, saj se je zaradi težav z dobavo sestavnih delov časovnica nekoliko zamaknila. Večina ljudi po Oculus Rift dobila pozneje od obljub, jim bodo pa v zameno plačali dostavo tako v ZDA kakor v druge države. Do brezplačne dostave so upravičeni vsi, ki so prednaročili do 1. aprila.

Oculus, ki sedaj sodi pod Facebook, ni razkril, kateri sestavni del je pošel in je odgovoren za zamudo. Prav tako niso razkrili, kdaj bodo Oculus Rift dostavili. Dejali so le, da bo več znanega prihodnji teden, ko bomo dobili tudi nove napovedane datume dostave. Ne pozabimo,...

13 komentarjev

Nokia Ozo je tu

Slo-Tech - Lani poleti je Nokia napovedala svoj skupek kamer za stereoskopski zajem slike in sedaj je naprava z imenom Ozo uradno tu. Gre za profesionalno napravo, ki že s ceno 55.000 evrov pove, da ni namenjena povprečnemu uporabniku.

Na pogled se zdi, da gre miniaturno vesoljsko ladjo, a v krogli na stojalu se skriva osem kamer (leče f/2.4) z ločljivostjo 2K x 2K, ki vsaka pokriva 195-stopinjski kot. To jim omogoča, da posnamejo 3D posnetek prostora v vseh smereh, kar bo uporabno zlasti pri kompletih za poustvaritev navidezne resničnosti. Zajem slike poteka s 30 fps. Hkrati ima Ozo tudi osem mikrofonov, tako da bo tudi zvok posnetek skupaj z informacijo o prostorskem viru. Tovrstno kamero, ki tehta zajetnih 4,2 kilograma, lahko...

5 komentarjev

Sulon Q: AMD-jev korak v navidezno resničnost

Slo-Tech - AMD in mlado kanadsko podjetje Sulon Technologies iz Toronta sta danes predstavila plod sodelovanja, ki sliši na ime Sulon Q. Gre za naglavni komplet za navidezno resničnost, ki konkurira Oculusu, HTC Vivu in podobnim. Vseeno ga od njiju loči pomembna razlika, saj ima zmogljivo strojno opremo že vgrajeno, zato za uporabo ne bomo potrebovali zverinsko zmogljivega računalnika.

Sulon Q ima vgrajen štirijedrni procesor AMD FX-8800P, grafično kartico Radeon R7, 256 GB SSD, 8 GB pomnilnika in, najpomembneje, naočnike z ločljivostjo 2560 x 1440 in vidnim poljem 110°. Kot bi imeli celoten računalnik poveznjen na glavo, torej. Vprašanje je, koliko bo to tehtalo. Zagotovo več od lahkega Samsungovega Gear VR in verjetno tudi več od Oculusa,...

35 komentarjev

Oculus Rift predstavljen in že razprodan

Slo-Tech - V Las Vegasu se je začel letošnji Consumer Electronic Show (CES), na katerem se bo do sobote predstavilo več kot 3600 razstavljavcev. To pomeni, da bodo v tem tednu videli veliko novosti in še več napovedi, kaj lahko pričakujemo tekom leta. Težko pričakovan kos strojne opreme je Oculus Rift, za katerega je končno znano, da bo stal 600 dolarjev in bo na voljo od 28. marca, prednaročila pa se začnejo danes, a uradno ne pri nas. Kdor je Oculus Rift financiral na Kickstarterju, ga bo seveda dobil brezplačno - takih je bilo kar 9522, ki so zbrali 2,4 milijona dolarjev, potem pa je marca predlani Facebook kupil Oculus za dve milijardi dolarjev.

Poleg samega Oculus Rifta bomo ob nakupu prejeli še Lucky's Tale, kupci s prednaročili pa tudi igro EVE: Valkyrie. Še letos naj bi dobili vsaj 100 iger s polno podporo za Oculus Rift,...

72 komentarjev

Zaslon z ločljivostjo 8K in gostoto 510 točk na palec

Slo-Tech - Niso redki pametni telefoni, ki imajo ločljivost 1080p, kar na majhnih zaslonih predstavlja zavidljivo visoko gostoto točk - na primer 440 točk na palec pri 5-palčnem zaslonu. Televizorji se že spogledujejo z ločljivostjo 8K, a imajo bistveno večje diagonale. Čakali pa smo na računalniški zaslon manjše dimenzije z visoko gostoto točk. Japan Display je sedaj napravil konec čakanju, saj so predstavili 17-palčni zaslon LCD z ločljivostjo 8K, kar pomeni, da je njegova gostota točk 510 ppi. Spomnimo, da so pred kratkim predstavili zaslon z ločljivostjo 3840 x 2160 z dolžino diagonale 10 palcev.

Nov 17,3-palčni zaslon z ločljivostjo 7680 x 4320 ima točke tako majhne, da jih človeško oko na normalni delovni...

22 komentarjev

Prvi televizor z ločljivostjo 8K

PC World - V zadnjem času se čedalje bolj uveljavlja ločljivost 4K, a razvoj je že korak dlje. Naslednja stopnička bo še štirikrat več točk oziroma format 8K (7680×4320), za katero nekaj tipal že obstaja, prikazovalnikov pa bistveno manj. Sharp je predstavil prvi komercialni televizor s to ločljivostjo, ki ima prvenstvenosti primerno zasoljeno ceno.

Model LV-85001 ima 85-palčni zaslon in 33 milijonov točk (7680x4320), kar vas bo olajšalo za 133.000 dolarjev. Ker HDMI-priključek zmore prenesti največ 4K, potrebujemo za uporabo najvišje ločljivosti kar štiri kable za priklop. Televizor lahko uporabimo tudi kot monitor, kjer ločljivost ni problem, medtem ko imamo pri uporabi kot televizor en velik problem. Vsebin z ločljivostjo 8K ni. Za ločljivost 4K še najdemo posnetke na...

89 komentarjev

Raspberry Pi predstavil na dotik občutljiv zaslon

Slo-Tech - Raspberry Pi je dokončal lasten na dotik občutljiv zaslon, ki ga je mogoče priključiti na Raspberry Pi 2 Model B, B+ ali Model A+, z omejeno funkcionalnostjo pa tudi na starejše Raspberryjeve kartične računalnike.

Zaslon velikosti sedem palcev ima ločljivost 800 x 480 (60 fps) v 24-bitnih barvah, 70-stopinjski vidni kot, FT5406 10-točkoovno kapacitivno na dotik občutljivo podlago ter priključek DSI. To pomeni, da lahko na isti Raspberry Pi priključimo večji zaslon prek HDMI ter omenjenega sedempalčneža prek DSI. Napajate ga lahko prek priključka microUSB ali neposredno prek kontaktov za 5 V priklop. Raspberry Pi na dotik občutljiv zaslon bo stal 45 funtov brez davka, torej okrog 60 evrov. S tem Raspberry Pi nadaljuje...

33 komentarjev

Canon predstavil tipalo z 250 milijoni točk

Canon - Canon je predstavil novo tipalo CMOS, ki ima ločljivost 19.580 x 12.600 točk, kar znese natančno 246,7 milijona točk. Senzor sodi v format velikosti APS-H, torej meri 29 x 20 milimetra. To je nekoliko več od APS-C (25,1 x 16,7 mm), ki ga najdemo v cenejših zrcalno-refleksnih fotoaparatih, a še vedno manj od tipičnega 36 mm x 24 mm senzorja na profesionalni opremi.

Za zdaj je novo tipalo še prototip in ga do komercializacije loči še precej časa, a vseeno deluje. Kot vidimo na fotografiji, je prototip celotne naprave še bolj škatlast, a dizajn tu res ni bil prioriteta. Šlo je za število točk, kjer je bil leta 2007 rekord pri 50 milijonih, leta 2010 pa pri 120 milijonih. Če pa govorimo o komercialno dostopnih aparatih, Canon že prodaja DSLR-ja s 50 milijoni...

42 komentarjev

Na Stanfordu rešili problem glavobola pri 3D navidezni resničnosti

Slo-Tech - Obstaja precejšnja verjetnost, da kdor je že poskusil naglavne komplete za navidezno resničnost, kakršen so na primer Oculus Rift, Samsung Gear ali Sony Morpheus, ni bil ravno navdušen nad dolgotrajno uporabo. Ker tridimenzionalna slika, ki jo ustvarjajo, ni enaka naravni percepciji globini, se pri številnih ljudeh hitro pojavijo glavoboli in utrujene oči, pri otrocih pa to lahko celo povzroči motnje v razvoju leče. Raziskovalci s Stanforda so zato razvili sistem, ki te težave znatno omili in omogoča naravno gledanje in ostrenje objektov, ki so v virtualnem svetu oddaljeni do poldrugega metra.

Glavni problem tridimenzionalnega prikaza slik je to, da je slika še vedno dvodimenzionalna. Resda pričara občutek treh dimenzij tako, da vsako oko vidi drugačno sliko, a naprava ne more vedeti, kateri del slike gledamo, da bi ustrezno...

32 komentarjev

E3: Oculus Rift in Microsoft Xbox One sta lepi par

Slo-Tech - Na novinarski konferenci pred začetkom E3 je Oculus, ki je od lani v Facebookovi lasti, pokazal prihajajoč končni izdelek Oculus Rift in napovedal sodelovanje z Microsoftom. Datum izida je prvo četrtletje prihodnjega leta.

Vsak kos Oculus Rift bo imel priložen krmilnik Xbox One, ki podpira tako konzolo Xbox One kakor tudi osebne računalnike s (prihajajočim) sistemom Windows 10. Xbox Wireless Adapter, ki so ga najavili minuli teden, bo omogočal brezžično igranje. Tako bo mogoče vse igre z Xbox One igrati ne le na Windows 10 temveč tudi na Oculus Riftu.

Končni izdelek Oculus Rift je precej drugačen od prvih prototipov. Naglavni na eni strani pokriva tkanina, sicer pa ima dva OLED...

9 komentarjev

Na YouTubu prvi posnetek v ločljivosti 8K

Slo-Tech - Googlov YouTube je dobil prvi posnetek, ki je za ogled na voljo tudi v ločljivosti 8K (oziroma 7680 x 4320 točk). Medtem ko so 4K podprli že pred petimi leti in danes ne manjka posnetkov v tej resoluciji, smo morali na 8K počakati.

V Googlu so sicer povedali, da je YouTube ločljivost 8K formalno podpiral že od leta 2010, da pa so letos dodali napis 4320p v meni. Uporabniki po svetu ugotavljajo, da se je zadnja sprememba zgodila šele pred dnevi. Glede podpore posnetkov pa ne moremo reči ni konkretnega, ker do včeraj ni bilo naloženega nobenega posnetka v tej ločljivosti, torej je tudi podpora bolj filozofsko vprašanje.

Kakorkoli, posnetek Ghost Towns, dasi 8K za zdaj deluje le v Chromu. Posneli so ga s kamero RED Epic Dragon 6K v pokončni orientaciji in potem v...

86 komentarjev

Prispeli prvi televizorji s Firefox OS

Slo-Tech - Na lanskem CES-u sta Mozilla in Panasonic napovedala pametne televizorje, ki jih bo poganjal operacijski sistem Firefox OS. Poldrugo leto pozneje so napovedi postale resničnost, prvi primerki pa so že na prodaj v Evropi; gre za Panasonicovo linijo Viera, ki jo sestavlja šest modelov CR850, CR730, CX800, CX750, CX700 in CX680. Večji, 50-palčni CX700 stane okrog tisoč evrov, 40-palčni CX680 pa 800 evrov. Vsi modeli ne bodo na voljo v vseh državah, prav tako ne bodo vsi dostopni takoj.

Pametni televizorji s Firefox OS podpirajo spletne aplikacije (recimo Netflix, Hulu in YouTubu imajo nativne aplikacije, saj je Mozilla razdelila API-je), HTML5 ter sodelovanje z drugimi (pametnimi) napravami.

Firefox OS obstaja že od leta 2012, a ga na telefonih še nismo prav dobro spoznali....

36 komentarjev

Sharp obljublja zaslon z ločljivostjo 4K za pametne telefone

Tom's Hardware - Pametni telefoni dobivajo zaslone z ločljivostjo, ki bi jo bili pred letom ali dneva zavidali še namiznim monitorjem. Ne le 720p, tudi 1080p bo kmalu preteklost, saj prihaja 4K. Sharp je razvil 5,5-palčni zaslon, ki zmore prikazati 3860 x 2160 točk oziroma 4K. Če malo preračunamo, to znese 806 točk na palec (ppi), kar je več kot dovolj, da naše oči zrnatosti slike ne morejo več zaznati.

Sharp je panel pokazal na sejmu China Information Technology Expo v Šendženu. Gre za del večjega, 12,5-palčnega panela IGZO (indij-galij-zinkov oksid), zato takojšnja uporaba v napravah z manjšo diagonalo zaslona še ni mogoča. Množična proizvodnja se kani začeti prihodnje leto, prve...

52 komentarjev

Pripravlja Apple iMace z ločljivostjo 8K?

HotHardware - LG-ju se je v izjavi za javnost nerodno zapisalo, da Apple pripravlja iMace z ločljivostjo zaslona 8K. Za prvoaprilsko potegavščino gotovo ne gre, treba je le ugotoviti, ali se je LG zmotil ali pa so pomoti razkrili prihajajoč Applov izdelek. V nobenem primeru v Cupertinu ne bodo zadovoljni.

V izjavi za javnost so zapisali, da se pripravljajo na izdajo zaslonov, ki bodo podpirali ločljivost 8K. Pri tem so zapisali, da Japonska že pripravlja testno oddajanje televizijskega signala v tej ločljivosti, Južna Koreja pa naj bi z olimpijskih iger v Pjongčangu leta 2018 že pošiljala takšno sliko. LG je na CES-u pokazal 98-inčni televizor, ki podpira 8K. Posebej pomenljiv pa je eksplicitni zapis, da je tudi Apple napovedal iMace s...

136 komentarjev

Sonyjeva navidezna resničnost Morpheus leto dni pred izidom že osupljiva

The Verge - Sony je na Game Developers Conference v San Franciscu pokazal napredek, ki so ga v zadnjem letu ustvarili na projektu Morpheus. Razvoj bo trajal še leto dni in končni izdelek pričakujemo v prvem polletju 2016. O ceni še ni podatkov.

Znano je, da bo imel Morpheus OLED-zaslon s frekvenco osveževanja 120 Hz in ločljivostjo 1920 x 1080. Zaslon meri 5,7 palca in omogoča 100-stopinjsko vidno polje. Človeški periferni vid gre sicer vse do 180 stopinj, a je na skrajnih mejah že izjemno neobčutljiv na podrobnosti. Zato je 100 stopinj dober kompromis med ceno ter uporabniško izkušnjo. Hkrati ima naglavni komplet devet senzorjev LED, ki pokrivajo celoten prostor (360 stopinj) in omogočajo sledenje uporabnikovim gibom. Iger za Morpheus še ni, so pa...

5 komentarjev

MWC: Navidezna resničnost izpod prstov HTC-ja in Valva

Slo-Tech - V Barceloni se jutri začenja Mobile World Congress, ki je že dolgo časa sejem za precej več kot le mobilno elektroniko. Kot je že v navadi, podjetja številne novosti razkrijejo že dan pred uradnim začetkom. Ena izmed nepričakovanih novosti je komplet za navidezno resničnost HTC Vive, pod katerega sta se podpisala HTC in Valve. Prototip bodo razvijalci prejeli že spomladi, končni izdelek pa pričakujemo do božične nakupovalne sezone, s čimer kani konkurenco prehiteti kar po desni.

HTC Vive se ne priključi na telefon, kot bi sklepali iz imena proizvajalca, temveč gre za polnokrven PC-jevski izdelek. Po videzu in funkcionalnosti je precej podoben Oculusu, ni pa jasno, ali bosta združljiva. O specifikacijah je bil HTC sila skop. Povedali so le, da so rešili problem...

31 komentarjev

Canonova DSLR-ja s 50 milijoni točk

Slo-Tech - Canon je predstavil nova fotoaparata EOS 5DS in 5DSR, ki sta z več 50 milijoni točk v tipalu zrcalno refleksna fotoaparata (DSLR) z najvišjo ločljivostjo. V ohišju iz modela EOS 5D Mark III najdemo procesor DIGIC 6, klasični 3,2-palčni LCD-prikazovalnik, tipalo s 50,6 megapiksli, ISO 100-6400, samodejno ostrenje z 61 kontrolnimi točkami, hitrost slikanja 5 fps, možnost snemanja videoposnetkov v ločljivosti 1080p 30 fps (ali 720p 60 fps), Wi-Fi, aktivni NFC, USB 3.0, HDMI-izhod in podpora za kartico CF/SD. Razlika med 5DS in 5DSR je majhna; slednji nima low-pass filtra, sicer pa sta enaka. Fotoaparata prideta na police junija in bosta stala 3700-3900 dolarjev. V Canonu so pokazali tudi novo širokokotno lečo za DSLR-je: 11-24mm f/4L USM, ki ima...

27 komentarjev

CES 2015: Dellov prenosnik s skoraj brezrobnim zaslonom

Slo-Tech - Dell je na CES-u predstavil prenovljen model prenosnika Ultrabook XPS 13, ki si je pomembno omembo zaslužil zato, ker ima enega najmanjših robov (bezel) ob robu zaslona. Slednji meri klasičnih 13-palcev, a je rob tako majhen - borih pet milimetrov - da je prenosnik po velikosti bolj podoben 11- in 12-palčnim prenosnikom.

Naprave z zasloni, ki imajo ob robu čim manj balasta, postajajo čedalje pogostejše. Izdelovalci pametnih telefonov so šli v ekstreme in dosegajo negativne vrednosti, ko v nekaterih modelih zaslon potegnejo prek roba in upognejo. Tudi LCD-ji tekmujejo v isti smeri, zato Dellova novost ni presenetljiva.

XPS 13 ima poleg 13-palčnega zaslona s polcentimetrskim robom precej klasično drobovje. Poudarimo, da sta na voljo pravzaprav dva zaslona -...

13 komentarjev

Toshiba pripravlja 3D-zaslon, ki ne terja očal

Slo-Tech - Pred skoraj tremi leti je Toshiba na sejmu CES 2012 napovedala televizorje, ki bodo prikazovali 3D-sliko, ne da bi morali gledalci nositi neudobna in za oči naporna očala. Zdelo se je, da iz vsega skupaj ne bo nič, a Toshiba je te dni napovedala tak zaslon z ločljivostjo 4K (3840 x 2160) in dolžino diagonale 15 palcev, ki si ga bomo lahko od blizu pogledali že prihodnji mesec v Las Vegasu na CES-u 2015.

Ločljivost 4K danes sicer ni nič neobičajnega, medtem ko je 3D-slika brez očal vredna pozornosti. Seveda bo mogoče uporabljati tudi klasičen 2D-način, slika pa bo v obeh primerih primerljivo kakovostna, zatrjujejo. Trenutni paneli, ki omogočajo prikaz 3D-slike, imajo namreč težave s svetlostjo v 3D in kakovostjo slike v...

11 komentarjev

Prihaja Bluetooth 4.2

Bluetooth poznamo predvsem po prostoročnih slušalkah, a postaja bistveno pomembnejši, sploh s popularnostjo pametnih ur

vir: Wikipedia
Ars Technica - Druga nadgradnja standarda Bluetooth 4, verzija 4.2, je pravkar postala standardizirana. Prinaša novosti predvsem na področju povezovanja naprav na splet ter spremembe pri hitrosti prenosa podatkov. Glavna sprememba je podpora standardu IPv6, ki bo napravam, ki so skladne s standardom 4.2, omogočil neposredno povezovanje na splet. S tem ciljajo predvsem na prihajajoče male naprave, na t.i. Internet of Things, kjer se pričakuje, da bo na splet povezana praktično cela hiša (hladilnik, pralni stroj, sistem ogrevanja, ...), avtomobili in še kaj. To bo vsem tem malim napravam omogočalo pošiljanje raznoraznih podatkov v splet, kar bo izboljšalo različne usluge (in omogočilo NSA, da bo še bolje spoznala vaše prehranjevalne navade)....

3 komentarji

Sonyjeva pametna ura z e-črnilom

Slo-Tech - Letos so na trg prispele prve resne pametne ure, ki imajo vse brez izjeme LCD-zaslon. A če dobro pomislimo, ni nobenega razloga, da ne bi imele zaslona iz e-črnila. Resda ne more prikazati toliko pisanih oblik kakor LCD, a po drugi strani klasične analogne ure kažejo še dosti manj, pa ni z njimi nič narobe. Sony je pred dnevi govoril o uri z zaslonom iz e-črnila, danes pa smo ugotovili, da je izdelek že skorajda dokončan.

