»

Apple bo v EU podprl nameščanje aplikacij neposredno s spletnih strani

Slo-Tech - Apple bo zaradi stroge evropske zakonodaje o digitalnih trgih (DMA) nekaterim evropskim razvijalcem aplikacij omogočil, da jih distribuirajo neposredno prek svojih spletnih strani in ne več preko App Stora. Novost bo na voljo le za razvijalce, katerih aplikacijo je v minulem letu preneslo vsaj milijon uporabnikov. Odveč je dodati, da bo to možno le v EU za evropske uporabnike.

Registrirani razvijalci bodo dobili dostop prek API, ki bodo olajšale distribucijo aplikacijo neposredno s spletnih strani. Omogočale bodo tudi druge napredne storitve, denimo integracijo s sistemskimi funkcionalnostmi, varnostno kopiranje in obnavljanje aplikacij ipd. Razvijalci bodo morali domeno registrirati v App Store Connectu, aplikacije pa bodo morale biti enako odobrene (Notarization). Storitev, ki se imenuje Web Distribution, novincem ne bo na voljo, saj bo terjala vsaj dve leti neprekinjenega članstva v Apple Developer Programu - s tem so na primer diskvalificirali Epic Games. Apple je izračunal,...

10 komentarjev

Apple bo Epicu vendarle dopustil lansiranje trgovine na iOS

Epic Games - Apple je po hitri intervenciji Evropske komisije reaktiviral evropski razvijalski račun Epic Games na sistemu iOS, ki ga je bil nekaj dni pred tem zaprl.

Po tem ko smo leta 2021 videli zaključek velikega sodnega spora med Applom in Apic Games, ki ga je sprožil Epicov upor proti dajatvi v trgovini App Store in v kateri je Cupertino pretežno zmagal, se situacija še zdaleč ni umirila. Vzporedno je namreč Epic v sorodni tožbi prisolil zaušnico Googlu in še vedno grozi, da bo s pridobljenimi nauki vložil novo proti Applu. Obenem je Evropska unija sprejela širokopotezno novo zakonodajo v obliki uredb DSA in DMA, ki imata potencial, da samovoljne velikane močno udarita po prstih. V zadnjih mesecih tako spremljamo mrzlična prizadevanja družb, ki jim evropski regulatorji vse bolj gledajo pod prste, kako bi programje in politiko prilagodili Evropi. V Applu so tako sredi februarja obnovili evropski razvijalski račun Epic Games za iOS, ki ga podjetja potrebujejo za lansiranja in vzdrževanje...

6 komentarjev

Izšel je iOS 17.4: majhen korak za EU, velik korak za Apple

Slo-Tech - Dočakali smo novo podverzijo Applovega operacijskega sistema iOS za mobilne naprave, ki je pomembnejša od ostalih izidov. Krivec za pretežno količino novosti je Evropska unija oziroma nov evropski akt o digitalnih trgih (DMA), ki je Apple prisilil v nekatere kompromise. A za največji kompromis je poskrbel kar Apple sam, saj je vse novosti, ki mu niso povšeči, strogo omejil na EU. Ne le da so na voljo le uporabnikom na enotnem trgu, daljše bivanje izven EU bo tudi tem uporabnikom ukinilo pridobitve evropske zakonodaje. Apple ne popušča niti za milimeter, kjer to ni nujno.

Novosti segajo od minimalnih do korenitih. Če za spremembo začnemo pri minimalnih: nov iOS prinaša stotino novih emojijev, saj je iOS 17.4 podprl novi Unicode 15.1 iz lanskega septembra, ki je definiral npr. limeto. Prav tako bodo naprave z novo verzijo iOS prikazovale več informacij o stanju in kondiciji baterije, druga uporabna novost pa je vgrajen nekakšen Shazam, ki omogoča samodejno dodajanje pesmi v Apple...

35 komentarjev

Apple prenovil MacBooke Air

Slo-Tech - Apple je danes predstavil prenovljena MacBooka Air s 13- in 15-palčnim zaslonom in novimi procesorji M3. Nekoliko večja 14- in 16-palčni MacBook Pro sta bila prenovljena že oktobra, zato je bila posodobitev serije Air le vprašanje časa. Nova prenosnika bosta dobavljiva od petka dalje.

Po zunanjosti se prenosnika ne razlikujeta od predhodnikov, na voljo pa sta v štirih barvah (Midnight, Starlight, Space Gray, Silver). Pod pokrovom pa je glavna novost čip M3, ki je zgrajen v 3-nm litografiji in ima torej na manjšem prostoru še več tranzistorjev. S tem je čip hitrejši, hkrati pa tudi varčnejši, ker so komponente pač manjše. Novi čip podpira nekaj novih funkcij, denimo ray tracing, mesh shading in dynamic caching. Procesor ima osem jeder (CPU) in do deset grafičnih jeder (GPU) - manjši model ima osem ali deset, večji le deset - ter podporo do 24 GB. Za podporo umetni inteligenci pa ima 16-jedrni Neural Engine, ki je namenjen strojnemu učenju. Druge novosti so na primer še Wi-Fi 6E in...

16 komentarjev

Apple stopil korak nazaj, iOS 17.4 bo obdržal spletne aplikacije na Home Screenu

Slo-Tech - Minuli mesec je Apple napovedal, da bo v EU ukinil spletne aplikacije (PWA) na domačem zaslonu, kar se bo zgodilo v novi verziji iOS 17.4. Apple se je za to odločil zaradi nove evropske zakonodaje DMA, ki je med drugim zahtevala podporo za alternativne pogone brskalnikov poleg Safarijevega WebKit, ki je bil dolgo vrsto let edini dovoljen - in s tem razlog, da so bili vsi brskalniki na iOS zelo podobni. Apple je trdil, da se je za umik odločil zato, ker ne more zagotavljati varnosti za uporabnike, če bi aplikacije uporabljale poljubne zunanje pogone za izris spletnih vsebin. Uporabnikov spletnih aplikacij na Home Screenu je premalo, da bi se Applu splačalo investirati, so še dejali.

Sedaj je Apple spremenil stališče. Dejali so, da bodo še naprej podpirali obstoječe funkcionalnosti spletnih aplikacij na domačem zaslonu. K temu je bržkone prispevala tudi napoved Evropske komisije, da bo proučila napovedane spremembe. Apple bo torej tudi v iOS 17.4 obdržal podporo za spletne...

7 komentarjev

Apple ukinil projekt električnega avtomobila

Bloomberg - Apple je - vnovič - ukinil razvoj električnega avtomobila. Spogledovanje z avtomobili, električnimi ali drugačnimi, traja že desetletje, vmes pa je segalo od velikanskega navdušenja do ohladitev. Sedaj spet kaže, da električnega avtomobila iz Appla ne bo, inženirji pa se bodo raje posvetili generativni umetni inteligenci.

Bloomberg piše, da je Apple spremembo strategije zaposlenim razkril danes in jih precej presenetil. Na električnem avtomobilu naj bi delalo okrog 2000 ljudi, ki bodo sedaj počasi dobili druge zadolžitve. Projekt vodi Kevin Lynch, ki bo zaposlene počasi predal vodji oddelka za umetno inteligenco Johnu Giannandreaju. Nekaj pa jih bodo tudi odpustili, čeprav še ni jasno, koliko.

Apple je v svoja vozila, električna, pametna in drugačna, vložil več milijard dolarjev. Leta 2014 so želeli izdelati avtonomno električno vozilo, ki bi imelo glasovno navigacijo. Projekt je imel nemalo organizacijskih težav že od začetka, na koncu pa sta ga prevzela Jeff Williams in Kevin...

37 komentarjev

NLB-jevi komitenti dobili Apple Pay

Slo-Tech - Z nekaj zvijačnosti so ga sicer lahko uporabljali že doslej, če so kartico dodali v denarnico Curve, a odslej je podpora vendarle uradna. NLB je danes sporočil, da so podprli plačno storitev Apple Pay. Komitenti NLB lahko odslej plačujejo s pametnimi urami Apple Watch in pametnimi telefoni iPhone, če svoje plačilne kartice dodajo v Apple Pay. Funkcionalnost je brezplačna.

Doslej je bila Intesa Sanpaolo edina slovenska banka, ki je podpirala Apple Pay. V Sloveniji sicer poslujejo tudi nekatere tuje banke, katerih kartice je moč dodati v Apple Pay, denimo N26 in Revolut. Prav tako ga je podpirala denarnica mBills. Sedaj je možno v Apple Pay dodati debetne kartice Mastercard ali Visa ter kreditne kartice Mastercard.

Utegne se zgoditi, da bo letos Apple Pay nenadoma dobil cel kup novih bank, če bo EU z direktivo Apple prisilila k odprtju ekosistema na tak način. NLB se je tega vendarle lotil po stari poti. Lani so razveselili uporabnike Androidnih naprav, ko so podprli Google Pay/Wallet, sledil pa je še Apple. Že pred tem je bilo sicer možno plačevanje na Androidu, a z lastno aplikacijo NLB Pay.

NLB-jeve kartice v Apple Pay vnesemo s številko in kodo CVC, nato pa jih potrdimo prek smsa ali e-banke. Plačevanje poteka z...

17 komentarjev

Skrivnostne razpoke na Apple Vision Pro

Slo-Tech - Nekateri lastniki Applovih futurističnih očal Vision Pro poročajo o skrivnostnih razpokah, ki so se pri vseh prizadetih kompletih pojavile na skoraj enak način. Več prizadetih uporabnikov je potožilo tudi na Redditu. Vsi poudarjajo, da jim očala niso padla na tla ali se kako drugače poškodovala zaradi udarcev.

Enako se je zgodilo tudi preizkuševalcem pri Endgadgetu. Nenavadno je, da so se razpoke v vseh primerih pojavile na istem mestu, to je v navpični smeri nad nosom. Trenutno vodilna razlaga je pokanja zaradi krčenja in širjenja materiala ob segrevanju, kar se dogaja ob polnjenju očal v zaščitnem etuiju. Uporabniki sicer poročajo, da pokanje večjih težav pri uporabi ne povzroča, ker ne prekriva ali moti nobene izmed kamer. A 4000 dolarjev drago napravo je tudi kozmetična napaka - pri čemer počeno steklo to ni - preveč.

Popravilo očal stane 800 dolarjev, kdor pa je kupil zavarovanje Apple Care Vision Pro, ki stane 500 dolarjev, pa ima odbitno franšizo 300 dolarjev. A nekaterim...

21 komentarjev

Apple: ne mecite telefona v riž

Slo-Tech - O reševanju omočenih prenosnih telefonov kroži cel kup mitov in legend, med katerimi je ena trdovratnejših učinkovitost riža. Dasiravno je riž res higroskopen, za telefone to ni nujno blagodejno. Apple je v posodobljenem obvestilu celo izrecno odsvetoval zakopavanje telefona v riž. Majhna riževa zrna lahko telefon dodatno poškodujejo, svarijo v Applu. Telefon zato raje postavimo v suh in rahlo prevetren prostor, da voda odhlapi po naravni poti.

Riž sodi med higroskopne materiale, nad katerimi je ravnotežni parni tlak vode nizek. To v praksi pomeni, da nase veže vodo iz okolice. A več preizkusov je že pokazalo, da sušenje z rižem ni hitrejše od čakanja, da se telefon posuši sam. Apple prav tako odsvetuje intenzivno segrevanje telefona ali brisanja priključkov z vatiranimi paličicami. Vse to lahko situacijo poslabša.

Če se torej pojavi obvestilo, da je priključek moker in se telefon ne bo polnil, je edina pametna rešitev počakati, telefon pa pustiti na suhem in prevetrenem...

27 komentarjev

Kritike Applovega načina odprtja ekosistema iOS, EU bo budno spremljala dogajanje

Slo-Tech - Vrstijo se odzivi na Applovo napoved odprtja ekosistema iOS, kjer bo v EU omogočeno nameščanje aplikacije tudi iz drugih virov poleg uradne tržnice App Store. Čeprav se je sprva zdelo, da gre za velikodušno ponudbo, kar je Apple pospremil z besedami, da bo velika večina razvijalec aplikacij plačevanja manj provizij, so odzivi kritični. Ključna težava je posebna provizija, ki bo znašala 0,5 evra na leto za vsako nameščeno aplikacijo mimo uradne tržnice (oproščenih je prvih milijon namestitev).

To se sicer sliši zanemarljivo, a bo za številne aplikacije uničujoče. David Heinemeier Hansson, avtor Ruby on Rails, pravi, da gre za izsiljevanje. Kot primer je vzel Instagram, ki ima v EU okrog 250 milijonov uporabnikov. To bi pomenilo, da mora Meta samo za Instagram plačati 11 milijonov dolarjev vsak mesec. Podobno velja tudi za druge velikane, denimo Messenger, WhatsApp itd. To so zneski, ki niti za Meto niso zanemarljivo, zato je upravičen sklep, da ti ne bodo niti pomislili na zunanje...

93 komentarjev

Apple bo dovolil nameščanje aplikacij mimo App Stora

Slo-Tech - V Applovem ekosistemu se pripravlja korenita sprememba, saj bo naslednja verzija operacijskega sistema iOS 17.4 omogočila nameščanje aplikacije iz drugih virov poleg App Stora. Novost bo omejena na Evropsko unijo in je neposredna posledica nove uredbe o digitalnih trgih (DMA), ki bo začela veljati marca letos. Po njej bo Apple vratar, ker ima na internetu nesorazmerno veliko moč, zato bodo zanj veljala posebna, strožja pravila.

Vsi velikani se pospešeno pripravljajo na marec, med njimi tudi Apple. Ena glavnih je odprtje ekosistema za nameščanje aplikacij iz drugih virov. To bo možno storiti tako, da bodo uporabniki najprej namestili alternativno aplikacijo za dostop tržnice, ki jo bo moral odobriti Apple, nato pa bodo lahko z nje nalagali poljubne aplikacije. Te bodo sicer še vedno delno preverjene, saj Apple uvaja notarizacijo in obvezen pregled proti virusom, pa tudi obvezno nudenje zgolj ene verzije aplikacije ne glede na vir, a svobode bo vendarle več. Prav tako bodo te...

41 komentarjev

Apple se je uklonil EU in odprl NFC za tretje aplikacije

Slo-Tech - Apple je dane sporočil, da bo na svoji platformi iOS omogočil brezstična plačila in uporabo digitalne denarnice tudi drugim aplikacijam, ne le Apple Payu in Walletu. S tem želi Apple pomiriti evropske regulatorje, ki so že leta 2022 ugotovili, da prave alternative ni. Odslej bo dostop do NFC omogočen tudi konkurenčnim aplikacijam.

Evropska komisija je pred poldrugim letom začela uradno preiskavo, ali Apple z omejevanjem dostopa do NFC zgolj na svoji aplikaciji ovira konkurenco. NFC so tretje aplikacije sicer lahko uporabljale, a le za branje elektronskih čipov, ne pa plačila. Konec minulega leta so se nato pojavili namigi, da bo Apple prakso po pritisku iz Bruslja spremenil. Sedaj bodo to tudi storili, so zapisali v izjavi za The Wall Street Journal. Ni še povsem jasno, ali bo to možno tudi izven EU, a za zdaj kaže, da bo zadostovala registracija Apple ID-ja v EU, pa bo možna uporaba tudi v tujini - tako trdi Komisija.

Minuli teden se je Margrethe Vestager sestala z Applovim...

14 komentarjev

Obletnica 40. rojstnega dne Macintosha v Računalniškem muzeju: Macintosh, hvala za miško!

Poziv k dogodku

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej - 24. januarja ob 18. uri bo v Računalniškem muzeju v Ljubljani dogodek v počastitev 40. obletnice Macintosha z okroglo mizo in gosti. Sodelujoči govorniki so: Matjaž Likeb, Matej Hrček, Jan Jagodič, Mag. Janez Damjan, Janez Starc in David Praznik.

Pridružite se nam in ostalim ljubiteljem Apple računalnikov ob proslavitvi 40. rojstnega dne Macintosha. Revolucionarnega računalnika, ki je tehnološko izražanje dvignil na nov nivo človeške kreativnosti in tako v svetu kot v Sloveniji spodbudil razvoj raznolikih storitev, tehnologij in vej miselnosti.

Razvoj Macintosha je v osnovi izšel iz skromne ideje o računskem aparatu, ki pa jo je vizija Steva Jobsa, da mora biti izvrsten izdelek namenjen osvoboditvi človeške kreativne genialnosti, spremenila v začetek revolucije hišnih računalnikov. Tako je Macintosh kot prvi na trg dostavil računalnik z grafičnim vmesnikom, tipkovnico ter ta-dam, ta-dam miško.

Oglejte si časovno premico razvoja Macintosha in njegovih predhodnikov preko izbranih...

47 komentarjev

Apple Vision Pro prihaja prihodnji mesec

Slo-Tech - Po pompozni predstavitvi na WWDC lanskega junija je sedaj Applov Vision Pro dokončan in pripravljen na prodajo. Prednaročila bodo začeli zbirati 19. januarja, prodaja pa se bo čez Lužo začela 2. februarja. V Evropi bomo morali na novinca še nekoliko počakati. Apple Vision Pro bo stal 3500 dolarjev (brez davka). Doplačila bodo potrebna za Zeissove leče z dioptrijo, in sicer 150 dolarjev, medtem ko bodo bralne leče stale 100 dolarjev. Na že vgrajene leče se bodo pritrdile magnetno, da bodo fiksne. Za uporabo leč z dioptrijo bo potreben recept, vse možnosti pa ne bodo na voljo.

Vision Pro z 256 GB prostora bo imel torej traka Solo Knit in Dual Loop, Apple Vision Pro pokrov, krpo, baterijo, kabel USB-C in adapter. Vse skupaj je standardna oprema in nič posebnega. Ločljivost, ki jo nudi, znaša 4K in jo lahko uporabljamo v dveh načinih: obogatena resničnost (AR) ali navidezna resničnost (VR). Poganjata ga dva čipa: že uveljavljeni Apple M2 in novi Apple R1 za obdelavo vhodnih podatkov...

10 komentarjev

V ZDA začasno prepovedali prodajo nekaterih Applovih pametnih ur Watch

Slo-Tech - Apple je moral tik pred božičem najprej s spleta in nekaj dni pozneje še iz fizičnih prodajaln v ZDA umakniti pametni uri Apple Watch Series 9 in Apple Watch Ultra 2. Že oktobra je Zvezna komisija za mednarodno trgovino (ITC) izrekla prepoved prodaje omenjenih izdelkov, ker kršijo patente podjetja Masimo, ki opisujejo merjenje saturacije krvi. Prepoved začne veljati 60 dni po izreku, če vmes ne poseže Bela hiša, kar se je nazadnje zgodilo leta 2013, prav tako zaradi Applovega izdelka. To pot pa Bela hiša ni intervenirala, zato je 26. decembra prepoved postala pravnomočna. Apple skuša pridobiti sodno odredbo, ki bi mu dovolila prodajo, dokler ne bo odločeno o spremembi, za katero trdi, da je zadostna.

Apple je v torek na sodišče vložil zahtevo za izdajo začasne odredbe
, ki bi mu dovolila nadaljevanje prodaje omenjenih ur. Trenutno namreč poteka postopek, kjer Apple dokazuje, da je spremenjeni dizajn ure dovolj drugačen, da patentov ne krši. Odločitev pričakujejo 10. januarja,...

6 komentarjev

Beeper obupal nad iMessage

Slo-Tech - Kljub zelo pozitivnim vestem izpred dveh tednov je Beeper sedaj obupal in ne bodo več poizkušali pripeljati združljivosti z iMessage na Android. Apple je še vsako njihovo rešitev onesposobil, kar je načenjalo Beeperjevo verodostojnost, zato bodo odnehali. Vest je pravzaprav pričakovana.

Na začetku meseca je Beeper pompozno sporočil, da so razvozlali Applov protokol in da lahko odslej uporabniki Androida in drugih platform pošiljajo sporočila, ki jih uporabniki iMessage dobijo z modrim oblačkom, torej kot z istovrstne naprave. Apple je kmalu zakrpal luknjo, ki je to omogočala, zato je v naslednji verziji Beeper potreboval dostop do Apple ID. Ko je Apple zakrpal še drugo luknjo, so izdali sedanjo verzijo, ki terja povezavo z računalnikom, na katerem teče macOS, ali z drugo Applovo napravo. A bojijo se, da bo Apple zaklenil še to pot.

Če se bo to zgodilo, v četrto ne bodo poizkusili. Kodo, ki so jo razvili, so sedaj odprli in pozvali razvijalce s celega sveta, da nadaljujejo razvoj....

18 komentarjev

Apple neuradno pripravljen odpreti brezstične plačilne tehnologije tudi konkurenci

Slo-Tech - Pred poldrugim letom je Evropska komisija začela preiskavo proti Applu zaradi suma kršitve protimonopolne zakonodaje, ker naj bi Apple Pay zlorabljal prevladujoči položaj na trgu. Dostop do standardnih tehnologij za brezstično nakupovanje (NFC), ki ga uporabljalo konkurenčne rešitve, pa je Apple omejeval, s čimer je zatrl konkurenco. Poln dostop do NFC je imel namreč le Apple Pay.

Očitno je tudi Apple precenil, da bo Evropska komisija verjetno ugotovila, da krši zakonodajo in mu naložila globo in popravljalne ukrepe. Tako je razumeti Applovo, za zdaj še neuradno pripravljenost, da odpre NFC tudi konkurenci ali pa ji morda celo omogoči dostop do NFC. Reuters poroča , da je Apple pripravljen konkurenci omogoči dostop do svojih sistemov za brezstično plačevanje na napravah iOS. To lahko razumemo kot odprt dostop do NFC ali pa dostop do Apple Paya, pri čemer podrobnosti še niso jasne.

S tem se želi Apple izogniti visoki kazni, ki lahko v skrajnem primeru znaša tudi do 10 odstotkov...

1 komentar

Beeper Mini pošilja modre oblačke z Androida na iOS

Slo-Tech - Če pošljemo kratko sporočilo z iPhona na iPhone, bo prejemnik to prepoznal po modrem oblačku ob sporočilu. Kaj dosti to na funkcionalnost ne vpliva, razen da Applov iMessage ne podpira nekaj funkcij, ki jih klasični SMS-i, temveč šele RCS. Tak primer so na primer kratki odzivi (ne odgovori) na sporočila. Marsikdo je poizkušal, a nihče ni uspel zlomiti komunikacije iMessage z Applovimi strežniki. Zato je bilo toliko večje presenečenje, ko je Eric Migicovsky prejel sporočilo 16-letnega dijaka, da je zlomil iMessage. Migicovsky, ki razvija aplikacijo Beeper, je bil sprva skeptičen, a danes je izšel Beeper Mini, ki zmore točno to.

Beeper Mini lahko z Androida, Windows ali od koderkoli drug pošilja sporočila prek Applovih strežnikov, tako da jih uporabniki iPhona dobijo z modrim oblačkom. Aplikacija deluje brez težav in brez zapletov. Prenaša sporočila, slike, videoposnetke, odzive in vse ostale funkcije. Micigovsky trdi, da je vse skupaj legalno, ker ne uporabljajo nobene Applove...

28 komentarjev

Komisar Breton Applu: Odprite svojo platformo

Reuters - Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je danes pozval Applovega izvršnega direktorja Tima Cooka, naj podjetje bolj odpre zaprt ekosistem iPhonov. Po sestanku, ki ga je imel s Cookom v Bruslju v zvezi z novo zakonodajo (DMA), je Breton za Reuters povedal, da je napočil čas, da Apple in drugi tehnološki velikani odprejo svoja vrata konkurenci. Najsi gre za elektronske denarnice, brskalnike ali tržnice z aplikacijami, uporabniki iPhona bi morali imeti na voljo tudi konkurenčne storitve, je še dejal.

Gre za eno najbolj neposrednih opozoril Applu, da bi ga lahko Komisija resneje preiskovala, če ne bo sprememb. V začetku meseca je Komisija objavila seznam platform, ki štejejo kot vratarji (gatekeepers) na internetu. Med njimi sta tudi Applova App Store in Safari, medtem ko Apple iMessage komisija še preverja. Na seznamu ni iOS, ker nima prevladujočega tržnega deleža.

Breton poudarja, da Evropa podpira inovacije, a ne na račun varnosti in zasebnosti. To je zelo jasna usmeritev...

13 komentarjev

AirPods Pro z USB-C na voljo

Slo-Tech - Apple je kot obljubljeno danes začel prodajati osveženo drugo generacijo brezžičnih slušalk AirPods Pro, ki imajo prvikrat za polnjenje priključek USB-C in ne Lightning. Pričakovali smo, da bo to edina sprememba, a so dobile slušalke tudi zaščito pred prahom, medtem ko so bile vodoodporne že doslej. Tretja novost je podpora za zvok brez izgub (lossless audio) v povezavi z Vision Pro, ki prihaja prihodnje leto. V ostalih pogledih so slušalke enake prejšnjim predstavnikom te generacije, zato močne potrebe po nadgradnji ni.

Vsi lastniki obstoječih AirPods Pro bodo namreč dobili programsko posodobitev na iOS 17, ki bo prinesla Adaptive Audio, Personalized Volume in Conversation Awareness. To sicer niso nove ideje, saj jih na primer Samsung in Sony že imata, a so dobro izvedene. Adaptive Audio je inteligenten način za odstranitev hrupa, ki odfiltrira moteče in nepotrebne zvoke, medtem ko še vedno prepusti pomembne zvoke - denimo, če nas kdo pokliče. V praksi je nekoliko manj celovit...

52 komentarjev

Applove novosti, edicija jesen 2023

Slo-Tech - Včeraj je potekal vsakoletni Applov dogodek, na katerem predstavijo nove naprave in programe. Letos se je imenoval Wonderlust, pričakovanja javnosti pa so bila - nekoliko krivično - usmerjena v glavnem v USB-C. A novosti je seveda bistveno več od priključka na telefonih, četudi to za Apple ni zanemarljiva novost.

V petek se začnejo prednaročila iPhone 15 Pro in Pro Max, ki bosta dobavljiva prihodnji petek. Kaj dobimo za 1000 dolarjev, kolikor stane iPhone 15 Pro (128 GB), oziroma 1200 dolarjev, kolikor stane iPhone 15 Pro Max (256 GB)? Ohišje ni več aluminijasto, temveč je iz titana. Telefon je zato vzdržljivejši, pa tudi nekoliko manjši, ker je rob okrog zaslona manjši. Zaslon je sicer enak kot v prejšnji verziji, tako po ločljivosti kakor velikosti in svetilnosti. Dobil pa je nov gumb (action button), ki nadomešča gumb za utišanje. V notranjosti telefonov Pro so čipi naslednje generacije, ki potem z zaostankom leta dni pricurljajo do osnovnih verzij (ki niso Pro). To pot imamo...

190 komentarjev

Apple razširil program za samostojno popravilo naprav

Slo-Tech - Apple je sprva vztrajno oteževal vsakršno nepooblaščeno poseganje v svoje telefone, vključno z domačimi popravili, dokler niso ugotovili, da je bolje od tega kaj imeti. Paketi z orodjem in rezervnimi deli za telefone so postali velik hit, tudi v Evropi, zato Apple širi storitev. Vanjo vključuje čedalje več svojih naprav.

Danes so sporočili, da se pridružujejo tudi iPhone 13, 13-palčni MacBook Air (s čipom M12) ter 14- in 16-palčni MacBook Pro (s čipom M2 Pro in M2 Max). Apple še vedno vztraja, da večini uporabnikov priporoča obisk pooblaščenih servisov (Authorized Service Provider) oziroma prodajaln (Apple Store). Napravo lahko sam popravi, kdor ima s tem izkušnje, dodajajo. Temu pritrjuje tudi cena, ki so jo postavili ustrezno visoko, da ciljajo na navdušence, ni pa ekstremna. Zamenjava baterije v iPhonu 13 stane 85 dolarjev, v paketu za samopomoč pa pol manj.

Manj očitna, a pomembnejša novost je sprememba potrjevanja pristnosti vgrajenih delov. To se stori s programom System...

17 komentarjev

Pomotoma javno dostopna beta iOS 17

Slo-Tech - Apple včeraj ni le predstavil prihajajočega operacijskega sistema iOS 17, temveč ga je nevede (ali pač?) priobčil svetu. Enako se je zgodilo tudi s prihajajočima macOS Sonoma in watchOS 17.

Nova razvoja beta verzija je bila dostopna v zavihku Beta Updates v meniju Settings, četudi uporabnik ni bil naročnik programa, ki to omogoča. To se sicer ne dogaja, ker so prve razvijalske beta verzije (Developer Beta) običajno še zelo hroščate, lahko tudi nevarne. Pričakovati je, da bo javna beta na voljo julija, končna verzija pa septembra ali oktobra. Očiščena, razhroščena, polikana.

12 komentarjev

Apple na WWDC 23 predstavil kopico novosti

Slo-Tech - V Cupertinu se je začel letošnji WWDC (Worldwide Developer Conference), na katerem Apple vsako leto predstavlja novosti, ki se obetajo v bližnji prihodnosti. Običajno se na dogodku vijejo ure napovedi, čemur se niso izneverili niti letos. Poglejmo, kaj bomo dobili v naslednjih mesecih.

Novi Applov prenosnik s 15 palci je po besedah podjetja najtanjši prenosnik na svetu, hkrati pa Applov največji. Za 1300 dolarjev dobimo MacBook Air, ki sicer uporablja lanski čip M2 in torej vsebuje osem procesorskih jeder in deset grafičnih kartic. Pomnilnika lahko vanj stlačimo do 24 GB, diskov pa do 2 TB. Baterija nudi avtonomijo 18 ur, nima ventilatorja (in je torej tih) ter ima zgolj dva priključka Thunderbolt/USB-C.

Na drugi strani je nova delovna postaja Mac Pro s čipoom M2 Ultra. Nov procesorski čip M2 Ultra je v bistvu dva čipa M1 Max skupaj. Zgrajen v 5-nm tehnologiji ima 134 milijard tranzistorjev, 24 jeder (šestnajst hitrih in osem varčnih), 76 grafičnih jeder in 32-jedrski Neural...

66 komentarjev

V ZDA kazni za podjetja, ki so objavljala lažne komentarje v javnem posvetovanju o nevtralnosti interneta

Predsednik FCC-ja Ajit Pai je bil ves čas naklonjen ukinitvi nevtralnosti interneta.

Slo-Tech - Newyorško državno tožilstvo je sporočilo, da so se poravnali s tremi podjetji, ki so v javnem posvetovanju pred ukinitvijo nevtralnosti interneta v ZDA izkrivljala javno mnenje z objavljanjem milijonov lažnih komentarjev. LCX, Lead ID in Ifficient so plačali 650.000 dolarjev, kar je že druga poravnava v tem primeru. Pred dvema letoma so Fluent, Opt-Intelligence in React2Media plačali 4,4 milijona dolarjev.

Ameriški Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) je pod prejšnji administracijo, ko jo je vodil Ajit Pai, odločno zagovarjala popolno liberalizacijo interneta, kar je vključevalo ukinitev nevtralnosti. Za povečanje legitimnosti te odločitve so leta 2017 izvedli tudi javno posvetovanje, v katerem se je zbralo več kot 22 milijonov komentarjev zainteresirane javnosti, ki je bila večinoma za ukinitev nevtralnosti. To se je potem naslednje leto tudi zgodilo. Glavni argument tedanje administracije so bili ekonomski učinki deregulacije, pa čeprav so neodvisne raziskave kazale, da...

4 komentarji

EU posvarila Apple pred zavajanjem pri integraciji priključka USB-C

Slo-Tech - Ko je Evropska komisija lani odločila, da bodo morali imeti v prihodnosti vsi pametni telefoni z žičnim polnjenjem podporo za USB-C, je bilo vsem jasno, da je odločitev uperjena predvsem proti največjemu grešniku Applu. Ta bi se tehnično lahko izognil USB-C, če bi imeli novi telefoni le brezžično polnjenje, a verjetno je čas za tako radikalno potezo še nedozorel. So se pa februarja letos razširile govorice, da želi Apple direktivo razumeti nekoliko po svoje. Če bi uporabljali navadne kable USB, bi se telefon polnil počasneje. Apple bi namreč prodajal tudi svoje kable USB-C, ki bi imeli posebne čipe, ki bi jih naprava zaznala in odklenila polno funkcionalnost pod pretvezo zagotavljanja kakovosti. Evropska komisija je odločno reagirala.

Ni v navadi, da se Evropska komisija odziva na govorice. V tem primeru so ocenili, da je to potrebno, zato je komisar Thierry Breton Applu poslal pismo, v katerem je podjetje opozoril, da so tovrstne ideje nesprejemljive. Direktiva ne dovoljuje...

53 komentarjev

Apple kot banka v štirih dneh od uporabnikov zbral milijardo dolarjev

Slo-Tech - Applova ponudba varčevalnega računa s 4,15-odstotno obrestno mero za svoje uporabnike je naletela na dober odziv. V samo štirih dneh so nabrali približno milijardo dolarjev depozitov. Višina posamezne vloge je omejena na 250.000 dolarjev, skupno pa je račune odprlo 240.000 uporabnikov. Že samo v prvem dnevu se je nateklo 400 milijonov dolarjev.

