» »

Slovenski dijaki na evropski naravoslovni olimpijadi dvakrat srebrni

Slovenski dijaki na evropski naravoslovni olimpijadi dvakrat srebrni

Slo-Tech - Na Portugalskem se je danes končala 18. evropska naravoslovna olimpijada (EUSO), na kateri so nastopili tudi slovenski dijaki. V konkurenci 50 ekip iz 24 držav Evropske unije (vse razen Slovaške, Malte, Velike Britanije in Poljske) sta slovenski tročlanski ekipi dosegli izjemen uspeh, saj sta osvojili 7. in 10. mesto, za kar sta obe prejeli srebrno medaljo.

V prvi ekipi so tekmovali Tjaša Sušnik (Gimnazija Kranj), Eva Igličar in Simon Bukovšek (oba Gimnazija Škofja Loka) in z zbranimi 82 odstotki dosegli 7. mesto, s čimer so le za eno mesto zgrešili zlato medaljo. Druga ekipa, v kateri so bili Marjetka Zupan (Gimnazija Bežigrad), Luka Peršolja (Gimnazija Vič) in Jernej Birk (Gimnazija Novo mesto), je z 78 odstotki osvojila 10. mesto. Obe ekipi sta se uvrstili v zgornjo petino nastopajočih držav, v neuradnem skupnem seštevku pa je Slovenija zaostala le za Nemčijo in Estonijo. Evropski prvaki so postali člani prve nemške ekipe.

EUSO je tekmovanje za dijake 1. in 2. letnikov srednjih šol, ki vključuje biologijo, kemijo in fiziko. Tekmujejo tričlanske ekipe, in sicer iz vsake države po dve, ki se pomerijo v reševanju eksperimentalnih nalog in teoretičnih vprašanj, ki zajemajo znanje omenjenih treh ved. Olimpijada, ki sicer služi tudi kot trening za kasnejše udeležence večjih olimpijad iz posamezni ved, saj so udeleženci EUSO praviloma čez leto ali uvrstijo tudi na velike olimpijade (fizika, kemija, matematika, biologija, astronomija) je zahtevna prav zaradi zahtevanega poznavanja vseh treh ved. Dodaten izziv predstavlja uspešno usklajevanje timskega dela in rokovanje z laboratorijsko opremo. Tekmovalci imajo v tednu dni dva tekmovalna dneva, ko imajo pet ur časa za rešitev več deset strani nalog.

Slovenija na tekmovanju sodeluje od leta 2007, lani ga je tudi uspešno organizirala, v zadnjih letih pa niza odlične rezultate. Izbor slovenske ekipe se opravi glede na rezultate državnega tekmovanja v naravoslovju, ki ga vsako leto januarja organizira ZOTKS. Pogoj za uvrstitev na državno tekmovanje je dober nastop na novembrskem šolskem tekmovanju, ki je odprto vsem dijakom, ki so stari največ 16 let.

0 komentarjevVredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zgodovinski uspeh Slovencev na evropski naravoslovni olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2810378 (8187) St753
»

Slovenija na evropski naravoslovni olimpijadi prvikrat osvojila zlato in srebro

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
107689 (5519) loki0101
»

Srebro in bron za Slovenijo na evropski naravoslovni olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
56249 (5322) LJ4L
»

Slovenija rekordno: dvakrat srebro na EUSO 2013

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
115686 (4466) Unknown_001
»

Slovenija s srebrom in bronom rekordno na EUSO 2012

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
146102 (5170) Icematxyz

Več podobnih tem