Pametno uro z E-Inkom je Sony poimenoval FES in so jo razvijali v okviru družbe Fashion Entertainments. Svojo vpletenost v razvoj so skrivali zato, ker jih je zanimalo povpraševanje po izdelku samem, ne da bi informacijo skalila Sonyjeva blagovna znamka. Šli so tako daleč, da so uro financirali tudi na strani Makuake, ki je japonski ekvivalent Kickstarterja, kjer...

40 komentarjev

Samsung bo podprl FreeSync

Samsungov obstoječ U28D590, ki še ne podpira FreeSynca

vir: AnandTech
AnandTech - Samsung je kot prvi napovedal podporo AMD-jevemu standardu FreeSync, ki je pravzaprav AMD-jeva različica NVIDIA-inega G-SYNC. Tako FreeSync kot G-Sync sta tehnologiji, ki omogočata dinamično prilagajanje osveževalne frekvence zaslona številu prikazanih sličic na sekundo. To preprečuje trganje slike zaradi prikaza delov različnih sličic na zaslonu ter preprečuje mikro-zatikanje, ko je ena sličica prikazana dlje, kot bi pričakovali za trenutno štefilo FPS. A za razliko od G-SYNC je FreeSync popolnoma odprt in brezplačen standard, ki je podprt prek standarda DisplayPort 1.2a. FreeSync namreč uporablja tehnologijo Active-Sync, ki je standardizirana v DisplayPort 1.2a prav na predlog AMD-ja, ki je eden izmed ustanovnih članov...

20 komentarjev

Prihaja četrta generacija goriljega stekla

Slo-Tech - Proizvajalec ojačenega stekla Gorilla Glass, iz katerih vse od prvega iPhona izdelujejo čedalje več zaslonov pametnih telefonov, je napovedal četrto generacijo novega stekla. Sodeč po žalostnem koncu avanture v svet safirnih kristalov bo očitno Gorilla Glass še nekaj časa glavni material za zaščito zaslonov.

Gorilla Glass 4 bo na voljo prihodnje leto, a ga je Corning že predstavil. Gre za izboljšavo predhodne verzije, ki ni nič drugega kot kemijsko ojačeno alumosilikatno steklo. Narejeno iz silicijevega dioksida, aluminijevega oksida ter oksidov alkalijskih kovin, ki ga po posebnem postopku proizvodnje podvržejo kemijskemu kaljenju. Steklo potopijo v vročo kopel kalijevega nitrata, kar povzroči difuzijo kalijevih ionov v zunanje plasti stekla, kjer zamenjajo...

55 komentarjev

LG-jev LCD z najmanjšim robom

LG - Ugotavljali smo že, da je nova moda mobilnih telefonov tankost, čemur morajo slediti tudi zasloni, a pomembna je tudi debelina črnega roba ob zaslonu (bezel). LG je trenutno vodilni na tem področju, saj so predstavili nov LCD-zaslon, ki meri vsega 0,7 milimetra. Tako je, tanjši rob ima od debeline kreditne kartice.

Novi LCD-panel z diagonalo 5,3 palca ima ločljivost 1080p in na levi in desni strani vsega 0,7 milimetra neizrabljenega prostora. LG je za tolikšno stanjšanje uporabil novo tehnologijo, ki so jo poimenovali Advanced In-Cell Touch, in omogoča vtisnjenje na dotik občutljivega panela neposredno v LCD-modul. Tako odpade potreba po vmesnem spoju, kar prihrani nekaj desetink milimetra. Prav tako so nekaj prihranili pri pritrditvi LCD-ja na vezje in osvetlitev, kjer v tehnologiji...

28 komentarjev

Amazon predstavlja Fire TV Stick

vir: AnandTech
AnandTech - Amazon in Google med seboj tekmujeta praktično na vseh področjih razen na svojih osnovnih, iskanju in oglasih za Google ter nudenju trgovskih uslug za Amazon. Konkurirata tako pri ponudbi digitalnih trgovin za knjige, glasbo, filme in aplikacije, saj Amazon prodaja aplikacije v svoji trgovini tako za običajne naprave z Androidom kot za svoje tablice Kindle in telefon Fire Phone, na katerih teče dodobra preoblečena in za Google neuradna izdaja Androida, FireOS.

Kot rečeno tekmujeta tudi na področju strojne opreme, saj oba ponujata tablice in mobilne telefone ter predvajalnike za televizorje, na katerih ponujata velik nabor digitalnih vsebin iz prej omenjenih trgovin. Google je začel s Chromecastom, malim ključkom, ki se priključi v priključek HDMI in omogoča še deljenje slike z osebnih računalnikov...

9 komentarjev

Tablica Lenovo Yoga z vgrajenim projektorjem

Mashable - Lenovo je prenovil svojo serijo tablic Yoga, kjer je največ pozornosti ukradel Yoga Tablet 2 Pro, ki ima poleg vseh običajnih pritiklin in nekoliko neobičajnega, a za serijo Yoga že znanega dizajna vgrajen tudi Pico projektor.

V pregibnem delu ima projektor, ki je sposoben projicirati razločno sliko v formatu 16:9 do diagonale 50 palcev (127 centimetrov). Njegov zaslon sicer meri 13,3 palca in zmore prikazati ločljivost 2560 x 1440 točk, a komur to ni dovolj, lahko sliko projicira kar na bližnjo steno. Seveda projicirana slika ni primerljiva s tisto profesionalnih projektorjev, a tudi 854 x 480 točk na 50 palcih je soliden rezultat za miniaturen projektor. Ob uporabi projektorja znaša avtonomija tri ure, kar je dovolj za ogled filma.

Notranjost je brez...

8 komentarjev

Toshibin odgovor na Google Glass

PC World - Na sejmu Ceatec, ki te dni poteka v Tokiju, je Toshiba pokazala, da so lahko pametna očala tudi manj okorna in vpadljiva kakor Google Glass. Pokazali so prototip Toshiba Glass, ki je na pogled precej bliže klasičnim očalom.

Bistvena razlika je odsotnost kovinskega vmesnika pred steklom, ki je pri Google Glass precej vpadljiv. Koncept je sicer podoben, kar pomeni, projicirni del namestiti ob desni rob očal. Odbojni del oziroma množica prizm je vgrajena v samo steklo in se vidi le, če očala zavrtimo pod določenim kotom. Google Glass ima večjo prizmo pred steklom. Obe delujeta tako, da projektor projicira svetlobo, ki se potem s prizme (pri Googlu na zunanji strani očal, pri Toshibini s prizm v steklu) odbije v oči.

Druga...

11 komentarjev

Microsoft pokazal RoomAlive

Microsoft - Microsoftov raziskovalni oddelek je predstavil prototip z imenom RoomAlive, ki nadgrajuje lanski projekt IllumiRoom. Medtem ko je šlo tedaj za dnevne sobe, ki so bile sposobne projiciranja posnetkov, je RoomAlive pravcata interaktivna dnevna soba.

Sistem je za zdaj še v fazi prototipa, a je sodeč po predstavitvi že dobro izdelan. Za polno uporabo potrebujemo šest projektorjev svetlobe in pripadajočih kinectov, ki jih namestimo v sobi. Programska oprema poskrbi za samodejno kalibracijo, saj kamere same zaznajo, kateri deli prostora se na posameznih kamerah prekrivajo. Rezultat je tridimenzionalen načrt sobe, v kateri je sistem nameščen, ki natančno popiše vse ploskve v prostoru in njihovo orientacijo.

Rezultat se imenuje projection mapping in celotno dnevno sobo spremeni v interaktivno okolje za igranje iger. Prav vsak kvadratni centimeter je...

7 komentarjev

Kako Facebook snuje svoje strežnike

Kako zamenjati trdi disk brez orodja

vir: TechCrunch
TechCrunch - Facebookove strežnike smo tukaj že predstavljali, ko smo pred približno letom dni prejeli obilico informacij v zvezi z njihovo zasnovo. Facebook je del projekta Open Compute, ki zasnovo strežnikov brezplačno ponuja vsem zainteresiranim proizvajalcem. A zasnove projekta najverjetneje niso primerne za vse uporabnike, saj ima Facebook nekaj specifičnih zahtev, skrbeti morajo namreč za nekaj 100 milijonov uporabnikov in hraniti vse njihove podatke, od imena in spola do zbirke slik. Kljub odprtosti zasnove je ta vseeno daleč od običajnih standardov.

Na TechCrunchu so na ogledu in pogovoru o snovanju teh strežnikov izvedeli nekaj več o samem postopku snovanja. Pri Facebooku so povedali, da...

1 komentar

Microsoft Wireless Display Adapter

Microsoft Wireless Display Adapter

vir: The Windows Blog
The Windows Blog - Microsoft je z objavo na svojem Windows blogu uradno predstavil Wireless Display adapter, ki je prav to, kar pove ime, priprava za brezžično povezovanje z zaslonom. Na zunaj je adapter na moč podoben konkurenčnemu Chromecastu, le da je nekoliko večji in ima kar pritrjen kabel s priključkom USB (Chromecast je opremljen s priključkom micro USB in ima priložen primerne kabel). Namen priklopa USB je seveda dodatno napajanje, saj HDMI, kamor se sicer adapter vključi, ne zmore zagotavljati dovolj moči. Pri zunanjosti se podobnost s Chromecastom večinoma konča, saj sta z vidika funkcionalnosti popolnoma različna, čeprav je končni efekt navsezadnje na moč podoben.

Chromecast vsebuje procesor in osnovni operacijski sistem, ki mu omogoča nameščanje aplikacij ter...

13 komentarjev

USB Type-C prinaša več kot le obrnljivost

Različne izvedenke priključkov Type-C

vir: AnandTech
AnandTech - Glavna novost novega priključka USB, Type-C, je nedvomno njegova obrnljivost. Vsaj ta je pred časom, ko je bil priključek predstavljen, požela največ zanimanja, poleg višjih hitrosti prenosa podatkov, do 10 Gbps. A standard USB 3.1, ki prihaja v tandemu z novim priključkom, prinaša še bistveno več. Na forumu organizacije, ki skrbi za standard USB (ukvarjajo se s snovanjem priključka in z vgradnjo v naprave), smo tako lahko videli prve primerke novih kablov ter različnih izvedb priključkov, ki bodo prispajkane na naprave. Na voljo bo t.i. mid-mount priključek, ki se bo montiral v izrez tiskanine (s tem bo sila pri vstavljanju delovala bolj v smeri tiskanine, kar verjetno nekoliko pomaga pri vzdržljivosti povezav s tiskanino) ter običajen priključek z montažo na...

26 komentarjev

Oculus pokazal nov prototip Crescent Bay

Gizmodo - Oculus, ki razvija tehnologijo za navidezno resničnost in ga je nedavno kupil Facebook, je v soboto na svoji prvi konferenci v Los Angelesu pokazal nov prototip z imenom Crescent Bay. Gre za naslednji korak pri razvoju naglavnega sistema za navidezno resničnost Oculus Rift, ki ga bo moč kupiti kmalu.

Crescent Bay prinaša precej novosti in po besedah proizvajalca predstavlja podoben preskok, kot je bil prehod od lanskoletnega prototipa DK1 do letošnjega DK2. Specifikacije Crescent Baya še niso razkrite, znano pa je, da bo imel višjo ločljivost in frekvenco osveževanja od DK2. Pomembna novost je integriran avdio z vgrajenimi slušalkami in prostorskim zvokom, ki ga zagotavlja programska oprema RealSpace3D, s čimer bo navidezna resničnost še bolj resnična. Podpira...

17 komentarjev

Dellov zaslon z ločljivostjo 5K

Dell - Dell je predstavil monitor, ki ponuja najvišjo ločljivost med komercialno dostopnimi monitorji za domačo in poslovno rabo. Dell UltraSharp 27 Ultra HD 5K podpira ločljivost 5120 x 2880 (to je 14 milijonov točk), kar sedemkrat več od 1080p in štirikrat več od 1440p. Doslej zgornji razred UHD (4K) prehiti za 70 odstotkov.

Panelov z diagonalo 27 palcev in omenjeno ločljivostjo bržkone nihče ne izdeluje, zato je zelo verjetno, da je Dell v monitor stlačil dva precej bolj standardna panela 2560 x 2880. Temu pritrjuje tudi dvojni priklop DisplayPort 1.2 na zadnji strani. Na podoben način...

36 komentarjev

LG-jev pogled v prihodnost: TV z 8k

Slo-Tech - Na berlinskem sejmu IFA še zdaleč ne gre le za pametne telefone in tablične računalnike, ali pa zgolj mobilne naprave, kot bi lahko napak sklepali iz dosedanjih novosti. LG je eden izmed proizvajalcev, ki kaže prihodnost televizorjev. Ta bo ponudila ločljivost 8k oziroma 7.680 x 4.320 oziroma štirikrat več kod 4k.

Sicer LG ni čisto prvi, ki je pokazal televizor s tako ločljivostjo, saj je prototip že na lanskem CES-u predstavil Sharp. Vseeno pa smo še daleč od komercialnih izdelkov in mogoče je prav na tem področju LG prišel najdlje. Pokazali so televizor z 98 palcev (2,49 metra!) dolgo diagonalo, kar je več od razpona rok košarkarjev, ki podpira 120 Hz osveževanje slike. Predstavljeni model ima še štiri procesorje, ki skrbijo za izris slike, medtem ko bo...

21 komentarjev

Google Glass naprodaj - za en dan

Google - Kdor si resnično želi nove Googlove igračke z imenom Glass, ki je že pred dejanskim izidom dvignila veliko prahu in prepovedi, jo bo lahko prihodnji teden kupil. Čeprav Glass še ni dokončan in gre za prototip, bo Google v torek za en dal začel prodajati Google Glas.

To je Google razkril na svojem blogu in objavil povezavo do strani, kjer je Glass mogoče naročiti. Naročila bodo začeli sprejemati v torek ob 15.00 po slovenskem času, odprta pa bodo, dokler zaloge ne bodo pošle. Žal je dostava omejena le na ZDA.

Google Glass v tej fazi ne bo poceni, saj bo stal 1500 dolarjev brez davka. To je še posebej veliko ob zavedanju, da gre za nedokončan izdelek, ki prav veliko možnosti uporabe ta hip še nima. So ga pa izjemno veseli razvijalci, ki že pišejo aplikacije za...

13 komentarjev

RaspberryPi postaja nekoliko bolj odprt

Raspberry Pi Compute Module

vir: RaspBerryPi
RaspBerryPi - Odprtokodneže običajno moti vsak del njihovega projekta, ki ni popolnoma odprt. Enako je z Raspberry Pi, ki uporablja zaprt sistemski čip (podrobnosti centralnega in grafičnega procesorja ter pomnilniškega vodila niso znane), a so z veseljem medse sprejeli odprt grafični gonilnik. Zaradi zaprtega procesorja seveda obstoječa strojna oprema prav tako ni popolnoma odprta, kar želijo vsaj nekoliko zmanjšati ter Raspberry Pi obenem približati uporabi v industriji.

Predvsem zaradi industrijske uporabe je bil predstavljen nov modul, t.i. Raspberry Pi Compute Module, ki na tiskanini oblike pomnilniške palčke SODIMM DDR2 nosi prej omenjeni sistemski čip, 512 MB delovnega pomnilnika in 4 GB podatkovnega pomnilnika. Na uporabniku je nato, da zasnuje matično ploščo z vsemi povezavami, ki jih potrebuje. Na...

36 komentarjev

Druga generacija Kinecta za osebne računalnike prihaja

Praktično enak, kot za Xbox One

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Zmogljivosti Kinecta ter njihovo izkoriščanje v zanimivih projektih so precej dobro znane, za kar je odgovoren predvsem uradni strojni paket s programsko podporo, ki je omogočil priklop na osebne računalnike z Windows. Z Xbox One je Microsoft predstavil še zmogljivejši Kinect, ki ima višjo ločljivost tako običajne (namesto 640 x 480 pik tokrat kar 1920 x 1080) kot IR kamere, skupaj s širšim kotom zajema, za kar poskrbi optični sistem kamere. Posledično je sposoben zaznati osebe, ki so bližje (oddaljenost mora biti vsaj en meter v primerjavi z dvema metroma predhodnika), zmogljivejši procesor pa lahko sledi premikanju do šestim osebam hkrati, sledi do 25 sklepom posamezne osebe, prepoznava obrazno mimiko, zaznava utrip, bistveno boljše je zaznavanje govora,...

9 komentarjev

Prihaja obrnljiv USB

Primerjava novega standarda Type-C z obstoječima Type-A in micro Type-B

vir: Ars Technica
Ars Technica - USB-IF, organizacija, ki skrbi za standard USB, že dlje namerava pripraviti obrnljiv priključek za svoj standard. Zdaj so pokazali prve slike priključka Type-C, ki bo z eno potezo nadomestil vse dosedanje priključke, običajna Type-A in Type-B, mini Type-A in Type-B ter micro Type-A in Type-B. Mini Type-A poznamo s starejših mobilnih telefonov in fotoaparatov, medtem ko je micro Type-A trenutno v uporabi na mobilnikih kot standardni polnilno-podatkovni priključek. V nekaterih primerih ga nadomešča Micro Type-B, ki doda razširitev za standard USB 3.0, vsaj ko potrebujemo višje hitrosti prenosov (uporablja ga nekaj Samsungovih mobilnikov ter predvsem prenosni trdi diski).

Z uvedbo priključka Type-C se bo vse skupaj poenostavilo, saj bo enak, majhen priključek v...

65 komentarjev

CES 2014: Philipsovi pametni televizorji z Androidom

Yahoo News - Letos se na CES-u veliko govori o pametnih televizorjih, ki jih bodo začeli prodajati vsi večji proizvajalci. Poganjali jih bodo različni sistemi, od lastniških do webOSa, FireFox OSa in seveda Androida. Televizorje z Androidom je za letos napovedal Philips.

Pravzaprav jih ne bo proizvajal Philips, ampak podjetje TP Vision, ki ga imata v lasti nizozemski Philips in hongkonški TPV ter proizvaja televizorje pod znamko Philips. Tako naj bi v drugem četrtletju tega leta za evropski trg pripravili televizor, ki ga bo poganjal Android.

Novi televizorji bodo nadgradili trenutne funkcije Smart TV v Philipsu. Prek njih bo mogoče dostopiti do Google Play in tamkajšnjih aplikacij, gledati video na zahtevo, poslušati glasbo itn. Sčasoma se obeta popolna združitev pametnih...

19 komentarjev

CES 2014: LG pokazal ukrivljene OLED-televizorje

Vam je podoba znana?

Slo-Tech - V Las Vegasu se je začel vsakoletni sejem elektronike CES, na katerem proizvajalci pokažejo, kaj bodo letošnji hiti. Uradni začetek letošnjega CES-a je sicer jutri (v torek), a kot je že v navadi, smo kopico novih izdelkov videli že na predvečer. Vse to pomeni, da bomo do petka, ko se CES konča, redno videvali nove naprave, napovedi prihajajočih in poslušali statistiko dosedanjega dogajanja.

LG je na novinarski konferenci tako pokazal prvi izdelek, ki so ga spravili skupaj po nakupu operacijskega sistema webOS od Hewlett-Packarda. Razvil ga je Palm za svoje dlančnike, potem ga je kupil HP in vgradil v nekaj pametnih telefonov, v svoji tretji inkarnaciji pa je pristal v pametnih televizorjih. Pametni ukrivljeni...

48 komentarjev

Končana doba plazemskih televizij

vir: The Verge
The Verge - Dolgoletna bitka med proizvajalci LCD in plazemskih televizorskih zaslonov je očitno končana.

Plazemske televizije so nekoč bile zlati standard velikih ploskih zaslonov z visoko ločljivostjo, zelo visokim kontrastnim razmerjem, hitrimi dostopnimi časi in dobrimi vidnimi koti. Čeprav je po mnenju marsikoga kvaliteta slike še vedno nekoliko boljša, je v zadnjih letih prišlo do poplave cenovno ugodnih LCD zaslonov, ki jim plazme niso mogle konkurirati; proizvajalci plazem so se morali preživljati zgolj s prodajo v višjih cenovnih razredih.

Da so plazmi šteta leta je bilo sicer jasno že leta 2006, ko je iz tega trga izstopil Sony, leta 2010 pa mu je sledil še Pioneer, ki si je s trg vrhunskih plazem delil s Panasonicom. Slednji je...

167 komentarjev

Odgovor konkurence na Google Glass

The Wall Street Journal - Google sploh še ni izdal svojega očalnega računalnika Google Glass, ko je konkurenca že začela protiofenzivo. Samsung je že začel pripravljati konkurenta, kar vidimo na patentnih uradih. V Južni Koreji so že registrirali model (design patent), ki prikazuje elektronsko napravo v obliki očal.

Opisali so ga kot očala, ki imajo vgrajene slušalke, s čimer lahko uporabniki telefonirajo ali poslušajo glasbo med vadbo. Očala so povezana s pametnim telefonom, ki nanje pošilja informacije in omogoča enostavno krmiljenje, tudi ko mora uporabniki roke posvetiti čemu drugemu, na primer športni aktivnosti. Več kot očitno je torej Samsung očala patentiral v športnem smislu, čeprav so uporabna tudi drugod. Bistvena razlika od Googlovih je fizična povezava s...

