» »

Naočniki Google Glass živijo dalje s posodobljeno inačico

Naočniki Google Glass živijo dalje s posodobljeno inačico

Slo-Tech - Google je predstavil posodobljeno izvedenko naočnikov Glass, Enterprise Edition 2. Tudi ta je namenjena gospodarski dejavnosti in ne splošni rabi, iz katere so bila očala pred leti umaknjena, saj se tam niso posebej proslavila.

Google Glass so še vedno najbolj poznani pametni naočniki - takšni z namontiranimi računalnikom, kamero in prikazovalnikom, kar uporabniku nudi različne informacije. Toda v preizkusnem obdobju med leti 2013 in 2015 so postali razvpiti v glavnem zaradi tveganja za zasebnost, saj je bilo težko preprečiti snemanje okolice, zaradi česar so nekatere inštitucije in lokali njihovo nošnjo sploh prepovedali. Javnosti se na koncu s tem problemom vseeno (še) ni bilo treba posebej ukvarjati, ker je podjetje sklenilo, da izdelek za množično splošno rabo še ni primeren, saj je ponujal premalo praktičnih koristi, da bi upravičil zajetno ceno poldrugega tisočaka dolarjev.

Toda na specializiranih področjih je drugače in Glass si je pridobil privržence v industriji, transportu ter medicini. Zato je firma očala predlani lansirala kot Glass Enterprise Edition za uporabnike v gospodarstvu. Ti javljajo zaznavne koristi, od pospeševanja proizvodnje do enostavnejšega in hitrejšega usposabljanja in celo boljše komunikacije zdravnikov s pacienti. Odziv so pri Alphabetu prelili v novo inačico Enteprise Edition 2. Ta je zgrajena okrog novega sistema-na-čipu Snapdragon XR1 s tremi gigabajti Rama in 32 GB shrambo. Prikazovalnik je videti enak tistemu v predhodniku, medtem ko je OS sedaj Android, in sicer Oreo (se pravi, predzadnja verzija in ne aktualna Pie). Glass EE2 stanejo tisočaka ameriških dolarjev brez davka in tudi to pot niso na voljo v prosti prodaji.

Očitno je razvoj te izvedenke zopet tekel v Alphabetovem oddelku X, saj objava navaja tudi, da so z njenim izidom projekt (zopet) premestili nazaj v Google - v oddelek, kjer razvijajo tudi VR naočnike Daydream.

1 komentar

user1618 ::

New features in ver. 2: plašnice
"If we were supposed to talk more than listen
we would have been given two mouths and one ear"
- Mark Twain


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pametne kontaktne leče niso več daleč

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
174479 (2483) GizmoX
»

Googlov Daydream je mrtev

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
134779 (3703) PrimozR
»

Oculus Quest bo dobil povezavo s PCjem in zaznavo rok

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
84181 (3092) roli
»

Toshibin odgovor na Google Glass

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
115672 (4203) mitja_i
»

Odgovor konkurence na Google Glass

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
3714335 (11066) Brane22

Več podobnih tem