Čeprav se sliši 240.000 veliko, je to zgolj 0,2 odstotka uporabnikov iPhonov v ZDA - ki jih je okoli 120 milijonov. Apple varčevalni račun brez vezave ali dobe odležanja ponuja v sodelovanju z banko Goldman Sachs. Obrestna mera 4,15 odstotka je visoka, ni pa ekscesna, saj so v ZDA obrestne mere trenutno nekoliko višje kot Evropi. V ZDA se pri nekaterih netveganih produktih najdejo celo višje obrestne mere, a je Applov račun priročen za uporabnike, ker ga lahko odprejo iz naslonjača. Potrebujejo le Apple Card.

Apple Savings ostaja omejen na ZDA. Tam pridobiva priljubljenost tudi zaradi propadov bank, kot sta First Republic Bank in Silicon...

22 komentarjev

Prihaja nalaganje aplikacij na iOS mimo App Stora

Slo-Tech - V novi verziji Applovega operacijskega sistema iOS se bo zgodilo nekaj dolgo pričakovanega. Da bo zadovoljil evropsko zakonodajo, bo iOS 17 omogočil nalaganje aplikacij mimo uradne spletne tržnice (sideloading). To pa bo imelo tudi pomembne posledice na finančne tokove, saj te aplikacije ne bodo plačevale 15 ali 30 odstotkov provizije za vse transakcije Applu.

Apple se za to ni odločil samoiniciativno, temveč ga je dobesedno prisilila nova zakonodaja. DMA (Digital Markets Act), ki je začel veljati novembra lani, od vratarjev zahteva, da svoje storitve in platforme odprejo konkurenčnim podjetjem in razvijalcem. Sprememba App Stora in iOS ni edina, ki jo bo DMA povzročil. Obetajo se tudi spremembe Siri, FaceTima itd. Za zdaj bo Apple podprl nalaganje aplikacij od drugod. Podjetje še vedno vztraja, da je to nevarno in neprimerno, saj da uporabnike izpostavlja potencialno škodljivi programski opremi.

Za zdaj bo novost veljala le v EU, a če bodo podobno zakonodajo uvedle tudi druge...

84 komentarjev

Apple Pay uvaja plačevanje na obroke

Slo-Tech - Apple je zagnal storitev Apple Pay Later, ki uporabnikom omogoča plačilo zneskov od 50 do 1000 dolarjev v več obrokih. Zneske je možno razdeliti na štiri obroke, ki jih uporabnik brez obresti ali stroškov poravna v šestih tednih. Da Apple Pay Later zares prihaja, je Apple predstavil lani junija na WWDC. Storitev smo pričakovali že septembra v novem iOS 16, a so jo morali zaradi tehničnih težav prestaviti. Sedaj je tu.

Uporaba Apple Pay Later ne bo vplivala na bonitetno oziroma kreditno oceno posameznika, so povedali v Applu. Bo pa uporaba lahko znana agencijam, ki izdelujejo te ocene, piše v drobnem tisku. Če bodo uporabniki zaprosili za posojilo in jim bo odobreno, bodo videli možnost Pay Later pri plačevanju v aplikacijah in na spletu, če uporabljajo iPhone ali iPad. Storitev je za zdaj omejena na ZDA, na iOS ali iPadOS 16.4 in na nekatere naključno izbrane uporabnike. Sčasoma se bo razširila.

Formalno storitev nudi podružnica Apple Financing LLC, ki se ukvarja s financiranjem...

13 komentarjev

Prvi model iPhona prodan za 63 tisočakov

Slo-Tech - Prvi iPhone je izšel leta 2007, ko so se telefoni še zaklepali na omrežja operaterjev. V ZDA je bil to AT&T, zato Karen Green kot stranka Verizona darila nikoli ni odprla. Telefon je 16 let ostal neodprt v originalni embalaži, kar mu je ceno pošteno povečalo. Zanj je na dražbi iztržila 63.356 dolarjev, kar je lep donos za napravo, ki je v prodaji stala 599 dolarjev.

Telefon je prodala na spletni dražbi prek LCG Auctions, kar ni prvi tovrstni primer. V minulem letu sta dva enaka telefona zamenjala lastnika za 35.414 in 39.339 dolarjev. Zakaj točno je to pot cena narasla še precej bolj, ni jasno, je pa to najvišja cena kateregakoli originalnega iPhona doslej. Za predelave, kot je bil na primer iPhone s priključkom USB, pa so šle cene še višje - vse do 86.000 dolarjev.

Prva verzija iPhona je imela 4 ali 8 GB prostora, kamero z dvema milijonoma pik, 3,5-palčni zaslon, 128 MB pomnilnika in 32-bitni ARM-jev procesor s 620 MHz, ki je tekel počasneje (412 MHz). Zadnja dražba takega...

11 komentarjev

Apple patentiral tehnologijo za telefon brez obrobe

Slo-Tech - Applu je bil v ZDA odobren patent (US 11567311 B1), ki opisuje postavitev različnih senzorjev pod zaslon na pametnem telefonu in podobnih naprav. Ne gre namreč le za iPhone, temveč tudi iPad, Mac, Apple Watch in sorodne, tudi še nerazvite naprave. V praksi tak patent pomeni, da bi lahko izdelali telefon brez obrobe (bezel).

Moderni telefoni imajo namreč kopico senzorjev, ki so se pri Applu nekoč začeli s TouchID, kasneje pa so dobili še senzorje za tlak, srčni utrip in druge zdravstvene parametre, optične senzorje, LIDAR-je, senzorje položaja oči itn. Hkrati imajo telefoni še vrsto vhodov, na primer iz senzorjev dotika, mikrofonov, pospeškomerov. Vse to je možno stlačiti pod steklo, s čimer se izognemo grdemu črnemu robu okrog zaslona telefona in okornih postavitev.

Apple je že pred slabim letom dni dobil patent
, ki je opisoval postavitev kamere za zaslon. Novi patent je še korak naprej v tej smeri in kaže jasno sliko, kam želi Apple. Morda bodo nove naprave že kmalu presenetile.

28 komentarjev

Apple bo občutno podražil zamenjavo baterij

vir: 9to5Mc
9to5Mc - Apple je potihoma razkril podražitev zamenjave baterij v svojih prenosnih napravah, ki bo začela veljati 1. marca letos. Odvisno od izdelka bo cena podražitve različna, in sicer se giblje med 20 in 90 dolarji. Le menjava baterije za iPhoen 14 ostaja pri 100 dolarjih. Približno ceno za vse izdelke lahko preverimo na njihovih spletnih straneh.

Zamenjava baterij v novejših iPhonih (X, 11, 12 in 13) sedaj stane 70 dolarjev, v starejših pa 50 dolarjev. Vse te cene se bodo povišale za 20 dolarjev. Nazadnje je bilo baterije možno poceni menjati za 30 dolarjev po škandalu z namernim upočasnjevanjem telefonov s starejšimi baterijami, nato pa se je cena dvignila na 70 dolarjev.

V MacBook Air bodo nove baterije stale 30 dolarjev več, in sicer 160 dolarjev. Še večja podražitev je na vidiku za MacBook Pro, kjer bo znašala 50 dolarjev (z 200 na 250 dolarjev). Pri iPadih, ki jih obstaja kopica različic, bodo podražitve znašale 20 dolarjev. Ni pa še jasno, ali se bodo podražili tudi kompleti za...

48 komentarjev

Zakaj ima iPhone 14 Pro slabši grafični čip od načrtov in konkurence

Slo-Tech - Za novi SoC-u A16 Bionic, ki ga uporabljajo najnovejši pametni telefoni iPhone 14 Pro, je imel Apple velike načrte. Grafični čip bi moral biti pošteno prenovljen, z bistveno povečanimi zmogljivostmi (vključno s podporo za ray tracing). A to se ni zgodilo, zato so uporabili le malenkostno izboljšani čip iz A15 Bionic, ki ga poznamo iz prejšnjega iPhona. Razlog je prepozno odkrita napaka v dizajnu.

The Information poroča, da so bili Applovi inženirji preveč optimistični. V novi A16 Bionic so natlačili toliko funkcionalnosti, da je njegova poraba presegla predvideno. To ni majhen problem, ki zgolj nekoliko skrajšal avtonomijo naprave, temveč ima resne posledice tudi na segrevanje. Ker so težavo odkrili prepozno, da bi jo lahko odpravili, so jo preprosto izrezali. Apple je uporabil načrt B in tako ima novi A16 Bionic grafični čip, ki pretežno temelji na čipu prejšnje generacije. Povečali so prepustnost vodil za komunikacijo grafičnega čipa in pomnilnika ter ga izdelali v TSMC-jevem...

35 komentarjev

Apple bo moral v EU do leta 2024 bolj odpreti svoj ekosistem

Bloomberg - V Applovem ekosistemu je možno aplikacije legalno nameščati le iz Applove spletne tržnice, kar se bo v prihodnosti spremenilo. Bloomberg poroča, da se Apple pripravlja na spremembo politiko glede alternativnih tržnic za aplikacije, ki bi lahko začela veljati leta 2024. Spremembe so posledica zahtev Evropske unije in nove zakonodaje (Digital Markets Act).

Evropa je namreč Applov drugi največji trg, kjer ustvari 95 milijard dolarjev prihodkov. Evropska komisija Apple že vrsto let obtožuje, da si jemlje preveč moči, ko ekskluzivno odloča, kdo bo imel dostop do App Stora, hkrati pa jemlje 30-odstotno provizijo od vseh nakupov. Tudi posamezne države vidijo v tem problem, kot denimo Nizozemska, ki je Applu zaradi omejitev, katere plačilne sisteme lahko pisci aplikacij uporabijo v svojih aplikacij, letos izrekla že več glob. Apple je pred časom sicer razpolovil 30-odstotno provizijo za nekatere manjše založnike, a še vedno neomajno zahteval, da uporabljajo izključno njegovo...

21 komentarjev

Apple bo tudi v Evropi ponujal rezervne dele in orodja za popravila

Slo-Tech - Apple je lani najavil storitev Self Service Repair, ki omogoča posameznikom nakup uradnih rezervnih delov, orodij in navodil za popravilo nekaterih iphonov in macbookov. Sprva je bila omejena na ZDA, sedaj pa se širi tudi na Staro celino. Za zdaj je bodo deležni kupci v Belgiji, Franciji, Nemčiji, Italiji, Poljski, Španiji, Švedski in Veliki Britaniji.

Trenutno podpira pametna telefona iPhone 12 in iPhone 13 ter prenosnike MacBook Air in Pro (ne vseh). Na voljo so različni rezervni deli, pa tudi navodila za izvedbo popravil in seveda potrebna orodja. Ta lahko kupimo ali pa za 50 dolarjev najamemo za enkratno popravilo. To vključuje dostop do vseh orodij v vrednosti dobrega tisočaka in poštnino v obe smeri. Apple zagotavlja, da so to enaka orodja, kot jih uporabljajo tudi na uradnih servisih.

Storitev se je v ZDA precej dobro obnesla, odkar so jo zagnali aprila, zato so jo avgusta razširili še na prenosnike. Za Apple je računica preprosta, saj je prodaja kompletov za popravila...

24 komentarjev

V Braziliji zasegli iPhone, ker nimajo polnilnika

Slo-Tech - Redko se zgodi, da bi v kakšni državi, sploh če sodi na Zahod, prepovedali prodajo Applovih izdelkov, a prav to se dogaja v Braziliji. Nedavno je tamkajšnji regulator prepovedal prodajo iPhonov brez priloženega polnilnika, kasneje pa izrekel tudi več glob, ker Apple odredbe ni spoštoval. Sedaj so začeli zasegati telefone v prodajalnah, ker ne izpolnjujejo pogojev za prodajo na brazilskem trgu.

Tik pred izidom iPhona 14 je Brazilija 6. septembra letos prepovedala prodajo iPhonov, če nimajo priloženega polnilnika. Apple je to počel zaradi nižjih stroškov, a je pravosodno ministrstvo presodilo, da takšno početje ni zakonito, ker morajo kupci potem ločeno kupiti še polnilnik. Apple se je sicer na odločitev pritožil, a to ni zadržalo njene izvedbe. Izrekli so mu več glob, ki so znašale dobrih 20 milijonov evrov, kar je za Apple bolj nevšečnost kot resen problem. Ker je Apple začel pobirati tudi prednaročila iPhona 14 in iPhona 14 Pro, ki se takisto prodajata brez polnilnika, so oblasti...

45 komentarjev

Applovi novi iphoni začeli podpirati satelitski klic na pomoč

Slo-Tech - Applovi velikopotezni načrti za satelitski internet izpred dveh let se sicer (še) niso uresničili, so pa novi iphoni vendarle dobili omejeno satelitsko povezljivost. Za zdaj je na voljo le v ZDA in Kanadi, decembra pa pride tudi na zahodnoevropske trge. Namenjena je le komunikaciji v sili.

Če želimo priklicati pomoč v sili (112 v EU in 911 v ZDA), bo telefon najprej uporabil katerokoli prizemno omrežje. Za klice in sporočila na številke za pomoč v sili ni treba biti naročnik, v resnici v telefon sploh ni treba imeti vstavljene kartice SIM. Ti klici so vedno možni, dokler je dostopno katerokoli omrežje. Zaplete pa se v gorah, na morju in drugod, kjer signala sploh ni. Tedaj nas lahko reši le satelitski telefon (ali pa stacionarni).

Novi iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro in 14 Pro Max imajo sedaj podporo za komunikacijo s sateliti. Apple na primer v ZDA sodeluje s ponudnikom satelitskega interneta Globalstar, ki omogoča dostop do svojih satelitov. V sili se aktivira funkcija Emergency...

17 komentarjev

Apple uradno potrdil, da bo iPhone imel USB-C

The Verge - Apple je po pričakovanjih potrdil, da bodo novi pametni telefoni iPhone imeli priključek USB-C. Na izrecno vprašanje The Wall Street Journala, ali bo USB-C nadomestil Lightning, je Applov podpredsednik za marketing Greg Joswiak odvrnil, da se bodo morali prilagoditi zahtevam, da nimajo druge možnosti. Evropska unija je letos sprejela zakonodajo, ki ob jeseni 2024 zahtevala priklop USB-C na vseh prenosnih električnih napravah, kamor sodijo tudi pametni telefoni. Ni pa pričakovati, da bo Apple pretirano naglil, saj je Joswiak na vprašanje o časovnici suho odvrnil, da to narekujejo Evropejci. Ali bodo imeli USB-C tudi telefoni, ki se bodo prodajali na drugih trgih, Joswiak ni razkril.

Ostali proizvajalci pametnih telefonov že leta vgrajujejo priključek USB-C. Čeprav je Applov odgovor logičen, pa vendarle razkriva pomembno informacijo. V skladu z zakonodajo bi lahko Apple tudi odstranil možnost žičnega polnjenja in pustil le brezžično polnjenje na daljavo. Evropska zakonodaja namreč...

42 komentarjev

Apple prenovil osnovne ipade

iPad

vir: Apple
Apple - Pri Applu so rahlo presenetljivo najavili prenovo tablic iPad in iPad Pro. Medtem ko slednje prejmejo čip M2, pa gre pri bazični tablici tudi za oblikovno spremembo.

V Cupertinu so brez bučnega dogodka najavili deseto generacijo iPada in pa različico Pro s čipom M2. Pozornost pritegne predvsem prva, saj gre za dizajnerski odmik od značilne podobe, ki smo je bili pri navadnih ipadih vajeni. Poslavlja se namreč gumbek home, saj zaslon sedaj povsod sega do roba, bralnik prstnih odtisov pa je na robu. Ekran je nekaj večji, 10,9-palčni in ločljivosti 2360×1640 pik, medtem ko je sprednja kamera premaknjena ob daljši rob in torej primernejša za telekonference, kot pri prenosnih računalnikih. Čip A13 v prejšnji generaciji je nadgrajen na A14, med izhodi pa se po pričakovanjih Lightning poslavlja in ga nadomešča USB-C. Skupaj s samo tablico je bila prenove deležna tudi tipkovnica Magic Keyboard Folio, medtem ko je podpora pisalu Pencil še vedno omejena na njegovo prvo generacijo. Prihod...

60 komentarjev

V iOS 16 podatki še vedno polzijo mimo VPN

Slo-Tech - Tudi v najnovejši verziji Applovega operacijskega sistema iOS 16 je VPN implementiran s pomanjkljivostmi, ki omogočajo odtekanje podatkov mimo tunela VPN, četudi vključimo način Lockdown. Že pred dvema letoma je ProtonVPN opozarjal, da v iOS 13.3.1 lahko vzpostavljamo povezave mimo VPN, na kar se je Apple odzval s funkcionalnostjo Kill Switch, ki blokira vse povezave ob izgubi povezave prek VPN. A to ne odpravlja vseh težav.

Povezave, ki so bile vzpostavljene pred vključitvijo VPN, ostanejo aktivne tudi po vzpostavitvi VPN. To omogoča nadaljevanje pošiljanja nezaščitenih podatkov po omrežju, česar se uporabnik ne zaveda. A tudi ko je VPN vzpostavljen, se telefon z Applovimi strežniki pogovarja tudi mimo VPN. Mimo pronicajo tudi zahtevki DNS.

Zanimivo je, da tudi varni način Lockdown ne popravlja napake, temveč ima popolnoma enake težave kot običajni način. Situacija je še slabša, saj prepušča več podatkov kakor v normalnem načinu. To ni tako presenetljivo, saj Lockdown uporablja...

6 komentarjev

Apple odstranil aplikacijo VKontakte

Slo-Tech - Apple je iz svoje spletne trgovine App Store odstranil aplikacijo za dostop do ruskega družbenega omrežja VKontakte. To de facto onemogoča uporabo aplikacije za uporabnike iOS, saj na Applove telefone brez odklepanja ni možno nameščati aplikacij mimo App Stora. Kdor je aplikacijo že namestil, jo lahko še naprej uporablja, a je ne more posodabljati in jo po odstranitvi ne bo mogel obnoviti. V Googlovi spletni trgovini Play Store aplikacija za zdaj ostaja.

Iz podjetja VK sporočajo, da aplikacijo normalno razvijajo in še vedno podpirajo iOS. Kako jo bodo distribuirali odslej, še niso sporočili, saj na iOS ni možno nameščati zunanjih aplikacij (če telefona ne odklenemo z jailbreakom). Zanimivo je, da je Apple lani VKontakte dodal med priljubljene aplikacije, ki se uporabnikom ponudijo ob nastavitvi novega telefona, ker je tako zahtevala Rusija. VK je drugo največje rusko internetno podjetje, prvi pa je Yandex. Poleg VKontakte upravlja tudi Mail.ru, VK Music, Youla in druge storitve.

...

52 komentarjev

Apple predstavil iPhone 14

Slo-Tech - Apple je na današnjem dogodku predstavil novo generacijo pametnih telefonov iPhone, ki nosi oznako 14. Kot je že v navadi, bosta spočetka na voljo iPhone 14 in iPhone 14 Plus. Umanjkal je iPhone mini, ki se v prejšnji generaciji ni prodajal prav dobro. Tako imamo običajni model, ki ima zaslon s 6,1-palčno diagonalo, ter Plus s 6,7 palci. Izvzemši večji zaslon sta oba telefona enaka. Razlik pa tudi v primerjavi s prejšnjo verzijo ni mnogo.

Procesor je še vedno Applov A15 Bionic, ki ima pet grafičnih jeder (GPU) in šesti procesorskih jeder (CPU), med katerimi so dve hitri in štiri počasna, ter 16-jedrna enota za umetno inteligenco. Dizajn je podoben kot pri trinajstici, spremembe pa so pod pokrovom, pravi Apple. Primer sta nova pospeškomer in žiroskop. Tako naj bi se telefon manj segreval zaradi pametnejše postavitve komponent. V ZDA na primer telefon sploh nima več ležišča za SIM - uporabljali bodo eSIM. Telefon je dobil tudi Emergency SOS, ki deluje prek satelitov. Glavna kamera...

113 komentarjev

Applovi zaposleni se, tokrat zares, vračajo v pisarne

Bloomberg - Ameriški tehnološki velikani že nekaj mesecev skušajo vrniti zaposlene nazaj v pisarne, potem ko je najhujši del pandemije videti mimo, a imajo pri tem veliko težav zaradi nasprotovanja zaposlenih. Apple je že aprila poizkusil uvesti obvezno tridnevno prisotnost na delovnem mestu, a so jo zaradi nezadovoljstva zaposlenih in vztrajnosti virusa odmikali. Applovi zaposleni tako še vedno delajo od doma tri dni na teden, dva dni pa iz pisarne. Sedaj pa se je Tim Cook odločil, da bo septembra eksperimentiranja konec. Zaposleni so v začetku tedna dobili elektronsko pošto, da se s 5. septembrom zares obeta obvezna tridnevna prisotnost.

Dva izmed teh dni bosta torek in četrtek, tretji dan pa bodo posamezne ekipe izbrale same glede na način dela. S tem so nekoliko omilili prvotne zahteve, da bi bili to fiksno določeni ponedeljki, torki in četrtki. Prav tako bodo obdržali možnost štirih tednov dela na daljavo na leto. Apple sicer tudi med epidemijo, ko so delali od doma, ni imel težav. Marca...

164 komentarjev

Apple v Južni Koreji v App Store dovolil uporabo zunanjih plačilnih sistemov

The Verge - Apple je v Južni Koreji naredil korak, ki ga razvijalci aplikacij težko pričakujejo po celem svetu. Odslej bodo lahko aplikacije ponujale in uporabljale eksterne plačilne sisteme, ki jih bo odobril Apple. S tem se končuje obdobje zaklepanje v ekosistem, saj Apple v aplikacijah ni dovolil niti omenjati zunanjih plačilnih sistemov, kaj šele neposredno povezovati do njih. Razlogi so kakopak finančni, saj Apple od vseh plačil neposredno v svojem sistemu odškrne 30-odstotno provizijo. To je zlasti pri pretočnih storitvah, kot je na primer Spotify, problem. Aplikacije za iOS ne smejo ponujati višjih cen kot drugod, a si Apple odreže provizije, ki so nezanemarljive.

Bitke potekajo v številnih državah, Južna Koreja pa je lani preprosto sprejela zakon, ki je tovrstno prakso prepovedal. Apple in tudi Google sta mu seveda ostro nasprotovala in pri tem navajala najrazličnejše argumente, a na koncu sta morala popusti. Apple je zato sporočil, da odslej dovoljuje tudi uporabo drugih plačilnih...

2 komentarja

Prvi Applova trgovina v ZDA s sindikatom

Slo-Tech - Zaposleni v Applovi trgovini v Towsonu v Marylandu - trgovina v nakupovalnem središču Towson Town Center - so kot prva Applova trgovina v ZDA izglasovali ustanovitev sindikata. Za sindikalno organiziranje je glasovalo 65 zaposlenih, proti pa jih je bilo 33, kažejo preliminarni rezultati glasovanja, je sporočila NLRB (National Labor Relations Board).

Zgodovinsko glasovanje je potekalo od srede do sobote. Novoustanovljeni sindikat se imenuje AppleCORE (Apple Coalition of Organized Retail Employees) in ima podporo večjih sindikatov, denimo Association of Machinists and Aerospace Workers. To sicer ni prvi poizkus v Applovih trgovinah, a so aprila v trgovini v Atlanti peticijo za ustanovitev sindikata umaknili. Poizkušajo pa se sindikalno organizirati tudi v Applovi trgovini na Terminalu Grand Central v New Yorku.

Po končani epidemiji covida so se v ZDA okrepili pozivi k ustanovitvam sindikatov. K temu so pripomogle tudi ugodnejše razmere za zaposlene, saj je trenutno kar dvakrat več...

5 komentarjev

Programske novosti iz Appla: macOS 13, iOS 16, iPadOS 16

Slo-Tech - Na včerajšnjem WWDC 2022 je Apple predstavil kopico programskih in strojnih novosti, zato se bomo najprej osredotočili na prve. Applovi računalniki bodo v prihodnjih tednih dobili novo verzijo operacijskega sistema macOS 13, ki sicer ne prinaša fundamentalnih sprememb, bo pa osvežila uporabniški vmesnik in lastnike starejših računalnikov prisilila v strojno nadgradnjo. Namestiti ga bo namreč moč le na mace, ki so izšli po letu 2017. To so med drugim iMac in iMac Pro (2017), MacBook (2017), MacBook Pro (2017), MacBook Air (2018), Mac mini (2018), Mac Pro (2019) in Mac Studio (2022). V praksi to pomeni, da potrebujemo naprave s čipom Apple T2 ali Apple Silicon, medtem ko so starejši Intelovi maci odpisani. Prvi beta preizkuševalci so beta verzijo dobili v teh dneh.

Kaj se torej skriva pod pokrovom? Najprej bomo opazili nov grafični vmesnik za večopravilnost, ki se imenuje Stage Manager. Ko ga zaženemo, bo izbrano okno lebdelo na sredini zaslona, vsa ostala okna pa se bodo kot ikone...

55 komentarjev

Bloomberg: Apple bo uvedel USB-C

Slo-Tech - Po Bloombergovih neuradnih informacijah bomo vendarle dočakali Applove iPhone s priključki USB-C. K temu čedalje glasneje priganjajo tudi evropske inštitucije, zato se je zganil tudi Apple. Apple naj bi poleg telefona s priključkom USB-C razvijal tudi adapter, ki bo omogočal tem prihodnjim iPhonom delovati z obstoječimi dodatki, ki so bili dizajnirani za priključek Lighting. Iz Apple uradnega komentarja ni.

Za zdaj je še prezgodaj govoriti, kdaj bi novosti lahko ugledale luč sveta. To se bo morda zgodilo v letu 2023, še verjetneje pa leta 2024. V novih verzijah, ki bodo izšle letos, bo zagotovo še priključek Lightning. Imajo pa USB-C že sedaj Applovi ipadi in maci, zato bi bil prehod na USB-C tudi za iphone v resnici poenostavitev tudi Applove uporabnike. Šele tedaj bodo lahko polnili se naprave z istim priključkom. Mimogrede, študent švicarskega ETH je za projekt že lani predelal iPhone na USB-C.

Še vedno pa ostaja precej Applovih naprav, ki ostajajo s priključkom Lightning:...

46 komentarjev

Ipodi se po več kot dvajsetih letih poslavljajo

vir: Apple
Apple - Iz Appla so sporočili, da so prenehali s proizvodnjo iPod toucha, še zadnje obstoječe izvedenke legendarnih napravic za predvajanje glasbe iPod. V prodaji bodo zgolj še do konca zalog.

Ko so v Cupertinu leta 2001 lansirali prvega iPoda, so bile razmere pri žepni elektroniki in kupovanju glasbe precej drugačne od današnjih. Mobilne telefone smo uporabljali le za klice in sporočila, na glasbenem področju pa so revolucijo sprožili razvpiti servisi za nalaganje mp3 datotek z interneta. V takšni klimi je kompaktna naprava z domišljenim krožnim gumbom padla na plodna tla in pričela dobo ene najbolj proslavljenih linij naprav potrošne elektronike, pa čeprav je sprva veljala za veliko tveganje za podjetje, ki je bilo dotlej primarno računalniško. Prvemu iPodu in odprtju tržnice iTunes Store je leta 2004 sledila vezija mini, pa nato še manjši nano in shuffle brez zaslona ter leta 2007 še touch, ki je posnemala obliko iPhona. Prav slednja se je obdržala najdlje, tudi zaradi tega, ker jo...

42 komentarjev

Apple razvija lastno plačilno infrastrukturo

Bloomberg - Apple nikoli ni skrival želje po vstopi v finančno-tehnološki sektor, pri čemer med tehnološkimi velikani sploh ni osamljen. Bloomberg piše, da Apple že razvija lastno tehnologijo za procesiranje plačil in infrastrukturo za prihodnje finančne storitve. S tem želijo pridobiti neodvisnost od ostalih fintech partnerjev. Projekt se, kako povedno, interno imenuje Breakout.

Gre za dolgoročen projekt, ki bo naposled omogočal, da Apple sam nudi vrsto finančnih storitev, ki jih sicer razvijajo in ponujajo fintech zagonska podjetja. Med njimi so procesiranje plačil, analiza zlorab, preverjanje bonitetnih ocen, ocenjevanje tveganosti posojilojemalcev, razreševanje sporov in podobno. Ob najavi so delnice Applovih konkurentov pošteno zgrmele, in sicer sta CoreCard in Green Dot izgubila po več kot 10 odstotkov. Apple Card trenutno uporablja CoreCard za procesiranje plačil, druge storitve pa zagotavlja Goldman Sachs. Ti partnerji bodo za zdaj ostali, saj Apple sam razvija prihajajoče storitve.

...

4 komentarji

Apple bi iPhone prodajal kot naročniško storitev

Bloomberg - Bloomberg razkriva, da se želi tudi Apple podati v svet izdelkov kot naročniških storitev, saj si tako zagotovijo stabilen denarni tok. Zato se pripravlja, da bi iPhone in druge izdelke strankam ponudil v zameno za mesečno naročnino. To bi bil prvi Applov poizkus naročnin za fizične izdelke, saj so doslej preizkušali le digitalne storitve. Zamisel je še vedno v razvoju, a naj bi se udejanjila prihodnje leto.

Da Apple najprej pogleduje proti iPhonu, je razumljivo. Prodaja iPhonov prinese skoraj 200 milijard dolarjev letno oziroma več kot polovico vseh prihodkov. Z razkosanjem stroška na mesečne obroke bi si stranke nakup dragih, tudi več kot tisoč dolarjev vrednih naprav laže privoščile, kar bi pozitivno vplivalo na Applov poslovni rezultat. Nakup bi bil mogoč prek istega profila Apple ID, ki že sedaj omogoča nakup v App Storu.

Za razliko od tega, kar ponujajo nekateri operaterji, Apple ne bi polne cene razkosal na 12 ali 24 obrokov, temveč bi bila to prava naročnina - dokler bi...

105 komentarjev

Apple predstavil nov iPhone SE in procesor M1 Ultra

novi iPhone SE

vir: Apple
Apple - Prvi Applov dogodek v letu 2022 je postregel s pričakovano najavo prenovljenega iPhona SE, a tudi rahlim presenečenjem, v obliki pošastnega procesorja M1 Ultra.

Včerajšnji Cupertinov virtualni dogodek Peak Performance (krajši video povzetek) je bil bržkone eden najmanj skrivnostnih doslej; precej natančno smo vedeli, da se lahko nadejamo novih iPhona SE in iPada Air ter neke sorte novega procesorja. Zmotili so se zgolj tisti, ki so pričakovali, da bo Apple že predstavil M2, oziroma drugo generacijo svojih računalniških sistemskih čipov. Izkazalo se je, da so držala šušljanja, da bo serija M1 dobila še četrtega člana, ki se imenuje M1 Ultra. Gre za milo rečeno gigantski čip s 114 milijardami tranzistorjev, ki so ga dobili z na videz preprostim spajanjem dveh M1 Max. To pomeni, da so podvojene tudi karakteristike: 16 hitrih in 4 počasnejša računska jedra ter 64 grafičnih jedrc, pa do 128 GB skupnega delovnega pomnilnika. Povezovalno vodilo med polovicama imenujejo UltraFusion in...

32 komentarjev

Tudi Applovi zaposleni se vračajo na delovna mesta

Slo-Tech - Le nekaj dni po Googlovi najavi o vrnitvi v pisarni je tudi Apple sporočil, da bodo njegovi zaposleni morali posloviti od stalnega dela na domu. Prihodnji mesec 11. aprila bodo morali zaposleni nazaj, so sporočili iz Cupertina. Spočetka bodo morali zaposleni v pisarne vsaj enkrat tedensko. V začetku meja bo obveznost dvakrat tedenska, po 23. maju pa trikrat tedenska. Teh dni si zaposleni ne bodo mogli izbrati poljubno, temveč podjetje to ponuja ob sredah in petkih.

Ob tem je izvršni direktor Tim Cook v okrožnici zapisal, da razume, da nekateri že težko pričakujejo spremembo, druge pa ta vznemirja. Vrnitev v pisarne poizkušajo izvesti že od lanskega junija, a so novi valovi epidemija covida načrte venomer odmikali. Apple tako kot Google ne načrtuje splošnega dela od doma za nedoločen čas, kar so nekatera druga podjetja zaposlenim ponudila (npr. Twitter in Facebook/Meta). Ponuja mesec dodatnega dela od doma, več pa ne. Seveda pa tudi Apple počasi odpravlja ostale ukrepe, kot je na...

1 komentar

Apple se bori proti zlorabam AirTaga

Slo-Tech - Koncept AirTag je uporaben, saj omogoča, da najdemo izgubljene ali založene predmete z uporabo Applove storitve Find My, ki je sprva locirala telefone. A izkazalo se je, da lahko nepridipravi majhne sledilnike AirTag podtaknejo drugim ljudem zato, da bi jim sledili. Zasledovanje žensk, spremljanje dragih avtomobilov in podobni incidenti so k ukrepanju prisilili celo Apple.

Nekaj funkcij za preprečevanje zasledovanje že obstaja, a ne zadostujejo. AirTagi na primer piskajo, če za več kot en dan izgubijo kontakt z domačo (povezano) napravo. Prav tako iPhone prikaže opozorilo, če so v bližini neznani AirTagi. A ta opozorila so slabo opazna in preredka. Pri tem je često najtežji problem dejansko najti AirTag, saj so namenoma majhni in lahki.

Ena izmed novosti bo Precision Finding, ki bo lastnikom iPhonov 11, 12 ali 13 omogočil precizno iskanje AirTag. Z uporabo vseh dostopnih senzorjev - kamere, pospeškomera, žiroskopa in ARKita - bo telefon med premikanjem natančno lociral AirTag....