37 komentarjev

Znane specifikacije prototipnih ValveBoxov

Alienwareov X51 ob originalnem, večjem Xbox 360. Steamov prototip bo padel nekje mednju

vir: Valve Software
Valve Software - Pred dobrim tednom dni najavljene prototipne Valvove konzole s SteamOS-om, ki jih bo prejelo 300 srečnih uporabnikov Steama, so zdaj predstavljene nekoliko podrobneje, vsaj kar se tiče specifikacij drobovja. Znotraj nabora 300 enot bo več različnih izdaj. Vsem bo enako ohišje, ki bo merilo slabih 8 cm v višino in bo v tlorisu merilo dobrih 30 cm v obe smeri - mere dajo slutiti, da bo šlo za zelo ploščato postavitev, podobno, kot pri Alienware X51, ki je v vse smeri nekaj centimetrov večji. Obenem manj kot 8 cm višine pomeni, da ne bo uporabljen standardni napajlnik ATX, temveč najverjetneje manjši, a prav tako standardni napajalnik SFX....

27 komentarjev

Xi3 Piston prihaja konec novembra

Mali računalnik z velikim naborom priključkov

vir: The Verge
The Verge - Zgodovina majhne škatlice Xi3 Piston je dolga, saj so na Engadgetu prvič o njej poročali že leta 2010, veliko bolj popularna pa je postala na začetku letošnjega leta, ko se je glasno govorilo, da bo to prvi Valveov SteamBox, torej igralna konzola s Steamom, namenjena v dnevne sobe. Od takrat so govorice o SteamBoxih nekoliko potihnile, seveda do nedavnega, ko je Valve najavil SteamOS, beta program konzol in svežo idejo igralnega ploščka, ki bo omogočal igranje osebnim računalnikom namenjenih iger brez miške in tipkovnice. Pri Valve so v začetku leta sicer sodelovali s podjetjem Xi3, a so se kmalu odločili, da tesnejšega sodelovanja ne bo ter povedali, da Piston ne predstavlja njihove vizije za SteamBox.

Pri Xi3 se ne dajo, saj bodo Piston končno začeli prodajati. To se bo zgodilo na črni petek, 29....

14 komentarjev

Apple je brez pompa osvežil iMace

Vse spremembe se nahajajo v notranjosti

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Pri Applu so uporabo Intelovih procesorjev Haswell začeli z MacBook Air, ki so bili osveženi predstavljeni že na junijskem WWDC. V primeru MacBook Air sprememb praktično ni bilo, poleg novejših procesorjev so prenosniki dobili še hitrejše SSD-je, ki se s sistemom povezujejo prek PCIe, nekaj več pomnilnika ter brezžične mrežne kartice s podporo standardu IEEE 802.11ac. Rezultat uporabe procesorjev Haswell je sicer tudi bistveno izboljšana avtonomija, a to tukaj ni pomembno.

Popolnoma enako se je zdaj zgodilo še z iMaci, ki jih je Apple osvežil na hitro, zgolj s PR-ovskim sporočilom, brez posebne prireditve. Večinoma torej ostajajo enaki, le da so dobili novejše procesorje, drugačne pogone SSD (povezovanje prek PCIe) in WiFi s podporo hitrejšim omrežjem ac. Za razliko od...

0 komentarjev

Garmin se postavlja po robu GoProju

vir: The Verge
The Verge - Na področju trpežnih akcijskih kamer je nedvomno praktično monopolist GoPro, ki poleg odličnih izdelkov skrbi tudi za obilico oglaševanja. Konkurentov je kar nekaj, še najboljši je bil Contour, a so pred dvema tednoma iznenada zaprli svoja vrata. Obstaja nekaj cenejših in nedvomno slabših alternativ, a nekoliko izstopa bolj svež izdelek, ki so ga pripravili pri japonskem Sonyju. Zaradi svoje svežine še ni tako dobro zasidran pri kupcih, kot je GoPro in kot je bil najbližji konkurent, Contour.

Zdaj imamo na trgu še enega velikega igralca, Garmin. Nedvomno so pri Garminu poznani predvsem po svojih GPS enotah, večinoma tistih, namenjenih za v avtomobile. Svoj čas so navigacijo ponujali za nekatere pametne mobilne telefone, a...

40 komentarjev

LG-jev QHD zaslon za mobilne telefone

Ločljivost namiznega 27-palčneža v vsega 5,5 palcih

vir: Android Central
Android Central - Poimenovanja ločljivosti zaslonov z bolj logičnimi oz. kratkimi imeni so, roko na srce, redko logična. A nič ni bolj nelogično, kot ločljivost QHD, ki pomeni Quad High Definition, torej štirikratnik visoke ločljivosti. Pričakovali bi, da gre za ločljivost 4k, a temu ni tako. Gre namreč za ločljivost 2560 x 1440 (štirikrat 1280 x 720), medtem ko v primeru qHD (četrtina HD) HD dejansko pomeni 1920 x 1080 - qHD torej znaša 960 x 540 pik.

Kakorkoli že, čeprav ne govorimo o 3840 x 2160 pikah, bo v tem primeru tudi 2560...

63 komentarjev

Samsungov zaslon prehiteva Apple in Google

Prednost zaslona IGZO pred običajnim LCD-jem

vir: The Verge
The Verge - Trojica najgostejših zaslonov (zaslonov z najvišjo ločljivostjo pri relativno majhni diagonali) je do sedaj pripadala Applu z obema različicama MacBook Pro Retina in Googlu z relativno svežim ChromeBook Pixel. Slednji ima ločljivost 2560 x 1700 pik pri 12,85 palcih, medtem ko imata MacBooka ločljivosti 2560 x 1600 na 13,3 oz. 2880 x 1800 pik na 15,4 palcih. Blizu pride še Toshibin KiraBook z 2560 x 1440 pikami na 13 palcih, a vse štiri je pravkar prehitel Samsung s svežim 13-palčnim zaslonom, katerega ločljivost znaša 3200 x 1800 pik.

Gre za precej običajno potezo, kjer se vsako stranico zaslona pomnoži z dve, v tem primeru so pri Samsungu s tega vidika sestavili štiri zaslone z ločljivostjo 1600 x 900 (pri Applu so podvojili običajni ločljivosti v uporabi na običajnih...

58 komentarjev

Toshiba premika meje zaslonov ultrabookov s KIRAbookom

Toshiba KIRAbook

vir: AnandTech
AnandTech - Nedvomno je bil pred enim letom daleč najboljši ultrabook Applov MacBook Air. Pravzaprav ne sledi vsem specifikacijam, ki jih Intel zahteva, da proizvajalci lahko svoj izdelek označijo kot ultrabook, niti Apple verjetno noče svojih izdelkov označevati z marketinškimi imeni, namenjenimi za na Windows osnovane računalnike. Kakorkoli že, ultrabooki so bili predvsem do prihoda procesorjev Sandy Bridge bolj klavrni izdelki, stanje pa se je še dodatno popravilo s procesorji Ivy Bridge. Z zadnji generacijo, pred slabim letom, smo dobili že zelo dobre prenosnike. Praktično vsi boljši izdelki sicer po zasnovi in izgledu precej kopirajo Apple, a vseeno vidimo nekaj posebnosti. Izstopal je tako npr. Asusov ZenBook Prime, ki je v različnih konfiguracijah v 13 oz. 11 palcih ponujal ločljivost kar 1920 x 1080 pik. Od takrat so Asus na tem...

37 komentarjev

Najtanjša in vodoodporna tablica iz Sonyja

vir: Sony
Sony - Sony je na MWC-ju pokazal pretekli mesec napovedani tablični računalnik Xperia Tablet Z. Poudarili so dvoje njegovih odlik: je najtanjši tablični računalnik in poleg tega je še vodoodporen.

Tablica ima vidno diagonalo dolžine 10,1 palca (ločljivost 1920 x 1200) in Qualcommov štirijedrni procesor APQ8064 z 1,5 GHz. Družbo mu delata 2 GB pomnilnika in 32 GB (ali pa 16 GB) prostora za shranjevanje podatkov. Ima še kamero Exmor R z 8,1 milijona točk, podporo za NFC, LTE, kartice microSD in S-Force, kakor se imenuje Sonyjeva tehnologija za doživetje prostorskega zvoka. Akumulator ima kapaciteto 6.000 mAh, za dobro izrabo pa skrbi Battery Stamina. Vse skupaj poganja Android 4.1. Sony je te zmožnosti stlačil v tablico debeline 6,9 milimetra, kar je rekord, ki tehta 495...

22 komentarjev

Chromebook Pixel je resničen

vir: The Verge
The Verge - Pobegle informacije o Googlovem lastnem prenosnem računalniku, Chromebook Pixel, so se izkazale za resnične. Še več, za resnično se je izkazala najbolj pomembna informacija, ločljivost zaslona. Ta je res 2560 x 1700 pik, torej je zaslon res formata 3:2. Diagonala meri 12,85 palca, zaslon je obenem občutljiv na dotik in je zaščiten s plastjo Corningovega stekla Gorilla. Za takšen format so se odločili, ker je Chrome OS skoraj popolnoma odvisen od spleta, po spletnih straneh pa se praktično izključno pomikamo po višini. Z razmerjem 3:2 tako proti razmerjem 16:10 oz. 16:9 dobijo nekaj več višine, okrog 15% več. Poleg visoke ločljivosti je zaslon še zelo svetel, do 400 cd/m2.

Visoka kakovost se ne konča pri zaslonu, saj je prenosnik namenjen bolj zahtevnim kupcem. Načrt Googlovih...

109 komentarjev

Prototip prozornega telefona

The Verge - Prozorni ali vsaj prosojni zasloni obstajajo že nekaj časa, a so njihove izvedbe precej prepuščale željam. Videli smo tudi že primerke, ki so bili vgrajeni v mobilne telefone, a so vsi razočarali. Premierno je to preizkusil Sony Ericsson s svojim Xperia Pureness, a za tisoč dolarjev se kupcev ni trlo. Niti Lenovo niti Explay nista bila uspešnejša, a to se utegne spremeniti. Tajvansko podjetje Polytron Technologies je pokazalo prototip pametnega telefona, ki je praktično v celoti prozoren in precej prepričljivejši od starejših okornejših bratov.

Kot vidite na posnetku spodaj, je praktično cel telefon prozoren. Izjema so le sestavni deli, ki to v bližnji prihodnosti ne bodo - SIM, microSD, mikrofon, zvočniki in baterije. Ta del bodo v...

27 komentarjev

Prvi televizijski kanal v ločljivosti 4K

Domet Eutelsata 10A

X-Bit Labs - Televizorji z ločljivostjo 4K (3840x2160 točk) trkajo na naša vrata. Na CES-u so predstavili prve OLED-zaslone, ki podpirajo to ločljivost, medtem ko sta starejši tenhiki LCD in LED že nekaj časa sposobni te ločljivosti. Sedaj potrebujemo le še nekaj, kar bi na njih predvajali. Lani smo dobili prvi film v tej ločljivosti, in sicer novozelandski dokumentarec TimeScapes. Čeprav traja film slabo uro, je gromozanski - v ločljivosti 4096 x 2304 zasede 160 GB, tako da so ga prodajali kar na USB-ključkih za 100 dolarjev. Toda vseeno, na televizorjih bi gledali - televizijo.

Od letos oddaja prvi televizijski program v tej ločljivosti. Eutelsat je namreč postavil preizkusni kanal, kjer se oddaja vsebina v ločljivosti 4K. Prikazuje 50 sličic...

126 komentarjev

CES: Samsung pokazal upogljiv OLED-zaslon

CNet - Na CES-u je Samsung pokazal upogljiv OLED-zaslon, ki je za razliko od ogromnih televizorjev druga skrajnost uporabe te tehnologije. Pokazali so zaslon z diagonalo okrog pet palcev, s čimer je prilagojen za pametne telefone. O upogljivih OLED-zaslonih smo sicer že pisali, in sicer o prototipu telefona s kanadske Queen's University in o upogljivem Sonyjevem zaslonu. Vseeno gre za bistveno razliko, saj je Samsung predstavil že skoraj gotov izdelek za množično proizvodnjo. In ko o neki stvari govori ogromno podjetje, pa četudi gre za prototip, je to vseeno bistveno bliže proizvodnji, kakor če jo predstavlja univerzitetni laboratorij.

Čeprav se nekateri ob omembi upogljivih...

25 komentarjev

CES: Prvi OLED-televizorji z ločljivostjo 4K iz Sonyja in Panasonica

Sonyjeva predstavitev 56-palčnega televizorja

Slo-Tech - Za nami je prvi dan lasvegaškega računalniškega sejma CES in novosti je bilo precej. Prvi dan je Panasonic predstavil nov televizor, s katerim so se pohvalili kot prvim z ločljivostjo 4K. Sliko seveda prikazuje s tehnologijo OLED, 4K pa se prevede kakor 3840x2160, kar je štirikrat več točk od sedanjega HD-ja (1080p). Panasonicov izvršni direktor Kazuhiro Tsuga je pojasnil, da gre za naslednjo generacijo, saj je OLED korak naprej od LCD ali LED. Omogoča gradnjo lažjih naprav, tako da ogromen televizor z diagonalo 56 palcev tehta vsega 12,2 kilograma, v debelino pa meri 12,7 milimetra. O ceni in dobavljivosti podatkov še ni.

Se ja pa Tsuga malo uštel, ko je dejal, da gre za prvi tovrstni izdelek. Le večer prej jih je...

48 komentarjev

Sharp pričel s proizvodnjo 5'' zaslonov za mobilce

The Verge - Zgleda, da več kot 4" vendarle ni preveč za mobilne telefone, oz. na to veliko stavi japonski Sharp, ki je prejšnji teden pričel s serijsko proizvodnjo 5" 1080p zaslona. Z "novim dizajnom pikslov" bo pikselna gostota kar 448ppi, opazno več od Applove "retine" (326ppi, 1136x640, 4" na iPhonu 5, tudi Sharpov izdelek) ali Samsungovega Super AMOLED HD (306ppi, 1280x720, 4.8") zaslona na Galaxy SIII.

Zaslon mislijo pokazati še ta teden na japonskem tehnološkem sejmu CEATEC, prvi izdelek z zaslonom pa bo po vseh verjetnosti HTC-jev križanec med telefonom in tablico (phablet, kot jim pravijo), Oppo Finder 5. Nekaj se tudi že šušlja o Huaweiju, ter morda celo Googlovi Motoroli Mobility.

Sharp se, podobno kot tajvanski HTC, sooča z znatnim upadom prihodkov, pri čemer rešitev vidijo prav v...

40 komentarjev

Štirikrat večji HD prihaja

ComputerBase - Medtem ko HD-ločljivosti (1920 x 1080p) še niti ne podpirajo vse grafične kartice niti zasloni, na vrata trka že štirikrat večji format. O tako imenovanem 4K je govoril Intel na simpoziju IDF 2012 Peking, ki je včeraj in danes potekal na Kitajskem.

Že leta 2010 je YouTube podprl ločljivost 4K, a je posnetkov do danes relativno malo. Razlog je njihova velikost, drage kamere za snemanje in nič kaj opazno boljša kakovost na današnjih zaslonih. Lani novembra smo dočakali prvi zaslon z nativno podporo za to ločljivost (4096 x 2160), in sicer 36,4-palčnega Eizo FDH3601. Standard DisplayPort 1.2, ki ga je prvi podprl Radeon HD 7970, sedaj pa se mu je seveda priključila že tudi...

161 komentarjev

LG kot prvi začel masovno proizvodnjo plastičnega e-papirja

X-Bit Labs - Plastični zasloni iz elektronskega papirja (plastic EPD) niso nič novega, a so bili doslej omejeni na prototipe in inženirske primerke. LG je prvi, ki je začel masovno proizvodnjo upogljivih zaslonov s plastičnim EPD. Ta teden so zagnali proizvodnjo 6-palčnih zaslonov z ločljivostjo 1024 x 768, ki so namenjeni uporabi v bralnikih e-knjig. Sliko prikazujejo z uporabo e-inka.

Zaslon je debel vsega 0,7 milimetra, ker je tretjino manj od steklenih EPD, ki so trenutno v uporabi. Tehta 14 gramov, tako da je od starejših bratov kar pol lažji. Dodatna prednost je trpežnost, saj so plastični EPD precej bolj odporni na poškodbe od padcih od steklenih - testi so pokazali, da pri padcu z višine 1,5 metra škode ni. To je zelo pomembno, saj...

29 komentarjev

Proizvodnja iPada 3 v polnem teku

Bloomberg - Naslednik Applovega priljubljenega tabličnega računalnika iPad je že v proizvodnji, pravijo viri za Bloomberg. Na prodajne police bo iPad 3 prispel marca, torej leto dni po izidu modela iPad 2, prinesel pa bo zaslon z večjo ločljivostjo, hitrejši štirijedrni procesor in podporo za brezžična omrežja naslednje generacije LTE.

Azijske tovarne so proizvodnjo začele že ta mesec in trenutno obratujejo v treh izmenah. Applu jo bo letos nekoliko zagodlo kitajsko novo leto, ki se prične že 23. januarja namesto v prvi polovici februarja. Tedaj bodo proizvodnjo za teden dni ustavili, nato pa bodo že februarja nadaljevali s polno paro. Glavni Applov partner je podjetje Foxconn, ki se je v preteklosti moralo spopadati z obtožbami o kršitvah delovne zakonodaje,...

167 komentarjev

Apple bojda pripravlja nove macbooke pro z visoko ločljivostjo Retina

DigiTimes - DigiTimes je včeraj ekskluzivno objavil, da Apple za drugo četrtletje prihodnjega leta pripravlja novo generacijo macbookov pro, ki bo imela bistveno višjo ločljivost zaslona. Novi zasloni naj bi imeli ločljivost 2880 x 1800, medtem ko imajo sedanji kvečjemu 1680 x 1050.

Klasičen macbook pro z zaslonom diagonale 15,4 palcev, bi z ločljivostjo 2880 x 1800 zmogel prikazati gostoto pikslov 220 ppi (točk na palec), kar je dvakrat več kot danes. Podobno tehniko Apple že uporablja v novih telefonih iPhone 4 in iPhone 4S ter ipodih touch, kjer se imenuje Retina Display. Ti trenutno zmorejo celo 326 ppi, kar omogoča gladko sliko celo na majhnih razdaljah.

Zaslone gledamo z večjih razdaljah, zato...

326 komentarjev

HDCP man-in-the-middle napad z €200 FPGA ploščico

Slashdot - Lani septembra je nekdo na pastebinu objavil master key za Intelovo medijsko zaščito HDCP, ki se uporablja za kriptiranje povezave med HD set-top sprejemnikom / blu-Ray playerjem in TV sprejemnikom. Intel je takrat zagotovil, da to ni nek hud problem, ker bodo s tožbami preprečili obsežnejšo prodajo piratskih Blu-Ray predvajalnikov (ni jim uspelo), v softweru pa naj bi bilo reč precej...

10 komentarjev

Jesenski ultrabooki

Acer Aspire S3

Slo-Tech - Po poletni predstavitvi Intelove platforme Ultrabook so zdaj, še pravi čas za božično-novoletno nakupovalno mrzlico, na voljo prvi primerki. Ultrabook mora biti bogato založen z Intelovo robo (proc, plata, grafa, zvočna, usb), tanek, zmogljiv, a z zadostno avtonomijo baterije. Ni ravno skrivnost, da gre za neposredno konkurenco MacBook Airu, predvsem za uporabnike, ki si želijo poganjati Okna.

Na kratko povzemamo opise izdelkov štirih proizvajalcev - Acer, Lonovo, Asus in Toshiba. Vsi razen slednjega so že na voljo, Toshiba pa pride novembra.

Acer Aspire S3


Acerjev model po pričakovanjih cilja predvsem na nižjo ceno, tj. od od $899 naprej za 13.3-inčni, 1366x768, 1.35 kg težki Aspire...

47 komentarjev

Adobe predstavil tehniko popravljanja zamegljenih posnetkov

PhysOrg.com - Adobe je ta teden predstavil prototip funkcije, ki jo razvijajo za rešitev problema zamegljenih slik (blurred images). Te so kljub vsemu napredku fotografske tehnike še vedno eden izmed največjih problemov amaterskih fotografov. Vzroka za zameglitev sta namreč dva - nepravilno nastavljena goriščna razdalja, s čimer se je že ukvarjalo podjetje Lytro, in premikanje fotoaparata, medtem ko je zaslonka odprta. Adobe je predstavil funkcijo, ki rešuje slednji problem.

Za razliko od dosedanjih načinov ostrenja fotografij Adobov algoritem z analizo posnetka izračuna, kako se je tipalo (torej verjetno celoten fotoaparat) gibalo med zajemom slike. Zaradi gibanja uvedeno motnjo v posnetek potem algoritem odšteje in rezultat je, v teoriji, jasen in...

