» »

Razbili hekersko skupino GozNym

Razbili hekersko skupino GozNym

Slo-Tech - V policijski akciji v ZDA, Nemčiji, Gruziji, Moldaviji, Ukrajini in Bolgariji so razbili hudodelsko združbo GozNym, ki je v zadnjih letih s hekerskimi napadi in zlonamerno programsko opremo skušala pridobiti za več kot 100 milijonov dolarjev protipravne premoženjske koristi. Opeharili so vsaj 40.000 žrtev. V ZDA so zaradi kraj in pranja denarja podali obtožnice zoper deset posameznikov, a jih je pet še na prostosti. V Nemčiji sta obtožena dva, prav tako v Gruziji, kjer je med obtoženima tudi kolovodja, še en član skupine pa je obtožen v Moldaviji. Enega člana je Bolgarija izročila ZDA.

GozNym je malware, ki je nastal kot fuzija programov Nymaim in Gozi. Prvi je namenjen vdoru v sistem in namestitvi drugega kosa malwara na računalnike. Nymaim se je do leta 2015 v glavnem uporabljal za okužbe z izsiljevalsko programsko opremo. GozNym pa je žrtve napadal, da jim je izmaknil podatke o elektronskem bančništvu.

Propad skupine se je začel leta 2016, ko so aretirali in ZDA izročili člana skupine Krasimirja Nikologa. Ta se je v ZDA izrekel za krivega in začel sodelovati z organi pregona. Policijska akcija, ki je sledila, je lep primer sodelovanja organov pregona v več državah, so pojasnili na Europolu na današnji predstavitvi v Hagu.

Zanimivo je, da GozNym ni bila močno povezana skupina. Vloge so bile tako podrobno razdeljene in ločene, da je pogosto delovala kot omrežje freelancerjev in ne kot organizirana skupina. Člane so novačili na ruskih internetnih forumih. Svoje akcije so koordinirali prek programov za hipno sporočanje.



8 komentarjev

poweroff ::

Pravi visokotehnološki startup, res...
sudo poweroff

Daliborg ::

Glede na kompetence katere imajo, bi rekel da jih je treba zaposlit in nagradit!
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_

antonija ::

Daliborg je izjavil:

Glede na kompetence katere imajo, bi rekel da jih je treba zaposlit in nagradit!
Pa kje najdete take debilnosti? Je treba poslovne goljufe zaposlit ker imajo "kompetence"? Je treba nasilne pretepace zaposlit ker imajo "kompetence"? Je treba serijske morilce zaposlit ker imajo "kompetence"? Omenimo se slavne svetovne voditelje ki so dejankso imeli vodstvene kompetence, ampak so jih raje uporabili za pobijanje, mucenje, itd.?

Ljudi, ki imajo kompetence, je veliko. _Veliko_. Med njimi je del takih, ki so psiholosko dovolj nestabilni, da svoje kompetence raje uporabijo za delanje skode, kot pa za ustvarjanje dobrega. Kar je po eni strani razumljivo, ker za delat skodo je ponavadi konkurenca majhna, predvsem pa ni direktna; v doticnem primeru se skrijes za anonimnost interneta in pocnes kar ti pase* (*dokler ne naredis dovolj skode da te zacnejo loviti). Ce pa delas dobro, je pa konkurenca _vedno_ direktna, in v veliki vecini primerov tako huda, da bi doticni osebki iz novice z vsemi svojimi "kompetencami" gladko popusili. Vsak od njih je imel moznost se javiti na razpise za sluzbe, vsak od njih bi lahko izdelal svoj super-duper SW in z njim obogatel, vsak od njih bi lahko svoje kompetence uporabil za kaj dobrega, ali pa vsaj za kaj nelegalnega. Pa so se odlocili da jih ne bojo.

Kar hocem povedat je to, da nimas prav. Osebki iz novice si prav nic ne _zasluzijo_ zaposlitve, predvsem pa nic bolj od preostanka populacije.
Vsak se sam odloci kako bo uporabil svoje kompetence, in ce se odlocis da jih bos uporabil za delanje skode, potem se prosim ne cudit ce jo dobis po p!*#i in si prislusiz dozivljensko zanicevanje in sikaniranje.
Ljudje ne marajo ce jim delas skodo, zato ti bojo vrnili to, kar si ti dal njim.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Poldi112 ::

>skušala pridobiti za več kot 100 milijonov dolarjev protipravne premoženjske koristi.

Koga to briga - koliko so dejansko pobrali?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

janezvalva ::

razveseljuje podatek, da se rusi končno odpovedujejo prekomernemu uživanju vodke v korist cyber kriminala.
IQ test: v enem vedru imaš 2l vode, v drugem 1l vode. koliko veder imaš?

Machete ::

@antonija

Točno to. Stalna gostilniška, ki jo beremo že leta, je, da je treba tega pa tega hekerja zaposliti v nevem kakšnem FBI uradu ali SOVI whatever. To so deviantni ljudje s sprevrženo moralo in ne glede na njihovo znanje si kakršnekoli pozicije ne zaslužijo. Po odsluženi kazni pa pač mogoče. Druga priložnost je človeška.
Isto budalaščine so, ko raja vpije ob določenih črnih kronikah, 'naj raje lovijo tajkune, ki so odnesli milijone'. Torej pustimo vse manjše tatove pri miru in lovimo samo nad, kaj čmo reči, 10 mil?
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

poweroff ::

Tudi pri obveščevalnih službah so zaposleni deviantni ljudje... :))

Mimogrede, v ZDA so imeli poseben program zaposlovanja ex-hackerjev v obveščevalne kroge... in se ni ravno obneslo. So hitro začeli preveč po svoje delat.
sudo poweroff

antonija ::

poweroff je izjavil:

Mimogrede, v ZDA so imeli poseben program zaposlovanja ex-hackerjev v obveščevalne kroge... in se ni ravno obneslo. So hitro začeli preveč po svoje delat.
V GB in tudi drugod so svoje case na veliko novacili huligane in druge nasilneze v vojsko, ker imajo "kompetence" za nasilno vedenje, ki je na bojiscu ponavadi zazeljeno.
Ampak so precej hitro hitro ugotovili, da imajo taisti huligani "se boljse kompetence" kar se tice zavracanja avtoritete, nezmoznosti sledenja navodilom in ukazom in nasploh "vrhunske kompetence" za samovoljno destruktivnost na vseh podrocjih.
Koncni rezultat je bil pa:

Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zaprli hekerski forum Darkode in priprli kolovodje, obtožen tudi Slovenec

Oddelek: Novice / Varnost
2012869 (8826) gruntfürmich
»

Aretiran še en član LulzSeca

Oddelek: Novice / Varnost
94216 (3322) [D]emon
»

V ZDA zasežene domene največjih pokeraških strani

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
4212868 (9667) amigo_no1
»

Sedem najbolj zabavnih kiberkriminalnih dejanj leta 2008 po izboru Wireda

Oddelek: Novice / Zasebnost
205011 (3220) driver_x

Več podobnih tem