27 komentarjev

Apple želi pri eksternih plačilih 27-odstotno provizijo

Slo-Tech - Ko je Nizozemska oglobila Apple zaradi nepoštenih pogojev v App Storu in zahtevala, da v aplikacijah omogoči uporabo eksternih plačilnih sistemov, je kazalo na zmago piscev aplikacij. Applov odziv je vse skupaj negativno presenetil, saj želijo tudi od eksternih plačil zaračunavati 27 odstotkov provizij, kar je le desetinko manj kot provizije za uporabo Applovega plačilnega sistema.

V odzivu je Apple sporočil, da bo v aplikacijah za zmenke na Nizozemskem (zanje velja odločitev) možno izbrati tri možnosti. Poleg uporabe Applovega plačilnega sistema v aplikaciji, kar prinese 30-odstotno provizijo, je možno uporabljati tretji plačilni sistem znotraj aplikacije ali pa vanjo vključiti povezavo do eksternega plačilnega sistema na spletnih straneh proizvajalca. A obe možnosti prinašata 27-odstotno provizijo, ki jo bo Apple ugotavljal in pobiral tako, da bo po pregledu poslovnih izkazov piscem aplikacij preprosto izstavil račun. Znižanje s 30 na 27 odstotkov odraža realni odpustek, ker ne...

161 komentarjev

Applu še ne bo treba odpreti App Stora za zunanje plačilne sisteme

9to5Mc - Apple se je v zadnjem hipu izognil sodni odločitvi, po kateri bi moral od danes v aplikacijah v App Storu dovoljevati tudi plačila prek drugih plačilnih sistemov. Apple se je temu na vse pretege upiral, saj od plačil prek App Stora dobi 30 odstotkov provizije. V znamenitem primeru Epic proti Applu je slednji sicer v večini točk zmagal, a je sodišče odločilo, da mora Apple do 9. decembra spremeniti pravila tako, da so dovoljena plačila prek zunanjih sistemov. Sedaj pa je Apple uspel pridobiti začasno odredbo, da lahko sistem ostane enak do končne razsodbe.

Apple je v zahtevku za začasno odredbo zatrjeval, da potrebuje več časa za uveljavitev te zahteve. Trdil je, da bi bilo nesorazmerno zapleteno izvesti ustrezne spremembe do 9. decembra. Potreboval naj bi več mesecev, da bi rešil vse inženirske, ekonomske, poslovne in druge izzive, ki bi jih prinesla takšna sprememba. Sodišče mu je sedaj pritrdilo in dovolilo, da sistem ostane enak do razsodbe.

3 komentarji

Prvi iPhone z USB-C vreden 86.000 dolarjev

Slo-Tech - Medtem ko se Apple še vedno zmrduje nad priključkom USB-C v iPhonih in raje uporablja Lightning, čemur se Evropska komisija trudi narediti konec, je študent robotike na züriškem ETH-ju Ken Pillonel stvari vzel v svoje roke. Svojega iPhona X je predelal tako, da ima priključek USB-C, kar je vestno dokumentiral na spletu. Sedaj ga je na Ebayu prodal za 86.000 dolarjev.

Internet je zadnje tedne z zanimanjem spremljal projekt, ki je iz konjička zrasel v resno modifikacijo. Poskrbel je tako za strojno kakor programsko plat, saj predelani priključek omogoča tako polnjenje kakor prenos podatkov. Najprej je moral z vzvratnim inženiringom razumeti, kako deluje Applov priključek C94, da je lahko zamenjal Lightning z USB-C. Ker je slednji malenkostno večji, je moral ustrezno popraviti tudi ohišje. Vanj je moral stlačiti še majhno vezje, ki skrbi za komunikacijo.

Ken Pillonel je po koncu dražbe dejal, da je zelo zadovoljen z veliko podporo, ki je je bil deležen. Ali bo telefon dejansko prodan, še ni jasno, a četudi kupca ne bo, ima Pillonel že nove zamisli, kako ga uporabiti. Predvsem pa je s tem pokazal, da je USB-C izvedljiv, zato lahko v prihodnosti pričakujemo podobne modifikacije še na drugih modelih iPhona. Ali bo Apple prisluhnil...

37 komentarjev

Apple-1 prodan za 400.000 dolarjev

Slo-Tech - Prvi računalniki iz Applove garaže, Apple-1, še vedno dobro držijo ceno. Ta teden so v Kaliforniji na dražbi še delujoč primerek prodali za 400.000 dolarjev, kar sicer ni rekordna vrednost, je pa še vedno zavidljiv znesek.

Model iz leta 1976 je redkost, saj so jih proizvedli le okrog 200, danes pa je delujočih še približno 20. Ob izidu so se prodajali za 666,66 dolarjev, kar bi bilo danes dobre tri tisočake. Gre za model, ki ima elektroniko v lesenem ohišju, vgrajeno tipkovnico, Panasonicov monitor, dve kaseti s programsko opremo in priročnik za uporabo. Prodani primerek ima znano zgodovino, saj je imel doslej le dva lastnika. Prvi je bil profesor elektronike na Chaffey Collegeu, ki ga je potem prodal enemu svojih študentov za 650 dolarjev davnega leta 1977. Ta ga je obdržal vse do danes in poskrbel, da je ostal v delujočem stanju.



12 komentarjev

Zdaj pa res enotni polnilniki v EU

Reuters - Saga o enotnih polnilnikih za telefone v EU se vleče že od prvih sramežljivih začetkov pred dvanajstimi leti, ki so bili sicer neobvezni dogovor proizvajalec, a je vseeno poskrbel, da imamo danes le tri pomembne formate: umirajoči microUSB, novi USB-C in Applov priključek. Evropski poslanci so se že lani izrekli za dokončno poenotenje, sedaj pa se jim pridružuje še Komisija.

Po informacijah Reutersa kani Evropska komisija v četrtek predstavitvi osnutek zakonodaje, ki bo predpisoval enotni polnilnk za pametne telefone, tablice in slušalke. Edini, ki se temu jasno upira, je v resnici le Apple, saj so ostali že poenoteni na USB-C. Evropska komisija si za poenotenje prizadeva zaradi okoljskih aspektov, saj bi to precej zmanjšalo količino elektronskega odpada. Druga stran istega kovanca je namreč ločena prodaja polnilnikov od naprav, kar bo kupcem omogočilo selektiven nakup, saj bodo polnilec vzeli le, če ga bodo res potrebovali. Zanimivo je, da Apple trdi prav nasprotno, in sicer da...

108 komentarjev

Apple predstavil nove iOS 15, iPadOS 15, watchOS 8 in tvOS 15

Apple - Apple je danes izdal novi verziji operacijskih sistemov iOS 15 in iPadOS 15, ki tečejo na iPhonu 6s, iPadu Air 2 in iPodu Touch ter novejših. Kot je že v navadi, dobijo vsi uporabniki nadgradnjo brezplačno (Settings General Software Update). Tu sta še watchOS 8 za Apple Watch in tvOS 15 za Applove televizorje.

Največja novost se imenuje Focus in omogoča izbor različnih profilov (delo, spanje, dom itd.). Ideja je podobna kot v načinu Ne moti, le da imamo tu profilov več, za vsakega posebej pa lahko nastavimo, katera in čigava obvestila in kako opazno (glasno, vibriranje, nič) želimo prejeti. Nastavimo lahko tudi možnost, ki drugim avtomatično pove, da imamo obvestila izključena in da se ne bomo takoj odzvali (vidijo naš status, ko nam pišejo). Trenutno je ta možnost na voljo le v Applovih aplikacijah, lahko pa bi jo v prihodnosti dobili tudi drugod, denimo v WhatsApp, ker bo odprta. Focus je polnokrvni profil, tako da lahko prilagodimo tudi namizje in druge podrobnosti za vsakega...

58 komentarjev

Apple predstavil iPhone 13 in nove ipade ter ure

ne-Pro trinajstice

vir: Apple
Apple - Apple za dogodek California Streaming ni pripravil večjih presenečenj: predstavil je štiri nove iphone trinajste generacije, pa novi iPad in iPad mini ter Apple Watch Series 7.

Spisek oznanil za tokratno jesensko predstavitev California Streaming (krajši video povzetek) smo v pretežni meri že pričakovali, pa tudi sicer je bil dogodek eden izmed bolj pohlevnih do sedaj - mnogi opazovalci so se cinično ponorčevali, da ga je bilo nemogoče ločiti od lanskega. Glavna mantra so bile tokrat pač zmerne nadgradnje, in sicer pri vseh osrednjih priročnejših mobilnih napravah. Začenši z iphoni, ki bodo tudi pod številko 13 prispeli v enakih štirih različicah kot lanski: osnovni, mini, Pro in Pro Max. Druži jih enaka oblika, precej podobna dvanajsticam, od katerih se na videz ločijo po razporedu objektivov na zadnji strani in manjši zarezi ob zgornjem robu zaslona na sprednji, medtem ko so poglavitne novosti v notranjosti večje baterije in čipi A15 Bionic, zaradi česar so naprave tudi kanec...

55 komentarjev

Apple odmaknil uvedbo NeuralHasha za pregledovanje sporočil na telefonih

Slo-Tech - Apple bo še nekoliko počakal z uvedbo sistema za avtomatično pregledovanje sporočil na iphonih, ki ga je napovedal pred mesecem in je dvignil veliko prahu. Na nevronskih mrežah osnovan sistem NeuralHash bi za vsako prejeto fotografijo izračunal zgoščeno vrednost (hash) in jo primerjal z znanimi vrednostmi za znane posnetke otroške pornografije. Ujemanja bi nato preveril tudi človek in incident prijavil organom pregona, če bi bilo ujemanj dovolj (omenjalo se je število 30). Strokovnjaki so tedaj opozarjali, da je predlagani algoritem slab, ker ga je možno hitro pretentati, za kar naj bi - tako so ugotovili po vzvratnem inženiringu - zadostovalo že vrtenje ali izrezovanje fotografij. Prav tako so hitro pokazali, da je praktično izvedljivo ustvarjanje kolizij.

Zaradi vseh teh odkritij in pritiska javnosti je Apple sporočil, da si bo vzel dodaten čas za premislek in izvedbo. Electronic Frontier Foundation kot ena največjih organizacij za varovanje pravice do zasebnosti je zbrala tudi...

7 komentarjev

Zlomili AirTag

Slo-Tech - Nemški računalniški strokovnjak Thomas Roth (Stack Smashing) je uspel zlomiti Applov AirTag, se je pohvalil na Twitterju. Naložitev nove kode (reflashing) na mikrokrmilnik v napravi je zadoščala, da je uspel spremeniti prednastavljen URL za Lost Mode na poljubno povezavo. AirTag sicer kliče storitev Find My, ki omogoča lociranje izgubljene Applove naprave. S spremembo pa lahko odpre tudi kaj drugega.

Applov AirTag je na voljo dober teden dni. Že v tem času so ga uporabniki uspeli predelati v tanko kartico in uporabiti za sledenje. Sedaj pa je še jailbroken, saj je moč spremeniti njegov NFC URL. AirTag je naprava, ki deluje kot pomočnik pri iskanju ključev in podobnih predmetov. AirTag uporablja omrežje Find My, je pa združljiv z iphoni in ipadi z iOS 14.5 ali novejšim. AirTag pride prav, ko pogrešimo predmet, kamor je pritrjen. AirTag lahko oddaljeno prosimo, da kaj zaigra. AirTag se javlja prek Find My, in sicer tako, da anonimno izkorišča katerokoli drugo iOS napravo v bližini,...

24 komentarjev

Applova pomladna predstavitev: čip M1 v vsako stvar

vir: Apple
Apple - Za nami je Applov Spring Loaded Event 2021, na katerem je velikan predstavil nove iMace in iPade Pro s sistemskimi čipi M1, pa lokacijske obeske AirTags in prenovljen Apple TV 4K.

Sredi aprila je čas za pomladanske novice iz Cupertina in glede na to, da so bili lansko jesen na vrsti telefoni ter MacBooki, smo sedaj lahko pričakovali bolj tablične novosti (skrajšan video povzetek). Te so, povsem logično, osrediščene okoli udarnega sistemskega čipa M1, ki pomeni enega največjih pretresov v računalništvu v zadnjem času. Kombinacija zmogljivosti in kompaktnosti je inženirjem omogočila, da so novo generacijo iMaca skrčili na vsega 11,5 milimetrov debelo ... tablico, zato je ta računalnik sedaj videti kot iPad s stojalom. Kljub prepolovljeni prostornini glede na prejšnjo generacijo naj bi bil hladilnik povsem neslišen, v napravi pa je še sistem s šestimi zvočniki. Najvidnejša odlika pa je gotovo 24-palčni zaslon ločljivosti 4480×2520. Osnovna inačica vsebuje 8 GB pomnilnika in 256 GB...

79 komentarjev

Apple Parlerju ponovno dovolil na App Store

9to5Mc - Dobre tri mesece po odstranitvi z Applovega App Stora in Googlovega Play Stora se razvpita aplikacija Parler vsaj na prvega vrača. Apple je v pismu, ki so ga poslali Kongresu, med drugim zapisal tudi, da je Parler izboljšal načine za zaznavanje in moderiranje sovražnega govora in podpihovanja sovraštva. To je bil tudi glavni razlog za odstranitev, ki ga je Apple formaliziral kot kršitve pogojev uporabe. Applova skupina za pregled aplikacij je 14. aprila sklenila, da so predlagane spremembe zadostne, da se Parler vrne na spletno tržnico. Apple pričakuje, da se bo to zgodilo, takoj ko bo Parler izdal posodobljeno verzijo aplikacije. Uradnega komentarja iz Appla, razen omenjenega pisma, ni.

Apple in Google sta Parler družno izbrisala s svojih tržnic, čemur je kmalu sledila še odpoved pogodbe s ponudnikom gostovanja Amazon Web Services. Glavni razlog je bilo v vseh primerih nebrzdano brizganje sovražnosti iz objav na Parlerju. Sprva je bil Parler popolnoma nedosegljiv, sredi februarja...

8 komentarjev

Apple popustil Rusiji

Slo-Tech - Za razliko od Androidnih telefonov, ki ne razlikujejo le po prednaloženih aplikacijah, temveč celo po okusu operacijskega sistema, je Applov ekosistem bistveno enotnejši. Ob nakupu bo imel iPhone v vseh državah iste aplikacije. Sedaj pa je Apple popustil Rusiji, kar bi lahko sprožilo verižno reakcijo.

Gre za kontroverzni zakon iz leta 2019, v katerem je Rusija prepovedala prodajo naprav brez ruske programske opreme. Še vedno je lahko na njih naložena originalna programska oprema, nujni pa so tudi ruski ustrezniki, katerih seznam posodabljajo oblasti. Poleg Googla mora biti Yandex, denimo. Zakon velja za osebne računalnike, pametne telefone in pametne televizorje. Ko so ga sprejemali, se ga je prijel vzdevek "zakon proti Applu", saj je grozilo, da bo Apple raje v celoti zapustil ruski trg. A na koncu je zmagala gospodarska pragmatičnost.

Telefoni, ki jih prodaja Apple, bodo imeli v Rusiji pri prvi uporabi odslej dodaten korak. V njem bodo uporabniku ponudili namestitev ruskih...

34 komentarjev

Odklenjeni iPhoni do iOS 14.3

Slo-Tech - Vesti o novih odklepih (jailbreak) iPhonov so čedalje redkejše, a tuintam se hekerjem posreči. Skupina Unc0ver je minuli konec tedna objavila jailbreak, ki deluje na verzijah iOS od 11 do 14.3, torej do predzadnje, ki je izšla decembra lani. Za odklep izkoriščajo ranljivost CVE-2021-1782, ki jo je Apple zakrpal v verziji iOS 14.4. Nazadnje smo o jailbreaku pisali maja lani, ko so zlomili iOS od 11 do 13.5. Tedaj je Apple odreagiral v nekaj dneh, tokrat pa to niti ne bo treba, ker je v novi verziji ranljivost že odpravljena.

To pot so uporabniki Applovih naprav še posebej v dilemi, kaj storiti. Nadgradnja na novejšo verzijo onemogoči jailbreak, a po drugi strani je konkretna ranljivost ena redkih, za katere je Apple priznal, da se je ob izdaji popravka že aktivno zlorabljala. Priporočilo proizvajalca in tudi varnostnih strokovnjakov je seveda jasno: jailbreakov raje ne nameščajmo, saj gre za nepooblaščene posege globoko v operacijski sistem, ki odprejo tudi druge vektorje napada. A...

3 komentarji

Apple zaradi upočasnjevanja starih telefonov ob 113 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Ko je pred tremi leti izbruhnila afera z baterijami v iphonih, se Apple ni prav dolgo sprenevedal. Hitro so potrdili, da v starih telefonih res namenoma upočasnijo njihovo delovanje, ker da s tem ščitijo delovanje telefona, saj iztrošena baterija ne bi mogla več napajati procesorja ob najvišjem taktu in podobno. Apple je zaradi tega tudi izredno pocenil menjavo baterij. A Apple je vse skupaj stalo več sto milijonov dolarjev; ta teden so v najnovejši poravnavi obljubili še 113 milijonov dolarjev.

Applovo stališče lahko razumemo, a so ga povsem neprimerno prikrivali. Lastniki telefonov niso imeli možnosti preveriti, kako iztrošena je njihova baterija, da bi vedeli, kdaj bi jo bilo smiselno zamenjati. Pravzaprav sploh niso mogli vedeti, da bi to kakorkoli vplivalo na karkoli drugega kot avtonomijo telefona, saj nikjer ni bilo niti namiga, da se telefon ob slabi bateriji upočasni in potem čudežno oživi, če jo zamenjamo.

Apple se je v tožbi, ko jo je zoper podjetje vložilo 34 državnih...

67 komentarjev

Novi Applov sistem zablokira stare macbooke pro (2013, 2014)

Slo-Tech - Po izidu nove verzije Applovega operacijskega sistema macOS Big Sur minuli teden so splet preplavile jezne objave lastnikov starejših macbookov pro, ki jim je nadgradnja onesposobila napravo. Računalniki iz let 2013 in 2014 se ob nadgradnji zataknejo ob črnem zaslonu, od koder ni videti enostavne rešitve. Ne pomaga niti reset NVRAM-a in SMC-ja. Informacije o nezdružljivosti so za zdaj skope in nepopolne, zato velja iz previdnosti nadgradnjo odložiti.

Kot kaže, težava ni redka, saj je nanjo naletelo mnogo uporabnikov, ki so se oglasili tako na Redditu kakor v Applovih skupinah. Pomaga nič, pa so poizkusili že različne kombinacije na tipkovnici, varni način, NVRAM in SMC reset, internet recovery itd. Sodeč po Applovih forumih, je Apple seznanjen s problemom, čeprav uradne potrditve še ni. Ker prizadete naprave že dolgo niso več v garanciji, ta hip ni možno napovedati, kako se bo Apple odzval.

93 komentarjev

Urbana prispela tudi na iOS

Slo-Tech - V Ljubljani je mestne storitve (parkirnine, vožnjo z mestnimi avtobusi, vzpenjačo in izposojo koles BicikeLJ) že leta možno plačati tudi z virtualno kartico Urbana, ki jo v obliki aplikacije namestimo na pametni telefon. A doslej je bila uporaba omejena na lastnike androidnih telefonov (verzija vsaj 5.0 za plačevanje avtobusov, sicer 4.4), medtem ko na iOS aplikacije ni bilo. Aplikacija je uporabljala tehnologijo NFC v telefonu. Sedaj je prispela tudi na iOS.

Polnjenje virtualne kartice je možno z VALU Moneto, na posebnih avtomatih (urbanomati) in na prodajnih mestih (kioski, bencinski servisi, nekatere trgovine). Polnjenje s kreditnih kartic neposredno ni možno, gre pa preko ovinka. Če si naložimo aplikacijo Valu, je račun Valu možno polniti s plačilnimi karticami, bančnim nakazilom, Moneto ali v Telekomovih prodajalnah. Potem je možno prenesti dobroimetje iz Valuja na virtualno Urbano.

Največja pomanjkljivost ostaja nepovezanost virtualne kartice Urbana s fizično kartico. Z...

101 komentar

Apple želi svoj iskalnik

Slo-Tech - Že pred desetletjem je Apple podpisal pomembno pogodbo z Googlom, po kateri je bil ta na vseh iPhonih privzeti spletni iskalnik. Danes je Google absolutni vladar spletnega iskanja, ki ga zaradi več kot 90-odstotnega tržnega deleža preiskuje tudi ameriško pravosodno ministrstvo, ki po več kot dveh desetletjih prvič žuga s prisilno razdelitvijo podjetja. Apple se je odločil razburkano situacijo izkoristiti v svoj prid, zato je v najnovejšem iOS 14 Google manj izpostavljen. Iskanje v Today View, do katerega pridemo s podrsanjem v desno na začetnem zaslonu, odslej vrača Applove zadetke namesto Googlovih.

Apple je že pregovorno skrivnosten, ko gre za projekte v razvoju, zato ni presenetljivo, da uradno ne komentirajo, kaj kuhajo. A že dlje časa se glasno šušlja, da želi Apple razviti lasten iskalnik, ki bi konkuriral Googlovemu. Pred poltretjim letom so Googlu izmaknili celo Johna Giannandreo, ki je v Googlu vodil iskalnik. Giannandrea skrbi za umetno inteligenco v Siri, hkrati pa bo...

12 komentarjev

Pozdravljena, hitrost! Adijo polnilec in slušalke!

iPhone 12 Pro in Pro Max

Slo-Tech - Apple je sinoči izpeljal svoj virtualni dogodek pod naslovom Hi, speed!, najpomembnejša najava je seveda bila namenjena novi generaciji pametnih telefonov. iPhoni 12 so štirje, vsi podpirajo 5G, vsi imajo OLED zaslone prekrite s prevleko Ceramic Shield, ki naj bi bolje ščitila pred udarci, prav tako vse poganja procesor A14 Bionic, ki smo ga prvič srečali v letošnji četrti generaciji iPadov Air. Vsem je skupno tudi to, da prvikrat k kupcem prihajajo brez polnilca (vsi podpirajo brezžično polnjenje) in slušalk. Mislite si, kar si hočete, pri Applu so tovrstno varčevanje pojasnili z večjo skrbjo za okolje.

iPhone 12 in iPhone 12 Mini sta osnovna, cenejša modela, oba po ploščati zasnovi robov nekoliko spominjata na štirico oz. petico izpred let. Na zadnji strani imata dva objektiva, ki oba podpirata nočni način zajemanja fotografij. Največja razlika med obema modeloma je velikost zaslona, Mini ima diagonalo 5,4, iPhone 12 pa 6,1 palca, večji bratec ima tudi malenkost zmogljivejšo...

228 komentarjev

Apple toži podjetje za recikliranje, ki je stare telefone kar prodajalo

Slo-Tech - V letih 2015-2017 je Apple sodeloval s podjetjem GEEP Canada, ki je recikliralo izrabljeno elektroniko. V tem času so podjetju poslali pol milijona iPhonov, iPadov in pametnih ur Watch, ki pa niso bili v celoti uničeni. Ker so jih približno petino v resnici prodali naprej, ne da bi jih uničili, je Apple vložil tožbo, v kateri zahteva 31 milijonov kanadskih dolarjev odškodnine. Geep Canada ne zanika, da so naprave res romale naprej, a trdi, da je šlo za samovoljno delovanje nekaterih zaposlenih, o katerem tedaj niso vedeli nič, zato so že vložili nasprotno tožbo. Apple odgovarja, da so bili ti zaposleni v resnici vodilni menedžerji.

Sodbo je Apple vložil že januarja letos, a je javnost zanjo izvedela šele sedaj. Apple je konec leta 2017 izvedel inšpekcijski nadzor v podjetju in ugotovil, da nekatere izmed Applovih naprav za odpis skladiščijo drugod kot ostale. Ker to območje ni bilo pokrito z varnostnimi kamerami, je Apple preveril serijske številke naprav, ki so jih poslali v...

197 komentarjev

EU bo od Appla bržčas zahtevala konkurenco pri plačilih prek NFC

Slo-Tech - Po poročanju Bloomberga je Evropska unija nezadovoljna z Applovim zaprtim sistemom mobilnih plačil. Na iPhonu in Apple Watch lahko namreč NFC za mobilno plačevanje uporabljamo le s storitvijo Apple Pay, medtem ko proizvajalec konkurence ne pusti blizu. Apple to utemeljuje z varnostnimi pomisleki, medtem ko na Androidu teh težav ni. Tam lahko uporabljamo številne aplikacije, ki jih ima že skoraj vsaka banka in vsak fintech. Evropski varuh konkurence je zaradi tega že junija uvedel preiskavo zoper Apple, sedaj pa se pripravlja še zakonska rešitev.

Evropska komisija je potrdila navedbe Bloomberga, da je zaklepanje sistema mobilnih plačil ena izmed najpogostejših pritožb uporabnikov. Appla sicer niso neposredno omenili, a je edini večji proizvajalec, ki striktno zaklepa svoj ekosistem. Applov tiskovni predstavnik je dejal, da bi drugačna zakonodaja uporabnikom prinesla višja tveganja. EU se tega zaveda, a poudarja, da bi morali imeti ponudniki plačilnih storitev možnost inovirati in...

30 komentarjev

Apple izdal iOS 14, razvijalci ogorčeni

Slo-Tech - Apple je po napovedih danes izdal novo verzijo svojega mobilnega operacijskega sistema iOS, kar pa je med razvijalci povzročilo nemalo negodovanja. Da se bo to zgodilo danes, je Apple napovedal šele včeraj. Čeprav so imeli predogledne verzije za testiranje svojih aplikacij na voljo že dlje časa, je vendarle v navadi, da Apple vsaj kakšen teden prej najavi končni datum izida, kar da razvijalcem čas dokončati še zadnje podrobnosti. Takrat namreč dobijo končno verzijo (golden master), ki je potem v roku 5-8 dni izdana. To ni tako nepomembno, saj se beta verzije dostikrat spreminjajo in včasih v njih tudi kaj zmanjka. Tokrat pa se je mudilo, za kar razlogi niso znani, posledice pač. Razvijalci v ZDA so imeli pol dneva časa, da pošljejo svoje aplikacije na tržnico, Evropejci pa so večinoma že spali. Naslednje vprašanje je, koliko časa bo potrjevanje novih verzij aplikacij trajalo; včasih gre v urah, drugič se čaka več dni.

Kakorkoli, medtem ko so razvijalci siveli, so uporabniki seveda...

25 komentarjev

Applove novosti, ki niso iPhone: Watch, iPad in storitve

Slo-Tech - Na današnji novinarski konferenci je Apple predstavil kopico novih naprav in storitev, le o prihajajočih novih verzijah telefona iPhone ni bilo niti besede. O teh več jeseni, danes pa si poglejmo ostale novosti z novinarske konference, ki se je začela ob 19. po slovenskem času na Applovem sedežu v Steve Jobs Theatru. Predstavili so novo verzijo pametne ure (Apple Watch), nova iPad in iPad Air ter novosti pri storitvah.

Začelo se je s pametno uro. Po začetnem kazanju, kaj vse lahko Apple Watch stori že sedaj, in nekaj hvaljenja, kako so med epidemijo ponekod po svetu zdravniki uporabljali tudi podatke s pametnih ur, smo vendarle prispeli do novosti. Apple Watch Series 6 ima poleg dizajnerskih novosti nov senzor za merjenje količine kisika v krvi (saturacija), medtem ko so ostale izboljšave programske ali pa nadgradnje obstoječe strojne opreme. Ura je na voljo v modri, zlati, grafitni in rdeči barvi in omogoča menjanje paščkov (Solo Loop). Poganja jo procesor A13 Bionic. S telefonom...

18 komentarjev

Aplikacije za sledenje stikom zaradi koronavirusa bodo kmalu nepotrebne

Slo-Tech - Slovenska aplikacija za sledenje stikom zaradi covida-19 je za iPhone na voljo le tri dni, pa utegne biti kmalu zastarela. Nova posodobitev operacijskega sistema iOS 13.7 prinaša funkcijo Exposure Notifications Express, ki sistem za slednje stikov, ki sta razvila Apple in Google ter ga uporabljajo vse aplikacije (kot API), vodi še korak dlje. Aplikacij ne bomo več potrebovali, saj bo ista funkcionalnost vgrajena kar v operacijski sistem. Vsak uporabnik si jo bo po vklopil po želji.

API-ji, ki jih uporabljajo državne aplikacije za slednje stikom (v Sloveniji #ostanizdrav), so bili namreč le prva faza razvoja programske rešitve. Druga faza, ki jo je Apple že predstavil, Google pa jo namerava kmalu, odpravlja potrebo po namenskih aplikacijah. Trenutno Exposure Notifications Express deluje v več ameriških zveznih državah, širil pa se bo tudi drugam. Googlova storitev bo delovala vse od Androida 6.0 dalje, a bo zaradi razlik v ustroju operacijskih sistemov in načina, kako dobavlja...

104 komentarji

Skrivni iPod, ki ga je razvila ameriška vlada

Slo-Tech - Če gre verjeti Davidu Shayerju, ki je bil kot inženir pri Applu zaposlen 18 let, je ameriška vlada pred 15 leti z Applovo pomočjo sestavila lasten iPod, ki je bil navzven identičen pravemu, le da je imel dodane neznane funkcije za beleženje. Applov iPod sega v leto 2001, ko se je Shayer tudi zaposlil v podjetju, skrivni projekt pa v leto 2005. Tedaj je Shayer od šefa svojega šefa izvedel, da mora pomagati pri skrivnem projektu, o katerem vedo le štiri osebe v Applu.

Projekt je izvajalo ameriško ministrstvo za energetiko, kamor sodi tudi jedrska tehnologija. Poslali so dva inženirja (uradno iz podjetja Bechtel), ki sta vsak dan vestno prihajala v Apple v odmerjeno pisarno, kjer sta pripravljala poseben iPod. To je v glavnem vključevalo spreminjanje izvorne kode, čeprav je imel končni izdelek dodano tudi novo strojno opremo. Shayer ni nikoli izvedel, kaj se je gradilo niti kam je končni izdelek odpotoval. Glede na videno sumi, da so ustvarili nevpadljiv Geigerjev števec, ki je...

5 komentarjev

Apple sledi med protesti ukradenim iPhonom

Slika: josh (apex male) @onlyfanobtainer / Twitter

Forbes - Med protesti, ki trenutno potekajo v ZDA, prihaja tudi ropanja in plenjenja, kjer so na udaru tudi Applove trgovine. A kdor bi želel uporabljati ukraden iPhone, bodisi ga je ukradel sam ali kupil od preprodajalca, bo naletel na težavo. Apple je te telefone na daljavo zaklenil in jim tudi sledi. To v resnici ne bi smelo presenetiti nikogar, saj če lahko svojemu telefonu sledimo sami, ni nobenega razloga, da tega pred prodajo ne bi mogel proizvajalec.

Apple je med protesti v ZDA ponovno zaprl svoje prodajalne, ki so bile zaprte že med pandemijo covida-19, sedaj pa so bile odprte le kratek čas. V nekaterih mestih je Apple tudi fizično umaknil izdelke in zagradil prodajalne, da bi preprečil plenjenje. S tehnološkega vidika pa je bolj zanimivo, kako preprečujejo uporabo ukradenih telefonov. Že dlje časa se je vedelo, da imajo v prodajalnah iPhoni varovalke, ki ob odtujitvi napravo nekako onesposobijo, a o tehnologiji ni bilo veliko znanega, ker iPhonov iz trgovin pač niso množično...

71 komentarjev

Dostopen jailbreak za vse iPhone in iPade

vir: 9to5Mc
9to5Mc - Skupina unc0ver je pripravila nov jailbreak, s katerim je možno odkleniti vse naprave z iOS od 11 do 13.5 (torej do najnovejše dosegljive verzije, ki je izšla pred tednom dni). V praksi to pomeni, da lahko odklenemo celo iPhone 11 in SE ter novi iPad Pro. Novi jailbreak temelji na ranljivosti v jedru, ki jo je odkrila skupina Pwn20wnd. Novi jailbreak je semi-untethered, kar pomeni, da deluje tudi z drugimi operacijskimi sistemi (telefon z iOS lahko odklenemo prek računalnika z Windows), a ga je treba ponoviti ob vsakem ponovnem zagonu naprave.

Lani je veliko prahu dvignila ranljivost checkm8, s katero je bilo moč obiti zaščito v Applovih procesorskih čipih od A5 do A11, torej od iPhona 4S do iPhone X. Iz tega je nastal jailbreak Checkra1n.

Odklep z jailbreakom uporabniku da polni dostop do naprave (root), ki ga Apple iz varnostnih razlogov zadrži zase. Toda brez tega uporabniki ne morejo nameščati nepodpisanih aplikacij, podrobneje prilagoditi svoje naprave ipd. Zato ni...

20 komentarjev

Apple predstavil nov poceni iPhone SE

Slo-Tech - Apple je predstavil nov model telefona iPhone, ki sodi v srednji cenovni razred. Takšne telefone je Apple nekoč že imel, potem pa so izginili. Sedaj se vrača nova verzija iPhone SE (prvo smo dobili leta 2016), ki bo na voljo za 400 dolarjev. To je precej manj od sicer najcenejšega iPhona 11, ki stane 700 dolarjev, ali celo iPhona 11 Pro Max, ki presega tisočaka. Novinca so predstavili virtualno, ker veliki dogodki med pandemijo niso mogoči.