62 komentarjev

E-Ink pokazal novosti na sejmu IFA

Geek - Na berlinskem sejmu IFA je tudi E-Ink, ki je poznan po svojih odličnih zaslonih v Amazonovem Kindlu, predstavil trenutno tehnologijo in obete za prihodnost. Predstavili so proizvodnjo zaslonov, ki se proizvajajo v dolgih rolah - dolžine enega kilometra in širine dobrega metra. Šele nato jih razrežejo na ustrezno velikost in dodajo krmilno vezje. To je tudi razlog, da Amazon nima težav z zagotavljanjem dobavljivosti Kindla, saj lahko E-Ink izdela ogromne količine zaslonov v kratkem času.

Pojasnili so tudi, da zmore njihov zaslon prikazati precej večje ločljivosti od tistih, ki so trenutno v uporabi. Kindle namreč deluje s SVGA (800 x 600, 167 dpi), medtem ko E-Ink zmore do dvanajstkrat več. Ozko grlo je krmilna elektronika in ne sam zaslon. E-Ink zato z Epsonom...

2 komentarja

Bodo Ultrabooki predragi?

Asusov Ultrabook

vir: MacRumors.com
MacRumors.com - Intel je na letošnjem Computexu, ki se tradicionalno dogaja v začetku junija v Tajvanu, predstavil nov razred prenosnikov, poimenovan Ultrabook. Ni šlo le za določene lastnosti prenosnika, saj so napovedali namero o registraciji blagovne znamke, s čimer bi Ultrabook postal novi Centrino, oznak pa bi bili tako seveda deležni le prenosniki, opremljeni z Intelovimi komponentami. Obljube so se slišale božansko, saj naj bi šlo za relativno majhne (od 11 do 13, morda do 15 palcev diagonale zaslona), tanke in lahke prenosnike, ki ne bi varčevali z zmogljivostjo, niti ne bi varčevali z avtonomijo, za še večjo odzivnost naj bi vsebovali pogone SSD, vse skupaj pa naj bi stalo od 1000...

113 komentarjev

Nastavljanje goriščne razdalje po zajemu posnetka

The New York Times - Podjetje Lytro je napovedalo prihajajoči fotoaparat, ki bo prinesel velik preboj pri izdelavi posnetkov. Doslej je bilo treba pred fotografiranjem poskrbeti, da je bila goriščna razdalja nastavljena primerno, sicer so bile slike zamegljene. Lytro pa razvija fotoaparat, ki omogoča nastavljanje gorišče razdalje in s tem ostrenje posnetka po tem, ko je bil posnet.

Idejo je izvršni direktor start-upa Lytro Ren Ng raziskal v svoji doktorski disertaciji na Univerzi Stanford, za katero je leta 2006 od Association for Computing Machinery dobil nagrado za najboljšo disertacijo s področja računalništva. Skrivnost se skriva v posebnem senzorju, ki ga Ng imenuje polje mikroleč (microlens array) in ki zajame precej več svetlobnih podatkov od konvencionalnih tipal. S posebno programsko opremo...

150 komentarjev

Indijski tablični računalnik za 35 evrov nared

engadget - Indija je leta 2009 napovedala razvoj in izdelavo prenosnega računalnika, ki bi stal deset dolarjev. Slišalo se je prelepo, da bi bilo res, in resnično so zgolj teden dni pozneje priznali, da je bilo vse skupaj eno veliko pretiravanje. Toda iznajdljivi Indijci so lani napovedali tablični računalnik za 30 evrov, ob čemer so se mnogo spet pokroviteljsko nasmehnili. A kmalu je indijska vlada podpisala pogodbo s proizvajalcem in letos je novi tablični računalnik nared. Kot so obljubili za približno 30 evrov.

Tablični računalnik se imenuje Sakshat in bo med uporabnike prispel že konec meseca. Izdeluje ga HCL Technologies, poganja pa ga seveda Linux. Ima 7-palčni zaslon, vgrajeno tipkovnico, podporo za Wi-Fi, USB, 32 GB...

30 komentarjev

Intel pripravlja Ultrabooke

Asus UX 21 - prvi Ultrabook

vir: AnandTech
AnandTech - Angleški jezik se je v preteklih nekaj letih dodobra obogatil z izrazi, ki poimenujejo različne prenosne računalnike. Skupni imenovalec vseh je nedvomno notebook, ki dandanes predstavlja običajen prenosnik, velik okrog 15 palcev (+/- ~2 palca), trenutno z dvojedrnim procesorjem, okrog 500 GB trdega diska, večinoma v mehanski izvedbi, z okrog 4 GB pomnilnika, itd. Pred leti je Asus s pomočjo Intela, ki je predstavil procesorje Atom, pokazal poceni in majhne prenosnike, ki so jih ljudje poimenovali netbooki. A Atom se je izkazal za bistveno prešibak procesor, ko so uporabniki želeli na prenosniku izvesti zahtevnejša opravila. Posledično je na trg prišel nov izraz, notbook, s katerim so novinarji začeli označevati nekoliko zmogljivejše...

10 komentarjev

HP ne mara Thunderbolta, pri Sonyju prihaja v obliki USB-ja

Slo-Tech - Pri Engadgetu so iz zanesljivih virov izvedeli, da Sonyjeva vizija najboljšega prenosnega računalnika, predstavljenega konec maja, vključuje povezavo Thunderbolt. A te hitre povezave se ne bo uporabljalo prek priključka miniDisplayPort, kot to velja za Applove Mace, saj naj bi Sony povezavo zamaskiral v priključek USB. Takšen naj bi bil že prvotni Intelov načrt, nakar so mu je to onemogočila skupina razvijalcev standarda USB. Trenutno ni jasno, če so pri Sonyju dobili posebno dovoljenje za uporabo priključka USB. Možno je, da gre za posebno različico povezave, saj naj bi bil omenjen prenosnik opremljen še z namizno postajo, ki bo vključevala priključke USB 3.0, dodatni AMD-jev grafični čip in zapisovalec optičnih medije BluRay, celotna namizna postaja pa naj bi se povezovala prav prek povezave...

10 komentarjev

Napovedani prvi računalniki s Chrome OS

Samsung Series 5, opremljen s Chrome OS

vir: engadget
engadget - Chrome OS bi brez zamud lahko uporabljali že sedaj, a mnogokrat se zgodi, da podjetjem ne uspe pripraviti izdelkov pravočasno. Tako je tudi s Chrome OS, ki bo namesto v preteklem predprazničnem obdobju skupaj z namenskimi napravami na voljo šele letos poleti. Napovedanih je že nekaj sistemov, ki jih bo vsaj v ZDA mogoče naročiti od 15. junija naprej. Samsung in Acer sta napovedala prenosnike, ki sta si po specifikacijah pravzaprav precej različna. Glavna skupna lastnost Samsungovega Series 5 in Acerjevega Chromebooka je dvojedrni procesor Atom N570, ki teče z 1,66 GHz. Sicer gre v primeru Samsunga za 12,1-palčnika z ločljivostjo zaslona 1280 x 800 pik, medtem ko Acerjev 11,6-palčnik uporablja HD ločljivost,...

14 komentarjev

Prototip upogljivega telefona

Slo-Tech - Raziskovalna skupina iz Human Media Laba na kanadski Queen's University pod vodstvom Roela Vertegaala je predstavila prototip novega upogljivega telefona, ki kot zaslon uporablja tehnologijo E-Ink. Poimenovali so PaperPhone in zmore vse, kar počnejo klasični pametni telefoni - kliče, predvaja glasbo, shranjuje podatke itn. Od njih ga ločita upogljivost in zaslon.

Naprava ima zaslon z E-Inkom s 3,74-palčno diagonalo, pod katerim je tiskano vezje z uporovnimi senzorji upogiba. Ti omogočajo krmiljenje naprave z zvijanjem, saj jo lahko naučimo, kako se odzive na različne vzorce upogibanja in zvijanja, medtem ko vgrajena Wacomova tablica omogoča tudi risanje. Ko z napravo ne rokujemo, zaslon ne porablja energije, kar je ena od odlik E-Inka....

26 komentarjev

Apple je prenovil iMace - enaki po zunanjosti, drugačni po notranjosti

Ars Technica - Prenovljeni iMaci, predstavljeni včeraj, se na zunaj bistveno niso spremenili, saj še vedno prihajajo v 21,5 oz. 27-palčnih velikostih, kjer ločljivosti zaslonov znašata 1920 x 1080 oz. 2560 x 1440 pik. Zato pa so močno spremenjeni ko pride do drugih specifikacij strojne opreme, saj imajo prav vsi modeli zdaj vgrajene Intelove procesorje Sandy Bridge ter AMD-jeve grafične čipe iz serije 6000, sicer namenjene prenosnikom. Kot se za Apple spodobi ne manjkajo niti druge novotarije, saj vgrajena kamera nad zaslonom zdaj podpira FaceTime HD (ločljivost zajema slike znaša 1280 x 720 pik), ob mrežnem, zvočnih in USB priključkih pa najdemo še enega (21,5-palčnež) oz. dva (27-palčnež) priključka za Thunderbolt, ki sta zamaskirana v mini-DisplayPort. To pomeni, da večji iMac sliko lahko prikazuje kar na...

44 komentarjev

Po tablicah Sony predstavlja novosti še pri prenosnikih

Najboljši prenosnik med prenosniki?

vir: VR - Zone
VR - Zone - Pred dnevi je Sony pokazal svoja konceptna tablična računalnika, čemur zdaj sledi še predstavitev dveh prenosnikov, ki v primerjavi med seboj sledita tablicama - v primeru enega gre za dokaj klasično obliko, medtem ko je drugi prenosnik nekoliko bolj revolucionaren po obliki. Običajen prenosnik je pravzaprav Sonyjevo videnje najboljšega ultra-prenosnega prenosnika, torej sistema, ki se ponaša z dolgo avtonomijo, visoko zmogljivostjo in nizko težo v nekoliko manjšem ohišju (ponavadi okrog 12 do 13 palcev diagonale zaslona). Razen vključitve USB 2.0, USB 3.0 in HDMI priključkov, drugih podatkov praktično nimamo.

V primeru drugega prenosnika gre za hibrid med prenosnikom in tablično napravo, saj v zaprtem položaju zaslon ni skrit pod pokrovom, temveč je obrnjen...

7 komentarjev

Samsung prvi s proizvodnjo prosojnih LCD-panelov

vir: ZDNet
ZDNet - Samsung je objavil, da so kot prvi na svetu začeli masovno proizvodnjo LCD-panelov za prosojne zaslone. Merijo 22 palcev, obstojijo v dveh različicah (barvni in črnobeli), imajo deklarirani kontrast 500:1 in ločljivost 1680 x 1050. Dosegajo do 20-odstotno stopnjo prosojnosti za črnobele in 15-odstotno stopnjo za barvne modele, kar je štirikrat bolje od trenutnih poizkusov konkurence, hkrati pa zaradi zmožnosti uporabe ambientne svetlobe porabijo do 90 odstotkov manj energije. Podatkov o dobavljivosti in ceni za zdaj še ni. Prvi jih bodo bržkone pograbili oglaševalci, saj bodo idealni za izložbe in zunanje reklame.

8 komentarjev

ZDA s polnilci po poti Evrope

Micro-USB

vir: PC World
PC World - Že daljnega leta 2009 je Evropska unija najavila načrte, da bi vsi mobilni telefoni, naprodaj znotraj Unije, za polnjenje uporabljali enoten priključek. Za priključek so uporabili standarden Micro-USB, s tem pa želijo zmanjšati število odpadnih polnilcev, ki bremenijo odpade in okolje, ko je star mobilnik le še za staro šaro. Z uporabo standardnega polnilca bi lahko seveda še naprej...

25 komentarjev

Prenovljeni MacBook PRO-ji se pregrevajo

Nova generacija MacBookov s procesorji Sandy Bridge, AMD-jevimi grafičnimi čipi in povezavo Thunderbolt

vir: Slashdot
Slashdot - Na Applovem uradnem forumu je mogoče prebrati obilico poročil, da se najnovejši MacBook PRO-ji, opremljeni s svežimi procesorji Sandy Bridge, pregrevajo že pri relativno nizkih obremenitvah. V prvem sporočilu teme je npr. uporabnik imel odprtih 7 programov poleg avtomatskega ustvarjanja varnostne kopije s Time Machine, nakar je sistem zmrznil, odzival pa se je zgolj kazalec miške. Računalnik je oživil šele s trdim ponovnim zagonom, za kar je moral držati tipko za prižiganje in ugašanje sistema.

Nekateri uporabniki so se glede na komentarje na Slashdotu sicer nekoliko bolj poglobili v težavo ter odkrili, da bi bil krivec za zmrzovanje lahko AMD-jev gonilnik, ki skrbi za pravilno delovanje grafičnih čipov v novih MacBookih (pred to...

52 komentarjev

Microsoft ukinja znamko SideWinder

SideWinder X8

vir: VR - Zone
VR - Zone - Še drugič po letu 2003 je iz Microsofta prišla vest, da ukinjajo svojo znamko SideWinder, ki so jo dolga leta lepili na svoje igričarjem namenjene izdelke, od miši in tipkovnic pa do igralnih palic, volanov in podobne periferije. Po letu 2003 je trajalo štiri leta, da so ponovno zagnali znamko, kar so takrat storili po sodelovanju z Razerjem (skupaj so izdelali miš Habu in tipkovnico Reclusa). Ponovna odločitev za ukinitev ni posledica slabega poslovanja, temveč zaradi zasičenosti trga. Microsoft mora namreč tekmovati prav z Razerjem, kakor tudi z drugimi podjetji, predvsem velikim...

8 komentarjev

Apple osvežuje linijo MacBook Pro

vir: engadget
engadget - Applova prireditev 2. marca bo očitno mnogo bolj posvečena iPadu, kot je bilo mogoče misliti še včeraj, saj so prenovljene prenosnike MacBook relativno potiho predstavili že danes. Postopek je bil običajen, spletna trgovina je z opozorilom o osveževanju prenehala delovati, vrnila pa se je s svežo zalogo prenosnikov. V njih zdaj domujejo Intelovi procesorji iz serij Core i5 in i7 z arhitekturo Sandy Bridge, za MacBooke prvič tudi s štirijedrniki. Poleg procesorjev je še nekaj novosti, na grafični strani so pri modelih z diskretnimi čipi popolnoma opustili nVidio za AMD-jeve grafične čipe iz serije Radeon HD 6000M, vgrajena kamera pa podpira osnovno visoko ločljivost (1280 x 720), v navezi s katero je FaceTime zapustil stadij bete ter je za en ameriški dolar na voljo na Mac App...

91 komentarjev

Indijskega tabličnega računalnika za 30 evrov še ni

Kapil Sibal predstavlja prototip

Slo-Tech - Indija je lani zelo smelo napovedala, da bo do 15. januarja letos svojim državljanom lahko ponudila poceni tablične računalnike, ki bodo stali manj kot 30 evrov. Rok je ta teden minil, zgodilo pa se ni nič. V Indiji ni ne pogodbenega podizvajalca, kaj šele tabličnih računalnikov.

Primeril se je namreč znani scenarij, ko je bilo na javnem razpisu izbrano podjetje, a bo treba razpis kljub temu ponoviti. Izbran je bil HCL Infosystems, ki pa ni predložil bančne garancije v višini 600 milijonov rupij (10 milijonov evrov), zato so pogodbo razdrli. Neuradni viri sicer pravijo, da deli za računalnik stanejo 5700 rupij, vlada pa je želela sestavljene računalnike prodajati po 1500 rupij (24 evrov), kar je bilo jabolko spora. Vlada sedaj pričakuje, da jim bodo...

5 komentarjev

AMD v Surface 2.0

Surface 2.0 je mnogo bolj dovršen izdelek

vir: HotHardware
HotHardware - Na CES-u je Microsoft predstavil drugo izdajo svoje na dotik občutljive mize, poznane pod imenom Surface. Izdelali so jo v sodelovanju s Samsungom (uradni naziv druge različice se glasi Samsung SUR40 for Microsoft Surface), gre pa za precejšno nadgradnjo prve generacije. Diagonala zaslona je s 40 palci kar za tretjino večja od prve različice (slednja se je ponašala le s 30 palci), še bolj pa so dvignili ločljivost - s 1024 x 786 na širokozaslonskih 1920 x 1080 pik. Ker gre za na dotik občutljiv zaslon, ki je po vrhu vsega še velik, so ga za boljšo zaščito pokrili s plastjo stekla Gorilla, ki se je že mnogokrat izkazalo za skorajda neuničljivo.

Izboljšavam ni pobegnilo praktično nobeno področje, medtem ko je prejšnjo...

4 komentarji

VIA uporablja USB 3.0 v drugačne namene

vir: Hexus
Hexus - USB 3.0 v današnjem svetu najpogosteje povezujemo z zunanjimi trdimi diski in ostalimi pomnilniškimi mediji ter drugimi napravami (npr. HD spletne kamere), ki zahtevajo prenos velike količine podatkov. Desetkrat višja hitrost v primerjavi z USB 2.0 tukaj igra ključno vlogo, a v bližnji prihodnosti ta prepustnost morda ne bo uporabljena le za prenos filmov, slik in glasbe na zunanje trde diske. VIA-ina podružnica VIA Labs je namreč razvila poseben pretvornik, v katerega se vključi miško, tipkovnico in zaslon, prek povezave USB 3.0 pa se te priključi na glavni računalnik.

Gre za nadgradnjo t.i. lahkih odjemalcev, kjer sistem pri uporabniku skrbi le za končni preračun podatkov ter izris...

6 komentarjev

CES 2011: Qualcommov Mirasol konkurenca e-papirju

Heise - Na CES-u je podjetje Qualcomm predstavilo že lani napovedane in potem prestavljene zaslone na tehnologiji Mirasol, ki uporabljajo novo tehnologijo IMOD (Interferrometric Modulation). Z njo dosegajo barvost in živost LCD-zaslonov ter gledljivost na neposredni sončni svetlobi in varčnost e-papirja (e-ink). Na lanskem CES-u so na veliko napovedovali, kako bo Mirasol spremenila svet bralnikov e-knjig. Spričo prestavitev se do CES-a 2011 ni zgodilo nič, saj še vedno ni nobene naprave z Mirasolom, a sodeč po letošnjem dogajanju se bo to kaj kmalu spremenilo.

Pokazali so 5,7-palčni prototip, ki je prikazoval grafiko v ločljivosti XGA. Slika ima še nekoliko rumenega pridiha in ni tako živa kot na LCD-jih, a je končni rezultat že zelo dober....

9 komentarjev

Prihaja 'Kinect' za osebne računalnike

bit-tech.net - Čeprav je z mnogo domačimi projekti dokazano, da bi bila selitev Kinecta na osebne računalnike sila enostavna, Microsoft takšne namere popolnoma zavrača. A to seveda ne pomeni, da se podobnega pripomočka ne moremo nadejati. Še več, prav takšen je že napovedan za CES, katerega pa naj bi pripravljali prav pri podjetju PrimeSense, ki je pomagalo prav pri razvoju Kinecta. Za različico za namizne računalnike naj bi se povezali z računalniškim gigantom Asus, ki bo platformo okrepil še s programskim delom.

Sam krmilnik bo znan pod imenom Xtion WAVI, bo vseboval dve kameri (zgolj infrardeče narave) ter bo omogočal brezžično komunikacijo z računalnikom. Poleg upravljanja z liki v igrah bo na računalniku mogoč nadzor tudi nad multimedijskimi vsebinami, skupaj s samim upravljalcem pa naj bi...

9 komentarjev

Onkyo predstavil prvi tablični računalnik s Tegro 250

engadget - Japonske podjetje Onkyo ni čakalo na januarski CES in je predstavilo prvi tabličnih računalnik, ki uporablja Nvidiin čip Tegra 250 (1 GHz, pospešena grafika, strojno dekodiranje in kodiranje JPEG in H.264 ). Izdelek se imenuje TA117 in poganja Android 2.2. Ima 10,1-palčni zaslon (1024 x 600 točk), dvoje vrat USB 2.0, podporo za Wi-Fi, Bluetooth, microSD, HDMI-priključek in kamero z 1,3 megapiksla. Meri 267 x 173 x 14,8 mm in tehta 800 g. Na voljo sta različici z 0,5 GB pomnilnika in 8 GB bliskovnega pomnilnika ali dvakrat več obojega, ki sta na Japonskem že dobavljivi, drugod pa bosta kmalu.

13 komentarjev

Prekinitev proizvodnje Revueja ukazal Google?

vir: engadget
TG Daily - Pred dnevi smo že poročali, da je Logitech svojemu proizvodnemu partnerju Gigabytu že v začetku decembra ukazal prekiniti proizvodnjo svojih set-top-boxev z GoogleTV, kar bo trajalo vsaj do konca januarja. Takrat smo zapisali, da je prekinitev povezana s kakovostjo samega GoogleTV-ja ter da naj bi za nadaljevanje proizvodnje Revueja Logitech čakal prenovljeno oz. popolnoma novo in v obeh primerih mnogo izboljšano različico programske opreme. Predvidevalo se je, da se je Logitech za to odločil sam, a je morda imel vmes prste kar Google.

