» »

Napovedani prvi računalniki s Chrome OS

Napovedani prvi računalniki s Chrome OS

Samsung Series 5, opremljen s Chrome OS

vir: engadget

Samsungov 'Chromebox'

vir: engadget
engadget - Chrome OS bi brez zamud lahko uporabljali že sedaj, a mnogokrat se zgodi, da podjetjem ne uspe pripraviti izdelkov pravočasno. Tako je tudi s Chrome OS, ki bo namesto v preteklem predprazničnem obdobju skupaj z namenskimi napravami na voljo šele letos poleti. Napovedanih je že nekaj sistemov, ki jih bo vsaj v ZDA mogoče naročiti od 15. junija naprej. Samsung in Acer sta napovedala prenosnike, ki sta si po specifikacijah pravzaprav precej različna. Glavna skupna lastnost Samsungovega Series 5 in Acerjevega Chromebooka je dvojedrni procesor Atom N570, ki teče z 1,66 GHz. Sicer gre v primeru Samsunga za 12,1-palčnika z ločljivostjo zaslona 1280 x 800 pik, medtem ko Acerjev 11,6-palčnik uporablja HD ločljivost, najverjetneje 1366 x 786.

Samsungov Series 5 je obenem opremljen z nekoliko zmogljivejšo baterijo, ki naj bi zadostovala za do 8,5 ure avtonomije, medtem ko ta številka v primeru Chromebooka znaša 6,5 ur. Oba se do namizja zaženeta v manj kot 10 sekundah, kar je lastnost Chrome OS, oba sta opremljena s 16-gigabajtnim pogonom SSD na vodilu mSATA, je pa Series 5 nekoliko dražji, kot Chromebook. Slednji bo v WiFi različici v ZDA stal vsega 350 dolarjev, medtem ko se bodo Samsungovi prenosniki prodajali za $430 brez 3G oz. za $500 z Verizonovo 3G povezljivostjo, ki bo vključevala brezplačni 100-megabajtni podatkovni paket. Med ostale lastnosti obeh prenosnikov lahko štejemo še par priključkov USB, WiFi povezljivost standarda n, videokamero nad zaslonom, čitalnike pomnilniških kartic in HDMI v primeru Acerja oz. VGA izhod v primeru Samsunga.

Obenem so na predstavitvi na konferenci I/O pri Googlu pokazali še Samsungov nettop, na katerem naj bi tekel Chrome OS - Chromebox, ki je podoben Applovemu Mac Miniju. Podatkov o slednjem praktično ni, a ni skrivnost, da so pri Googlu razvijali koncepte za Chrome OS ne le za male prenosnike oz. netbooke, temveč tudi za zmogljivejše prenosnike, namizne računalnike in tablične naprave z zasloni, občutljivimi na dotik. Želje po vstopu tudi na namizja manj zahtevnih uporabnikov so tako jasne.

14 komentarjev

strictom ::

Če bodo na tem kompu laufali Win7, ga takoj kupim!
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

SuperVeloce ::

ja, samo pozabi na to avtonomijo potem :)

blackbfm ::

chromebox zgleda kot iphone4..to je res tragikomično kok očitno kopirajo za applom :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blackbfm ()

hamax ::

chromebox zgleda kot iphone4

??

blackbfm ::



Saj ne rečem da kopiraš pa vzameš malo tu pa malo tam pa narediš nekaj svojega...ampak tok očitno kopirat, sploh nimam besed:)) in kar je še najhujše, folk ki si lasti samsunge pljuva po applu, sicer tu ne gre za telefon ampak vseeno:))

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

jiga ::

lol? a iPhone je biu do zdej edina crno-srebrna naprava?

med tem ga pa ne mot da mac mini kopirajo xD

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jiga ()

hamax ::

Vse kar je crno zgori in sivo okol je pogruntal apple?

Js pa mislm da je apple skopiro iphone4 od tehle:

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

blackbfm ::

Ne ni pogruntal apple. Pa vseeno ne moreš zanikat da sta si chromebox in iphone 4 na las podobna. Verjetno še wifi pade če stisneš ohišje tam pri črtah :))

revvs ::

Očitno so te oblike zdaj v modi, isto kot z oblikami avtomobilov skozi leta.

mkoco ::

blackbfm je izjavil:

Ne ni pogruntal apple. Pa vseeno ne moreš zanikat da sta si chromebox in iphone 4 na las podobna. Verjetno še wifi pade če stisneš ohišje tam pri črtah :))


Ja sej verjetno bodo začel mahat s kakšnim patentom, da so oni (apple) edini, ki
lahko tole uporabljajo. Bwahahahahaha

Tvoja ugotovitev je pa kratkomalo applovsko idiotska.
Money will say more in one moment than
the most eloquent lover can in years.

lurker ::

Chromebox zgleda lep.

Če je cena za dober dizajn ta, da nekoga spominja na kak Apple izdelek, pa naj bo.

Highlander ::

Mene tale chromebox tud zelo spominja na iphone4 (sploh na slikah, v resnici je precej vecji in je verjetno manj ocitno). Ni samo oz. sploh ne barvna kombinacija... saj bi rekel kaksno o ostalih "vizualnih" elementih, kot so ploskve z ostrim robom, zaobljenost 4 vogalov s ~istim relativnim krivinskim radijem, postavitev navpicnih crnih crt, ipd. Pa ne bom :D, ker majo vsake oci (no, v resnici bolj mozgani) svojega malarja. Ampak sem pa preprican, da Samsung dobro ve, zakaj ravno taka oblika! :P

smoke ::

upam da google čimprej skine samsung napis s svojih naprav.. :)

Bor H ::

Če bi mel Samsung HDMI izhod bi bil že skor idealen, al pa če bi tist VGA izhod bil dejansko uporaben out of the box, če morš pa pretvornik zravn kupt je pa rahlo žalostno.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Neuradno: Chrome OS in Android bosta eno

Oddelek: Novice / Android
2711518 (8935) AnotherMe
»

Chromebooki v 2014

Oddelek: Strojna oprema
232832 (2153) JayKay
»

Chromebook Pixel je resničen (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
10921423 (17318) Unknown_001
»

Chrome OS predstavljen, prvi prenosnik

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
115534 (4871) JaVonTech

Več podobnih tem