Novi telefon ima 4,7-palčni zaslon, ki podpira zaslon Retina HD (ki ni Liquid Retina), ločljivost 4K in v gumbu Home tudi fizični gumb TouchID. Prepoznavanja obraza za odklep nima, prav tako je gostota pikslov na zaslonu nižja kot pri dražjih bratcih, a nekje je pač bilo treba varčevati. Poganja ga čip A13 Bionic (enakega kot iPhone 11 in 11 Pro), ima eno zadnjo kamero z 12 milijoni točk in eno sprednjo s sedmimi miljoni. Ležišči za SIM sta dve (z eSIM), podpira WiFi 6, gigabitni LTE in brezžično polnjenje. Odpornost na prah in vodo je zmerna...

328 komentarjev

Osveženi iPad Pro z lidarjem in tipkovnico s sledilno ploščico

vir: Apple
Apple - Apple je včeraj v spletne trgovine poslal prenovljene inačice iPada Pro. Dve kameri v spregi z lidarjem sta namenjeni učinkovitejši rabi obogatene resničnosti, poleg pa bo mogoče dokupiti tipkovnico Magic Keyboard z drsno ploščico, ki jo podpirajo novitete v prav tako prispeli posodobitvi iPadOSa.

Apple se je pri svojih tablicah iPad že nekaj časa obotavljal okoli prihoda kazalke, s čimer bi naprave (še) bolj potisnil v smeri delovnega orodja in se odločno sprehodil v zelje Microsoftovim hibridom Surface. Z novo inačico iPadOSa, 13.4, ki je prispela včeraj, se je to naposled zgodilo. (Od lani je bilo že mogoče uporabljati zasilni kurzor iz nabora pripomočkov za invalide, a je bil precej neroden.) V koraku sledi strojna posodobitev iPadov Pro v 11- in 12,9-palčni različici, toda v precej dragi obliki, če se ne poslužimo miške. Sledilna ploščica je namreč vgrajena v novo pritiklino: tipkovnico/ovitek Magic Keyboard, ki bo stala kar tristo evrov, hkrati pa prispe šele maja. V zameno...

7 komentarjev

Apple v Franciji kaznovan zaradi upočasnjevanja iPhona

Slo-Tech - Francoska agencija za varstvo konkurence (DGCCRF) je Apple po priznanju krivde v poravnavi oglobila s 25 milijoni evrov zaradi zavajajočih praks. Apple svojih uporabnikov ni obvestil, da lahko nadgradnja na novo verzijo iOS povzroči počasnejše delovanje starejših telefonov iPhone. V nekaterih primerih je bila upočasnitev tako izrazita, da uporabniki niso imeli druge izbire kakor kupiti novo napravo. Ker nadgradnje ni bilo možno razveljaviti, je to predstavljajo nepošteno poslovno prakso. Apple je prijavila organizacija HOP, ki se bori proti načrtovani zastarelosti naprav.

Apple je sprejel 25-milijonsko globo. Poleg prenehanja te prakse bo moral na spletnih straneh objaviti še poročilo o tej težavi. V izjavi za javnost so dejali, da je bil njihov cilj vedno proizvajati varne izdelke, k čemur sodo tudi zagotavljanje, da zdržijo čim dlje. Zato so zadovoljni, da je spor z DGCCRF končan. Da posodobitve namerno upočasnijo iPhone, je Apple že priznal, a z utemeljitvijo, da gre za...

38 komentarjev

Forbes: FBI že lahko odklene nove iPhone 11

Forbes - Medtem ko se FBI javno jezi nad Applom, ker mu ta noče odkleniti dveh iphonov strelca s Floride in mu Apple odvrača, da tega ne more storiti, se strokovnjaki sprašujejo, čemu je potreben ves teater. Forbes je namreč odkril, da FBI lahko odklene tudi najnovejše telefone iPhone 11 Pro. Iz odredbe o preiskavi iz nekega drugega primera lani je videti, da je FBI uporabil orodje GrayKey za dostop do podatkov na zaklenjenem iPhonu 11 Pro.

Telefona, ki ju ima strelec s Florida, sta sorazmerno stara - iPhone 5 in iPhone 7. V tako stare modele ni preveč težko vdreti, pravi znani heker Will Strafach. Ni najlažja stvar na svetu, a ni preveč težko. To je možno brez posebnih stranskih vrat, saj je v starejših verzijah iOS nekaj ranljivosti, ki jih je moč izrabiti. V najbolj optimističnem primeru traja kakšno uro, lahko pa tudi dlje, če je na telefoni zakrpana verzija iOS. Ranljivost Checkm8 je bila v iPhonih med leti 2011 in 2017, kamor sodita iPhone 5 in iPhone 7. Izraelsko podjetje Cellebrite...

14 komentarjev

Evropski poslanci želijo poenotenje polnilnikov

Evropski parlament - V Evropski uniji so ponovno vzniknili pozivi k poenotenju polnilnikov za mobilne telefone, ki imajo že dolgo zgodovino. Prvi okvirni dogovor je bil podpisan že leta 2009, a je šlo za neobvezno zagotovilo proizvajalcev, predvsem pa dogovor ni predvideval sankcij. Dogovor se je sicer iztekel leta 2012, a rezultati so ostali. Leta 2014 je bila sprejeta še ena neobvezna direktiva, ki je dodatno poenotila situacijo. Trenutno imamo v Evropi (in tudi po svetu) tri standarde: microUSB, novi USB-C ter Applov priključek. To sta točno dva standarda preveč, menijo evropski poslanci.

Ta teden so v evropskem parlamentu razpravljali o možnosti uvedbe prisilnih ukrepov, ki bi zagotovili enotne polnilnike za vse pametne in mobilne naprave. Ugotovili so, da neobvezujoč pristop in spodbujanje industrije k poenotenju nista obrodila sadov, zato bo treba odločneje ukrepati. Na naslednjem plenarnem zasedanju lahko pričakujemo resolucijo evropskega parlamenta o tej težavi, ki letno ustvari več kot 51.000...

48 komentarjev

Apple razmišlja o satelitskem internetu za iPhone

Slo-Tech - Po pisanju Bloomberga je Apple začel sestavljati ekipo inženirjev, ki se ukvarja s satelitskim internetom za iPhone. Zamisel se sliši prav futuristična, a povsem nemogoča ni. Apple menda razmišlja, da bi s sateliti zagotavljal dostop do interneta, ki bi ga lahko uporabljali lastniki iPhonov, ne da bi potrebovali dostop do lokalnih omrežij. Da te govorice niso iz trte izvite, kaže tudi zanimanje Tima Cooka za satelitski internet, ki ni skrivnost. Še vedno je projekt daleč od kakršnihkoli delujočih prototipov. A Apple je zaposlil približno deset inženirjev z ustreznih področij, ki naj bi v naslednjih petih letih pripravili delujočo storitev.

Če bi Apple resnično uspel postaviti satelitski internet, bi s tem zaobšel potrebo po internetni povezljivosti prek mobilnih omrežij. S tem bi poskrbel tudi za večjo povezanost teh naprav, hkrati pa bi s tem pridobil še dodatne informacije o lokaciji naprav in internetnem prometu, ki ga z njimi ustvarjamo. Ali bo Apple razvil lastne satelite in...

51 komentarjev

Bi imeli telefon brez priključkov? Apple meni, da

Slo-Tech - Ko je Apple iz telefonov nagnal priključek za slušalke, je sprožil burne odzive in žolčno razpravo o tem, ali ga uporabniki res ne potrebujejo. Na koncu se je izkazalo, da 3,5-milimetrski priključek ni tako nujen, saj so ga odstranili tudi številni drugi proizvajalci telefonov. Nasploh to ni bila prva Applova spočetka samovoljna poteza, ki se je potihoma uveljavila. Apple je tudi nekoč ugotovil, da so kartice SIM prevelike in si izmislil obrezan videz - ki je danes standard.

Za leto 2021 napovedujejo še en preskok. Najdražji model iPhona, po predvidevanjih iPhone 13, ne bo imel več Applovega lastnega priključka Lightning. Toda to ne pomeni, da bo dobil standardni USB-C, temveč ne bo imel nobenega več. Apple meni, da je brezžično polnjenje dovolj razvito in razširjeno, da postane edini polnjenja telefona. Podobno velja tudi za povezovanje z drugimi napravami, ki prav tako gre brez žic. To bo veljalo le za najdražji model, medtem ko v cenejših modelih tudi priključek ostaja. Apple...

93 komentarjev

Razbit protokol AirPlay 2

Slo-Tech - Ekipa shairport-sync je sporočila, da so uspešno dešifrirali Applov zaprti protokol AirPlay 2 za predvajanja večpredstavnostnih vsebin. Medtem ko je bil AirPlay 1 razbit že pred leti, smo lahko vsebino z novih naprav z iOS predvajali le napravah (npr. zvočnikih), ki jih je Apple certificiral in so podpirale dešifriranje signala AirPlay 2. Nič več.

Razbitje protokola pomeni, da lahko sedaj podporo za AirPlay 2 vgradijo katerikoli proizvajalci. Gre tudi obratno, saj lahko z Raspberryjem Pi dešifriramo vsebino in jo nato predvajamo na katerihkoli zvočnikih. S tem pa se delo še ni zaključilo. Čeprav je matematika rešena, koda v Pythonu še ni povsem nared, zato zainteresirane uporabnike prosijo še za nekaj potrpljenja. Hkrati teče tudi vzporedni projekt, kjer želijo AirPlay 2 implementirati v Rustu.

Ob tem moramo priznati, da z AirPlay 2 Apple res ni pretirano skoparil. Podporo zanj imajo najrazličnejše naprave, tudi Samsungove pametne televizije z Androidom, pa LG-jeve in Sonyjeve...

6 komentarjev

Ne glede na nastavitve iPhone 11 pozna lokacijo

Krebs On Security - Na pametnih telefonih sicer lahko izklopimo lokacijske storitve, a to telefonu ne prepreči, da nam ne bi vseeno sledil. Brian Krebs je ugotovil, da četudi na iPhonu 11 (z vsemi najnovejšimi posodobitvami, torej iOS 13.2.3) izključimo funkcijo Location Services in vsem aplikacijami odvzamemo privilegije za dostop do podatka o lokaciji, telefon še vedno pridno beleži lokacijo.

Sprva se je zdelo, da gre za hrošča, a je odgovor iz Cupertina to spremenil. Apple je potrdil, da gre za pričakovano in želeno obnašanje, zato ni pričakovati nobenih popravkov. To je tudi v nasprotju z navedbami o politiki zasebnosti, kjer jasno piše, da bo iPhone periodično pošiljal lokacijo bližnjih omrežij Wi-Fi in baznih postaj Applu, če imamo vključeno funkcijo Location Services. Če tega ne želimo, lahko funkcijo izključimo, še piše v navodilih.

Toda na novem iOS 13 je iPhone ne glede na nastavitve radoveden. Zanimivo je, da na starejšem telefonu iPhone 8, ki je imel prav tako najnovejšo verzijo iOS, tega hrošča Krebs ni uspel poustvariti. Kaže torej, da je Apple spremembo uvedel v najnovejšem iPhonu, čeprav se rad ponaša s svojim spoštovanjem zasebnosti uporabnikov.

44 komentarjev

Nemčija želi Apple prisiliti v odprtje dostopa do NFC

Slo-Tech - Pristojni odbor nemškega parlamenta je ta teden sprejel novelo zakona o preprečevanju pranja denarja , ki bo imela pomembne posledice tudi za Apple, njegovo storitev Apple Pay in čipe NFC v iPhone. Doslej je Apple ljubosumno preprečeval dostop do čipov NFC v svojih telefonih, ki jih je lahko uporabljal le Apple Pay. Čeprav je sčasoma pripustil dostop tudi nekaterim drugim aplikacijam, ni bilo možno plačevati drugače kakor z Apple Payem. Sedaj se bo to moralo spremeniti.

Novi nemški zakon, ki bo začel veljati prihodnje leto, ko ga bo podprl tudi zgornji dom parlamenta, med drugim določa, da bodo morali proizvajalci telefonov dostop do čipov NFC dovoliti tudi drugim inštitucijam (bankam). Zakon sicer izrecno ne omenja Appla, a v ekosistemu Android teh problemov ni. Pri Applu pa je trenutno edini način plačevanje Apple Pay, kjer dobi Apple 0,15-odstotno provizijo. Konkurenca mora uporabljati bolj zamudne metode, denimo kode QR. Sedaj bo moral Apple tudi nemškim bankam dovoliti dostop...

13 komentarjev

Apple pričel z obsežnimi zdravstvenimi raziskavami

vir: STAT
STAT - Apple je z lansiranjem aplikacije Research pognal tri znanstvene raziskave raznih dejavnikov javnega zdravja, h katerim želi pritegniti čimveč uporabnikov svojih naprav. Ker bo na ta način zajemal ogromno osebnih podatkov, pa se že pojavljajo bojazni, za kaj vse bodo ti v resnici uporabljeni.

V Applu si želijo čim hitreje utrditi ugled svojih naprav in programja za nadzor parametrov zdravja, kot sta ura Apple Watch ter aplikacija Health, ki so jo septembra dodobra posodobili. Da bi njihovo verodostojnost dvignili na novo raven, so se v partnerstvu z uglednimi medicinskimi ustanovami lotili ambicioznega večletnega opazovanja zdravstvenih znakov strank, ki bodo naložile in uporabljale tonamensko ravnokar lansirano aplikacijo Research. Apple je tu edini financer, medtem ko med partnerji najdemo tudi WHO in Harvard School of Public Health.

Podvig ima tri sklope. V študiji o gibanju in zdravju srca želijo v petih letih pridobiti podatke 500.000 uporabnikov ure Apple Watch, pri čemer...

61 komentarjev

Velika ranljivost v Applovih napravah odpira vrata za jailbreake

Slo-Tech - V Applovih procesorskih čipih od A5 do A11, torej od iPhona 4S do iPhone X, so odkrili resno ranljivost, ki je po prvih informacijah sploh ni možno zakrpati. Gre namreč za ranljivost v bootromu, ki predstavlja kodo, ki jo naprave izvedejo ob zagonu in je brez menjave čipa ni možno spreminjati. Zadnjo ranljivost v bootroomu za Applove naprave smo videli pred več kot desetletjem, tedaj še v iPhonu 4. Vseeno pa te ne pomeni, da lahko sedaj kar odklenemo (jailbreak) vse telefone.

Drži, da je ranljivih več sto milijonov naprav, saj je popravljen šele čip A12, ki ga najdemo v iPhonu XS, XR, 11 ali 11 Pro. Toda ranljivost, ki se imenuje checkm8, je za zdaj le to - ranljivost. Jailbreaka iz nje ni izdelal še nihče. Prav tako kaže, da bo omogočala le tako imenovan povezan (tethered) jailbreak, za katerega je vsakokrat potrebna povezava z osebnim računalnikom. Toda če bi razvijalcem res uspelo izkoristiti to ranljivost na način, da omogoča vstop v iOS, bi lahko z njo dobili jailbreak, ki ga...

3 komentarji

Apple konkretiziral mikavne storitve, novi iPhoni stavijo na objektive

vir: Apple

Apple - Cupertino, Kalifornija. Dvorana Steva Jobsa, na odru Tim Cook. Praznik za ljubitelje vrhunsko zasnovanih in še bolje oblikovanih naprav. Pa seveda storitev, kot se danes spodobi. Slednje so na največjem letošnjem Applovemu dogodku dobile poseben poudarek. Skratka, v poldrugi uri je bilo napovedanih zares veliko novosti. Pa pojdimo.

19. septembra si boste tako lahko omislili Apple Arcade. Storitev za igranje iger, ki bo ob splovitivi na voljo v več kot 150 državah, že na začetku bo na voljo okoli 100 naslovov, novi pa naj bi prihajali v mesečnih ciklih. Vse to bo stalo 4,99 dolarja na mesec, prvi mesec bo poskusno brezplačen. Bo pa Arcade precej družinsko orientirana storitev, vsaj sodeč po partnerjih, ki so s svojimi ekskluzivami dobili besedo na odru. Konami je...

203 komentarji

Apple zakrpal luknjo, jailbreaka v novem iOS ni več

Slo-Tech - Po pričakovanjih je Apple hitro zakrpal nedavno odkrito ranljivost, ki je v novem iOS 12.4 omogočila jailbreak, s čimer smo po dolgih letih spet v manj kot mesecu dni dobili jailbreak, in to za najaktualnejšo verzijo iOS. Apple je izdal izredni popravek, verzijo iOS 12.4.1, ki v resnici vrača popravek, ki smo ga v verziji 12.3 že imeli. Applu je iz neznanih razlogov v iOS 12.4 umanjkal popravek iz iOS 12.3.

Kaj storiti sedaj, je odvisno od želja uporabnikov. Tako Apple kot varnostni strokovnjaki priporočajo, da uporabniki čim hitreje nadgradijo na iOS 12.4.1, saj varnostna luknja poleg jailbreaka omogoča tudi namestitev druge nesnage, kar lahko izkoristijo zlikovci. Sploh ker je popravek na voljo, ranljivost pa s tem zelo dobro znana in opisana, je tveganje za zlorabo še večje. Po drugi strani pa drži, da je težko reči, kdaj...

7 komentarjev

Apple pomotoma odprl že zakrpano luknjo, jailbreak je že tu

Slo-Tech - Že dolgo časa nismo pisali o jailbreakih (odklepih) iPhonov z novimi verzijami iOS, ker jih preprosto ni bilo. Apple je vestno krpal luknje, zato smo na odklepe morali čakati mesece. Precej nenavadno je, da so to pot naredili korak nazaj. V novem iOS 12.4 je Apple odprl luknjo, ki jo je bil zakrpal v iOS 12.3. Rezultat je zelo predvidljiv - za vse telefone z iOS 12.4 obstaja delujoč jailbreak. Že zelo dolgo se ni zgodilo, da bi imeli delujoč jailbreak za aktualno verzijo iOS.

Da je iOS 12.4 spet ranljiv na hrošča, ki je že bil zakrpan, so raziskovalci in hekerji odkrili šele ta vikend. Kazen je sledila hitro; iOS 12.4 se je uvrstil med najhitreje zlomljene sisteme, saj je jailbreak na voljo po 27 dneh. Z drugimi besedami to pomeni, da je trenutno možno odkleniti vse verzije iOS 11 in 12 razen 12.3.

Seveda pa je jailbreak le...

10 komentarjev

Apple znatno otežil menjavo baterij v iPhonu

Slo-Tech - Apple sicer nikdar ni bil posebej naklonjen samostojnim popravilom iPhona, zato je bilo uradno tudi baterije treba menjati na pooblaščenih servisih. Vseeno pa so številni mojstri zamenjavo izvedli doma in če so bili pazljivi, težav ni bilo. To obdobje se sedaj končuje. Na iFixit so ugotovili, da je Apple sedaj programsko zaklenil baterije. Če baterijo zamenjamo sami, bo iPhone ob vklopu prikazal opozorilo, da pristnosti baterije ni moč zagotoviti, zaradi česar funkcija Battery Health ne bo delovala. To se zgodi tudi, če kupimo in vgradimo uradno Applovo...

123 komentarjev

Applov FaceTime bo rešil problem gledanja mimo

The Verge - Ena izmed večjih nevšečnostih pri uporabi aplikacij za videokonference, kot sta Skype ali FaceTime, je odsoten pogled sodelujočih. Ker ljudje gledamo v zaslon in ne v kamero, so vsi govorniki videti nekoliko odsotni, kot da gledajo mimo sogovornika. Problem lahko rešimo bodisi tako, da imamo kamero čim bliže zaslona (ali v sredini) ali pa da gledamo v kamero namesto v sogovornika (in če to počneta oba, potem se izgubi celoten smisel videokonference). Nobena izmed rešitev ni idealna. Apple bo v iOS 13 rešil tudi ta problem.

Kot je videti v dostopnih beta verzijah iOS 13 in iPadOS, bo FaceTime popravil pogled uporabnika tako, da bo videti, kot da gleda neposredno v kamero. Prvi preizkusni posnetki so videti zelo obetavno, saj pogled ni bizarno strmeč, kot se zgodi pri neposrednem bolščanju v kamero. Da utegnemo dobiti...

8 komentarjev

WWDC 2019: Applove novosti

Slo-Tech - Danes je v San Joseju potekala vsakoletna World Wide Developers Conference, na kateri Apple predstavi novosti v svoji programski in strojni opremi. Ena izmed odmevnejših novosti, ki pa smo jo pričakovali, je bila napoved ukinitve iTunesa. Storitev, ki je v veliki meri pomagala zgraditi Applov imperij, se poslavlja. Apple ima dovolj specializiranih storitev (Apple Music, Apple TV in Apple Podcasts), da iTunesa ne potrebuje več. Z nami je bil od leta 2001 in je predstavljal prvo resno in zakonito alternativo Napsterju in drugim programov za deljenje MP3-jev. Nikoli ni bil mišljen zgolj kot orodje za urejanje glasbene zbirke, temveč je omogočal tudi nakupovanje skladb prek interneta, uvažanje glasbe iz drugih virov ter sinhronizacijo v...

123 komentarjev

Which?: Apple in HTC precenjujeta baterije v svojih telefonih

vir: Pexels

Slo-Tech - Britanska potrošniška organizacija Which? je izpeljala test vzdržljivosti baterij nekaterih najbolj popularnih pametnih telefonov in izkazalo se je, da pri navajanju podatkov pretiravata Apple in HTC. Nasprotno pa na drugi strani Samsung, Nokia in Sony včasih kar močno podcenjujejo baterije, ki jih vgrajujejo v svoje izdelke.

Pri Which? so aprila sami nabavili 50 telefonov petih ponudnikov, pri čemer je vsako znamko zastopalo najmanj šest telefonov. Rezultati so zanimivi: Apple pri svojih izdelkih navaja od 18 do 51 % daljši čas baterije, kot se je potem izkazalo na testu. Najhuje je pri iPhonu XR, kjer uradni podatki govorijo o do 25 urah pogovorov, na preizkusu pa je zdržal le 16 ur in 32 minut. HTC je denimo največ...

27 komentarjev

Novosti iz Appla

Apple - Včeraj je Apple organiziral svoj veliki dogodek, na katerem so predstavili številne novosti. Rdeča nit prireditve je bližajoča transformacija Apple iz podjetja, ki proizvaja izdelke in prodaja storitve, v medijskega velikana. Apple se resno spogleduje z medijsko, finančno in še kakšno industrijo.

Medtem ko ima Netflix svojo storitev, Amazon pa ponuja Prime, bo Apple sedaj začel tržiti Apple TV+. To bo plačljivi portal, kjer bo Apple ponujal lastno produkcijo, denimo televizijske oddaje in filme. Apple TV+ pride jeseni in bo verjetno na voljo kot kanal na siceršnji Apple TV. Na novem kanalu bodo na primer dokumentarna serija o Oprah, serija See o svetu, v katerem so po apokaliptičnem dogodku vsi oslepeli, The Morning Show z Reese Witherspoon, Jennifer Aniston in...

21 komentarjev

Bizaren hrošč v FaceTimu omogočil prisluškovanje

9to5Mc - V Applovi aplikaciji za videoklice FaceTime so odkrili hrošča, ki praktično omogoča prisluškovanje. Na napravah z iOS 12.1 je namreč mogoče vzpostaviti povezavo s klicanim, četudi ta sploh ne odreagira na klic. Zadostuje, da na svojem telefonu (torej na tem, s katerega kličemo), med klicem izberemo Add Person in v skupinski pogovor dodamo sami sebe (svojo telefonsko številko). Na ta način vzpostavimo skupinski klic prek FaceTima, v katerega...

27 komentarjev

Novi Applovi računalniki s T2 ne dovolijo poganjanja Linuxa

Slo-Tech - Novi Applovi računalniki (iMac Pro in letošnji modeli Mac mini, MacBook Air in MacBook Pro) imajo vgrajen varnostni čip T2, ki je namenjen preprečitvi zagona nepodpisane programske opreme. Na ta način želi Apple uporabnike zaščititi pred različnimi virusi in samimi seboj, a to hkrati pomeni tudi, da na tak računalnik ni mogoče namestiti Linuxa ali Windows. Tudi onesposobitev Secure Boota trenutno ne pomaga.

S tovarniškimi nastavitvami omenjeni Applovi računalniki ne dovolijo poganjati Windows. V ta namen je Apple pripravil orodje Boot Camp Assistant, ki lahko namesti dodatne certifikate. za Windows Production CA 2011, ki bi to omogočili....

43 komentarjev

Telefoni imajo čedalje krajšo avtonomijo

Washington Post - Komur se zdi, da pri avtonomiji mobilnih telefonov ni videti napredka, ki sta ga v zadnjih letih naredili kemija in elektronika, ima prav. Testi potrjujejo, da se avtonomija ne podaljšuje več, ker čedalje razkošnejša strojna oprema več kot pojé počasno dviganje kapacitete litij-ionskih baterij.

Dobri stari telefon Nokia 3310 je imel davnega leta 2000 litij-ionsko baterijo s kapaciteto 1000 mAh. Današnji prvak iPhone XS ima baterijo s kapaciteto 2660 mAh. To pomeni, da je v tem času kapaciteta rasla z zmernimi 5,6 odstotka letno. Tudi povprečje je takšno. Nadim Maluf iz podjetja Qnovo, ki...

59 komentarjev

Apple bo popravljal tudi starejše naprave

Slo-Tech - Doslej je Apple servis in rezervne dele za svoje izdelke zagotavljal pet let, potem pa jih je razglasil za zastarele (obsolete) ali starodobne (vintage). Toda v Cupertinu so očitno spoznali, da se jim splača nuditi daljšo podporo, saj so uporabniki često pripravljeni plačati za popravilo starejše naprave. Applove naprave niso poceni, zato je njihovo popravljanje smiselno dlje. Odslej bo Apple popravljal tudi stare MacBooke Pro in iPhone, če bomo to plačali.

Pilotni program se je začel že januarja, sedaj pa so ga z ZDA in Turčije razširili na ves svet. To pomeni, da bo odslej moč dobiti uradno popravilo iPhona 4S, iPhona 5 in MacBooka Air iz leta 2012 (vseh vsaj do konca leta 2020). Do konca leta bodo na seznamu še MacBook Pro iz let 2012...

31 komentarjev

Apple predstavil nove iPad, MacBook Air in Mac Mini

Slo-Tech - Apple je danes v New Yorku organiziral medijski dogodek, kjer so predstavili nekatere novosti iz svojega nabora izdelkov. V Brooklynu je izvršni direktor Tim Cook pokazal novi iPad, kjer gre po njegovih besedah za največjo konceptualno razliko od prve verzije pred osmimi leti. Prenovljen je tudi MacBook Air, ki je "najbolj zelen doslej".

Novi iPad Pro je za 15 odstotkov tanjši od predhodnikov in nima več gumba Home. Zaslon je enako velik kot pri predhodnikih, a je roba (bezel) manj, zato naprava deluje kompaktneje in manjše od predhodnikov. Podpira Face ID in USB-C (namesto Lightninga), tako da lahko z njim polnimo iPhone ali pa ga priključimo na monitorje z ločljivostjo vse do 5K. Priključka za slušalke - kot je postalo že navada - ni več....

516 komentarjev

Nove obtožbe o izkoriščanju dijakov pri proizvodnji Applovih pametnih ur

Slo-Tech - Apple se je ponovno znašel pod točo kritik, da pri proizvodnji njegovih izdelkov v slabih razmerah proti zakonu delajo tudi vajenci. Pred leti so obtožbe letele na dogajanje v tovarnah Foxconna, sedaj pa je problematičen podizvajalec Quanta Computer, ki izdeluje pametno uro Apple Watch.

Nevladna hongkonška skupina za delavske pravice SACOM (Students and Scholars Against Corporate Misbehavior) je v svojem poročilu izpostavila sporne prakse. Gre za nadaljevanje...

58 komentarjev

Apple zahteva od Googla devet milijard dolarjev?

vir: Flickr

vir: Business Insider
Business Insider - Toliko naj bi letos Google plačal (članek je plačljiv, alternativni vir), da bo njegov iskalnik v Applovem brskalniku Safari še naprej nameščen privzeto. Podatek o devetih milijardah je sicer obelodanil analitik Goldman Sachsa Rod Hall, ki je tudi napovedal, da se zna zahtevana vsota že leta 2019 povzpeti na 12 milijard USD.

Vsi ti zneski so neuradni, ampak Google naj bi leta 2014 za ta privilegij plačal milijardo, lani pa tri milijarde. Če Hallov podatek drži, je Apple letos svoj zahtevek kar potrojil, a drugo mesto po tržnem deležu na trgu pametnih telefonov, očitno omogoča tudi take poskoke. Analitik še pravi, da je Apple eden od najboljših generatorjev prometa na Googlovemu iskalniku, zato je precej verjetno, da bodo v Mountain Viewu zahtevano vsoto molče poravnali.

V članku se še sprašujejo ali je dvig cene...

35 komentarjev

Apple predstavil nove iPhone, uro Watch 4 in iOS 4

Slo-Tech - Apple je na današnjem dogodku v kalifornijskem Cupertinu predstavil svoje novosti, med katerimi so razumljivo največ pozornosti poželi novi modeli pametnih telefonov iPhone. Prihajajo iPhone XR, XS in XS Max. Medtem ko sta XS in XS Max podobna, razlikujeta se le v velikosti in ceni, je XR Applov poizkus zakorakati tudi v (višji) srednji razred, pa čeprav ta stane 750 dolarjev. XS in XS Max pa se bosta prodajala po 1000 in 1100 dolarjev. Novi modeli bodo na voljo od 21. septembra (prihodnjega petka).

Da je Apple vešč marketinga, ni nobeno presenečenje. Tim Cook je tik pred začetkom dogodka na Twitterju objavil nenavadno sporočilo "Ne. Kdo ga lahko hitro prinese?" Ker je sporočilo kmalu izbrisal, so se začele širiti...

427 komentarjev

Applovi prenosniki se pregrevajo, problem rešuje programski popravek

Slo-Tech - Ko je Apple minuli teden izdal osvežene verzije svojih prenosnikov MacBook Pro, ki imajo tudi hitrejše procesorje, je ogromno pozornosti požel videoposnetek Davida Leeja, v katerem razkriva ekstremno pregrevanje procesorjev. V novem macbooku pro, ki ima odklenjen Intelov procesor Core i9 8950HK z osnovno frekvenco 2,9 GHz, ta ob intenzivni uporabi hitro pade, ker se vklopi zaščita pred pregrevanjem. Za procesor, ki ima možnost Turbo in je namenjen navijanju, je to zelo nenavadna toplotna občutljivost.

David Lee je pokazal, da letošnji macbook pro kljub hitrejšemu procesorju za pripravo enega videoposnetka porabi 39 minut, medtem ko lanski model to zmore v 35 minutah. Da gre resnično za problem s temperaturo, je pokazal,...

67 komentarjev

Apple ne more osvojiti Indije

Applova trgovina v New Delhiju

Slo-Tech - Indija je z 1,3 milijardami prebivalcev druga najštevilčnejša država in tretji največji trg pametnih telefonov. Zato ni presenetljivo, da si vsi proizvajalci prizadevajo za čim večji delež na tem trgu, ki pa ga pesti nizka kupna moč in visoke carine, ki ceno dvignejo še za 15 do 20 odstotkov. Apple, ki si je od Indije veliko obetal, se že dlje časa spopada s slabimi rezultati v tej državi.

V celem lanskem letu so v Indiji prodali zgolj 3,2 milijona svojih telefonov, v prvi polovici tega leta pa manj kot milijon. Medtem ko Applova prodaja upada, Indijci čedalje raje posegajo po cenejših Xiaomijevih ali Samsungovih izdelkih. Apple poizkuša s prodajo nekoliko starejših modelov, ki so zato cenejši, a rezultati niso...

46 komentarjev

Apple se razhaja tudi z Intelom?

The Register - Pred časom smo pisali o tem, da bo Apple po letu 2020 začel v Mace namesto Intelovih, vgrajevati svoje lastne procesorje. Kot se je pred dnevi razkrilo iz tajnih Intelovih dokumentov, ki so prišli v javnost, bo podjetje izgubilo tudi posel z njihovim superhitrim čipom, imenovanim Sunny Peak. Ta naj bi prihajajočim mobilnim napravam zagotavljal Bluetooth in Wi-Fi povezljivost. Intel je v prvi vrsti računal na vgradnjo v serije iPhonov leta 2020, a, kot rečeno, so jih pri Applu zdaj razočarali z odpovedjo sodelovanja. Ker je šlo za ključno stranko, je to obenem tudi glavni razlog, da čipa ne bodo več razvijali. Bo pa razhodu navkljub v bodočih jabolčnih napravah še vedno vgrajen Intelov 5G vmesnik.

O zadevi se je sicer šušljalo že pred kakim mesecem dni, Bloomberg...

23 komentarjev

LG novi dobavitelj zaslonov za iPhone?

vir: Bloomberg
Bloomberg - Včeraj smo poročali, da sta mobilna konkurenta Apple in Samsung po dolgih letih sodnih sporov, vendarle sklenila poravnavo. A rivalstvo se, kot kaže, nadaljuje z drugimi sredstvi. Kot so iz neimenovanih virov izvedeli pri Bloombergu, bo namesto Samsunga vsaj del OLED zaslonov za naslednjo generacijo iPhonov dobavil prav tako južnokorejski LG Display. Sprva naj bi priskrbeli med dvema in štirimi milijoni zaslonov, kar pa predstavlja bolj pičel delež, glede na število telefonov, ki jih prodajo pod blagovno znamko odgriznjenega jabolka. Pogodba med Samsungom in Applom za dobavo zaslonov za Iphone X je namreč obsegala 100 milijonov kosov. Samsung naj bi tako od vsakega prodanega telefona zaslužil solidnih 110 dolarjev.