Obenem smo namreč poročali še, da je Google Toshibi, Samsungu in LG-ju priporočal nekoliko počakati z izdelavo televizijskih sprejemnikov, ki bi GoogleTV...

1 komentar

VGA se poslavlja

Uporaba teh kablov se poslavlja

vir: Wikipedia
Ars Technica - AMD in Intel sta dosegla sporazum, ki največja proizvajalca procesorjev skupaj z nekaterimi proizvajalci osebnih računalnikov, Dellom, Samsungom in Lenovom, zavezuje, da se bodo VGA priključka do leta 2015 popolnoma znebili na vseh računalniških sistemih. Mesto tega prek 20 let starega analognega standarda bosta prevzela najnovejša digitalna standarda HDMI in DisplayPort. Glavni cilj ukinitve VGA-ja je popolnoma digitalizirati komunikacijo med zasloni in sistemi, ki skrbijo za prikaz slike (s tem je z DRM-jem mogoče nadzorovati celotno povezavo med medijem in zaslonom), dodatna prednost zamenjave priključka VGA pa bo prišla še v tanjših ohišjih prenosnikov. Tako...

62 komentarjev

Dell Inspiron Duo z vrtljivim zaslonom je netbook in tablični računalnik

engadget - Dell je predstavil svoj tablični računalnik oziroma netbook, ki so ga oglaševali z videoposnetki, ki so prikazovali vrtljiv zaslon. Čakanja in pričakovanja je konec, saj je Dell Inspiron Duo nared in bo na prodajne police prispel še v letošnji božični nakupovalni sezoni. Vsebuje dvojedrni Intel Atom N550, 2 GB pomnilnika, grafiko Broadcom Crystal HD, 250 GB trdega diska, 10,1-palčni zaslon z ločljivostjo 1366 x 768 in operacijski sistem Windows 7 Home Premium, za kar bo potrebno v osnovni konfiguraciji odšteti 550 dolarjev. Od daleč nič presenetljivega, a zaslon lahko zavrtite na zunanjo stran in računalnik poklopite, s čimer iz netbooka napravite tablični računalnik.

19 komentarjev

E-črnilo postane e-barvilo

The New York Times - Medtem ko je prvi barvni bralnik e-knjig predstavil Barnes & Noble, a ima zgolj LCD-zaslon, ter Amazon in Sony še vedno ponujata le črnobele odtenke, so prvi bralnik z barvnim e-črnilom izdelali Kitajci. Podjetje Hanvon Technology iz Pekinga je izdelalo 9,68-palčni bralnik s podporo 3G in Wi-Fi, ki bo za začetek naprodaj le na Kitajskem s ceno 440 dolarjev (iPad se tam prodaja za 590 dolarjev)....

12 komentarjev

Ultra majhni zasloni s pomočjo tehnologije nano struktur

Shema barvnih filtrov narejenih iz plazmičnih nano resonatorjev

vir: PhysOrg.com
PhysOrg.com - Znanstveniki z univerze v Michiganu so naredili najmanjše dosedaj znane piksle, kar bo omogočilo LED zaslonom, da bodo lažje upravljali s svetlobo, pri tem pa porabili manj energije. Vse to na zaslonu, ki bo lahko velik tudi le kot poštna znamka.



Ta nova nanostrukturna tehnologija je sestavljena iz novih barvnih filtrov, narejenih iz nekaj nano metrov tankih plasti kovine, dielektrika in spet kovine, ki se posledično obnašajo kot resonatorji. Le-ti nato ujamejo in prenesejo svetlobo, kar piksle spremeni v učinkovite barvno filtrirne elemente.

S to tehnologijo ustvarjeni piksli so desetkrat manjši kot v računalniških zaslonih in osemkrat manjši kot v pametnih telefonih. Poleg tega...

9 komentarjev

Microsoft predstavil prilagodljivo LCD-tipkovnico

Gizmodo - Microsoftovi inženirji so predstavili prototip prilagodljive tipkovnice, kjer tipke niso statične, ampak izrisane na velikem na dotik občutljivem LCD-zaslonu. Očitno je, da so se zgledovali po Optimus Maximusu, ki trenutno stane slaba dva dolarska tisočaka. Za razliko od te tipkovnice, ki ima 113 majhnih programljivih zaslonov, je Microsoftova iz enega kosa. Spodnji del predstavljajo interaktivne tipke, zgornjega pa povsem nastavljiv pas za poljubne bližnice. Za zdaj smejo prototip uporabiti le študentje na UIST Student Innovation Contestu, kjer bodo tekmovali v izvirnosti uporabe tega izdelka.

45 komentarjev

Sony pokazal ultratanke OLED-zaslone

Gizmodo - O OLED-zaslonih poročamo že celo desetletje, pa še vedno nekako ne najdejo poti iz raziskovalnih laboratorijev. Vsakih nekaj mesecev Japonci predstavijo nov, še tanjši in vzdržljivejši model, zato se tudi to pot tradiciji ne bomo izneverili. Sony je predstavil najtanjše OLED-zaslone doslej.

Leta 2007 so osupnili z 0,3-milimetrskim prototipom, sedaj pa so šli še korak dlje in izdelali prototip debeline 80 µm. To je približno desetkrat debelejše od rdeče krvničke in za spoznanje tanjše od navadnega lasa. Celoten zaslon meri 4,1 palca in zmore prikazati ločljivost 432 x 240 točk s kontrastom 1000:1. Prototip je tako tanek in upogljiv, da ga lahko navijete okrog svinčnika. PC World poroča, da jim je to uspelo z uporabo novih organskih tankih tranzistorjev, ki so neposredno vgrajeni v zaslon in ne potrebujejo okornih čipov. ...

27 komentarjev

OLED-zasloni se odmikajo

Tanek OLED

Slashdot - Nedavno tega je Sony napovedal, da bo nehal prodajati nove 11-palčne zaslone OLED na Japonskem. Na ostalih trgih bo XEL-1 ostal naprodaj, a odločitev o predaji na domačem trgu daje slutiti, kaj si Sony misli o tehnologiji. Zaslone OLED proizvajalci napovedujejo že polno desetletje in vsakokrat je masovna uporaba že za vogalom. V primerjavi z LCD-ji imajo ti vrsto prednosti, kot so boljše kontrastno razmerje, ni potrebe po osvetlitvi zadaj, širši vidni kot, nižja poraba energije in brez popačenja barv pri gledanju pod velikim kotom. Zdi se, da bi torej zasloni OLED počasi morali prevzeti tržišče. Če dodamo še fleksibilno in celo upogljivost, se LCD-ji lahko skrijejo. Pa ni tako. Drugi udarec je Sony trgu...

10 komentarjev

Težavni 27-palčni iMaci

TG Daily - Z zadnjo posodobitvijo na novo predstavljeni 27-palčni Applovi iMaci so nadvse težaven otrok. Izmed iMacov imajo edini možnost uporabe štirijedrnih procesorjev iz Intelove družine Core i7 in i5, kar je bil morda tudi eden izmed problemov. Prve serije so namreč k strankam prišle mrtve, saj se računalniki enostavno niso zagnali. Pogosto je bil sprva počen tudi zaslon, najpogosteje v spodnjem levem kotu. Sledile so dodatne težave, zasloni so sprva utripali, zdaj pa po internetu krožijo poročila, da imajo nekateri primerki 27-palčnih lepotcev nekoliko rumen odtenek slike.
Glede na uradni, interni dokument, ki ga je izdal Apple prodajalcem, le-tem svetujejo, naj strankam povejo, da je nekaj razlik v barvi zaslona popolnoma normalno ter da ti ni razlog za garancijski zahtevek. Podatke teh istih strank naj bi predali Applu, ki jih bo kontaktiral in v nekaj tednih uredil zamenjavo LCD panela (čeprav ni razlog za garancijski zahtevek). Da so težave resne kaže tudi poročilo HardMaca, kjer...

34 komentarjev

Samsung združuje zaslone in senzorje za dotik

Omnia HD uporablja AMOLED zaslon

vir: engadget
engadget - Pri Samsungu se pripravljajo, da bodo zagnali proizvodnjo 3,3-palčnih AMOLED zaslonov, ki bodo senzorsko plast, ki je odgovorna za zaznavanje dotika, imeli vgrajeno že v sam zaslon. Do sedaj je bil LCD panel in senzorski del ločen, kar se pozna v praznem prostoru med stekleno površino, v kateri se nahaja senzor, in LCD zaslonom, ki bi ga lahko porabili v druge namene. Plast za kapacitivno zaznavanje, debelo le 0,001 mm, bodo postavili na zaslonov substrat, ki proizvaja svetlobo in posledično sliko, poleg prihranka na prostoru pa bo ta sprememba omogočila tudi nekoliko svetlejše...

52 komentarjev

CES: Prozorni OLED

Slashdot - Na CES-u je Samsung pokazal zanimiv koncept prenosnika, ki ima prosojen OLED-zaslon. Ko je 14-palčni zaslon izključen, je 40-odstotno prosojen. Samsung pravi, da gre za prvi in največji prosojni OLED-zaslon, kar je pravzaprav edina konkretna informacija, ki so jo posredovali. Tehnične podrobnosti, cena, dobavljivost in podobno so zaaenkrat zavite v tančico skrivnosti. Zato si raje poglejte več slik in videoposnetek.

23 komentarjev

Samsungove novosti na CES-u

ComputerWorld - Na računalniškem sejmu CES, ki te dni poteka v sončni Nevadi, proizvajalci kažejo različne novosti, ki jih kanijo v kratkem poslati na prodajne police. Samsung je včeraj predstavil serijo izdelkov, ki bodo tvorili 3D-hišni kino. Ta obsega 3D televizorje visoke ločljivosti, predvajalnik BD-C6900 Blu-ray in avdio sistem, ki bodo naprodaj skupaj in posamič. Komplet bo na voljo še letos, podatkov o ceni pa še ni.

Več navdušenja pa je požela predstavitev 3D LED-televizorja Samsung LED9000, ki je debel vsega 7,6 milimetra. Za zdaj je to vse, kar nam je o njem uspelo izvedeti. Bojda bo naprodaj še letos, cena in specifikacije pa so zavite v skrivnost. Samsung je lani prodal 2,5 milijona...

4 komentarji

LG razvil najtanjše LCD-panele

TG Daily - LG je napovedal nove LCD-panele, ki so po njihovih besedah najtanjši na svetu, saj merijo le 2,6 mm. Tako 42-palčni panel, ki nudi 120 Hz v polni HD-ločljivosti (1920x1080), tehta manj kot štiri kilograme, kar je odlično za televizorje, ki se obesijo na zidove in podobno. Dosedanji rekord v vitkosti je bil prav tako v LG-jevi lasti, le da je znašal debelih 5,9 mm. Uradno predstavitev lahko pričakujemo na CES-u, ki bo potekal januarja v Las Vegasu.

17 komentarjev

Vodoodporen in upogibljiv OLED zaslon

Navdušene figurice

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Kodakovi inženirji so svojo novo pogruntavščino, vodoodporen in upogibljiv OLED zaslon, predstavili na zelo zanimiv način. Uporabili so omenjen zaslon, kozarec vode, ščipalki za perilo in nekaj PlayMobilovih figuric. Slednje so bili navdušeni gledalci, k jih je nadvse fascinirala slika ribe na zaslonu, potopljenem v kozarcu vode (ščipalke za perilo so na suhem držale krmilno elektroniko). OLED zasloni se do sedaj niso marali z vlago, a enako velja za praktično vse elektronske naprave, kar uporabnost novosti nekoliko zmanjša. Eden izmed načinov uporabe so recimo reklamni panoji različnih velikosti, ki zlahka zamenjajo prikazano vsebino.

Zasloni trenutno prikazujejo le eno barvno (torej so črno-beli), katere intenziteto lahko...

32 komentarjev

Sony predstavil A850 D-SLR

Sony Alpha A850

vir: Daily Tech
Daily Tech - Sony je včeraj predstavil digitalni zrcalno-refleksni fotoaparat Alpha A850 in 28-75mm F2.8 objektiv. A850 vsebuje 35 milimetrsko CMOS tipalo, ki omogoča zajemanje slik s 24,6 milijoni točk, dvonivojsko odstranjevanje šuma v analogni in digitalni domeni, dva BIONZ slikovna procesorja za hitro obdelavo slik, ter podporo ISO občutljivosti do ISO 6400 z razširjenim ISO obsegom. Gre za enako tipalo kot pri dražjem modelu A900, predstavljenim lansko leto.

Fotoaparat uporablja 9-točkovni sistem za ostrenje, ki mu pomaga 10 pomožnih točk za izboljšano sledenje premikajočim se objektom, pri Sonyju pa pravijo, da je sistem hiter in zelo natančen. A850 ima vgrajeno optično stabilizacijo slik s štirimi koraki...

21 komentarjev

Dell prodal 140.000 zaslonov po 10 evrov

Z malo sreče je vaš za 10 evrov

vir: Dell
The Register - Na Tajvanu se je Dell nekoliko uštel in 25. junija za kratek čas ponujal svoje 19-palčne LCD-zaslone za vsega 500 tajvanskih dolarjev (približno 10 evrov). Novica o izjemni ponudbi se je kot požar razširila po spletu in do trenutka, ko je Dell zmotno ponudbo popravil na 4.800 dolarjev (100 evrov), je več kot 26.000 kupcev naročilo 140.000 zaslonov. Dell se je poskušal izvedbi posla izogniti, a je tajvanska komisija za varstvo potrošnikov zahtevala, da izpolnijo ponudbo za vse uporabnike, ko so naročili en zaslon, za vsakega dodatnega pa ponudijo nek popust. V nasprotnem primeru bodo...

13 komentarjev

Panasonic se podaja na trg OLED-ov

Reuters - Japonski Panasonic je objavil, da v sodelovanju s podjetjem Sumitomo začenja razvoj naprednih zaslonov na tehnologiji OLED. Zanje je značilno, da porabijo manj energije kot ostali in da omogočajo izdelavo tankih zaslonov z ostro sliko. Prvo televizijo OLED je leta 2007 na tržišče poslal Sony, v debelino pa je merila bore tri milimetre, a zaradi visoke cene in majhne diagonale ni resneje ogrozila LCD-jev in plazemskih televizorjev. Sony trenutno ponuja 11-palčne OLED-e, medtem ko so načrti Panasonica mnogo drznejši. Do leta 2010 nameravajo s še nekaterimi partnerji razviti in začeti prodajati zaslone OLED s 40-palčno diagonalo.

10 komentarjev

Asus pripravlja 11,6-palčni Eee PC

engadget - Da so se netbooki izrodili, je jasno, saj postajajo vedno večji in izgubljajo na svojem prvotnem namenu. Prav tako upada zanimanje zanje, saj sta tako Asus kot Acer že doživela precejšen upad hitrosti prodaje. Vseeno pa se Asus ne da, saj so danes potrdili napovedi izpred enega leta, da bodo naredili 11+ palčnega Eeeja. Obenem so prelomili zaobljubo Jerryja Shena, Asusovega CEOja, da znamka Eee ne bo večja od 10 palcev (prvotno naj bi se večji netbooki ločili v lastno, premium znamko), vsaj na prenosniškem tržišču. Še ta mesec naj bi na tržišče torej prišel 11,6 palčni netbook pod znamko Eee PC, z nekaj sreče še z več pikami na zaslonu od manjšega, 10 palčnega brata.

Naj raje dodobra dodelajo 9 in 10 palčnike ...

30 komentarjev

Eizo se ugasne sam

Senzor pod panelom

vir: engadget
engadget - Z vsem pompom okrog globalnega segrevanja, pomanjkanja energijskih virov in varčnih stvari (od žarnic pa do avtomobilov) ta tematika seveda ne ostane tuja niti računalniškemu svetu. Že dolgo je na voljo obsežna zbirka varčnih procesorjev, dobili smo sisteme s procesorji Atom, varčnejše trde diske, itd. Precejšen preskok pri monitorjih se je naredil s tehnologijo LCD, a se je ta prihranek že bolj ali manj izničil, saj je danes 20 ali več palčni zaslon že skroajda stalnica, medtem ko so bili popolnoma običajni katodniki veliki 15, mogoče 17 palcev, nekateri srečneži pa so imeli osupljive 19 ali več palčnike. Z večjo površino je na zaslonu več pik, ki seveda tako porabijo več energije za...

18 komentarjev

Prototip upogibljivega OLED zaslona

vir: engadget
engadget - Ena izmed glavnih sestavin tehnologije OLED je ITO, indijev-kositrov-oksid. Problem z njim je, da za uporabo v OLED tehnologiji pri apliciranju zahteva visoke temperature., sicer je električna prevodnost enostavno premajhna. Združeni znanstveniki iz laboratorijev AGFA-Gevaert, IMEC, centra Holst in Philipsa pa so ITO zamenjali z visoko prevodno smolo. S tem so ubili dve muhi na en mah, saj so zasloni tako postali upogibljivi, smola pa je zelo primerna za nanašanje v plasteh oz, po domače, printanje. Tehnološko je ta proces veliko lažji in cenejši. Obenem pa ima smola, ki so jo poimenovali Orgacon, tudi 6x višjo električno prevodnost, kot oksid indija in kositra. Raziskovalsi so skopi z informacijami, saj želijo obdržati...

15 komentarjev

Eizo s 56 palčnim LCDjem

QuadHD kolaž

vir: engadget
engadget - Sam naslov dandanes niti ni več tako zelo šokanten, saj imamo na trgu že mnogo večjih LCD in plazemskih televizij. A Eizo ne bi bil Eizo, če ne bi izdali LCD monitorja, ki ga označujejo presežki in visoka cena, čemur je tako tudi v tem primeru. Orjak namreč prihaja z resolucijo kar 3840 x 2160 pik, kar ga naredi komaptibilnega s predvidenim Quad FullHD standardom. Za privatno rabo je pri taki ločljivosti seveda relativno majhen, a nič hudega, saj je namenjen predvsem za medicinsko uporabo. Čeprav je precejšen preskok v medicini omogočila že standardna FullHD ločljivost, kirurgom ne bo odveč štirkrat več pik, sploh pri bolj zapletenih operacijah.



Na zaslonu bo moč prikazati kolaž rentgenskih in ultrazvočnih slik, ter grafov (kot na...

8 komentarjev

Asus se poslavlja od 8,9'' netbookov

DigiTimes - Zaradi velikega povpraševanja po večjih modelih netbookov z desetplačnimi zasloni, se je Asus odločil, da bo počasi prenehal ponujati manjše 8,9-palčne netbooke. Svoje Eee PC-je z zasloni te velikosti bo prenehal proizvajati še letos, tako da bodo desetpalčni modeli po novem predstavljali kar 95 odstotkov vse njihove prodaje, preostalih pet odstotkov pa bo odpadlo na 7-palčne modele. Glede na hud tempo izdajanja večjih modelov tudi pri ostalih proizvajalcih je le vprašanje časa, kdaj jim bodo sledili.

14 komentarjev

Lenovo z 12-palčnim netbookom

DigiTimes - Komaj smo se navadili na nove, večje 10-palčne netbooke, pa nam že ponujajo še večje modele. Tako naj bi Lenovo pripravljal izid netbooka IdeaPad S20, ki bo vseboval Intelov Atom N280 in 12-palčni zaslon. Intel, na primer, pravi, da netbooki ne morejo imeti več kot 10-palčnega zaslona, zaradi česar bo moral Lenovo kupiti Atome po nediskontirani ceni (ki je približno 10 dolarjev višja). Špekulacije govorijo, da naj bi vse skupaj stalo okrog 600 dolarjev, Lenovo pa naj bi se za potezo odločil, ker se želi izogniti hudi konkurenci v 10-palčnem razredu.

20 komentarjev

Bodo plazme v EU prepovedane?

Slo-Tech - The Inquirer, Hartware in The Standard poročajo, da naj bi EU premlevala, ali bo plazemske televizije prepovedala. Srž problema je poraba energije, saj trdijo, da naj bi 42-inčna plazemska TV porabila v enem letu kar 822 kWh, medtem ko primerljiv popije zgolj LCD 350 kWh. Pred masovno razširjenostjo plazemskih televizorjev to ni bil tak problem, sedaj pa poraba energije gospodinjstev hitro narašča, kar želijo brzdati tudi na tak način. Prav tako naj bi uvedli obvezno lepljenje nalepk na televizorje, ki bi deklarirale, v kateri energijski razred spadajo, podobno kot je to obvezno za hladilnike. Prodajo prepotratnih modelov kanijo tako na Stari celini prepovedati.

