» »

V ZDA se organizirajo poletni tabori za otroke, bodoče zvezde YouTuba

V ZDA se organizirajo poletni tabori za otroke, bodoče zvezde YouTuba

Slo-Tech - V ZDA so se začeli širiti poletni tabori za otroke, v katerih se ti izobražujejo, kako uspeti na YouTubu. Za do 1000 dolarjev na teden (nekateri so seveda cenejši) se otroci, ki so stari od 9 do 15 let, učijo veščin, ki so potrebne za uspešno postavitev in vodenje kanala. Snemanje, intervjuvanje, obdelava zvoka, izbira tem, izbira privlačnega formata oddaje, postprodukcija, priprava naslovne sličice (thumbnails) itd. Vseh teh podrobnosti se je treba naučiti, če želimo postaviti uspešen kanal z veliko naročniki in ogledi.

Taborov je več, vsak je namenjen svoji podmnožici. Eden izmed enotedenskih taborov za 10- do 12-letne otroke obljublja, da jim bo pomagal "postaviti znamko in postati zvezda na YouTubu". Drugi tabor enako starim otrokom obljublja način, "da pretvorijo svojo strast do iger v ljudem všečno prisotnost s prenašanjem iger na YouTubu". V še enem taboru se bodo 13- do 17-letniki učili, kako "ustvariti izpopolnjen kanal, ki bo zagotovo pritegnil naročnike". Dvotedenski tabor pa otrokom obljublja, da jih bo naučil postati "internetne seznacije".

Osnove medijske produkcije so dandanes koristna znanja, a trening otrok za uspeh na YouTubu se zdi preveč ozkogledno in predvsem nevarno. Mimogrede, minimalna starost za uporabo YouTuba je 13 let, na kar upravljavci taborov odgovarjajo, da mlajši otroci sodelujejo z računi svojih staršev in da so ves čas budno nadzorovani. A YouTube je omejitev postavil z razlogom.

Na YouTubu obstajajo številni lastniki kanalov, ki od tega lahko dobro živijo. Ekstremni primeri so tudi celo bogati, denimo PewDiePie. Z ustvarjanjem kakovostne vsebine se da preživeti, a to življenje ni enostavno. Samo od oglasov in ogledov na YouTubu se večinoma ne de preživeti, zato večina lastnikov profitabilnih kanalov kombinira še druge načine prihodkov (donacije, Patreon, prodaja povezanega blaga).

Količina vsebine na YouTubu je za praktične namene neomejena. Ker nihče ne more pregledati več kot zanemarljivo majhnega obsega, je tekmovanje med ustvarjalci izjemno. Kdo bo na vrhu, v veliki meri odločajo algoritmi, ki kažejo predloge in razvrščajo zadetke pri iskanju. YouTube ima legitimen cilj podaljšati zadrževanje uporabnikov na strani, čemur prilagaja tudi algoritme. Ustvarjalci se trudijo slediti (neznanim) zahtevam algoritmov, da bi njihovi posnetki ostali na vrhu, kar je Sizifovo delo.

Lani so ustvarjalci prvikrat resneje spregovorili o posebni vrsti izgorelosti, ki se dogaja tudi najboljšim in najbolj plodnim ustvarjalcem na YouTubu. Čeprav gre za poklic, ki si ga želijo milijoni, so pritožbe in pomisleki ustvarjalcev upravičeni. Pritisk ves čas ostati na vrhu in takojšnje kaznovanje s strani algoritmov, ki pogosto nima povezave s kakovostjo, terjata svoj davek. Po konzervativnih ocenah na YouTube vsako minuto naložijo 300 ur novih posnetkov, zato ne bomo nikoli videli več od le majhnega dela vsega materiala. In zato večina nadebudnih YouTubovskih zvezd to ne bo nikoli postala.

12 komentarjev

Markoff ::

Še en Zepter, Oriflame, Amway, ...
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

jype ::

Let's be outraged about this, because outrage sells.

opeter ::

V redu je to. Vedno ostaja možnost, da se pojavi nov Pidipaj.

Trenutno je to res prihodnost za nekatere, za večino seveda ne (isto kot filmi, športni pa še kakšni zvezdniki).
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

bluefish ::

opeter je izjavil:

V redu je to. Vedno ostaja možnost, da se pojavi nov Pidipaj.
V redu predvsem za denarnice organizatorjev teh taborov. Nov Pidipaj, kdorkoli že je to, se bo pa pojavil kvečjemu zaradi lastnega interesa. Praviloma tisti, ki so na vrvicah "meneđerjev", požanjejo 5 minut slave, nato pa konec.

mtosev ::

če si mislijo starši, da bo to njihovim otrokom v korist pa naj jih pošiljajo tam. kolk jih pa bo imelo pa kanal od katerega bodo služili tolk, da bodo lahko od tega preživeli pa je drugo vprašanje
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Vazelin ::

Senior Dev je izjavil:


Vsak otrok ima pravico do dela in posledično zaslužka. To je korak naprej v primerjavi z nami, kjer je prva resna služba šele pri 25-tih in hotel mama se zapusti pri 28-tih.

:)) kar pade v ta kontekst
I got 99 problems but 4 usd XTZ ain't one...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vazelin ()

LeQuack ::

Pri Youtube in zaslužkih ni nič drugače kot v realnem svetu. Top 1% zasluži večino, ostali pa precej manj.
Quack !

GabrieLeo ::

Torej dejmo otroke že od mladih nog popolnoma podrediti javnemu mnenju ter zadovoljevanju njihovih potreb. Biti popolna lutka, brez prave osebnosti, biti pozitiven in nasmejan 24/7 ter prodati otroštvo za denar, ki gre staršem, menedžerjem in velikim hišam.
Očitno se od Michael Jackson/disney in ostalih otroških zvezd ne bojo Američani nič naučili. Prva generacija takšnega entertainmenta je zdaj že krepko v dvajsetih in vsi so krepko v drogah, alkoholu, pod zemljo. Zgodbe prihajajo levo in desno o zlorabah, no life otroštvu, kako jih je industrija takoj ko so pognali prvo dlako in gubo izpljunila.
V naslednjih 10 letih bo Youtube NWO Hollywood.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: GabrieLeo ()

Vazelin ::

Kako trd je streamerski kruh je pokazal tudi Miško Piškot ki je mel eno temo tule, sodeluje s Hop.si. Enih 5 njegovih videov na youtube pa ima glih ene 300 ogledov vse skup
I got 99 problems but 4 usd XTZ ain't one...

D3m ::

Remember S-T. Subscribe to PewDiePie. ;)
|HP EliteBook|R5 6650U|

GabrieLeo ::

ma slo streamerji imajo trd kruh ker ne znajo biti zanimivi. Mal življenja, mal interakcije pa bi takoj iz povprečja izstopali. Vsi kisli v faco, noben ne zna žura narediti, da ne začnem s kakšnimi narečji.

jype ::

D3m je izjavil:

Remember S-T. Subscribe to PewDiePie. ;)
Za take kot si ti je ContraPoints bolj primeren.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prihodki ameriške glasbene industrije iz pretočnih vsebin lani že vodilni

Oddelek: Novice / Rezultati
139074 (8198) xmetallic
»

Naročniška storitev YouTube Music Key je tu

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
1511887 (8206) čuhalev
»

YouTube škoduje prodaji glasbenih albumov (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
17640032 (34158) [D]emon
»

YouTube uvaja naročnino za premium kanale

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
289078 (7038) Jst

Več podobnih tem