...

14 komentarjev

Apple priznal težave s tipkovnicami za MacBook

Slo-Tech - Potem ko so se kupci mesece pritoževali, je Apple vendarle popustil in priznal, da imajo nekateri novi MacBooki in MacBooki Pro težave s tipkovnicami. Gre za zatikanje tipk, ki se je pojavilo na novih tipkovnicah tipa butterfly, ki so jih začeli uvajati leta 2015. Te omogočajo izdelavo tanjših prenosnikov, a so se tipkovnice kmalu začele kvariti. Apple je za izdelke izven garancijske dobe zaračunaval tudi 700 dolarjev za popravilo tipkovnice, kar je sprožalo ogromno negodovanja. Sedaj bodo vsem, ki so za to plačali, denar vrnili, nadaljnja popravila in zamenjave pa bodo brezplačni.

Program vključuje naprave MacBook (12-palčni iz let 2015-2017), MacBook Pro (13-palčni iz let 2016-2017 in 15-palčni iz let 2016-2017). Kdor...

58 komentarjev

WWDC 2018: Apple razkrije iOS 12 in macOS Mojave

Apple - Za nami je Applova vsakoletna konferenca, namenjena razvijalcem, skratka, tematsko pretežno softversko obarvan dogodek, poln napovedi, ki pa bodo uporabnikom zares na voljo šele jeseni.

Med ključne novosti sodi novi iOS, njegova dvanajsta inkarnacija, ki se bo osredotočil predvsem na hitrost delovanja naprav, še posebej tistih starejših. Pač, zaradi pritoževanja uporabnikov, da vsaka nova različica operacijskega sistema ubije zmogljivosti njihovega mlinčka. Aplikacije na iPhonu 6 plus naj bi ste tako odpirale kakih 40 % hitreje. Druga omembnejša novost je zaščita uporabnikov pred pretirano uporabo naprav. Da, Apple si z naborom ukrepov, ki bodo aplikacijam preprečevali nadlegovanje, denimo s pop up opozorili, morda nekoliko pljuva v...

44 komentarjev

Apple že ob izidu iPhona 6 vedel za težave z zvijanjem

Slo-Tech - Po izidu iPhona 6 in iPhone 6 Plus je izbruhnila afera bentgate, saj so kupci začeli ugotavljati, da se že pri normalni uporabi telefon precej hitro nepovratno zvije. Problematično je bilo zlasti prekladanje po zadnjih žepih, sploh če smo sedeli, in po internetu so kmalu zaokrožile fotografije žalostno upognjenih telefonov. Apple je tedaj vztrajal, da so si ljudje krivi sami, saj da nova telefona nista čisto nič občutljivejša od predhodnikov. Sveže razkriti dokumenti pa kažejo, da to ni res. Apple je že pred izidom vedel, da sta telefona nekajkrat občutljivejša na zvijanje, a tega ni priznal. Šele mnogo kasneje so potiho uvedli spremembe, ki so težavo rešile.

Apple je leta 2014 trdil, da sta telefona čisto normalna. Pokazali so več številke testov, ki so temu...

69 komentarjev

Cellebrite trdi, da zna odkleniti vse iPhone

Slo-Tech - Izraelsko podjetje Cellebrite, ki naj bi FBI-ju že pred dvema letoma v razvpitem primeru zaklenjenega iPhona pomagalo prebrati podatke s telefona, je po neuradnih podatkih sposobno odkleniti vse modele iPhona, tudi iPhone X. Cellebrite je znano podjetje za digitalno forenziko, ki svoje storitve prodaja organom pregona, vojski, obveščevalnim službam in podobnim odjemalcem v več državah.

Forbes poroča, da je Cellebrite svojim strankam že sporočil, da so njegovi inženirji našli pot okrog varnostnih sistemov na napravah z iOS 11. Tudi v svoji reklamni publikaciji navaja, da nudi odklepanje in izvlek podatkov iz naprav z iOS 5-11 in Androidom. Ameriška Služba za domovinsko varnost (DHS) je novembra 2017 že zasegla in uspešno odklenila en iPhone X s to...

72 komentarjev

Francija preiskuje Apple zaradi suma načrtovanja zastarelosti

Slo-Tech - Afera z upočasnjevanjem iPhonov, zaradi katere si je Apple v ZDA nakopal več skupinskih tožb, je pljusknila tudi čez Lužo. Čeprav je Apple ponudil zelo znižano menjavo baterije, ki bo v ZDA stala 30 dolarjev, pri nas pa 43 evrov pri pooblaščenih serviserjih, je Francija začela uradno preiskavo.

Francoska potrošniška organizacija za boj proti vnaprej načrtovani zastarelosti naprav HOP je decembra vložila pritožbo zoper Apple, v kateri podjetju očitajo namerno upočasnjevanje starih iPhonov z namenom pospešiti prodaj novih. V Franciji je programirana zastarelost nezakonita, saj zakonodaja prepoveduje manipulacijo z napravami, ki bi jim skrajšala življenjsko dobo in s tem pospešila prodajo...

106 komentarjev

Apple zaradi škandala pocenil zamenjavo baterij v iPhonu

Apple - Po priznanju, da se v starejših iPhonih ob slabši bateriji upočasni procesor, česar Apple ni pravočasno razkril uporabnikom, so se lotili odpravljanja škode. Apple bo pocenil zamenjavo baterij in ponudil več informacij, so sporočili.

Od konca januarja pa do prihodnjega decembra bo Apple ponujal zamenjavo baterije po znižani ceni. Doslej je menjava stala 80 dolarjev, v tem času pa bo moč dobiti novo baterijo že za 30 dolarjev. Menjava baterije je način, kako ponovno pohitrimo telefon, saj z novo baterijo procesor in ostale komponente delujejo s polno močjo. Poleg tega bo Apple prihodnje leto v posodobitvi za iOS dodal dodatne...

99 komentarjev

Apple zadelo več tožb zaradi upočasnjevanja procesorja

Slo-Tech - Apple si s priznanjem, da v svojih mobilnih telefonih upočasni procesor, ko se baterija iztroši, zaradi česar so starejši telefoni počasnejši, ni nakopal le negodovanja in ogorčenja javnosti, temveč tudi celo paleto tožb. V vseh tožniki Applu očitajo, da so sčasoma iPhonu postajali manj zmogljivi in da je Apple to dejstvo uporabnikom prikrival. Čeprav je Applov izgovor čisto legitimen, češ da naj bi tako preprečil izklapljanje telefona zaradi nizke napetosti in podaljšal avtonomijo kljub slabši bateriji, so si v Cupertinu naredili medvedjo uslugo s prikrivanjem tega dejstva. Če bi uporabnike na to opozorili ali pa jim celo dali možnost funkcijo uporabiti po preudarku, teh težav sedaj ne...

73 komentarjev

Apple priznal, da v starih iPhonih upočasni procesor

Slo-Tech - Apple je priznal, da v starih pametnih telefonih iPhone programsko upočasnijo procesor, o čemer se je špekuliralo že leta, debate pa so ponovno oživele ta mesec. Apple je sedaj potrdil, da se to res dogaja. Razlog ni v siljenju uporabnikov v nakup novejšega aparata, temveč je krivec iztrošena baterija.

Kot je ugotovilo že več uporabnikov iPhona, je upočasnitev procesorja sorazmerna z iztrošenostjo baterije. Špekulirali so, da Apple to stori zato, da lahko tudi slabša baterija še vedno zagotavlja en dan avtonomije. Apple je sedaj priznal, da so v iPhone 6, 6S in SE lani s programsko nadgradnjo vpeljali to funkcijo. Novejši iPhone 7...

208 komentarjev

Apple bojda ob iztrošeni bateriji upočasni iPhone

Slo-Tech - V internetu so vnovič oživele burne debate, ali Apple na starejših telefonih, ki imajo že nekoliko izrabljeno baterijo, namerno upočasni procesor. Razlogov za takšno početje ne manjka, saj v podobni obliki to počno skoraj vsi prenosni računalniki - kadar jih izključimo iz omrežne napetosti, upočasnijo takt, da baterija zdrži dlje. Pri iPhonih pa naj bi Apple na ta način poskrbel, da baterija tudi v drugi polovici svojega življenja še vedno zmore telefon držati pokonci cel dan. Ideja v resnici ni slaba, toda ...

Toda zadnja debata se vrti okrog vprašanja, ali Apple to počne in ali je prav, da o tem nič ne reče, saj uradno o tem...

145 komentarjev

Bojda že zlomili Applov FaceID na iPhonu X

Slo-Tech - Dober teden dni po izidu iPhona X so strokovnjaki že uspeli razbiti prepoznavanje obraza FaceID, ki ga novi iPhone uporablja za identifikacijo uporabnika in odklep naprave. Vietnamsko podjetje Bkav, ki je že leta 2009 premagalo podobno zaščito na prenosnikih Toshiba in Lenovo, trdi, da lahko s 150 dolarjev vredno obrazno masko prelisičijo FaceID. Priložili so tudi videoposnetek, ki to podkrepljuje. Vse podrobnosti še niso znane, a če so bodo navedbe neodvisno potrdile, je novi iPhone precej manj varen, kot bi Apple želel.

Za uspeh so potrebovali 3D-tiskalnik, silikon in nekaj fotografij. S 3D-tiskalnikom so natisnili bel odlitek, ki so ga pritrdili na kovinsko ogrodje. Pri tem so seveda upoštevali, da dimenzije natisnjenega odlitka ustrezajo dejanskemu obrazu. Nanj so...

52 komentarjev

Apple predstavil iPhone X, iPhone 8 in iPhone 8 Plus

Wired News - Apple je predstavil nov pametni telefon iPhone, ki se deseti obletnici prvega modela prikladno imenuje iPhone X (in X se tudi izgovori deset). Predstavlja precejšnje odstopanje od uveljavljenega dizajna iPhonov, še vedno pa z njim Apple cilja najviše. Telefon ima zaslon OLED ("Super Retina") z ločljivostjo 2436 x 1125 točk, kar znese z diagonalo 5,8 palca 458 točk na točk na palec. To je največ med vsemi iPhoni, Apple pa dodaja, da je uspel rešiti težave s svetlostjo in barvno kalibracijo, ki so jih imeli prvi zasloni OLED. Zaslon je napet čez celotno prvo stran, medtem ko je zadnja sive ali srebrne barve.

Zanimiva novost je odsotnost fizičnega gumba Home. Telefon zato sedaj zbudimo tako, da se dotaknemo zaslona in podrsamo navzgor. Z...

888 komentarjev

Velikost mobilnih aplikacij se je podeseterila

Slo-Tech - V računalništvu že dlje časa ugotavljamo, da požrešnost programov raste približno tako hitro kakor zmogljivost strojne opreme. Programerji so nadvse učinkoviti pri izrabi dodatnih kapacitet, kar se pozna tudi pri aplikacijah za mobilne telefone. Pregled pokaže, da se je velikost najpopularnejših aplikacij za iOS v zadnjih štirih letih podeseterila.

Maja 2013 je 10 najpriljubljenejših aplikacij za iOS skupaj merilo 164 MB, medtem ko je lani njihova velikost dosegla 1,8 GB. Njihova velikost je začela še posebej skokovito naraščati lani, potem ko so razvijalci začeli intenzivneje izkoriščati Applov dvig omejitve velikosti aplikacije na 4 GB februarja 2015. Sicer se nobena od aplikacij tej meji niti ne približa, a je na grafu poleg izida...

53 komentarjev

Lažne aplikacije na App Storu prinašajo mastne denarje

Slo-Tech - Eden izmed načinov kako zaslužiti veliko denarja z mobilnimi aplikacijami, je napisati izvrstno aplikacijo, ki jo ljudje množično kupujejo. Izkaže pa se, da je mogoče veliko zaslužiti tudi z lažnimi aplikacijami, ki ne počno ničesar, razen da nič hudega slutečim in neveščim uporabnikom praznijo račun. Čeprav Apple bojda skrbno preverja aplikacije, ki jih spusti v svoj App Store, je že na 10. mestu najbolj dobičkonosnih aplikacij v kategoriji Storilnost lažna aplikacija, ki piscu nosi okrog 80.000 dolarjev mesečno.

Pregled, ki ga je opravil Johnny Lin, je pokazal, da to ni osamljen primer. Najuspešnejša je sicer aplikacij s čudnim imenom Mobile protection...

8 komentarjev

Prihajajoč Applov iPhone bržčas ne bo imel gigabitnega LTE

Bloomberg - Applov novi iPhone, ki se bo imenoval 7S in 7S Plus, ter luksuzni iPhone 8, ne bo imel podpore za gigabitni LTE, poroča Bloomberg. Razlog pa ni v celoti tehnološke narave, temveč gre v veliki meri za pravne akrobacije. Gigabitni LTE je sorazmerno nova zadeva, ki jo za zdaj podpirajo le Qualcommovi čipi, Intelovi pa še ne. To pa je problem, ker se Qualcomm in Apple izdatno tožita.

V idealnem svetu bi Apple v takem primeru vzel Qualcommov čip X16 in ga vgradil v vse iPhone, ki bi tako dobili podporo za gigabitni LTE. Tako je storil Samsung, tako da njegov Galaxy S8 gigabitni LTE podpira. V resničnem svetu pa Apple tega noče storiti, ker bi se s tem v celoti zavezal Qualcommu, s katerim imata odprtih precej pravnih bitk. Intel pa svojega čipa ne bo uspel razviti...

40 komentarjev

Apple se poslavlja od 32 bitov

MacRumors.com - Procesorji so že dolga leta 64-bitni, kakršni so postali tudi operacijski sistemi, a na njih še vedno teče lep kup 32-bitne programske opreme. Apple bo na svojih sistemih temu naredil konec. Prihajajoč iOS 11 bo njihov pri sistem, ki ne bo več poganjal 32-bitnih aplikacij, temveč bo striktno zahteval posodobitev na 64 bitov. To sicer ni nič nepričakovanega, saj je iOS že od verzije 10.3 beta (torej od letošnjega januarja) ob zagonu starih 32-bitnih aplikacij prikazoval opozorilo, da v prihodnjih verzijah ne bodo več delovale.

Enako pa se bo zgodilo tudi na namiznem operacijskem sistemu macOS. Apple je že sporočil, da bo prihajajoča verzija macOS High Sierra tudi zadnja, ki bo še podpirala...

108 komentarjev

Apple Watch prehitel vso konkurenco

Slo-Tech - Applov izvršni direktor Tim Cook se je minuli teden pohvalil, da se je prodaja pametne ure Apple Watch v predhodnem letu skorajda podvojila. Med drugim to pomeni, da so teh ur prodali več kot katerekoli druge elektronike, ki jo nosimo na sebi (wearables).

V prvem letošnjem četrtletju so prodali 3,7 milijona ur Apple Watch, medtem ko so jih v enakem obdobju lani 2,2 milijona. Na drugo mesto se je presenetljivo zavihtel kitajski Xiaomi s 3,4 milijona prodanih naprav, a to je tudi razumljivo, ker je njihov paradni konj Mi Band 2 v resnici precej cenejši od Apple Watch (22 dolarjev proti 270 dolarjev ali več). Fitbit je zdrsnil na tretje mesto z 2,9 milijona prodanih enot. Zabeležil je največji padec, saj se je njegov tržni delež z lanskih 25 odstotkov prepolovil...

26 komentarjev

Apple bo grafične čipe razvijal sam, Imagination Technology ima velik problem

Slo-Tech - Britansko podjetje Imagination Technologies je danes presenetilo z izjavo za javnost, v kateri so sporočili, da jim bo Apple v naslednjih 15-24 mesecih odpovedal pogodbo o sodelovanju. Ker je Apple njihov največji partner, sodelovanje s katerim sega še v čas čisto prve generacije iPhonov, je bil odziv vlagateljev na vest silovit. Delnice podjetja Imagination Technologies so danes izgubile več kot dve tretjini vrednosti, kar predstavlja osemletno dno in manj kot desetino vrednosti na vrhuncu leta 2012.

Zgodba o Applu in Imagination Technologies je dolga in zanimiva. Najintimnejše trenutke sta podjetji doživeli lani, ko je bil Apple tik pred oddajo prevzemne ponudbe za podjetje, v katerem že ima skoraj desetodstotni...

7 komentarjev

Apple vendarle dovolil razvijalcem komunikacijo z uporabniki prek App stora

TechCrunch - Najnovejši reinkarnaciji Applovih operacijskih sistemov iOS 10.3 in macOS 10.12.4 končno dopuščata razvijalcem aplikacij, da odgovarjajo na vprašanja in probleme svojih uporabnikov tudi na spletni trgovini App store, poroča TechCrunch. Razvijalci bodo tako lahko prek jabolčne tržnice svojim uporabnikom ponudili tehnično podporo, se zahvalili za komentar, postavljali dodatna podvprašanja uporabnikom … torej vse, kar potrebujejo za komunikacijo s svojimi uporabniki. Oziroma po domače, Apple je za svojo skupnost razvijalcev končno naredil to, kar recimo Google piscem androidne kode omogoča že od leta 2013. Slaba komunikacijska platforma na App storu med razvijalci in njihovimi uporabniki je zbujala nejevoljo že nekaj let. Pritoževali pa so se oboji, tako uporabniki...

25 komentarjev

Apple na Novi Zelandiji desetletje ni plačal nič davka na dobiček

Slo-Tech - Apple tudi na Novi Zelandiji izkorišča metode, ki jih skoraj povsod po svetu uporabljajo multinacionalke, da se izognejo plačilu davkov. Kot poroča New Zeland Herald, Apple v zadnjih desetih letih na Novi Zelandiji ni plačal nič davka na dobiček, čeprav so imeli 4,2 milijarde dolarjev prihodkov in verjetno niso poslovali sebi v izgubo. V tem času so sicer plačali 37 milijonov dolarjev davkov, a so ti romali v Avstralijo. Če bi Apple na Novi Zelandiji prikazoval normalno bruto maržo kot drugod po svetu, bi bil plačal 356 milijonov dolarjev davkov od leta 2007.

Apple se je na očitke odzval z izjavo, da se pri poslovanju na Novi Zelandiji držijo zakonodaje, v podrobnosti pa niso šli. Dodali so še, da izdelke ustvarjajo, načrtujejo in proizvajajo v ZDA, kjer zato...

93 komentarjev

Bo Apple končno sprejel USB-priključek?

The Wall Street Journal - Po nekaj letih zgolj manjših sprememb v dizajnu iPhona se obeta nekoliko večja prenova, ki bo po poročanju The Wall Street Journala prinesla priključek USB-C. Druga večja novost bo ukrivljen zaslon.

Nekoliko zaradi pritiska Evropske komisije, nekoliko pa tudi zaradi lastnih spoznanj so proizvajalci pametnih telefonov zadnjih letih prešli na polnjenje prek micro-USB. Končno smo se znebili šopa različnih polnilcev, ki so bili med različnimi znamkami seveda popolnoma nezdružljivi, čeprav za slednje ni bilo nobenega tehnološkega razloga. Grdi raček je ostal le Apple, ki je od predstavitve priključka Lightning leta 2012 trmasto vztrajal na njem. To je vodilo do precej bizarnih primerov; če denimo danes v trgovini kupite nov iPhone 7 in nov MacBook Pro ju lahko povežete -- šele ko...

55 komentarjev

Deset let iPhonov

Slo-Tech - Pred desetimi leti je bil svet precej drugačen, svet mobilnih telefonov pa je obvladovala Nokia. Pogled na lestvico najbolj prodajanih telefonov je bil boleče dolgočasen: Nokia 2600 Classic, 2760, 5610, 3110 Classic, 6500 Slide, 3500, 6500 Classic in šele potem prvi konkurent Samsung SGH-E250. Tik za prvo deseterico pa najdemo tudi iPhone, ki danes praznuje okroglo obletnico. Pred natanko desetimi leti, 9. januarja 2007, je Applov tedanji direktor Steve Jobs v San Franciscu predstavil prvi iPhone. Prodaja se je začela junija in vse ostalo je zgodovina, bi lahko kar zaključili. Letu 2007 je namreč sledilo leto 2008, ko je bil najbolj prodajan telefon že iPhone 3G.

V času prevlade Nokie se je marsikdo spraševal, zakaj neki Apple predstavlja pametni telefon. Tega...

94 komentarjev

Applov App Store lani piscem navrgel 20 milijard dolarjev

Apple - V minulem letu je Applova spletna trgovina aplikacij App Store dosegla nove rekorde, saj so razvijalci z njo zaslužili 20 milijard dolarjev, so sporočili iz Cupertina. To je kar 40 odstotkov več kot v letu 2015, nad čemer je navdušen tudi Apple. Njegova provizija je namreč poskočila na dobrih osem milijard dolarjev. Sicer je v App Storu že 2,2 milijona aplikacij, torej je povprečni zaslužek na aplikacijo znašal 9000 dolarjev. A kaj ko nam povprečje pove bolj malo, mediane pa Apple ne izda. A ne pozabimo, da je veliko aplikacij brezplačnih, pa tudi med plačljivimi je malo res velikih hitov. Veliko prihodkov odpade tudi na naročniške aplikacije velikih hiš, kot so Netflix, Hulu, Tinder ali HBO Go. Največji hit minulega leta je bil Pokemon Go, Super Mario pa je bila...

1 komentar

Prihaja Visual Studio za Mac

Microsoft - Microsoft je kar nekoliko prekmalu razkril, da Visual Studio prihaja tudi na Mace. Bržkone kanijo to uradno storiti v sredo na konferenci Connect(), a so na svojem blogu MSDN Magazine najavo za krajši čas objavili že danes. Vmes so jo že zbrisali, a internet in Googlov predpomnilnik si zapomnita vse.

Microsoft je spoznal, da priklepanje uporabnikov na Windows ni več v nikogaršnjem interesu, ker se oblačne rešitve krepijo, in da bi se s trmastim vztrajanjem na izključno Windows ustrelil v nogo. Azure je resda popularen, a AWS je še vsaj toliko. Visual Studio za Mac, ki je v resnici Xamarin Studio, je odgovor na te izzive. Ne pozabimo, da je Microsoft letos v Windows 10 pripeljal tudi bash. Novi Visual Studio ni isti kos...

8 komentarjev

Izšel Applov iOS 10

Slo-Tech - Apple je po pričakovanjih danes izdal novo verzijo svojega mobilnega operacijskega sistema iOS 10, ki je brezplačno na voljo za vse lastnike iPhonov 5, iPod touch 6. generacije, iPad mini 2, iPad 4. generacije ter vseh novejših. Z malo predrznosti smemo zapisati, da z iOS 10 lastniki starejših iPhonov dobijo nov telefon, le da jim bo priključek za slušalke ostal. Novosti namreč ni malo.

O iOS 10 smo se na dolgo in široko razpisali že junija, ko ga je Apple na WWDC uradno napovedal. Gre za eno največjih nadgradenj iOS doslej, zato si še enkrat poglejmo, kaj je tako revolucionarnega. Kot je danes običaj, je revolucionarno predvsem pakiranje, saj iOS prinaša same že videne stvari, ki pa jih doslej v tej kombinaciji in na mobilnih napravah nismo imeli. Digitalna...

99 komentarjev

Apple je spet ravno dovolj izboljšal iPhone

Slo-Tech - Predstavljen je iPhone 7, kot pričakovano brez izhoda za slušalke in z nekateri drugimi novostmi, na pogled pa zelo podoben prejšnjim dvem. Apple tokrat po dveh letih ni zamenjal dizajna, samo malo ga je dodelan in vsaj ena barva je popolnoma nova. Plastični trakovi, ki prepuščajo antenski signal so pomaknjeni proti robu ohišja, prehodi med steklom na sprednji strani in aluminijem pa so bolj...

418 komentarjev

Apple bo preverjal in tudi brisal stare aplikacije

vir: Apple
Apple - Apple je uvedel največjo spremembo pogojev uporabe App Stora doslej, ki po novem vključuje preverjanje delovanja in posodobljenosti starih aplikacij. Doslej je namreč veljalo, da je v App Store sorazmerno težko priti (čeprav so tudi skozi Applov rigorozen postopek preverjanja kdaj že uspeli vtihotapiti zlonamerno kodo), ko pa je aplikacij enkrat sprejeta, tam tudi ostane. Odslej to ne bo več tako samoumevno.

Applov iOS se posodablja in ustrezno se morajo modernizirati tudi aplikacije, saj nekatere prazgodovinske ne delujejo več pravilno. Apple bo zato sredi...

3 komentarji

Apple preiskuje nove smrti v Foxconnu

Slo-Tech - Foxconn je na naslovnice prišel leta 2010, ko je serija samomorov tamkajšnjih zaposlenih odstrla bedne razmere, v katerih delavci sestavljajo najdražje elektronske igračke, kot je iPhone. To je sprožilo oster odziv tako nevladnih organizacij (FLA) kot tudi ene največjih strank - Appla. Razmere in delovni pogoji so se nekolikanj izboljšali, a delo v Foxconnu ni več tako zaželeno, kot je bilo v času največjega buma iPhona, razmere pa so še vedno daleč od zahodnih standardov. Najnovejši smrti dveh delavcev, ki sta umrla v četrtek in v petek, to dokazujeta.

V četrtek po koncu nočne izmene je eden izmed zaposlenih odšel na streho in skočil. Dan pozneje je ena zaposlena umrla pri prečkanju železniške proge, ker se zaradi hudega deževja in poplavljenih podhodov...

77 komentarjev

App Store razvijalcem prinesel že 50 milijard dolarjev

Slo-Tech - Redko katera storitev povzroči tako tektonske spremembe v načinu distribucije in prodaje, kot je to uspelo Applovi spletni trgovini App Store. Enotna platforma, prek katere se piscem aplikacij nenadoma odpre več milijonskih trgov, piscem prinese 70 odstotkov zbranega denarja, 30 odstotkov pa obdrži Apple. In tega denarja se je od leta 2008 nabralo za več kot 50 milijard dolarjev.

Applov izvršni direktor Tim Cook je sporočil, da je bil julij rekorden v tem pogledu, saj ljudje še nikoli niso nakupili toliko aplikacij kot ta mesec. Razvijalci so od leta 2008 prek App Stora zaslužili že dobrih 50 milijard dolarjev, Apple pa torej malo več kot 20 milijard dolarjev. Te številke so osupljive, ker je rast še vedno eksponenta. Lani januarja je bila kumulativni...

17 komentarjev

Bo iPhone res brez 3,5-mm stereo priključka in kaj to pomeni

Slo-Tech - Nova verzija iPhona, ki ima iziti letos jeseni, ne bo prinesla bistvenih sprememb ne v dizajnu ne v notranjosti, zato je javnost osredotočena na edino opaznejšo novost. Nova modela, ki bosta merila 4,7 palca in 5,5 palca, ne bosta imela standardnega 3,5-mm stereo priključka za zvok, kamor največkrat priključimo slušalke. Vsa povezljivost bo omejena na priključek Lightning, prek katerega bomo napravo polnili in priključevali na slušalke. Omenjajo se še druge...

161 komentarjev

Applove novosti na WWDC: macOS Sierra, iOS 10, watchOS 3

vir: Apple
Apple - Apple je na letošnji Worldwide Developer Conference (WWDC), kot je že v navadi, predstavil precej novosti, ki nam jih bodo počasi dostavljali do konca leta. Videli smo, kaj bodo prinesli macOS (vanj se bo prelevil trenutni Mac OS X), iOS, watchOS in tvOS v novih verzijah.

Najprej k največji spremembi. Po dolgih letih se znamka Mac OS X, ki vsako leto dobi višjo decimalko, umika. Nov operacijski sistem se bo imenoval macOS Sierra, bo pa to isto kot Mac OS X 10.12 po starem sistemu poimenovanja. Kot smo pričakovali že mesece, bo v njem Siri našla pot na namizne računalnike, kjer bo znala iskati, ustvarjati opravila, pripravljati seznami predvajanja itd. Zadeva bo zelo podobna Cortani v Windows 10, čeprav ne Microsoft ne Apple tega ne...

29 komentarjev

Applovi 12-palčni Retina MacBooki dobili Skylake

Slo-Tech - Leto dni po izidu je 12-palčni Apple Retina MacBook dobil prvo nadgradnjo strojne opreme, ki prinaša Intelove procesorje generacije Skylake (doslej le v 27-palčnem iMacu 5K) in zmogljivejši grafični čip. Cena je ostala enaka, povečala pa se je avtonomija, saj naj bi v povprečju enakovredni modeli zdržali uro dlje. Pa še novo barvno preobleko so dobili.

Procesorji Intel Core M so na voljo v različicah s frekvencami 1,1 GHz (Turbo 2,2 GHz), 1,2 GHz (Turbo 2,7 GHz) in 1,3 GHz (3,1 GHz), vsi pa so brez ventilatorja na hladilniku, zato bo prenosnik tih ne glede na obremenitev. Vsi imajo grafični čip Intel HD 515, ki je po Applovih besedah 25 odstotkov hitrejši od dosedanjega HD 5300. Na prvi pogled najopaznejša novost pa je nov zlatorožnati dizajn, ki se pridružuje...

17 komentarjev

FBI-ju bo iPhone odklenilo izraelsko podjetje Cellebrite

Slo-Tech - FBI je ta teden v bitki z Applom za odklep iPhona poskrbel za dramatičen preobrat z izjavo, da Applovega sodelovanja pri pisanju operacijskega sistema za odstranitev zaščite pred razbijanjem s surovo silo naposled sploh ne bodo potrebovali. V ponedeljek, ko so sodišče zaprosili za odlog in prestavitev zaslišanja obeh strank, so bili še skrivnosti, kdo in kako jim bo pomagal. Sedaj se tančica skrivnost počasi dviga; pomagalo naj bi jim izraelsko podjetje Cellebrite, piše izraelski časnik Yedioth Ahronoth.

Cellebrite je v lasti japonskega podjetja Sun Corp in se ukvarja z digitalno forenziko, katere storitve prodaja organom pregona, vojski in obveščevalnim agencijam, ter razvojem tehnologije za mobilne naprave. FBI je...

33 komentarjev

Applove novosti: iPhone SE, manjši iPad Pro, iOS 9.3, cenejša ura, CareKit

Slo-Tech - Dočakali smo težko pričakovan Applov dogodek, na katerem je gigant iz Cupertina predstavil nov iPhone, nov iPad, novo verzijo operacijskega sistema iOS, pocenitev pametne ure, platformo CareKit za aplikacije s področja zdravega življenjskega sloga in nekaj zagotovil, da Apple ne bo legel v posteljo s FBI. Pojdimo po vrsti.

Nova verzija operacijskega sistema za mobilne naprave iOS 9.3, ki je namenjena iPhonom, iPadom in iPodom, prinaša sedem večjih novosti, zaradi katerih boste laže spali in učinkoviteje delali. Na namiznih računalnikih številni uporabljajo f.lux, na Androidih pa Twilight, v iOS pa bo isto funkcijo opravljal vgrajeni Night Shift. Po sončnem zahodu bodo barve zaslona toplejše (torej bolj rdečkaste), kar...

90 komentarjev

Uradno: ugašanje aplikacij v iOS ne vpliva na avtonomijo

9to5Mc - Ker se baterija mobilnih naprav vedno prehitro izprazni, se je z ustnim izročilom razširilo na desetine trikov za podaljšanje avtonomije, izmed katerih nekateri delujejo, drugi pa ne. Ugašanje čipa za Wi-Fi ali podatkovnega prenosa nasploh ima opazen vpliv, medtem ko je vpliv ročnega ugašanja aplikacij bolj kontroverzen. Sedaj imamo končno uradno potrditev, da slednje nima nobenega vpliva.

Eden izmed uporabnikov se je obrnil kar na Applovega izvršnega direktorja Tima Cooka in ga vprašal, ali je smiselno aplikacije ročno zapirati. To mnenje namreč kroži vse od iOS 4, ki je prinesel podporo večopravilnosti. Cook ni odpisal, je pa odgovoril kar vodja razvoja iOS Craig Federighi in jasno zapisal, da je ročno zapiranje aplikacij brezpomensko. Pravzaprav je odpisal...

13 komentarjev

Siri prihaja na Mac OS X

Slo-Tech - Le vprašanje časa je bilo, kdaj bo Applova osebna pomočnica Siri z iOS prispela tudi na Mac OS X, še zlasti po integraciji Microsoftove Cortane v namizno verzijo Windows 10 (in celo v iOS in Android). Že lani je Siri prispela na pametne ure Apple Watch in na Apple TV. Očitno tudi na osebnih računalnikih ne bo več treba čakati prav dolgo, dotlej pa se bo treba zadovoljiti z Dictation.

Apple naj bi Siri vgradil že v naslednjo verzijo svojega namiznega operacijskega sistema, torej v OS X 10.12 (kodno ime Fuji), ki ima iziti jeseni, potem ko so jo več let testirali. Na Mac OS X bomo Siri našli v Menu Bar, kjer bo imela svojo ikono, podobno kot jo ima recimo Spotlight. Klik nanjo bo aktiviral glasovno komunikacijo s Siri, moč pa jo bo poklicati tudi z bližnjico na tipkovnici ali vzklikom Hey Siri. Siri bo znala iskati po spletu, zaganjati aplikacije,...