254 komentarjev

LG z zelo varčnim LCD-jem

Extremetech - LG trdi, da je razvil posebno varčen zaslon iz tekočih kristalov, ki lahko porabi tudi do 75 odstotkov manj energije od klasičnih LCD-jev. Ključ se skriva v tehnologiji, ki so jo poimenovali Backlight Data Signal Switching, in pomeni, da lahko zaslon v hipu preklopi med odbojnim in odsevnim načinom delovanja. Prvi način se uporablja ob slabi zunanji osvetlitvi in je energetsko potratnejši, druga možnost pa pride v poštev le v svetlih prostorih, a porabi občutno manj energije. Kakšne posebne revolucionarnosti v tem ni, saj gre za zelo dobro poznane stvari, a LG zatrjuje, da so prvi naredili zaslon, kjer je preklop praktično trenuten. Gumb mora seveda še vedno pritisniti uporabnik. Uradne predstavitve se nadejamo na CES-u čez slaba dva tedna.

5 komentarjev

Novi upogljivi zasloni

X-Bit Labs - Hewlett Packard in Center za razvoj upogljivih zaslonov (FDC) na Arizona State University sta danes najavila prvi prototip upogljivih in cenovno dostopnih zaslonov, poroča X-Bit Labs. Gre za kot papir tanke računalniške zaslone, ki so skoraj v celoti zgrajeni iz plastike. Razvijalci trdijo, da gre za revolucionaren dosežek pri razvoju tovrstnih visokočljvostnih zaslonov za široke množice, hkrati pa porabijo do 90 % manj materialov kot klasični zasloni.

Nezlomljivi zasloni so narejeni na osnovi tehnike SAIL (self-aligned imprint litography), ki so jo razvili v HP-jevih...

20 komentarjev

Konica Minolta razvila projektor velikosti palca

CrunchGear - Kot kaže, bo razvoj tehnike v nekaj letih poskrbel, da bodo komercialno dostopni projektorji namesto energetsko potratnih škatel, ki so bile sposobne ogreti manjši prostor, naprave velikosti pomnilniškega ključa.

Konica Minolta je po poročanju Crunch Geara razvila projektor dimenzij 20×40x7 mm, ki za svoje delovanje porabi potrebuje samo 1 W moči. Piezoelektrični elementi nadzorujejo mikroogledala velikosti dveh milimetrov, ki usmerjajo laserje modre, rdeče in zelene barve. Tehnika naj bi trenutno omogočala prikaz okoli 20 inčne diagonale XGA ločljivosti na oddaljenosti 50 do 60 cm od zaslona.

Po optimističnih napovedih bodo omenjeni projektorji široki potrošnji dostopni v dveh ali treh let. Slik prototipa v času pisanju žal še ni zaslediti na spletu.

11 komentarjev

Dell predstavil 23-palčni zaslon

ComputerBase - Samsungovemu 23-palčnemu zaslonu je takoj sledil Dell, ki je ponudil še svoj izdelek taistih mer. Monitor je nekoliko neobičajnih proporcev, saj sliko prikazuje s 2048x1152 točkami, z čimer je širši od običajnih 27'-modelov, a nižji. Podobnosti s Samsungovim pa je tu konec, saj ima Dellov SP2309W zakasnitev le dve milisekundi, dinamični kontrast 80.000:1, svetilnost 300 cd/m² in vidni kot 160°. Dell obljublja še 98-odstotno pokritost barvnega spektra in kot dodatek spletno kamero z dvema megapiksloma. Priključki so standardni D-Sub, DVI in HDMI, cena pa prav tako. Čez Lužo namreč znaša 419 dolarjev.

39 komentarjev

FullHD 24 palčni LCD

techPowerUp! - Standard za široke LCD monitorje je 16:10, medtem ko je standard televizije visoke ločljivosti 16:9. To pa pomeni, da je pri gledanju vsebin visoke ločljivosti na računalniškem monitorju pod in nad posnetkom črn pas oz. je posnetek v t.i. letterbox načinu. To pa bo odpravil Dell z enim od prvih 16:9 monitorjev. Na tržišče bo namreč dal 24 palčni monitor z ločljivosto 1920 x 1080 pikslov, kar popolnoma ustreza FullHD standardu, Pri povezovalnih opcijah pa imamo seveda klasična VGA in DVI priključka ter, po pričakovanjih, še HDMI.

Podatkov o uporabljeni matriki ni, po vidnih kotih (160 oz. 170 stopinj) in ceni pa je edina logična izbira TN. Odzivni čas naj bi bil 5 ms, monitor naj bi dosegel 1000:1 kontrast ter svetilnos 300 kandel na kvadratni meter. techPowerUp!

Nekaj za filmofile!

16 komentarjev

Eee monitor

Eee monitor

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Po dveh (oz. treh) verzijah malega prenosnika naj bi se potencialni namizni Eee škatlici pridružil še Eee monitor. Eee monitor ni neposredna konkurenca Applovemu iMacu, čeprav je enake oblike, saj bo precej cenejši od iMaca, cena pa naj bi bila okrog 500 $.



Točnih specifikacij o strojni opremi ni, prav tako ni točnih podatkov o velikosti, a na prvi pogled iz slik lahko predvidevamo, da bo zaslon širokega formata. Eee monitor bo na zadnji stranici imel še 4 USB priključke, mrežni in modemski priključek ter dva izhoda za zvočnike in vhod za mikrofon. Prav tako pa so pod samim zaslonom vgajeni še zvočniki. Nekaj več podatkov pa na bit-techu.



Očitno...

16 komentarjev

Zanimiv par: velik in majhen monitor

primer uporabe dveh monitorjev

X-Bit Labs - Prednost uporabe dveh monitorjev je članom naše skupnosti znana že zelo dolgo časa. Tako dva monitorja uporabljamo pri izdelavi dokumentov, kjer je lahko vir na enem monitorju, delovno besedilo novega dokumenta pa na drugem. Večjo delovno površino cenimo tudi tisti, ki se ukvarjamo s fotografijo, oziroma nje obdelavo (pri razviden iz spodnje slike), programerji in vsi ostali z domišljijo.



Kljub silni uporabnosti dveh monitorjev pa so uporabniki (sam med njimi) včasih pogrešali majhen monitor, ki bi prikazoval npr. odjemalca za elektronsko pošto, seznam predvajanih skladb, novice, tečaje vrednostnih papirjev ipd. Do danes je bila zadeva sicer izvedljiva, je bilo pa običajno treba uporabiti posebne LCD monitorje, namenjene vgradnji v avtomobile, med katerimi so le redki imeli možnost priklopa na VGA/DVI izhod. Samsung je težavam...

55 komentarjev

AUO predstavil prvi pravi široki zaslon diagona 24-palcev

Gizmodo - AU Optronics je na tržišče poslal prvi zaslon širokega zaslona, ki ima razmerje 16:9 za naše mlinčke. V čem je torej prednost, saj imamo na policah vse polno širokih zaslonov, ki imajo sicer razmerje 16:10. Odgovor leži v HDTV standardu, katerega razmerje je 16:9, kar je na dosedanjih zaslonih z malenkost drugačnim razmerjem povzročalo črne pasovne, tako, da zaslon ni bil v popolnosti izkoriščen. Seveda ta novinec na tržišču ponuja tudi podporo za 1080p, CCLF osvetlitev (ne LED), kontrastno razmerje 1000:1, prav tako pa so napovedani tudi modeli drugačnih diagonal ter z enakimi tehničnimi lastnostmi.

Zaslon je namenjen vsem filmoljubcem, ki jih črni trakovi motijo pri gledanju videa, ki ima razmerje 16:9.



Več informacij
Vir

18 komentarjev

Nov "gizmo", ki kani nadomestiti miško

vir: CNet
CNet - Res je. In točno ta gizmo naj bi bil na prodajalnih policah že letos v času Božiča, za ceno 299$.



Gre namreč za napravico, ki jo na glavo nataknemo kot čelado, le ta pa nam preko posebnih tipal oziroma senzorjev potem "prebira" naša možganska valovanja. Samo programje pa je zasnovano tako, da le ta valovanja pretvori v prave ukaze, ki se kažejo na zaslonu (npr.: manipulacija z objekti na zaslonu).







Podjetje Emotiv, ki razvija to napravico prihaja iz San Francisca, za Božička pa v paketu poleg t.i. brain control interface-a obljubljajo tudi priloženo igrico.



Več si lahko preberete na cnet

34 komentarjev

Alienware z zaobljenim zaslonom

Gizmodo - Alienware je na lasvegaškem Consumer Electronics Showu (CES) predstavil zaobljen monitor z ločljivostvo 2880x900 pikslov. Sodeč po treh jasno vidnih črtah na slikah omenjenega monitorja se predvideva, da je le-ta sestavljen iz štirih med seboj povezanih delov.

Po zagotovilih proizvajalca je reakcijski čas monitorja pod 0,02 milisekundama, kupcem pa bo na voljo predvidoma v drugi polovici letošnjega leta. O morebitni ceni zaenkrat ni informacij.

Več o tem si preberite na Gizmodu

10 komentarjev

Sony decembra s prvim komercialnim OLED TV zaslonom

vir: Sony
Sony - Danes so pri Sonyju za 1. december napovedali izid prvega komercialno dostopnega TV zaslona, izdelanega na osnovi OLED tehnologije. Čeprav smo pred pol leta na Display Expo lahko videli tudi 21 palčne primerke (sicer plod Toshibe), bo prvi masovno proizvajani OLED TV po diagonali meril le 11 palcev (25,1 cm x 14,1 cm). Se bo pa Sonyjev OLED TV odlikoval po izredni tankosti (v globino bo namreč meril zgolj 3 mm), kontrastu (1000000:1) in nizki porabi energije (45 W). Na žalost se bo prvi komercialni OLED TV pojavil le na policah japonskih trgovin, pri čemer bodo neučakani kupci morali zanj odšteti približno 1740 $.



Novici na Physorg.com, Slashdot.com in Sonyjevo sporočilo za javnost.

50 komentarjev

Samsung predstavil prvi LCD monitor z DisplayPort vmesnikom

X-Bit Labs - V podjetju Samsung so izdelali prototip prvega monitorja, ki za povezavo z osebnim računalnikom (in drugimi primernimi komponentami) uporablja DisplayPort (DP) vmesnik. Samsungovi inženirji so poudarili, da je uporaba DisplayPort vmesnika pomembno poenostavila načrtovanje oziroma oblikovanje monitorja. Omenjeni monitor bo imel 30'' diagonalo, bo podpiral ločljivost 2560x1600, slika pa se bo izrisovala na S-PVA matriki. Z masovno proizvodnjo bodo v Samsungovih tovarnah predvidoma začeli v drugem četrtletju leta 2008.

Omeniti je potrebno, da DP vmesnik predstavlja neposredno konkurenco vmesnikoma HDMI in UDI (Unified Display Interface, ki je nadgradnja vsem poznanega vmesnika DVI), kar pomeni, da imamo tudi na področju zaslonskih vmesnikov vojno standardov ... DP in HDMI poleg video signala omogočata tudi prenos avdio podatkov, kar pomeni, da bo UDI vmesnik najverjetneje prvi poraženec tega "tržnega boja".

Izvorna novica.

18 komentarjev

Kako iz navadnega LCD zaslona dobimo Touchscreen

Slashdot - Na Slashdot-u poročajo o novi USB napravi iz NAVisis-a, ki je namenjen le uporabnikom Windows XP (in seveda Viste). Z namestitvijo na LCD dobimo popolnoma funkcionalen touchscreen, ki ga jo mogoče upravljati tudi s pisalom. Predvidena cena je 100 dolarjev za kos, ter predstavlja dobro zamenjavo za risalne ploščice vsem domačim umetnikom.

Več informacij je dosegljivih na uradni strani, ter povezava do originalne novice!

Pa da ne bo kdo rekel, da USB naprave niso uporabne [:D].

26 komentarjev

OLED zasloni prihajajo

več strani - Včeraj smo poročali o Samsungovih novostih na področju zaslonov, danes vam prinašamo še malce bolj zanimive novice z isto tematiko, le da sta tokrat glavna akterja Sony in Toshiba. Oba sta namreč na sejmu Display Expo predstavila primerke OLED zaslonov, ki izgledajo kar navdušujoče. Fantje iz Toshibe so se považili z 21-palčnežem, do sedaj največjim zaslonom, ki temelji na LTPS, posebni tehnologiji izdelave, o kateri lahko malce več preberete kar v izvirni novici. Sony je na drugi strani razstavljal bolj običajne OLED zaslone, ki so se ponašali z laiku bližjimi lastnostmi. Prvi izmed predstavljenih modelov je debel le slab centimeter in zmožen prikazati polno HD (1080p) resolucijo, njegov kontrast pa je za LCD svet neverjetnih 1.000.000:1....

22 komentarjev

24-palčni LCD-ji z LED osvetlitvijo iz Samsunga

Daily Tech - O uporabi kupa LED diod namesto obstoječih svetil v LCD monitorjih se govori že dolgo. Poleg prihranka pri prostoru ter energiji bi novost prinesla tudi obilico izboljšav na področju kakovosti same slike. Lahko bi se poslovili od t.i. backlight bleedinga, dobili boljše kontraste in še marsikaj, za vse skupaj pa je seveda potrebna uporaba tehnologije v praksi.

Enega prvih korakov je storil Samsung, ki je danes najavil, da nameravajo splaviti nekaj novih modelov LCD ekranov, ki bodo opremljeni z omenjeno LED osvetlitvijo, začenši s 24-palčnim modelom. Podrobnosti žal zaenkrat še niso znane, znalo bi se tudi zgoditi, da bomo na dejanske izdelke čakali še več kot pol leta, vseeno pa je najava vzpodbudna, saj bodo potezo enega največjih proizvajalcev LCD-jev gotovo posnemali tudi drugi. Izvorna novica.

20 komentarjev

Zalman predstavil 3D monitorje

The inquirer - Na vsem dobro znanem CeBIT-u, ki se ravnokar odvija, je Zalman predstavil nekaj izdelkov, ki mu jih ne bi ravno pripisali. Množicam so pokazali monitorje, zmožne realističnega tridimenzionalnega prikaza slike. Tehnologija ni nič novega, gre za že neštetokrat viden trik s polariziranimi lečami, ki pa kljub vsemu do sedaj v računalništvu še ni bil pretirano uporabljan.

Zaenkrat bosta na voljo zgolj dva modela, 19 in 22 palčni, s povsem standardnima ločljivostima (1280 x 1024 ter 1680 x 1050), uradnih cen zaenkrat še ni, po besedah sejemskih mož pa se bodo trudili, da bodo cenejši od konkurence, ki načrtuje podobne izdelke. Izvorna novica.

17 komentarjev

Acer AL2216W

AnandTech - V različnih novicah in člankih po vseh kotičkih spleta pogosto beremo o najhitrejših primerkih raznovrstne strojne opreme ter se slinimo nad testi izdelkov, za katere bi morali zbirati prihranke do pokoja, zato je dobrodošlo tu in tam prebrati opis kosa hardvera, za katerega ni potrebno darovati notranjih organov, pa je kljub temu dostojne kvalitete.

Govorim o Acer-jevem AL2216W, monitorju LCD (že neizvirno ime namiguje na nizko ceno), ki so ga testirali Anandtechovci - gre za monitor z dokaj nadpovprečno diagonalo, kar 22 palcev meri. Sicer resolucija ni pretirano visoka (1680x1050), pa tudi ostale karakteristike monitorja ne segajo v višji cenovni razred, a tja na srečo ne sega tudi...

31 komentarjev

LCD televizor ogromne ločljivosti

Daily Tech - Da je CES ( Consumer Electronics Show) oder, na katerem se bohotijo najnovejši izdelki svetovnih proizvajalcev, vam je razkril že Matek v nedeljski novici, da pa je temu res tako, med drugim dokazuje tudi podjetje Westinghouse Digital Electronics, ki je na letošnjem CES-u predstavilo svojo novo serijo LCD TVjev, računalniških monitorjev in digitalnih fotografskih okvirjev, med katerimi pa najbolj izstopa prav poseben LCD TV.T.i. Quad HD model z diagonalo 56 palcev odlikuje naravnost ogromna ločljivost, ki znaša 3840 x 2160 točk (več kot 8 megapikslov), kar so dosegli z združitvijo štirih zaslonov ločljivosti 1920 x 1080. Pri Westinghouseu so poskrbeli še za nizek odzivni čas, ki znaša 8 milisekund, kot zelo...

8 komentarjev

Samsungova prototipna LCD televizija z nanocevkami

CNet - Na Samsungovem inštitutu napredene tehnologije - SAIT so izdelali zaenkrat še 15 palčni prototipni LCD televizor, ki za osvetljevanje uporablja ogljikove nanocevke. V takšnem zaslonu na tisoče nanocevk izstreljuje elektrone na fosforiziran ekran in tako osvetljuje zaslon. T.i. FED - field-emitter display tehnologija je v osnovi podobna stari dobri CRT. Podobno rešitev razvijata tudi Toshiba in Canon (SED - surface-conduction electron-emitter displays).

Prednost nove tehnologije je še dodatno znižanje cen velikih LCD zaslonov, saj skoraj polovice cene 40 palčnega zaslona predstavlja prav osvetljevanje. Proizvajalci zato poskušajo znižati ta strošek na različne načine: LED, laserji, SED... o katerih smo že poročali.

19 komentarjev

Prvi prototip laserskega televizorja

Slo-Tech - Avstralsko podjetje Arasor International je z ameriškim partnerjem Novalux-om v Sydneyu 10. oktobra predstavilo prvi primerek Laser TV-ja, ki je bil izdelan pri Mitsubishi-ju in bi naj predstavljal novo generacijo televizorjev z nizko ceno in kvalitetno sliko.

Nov način prikazovanja temelji na laserskih žarkih rdeče, zelene in modre barve, ki so projicirani na zaslon velikosti 40 in več palcev. Podjetji poročata, da je naprava zmožna prikazati večji del barvnega spektra, je lažja, cenejša in troši manj elektrike kot današnji LCD-ji in plazma TV-ji.

Samsung in Mitsubishi bi naj začela množično proizvodnjo ob koncu leta 2007.

Oglejte si še:

59 komentarjev

Sony prenehal izdelovati monitorje

Heise - V Severni Ameriki in Japonski je Sony prenehal prodajati svoje monitorje. Le-te čaka enaka usoda proti koncu leta tudi v Evropi. Predstavnik podjetja je omenjal, da bodo zadnji modeli odposlani prodajalcem decembra tega leta. Pred tem pa bodo sicer še poslali na trg nekaj novih modelov svoje G serije.

Prejšnje leto je Sony prodal približno 3.07 milijonov monitorjev po vsem svetu, kar ga je poneslo med 10 največjih svetovnih proizvajalcev. Glavni razlog za to odločitev so majhni dobički pri TFT monitorjih, kar je naredilo zadevo zelo neprivlačno v očeh vodstva te družbe.

So pa obljubili da bodo zasloni za profesionalni trg še naprej dostopni.

Več podrobnosti na Heise Online.

12 komentarjev

Sharpov 64 palčni monitor

News.com - Če mislite, da ste srečnež, ker gledate v 24 ali 30 palčni monitor in pri tem lahko uživate multimedijske vsebine v HD načinu, vas žal obveščamo, da bodo kmalu nekateri uživali še bolj.

Sharp je naredil 64 palčni monitor, ki je sposoben prikazati ločljivost 4,096x2,160 točk. Ima torej dvakrat več vertikalnih in horizontalnih vrstic, kot pa običajen HD monitor (skoraj 9 milijonov točk). Sliko na monitorju je možno razdeliti na štiri kvadrante in vsakem lahko npr. prikazujemo film v HD ločljivosti.



Monitor bo namenjen filmski (studijski) industriji in medicinski oprem. Razvoj še ni končan, tako tudi cena še ni postavljena. Več o tem tukaj.

Osebno bi bil bolj vesel monitorja, ki ima enako ločljivost, vendar spravljeno...

4 komentarji

En zaslon, tri slike

Sharp Triple Directional Viewing LCD

Slo-Tech - Sharp je predstavil Triple Directional Viewing LCD, ki glede na zorni kot sočasno prikazuje tri različne slike na enem zaslonu. Le-to mu omogoča možnost oddajanja svetlobe v kar tri smeri, tako da lahko opazovalec desno od zaslona vidi drugačno sliko, kot bi jo videl na levi strani oziroma pred zaslonom. Lani je omenjen proizvajalec že predstavil zaslon z možnostjo hkratnega prikazovanja dveh slik in z nastavljivim kotom vidljivosti.



Več o tem v Sharpovem sporočilu za javnost.

26 komentarjev

Seitzovih 160Mpix

Slashdot - Seitz, švicarski izdelovalec fotografskih aparatov, je predstavil prvi digitalni fotoaparat z ločljivostjo 160 megapikslov - Seitz 6x17 Digital.



