» »

Razvoj slušnega aparata, ki zna ojačati želene glasove

Razvoj slušnega aparata, ki zna ojačati želene glasove

STAT - Raziskovalci iz New Yorka so razvili prvo eksperimentalno verzijo slušnega aparata, ki lahko s pomočjo opazovanja možganov ojača natanko tiste glasove v okolici, na katere se želi posameznik osredotočiti.

Pametni slušni pripomočki bodo bržkone naslednja velika zgodba pri gadgetih in med drugim dobivajo različne zmogljivosti filtriranja signala, na primer odstranjevanje prometnega hrupa. Najnaprednejše inačice je mogoče natrenirati, da ojačajo znane glasove, na primer tiste družinskih članov. Toda nobena naprava doslej še ni prišla blizu zmogljivosti naših možganov, da hipno med množico neznanih glasov izberejo točno določene in se nanje osredotočijo, sosednje pa odstranijo. Tako denimo zdrav človek na hrupni zabavi lahko posluša naključne pogovore, medtem ko naglušen tega ne more, saj slušni aparati ne znajo selektivno jačati naključnih želenih glasov.

Za dosego tega cilja je treba "poslušati" posameznikove možgane in na Univerzi Columbia v New Yorku so zdaj razvili skupek možganske elektrode ter strojne inteligence, ki zmore prav to. Po stari navadi so sistem najprej preizkusili na bolnikih, ki so čakali na vstavljanje elektrod zavoljo zdravljenja epilepsije. Na njihov slušni korteks so pritrdili vsadek, ki je med pogovori zaznaval, katere glasove je pacient slišal in na katere se je želel v nekem trenutku osredotočiti. Strojni algoritem je to raztolmačil in povezal z zvočnim signalom, ki je šel skozi slušni aparat, ter želene glasove v njem ojačal.

Zaenkrat metoda zahteva vsajanje elektrod v možgane, kar za splošno rabo seveda ni praktično. Toda raziskovalci menijo, da lahko v petih letih sistem pripeljejo do stopnje, ko bodo zadoščali preprostejši vsadki pod kožo za ušesom. Obenem se bodo morali lotiti še enega problema: napravo so testirali na pacientih z dobrim sluhom, medtem ko so možgani dlje časa naglušnih ljudi pri razbiranju zvokov že "iz vaje", zato v tem trenutku še ni povsem jasno, v kolikšni meri jih je mogoče izkoristiti ali natrenirati za tovrstno dejavnost.

4 komentarji

mrTwelveTrees ::

Si predstavljate da bi bi usedel v kavarni in poslušal kaj se kdo okoli tebe pogovarja, določeno osebo.... neke vrste prisluškovanje :))

keworkian ::

Ta novica je bila na rtvslo,24ur 14 dni nazaj, sad story bro.
Obscenities in B-Flat

Machete ::

O sveta groza, sedaj je že tako zastarela, da je ni sploh vredno napisati kajne?
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S10+

Aggressor ::

keworkian je izjavil:

Ta novica je bila na rtvslo,24ur 14 dni nazaj, sad story bro.

Ne bit neumen, peer review ima datum 15. maj.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Brisanje meja med slušnimi aparati in pametnimi slušalkami

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
298542 (6924) Markoff
»

piskanje v ušesih (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12438869 (12228) krepki
»

Baterije za slušne aparate.

Oddelek: Pomoč in nasveti
73070 (2980) drekodovce
»

Najtišji kraj na svetu, par vprašanj

Oddelek: Loža
276980 (5718) guest #44
»

Skoraj gluha - naprava?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
132983 (2402) jozekuch

Več podobnih tem