56 komentarjev

Hrošč v iOS ne mara leta 1970

Slo-Tech - Applove 64-bitne naprave z iOS 8 in iOS 9, torej iPhoni 5S, iPadi Air, iPadi mini 2, šesta generacija iPod Touch in novejše (s procesorji A7, A8, A8X, A9, in A9X), pesti zanimiv hrošč. Če datum na napravi postavimo na 1. januar 1970 in napravo ponovno zaženemo, ta med zagonom obvisi in se ne postavi več. Nenavadnega hrošča so odkrili uporabniki reddita in ga večkrat reproducirali.

Napako je mogoče odpraviti s popolno izpraznitvijo (ali odklopom, če vam uspe) baterije, ki ponastavi datum in uro. Zanimivo je, da niti ponastavitev naprave na tovarniške nastavitve prek Itunes ne odpravi težave, ker se ura pri tem posegu ne spremeni. Nemogoče je napravo pomotoma nastaviti na 1. januar 1970, ker prestavitev datuma za tako daleč ni trivialna,...

30 komentarjev

Prihaja iPhone 5SE

9to5Mc - Po neuradnih, a običajno zanesljivih virih 9to5Mac, Apple pripravlja novo 4-palčno verzijo iPhona 5SE. Sprva se je govorilo, da gre za pomanjšanje verzijo iPhona 6, a bo Apple v resnici izdal nadgrajeni iPhone 5. Kodno ime je za zdaj N69, iPhone 5SE pa je najverjetnejše tržno ime.

V primerjavi s staro petico bo novi model Apple vseboval enaki kameri kot iPhone 6 (torej z osmimi in 1,2 milijona točkami) s podporo za večje panorame in samoizostritvijo med zajemom videoposnetkov, senzor za zračni tlak (barometer), čip NFC za Apple Pay, Bluetooth 4.2, VoLTE in 802.11ac ter procesorska čipa A8 in M8 (ali pa A9 in M9, to še ni čisto jasno). Po drugi strani pa bo zaslon ostal enak kot v petici (štiri palce in 1136 x 640 točk), torej ne bo zaznaval različnih jakosti dotika.

Kar se tiče...

60 komentarjev

Firefox prispel na iOS

Slo-Tech - Po lanski napovedi, da Firefox prihaja tudi na iOS, je Mozilla končno izdala stabilno verzijo Firefoxa za Applove mobilne naprave z operacijskim sistemom iOS. Doslej je bila na voljo le beta, pa še ta je bila omejena na Novo Zelandijo. Jabolko spora med Applom in Mozillo, zaradi katerega Firefoxa tako dolgo ni bilo na iOS, so seveda pravice v iOS. Mozilla je želela lastni pogon, Apple pa tega ni dovolil (in zato tudi Chrome in Opera uporabljata Applov pogon).

Na koncu je popustila Mozilla, kar smo potihoma tudi pričakovali, in tako je Firefox za iOS prva verzija Firefoxa, ki ne uporablja lastnega pogona Gecko temveč WebKit. Zakaj bi torej kdorkoli uporabljal Firefox, ki deluje zelo podobno kot ostali brskalniki na iOS?...

5 komentarjev

Applova pametna ura daleč najbolj priljubljena

Forbes - Tudi s pametnim urami se ponavlja zgodba s pametnimi telefoni, a v še bolj ekstremni obliki. Na trgu je že precej pametnih ur, a nobena se po priljubljenosti ne more niti približati Applovi. V svojih poslovnih izkazih sicer Apple skriva podatke o prodaji in zaslužku s svojo Applo Watch, a neuradni podatki kažejo, da se mu ni treba ničesar sramovati. Od uradnega izida 24. aprila do sedaj so v prodajo poslali že sedem milijonov pametni ur Apple Watch. To je več kot vseh ostalih pametnih ur v zadnjih petih četrtletjih! Močno prodajo pričakujejo tudi v zadnjem četrtletju, ko prodaja zaradi tradicionalne predbožične nakupovalne sezone poraste.

Ostali proizvajalci pametnih ur capljajo zadaj. Pebble je na drugem mestu s prodanimi 200.000 pametnimi urami. Pri tem je...

118 komentarjev

Milijonski vdor v iOS 9

Wired News - Podjetje Zerodium, ki ga vodi znani Chaouki Bekrar, je sporočilo, da so izplačali milijon dolarjev neimenovani skupini, ki je našla zero-day ranljivosti v najnovejšem Applovem operacijskem sistemu iOS 9.1. Te omogočajo prevzem nadzora ob obisku neke spletne strani, ne da bi uporabnik to vedel.

Bekrar je znan predvsem kot vodja francoskega podjetja VUPEN, ki se ukvarja z zbiranjem, odkrivanjem in predvsem preprodajo podatkov o neznanih ranljivostih v programski opremi. Njihove stranke so obveščevalne agencije, velike korporacije ter vojaški opremljevalci. VUPEN je v preteklosti povzročil že precej ogorčenja, ker javno priznavajo, da nimajo nobenega namena obveščati proizvajalcev o ranljivostih ali jih celo javno...

48 komentarjev

Apple izdal iOS 9.1, glavna novost več smeškotov

Slo-Tech - Apple je dokončal prvo večjo nadgradnjo devete verzije svojega mobilnega operacijskega sistema iOS, ki je od danes na voljo za naprave iPhone 4S, iPod Touch (5. generacija), iPad 2, iPad Mini in vse njihove novejše verzije (torej vse, kjer teče iOS 8 in posledično tudi iOS 9.0). Vsi so se obregnili ob sličice za prikaz razpoloženja v pogovorih (emoji), še zlasti ob zloglasni sredinec, a to seveda niso edine novosti, so pa najbolj očitne. Drži, iOS 9.1 ima 150 lastnih smeškov ter podporo za vse, ki so vgrajeni v Unicode 7.0 in Unicode 8.0, ne pa tudi Unicode 9.0, ki še ni nared. Njihov izbor pa sega od nevpadljivih (lubenica), politično korektnih (ljudje so sedaj v več barvnih odtenkih od svetle do črne polti), pa vse do provokativnih (iztegnjen sredinec, a politično...

65 komentarjev

Več deset domiselno okuženih aplikacij v Apple App Storu

Slo-Tech - Apple intenzivno čisti svoj App Store, v katerega se je zavleklo več deset zlonamernih aplikacij, ki so zbirale in v splet pošiljale podatke o uporabniku in napravi. Čeprav to ni prvi primer zlonamerne aplikacije v App Storu, ki sicer zaradi temeljitega preverjanja aplikacij in strogih vstopnih pogojev velja za zelo varno spletno trgovino, gre za najbolj množičnega. Potencialno je prizadetih več milijonov uporabnikov.

Aplikacije so okužene z XCodeGhost, ki so med tako imenovane zlonamerne prevajalnike. Zlikovci so namreč ugotovili, da je...

22 komentarjev

3D Touch poredil novi iPhone

Slo-Tech - Najnovejša Applova iPhona 6S in 6S Plus sta težja od vseh svojih predhodnikov. Razlika je resda majhna in v vsakdanjem življenju zanemarljiva, a ker Apple posebno pozornost namenja vsakemu kvadratnemu milimetru in gramu, je zanimivo pogledati, od kod dodatna masa. Oba, iPhona 6S in 6S Plus, sta namreč od lanskih iPhona 6 in 6 Plus težja za 11 odstotkov.

Prva teorija je bila, da je za povečanje masa kriva uporabe nove aluminijeve zlitine, iz katere je narejeno ohišje, ki preprečuje zvijanje, ki je lani povzročilo nekaj težav. V resnici to ni razlog, saj so zamenjali le glavne primesi v zlitini (cink namesto magnezija in silicija), kar skupaj z nekoliko drugačnim dizajnom maso iPhona 6S Plus poveča le za dva grama, manjši model pa je celo za gram lažji.

Glavni krivec je nov...

10 komentarjev

Applove novosti: iPad Pro, iPhone 6S, nove ure, WatchOS 2, iOS 9

Slo-Tech - Na današnji tiskovni konferenci v San Franciscu je Apple zbranim novinarjem predstavil kopico novosti, s katerimi so osvežili svoje prodajne linije. Družina iPad je dobila največjega člana, in sicer se pridružuje iPad Pro, ki s seboj prinaša še pisalo in pametno tipkovnico.

Novi iPad Pro je od prejšnjih modelov iPadov bistveno večji, saj ima 12,9-palčni zaslon in je širok toliko, kot je iPad Air 2 visok. V debelino meri 6,9 milimetra, tehta pa 712 gramov. Cenejša verzija bo imela 32 GB prostora in bo stala 800 dolarjev, dražja s 128 GB prostora pa 950 dolarjev. Verzija s podporo za mobilna omrežja LTE bo le tista z 128 GB in bo stala 1080 dolarjev. In kaj bomo še dobili za ta denar? Zaslon bo imel ločljivost 2732 x 2048 (torej 5,6 milijona točk), kjer bo nova možnost iOS 9 deljeni zaslon prišla zelo prav. Poganjal ga bo...

106 komentarjev

Apple patentiral gorivne celice za Mace

Slo-Tech - O gorivnih celicah, ki z nadzorovanim spajanjem vodika in kisika v vodo proizvajajo električno energije, običajno govorimo kot o možnosti za pogon avtomobilov, a z njimi lahko poganjamo katerokoli napravo, ki potrebuje električno energijo. Tudi pametne telefone in prenosne računalnike, kar je pravkar patentiral Apple.

O gorivnih celicah v domači elektroniki se je resneje začelo govoriti lani, ko je podjetje Intelligent Energy začelo sodelovati z Applom na tem področju. In res so letos presenetili z modifikacijo iPhona 6, ki ima konvencionalno baterijo in gorivno celico, kar mu omogoča teden dni delovanja. Telefon je od zunaj povsem enak serijskim modelom, le majhne reže ima na...

31 komentarjev

Siri bi nadomestila tajnico

Slo-Tech - Ker Applova digitalna pomočnica Siri že dobro razume govorjeno besedo in se je z njo mogoče pogovarjati, je logično nadaljevanje njena uporaba kot telefonska tajnica. V Evropi so avtomatične tajnice sicer manj priljubljene, v ZDA pa zlasti pri starejši generaciji še vedno precej. Glavni problem so nasprotujoče želje kličočega in klicanega. Medtem ko je sporočilo lažje in hitreje narekovati, ga je prebrati enostavneje in hitreje kakor poslušati. In tu želi Apple vskočiti s Siri.

Business Insider piše
, da Apple preizkuša možnost, da bi se Siri oglasila, ko se uporabnik ne bi mogel, potem pa bi...

26 komentarjev

Apple patentiral ciljane reklame glede na stanje na bančnem računu

Mashable - Oglaševanje izdelkov je malo učinkovito, če potencialnemu kupcu prikazujemo izdelke, ki si jih ne more privoščiti. V tem smislu je zanimiv najnovejši Applov patent, ki se zelo splošno imenuje Metoda in sistem za dostavo oglasov na mobilne terminale. V resnici gre za prikazovanje oglasov glede na stanje na uporabnikovem bančnem računu.

Zamisel je preprosta, čeprav zelo orwellovska. Sistem bi spremljal limite in porabo na uporabnikovih plačilnih karticah ter stanje na bančnem računu, zato da bi mu prikazoval le oglase za izdelke, ki ne presegajo njegovi zmožnosti. Čeprav se to sliši zelo strašljivo, je treba poudariti dvoje. Prvič, storitev bi...

46 komentarjev

Prodaja Applove pametne ure upadla, a še vedno melje konkurenco

Slate - Ob izidu so kupcu Applovo pametno uro dobesedno razgrabili, saj so jih v enem samem dnevu prodali milijon. Po norem prvem dnevu je bilo povprečje za tisti dan 200.000 ur na dan, kar je še vedno lepa številka. Danes je zanimanje precej splahnelo, kažejo neuradne statistike.

Analitiki pri MarketWatchu ocenjujejo, da Apple dnevno proda manj kot 20.000 ur dnevno, neredko pa številka pade pod 10.000. Večina prodanih ur je iz najnižjega cenovnega razreda Sport, ki stanejo 350 dolarjev, medtem ko jih je iz srednjega razreda, ki se začne pri 550 dolarjih, bistveno manj. Ni presenetljivo, da so prodali vsega dva tisoč luksuznih modelov, ki stanejo 10.000 dolarjev.

Če pa postavimo te številko v...

60 komentarjev

Applove novosti: iOS 9, OS X El Capitan, Apple Music, watchOS 2, Apple Pay

Slo-Tech - Apple je na včerajšnji novinarski konferenci izpostavil množico prihajajočih izdelkov, storitev in drugih novosti. Obetamo si lahko novo verzijo OS X, iOS 9 in watchOS 2 izboljšana Apple Pay in CarPlay, Apple Music ter še nekaj manjših osvežitev.

OS X. Nove verzija operacijskega sistema za Applove namizne in prenosne računalnike se bo imenovala OS X El Capitan. Spremembe bodo tako pri uporabniški izkušnji kakor poskočnosti. Prenovljen brskalnik Safari bo na primer podpiral pripenjanje spletnih strani v vrstico z zavihki tako, da jih enostavno z miško potegnemo skrajno v levo. Strani bodo tam tudi ostale in bodo spet na voljo ob vsakem ponovnem zagonu. Prav tako bo laže ugotoviti, od kod prihaja kakšen zvok oziroma...

90 komentarjev

Hrošč v iPhonu omogoča oddaljeno zrušitev iMessages

9to5Mc - V Applovih iPhonih so odkrili (fenomen je pozornost sprva pritegnil na Redditu) motečega hrošča, ki omogoča pošiljatelju kratkega sporočila (sms), da prejemniku začasno onesposobi aplikacijo za prebiranje sporočil ali v nekaterih primerih celo ponovno zažene telefon. Apple je potrdil obstoj hrošča in napovedal popravek; v vmesnem času lahko hrošča obidemo sami.

Če iPhone prejme sporočilo, kakršno je na spodnji sliki, hrošč pokaže zobe. Težava se skriva v obvestilih (banner notifications), ki nepravilno obravnavajo tekst v formatu Unicode. Ko telefon v obvestilu poskusi izpisati vsebino prejetega sporočila, se aplikacija ali cel operacijski sistem zruši, kar se ponovi ob vsakem poizkusu ponovnega dostopa v aplikacijo iMessages. Izkaže se, da isti hrošč prizadene tudi WhatsApp in Twitter, pa verjetno še kakšno aplikacijo, kar dokazuje, da je problem v...

15 komentarjev

Apple prodal milijon ur v enem dnevu

MacRumors.com - Ko je Apple predstavil ne ravno poceni pametno uro, so številni zmajevali z glavo, kdo neki bi želel imeti elektronsko uro, ki potrebuje dnevno polnjene energije in se ne more kosati z eleganco vrhunskih mehanskih ročnih ur. Kot kaže, je interesentov veliko, saj je Apple prodal že milijonov svojih pametnih ur, pa je sploh še ni mogoče prijeti v roke.

Predprodaja v ZDA se je pričela v petek in v 24 urah so zabeležili 957.000 prednaročil. Približno dve tretjini kupcev sta se odločili za cenejšo inačico Appple Watch Sport, in sicer s sivim ohišjem (space grey). V povprečju je vsak kupec naročil 1,3 ure in za eno plačal 503 dolarje (povprečje za Watch Sport je 382 dolarjev, za Watch pa 707 dolarjev).

Milijon prodanih ur je sicer zavidanja vreden dosežek, ob...

219 komentarjev

Bi raje v živo ali prek interneta?

Business Insider - Ko Apple izda nov telefon, se pred prodajalnami običajno vijejo dolge vrste ljudi, ki ga želijo kupiti. Najbolj zagnani pridejo že nad predvečer ali sredi noči in taborijo pred vhodom. Često novega izdelka prvi dan zmanjka in tisti, ki bi prišli ponj nekoliko kasneje, so tam zaman. Dolgo smo menili, da gre za tržni trik, s katerim Apple dviguje zanimanje, a dejstvo je, da povpraševanje dejansko presega ponudbo. To se dogaja kljub temu, da Apple svoje dobavitelje izjemno privija. Glavno presenečenje pa je, da Apple v resnici ne mara gneče pred trgovinami.

Business Insider je pridobil okrožnico, ki jo je direktorica za prodajo v Applu Angela Ahrendts poslala zaposlenim. V njej je...

37 komentarjev

Težave s prevarami pri Apple Pay

Slo-Tech - Ko je Apple lani jeseni najavil storitev za opravljanje mobilnih plačil Apple Pay, so banke in prodajalci kar tekmovali, kdo bo hitreje zadostil vsem pogojem in se uspel vpisati v elitno druščino tistih, ki omogočajo uporabo Apple Paya. Pol let pozneje kaže, da ni vse zlato, kar se sveti, in da Apple ima tudi temno plat. Številne banke neuradno potožijo, da je stopnja goljufij na Apple Pay bistveno previsoka, varnostni standardi pa slabi, poroča The New York Times. Pomisleke naj bi banke imele že ob vpeljavi, a si vélikemu Applu nihče ni upal povedati, da v svetu finančnih transakcij vse vendarle ni tako preprosto, kot bi si v Cupertinu želeli.

Če ste se kdaj vprašali, zakaj vztrajamo pri nič kaj varnem sistemu plačevanja s kreditnimi kartici prek interneta, je...

39 komentarjev

Apple novosti: 12-palčni MacBook, Apple Watch in kopica drugih izboljšav

Slo-Tech - Natanko pol leta po Applovem zadnjem dogodku je podjetje iz Cupertina pripravilo nov medijski spektakel. V San Franciscu so ob 18.00 uri po srednjeevropskem času v nabiti dvorani pokazali številne novosti, med katerimi je bila glavnina pozornosti usmerjena k pametni uri in novim, še tanjšim prenosnikom. Dogodek je na licu mesta spremljalo okrog 3000 novinarjev.

Izvršni direktor ni kaj dosti okolišil in je takoj skočil k številkam. V kratkem videoposnetku je Apple pokazal novo trgovino na Kitajskem, kjer se je število njihovih prodajaln povzpelo na 21, želijo pa to število do konca prihodnjega leta podvojiti. Skupno ima Apple že 453 prodajaln v 16 državah, med katerimi Slovenije ni. Mimogrede, lani je Applove uradne prodajalne obiskalo 120 milijonov strank.

...

390 komentarjev

Apple razvija električni avtomobil?

The Wall Street Journal - Špekulacije o Applovem skorajšnjem vstopu na avtomobilski trg, ki so se razširile minuli teden ob pogledu na nenavadno Applovo vozilo s številnimi kamerami, so še podžgale govorice, da Appla že nekaj mesecev zelo resno z ekipo tisoč inženirjev razvija električni avtomobilov.

Apple dejansko ima dovolj denarja in znanja, da se razvoja električnega avtomobila loti. Projekt z imenom Titan naj bi vodil Steve Zadesky, ki je bil nekdaj zaposlen pri Fordu, sedaj pa je že nekaj let Applovec in je vodil tudi razvoj iPhona. Financial Times ugotavlja , da Apple novači strokovnjake z avtomobilističnega področja, recimo nekdanjega vodja razvoja v Mercedes-Benzu Johanna Jungwirtha in oblikovalca v Fordu Marca Newsona. Reuters pravi, da želi Appli razviti samovozeči električni avtomobil,...

89 komentarjev

Samsung ostaja glavni dobavitelj procesorjev za Apple

Reuters - Po pričakovanjih bosta Samsung in Apple vztrajala v grenko-sladkem zavezništvu, ki navkljub občasno drugačnim predstavam v javnosti obema podjetjema izdatno koristi. Samsung bo ostal glavni proizvajalec čipov za prihajajoč Applov pametni telefon iPhone, kar smo napovedovali že decembra.

Samsung naj bi bil odgovoren za proizvodnjo približno treh četrtin vseh dobavljenih čipov, piše Reuters, sklicujoč se na južnokorejske časnike. Samsung bo čipe za Apple proizvajal v tovarni v Austinu v Texasu, ki je ena izmed dveh, ki so ju opremili za proizvodnjo v 14 nm-FinFET tehnologiji. Apple bo tako dobil čipe, na katerih se bo svetil dragocen napis Izdelano v ZDA.

Podatkov o teži pogodbe ni, a zagotovo ne gre za malo denarja. V letu 2013 naj bi Apple za...

47 komentarjev

Uporabniki iOS za aplikacije lani zapravili 15 milijard dolarjev

Slo-Tech - Applova spletna trgovina App Store je spremenila način prodaje in distribucije aplikacij (pa tudi drugih digitalnih dobrin, denimo e-knjig, zaradi česar so se zapletli v vojno z Amazonom in dolgotrajne sodne postopke), saj še nikoli ni bilo tako enostavno doseči večmilijonskih trgov. Apple ima od tega kar precej, saj od vsake transakcije vzamejo 30 odstotkov provizije, medtem ko dobi avtor preostanek. Lani se je prek App Stora pretočilo 15 milijard dolarjev, so sporočili iz Cupertina.

To pomeni, da so razvijalci lani pobrali približno 10 milijard dolarjev, v vsem obstoju App Stora od leta 2008 pa 25 milijard dolarjev. Številke rastejo, saj se je lani prodaja prek App Stora povečala za 50 odstotkov, najbolj uspešen dan pa je bil prav 1. januar 2015. V prvem...

128 komentarjev

Apple nehal prodajati iPhone v Rusiji

Bloomberg - Apple je v Rusiji prek spletne trgovine prenehal prodajati iPhone 6 in iPhone 6 Plus, ker je rubelj v zadnjih dneh izgubil precej vrednosti proti dolarju oziroma evru in ker se situacija še ni umirila.

Dolar je v času pisanja tega prispevka vreden okrog 60 rubljev, medtem ko je bil v začetku leta okrog 30 rubljev. Padanje rublja se je pospešilo v zadnjem četrtletju, decembra pa je vrednost izgubljal še posebej hitro. Zaradi tega je bil iPhone 6 v Rusiji nekaj časa daleč najcenejši v Evropi. Izvozniki v Rusijo imajo seveda obilico težav, ker padajoč rubelj draži izvoz v Rusijo.

Osnovni iPhone 6 s 16 GB kapacitete je sprva stal 32.000 rubljev, kar bi po današnjih tečajih pomenilo okrog 530 dolarjev oziroma 430 evrov. Zaradi tega je Apple konec...

27 komentarjev

Samsung za Apple že začel proizvajati A9

Slo-Tech - Medtem ko sta iPhone 6 in iPhone 6 Plus s procesorskim čipom A8 še vedno velik hit, je Samsung že začel proizvajati njegovega naslednika A9; za zdaj gre za preizkusne primerke.

Proizvodni proces se še vedno manjša, pa čeprav se približujemo skrajnim fizikalnim mejam miniaturizacije. A7 je bil zgrajen v 28 nm, A8 v 20 nm, medtem ko bo A9 v 14 nm FinFET. Gre torej za primitivne, a vendarle prve korake v svet 3D-čipov. Samsung ima trenutno dve tovarni, v katerih lahko proizvaja v tem postopku: v Austinu v ZDA in v Giheungu v Južni Koreji. Čipe A9 za zdaj izdelujejo le v Austinu, kar je bila bojda Applova zahteva, saj bodo imeli tako čipi naziv Made in USA. V tovarno so vložili skoraj štiri milijarde dolarjev, da so jo pripravili na novo tehnologijo.

Zgodovina se...

14 komentarjev

Apple A8X ima unikaten grafični čip

Poleg zmogljivejšega CPU-ja ima iPad Air 2 še izredno zmogljiv GPU

vir: AnandTech
AnandTech - Takoj po začetku prodaje Applove druge generacije iPad Air so mnogi začeli špekulirati in raziskovati, kakšen procesor je Apple uporabil v novi tablici. Povedali so, da gre za A8X, torej se je pričakovalo zmogljivejši grafični čip v primerjavi z A8 iz iPhone 6 in 6 Plus, po vzoru A5X in A6X iz starejših modelov iPad. Tokrat se je izkazalo, da je zmogljivejši še centralni procesor, kar so pokazali testno-informacijski programi. A marsikaj je ostalo zabrisano brez slike samega jedra, te pa ni bilo mogoče dobiti takoj. Zdaj so sliko dobili pri Anandtechu iz skritega vira in s svetom delili informacije. Slike žal na željo vira še niso objavili.

Potrjeno je, da je procesor trojedrnik, kjer so jedra identična paru jeder iz Apple A8, gre za nekoliko izboljšana...

19 komentarjev

Naknadni izklop iMessages končno poenostavljen

Sporočila iMessages je mogoče prepoznati po modrih sporočilih pošiljatelja namesto zeleno obarvanih SMS-ov

vir: Ars Technica
Ars Technica - Applova storitev iMessages se na prvi pogled zdi sanjska, saj omogoča pošiljanje sporočil kolegom z iPhoni tako z iPhona, kot z iPada in Maca, sporočila se med naštetimi napravami sinhronizirajo, dodatek pa je še dejstvo, da storitev zaobide operaterje, uporablja namreč internetno povezavo. A pojavi se težava, saj Apple rad shrani uporabnikovo številko za nedoločen čas, kar je povzročalo težave uporabnikom, ki so zamenjali platformo, a pred tem pozabili izklopiti storitev na iPhonu. Mnogi posledično niso več prejemali sporočil svojih kolegov z iPhoni, saj so ti še naprej le-te pošiljali prek protokola iMessages, preprečitev tega pa je bila do sedaj zelo težavna. To je Apple končno popravil s tiho predstavitvijo...

21 komentarjev

iPhone 6 se umika iz Rusije?

International Business Times - Lani tega časa smo poročali o slabi prodaji iPhone 5 v Rusiji, kar pa je bilo pripisati predvsem visoki ceni. Letošnja novica je bolj povezana z zakonskimi težavami. Kot smo namreč že precej pisali spomladi, je Ruska vlada precej zategnila ureditev zasebnosti na spletu, od prepovedi ponujanja anonimnega wifija, anonimnega komentiranja na spletu, pa do ključne novele zakonov o varstvu osebnih podatkov in elektronskih komunikacijah, ki stopijo v veljavo s 1.1.2015 in ki bodo prepovedale hrambo osebnih podatkov o Rusih na strežnikih zunaj Rusije. Motiv te spremembe je seveda v tem, da bo lahko ruska policija nadvse preprosto prišla do osebnih, prometnih in komunikacijskih podatkov preiskovanih oseb. Pridobivanje podatkov...

106 komentarjev

Apple zahteva 64-bitno prihodnost

Apple A7 je procesor iPhone 5S, iPad Mini 2 in 3 ter iPad Air

vir: Ars Technica
Ars Technica - Apple že več kot leto dni uporablaj 64-bitne procesorje v svojih mobilnih napravah, prvi je bil iPhone 5S s procesorjem A7, medtem ko sta z enakim procesorjem nekoliko kasneje sledila iPad Mini 2 in iPad Air (oba sta bila nedavno deležna nadgradnje, a Mini še vedno uporablja isti procesor). Enako seveda velja za procesorja v A8 in A8X, ki sta v uporabi v iPhone 6, 6 Plus in iPad Air 2. A razvijalci še vedno lahko v App Store naložijo aplikacijo, ki je razvita le s podporo za 32-bitne čipe (seveda deluje tudi na 64-bitnih čipih). Čas za to se kot kaže izteka.

S 1. februarjem 2015 bodo vse aplikacije, ki jih bodo razvijalci želeli naložiti na App Store, morale podpirati 64-bitne procesorje, torej bodo morali razvijalci do nadaljnjega (nekaj let) pripravljati 32-bitne...

40 komentarjev

A8X je najverjetneje trijedrnik

Primerjava sintetičnih testov - rezultati iPad Air 2 ob objavi še niso bili popolnoma potrjeni

Slo-Tech - Prvi neuradni testi novega iPad Air 2 so pokazali, da je nov procesor trijedrni. V to smer so kazale dosežene točke v testu Geekbench, a sprva niso bile najbolj zaupljive. Z dvigom omejitve deljenja infromacij smo lahko videli, da so številke prave, torej je najverjetneje res, da je A8X trijedrnik. To je zanimiva sprememba, saj je Apple že večkrat pripravil zmogljivejši čip za iPad, praksa se je začela z A5X in nadaljevala z A6X (močnejše izdaje A7 nismo dobili), a sta oba predhodnika imela ojačan le grafični in pomnilniški podsistem, medtem ko je procesorsko jedro (oz. par le-teh) ostalo enako. Rezultati sintetičnega testa, kakor tudi vključeni podatki, kažejo, da gre za 3 jedra, ki delujejo...

52 komentarjev

Applove novosti: iPad Air 2, iPad Mini 3, novi iMac z Retino, OS X 10.10, iOS 8.1

Slo-Tech - Sinoči je Apple na veliki tiskovni konferenci v Cupertinu predstavil še zadnje novosti, ki so jih čuvali za letos. Prvi kos smo dobili že septembra, o preostanku pa je, precej nenavadno, Applu že pred dogodkom ušlo precej informacij.

Prispeli sta novi tablici iPad Air 2 in iPad mini 3. Prva je najtanjša Applova tablica doslej, saj v debelino meri vsega 6,1 milimetra, kar je petino manj (to se sliši impresivneje kakor dober milimeter) od predhodnika. Zaslon ima 9,7 palca dolgo diagonalo, ločljivost ostaja 2048 x 1536. Ima novo drobovje, in sicer A8X, ki je 40 odstotkov hitrejši od predhodnega, medtem ko je grafična enota napredovala za 2,5-krat, pomnilnika pa je dvakrat več - 2 GB. Hkrati nov čip prinaša še nekaj...

174 komentarjev

Danes prihajata iPad mini 3 in iPad Air 2

Slika, ki v navodilih prikazuje nova iPada

vir: The Verge
The Verge - Applu se je zgodila neobičajna napaka, da so nekoliko prezgodaj na spletni strani objavili popravljena navodila za uporabo iOS 8, kjer so uporabili še nepredstavljeni napravi. Že dan pred predstavitvijo so tako razkrili nova iPada, iPad mini 3 in iPad Air 2. Žal smo izvedeli le malo, zelo verjetno je, da bosta novinca uporabljala čitalec prstnih odtisov TouchID v gumbu pod zaslonom, povsem verjetno pa je še, da bomo na prireditvi videli iOS 8.1, saj je bil v navodilih za uporabo večkrat omenjen.

Omeniti velja, da naj bi iPad Air 2 podpiral rafalsko fotografiranje, torej zajem večjega števila slik v kratkem času. Slike pokažejo, da sprememb v zasnovi tablic ni, Air 2 je bolj ali manj...

56 komentarjev

GT Advanced Technologies gre v stečaj

Peči za Applove komponente v tovarni v Arizoni

vir: Ars Technica
Ars Technica - GT Advanced Technologies se na prvi pogled zdi nepomembno podjetje, a gre za Applovega partnerja, ki dobavlja safirno steklo. To Apple uporablja kot zunanjo lečo fotoaparata na iPhone 6 in 6 Plus, na gumbu s TouchID ter na prihajajoči uri Apple Watch. Safirno steklo ima namreč odlične mehanske lastnosti, ki je izredno odporno na praske in je pogosto v uporabi na urah višjega cenovnega razreda. Spomnimo se lahko poročil, da je Apple skupaj s partnerjem kupil večje število peči, primernih za izdelavo safirnega stekla, kar je seveda podžgalo govorice, da bo iPhone 6 (takrat se je še vedno pričakovalo le eno velikost) jasno imel čez zaslon safirno steklo.

GT Advanced Technologies sicer trguje na borzi NASDAQ, delnica pa je v preteklih mesecih dosegla skoraj 20 dolarjev na račun...

16 komentarjev

Nadgradnje na iOS 8 so počasne

Uporabnikom iOS 8 očitno ni pretirano po godu

vir: The Verge
The Verge - Applu gredo nadgradnje na najnovejšo izdajo mobilnega operacijskega sistema, iOS 8, relativno počasi. 8. izdaja operacijskega sistema, ki poganja iPhone, iPade, iPod Touche in novejše izdaje Apple TV, je bila na voljo 17. septembra, nekaj dni po predstavitvi iPhone 6. Po treh tednih je delež naprav, na katerih teče iOS 8, vsega 47 %. Enak delež predstavlja iOS 7, medtem ko preostalih 6 % predstavljajo naprave, na katerih tečejo starejše izdaje sistema iOS. iOS 7 je v slabih treh tednih po svojem izidu uspel doseči penetracijo skoraj 70 %, kar je bistveno bolje od novinca. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da je Apple sicer na področju hitrosti nadgradenj v mobilni industriji nesporni prvak.

Razlog za počasno nameščanje iOS 8 se najverjetneje skriva v težavah s prvo...

12 komentarjev

Novi iPadi, iMaci, OS X Yosemite bržčas v četrtek

9to5Mc - Levji del za letos načrtovanih novosti je Apple predstavil minuli mesec, a še vedno pričakujemo novo verzijo operacijskega sistema OS X Yosemite, nove iPade in prenovljene iMace. Navadno so Applove tiskovne konference ob torkih, a to pot bo drugače. Predstavitev novih izdelkov bo že prihodnji četrtek, trdi zanesljivi Re/code.