Tako visoka ločljivost omogoča izdelavo fotografij v velikosti 179,92 x 63,5 cm. Ker nestisnjena panoramska fotografija take ločljivosti zavzame neverjetnih 950MB prostora, ima za prenos fotografij vgrajen gigabitni ethernet vmesnik.

Fotoaparat se ponaša tudi z drugimi tehnološkimi odlikami: 48 bitno barvno globino, ISO/ASA razponom od 500 do 20.000, LCD zaslonom ločljivosti 640 x 480 točk, zelo zmogljivim procesorjem za obdelavo slik, nizkim šumom, modularno zasnovo, itd.

Običajne smrtnike zna od nakupa odvrniti velikost fotoaparata, kot tudi sama cena, saj se giblje med 26.900 in 28.900 evri, kar v slovenskih...

39 komentarjev

Dell UltraSharp 2407WFP

vir: BIOS
BIOS - Dellovi LCD monitorji so eni bolj cenjenih na trgu, najbrž vam dovolj pove podatek, da se podobno drobovje skriva tudi v Applovih Cinema Display-ih. Nedavno je bila tako posodobljena linija večjih modelov iz serije UltraSharp, med drugim običajen in širokozaslonski dvajsetpalčnik (2007FP in 2007WFP) ter večji, 24-palčni 2407WFP. Slednjega krasi kar nekaj zavidljivih specifikacij, njegova naravna resolucija je 1920x1200, bohoti se s kontrastom 1000:1, pa tudi odzivni čas (6 ms GTG) ne zaostaja. Pri spletnem časopisu BIOS so monstruma dobili v roke, tako da kar preberite opis, če imate pod žimnico 700 funtov.

11 komentarjev

Mirai DML-522W100 22" LCD

TrustedReviews - Verjetno ste že iz generičnega modela in neznane znamke v naslovu razbrali, da gre za poceni no-name izdelek -- in niste se motili. TrustedReviews je dobil na preizkus 22 inčni LCD monitor, ki stane samo dobrih 85 tolarskih tisočakov. Opremljeni s tema dvema podatkoma najbrž sklepate, da gre za grdo, nekvalitetno pošast brez vsakršnih funkcij, a ni čisto tako. Monitor je preizkuševalce pozitivno presenetil, saj ima dober odzivni čas (5 ms), ne odvrača s preveč cenenim dizajnom, navdušujeta pa tudi zadovoljiva resolucija (1680x1050) in prisotnost DVI priključka. Za svojo ceno vsekakor odličen nakup, žal pa izdelka, kot...

20 komentarjev

Samsung predstavil LED/LCD TV

Slo-Tech - IFA - Internationale Funkausstellung, ki te dni poteka v Berlinu, nas še naprej preseneča z novostmi. Samsung je recimo predstavil 40-palčen LCD televizor s kontrastom 10.000:1 in ločljivostjo 1366x768, na voljo pa so tudi modeli s polno HD ločljivostjo (1920x1080), ki imajo slabši kontrast (6.000:1). Televizor vsebuje zanimivo tehnologijo, za katero je Samsung že prejel nagrado EISA za leto 2006/2007, gre namreč za backlight, ki je namesto s flouroscentnimi žarnicami izveden z LED diodami. Navedena tehnologija podvoji življenjsko dobo in razpolovi porabo energije, obenem pa je osvetlitev tudi kvalitetnejša. Posebnost opisanih modelov je še 100 Hz osveževalna frekvenca slike...

21 komentarjev

Canon EOS 400D

Slo-Tech - Po uspešnem dedku EOS 300D in očetu EOS 350D, je sedaj tu nova generacija popularne digitalne kamere. Vnuk je tako dobil nov CCD čip, z 10.1 mega točkami ločljivosti, od bolj profesionalnega sorodnika 30D, si je "sposodil" 9 točkovni avto fokus, 2.5" LCD zaslon in ga nadgradil z napredno zaščito pred prahom.

Test same kamere in kratko primerjavo s sorodniki in konkurenco, si lahko ogledate na izvorni strani te novice: cameralabs.com. Samo kamero (body) si lahko omislite že od 867,65 CHF naprej, kar je 549 evrov.

29 komentarjev

Philips integriral LED v tkanino

Slo-Tech - Philipsu je uspelo razviti tehnologijo, ki omogoča integracijo LED diod v tkanino.



Tako je moč na površini oblačila prikazati poljubne grafične ali tekstovne vsebine. Do sedaj so na IFA - Internationale Funkausstellung, prikazovali le prototipe. Letos so prvič predstavili modele, ki gredo lahko že v proizvodnjo. Tkanino so poimenovali Lumalive. Nadzorni del in baterije je potrebno pred...

42 komentarjev

Cene in diagonale LCDjev rastejo, ter Sonyjev delni umik.

TweakNews.net - Cene LCD ekranov so v letošnjem letu samo padale, sedaj pa rastejo. Razlog je visoko povpraševanje ter dejstvo, da so določena podjetja, med njimi 2. in 3. največji proizvajalec LCD-jev LG-Philips in AU Optronics (Acer), znižali proizvodnjo zaradi prehudih padcev cen. Dodatno je Sony najavil, da se v določenih regijah umika s tržišča LCD monitorjev.

Višanje cen LCD-jev ni enakomerno. Zaradi popularnosti so se podražili 17 palčniki, nasprotno se je cena 21 do 42 palčnikov minimalno spremenila.

Temu navkljub so prav zdaj pri LGju predstavili ogromen 100 palčni LCD televizor, nekoliko manjšega 75 palčnega Samsunga pa lahko že kupite.

31 komentarjev

Samsung predstavil CX930B - skoraj barvni monitor

Akihabaranews - Povprečna zmožnost reprodukcije naravnih barv na LCD zaslonih naj bi bila nekje pri 72%, boljši dosegajo celo do 87%. Samsung je predstavil SyncMaster CX930B, za katerega pravijo, da naj bi zmogel verno prikazati kar neverjetnih 97% barv, vključno s problematičnimi smaragdno zeleno in temno rdečimi odtenki.

Zato ne čudi dejstvo, da ima vgrajeno funkcijo Print View, ki na podlagi...

27 komentarjev

Rast prenosnikov

vir: Reuters
Reuters - Industrija strojne opreme očitno stavi na vedno večje "prenosnike". Tako smo priča občutnim povečanjem diagonal zaslonov teh naprav. Acer je na Computexu v Tajvanu predstavil Aspire 9800, model z 20 palčnim (50,8 cm) zaslonom. Načrtovana cena je 2.700 dolarjev.

Tu je še Dell-ov XPS 2010, ki je že naprodaj v ZDA, za bolj zajetnih 4.000 dolarjev.



Samsung ima svoj 20 palčni model še v načrtu in to za 5.000 dolarjev. 19 palčni M70 pa je že tu.



Acer oblikovno deluje še klasično prenosniško. Dell in Samsung pa se že bolj spogledujeta z oblikovanjem, ki ne meri ravno na prenosljivost. Prav to pa je tudi cilj proizvajalcev: odžreti mesto namiznim (in...

55 komentarjev

Zasloni malih naprav

Wired News - Določene stvari so v življenju začuda bolj zaželene v majhnih dimenzijah. Majhni telefoni, dlančniki, GPS-i... A je tu nekaj problemov, povezanih z mejami človeške fizionomije. Problem vidljivosti majhnih ekrančkov nameravajo sedaj odpraviti z miniaturnim laserskim projektorjem, v velikosti palca, ki bi lahko projiciral sliko veliko 25 cm, v kvaliteti, ekvivalentni LCD zaslonu. V čisti temi, bi se lahko sliko povečala na 3 m. Laser ima pri tem prednost, da svetlobo proizvaja, medtem ko jo LCD-ji dejansko "senčijo". Več o ustvarjanju in brzdanju vidne laserske svetlobe v izvirnem članku na Wired.

Samsung je po drugi strani pravkar predstavil LCD ekranček velikosti 1,98 palcev, ki je sposoben prikazati sliko v VGA ločljivosti. To jim je uspelo tako, da so na kvadratni palec stisnili 400 pikslov. Pravijo, da prikaz do 16 milijonov barv ni problem, kontrast pa je 300:1.

Prvi so tudi predstavil t.i. AMOLED - active matrix organic light-emitting diode zaslon namenjen predstavljanju

1 komentar

Nov eMac

Nov eMac

Slo-Tech - Po informacijah s spletne strani AppleInsider, naj bi Apple v letošnjem letu predstavil novega eMac-a. Ciljna publika omenjenega Mac-a so predvsem izobraževalne ustanove in šolarji sami, temu primerno naj bi zato čas predstavitve sovpadal z začetkom novega šolskega leta. Podatki o strojni opremi omenjenega eMac-a še niso poznani, najverjetneje bo šlo za Intelov Core Solo procesor in integrirano grafiko. CRT zaslon, vgrajen v starejše modele eMac-ov, bo zamenjal...

5 komentarjev

Samsung razvil LCD zaslon na enočipni "pogon"

EETimes - Samsung je sporočil, da jim je uspelo razviti LCD zaslon, velikosti sedmih palcev, ki ga poganja en sam čip. Zaslon zmore prikazati 800x480 pik, 16.7 milijonov barv pri kontrastu 400:1... Ostale tehnične podrobnosti, so dostopne tukaj. Prednost teh zaslonov je, da so tanjši, enostavnejši in seveda cenejši. Pravi dosežek pa bo, če jim uspe povečati število pik in diagonalo zaslona.

Prve primerke si bo, tako kot Philipsove "akvarelne" zaslone, moč ogledati na razstavi Society for Information Display, 6. junija letos v San Franciscu.

11 komentarjev

Večji LCD TV zasloni in nov dvojni analogni pogreb

EETimes - Po Matsuhiti (Panasonic, Tehnics...) je zaključila s proizvodnjo analognih CRT TV-jev in analognih TV tunerjev za LCDje sedaj še Toshiba.

Sharp je hkrati za skoraj 18% povečal svojo proizvodno kapaciteto LCD TV-jev, na 60'000 enot na mesec. Zaslužki v lanskem letu so bili temu ustrezni. Hkrati napovedujejo tudi zagon nove tovarne osme generacije LCD-jev za konec letošnjega leta.T.i. "Kameyama No. 2 fab" bo sposobna izdelave LCD plaht velikosti 216 x 240 cm, iz katerih bo moč pridobiti osem 40" ali šest 50" zaslonov. Začetna kapaciteta bo 15'000 enot na mesec, ki se bo kasneje podvojila. Vse skupaj jim bo uspelo uresničiti 9 mesecev pred rokom.

Porast zanimanja za LCD TV-je občutijo tudi pri Samsungu, ali bolje rečeno v navezavi Samsung + Sony. Njuna tovarna 7-1 je sposobna že sedaj proizvodnje plaht v velikosti, ki omogočajo izrez osmih 40" ali šestih 46" zaslonov (7 generacija).

S sedmo in osmo generacijo hkrati pada tudi cena velikih zaslonov.
Kaj torej še ostane plazmam?...

16 komentarjev

Monitorjev računalniški muzej na gostovanju

Slo-Tech - Muzej starih računalnikov in druge računalniške opreme, ki so jo pri reviji Monitor zbirali dolga leta, prihaja na gostovanje v Kiberpipo. V petek, 24. februarja, ste ob osmih zvečer vabljeni v Kiberpipo, Kersnikova 6, kjer bo razstaviljenih nekaj zanimivih primerkov.

Med drugim si boste lahko ogledali Apple II, eno prvih pravih tipkovnic za Spectrum (Ines), Iskrinega Partnerja, nekaj približkov prenosnih računalnikov (IBM 5100 portable, Olivetti M10), nekaj terminalov (Robotron A5120, Kopa video terminal), enega prvih resnih kalkulatorjev (Hewlett-Packard 85), pa tudi že skoraj zaresnega Macintosha model SE/30.

Na siliki: Kopa

19 komentarjev

Prihaja 30-palčni Dell

30 palcev

vir: Monitor
Monitor - Po zelo uspešnem 20- in 24-palčnem modelu bo Dell še pred koncem leta na prodajne police postavil nov računalniški zaslon za profesionalno rabo, ki ga bo odlikovala 30-palčna diagonala. 76,2 centimetra več kot zadostuje tudi za TV, a bo zaslon tipično računalniški, tako da bo neposredni konkurent npr. največjemu Applovemu Cinema Displayu. Ločljivost zaslona bo 2560 x 1600 pik, odzivni čas bo za tako velikost zelo spodobnih 14 ms, svetlost 400 cd na kvadratni meter in kontrastno razmerje 700:1. Zaslon bo ponudil tudi razdelilnik USB s štirimi vhodi in bralnik za kar 9 različnih tipov...

69 komentarjev

Prototip roll-up zaslona že nared?

Slashdot - Pred nekaj meseci je Phillips najavil, da razvijajo nov tip zaslona, ki ga bo mogoče zviti kot papir. Takrat so povedali, da bodo potrebovali približno dve leti do prvega prototipa, ta čas pa so ZELO skrajšali. Prvi prototip je namreč že nared!



Kot vidite na sliki, zaslon deluje tudi v zviti obliki, za večjo površino pa ga preprosto razvijemo. Sam zaslon je 5-inčni, ponaša pa se z resolucijo 320x240 pikic. Zaslon je 4-barven črno-bel, naprava pa je v manjši obliki, prijazni za žep, velika 10x6x2cm.

Reader, kot se naprava imenuje, po besedah Phillips Polymer Vision, izdelovalca zaslona, ni namenjena množični izdelavi, ampak je le demonstrator zmogljivosti zaslona. Končna ciljna skupina so predvsem mobilni telefoni in naprave podobni njim.

Čez nekaj let pa bomo na lan-party vsi prišli...

11 komentarjev

Nov vmesnik za priklop monitorjev na poti?

News.com - Organizacija VESA preglejuje predlog novega standarda, DisplayPort poimenovan, s katerim bi naj prišli do novega priključka za povezovanje naših prikazovalnikov slike s PC-ji. Nov standard je potreben zaradi pomanjkljivosti VGA in DVI vmesnika, pa tudi zaradi poenotenja načina priklapljanja in komunikacije med napravami, ki skrbijo za očem prijazen prikaz slike.

Poglavitna pomanjkljivost trenutnih video vmesnikov je namreč pomanjkanje identifikacije naprave na drugi strani žice. Tako vaš trenutni o digitalnih pravicah ozaveščeni Windows Media Player ne ve ali imate v grafično kartico priklopljen zaslon ali pa kvalitetno snemalno napravo. Z novim standardom izmenjave podatkov med računalnikom in "zaslonom" takšnih težav ne bo več. Sliko bodo dobili samo pravoverni zasloni.

Nov priklop bi naj tako omogočal pasovno širino 10.8 gigabitov na sekundo, in precej manjše število žic, točneje - samo štiri, po katerih se bo poleg video signala lahko pretakal kvaliteten audio signal. Več...

82 komentarjev

Sharp Double-Vision LCD zaslon

E-week - So vam znani prepiri ob nedeljskih večerih, ko bi mama rada gledala Maria vi pa kak dober film, televizor pa je seveda samo eden. No Za vas imamo vselo novico.

eWeek poroča, da je Sharp najavil novo tehnologijo, ki vam bo omogočala, da boste gledali dve različni sliki na enem samem LCD zaslonu. Novi Dual-Vision zasloni, kot jih je poimenoval Sharp, delujejo tako, da tisti ki sedijo na levi strani zaslona vidijo prvo sliko, gledalci na desni strani ekrana pa vidijo drugo sliko.
Seveda se bodo taki zasloni lahko uporabljali tudi v drugih aplikacijah, kot recimo oglaševanje, avtomobilska industrija in nenazadnje tudi v računalništvu.

Druga novost so pa LCD zasloni katerim lahko spreminjamo kot vidljivosti, kar je uporabno kadar hočemo malce več zasebnosti ob pregledovanju določenih vsebin.

11 komentarjev

Dell laže, Apple krade :)

AnandTech - Na AnandTechu so spisali primerjalni preizkus širokokotnih 20-palčnih zaslonov LCD - Applovega in Dellovega. Ugotovili so, da gre pravzaprav za enak zaslon, ki ga izdeluje LG.Philips, seveda pa sta Apple in Dell dodala svojo podobo in nekatere dodatne zmogljivosti. In kaj je zanimivega? Applov primerek je več kot dvakrat dražji, Dell pa svojega ponuja z navedenimi boljšimi specifikacijami.

30 komentarjev

Padec cen LCD-zaslonov

Ars Technica - Očitno lahko letos končno pričakujemo padec cen LCD-prikazovalnikov na prav smešne višine. V prihodnjih letih lahko pričakujemo padec za 62% (po trditvah The inquirerja). Sezono je začel Dell, kot največji prodajalec sistemov, ki za borih 1000 USD ponuja 24" zver za vašo delovno mizo. Model z diagonalo 20" vas stane samo še 600 USD, kar v tolarjih pomeni 100.000 SIT.

Preberite več na ARS.tech, kjer je govora tudi o novi 3D-prikazovalni tehnologiji, ki prihaja iz Toshibinih logov.

Za vas ne vem, ampak jst že frantično iščem kolege v ZDA, ki bi kupili en takšen zaslonček zame.

41 komentarjev

Applovi prozorni zasloni!

Slashdot - Tako kot že večkrat (samo pomislite na miške!) je Apple zaoral ledino na novem področju računalniške industrije. Gre za zaslone posebne vrste, ki po zmogljivostih ničkaj ne presegajo ostalih, imajo pa posebno lastnost, ki je drugi nimajo - prozornost. In najlepše pri vsem skupaj je, da gre le za programski dodatek, ki ga lahko uporabite na vseh dosedanjih zaslonih! Občudovanja vredno :>

51 komentarjev

Test treh 19" monitorjev na THG

Tom's Hardware - Sedaj je tudi uradno - najnovejši 19" monitorji so primerni za igre.

Samsung je decembra 2004 začel s produkcijo 190EX-L01 LCD TN+film zaslona - in glede na THG-jev test je kvaliteta odlična, le dobavljivost je zaenkrat slaba. Vsi trije testirani monitorji LCD so namreč zasnovani prav na Samsungovem zaslonu z nazivnim odzivnim časom 8 ms. Realno to pomeni, da je odzivni čas tem nekje okoli 25ms, kar je ravno dovolj, da izgine zamazanost slike pri hitrih spremembah. Odzivni čas je primerljiv z 8 ms 17" zasloni in je veliko boljši od 12 ms različic. Poleg tega so monitorji sposobni zelo natančno prikazati barve...

42 komentarjev

Samsungovi LCD-ji odslej brez mrtvih točk

Slashdot - Zares lepo darilo je Samsung pripravil vsem kupcem njihovih zaslonov LCD. Kupci bodo lahko njihove LCD-je, ki jih bodo kupili od danes dalje, v roku šestih mesecev od nakupa brezplačno zamenjali, če bodo na njih odkrili kakšno mrtvo točko (angl. dead pixel). Ostali proizvajalci se držijo načela, da je določeno število mrtvih točk na monitorju "normalno", zato jih ne zamenjujejo, kar je povzročalo probleme pri nakupih prek spleta, ko človek nikdar ne ve, kakšen primerek bo dobil. Samsung je temu storil konec. Klik, klik!

Dodano (22.49): Po začetnem navdušenju so se na spletu pojavile opombe, da za zdaj nova politika velja le v Južni Koreji.

40 komentarjev

Se nam končno obetajo zasloni z zelo zelo veliko ločljivostjo?

Google News - Colossal Storage Corp. je napovedal prijavo nekaj patentov, ki bodo omogočili izdelavo novih tipov ekranov za prikaz slike. Fosfor še ni za odmet. Ugotovili so, da je možno z magnetnim materialom vplivati na stanje fosforja, tako da ta žari brez dodatnega vira svetlobe. Z magnetnim materialom je tudi možno vplivati na čas ugašanja oziroma na jakost žarenja fosforja.

Ker imajo molekule fosforja in magnetnega materiala zelo majhne dimenzije je možno močno povečati gostoto prikazovanja informacije. Napovedujejo možnost izdelave od mikrozaslonov do makrozaslonov z ločljivostmi od 200 terapikslov do 4 petapiksle. [8-O]

Več o sami tehnologiji: Colossal Storage Corp.

32 komentarjev

LCD z zakasnitvijo 8 ms

X-Bit Labs - BenQ je objavil, da bo še ta mesec začel izdelovati monitorje LCD z zakasnitvijo 8 ms, kar je mnogo bolje v primerjavi s trenutno dostopnimi modeli, a še vedno slabše od klasičnih katodnih modelov. 17-palčni model FP71E+ bo imel privzeto ločljivost 1280 x 1024, kontrast 600:1, svetilnost 300cd/m2 in najpomembnejše, 8 ms zakasnitveni čas. Trenutno najhitrejši monitorji imajo le-tega med 12 in 16 ms, medtem ko katodniki manj kot eno milisekundo. Ostalih podatkov o novem modelu BenQ še ni razkril. Pričakujemo jih lahko v začetku prihodnjega leta s ceno, primerljivo s cenami sedanjih LCD-jev. Več o tem.