OS X 10.10 s kodnim imenom Yosemite je ena najteže pričakovanih novosti iz Appla, o kateri vemo že skoraj vse. Ta teden je Apple razvijalcem poslal potencialno končno verzijo (Gold Master Release Candidate 1), ki bo ob odsotnosti kakšnih večjih hroščev z minimalnimi spremembami postala končna verzija. Poleg vizualnih sprememb je najpomembnejša integracija iCloud Drivea, ki ga iOS 8 že ima. Zamaknjen izid je predstavljal težave za uporabnike iPhonov in Macov, ki so na mobilni napravi...

8 komentarjev

Applov iPhone vendarle tudi na Kitajskem, v Sloveniji že jutri

Slo-Tech - Kitajsko ministrstvo za industrijo in informacijsko tehnologijo je vzelo v roke nov iPhone 6, ga temeljito premotrilo in odločilo, da ne predstavlja varnostne grožnje. To pomeni, da se bo tudi na največjem trgu na svetu oktobra pričela prodaja najbolj svežega izdelka iz Cupertina.

To sploh ni bilo samoumevno, saj je Kitajska avgusta napovedala, da državne inštitucije zaradi varnostnih pomislekov ne bodo več kupovale Applove opreme (preprosto je niso uvrstili na seznam dovoljenih izdelkov za nakup), potem ko so že julija označili iPhone kot grožnjo za nacionalno varnost. Prednaročila za iPhone 6 bodo na Kitajskem začeli sprejemati 10. oktobra in prodajati 17. oktobra, medtem ko je v Hongkongu že naprodaj. Za primerjavo: osnovni model iPhone 6 bo na Kitajskem stal 5288 juanov (860...

37 komentarjev

Kako odporen je v resnici iPhone 6 na upogibanje

Slo-Tech - Po izidu iPhona 6 in iPhona 6 Plus je bil internet nenadoma poln fotografij posnetkov telefonov, ki so se nič hudega slutečim uporabnikov zvili. Zadostovalo naj bi že običajno premetavanje po žepih in sedenje na njih, pa se telefon upogne. Afera je takoj dobila neizvirno ime bentgate, Apple pa se je odzval z besedami, da so prejeli vsega devet pritožb. Trdnost novih telefonov so merile tudi neodvisne strani, ki ne ugotavljajo nobene pretirane upogljivosti.

Na Consumer Reports so se lotili testa upogljivosti modernih telefonov, v katerem so poleg iPhona 6 in iPhona 6 Plus preizkušali še iPhone 5, LG G3, HTC One (M8) in Samsung Galaxy Note 3. Telefone so podvrgli strojnemu testu, kjer je bil...

68 komentarjev

Bentgate

Slo-Tech - Kot je zdaj že v navadi, se po izidu vsake naslednje generacije iPhonov vedno zgodijo iste stvari: najprej vrste pred Applovimi trgovinami, nato razprodaja vseh prvih zalog, pa iSupplijev ali iFixitov teardown, pa kakšna manjša kritika glede kakšne nove funkcije, ter seveda kakšna večja kritika, da gre za šrot.

Pod to zadnjo točko lahko letos mirno vknjižimo t.i. afero "#bentgate". Kot naj bi se izkazalo, je zlasti novo, večje, a tanjše in pretežno iz aluminija narejeno ohišje modela 6 Plus sicer izjemno trdno in odporno na padce (pravi WSJ), vendar tudi malo preveč občutljivo na upogibanje. Nekateri uporabniki naj bi tudi že poročali, da se jim je sveže kupljeni telefon upognil že zavoljo nošenja v (tesnem) žepu.

In po uvodnem nerganju se je na Twitterju...

156 komentarjev

Apple A8 pod drobnogledom

Črna plastika vsebuje le 1 GB delovnega pomnilnika, jedro se skriva pod njim

vir: AnandTech
AnandTech - Podjetje Chipworks je z izidom iPhone 6 in 6 Plus spet vzelo pod drobnogled sistemski čip Apple A8, ki omenjena telefona poganja. Ker so podobno naredili že ob izidu iPhone 5S, je primerjava med generacijama čipov enostavna. Vemo, da je Apple A7 proizvajal Samsung v 28 nm procesu, medtem ko čast izdelovalca za Apple A8 pripada TSMC-ju, kjer so uporabili popolnoma svež 20 nm proces. Zgolj pomanjšanje starejšega procesorja na nov proces bi pomenilo kar razpolovitev površine, ki jo čip zavzema, a so pri Applu jasno izkoristili priložnost ter dodali nekaj novih funkcij in zvišali zmogljivost. Rezultat je 89 mm2 veliko jedro - za primerjavo, Apple A7 zaseda 104 mm2. Pri...

12 komentarjev

Se znamka Beats Music poslavlja?

Na svoje algoritme in kuratorje so zelo ponosni

vir: Ars Technica
Ars Technica - Skupaj s prevzemom podjetja Beats za 3 milijarde dolarjev so pri Applu dobili tudi storitev pretočne glasbe Beats Music. Beats Music je običajna pretočna storitev, kjer za mesečno oz. letno naročnino uporabniki dobijo možnost predvajanja glasbe po lastni izbiri, tudi iste skladbe večkrat zapored. Tega Apple z iTunes še ne podpira, medtem ko pri konkurentih, Spotify, Google Play Music, Rdio in drugih, to že je možno. iTunes podpira le iTunes Radio, kjer poslušalci zaženejo glasbeno postajo določenega žanra, lahko preskakujejo posamezne skladbe, a nimajo neposrednega nadzora, katera skladba se bo predvajala naslednja.

Prav to omogoča Beats Music, kjer za pomoč obenem poprosijo še slavne izvajalce, da pripravijo posebne sezname predvajanja po lastnem okusu. Nasploh so Beats...

0 komentarjev

iPhone 6 že pod drobnogledom

iPhone 6 Plus v kosih

vir: The Verge
The Verge - Člani dobro zanne spletne strani iFixIt, ki večino popularnih naprav radi razdrejo do najmanjših komponent takoj, ko morejo, seveda niso zatajili ob izidu novih iPhonov. Tokrat so v vrsti čakali v Avstraliji, a so bili sprva v primeru iPhone 6 Plus žal nekoliko prepozni, bili so 53. v vrsti, a je bilo na voljo le 40 telefonov. Na srečo je na pomoč priskočil eden izmed njihovih oboževalcev in jim prepustil svoj primerek.

Pregled razdiranja tako iPhone 6 kot iPhone 6 Plus ne kaže bistvenih razlik med modeloma, niti ne opazimo drastičnih oddaljevanj od filozofije konstruiranja v primerjavi s predhodniki. Tako kot iPhone 5, 5C in 5S se tudi tokrat zaslon odstrani s pomočjo dveh zdaj že...

31 komentarjev

Izšel iOS 8

Slo-Tech - Po napovedih na Applovem dogodku prejšnji teden so v Cupertinu danes izdali novo verzijo operacijskega sistema za mobilne naprave iOS 8, ki je po besedah proizvajalca največja sprememba vse od izida App Stora. Na voljo je za mobilne telefone iPhone 4S in novejše, iPade od druge generacije naprej, iPod pete generacije in Apple TV tretje generacije. Posodobitev že lahko brezplačno snamete z...

97 komentarjev

Nova iPhona že razprodana, v Sloveniji ju še ni

Slo-Tech - Strahovi, da bo imel Apple vsako leto težje delo z vzdrževanjem visokih prodajnih številk novih modelov iPhona, so se letos izkazali za neupravičene. Po torkovi predstavitvi Applovih novosti, med katerimi je seveda glavne pozornosti delež iPhone 6, je telefon v preprodaji že pošel.

Predprodaja se je začel v danes, prodaja pa bo stekla prihodnji petek. Točne številke o prodaji niso znane, a očitno je šel novi iPhone kot vroče žemljice, saj sta oba modela (iPhone 6 in iPhone 6 Plus) za septembrsko dostavo že pošla. Datum dobave za nove kupce se je že pomaknil v oktober in se odmika. Teže je dobiti večji model iPhone 6 Plus, a ni jasno, ali je to posledica večjega navala ali manjše...

129 komentarjev

Applove novosti: Smart Watch, iPhone 6 in iPhone 6 Plus, Apple Pay in iOS 8

Slo-Tech - Potem ko je bil Apple letos bolj skop s predstavitvami novih izdelkov kot v minulih letih, so zvečer včeraj v Flintovem centru za upodabljajoče umetnosti v kalifornijskem Cupertinu, nedaleč stran od sedeža podjetja, predstavili zvrhan koš novosti. Iz Appla prihajajo pametna ura, nova in večja iPhona ter nov način plačevanja.

Pametnih ur smo letos videli že precej (recimo Samsung Gear S in LG G Watch R), zato Apple ni imel druge izbire, kakor vključiti se v tekmo. In tako smo danes dočakali pametno uro, ki so jo precej neizvirno poimenovali Apple Watch. Najprej od daleč.

Zaslon je iz safirja, ki je zelo odporen na praske in ga razi le diamant. Zaslon je pravokotne oblike, uro pa na zapestje pričvrstimo s pasom, ki ga...

227 komentarjev

Zamude pri proizvodnji iPhona 6

vir: Reuters
Reuters - Apple je za 9. september letos napovedal novinarsko konferenco v Cupertino, kjer bodo najverjetneje predstavili nov pametni telefon iPhone 6. Pri proizvodnji pa se zatika, saj imajo težave z zasloni. Zaradi spremembe dizajna panela v zadnjih trenutkih proizvodnja zaostaja, poroča Reuters.

Ker bo iPhone 6 eden najtanjših mobilnih telefonov, je Apple sprva poizkusil z enim slojem filma, ki skrbi za osvetlitev zaslona. Toda izkazalo se je, da to ni dovolj za uporabo v svetlih okoljih, zato so bili prisiljeni spremeniti dizajn in dodati še drugi sloj. To je pomenilo, da junija in dobršen del julija proizvodnja zaslonov ni tekla, kar je povzročilo zaostanek. Sicer to ni prvi primer, da je...

104 komentarji

Cenejši iPod touch, odslej s kamero

Yahoo News - Apple je precej potiho prenovil svoj iPod touch in ga znatno pocenil. Najšibkejša verzija s 16 GB prostora bo odslej stala 200 dolarjev (prej 230), 32 GB-inačica 250 dolarjev (prej 300), najmočnejša 64 GB pa 300 dolarjev (prej 400). Prav tako je Apple v prenovi dodal kamero iSight 16 GB-modelu, ki je doslej ni imel, jeseni pa pričakujemo še nov operacijski sistem iOS 8, ki bo podpiral tudi iPod touch.

Ta je izšel leta 2012 in se mu danes že pozna, da njegova strojna oprema ne dohaja novih Applovih naprav. Še vedno ga poganja Apple A5 s 512 MB pomnilnika, ki sta ga že nasledili dve novejši generaciji. Če bo jeseni izšel iPhone z novim čipom A8, bo tako iPod touch že tri...

47 komentarjev

Applov nov programski jezik Swift

Slo-Tech - Apple je na dogodku WWDC presenetil vse prisotne in razkril nov programski jezik z imenom Swift, ki so ga v veliki tajnosti pripravljali zadnja štiri leta. Swift želi nadomestiti Objective-C in Python, od katerih je Applovih besedah precej hitrejši, in postati prva izbira pri programiranju aplikacij za OS X in iOS.

Sintaksa in logika jezika, ki se ju lahko naučite v priročniku, ki ga je Apple že postavil na iTunes, sta precej podobni Objective-C. Sprememb je le toliko, da bi programiranje potekalo hitreje in predvsem z manj napakami, ki jih lahko v Objective-C hitro zagrešimo. Poleg glavnih inspiracij so pri razvijanju Swifta črpali tudi iz Rusta, Haskella, Rubyja, C# in CLU. Za primerjavo: klon Flappy Bird je mogoče...

72 komentarjev

Applove novosti z začetka WWDC - iOS

Interaktivna opozorila

vir: The Verge
The Verge - Predstavitvi OS X Yosemite je sledila predstavitev še enega osveženega operacijskega sistema, iOS 8. Tokrat se grafična podoba ni bistveno spremenila, saj smo bili tega deležni že pred enim letom. Seveda so se pohvalili, da imajo daleč največji delež uporabnikov na najnovejši različici operacijskega sistema, da so njihove naprave podirale lastne prodajne rekorde, da je veliko število novih uporabnikov prebegnilo z Androida, itd.

Nespremenjeni grafični podobi navkljub iOS 8 vseeno prinaša nekaj dobrodošlih novosti. Opozorila so po novem bolj interaktivna, saj omogočajo neposredno upravljanje z njimi - iz katerekoli aplikacije je mogoče na hitro odgovoriti na sporočilo SMS, dodati komentar na Facebooku, všečkati...

39 komentarjev

Applove novosti z začetka WWDC - OS X

Bolj ploščate ikone po vzoru iOS

vir: The Verge
The Verge - Z otvoritveno predstavitvijo so pri Applu začeli že 25. konferenco WWDC, na kateri običajno predstavijo nekaj novosti. Če smo v preteklosti pogosto videli novosti na področju strojne opreme, nove Mace, osvežene iPhone ter še kaj, se tokrat WWDC posveča programski opremi. Bistvo sta OS X in iOS ter razvoj aplikacij, ki tečejo na njiju. Zahvaljujoč naključnemu žrebu za vstopnice na konferenco so razvijalci v kar 70 % primerih prisotni prvič in so iz kar 69 držav.

Kot običajno so se pri Applu pohvalili, da njihove prodajne številke navkljub splošnemu upadu prodaje računalnikov vseeno rastejo, da je OS X Mavericks, najnovejša izdaja njihovega operacijskega sistema, s 40 milijoni namestitev nameščena na več kot polovici...

48 komentarjev

WWDC'14 čez dva tedna, napovedi bolj medle

The Wall Street Journal - Apple je pravkar objavil delni program za svojo redno letno razvijalsko konferenco WWDC. Potekala bo od 2. do 6. junija v San Franciscu, za javnost pa bo najbolj zanimiv del seveda uvodni nagovor (keynote), ki ga bodo prvi dan, v ponedeljek 2.6. ob 10h po lokalnem času (19h pri nas) izvdedli Tim Cook (CEO), Eddie Cue (storitve) in Craig Federighi (programska oprema). Vstopnic že kak mesec dni več ni; pravzaprav je bilo zanimanje tolikšno, da so priredili žrebanje, kjer je bila srečnežem potem dana možnost, da za 1600 dolarjev kupijo svojo karto.

Seveda je glavno vprašanje ravno, katere novosti bo Apple obelodanil. Zadnje govorice so precej skromne. Najbrž iOS 8 (in morda z namensko fitness aplikacijo Healthbook) in OS X...

12 komentarjev

Applov patent za blokado pisanja sporočil med vožnjo

Slo-Tech - Eno izmed najbolj nevarnih početij med vožnjo je gotovo pisanje sporočil po telefonu, kar odvrne voznikovo pozornost od dogajanja na cesti in zlahka povzroči prometno nesrečo. Če ne gre zlepa, gre zgrda, zato je Apple v ZDA dobil patent za sistem, ki bo ugotovil, ali uporabnik telefona upravlja vozilo in v tem primeru onemogočil pisanje sporočil.

Ali je uporabnik dejansko voznik, ni enostavno ugotoviti. Vgrajeni GPS in merilniki pospeška lahko ugotovijo, kako hitro se telefon giblje in ali to ustreza cestnemu vozilu ali ne. Precej teže pa je ugotoviti, ali telefon v roki drži voznik ali sovoznik. To bo telefon, sodeč po patentu, ugotovil z analizo slike, ki jo...

31 komentarjev

Jailbreak za iOS 7.1, a le za stare naprave

Slo-Tech - Naslednja stvar, ki jo nestrpno čakamo po izidu vsake nove verzije Applovega mobilnega operacijskega sistema iOS, je jailbreak, ki omogoči popoln nadzor nad sistemom in poganjanje nepodpisanih aplikacij, ki jih lahko snamemo z odprte tržnice Cydia. Ker Apple v vsaki novi verziji zakrpa na novo odkrite ranljivosti, ki so nujno potrebne za delovanje jailbreaka, se igra mačke in miši začne znova. Apple iOS 7.1 je popravil luknje, ki jih je izkoriščal jailbreak za iOS 7.0, zato so hekerji že veselo na delu. Za zdaj je uspeh delen.

Na YouTubu se je pojavil videoposnetek hekerja z vzdevkom @winocm, ki prikazuje delujoč untethered (delujoč po ponovnem zagonu naprave) jailbreak za iOS 7.1. Toda odkritje ima kavelj, saj za zdaj deluje le na...

3 komentarji

Izšel Apple iOS 7.1

Apple - Apple je danes izdal novo verzijo svojega operacijskega sistema iOS. V inačici iOS 7.1, ki je na voljo za vse naprave, ki poganjajo sedmico, torej iPhone 4 in novejši, iPad 2 in novejši ter iPod touch pete generacije, najdemo varnostne popravke, izboljšave za stabilnost in hitrost ter malce posodobljen uporabniški vmesnik. Nadgradnjo lahko uporabniki iOS 7 snamejo s spleta, in sicer prek funkcije Software Updates.

Prva večja nadgradnja lani septembra izdanega iOS 7 nadaljuje v isti smeri od tam, kjer je predhodnik končal. Med glavnimi novostmi najdemo CarPlay (prej znan kot iOS in the Car), ki so ga predstavili na konferenci WWDC lani. CarPlay se poveže z računalnikom v avtomobilu, ki ga podpira, in kar na zaslonu v avtomobilu omogoča uporabo zemljevidov, pomočnice Siri, prostoročnega telefoniranja, poslušanje...

55 komentarjev

Prispel je Facebookov Paper

Facebook - Po prvi predstavitvi Facebookove nove aplikacije Paper pred nekaj dnevi je od včeraj ta na voljo za prenos in namestitev. Na voljo je za vse naprave, na katerih teče iOS 7, a je aplikacija optimizirana za družino mobilnih telefonov iPhone 5, ki uporabljajo nekoliko višji Retina zaslon v primerjavi s predhodnikoma, iPhone 4 in 4S. Sama aplikacija je pravzaprav odjemalec za vsebine s Facebooka, a predstavlja popolnoma nov koncept pri navigiranju po vsebini. Veliko gumbov, npr. gumb za nazaj, ter nekatere geste (potegni navzdol za osvežitev, zdaj se sveže vsebine pojavijo samodejno) so se poslovile, saj jih je zamenjal nabor svežih gest. Nasploh je bil namen novega grafičnega vmesnika posnemati izgled in samo upravljanje s fizičnim, papirnatim časopisom.

Po seznamu novosti se pomika vodoravno, ne več navpično....

20 komentarjev

Kdaj bo tu Applova iUra?

Bo to kmalu preteklost?

Slo-Tech - Lani ta čas smo pisali o Applovem novem projektu iUra (iWatch), ki naj bi bil naslednja velika iNaprava. Med vrsticami se je špekuliralo, da bo iUra izšla že lani, pa se to ni zgodilo. A projekta niso ukinili, saj se Apple pogovarja tudi z ameriško FDA (Agencija za hrano in zdravila).

Vodstvo Applove ekipe, ki dela na iUri, se je konec leta sestalo s FDA, ko so se pogovarjali o mobilnih zdravstvenih aplikacijah, je razbrati z javnega urnika FDA. Apple je na sestanek poslal tudi Jeffa Williamsa, operativnega podpredsednika, Buda Tribbla, podpredsednika enote za programsko tehnologijo. FDA je predstavljal Jeff Shuren, ki vodi Center za naprave in radiologijo, ter Bakul Patel, ki je za FDA sestavil priporočila za...

117 komentarjev

Apple se pripravlja na mobilni sistem plačevanja

Slo-Tech - Apple se pripravlja na razvoj sistema za mobilno plačevanje, poroča The Wall Street Journal. Trenutno je namreč prek iTunes mogoče plačevati za nakup digitalnega blaga, torej aplikacij, knjig, skladb in podobnega. Apple pa si želi, da bi bilo mogoče prek njegove platforme kupiti tudi fizične predmete.

Tako se je vodja iTunes in App Stora ter Cookov pomočnik Eddy Cue že sestal z vodji podjetij na tem področju, s katerimi se je pogovarjal o načrtih za sistem. Prav tako je Apple premestil Jennifer Bailey, ki je bila doslej zadolžena za Applove spletne prodajalne, na nov projekt, kjer se bo ukvarjala z gradnjo sistema za mobilna plačila.

Ogrevanje Appla za vstop na trg mobilnih plačil ni presenečenje, saj se tu obračajo veliki denarji. Analitiki...

19 komentarjev

Šušlja se o še večjih iPhonih

Internet je poln različnih idej o zunanjem izgledu iPhona 6.

vir: The Verge
The Wall Street Journal - The Wall Street Journal (ponovno) piše, da naj bi Apple resno delal na dveh večjih modelih iPhona, enem z okoli 4.5'' in drugim z okoli 5'' diagonalo. Besede so precej pogumne: manjši naj bi bil celo že v pripravah na proizvodnjo, izšel pa naj bi enkrat v drugi polovici leta kot odgovor na bogato ponudbo večjih Android telefonov oz. phabletov. Ob izidu naj bi Apple tudi obupal nad plastičnimi modeli 5C. Sklicujejo se na dobro obveščen, a neimenovan vir.

Omenja se tudi, da bi šestica lahko izšla že junija letos, in sicer na razvijalskem dogodku WWDC, čeprav september zaenkrat ostaja bolj verjetna možnost. V igri naj bi bile dokaj radikalne spremembe izgleda, morda celo brez značilnega...

80 komentarjev

Jailbreak za iOS 7

9to5Mc - Tri mesece po izidu nove verzije Applovega mobilnega operacijskega sistema iOS 7 smo končno dočakali prvi untethered jailbreak, ki lastnikom naprav iPhone (vseh verzij), iPod touch, iPad in iPad Mini (uradno na verzijah od iOS 7 do iOS 7.0.4, uspelo pa je tudi uporabnikom iOS 7.1 beta 2) omogoča pridobitev popolnega nadzora nad napravo. Jailbreak je Božiček prinesel od mož v skupini evasi0n, ki so izdali tudi že nekaj jailbreakov za prejšnje verzije. Postopek je sorazmerno preprost in hiter, saj traja približno pet minut.

Iskanje ranljivosti v iOS, ki jih lahko uporabimo za jailbreak, postaja čedalje težje početje. Medtem ko smo za prve iPhone čakali le nekaj dni ali tednov, se ta čas podaljšuje. Za iPhone 4S smo čakali skoraj 100...

16 komentarjev

Tudi Apple pripravlja ukrivljen telefon

Prodaja iPhona 5S gre bistveno bolje od cenejše verzije

Bloomberg - Prvi je bil Samsung z Galaxyjem Round, sledil je LG z G Flexom. S tema novostma so med potrošnike dokončno prispeli ukrivljeni telefoni, zato bo svoj lonček pristavil tudi Apple. Vsaj tako pravijo neuradne, a zanesljive informacije iz Cupertina.

Kot piše Bloomberg, Apple razvija dva nova dizajna priljubljenega iPhona, ki bosta upognjena. Imela bosta večja zaslona z diagonalo 4,7 oziroma 5,5 palca, ki bosta ukrivljena navzdol, torej bosta štrlela čez rob. Spomnimo, LG-jev in Samsungov telefon imata konveksno upognjen zaslon, eden po horizontali drugi po vertikali, a ne sega čez rob. V Applu se seveda še lahko marsikaj spremeni, saj dizajn še ni končan. Telefona naj bi bila naprodaj prihodnje leto v tretjem četrtletju. Nova serija iPhonov naj bi prihodnje leto imela še senzor za...

59 komentarjev

Novosti z Applove predstavitve

13 in 15-palčna Retina, edini možnosti pri MacBook Projih

vir: The Verge
The Verge - Applova prireditev v San Franciscu se je tokrat začela s že videnim videoposnetkom, ki pokaže nekaj razmišljanja podjetja v povezavi z razvojem in snovanjem novih izdelkov. Isti videoposnetek so že pokazali na letošnji konferenci WWDC v juniju. Tim Cook je nadaljeval z običajnim pojasnjevanjem, kako uspešna je bila predstavitev novih iPhonov, predstavitev iOS-a ter kako zelo so še vedno uspešni na področju prenosnih računalnikov, kjer jim konkurenca očitno še vedno ne sledi (izpostavil je staro norijo z netbooki ter novo norijo, združevanje prenosnikov in tabličnih računalnikov). Povedal je, da pri Applu vseeno ne počivajo, s čimer je vajeti predstavitve predal Craigu Federighiju, vodji Applovih mehkih projektov, predvsem operacijskih sistemov. Seveda se je osredotočil na OS X.

Povedal je, da je bil glavni namen Mavericksa iz obstoječe strojne opreme iztisniti...

56 komentarjev

Applova prireditev bo 22. oktobra

Ars Technica - Neuradne napovedi izpred nekaj dni so zdaj dobile uradno potrditev, Apple bo 22. oktobra ob 10:00 po lokalnem času (ob 19:00 po naših urah) v dvorani v Yerba Buena Center for the Arts v San Franciscu ponovno imel predstavitev. Vabilo je bilo razen kraja in časa dogodka precej skopo, povedali so le, da imajo za predelati oz. pokriti (če je to morda kak namig) še precej stvari. Kot smo že povedali, najbolj pričakujemo novo generacijo iPadov, ki naj bi po govoricah imeli prenovljeno ohišje, podobno iPad Mini. Nikakršno presenečenje ne bi bila predstavitev osveženih MacBook Projev s procesorji...

96 komentarjev

Novi iPadi že 22. oktobra?

Bo nov iPad imel zasnovo podobno iPad Mini?

vir: Ars Technica
Ars Technica - Na Ars Technici poročajo, da AllThingsD, kjer dogodke večinoma napovejo pravilno, za 22. oktober napoveduje novo Applovo prireditev, tokrat posvečeno iPadom. Poleg iPadov sicer lahko končno pričakujemo še nekaj več podatkov o Mac Pro, ki je bil predstavljen na junijskem WWDC ter za katerega je bila napovedana jesenska dokončna predstavitev, in o OS X 10.9, ki nosi kodno ime Mavericks. Tudi ta nova verzija namiznega operacijskega sistema je bila najavljena in v beta obliki predstavljena že na WWDC ter je ravno pred kratkim dosegla status GM (Golden Master), ekvivalenten Microsoftovemu statusu RTM (Release To Manufacturing) za operacijske sisteme Windows - Mavericks je nared za javno uporabo. Obenem je bilo izpostavljeno, da je se zadnja...

13 komentarjev

iOS 7.0.2 odpravlja luknje zaklepanja zaslona

Povzetek popravkov v iOS 7.0.2 med namestitvijo

vir: Ars Technica
Ars Technica - Nedavno smo poročali o dveh zelo lahko dostopnih in precejšnjih luknjah v iOS 7, ki sta napadalcem navkljub zaklenjenemu telefonu omogočali opravljanje klicev (vseh, ne zgolj klicev v sili) ter dostop do kontaktov, slik, elektronske pošte, Twitterja in kratkih sporočil SMS žrtve. Poročali smo tudi o tem, da je prišlo do praktično enake situacije že ob izidu iOS 6. Takrat so luknje hitro pokrpali, zato se je predvidevalo, da bo tudi tokrat tako.

In res se je to tudi zgodilo. Vsega osem dni po prvotnem javnem izidu iOS 7.0 smo dobili že iOS 7.0.2 (iOS 7.0.1 je popravil par hroščev na iPhone 5s in 5c, torej je bil omejen zgolj na ta dva telefona). V iOS 7.0.2 sta odpravljeni varnostni luknji zaklenjenega zaslona, a to ni vse,...

25 komentarjev

iPhone 5s in 5c prvi vikend rekordno

iPhone 5S ni razočaral

vir: Apple
Apple - Applu je ponovno uspelo premakniti meje za uspešnost prodaje iPhonov na prvi vikend. Pretekel petek, soboto in nedeljo so namreč prodali kar 9 milijonov iPhone 5s in 5c, svojih novih mobilnikov, ki so ju predstavili pred dvema tednoma. Zraven so se pohvalili še, da je od izida 18. septembra že 200 milijonov uporabnikov iOS nadgradilo na najnovejšo različico, iOS 7, kar je prav tako rekord za najhitreje nadgrajevanje operacijskega sistema. Tretji razlog za radost jim je dal iTunes Radio, ki je od odprtja 18. septembra zabeležil že 11 milijonov...

14 komentarjev

iPhone 5S in A7 pod drobnogledom

Srce iPhone 5S

vir: AnandTech
AnandTech - iPhone 5S je ponekod naprodaj že nekaj dni, zato ni presenteljivo, da so pri iFixIt svoj primerek že razdrli in si ogledali njegovo notranjost. Presenečenj ni, saj je mobilnik praktično enak kot predhodnik z nekaj majhnimi razlikami. Potrdili so, da je baterija nekoliko prostornejša (1570 mAh proti 1440 mAh v iPhone 5, 5C ima 1507 mAh) ter da ima iPhone 5S vsega 1 GB delovnega pomnilnika. Zaradi dobro optimiziranega operacijskega sistema to morda ni tak problem (primer tega so konzole, ki z bistveno slabšo strojno opremo vseeno dosegajo spodobne rezultate pri modernih igrah), so pa tako količino pomnilnika kot kapaciteto baterije že prej objavili na Anandtechu.

Svoj primerek so očitno...

69 komentarjev

V končni verziji iOS 7 najdeni že dve luknji

The Verge - Že po nekaj dnevih od izida stabilne različice iOS 7 je bila najdena prva zanimiva luknja, ki je nadvse podobna tisti, ki se je pojavila ob izidu iOS 6.1. Nadobudni uporabniki lahko namreč zaščiten telefon (z geslom ali s prstnim odtisom) zaobidejo in dobijo dostop do lastnikovih slik, predala elektronske pošte, kratkih sporočil SMS in do računov Twitter, Facebook ter Flickr. Luknja se pojavlja tako na iPhonih kot iPadih (in po vsej verjetnosti tudi iPod Touchih). Apple se luknje že zaveda, krpanje pa je obljubljeno že za prvi popravek operacijskega sistema.



Dostop do luknje je relativno preprost. Na zaklenjeni napravi s prstom potegnete navzgor s spodnjega roba, kar odpre nadzorni center, kjer so hitro-preklopni gumbi za brezžična...

23 komentarjev

Imamo nova iPhona

The Verge - Na današnji Applovi prireditvi se je zgodilo točno to, kar smo pričakovali. Dobili smo dva nova iPhona, nekoliko izboljšanega 5S ter cenejšega 5C, ki je na moč podoben staremu iPhone 5, zapakiranemu v plastično ohišje. Skupaj z mobilnima telefonoma se je, spet po pričakovanjih, predstavilo še iOS 7, to pa je bilo razen majhnih napovedi vse, kar smo izvedeli na bolj privatni prireditvi. Ta je tokrat potekala v eni izmed Applovih stavb in je bila postavljena v temu primerno manjši prostor od nekaterih drugih prireditev.

A brez skrbi, čeprav je bera novosti majhna, predstavitev le-teh ni bila skopa. Popolnoma običajno je, da se ne le Applove, temveč praktično vse podobne prireditve začnejo s statistiko. Danes smo tako izvedeli, da bodo še pred koncem meseca septembra prodali že 700-milijonto napravo, na kateri teče iOS. Za primerjavo, 600-milijonto napravo so prodali komaj letošnjega junija, kar so povedali na konferenci WWDC, ko so npr. predstavili nove prenosnike MacBook Air, beta...

283 komentarjev

Prihajajoči iPhone 5S bo verjetno na voljo v zlati

Zlata barva naj bi bila zelo zaželena, pa še relativno enostavno in poceni jo je anodizirati na iPhonovo aluminijasto hrbtišče.

vir: iMore
iMore - Do jesenske predstavitve novih iPhonov (5S in 5C) je le še slab mesec, temu primerno pa narašča tudi število svežih domnev o izgledu novih naprav. Zadnja najava, ki je po virih sodeč še kar kredibilna (iMore, Techcrunch, celo vedno glasni Gruber ni proti), napoveduje tudi zlato obarvani premijski model 5S. Ton naj bi bil sicer bolj blag, skoraj v barvi šampanjca, tako bi naprava izstopala ravno prav, ne pa preveč. Barve naj bi si želeli predvsem na indijskem in kitajskem trgu.

Kaj je še slišati? Prihod modela 5C ("Color", "Cheap"), za katerega smo lahko dosedaj videli zgolj neuradna ohišja, je domala potrjen. Za večjega brata 5S podobno velja za bralnik prstnih odtisov, oz. "biometrični...

142 komentarjev

Septembra iPhone 5S in cenejši iPhone 5C

Slo-Tech - Na internetu je čedalje glasneje slišati, da bo Apple nov model svojega iPhona predstavil na dogodku 10. septembra. Pa 4. septembra, 18. septembra in praktično vsakega septembra. Torej, enkrat septembra bo iPhone tu skupaj z novim iOS 7, ki se nam takisto obeta. Za razliko od dosedanjih najav, ko je vsako leto prispel nov model, bosta to pot luč sveta ugledala dva. Prvi bo namenjen tistim, ki želijo najnovejši in najboljši Applov telefon ter to tudi lahko plačajo - iPhone 5S - medtem ko bo cenejši iPhone 5C narejen za skromnejše.

Cenejša verzija se bo imenovala iPhone 5C. Stala naj bi okrog 300 dolarjev brez vezave, zato jo bo Apple primerno oskubil. Ne bo imela asistentke Siri in še nekaterih...

54 komentarjev

Sveže z Apple-Samsungove fronte

Forbes - Tožarjenje med Applom in Samsungom, poletni vročini in sodnim dopustom navkljub, žal ne kaže nekih vidnih znakov popuščanja. Sveži dogodki sicer godijo predvsem Korejcem. Ameriški regulator trga (ITC) je prejšnji mesec ugotovil, da Apple krši en Samsungov patent za uporabo CDMA modulacije, ter temu primerno izdala prepoved uvoza nekaterih Applovih naprav, in sicer starejših: iPhone 3GS in 4 (ne 4S) ter vseh iPadov pred lani jeseni predstavljeno retino. Novejše naprave naj bi omenjeno tehnologijo izrabljale mimo načina, ki ga opisuje Samsungov patent.

Prepoved se tako ne zdi pretirano huda, a povsem nedolžna pa spet ni. CDMA omrežje v ZDA uporabljata operaterja Verizon in Sprint, za katera je Apple pred leti izdal tudi

2 komentarja

Jeseni nov iPhone ali dva

Nedavno pokazane LG Super Thin HD zaslone (5.2'', 1080p) bi lahko videli že v letošnjem iPhonu 5S.

GottaBeMobile - Dnevi so se že začeli krajšati, kar pomeni, da bo jesen še prekmalu tu, z njo vred pa - seveda - predstavitev svežega iPhona. Analitiki so temu primerno že pošteno živčni, novičke o tem ali onem aspektu novega telefona pa prihajajo iz vseh mogočih logov. Najprej datum. Točnega seveda ni, zato se na veliko špekulira, predvsem v povezavi s nedavno pokazano predogledno različico novega mobilnega operacijskega sistema iOS7. Namreč, lanski iOS6 je bila predstavljen 11. julija, splavljen pa točno 100 dni kasneje, 19. septembra. Letos naj bi bilo isto (ker: Cook naj bi se držal Jobsovega muštra), kar namiguje na izdajo končne različice iOS7 v sredo, 18. septembra. Predstavitev naj bi seveda pospremili tudi...

134 komentarjev

Samsung spet kopira

Tanjši robovi na novem Galaxy Tabu 3 ..

Daring Fireball - Te dni se je v ZDA začela prodaja Samsung Galaxy Tab 3, in Apple fan boyi so seveda že vsi živčni glede podobnosti z Applovim iPadom Mini. Manjši različici - 7 oz. 8 palčni - imata namreč po novem znatno ožji rob na levi in desni strani, tako kot iPad mini (glej sliko), medtem ko so prejšnje različice vse imele enako široke robove okoli vseh strani (tako kot veliki iPad, seveda, glej drugo sliko).

Kot nadaljuje applovski portal Obama Pacman, je Johny Ive je te tanjše robove posebej izpostavil v predstavitvenem videu za Mini, to v okviru narative, da je Mini resnično razvit iz ničle ("potreb po dizajnu lepe manjše tablice"), ne zgolj pomanjšana verzija običajnega iPada. Debelejši robovi so pač smiselni pri večjem iPadu, ker je ta težji in ga bo uporabnik želel z enim prstom prijeti še prednji stranici, pri čemer noče, da bi...

64 komentarjev

iPhone 5 se umika iz Rusije

vir: NBC
AllThingsD - Trije največji ruski mobilni operaterji - VimpelCom, MTS in MegaFon - so vsi prenehali s prodajo iPhonov, ter se raje obrnili k Samsungu. Kot vzrok navajajo ostre pogodbene pogoje, ki jim jih je brezkompromisno želel vsiliti Apple - minimalne odkupne količine, subvencioniranje prodajne cene telefona in znatne marketinške vložke. Pri teh pogojih se jim prodaja prodaja več ne splača, pravijo.

V Rusiji je subvencioniranje cene telefona načeloma prepovedano, zato so cene visoke - okoti 700€ (30.000 rubljev) za nov iPhone, na črnem trgu lahko tudi več. S to ceno telefon ne more biti konkurenčen ostalim opcijam - sploh ne Androidom, ki se prodajajo tudi za pod stotaka, ter tudi ne Windows Phonom. S slednjimi je situacija v državi...

38 komentarjev

Apple WWDC: iOS

vir: The Verge
The Verge - V prejšnjem prispevku, ki je pokril Applove osebne računalnike, smo že omenili, da se poslavlja posnemanje tekstur iz resničnega sveta. Še bolj kot OS X je bil po tem poznan iOS, kjer je transformacija še večja.

Seveda se je spet začelo s statistiko. Vsega skupaj je Apple prodal že 600 milijonov naprav, na katerih teče iOS. Pohvalili so se, da so njihove naprave bistveno več v uporabi, kot izdelki s konkurenčno platformo, da imajo kar (oz. le še?) 82 % tržnega deleža, ko pride do brskanja po spletu s tablicami, kupuje se več aplikacij in več izdelkov prek spleta, itd. Nedvomno gre za lep pogled, ko pogledamo razmerja nameščenih različic na napravah, saj je na najnovejši izdaji, iOS 6, kar 93% vseh aktivnih naprav. Za primerjavo je v svetu Androida med aktivnimi napravami na še vedno več kot...

83 komentarjev

Adobe izdal mobilno verzijo Kulerja

Barvno kolo - vir: Wired.com

vir: Wired News
Wired News - Kuler je spletna storitev podjetja Adobe, namenjena izbiranju barv. Pred kratkim so izdali tudi aplikacijo za mobilne telefone, zaenkrat zgolj za iOS platformo.
Barvne teme v aplikaciji lahko izbiramo na dva načina: z barvnim krogom ali s pomočjo kamere. Barvni krog je podoben tistemu na spletni strani, kjer s pomočjo majhnih krogcev, ki jih lahko poljubno premikamo po barvnem krogu, ustvarimo malo morje barvnih shem. Na voljo imamo več t.i. osnovnih pravil (komplementarne barve, monokromatske barve, analogne barve, triade itd.) s katerimi lahko ustvarimo večbarvne palete z uporabo izbrane barve kot izhodiščne točke. Omogočeno je tudi spreminjanje šestnajstiške vrednosti posamezne barve.



Prava zabava se šele začne z...

9 komentarjev

Apple zabeležil 50 milijard prenosov iz App Stora

vir: Apple
AllThingsD - Applova trgovina z mobilnimi aplikacijami App Store je zabeležila petdeset milijardti prenos. Opravil ga je Brandon Ashmore iz Ohia, ZDA, šlo pa je za igro Say The Same Thing. Apple ga bo nagradil z 10.000 dolarjev vrednim darilnim bonom za (seveda) App Store.

Mejnik se ne bi mogel zgoditi v boljšem trenutku. V San Franciscu se je namreč pravkar zaključila Googlova parada, tj. razvijalska konferenca I/O, kjer se hvalijo z marsičem, med drugim s 75 odstotnim tržnim deležem na trgu pametnih telefonov (Apple: 17 in drobiž), delnico nad 900 dolarji in na poti proti tisočaku ter 750 milijoni Chrome uporabnikov, a njihov Play store je do danes zabeležil "zgolj" 48 milijard prenosov, torej dve manj. Slava sicer ne bo dolgo trajala, ker jih bo množica Android uporabnikov slej ko prej prehitela, škoditi pa seveda ne more.

...

2 komentarja

Google Now je na voljo za iOS

Google - Kot se je napovedovalo že lep čas, je Google Now končno na voljo tudi za iOS. Napredno iskanje oz. podajanje informacij prek Googlovih strežnikov je za uporabnike iPhonov in iPadov na voljo z najnovejšo različico aplikacije Google Search, ki je že na voljo v App Store. Na prvi pogled je Google Now na iOS popolnoma enak, kot na Androidu, le da je nekoliko manj integriran v operacijski sistem - nima bližnjice za odpiranje prek gumba domov, kot na Androidu, slabše pa se poveže tudi s koledarjem na napravi. Ena izmed lastnosti Google Now je namreč prikazovanje prihajajočega opravila, kjer pa različica za iOS ne zna brati podatkov iz iOS-ovega koledarja, temveč zgolj z Googlovih strežnikov (iz Google Calendar).



Različica za iOS je...

11 komentarjev

Nova generacija Thunderbolta z dvakrat višjo hitrostjo prihodnje leto

engadget - Intel je predstavil novo verzijo vodila Thunderbolt (s kodnim imenom Falcon Ridge), katero je bilo razvito v sodelovanju z Applom, da bi nadomestili USB, Firewire in ostale priključke. Thunderbolt je po bakru (optični vodniki so se še precej oddaljeni) doslej zmogel 10 gigabitov na sekundo, sedaj pa je nova generacija prepustnost podvojila. Tako je mogoč sinhron prenos podatkov s hitrostjo 20 Gb/s v obe smeri (zaradi dveh kanalov). To pomeni, da bo po vodilu mogoče prenašati sliko v ločljivosti 4K v realnem času. Združljivost za nazaj je zagotovljena.

Na predstavitvi je Intel tehnologijo demonstriral, a so dosegli le hitrosti okoli 1,2 Gb/s. Razlog so ozka grla, ki jih predstavljajo prek Thunderbolta povezane naprave....

13 komentarjev

Apple se opravičuje kitajskim potrošnikom

Applov izvršni direktor Tim Cook je lani obiskal Kitajsko

The New York Times - Včasih se je to dogajalo sila redko, v zadnjem času pa ni več nezaslišan slučaj, da se Apple - opraviči. Tako so se včeraj opravičili kitajskim potrošnikom, če so ti dobili vtis, da jih Apple obravnava oholo. Odzivi so mešani.

Zgodba se je začela zapletati 15. marca, ko je na svetovni dan potrošnikov kitajska televizija objavila reportažo, kako podjetja na Kitajskem obravnavajo potrošnike. Ob tem so ostro okarali Apple, češ da ponuja prekratko garancijo (kitajska zakonodaja zahteva dvoletno, Apple pa je ponujal le leto dni) in da odira potrošnike na servisu. Zamenjava zadnjega pokrova na iPhonu naj bi tako na Kitajskem stala 90 dolarjev. Po stari navadi se Apple na pripombe sprva ni odzval, a se je na Kitajskem razvnel velik vihar. O Applovih...

5 komentarjev

Prispel iOS 6.1.2 - geslo je še vedno mogoče obiti

Ars Technica - Prejšnji teden smo poročali, da je na iPhone 4S z iOS 6.1.1 (edina Applova naprava, ki je prejela to različico iOSa) mogoče zaobiti vnos gesla za odklep telefona, kakor tudi na vseh ostalih napravah z iOS 6.1. Ob izidu 6.1.2 se je predvidevalo, da bo že v nekaj dneh na voljo iOS 6.1.2, ki bi to luknjo odpravil, obenem pa bi odpravil še težave s povezovanjem na strežnike Exchange, ki servirajo elektronsko pošto, koledar, imenik, itd. Apple je popravek izdal za vse naprave, na katerih teče iOS 6.1 (iPhone 3GS, 4, 4S, 5, vsi iPadi, novejši od druge generacije, iPod Touch 4. in 5. generacije), odpravljene pa so težave s strežniki Exchange. Naprave z iOS tako ne preobremenjujejo več strežnikov (iOS 6.1 in 6.1.1 je namreč poslal ogromno...

11 komentarjev

Apple pripravlja iUro?

Bloomberg - Apple bojda razvija ročno uro, ki pa ne bo samo ura, temveč bo lahko opravljala tudi nekatere funkcije, ki jih imata iPhone in iPad. Vesti so še neuradne, a vedno zanesljivi Bloomberg se opira na dva vira blizu podjetja, ki sta potrdila obstoj velike skupine, ki pripravlja "iUro". Ekipa naj bi delovala že več kot leto dni in je v tem času narasla na več kot 100 razvijalcev, inženirjev, menedžerjev in ostalih. Tako velika skupina ljudi pa v Applu običajno pomeni, da izdelek ni več v eksperimentalni fazi, ampak da bo slej ali prej ugledal luč sveta. Apple se na vprašanja o obstoju ekipe in razvoju novega izdelka seveda ni odzval.

Razvoj novega izdelka pravzaprav ni presenetljiv, čeprav ni jasno, kaj točno to bo. Apple je...

57 komentarjev

iOS 6.1.1 je zunaj, evasi0n jailbreak še deluje

Sveže jailbreakani iPhone 3GS, 4, 4S, 5 ter iPad 3.

vir: Jan Ferme
MacRumors.com - Evasi0n jailbreak za iOS 6.1, izdan ta ponedeljek, se je zgleda odlično prijel. Njihova spletna stran beleži 5 milijonov obiskov, alternativna aplikacijska trgovina Cydia pa poroča o 4 milijononih novih, dejanskih uporabnikov. To niso zanemarljive številke, tudi ne v primerjavi z odlično prodajo iPhona v lanskem zadnjem četrtletju - 17.7 milijona enot (iPhone 5 in starejših, samo ZDA) - ki je enkrat za spremembo celo prehitela Samsungovih 16.8 milijona.

Apple je - temu primerno - seveda že reagiral. Takoj prvi dan so izdali opozorilo proti rabi jailbreakanja, ker naj bi povzročalo nestabilnost naprav, blokiralo nekatere servise (v praksi predvsem vremensko aplikacijo), zniževalo kvaliteto glasovnih pogovorov in prenosa podatkov (lol), široko odprlo...

42 komentarjev

Tudi iOS 6 zlomljen

Computerworld - Pa smo dočakali še javno dostopno programsko opremo za zlom (jailbreak) Applovega operacijskega sistema iOS 6, ki bo omogočila poganjanje nepodpisanih aplikacij. Ta operacijski sistem so zlomili že v začetku leta, a niso želeli javno razkriti metode, da ne bi Apple hitro pokrpal lukenj in ga onemogočil. Zato so počakali do 28. januarja, ko je izšel iOS 6.1, in tako je ta teden skupina Evad3rs objavila jailbreak. Dostopen je na naslovu evasi0n.

Kot pojasnjuje David Wang, eden izmed članov skupine in tudi sicer zelo poznan lomilec iOS-a, meri programska oprema za zlom 10 MB. Doslej je bila prenesena že več kot štirimilijonkrat. Omenimo, da je izdani jailbreak untethered, kar pomeni, da ob vsakokratnem zagonu naprave ne potrebujemo povezave z...

51 komentarjev

Apple obljublja konec zaposlovanja otrok

Guardian - Serija razkritij in škandalov o obupnih pogojih dela, mizernih plačah ter redni zlorabi otroškega oz. študentskega dela pri ključnih dobaviteljih, zlasti tajvanskemu gigantu FoxConn, ki širom kitajske zaposluje debeli milijon delavcev, je lansko leto pošteno načela ugled Appla, ter najbrž (skupaj s polomijo od tožbe proti Samsungu) opazno sklestila privlačnost njihovih premijskih izdelkov.

Apple se seveda že brani. Lani so denimo najavili, da del proizvodnje imacov selijo nazaj v ZDA, kar je bilo lepo sprejeto, vsaj dokler niso analitiki ugotovili, da selijo zgolj sestavljanje in še to zgolj zato, ker se jim zavoljo višjih plač in dragega transporta tega več ne splača delati na Kitajskem.

Obenem sporočajo, da so lansko leto...

113 komentarjev

Tudi iOS 6 zlomljen, a za zdaj ne javno

ComputerWorld - Nov Applov mobilni operacijski sistem iOS 6 je precej otežil odklepanje (jailbreaking) telefonov. Najbolj vsestranskega odklepa, ki deluje tudi po ponovnem zagonu telefona brez priključitve na osebni računalnik (untethered jailbreak), namreč več mesecev po izidu iOS 6 še vedno ni. Javno na voljo sta tethered jailbreaka za iOS 6 in iOS 6.0.1 na napravah, ki jih poganjajo procesorji A4 (torej iPhone 4, iPhone 3GS in iPod touch 4G), za novejše pa odklepa še ni.

Ker kar nekaj mesecev ni bilo nobenega javnosti vidnega napredka, so se na internetu razširile govorice, da je Apple učinkovito pokrpal vse luknje in da je jailbreaking v izumiranju. To se ni zgodilo, čeprav hekerji priznavajo, da je razbijanje vedno težje. Tudi novi iOS 6 je dočakal...

20 komentarjev

TSMC se pripravlja na proizvodnjo procesorjev za Apple

Slashgear - Apple in Samsung imata čuden grenko-sladki odnos, ki na eni strani sestoji iz obsežnega sodelovanja, ko Samsung za Apple proizvaja vrsto strojne opreme (procesorje, LCD-panele itd.), ter na drugi strani iz nešteto patentnih tožb. Apple je že večkrat dal vedeti, da iščejo alternative oziroma da želijo zmanjšati svojo odvisnost od Samsunga, čeprav korenitejših sprememb doslej še ni bilo.

Zadnja v vrsti novic je TSMC-jeva najava, da bodo začeli proizvajati prve primerke Applovega čipa A6X, ki ga najdemo v najnovejših ipadih. Omenjeni čip v 32 nm-tehnologiji trenutno proizvaja Samsung, TSMC pa bo isti čip proizvajal v 28 nm. S tem bo čip manj potraten, Apple pa naj bi ga predstavil v iPadu 5 in iPadu mini 2. Pričakujemo ju že sredi tega leta.

Apple se je okoli...

24 komentarjev

New York pesti val kraj iRobe

Slashdot - New York je bistveno bolj varno mesto kot je bilo svojčas, pretežno zavoljo stroge politike prejšnjega župana Gullianija do storilcev nasilnih kaznivih dejanj. Zdajšnji župan Bloomberg je tako podedoval precej ugodne (beri: nizke) statistike kriminalite, ki pa se v zadnjih letih spet dvigajo, pretežno (+3.3% glede na lani) zaradi vala kraj dragih mobilnih telefonov in tablic, posebej tistih jabolčno bele barve.

Županov oddelek za stike z javnostmi zato glasno naproša Newyorčane, naj naprav "ne nosijo na vidnem", posebej ne v rokah ali torbicah. Namesto tega naj jih raje pospravijo na varno v svoje notranje žepe. V ta namen so tudi zakupili oglaševalske termine v lokalnem časopisju oz. pri radijskih postajah. Če namreč ne bi bilo povečanja prav iz tega naslova (iCrime Wawe, kot mu pravijo), bi "se skupna kriminaliteta celo znižala".

Storilce motivira predvsem visoka cena iPhonov, ki tam stanejo 700 ali več dolarjev, čeprav naprava sama stane zgolj 200 in drobiž za izdelavo. Pri...

25 komentarjev

iOS 6 zemljevidi odnesli še enega Applovca

Bloomberg - Mesec dni nazaj je Apple odpustil Scotta Forstalla, vodjo oddelka mobilne programske opreme; uradno zavoljo težav pri uveljavitvi iOS6 zemljevidov, neuradno zaradi njegovih pogledov na dizajn in arogantnega stila vodenja. Gruber seveda hitro zapisal, da je to v resnici nekaj najboljšega, kar bi se lahko Applu zgodilo, ker da bo zdaj več prostora za ostale - bolj sposobne vodstvene kadre. Ves...

24 komentarjev

Za tihotapljenje iphona čez kitajsko mejo tri evre in zaporna kazen

Reuters - Elektronika (in nekateri drugi zahodni izdelki, na primer parfumi) so na Kitajske močno obdavčeni, zato tihotapljenje teh izdelkov čez mejo cveti. Najbolj priljubljeni so seveda Applovi izdelki, ki so na Kitajskem resnični statusni simbol. Še posebej se tihotapljenje razmahne po izidu telefonov v ZDA in pred kitajskim debijem, ko iphoni potujejo na vzhodu po vsem mogočih poteh. Ena izmed pomembnih vstopnih točk je hongkonško-kitajska meja.

Hongkong ima podobno kot Macao na Kitajskem posebni carinski status, zato je tihotapljenje prek teh meja razširjeno vsaj tako, kakor je bilo na zahodnih jugoslovanskih mejah. Kitajska je v boju zoper tihotapce aprila zaprla stran LanyouShuma.com, kjer so se ti izdelki...

5 komentarjev

Jabolčni razmišljajo o prehodu z Intela na ARM

Applovi mobilni čipi.

vir: Bloomberg
Bloomberg - Bloomberg že drugič v dobrem mesecu dni piše, da se Apple počasi pripravlja na prehod z Intela na povsem lastne ARM čipe, to seveda za svojo linijo prenosnikov in namiznih računalnikov. Sodeč po izpovedih insajderjev, ki seveda želijo ostati anonimni, naj bi se prehod zgodil v štirih do petih letih, po tem, ko pride naslednja različica operacijskega sistema OS XI, oz. "iOS X".

Zanimivo, Apple je k Intelu prestopil pred malo več kot 7 leti, po tem ko so preveč časa v popolni tajnosti čarali x86 različico OS X. Po začetnem navdušenju se je Intel nadejal tudi pogodbe za izdelavo mobilnih čipov, vendar brez sreče. Apple je namesto tega stavil na britanski ARM, pohopsal več ključnih...

107 komentarjev

Kadrovski tsunami v Applu odnesel šefa mobilne programske opreme

Slo-Tech - Applov izvršni direktor Tim Cook je sporočil, da Apple prisilno zapuščata Scott Forstall, vodja oddelka za programsko opremo za mobilne naprave, in John Browett, vodja prodaje. Morda se ne sliši pomembno, a gre za največji kadrovski tsunami v Applu vse od leta 1997, ko se je Steve Jobs v pravem puču s podporo upravnega odbora zavihtel nazaj na vrh podjetja in izrinil Gila Amelia.

Izjava za javnost se bere zelo polikano. Da bi povečali sodelovanje med oddelki strojne opreme, programske opreme in storitev, bodo obstoječi direktorji Jony Ive, Bob Mansfield, Eddy Cue in Craig Federighi dobili nekatere nove zadolžitve, hkrati pa bo podjetje zapustil Scott Forstall. Do konca leta bo ostal na položaju svetovalca, potem pa se...

20 komentarjev

Apple predstavil lep venček novosti

vir: The Verge
The Verge - Applova prireditev je mimo, predstavili pa so vse že pričakovane novosti, poleg nekaterih zanimivih presenečenj.

Da, iPad Mini je realnost. Ima zaslon z ločljivostjo 1024 x 786 pikami v diagonali 7,9 palca, kar se skorajda popolnoma sklada z napovedmi. Je tanjši od vseh ostalih Applovih tabličnih naprav, debelina meri vsega 7,2 mm, obenem pa tehta manj kot polovico trenutnega 10-palčnega iPada (Mini tehta dobrih 300 gramov). Zaslon poganja dvojedrni procesor A5, na zadnji strani slike zajema senzor s 5 milijoni točk, z računalnikom se povezuje prek vmesnika Lightning, na voljo pa so različice s 16, 32 in 64 GB pomnilnika, tako zgolj z WiFi kot z WiFi in mobilno povezljivostjo. Naprodaj bo 2. novembra v obilici držav, že v...

61 komentarjev

Applova prireditev na voljo v živo prek spleta

vir: The Verge
The Verge - Današnjo Applovo prireditev, na kateri pričakujemo predstavitev iPad Mini (začne se že čez pol ure!) bo mogoče gledati tudi v živo v gibljivi sliki. Žal to ne velja za vse, ki imajo dostop do interneta, saj Apple ogled pogojuje z lastništvom ene izmed njihovih naprav. Za živ ogled prireditve prek spleta boste tako potrebovali Apple TV, na katerem se je nedavno pojavil nov kanal, namenjen izključno prireditvam (na voljo so že pretekle prireditve). Na srečo za večino slovenskih lastnikov Applovih naprav to ni edini pogoj, saj bo ogled mogoč tudi z uporabo Applovega računalnika, na katerem teče OS X 10.6 ter Safari 4. Razlog za te omejitve je enostaven, Apple enostavno nima dovolj dobre internetne povezave v svet, da bi...

40 komentarjev

Foxconn pojasnil razloge za zamude pri dobavi iPhona 5

The Wall Street Journal - Trenutno je v ZDA in drugod po svetu na svoj primerek iPhone 5 potrebno čakati 3 do 4 tedne, naš Si.Mobil pa informacije o prejemu nove pošiljke še čaka, vmes pa vas naproša, da podate rezervacijo. Ljudje bi torej radi kupili iTelefon, vendar ga trenutno preprosto ne morejo dobiti v roke. Apple se je za zdaj zavil v molk, so pa zato toliko bolj živahne razprave tu in tam na spletu. Apologisti so tako mnenja, da jih je preprosto presenetil volumen prednaročil (2 milijona enot samo v prvih 24 urah ali 2x toliko kot pri 4S), tako da je pač treba počakati, da se to počisti. Spet drugi so špekulirali, da mora biti vzrok nekje zunaj, morda pri Sharpu, ki naj bi zamujal z dobavo 4'' LTSP zaslona, a je to slednji hitro in ostro zanikal. Na...

25 komentarjev

iPad Mini prihaja 23. oktobra

Applovo vabilo

vir: The Verge
The Verge - Potrjeno je, Apple bo imel v San Joseju 23. oktobra veliko prireditev. Najbolj logična novost, ki jo kanijo predstaviti, je kakopak iPad Mini. Prvotne napovedi za predstavitev so sicer govorile o 19. oktobru, a so se pred nekaj dnevi neuradni viri premislili ter začeli napovedati zdaj tudi uradni datum. Predstavitev bo seveda opisana v živo na vseh popularnih blogih. Poleg vseh napovedi o lastnostih manjšega iPada (npr. da bo diagonala zaslona znašala 7,85 palca) so se nedavno pojavile še prve napovedi o ceni. Ta naj bi za najcenejši model znašala med 200 in 350 dolarji, kjer naj bi bila najbolj verjetna številka $250, s tem pa bi bil tudi cenovno neposreden konkurent Nexus 7 in Kindle Fire HD.

Poleg manjšega iPada naj bi po poročanju 9to5Mac Apple na isti...

9 komentarjev

Apple začel proizvodnjo iPada Mini

Mini (levo) v primerjavi z Amozonivim Kindlom Fire, oz. Googlovim Nexus 7.

vir: Gadgetorama
The Wall Street Journal - Po poročanju Wall Street Journala, ki se sklicuje na neimenovane Applove tajvanske dobavitelje, naj bi proizvodnja manjše različice iPada že stekla. Novinec z verjetnim imenom "mini iPad" ali "iPad mini" (ne ve se še) naj bi imel 7.85 palčni zaslon, torej za slaba dva inča manjšega od večjega brata, ki meri 9.7 palcev po diagonali. Dobavila naj bi ga LG, ki že skrbi za zaslone za iPhone 5, ter AU Optronics, tj. nekdanja Acerjeva divizija za zaslone. Malček bo tako po vsej verjetnosti bolj ali manj prost Samsungovih komponent.

Diagonala je nekoliko večja od konkurenčnih Androidov (glej slike). Ključno vprašanje ta hip je tako, koliko bo stal, pri čemer so si analitiki edini zgolj v tem, da skoraj zagotovo ne bo tako...

57 komentarjev

Začetek prodaje iPhona 5 v Sloveniji, Apple se opravičuje zaradi slabih zemljevidov v iOS 6

Apple - Ob izidu iOS 6 in novega iPhona 5 so bili uporabniki razočarani nad vgrajenimi zemljevidi, ki so bili milo rečeno površni. Ponekod so manjkale stavbe, ceste ali kar cela mesta, drugod so bile znamenitosti popačene do nerazpoznavnosti. To je manjši problem za Apple, hkrati pa voda na Googlov mlin, ki je bil začel izgubljati primat s svojim Google Maps in mu takšni spodrsljali pridejo še kako...

59 komentarjev

Serijske poškodbe iPhona 5 oziroma afera "Scuffgate"

CNET - V petek je stekla prodaja dolgo pričakovanega iPhona 5 v prvih osmih državah. Čeprav je povpraševanje precej preseglo ponudbo - Apple je v prvih štirindvajstih urah dobil dva milijona prednaročil - zna kupce prvih serij precej boleti glava. Kot smo že poročali, si je Apple dovolil spodrsljaj z novo kartografijo, kaže pa tudi, da niti proizvodnja ne dosega več visokih internih standardov. Kot poroča CNET, več uporabnikov spletne strani MacRumors navaja, da so prejeli že poškodovan telefon. Za kritičnega se je izkazal eloksiran rob črnega modela, ki se poškoduje že ob ne preveč grobem ravnanju z napravo. Zadnja stran telefona sodeč po testiranjih na razenje ni občutljiva, vendar je tudi to precej razlikuje od testa do

129 komentarjev

Bučen prihod novega iPhona 5

CNet - Včeraj je bil dan, ki so ga težko pričakovali vsi Applovi privrženci. V državah, ki so po Applovem tolmačenju prvi svet (ZDA, Kanada, VB, Francija, Nemčija, Avstralija, Japonska, Hongkong in Singapur) so namreč začeli prodajati nov pametni telefon iPhone 5. Pred prodajalnami so vile dolge vrste, najbolj neučakani pa so se tja odpravili že več ur pred uradnim odprtjem. V Sloveniji bomo iPhone 5 dobili v drugem valu prihodnji petek.

Applov svojega iPhona 5 ponuja v treh različicah, ki odklenjene stanejo 650, 750 oziroma 850 dolarjev. Razlikujejo se po količini spomina, ki je 16, 32 ali 64 GB. Ob dvoletni vezavi so cene nižje, in sicer znašajo še vedno zajetnih 200, 300 oziroma 400 dolarjev. Kolikšne bodo cene v Sloveniji,...

105 komentarjev

Applova zamujena priložnost z Lightning konektorjem

Nov "Lightning" konektor.

vir: engadget
ITworld.com - Kot že rečeno, ima pred dnevi predstavljeni iPhone 5 tudi nov 8-pinski konektor, imenovan Lightning, ki zamenjuje prejšnji 30-pinski dock konektor. S spremembo so bojda prihranili nekaj dragocenega prostora za povečanje baterije na 1440 mAh (ki sicer še vedno ponuja krajši čas pogovora od izvirnega iPhona iz 2007), a če že, bi lahko to priložnost izkoristili za prehod na micro USB, tako kot (so jo že) domala vsi ostali proizvajalci.

Apple je l. 2009 namreč z Evropsko komisijo podpisal memorandum o soglasju za čimhitrejši prehod na micro usb konektor. Obvezo je dosedaj izpolnjeval z adapterjem, kar je očitno plan tudi vnaprej, na veliko nejevoljo potrošnikov. Adapter z Lighting na micro USB stane 18 evrov...

105 komentarjev

Apple dosegel zmago proti Googlu/Motoroli v Nemčiji

ITworld.com - Nemško sodišče v Münchnu je včeraj v primeru Apple proti Motoroli Mobility (sedaj Googlovi podružnici) razsodilo, da Motorolini tablični računalniki in pametni telefoni kršijo evropski patent 2.126.678 oziroma tako imenovani rubber band patent (v ZDA znan pod številko 7.469.381). Gre za funkcionalnost, ki omogoča lažje upravljanje z dokumenti: če ga uporabnik z gesto na zaslonu premakne iz vidnega polja, se ob dvigu prsta dokument avtomatično vrne na prvotno mesto kakor elastika.

Sodišče je zato odločilo, da Apple lahko zahteva prepoved prodaje omenjenih telefonov v Nemčiji. Odločba je pogojna, kar pomeni, da mora Apple ob zahtevku deponirati 25 milijonov evrov oziroma predložiti bančno garancijo v tem znesku za škodo, ki bi jo Motorola utrpela, če...

38 komentarjev

iPhone 5

iPhone 4S in 5 stran ob strani. Je večji, a še ravno prav večji, tako da navigacija s palcem še ni naporna.

vir: The New York Times
The New York Times - Apple je pravkar zaključil svojo predstavitev v nabito polnem YBCA centru v San Francsicu. Dobili smo poplavo številk, procentov in presežnikov, ki se jih ne bi sramovali tudi najboljši med slovenskimi PR novinarji, a še bolj pomembno, iPhone 5 je tu. In po izgledu stvari se je večino napovedi (zaslon, debelina, izgled, 4g lte, nov konketor; morda manjka le mobilno plačevanje) tudi uresničila.

Vajeti prireditve sta v rokah držala Tim Cook (CEO) in Phill Shiller (VP Marketing), ki sta si glede na naelektreno ozračje zadnjih mesecev privoščila tudi kar nekaj napadov v smer konkurence. A začnimo s številkami: najprej o njihovih trgovinah, ki jih je zdaj že 380 v 12 različnih državah, in vsakodnevno skupaj...

538 komentarjev

Samsung in HTC že načrtujeta prepoved prodaje iPhona 5

vir: Geek
CNet - Danes namerava Apple predstaviti iPhone 5 (oz. mogoče the new iPhone), prvi kupci pa naj bi ga v roke dobili že dober teden dni kasneje. Oziroma takšne so njihove želje; jezna konkurenca medtem kuje povsem drugačne načrte.

Samsung je že nekaj dni po 1 milijardi dolarjev težkem porazu pred kalifornijskimi sodišči neuradno potrdil, da bodo zahtevali prepoved uvoza in prodaje iPhona 5 v ZDA in Evropi, če bo le-ta podpiral tehnologijo 4G LTE (in zelo zelo se domneva, da bo). Podobnih misli je tajvanski HTC, ki se z Applom že krega glede dvojice svojih patentov za povečevanje hitrosti mobilnih prenosov. Apple se ju sicer trudi razveljaviti, a pri tem vsaj doslej ni bil pretirano uspešen.

Če se kateremu koli od teh dveh posreči z začasno odredbo, bi lahko...

80 komentarjev