24 komentarjev

Prvi trirazsežnostni zaslon LCD

Slo-Tech - Slashdot poroča, da je na tržišče prišel prvi 3D-zaslon z oznako LL-151-3D, podjetja Sharp, ki je zmožen prikazovanja 3D-grafike brez kakršnih koli dodatnih očal. Uporabljal se bo sprva v medicini in v "high-tech" znanosti, lahko pa uresniči tudi sanje marsikaterega oboževalca računalniških iger. Zameriti jim gre morda le to, da se zaenkrat lahko poslužujemo samo modelu s 15-palčnim zaslonom, ki stane 1500 USD.

Sharp's 3D monitors: Look, no glasses
Sharp Ships 3D Monitor
Sharp's 3D monitors are on the way!
Sharp's 3D LCD Technology Now Available for Desktop Computers

11 komentarjev

Strojna oprema

Slo-Tech - Novo jutro je pred nami in ponovno imam poln poštni predal testov strojne opreme. Tako so naši sosedje pri teccentral.de preizkusili Enermax EG485AX-VHB(G)(SFMA) 480 Watt - Coolergian napajalnik. Test si lahko preberete tako v nemščini kot tudi v angleškem prevodu. Fantje pri ExtremeMHz so bili ponovno dejavni in so si tako ogledali Logisys Armor Mid Tower Chassis. Zanimiva je predvsem zaradi tega, ker za svojih šestdeset dolarjev vsebuje tako LCD display, ki kaže temperaturo notranjosti kot tudi pleksi stranico. Seveda, poleg običajnih dobrot, ki jih nudijo igričarska ohišja. Zaključimo naj še s preizkusom Evercool WC-201 Water Cooling Kit, ki so ga opravili na GruntvillE.com. Seveda tovarniški kompleti za vodna hlajenja ne morejo nadomestiti domačih stvaritev,...

0 komentarjev

17- in 19- palčni zasloni LCD na preizkušnji

Samsung SyncMaster 193P

vir: Tom's Hardware
Overclockers Australia - LCD-zasloni so postali dostopni skoraj vsakomur. Trenutno je veliko povpraševanja predvsem po 17-palčnih, vendar pa analitiki pričakujejo, da bo zaradi padca cen kmalu prišlo do ogromnih zahtev tudi po večji, predvsem 19-palčnih. In ravno ob pravem času so na Tom's Hardware spisali preskus zaslonov z diagonalo 17 in 19 placev. Ogledali so si modele: Hitachi CML175SXW, Nec LCD1960NX, Samsung SyncMaster 193P, Sharp LL-T19D1-H, Sharp LL-T2020-H (20-palčni) in Sony SDM-HS73P. Cene so sicer relativno ugodne, vendar pa ostaja vprašanje: kupiti zdaj ali počakati na Evropsko unijo in padec cen? O tem poteka debata v forumu.

0 komentarjev

Pregled in ocenitev petih Samsungovih LCD monitorjev

X-Bit Labs - Pri X-bit labs so pred dvema dnevoma pod prste vzeli kar pet Samsungovih najnovejših SyncMaster ( 172X, 173VT, 510MP, 710MP in 173MP) zaslonov, ki so se ali šele prikazali na policah ali pa so jih šele predstavili, jih preizkusili in spisali dvanajst stranski članek. Verjetno največje presenečenje je model 172X, saj se ponaša z odzivnim časom komaj 12ms.

Skrajni čas, da posodobim moje računalniško namizje in postavim nanj dva nova srebrna lepotca...

2 komentarja

17" LCD monitorji pod drobnogledom

Sony SDM-HX73

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Dandanes, ko so cene računalniške opreme precej nizke (v primerjavi izpred nekaj let), se vedno več ljudi pred nakupom opreme posvetuje, kako le-ta vpliva na njih in večina jih precej raje izbere nekoliko dražjo opremo, ki pa dolgoročno zagotavlja zdravje. Zato so ruski fantje pri X-Bit Labs opravili test LCD monitorjev, ki so sicer dražji od klasičnih katodnih monitorjev, vendar pa ne sevajo in zatorej nimajo škodljivega vpliva na oči (kar pa verjetno že veste).

Testirali so 14 monitorjev, ki so bili predstavniki naslednjih podjetij: Acer, CTX, Hansol, Nec, Samtron, Samsung in...

13 komentarjev

Največji televizor predstavljen

PC World - Samsung je predstavil največji televizor na svetu. Njegova diagonala meri kar 57 inčev. Televizor, ki je širok 130 in visok 110 cm ter podpira ločljivost 1920 x 1080 pikslov, spada med HDTV (High Definition Television) televizorje in najverjetneje ne bo ugledal masovne produkcije. Po Samsungovi uradni izjavi naj bi bil samo testni primerek, s katerim so preizkusili zmožnosti pete generacije TFT LCD tehnologije.
Samsungov trenutni adut je 46-palčni televizor, ki stane več kot 5.000 dolarjev, torej tudi cena za 57-palčni model ne bo pretirano nizka. Za več informacij pa Klik!

Na to novičko nas je prijazno opozoril tomaxxx.

Mami, a lahko dodam na božični seznam tudi to?

5 komentarjev

Verjetno ena izmed največjih digitalnih fotografij

Celotna slika po 196-ih komponentah

vir: TawbaWare
TawbaWare - Današnji domači fotoaparati se ponašajo s tam okoli štirimi megapiksli in že to je velikostni red ločljivosti 2272x1704 (nekaj monitorjev skupaj). Kaj pa boste rekli, če vam povem, da je nekdo s svojim fotoaparatom posnel fotografijo, ki ima več kot en gigapiksel. 40.784 x 26.800 pikslov namreč znaša kar 1,09 milijarde pikslov oziroma 1,09 gigapiksla. To je največji "domači" posnetek, za katerega je avtor potreboval 13 minut fotografiranja in nato več dni sestavljanja vseh 196-ih delov. Slika je na koncu obdelave zasedla 2.068.654.055 bajtov prostora na disku in je tako pripravljena na tiskanje kakšnega velikega plakata. Več o tej enormno veliki sliki si preberite tukaj.Dodatek: Na Dan's Data se je pojavil zelo dolg...

8 komentarjev

Miza, kakršno ste si vedno želeli

Slashdot - Američani so ustvarili ogromno zanimivih likov. Eden izmed njih je tudi Space Ghost, nam znan predvsem iz istoimenske risanke. Manj znano je, da se isti lik pojavlja v lastnem talk showu.

To samo po sebi ne bi bilo zanimivo, če ne bi pri Cartoon Network ponudili njegove mize in stola tudi nam, navadnim smrtnikom. Tako za borih 39.955 dolarjev in podkupnino teti iz Amerike, da to naroči za nas, dobimo posebno mizo, ki ima vgrajen 15'' Sonyjev LCD-televizor, ki se s pritiskom gumba dvigne iz mize. Pozabili seveda niso niti na hladilnik in brezžični telefon. Tudi direktorski stol ni za odmet, saj ima poleg usnja vgrajen tudi masažni sistem. Več informacij tukaj.

20 komentarjev

Več monitorjev zvišuje storilnost

Slashdot - Na Slashdotu so objavili dobro novico za vse računalniške uporabnike, ki imajo na svoje mlinčke priklopljenih več monitorjev in doživljajo zbadanje, da je to le nepotreben luksuz. Znanstvena študija, ki so jo skupaj opravili NEC/Mitsubishi, ATi in Univerza v Utahu namreč potrjuje, da uporaba več monitorjev pripomore k zvišani storilnosti delavcev. Že efektivna uporaba dveh monitorjev zviša produktivnost za več kot deset odstotkov, z nadaljnjim dodajanjem monitorjev pa povišanja niso več zelo opazna. Več si lahko preberete v izjavi za medije. Klik!

4 komentarji

LCD za vse ...

AnandTech - ... oziroma kako vzljubiti tekoče kristale. Tako so na Anand Techu poimenovali članek, ki so ga napisali za vse, ki jih zanima LCD tehnologija -- tako za začetnike, kot tudi za tiste bolj izkušene.

Začeli so pri sami tehnologiji, razložili primerjavo analognega in digitalnega priključka, nato pa odgovorili na pogoste dileme lastnikov in vseh, ki o nakupu še razmišljajo. Članek priporočam vsem začetnikom in tudi tistim, ki bi o LCD-jih radi izvedeli še več. Klik!

20 komentarjev

19-palčniki za množice

Tom's Hardware - Tehnologija LCD zaslonov je postala dostopna ljudstvu že pred kar nekaj časa, cene pa so postale znosne šele v zadnjih nekaj letih. 17 palcev naj bi povsem zadoščalo povprečnega smrtnika, medtem ko pri delu z videom, slikami ali preprosto igranju iger velikokrat pride prav večji zaslon.

19-palčniki, ki jih je tesiral Striček Tom, niso vrhunec tehnologije, vendar predstavljajo cenejše alternative, saj naj cena ne bi presegala tisoč evrov. Če vas zanima, kateri izmed šestih ekranov bi bil najprimernejši za vas, si članek le preberite.

4 komentarji

IBM opozarja na nevarne zaslone

The Register - IBM in njegov tajvanski partner, LiteOn, sta po poročanju Registra kot potencialno nevarnih označila več kot 63.000 zaslonov.

Prvotnim 56.000 zaslonom, ki jih je IBM vpoklical še marca, se je sedaj pridružilo že omenjenih 63.000 zaslonov serij G51 in G51t. Kot opozorarjo pri IBM-u, obstaja pri omenjenih 15" zaslonih, izdelanih septembra 1998, nevarnost, da se zaradi pregrevanja vžgejo. Odločitev so sprejeli po tem, ko so prejeli sedem obvestil o samodejnem vžigu.

Če menite, da ste lastnik katerega od omenjenih zaslonov, najprej preverite serijske številke, nato pa se obrnite ustreznega zastopnika IBM-a.

9 komentarjev

Za vse 21" LCD-ja željne

Testirali so Pentiu... em ...Samsungov LCD :)

vir: GamePC
GamePC - Danes so postali 17" LCD zasloni že skoraj standard, medtem pa počasi na naše mize in pred naše oči prihajajo še večji. GamePC je tokrat izvedel zanimiv preizkus 21-palčnega Samsungovega LCD prikazovalnika, ki sliši na ime SyncMaster 213T. Ponaša se z diagonalo enaindvajsetih palcev in dostopnim časom 25 ms. Izdelek že na pogled očara in bo verjetno pritegnil marsikaterega kupca z malo globljim žepom, da bo investiral vanj. Vsem, ki imate kak tolar preveč (ali morda 250.000 preveč -- alien-w) in bi ga radi (nes)pametno vložili, vam svetujem da si ogledate test.

16 komentarjev

Preveliko povpraševanje po LCD-jih in visoke cene

The inquirer - Acer in Benq, vodilna proizvajalca LCD-zaslonov trdita, da se je pojavilo presežno povpraševanje po teh zaslonih, ki ponudbo presega tudi do polovice, poročajo na The Inquirerju. Cene 17-palčnih LCD-jev za zdaj ostajajo stalne, medtem ko so cene njihovih manjših 15-palčnih bratcev v Aziji poskočile za več kot petino in se ustalile pri 250 dolarjih. Podražitve se bodo gotovo kmalu odrazile tudi v naših trgovinah, zato če ste odločili, da boste kupili nov zaslon, vsekakor pohitite. Več o tem.

5 komentarjev

Sonyjevih 23 palcev

vir: Tweak3D
Tweak3D - LCD zasloni, namenjeni domači uporabi, so ponavadi v velikostih 15 in 17 palcev. V primerjavi s CRT-monitorji imajo sicer manjšo porabo energije in večjo površino zaslona, a za ceno odzivnih časov, zornega kota in zrnavosti ekrana. Sony pa je na trg poslal 23-palčni LCD zaslon, ki nam lahko služi že kot manjši TV ekran. Tako je gledanje filmov še večji užitek. Naj le še omenim, da je največja možna ločljivost kar 1920x1200 točk.

11 komentarjev

17 palčniki na kupu

Tom's Hardware - LCD zasloni so si na prvi pogled podobni, a ko se spustimo v njihove sposobnosti ugotovimo da se med seboj razlikujejo. Ne razlikujejo se samo v obliki, temveč tudi v zornem kotu, svetilnosti, resoluciji, velikosti točk in nenazadnje tudi v odzivnih časih. Če jih primerjamo, so na trgu trenutno 20 in 16 milisekundni LCD zasloni, ki so primerni za domačo uporabo. Sicer se razlika zdi zelo majhna, skoraj nepomembna, a igra veliko vlogo pri igranju hitro poteznih akcijskih iger. Barve najlepše...

12 komentarjev

Zrcalni LCD

PC World - Philips pripravlja še eno novo pogruntavščino - ogledalo. A ker so ogledala uporabljali že pred rojstvom Kristusa, so morali izumiti nekaj novega. To je LCD prikazovalnik, LCD televizor in ogledalo v enem. Ko je zaslon izklopljen, je zrcalo pač čisto navaden špegu™, ko pa monitor vklopimo se en del ali kar celotno zrcalo spremeni v LCD prikazovalnik. O praktični uporabnosti tehnologije presodite sami, Philips pa ogledala namerava razpostaviti po raznih hotelih.

Še nekaj lastnosti teh večnamenskih ogledal: 16:9 razmerje med širino in višino, ločljivosst 1280x768 pik ter možnost dobave v 17-, 23- in 30-inčni različici. Največji bo stal okrog $5500. Oglej si me!

2 komentarja

Začetki nevidnih naprav in konec znanstvene fantastike?

24 ur - Tokrat so znanstveniki na Japonskem pospešili delovanje transparentnih tranzistorjev. Pohitrili so jih kar za 10 krat, kar pomeni, da naj bi bili uspešni pri zasnovi "nevidnih" naprav - na primer prosojnih zaslonov. Transparentni tranzistorji, ki so jih sicer zasnovali v ZDA, so izdelani iz enokristalnih oksidov polprevodnikov (iridij-galijevega in cinkovega oksida) in se skoznje dobesedno vidi, saj so prosojni. Seveda gre za razvojne cikle, ki še zdaleč ne pomenijo dostopnosti tovrstnih izdelkov širši javnosti. Morda jih bodo uporabljali šele naši vnuki, kot mi danes LCD zaslone, da o ceni niti ne govorimo. Novica.

2 komentarja

CRT, LCD, OLED

Kvalitetnejša slika v primejavi z LCD

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Še pred nekaj leti smo vsi uporabljali "navadne" CRT monitorje. Nedolgo zatem je prišla na trg tehnologija LCD. Sprva so jo uporabljali le zaradi manjše velikosti na prenosnikih. Razlog za nepriljubljenost je bila visoka cena, slaba kakovost in nezmožnost gledanja slike pod večjimi koti. Pred kakim letom in pol pa je LCD začel svoj zmagoslavni pohod. Kvaliteta slike je bila od proizvoda do proizvoda vedno boljša in še cena se je nižala.

Na X-Bit Labs pa so...

6 komentarjev

IBM najavil dva nova LCD monitorja

IBM-ova lepotca

vir: Digit Life
Digit Life - Sedaj, ko prihajajo v veljavo LCD monitorji, vedno več podjetij opušča proizvajanje CRT monitorjev in se osredotoča na proizvodnjo LCD zaslonov. Podjetje IBM je tokrat najavilo dva nova zaslona v črnem ohišju, imenovana ThinkVision L170P in ThinkVision L170, za ceno 600 oziroma 497 ameriških dolarjev. ThinkVision L170P se bo ponašal z DVI-D izhodom, svetilnostjo 250 cd/m2, kontrastom kar 500:1, imel bo 25 milisekund odzivnega časa ter vidni kot 170 stopinj. Šibkejši bratec bo, kar se tiče specifikacij, šibkejši, saj bo imel nižje kote gledanja ter slabši kontrast, teža obeh pa se bo gibala okoli znosnih šestih kilogramov. Klik!

3 komentarji

Mrtve točke na LCD-jih pobliže

Tom's Hardware - Verjetno ste si kdaj zaželeli videti LCD zaslon na vaši mizi. Morda ste kasneje tudi odšli ponj v trgovino in vam je bil všeč. Ampak, ali ste se sploh kdaj o mrtvih točkah, ki "mučijo" vaš monitor v katerega strmite noč in dan? Na Tom's Hardware so spisali zanimiv članek o mrtvih točkah na LCD zaslonih, beseda pa je tekla tudi o proizvajalcih teh zaslonov. Za podrobne informacije priporočimo tudi naš članek. Več o gradnikih slike si lahko preberete tukaj.

3 komentarji

Intervju s podpredsednikom podjetja LG

DigiTimes - Na strani Digitimes lahko zasledite ekskluzivni intervju s podpredsednikom za marketing Bruceom Berkoffom pri podjetju LG. Sam pogovor je razdeljen kar na štiri dele, zaradi njegovega obsega.

V prvem delu Bruce odgovarja na vprašanja glede LCD industrije in stanja Kitajske pri tem. Če si boste prebrali drugi del se intervju osredotoči na vprašanja o problemih same proivodnje, predvsem na položaj Tajvana in na njegova partnerstva s Korejo, od koder prihaja podjetje LG.Philips LCD. V predzadnjem delu se vprašanja dotaknejo novih zaslonskih in R&D tehnologij. V četrtem delu pa lahko izvemo več o problemih proizvodnje na Kitajskem, o samem podjetju LG.Philips LCD in o mislih za lepši jutri. Veselo na branje!

0 komentarjev

Samsung SyncMaster 241 MP

Samsungov velikan

vir: Monkey Review
Monkey Review - LCD prikazovalniki so danes postali povsem običajni, kajti za povsem sprejemljivo ceno ponujajo ogromno. Tokrat si so na Monkey Review pobliže ogledali Samsungov kar 24-palčni model. Monitor deluje pri največji deklarirani resoluciji 1920x1200. Kot smo že omenili, je njegova velikost vidnega polja kar 24 palcev, njegov kontrast pa 500:1 -- svetilnost ima 330 cd/m2, dostopni čas pa se giblje okoli 25 ms. Po testiranju so povedali, da gre za še en odličen Samsungov model, a njegova cena ne bo niti slučajno odlična veliki večini ljudi, saj znaša kar 8569 ameriških zelencev -- skoraj dva milijona slovenskih tolarjev. Klik!

8 komentarjev

Samsung SyncMaster 172W

Envy News - Na EnvyNews so si pogledali Samsungov LCD zaslon -- SyncMaster 172W. Samsung je na področju LCD monitorjev eden izmed vodilnih proizvajalcev. Vidno področje zaslona znaša 17 palcev, njegov odzivni čas 25 ms. Ponaša se s svetilnostjo 450 cd/m2 ter kontrastom 400:1. Vidna kota merita 140° ter 110°, največja ločljivost pa 1280x768. V samem testu so ga označili za dober monitor, primarjali pa so ga tudi z nagrajenim Samsungovim SyncMaster 172T. ''W'' različica je že na tržišču, dobite pa jo lahko za 729 ameriških dolarjev. Več o njem si preberite tukaj.




2 komentarja

Samsung Tantus LTM 1775W

Modfactor - Kot lahko opazimo, se tehnologija za LCD zasloni iz dneva v dan izboljšuje, zato se proizvajalci odločajo izdelati vedno boljše monitorje, v katere vgrajujejo razne dodatke. Eden takih je Samsungov LCD Tantus LTM 1775W, ki poleg zelo dobre kvalitete združuje tudi televizor. Prikazovalnik je velikosti 17 palcev in ima razmerje stranic 16:9, kar ustreza specifikaciji širokega zaslona -- v takem razmerju je posnetih tudi večina DVDjev. Svetilnost površine je 450 cd/m, konstrast pa 400:1. Zaslon je sposoben delovati pri najvišji ločljivosti 1280x1024, celoten monitor pa je težak slabih pet kil. Na Mod Factor so si ga pobliže ogledali in ugotovili, da je izdelek superioren, nosi pa tudi tri letno garancijo.

2 komentarja

IIYAMA je začela prodajati nove CRT in LCD monitorje

Digit Life - Iiyama je začela s prodajo novih monitorjev: 15" ProLite E380S LCD ter 22" MA203D CRT. Prvi bo na voljo v črni, sivi ter beli barvi ohišja z maksimalno ločljivostjo 1024x768 ter odzivnim časom 23 ms. Navpični zorni kot znaša 110°, vodoravni pa 120°. Cena monitorja se giblje okoli 315 ameriških dolarjev.

Profesionalni monitor MA203D pa ima maksimalno ločljivost 1920x1440, tehta 28 kilogramov, njegova cena pa se giblje okoli 700 ameriških dolarjev. Zaenkrat so monitorji na voljo le na Japonskem, kmalu pa jih lahko pričakujemo tudi na našem trgu. Za podrobnosti si preberite celotno novico.

1 komentar