» »

24-palčni LCD-ji z LED osvetlitvijo iz Samsunga

24-palčni LCD-ji z LED osvetlitvijo iz Samsunga

Daily Tech - O uporabi kupa LED diod namesto obstoječih svetil v LCD monitorjih se govori že dolgo. Poleg prihranka pri prostoru ter energiji bi novost prinesla tudi obilico izboljšav na področju kakovosti same slike. Lahko bi se poslovili od t.i. backlight bleedinga, dobili boljše kontraste in še marsikaj, za vse skupaj pa je seveda potrebna uporaba tehnologije v praksi.

Enega prvih korakov je storil Samsung, ki je danes najavil, da nameravajo splaviti nekaj novih modelov LCD ekranov, ki bodo opremljeni z omenjeno LED osvetlitvijo, začenši s 24-palčnim modelom. Podrobnosti žal zaenkrat še niso znane, znalo bi se tudi zgoditi, da bomo na dejanske izdelke čakali še več kot pol leta, vseeno pa je najava vzpodbudna, saj bodo potezo enega največjih proizvajalcev LCD-jev gotovo posnemali tudi drugi. Izvorna novica.

20 komentarjev

WamPIRe- ::

Kako je pa z input lagom pri teh monitorjih?
Msi Z77 | Intel i7-3770K | Kingston HyperX DDR3 16GB
CM Silent Pro Gold 700W | Asus RTX 2080 | Samsung 850 EVO 250GB
Samsung 850 EVO 500GB | 2x Asus ROG PG279Q

Wirko ::

Saj se ne samo govori... 20-palčnega Samsunga XL20, recimo, se dobi že nekaj časa (v Nemčiji za okoli 1500€). Poleg tega obstajata vsaj še 21" Nec in Eizo, ki sta bistveno dražja. Očitno je, da te diode še na roko manufakturirajo, lepo počasi, eno po eno.

Wirko ::

Osvetljava navadnih LCD-jev (fluorescentne cevi) ni kriva za input lag in tudi ne za slab kontrast. In tudi "puščanje" ob robovih ne bo odpravljeno, če bodo diode vgrajene ob robu (vsaj pri prenosnikih bo tako, domnevam).

Jaffa ::

Bodo pa zato barve dosti bolj pravilne.

Pa tudi, če si jaz prav predstavljam, bo kontrast večji, ker bo črna dejansko črna, ker na tistem mestu, kjer je črna, dioda ne bo svetila oz. bo svetila manj. Če je to res, ne vem, bi pa bilo fajn. 8-)
www.markosoft.si | www.markoshop.si
GRYPHON Z87|i7-4770k@4200MHz|16GB VENGEANCE 1866MHz
2x SAMSUNG 850PRO 256GB|GTX960|LIAN LI|BENQ BL3201PT 4K

Izi ::

Lahko bi se poslovili od t.i. backlight bleedinga, dobili boljše kontraste in še marsikaj

In še marsikaj?
Boljši LCD-ji nimajo nobenega backlight bleedinga, to je samo pri cenenih modelih.
Sploh ne vem kaj je ves halo okoli tega, če pa v bistvu sploh ne gre za nevem kakšno novost.
LED diode v LCDjih so že precej stara zadeva, samo do sedaj so se fluorescence vedno obnesle bolje. Izgleda, da so končno toliko izboljšali tehnologijo, da bodo tudi boljše LCDje začeli osvetljevati z LED.
Grem stavit, da bodo ti prvi modeli slabši od LCD-jev z preizkušenimi fluo žarnicami in seveda precej dražji.

Vse kar so naredili so zamenjali flurecentne žarnice z LED diodami.

In vse kar bo razlike, je, da LED diode porabijo manj (precej manj) energije in pa zasedejo manj prostora, vse ostalo ostane enako.
Na barve in kakovost slike backlight osvetlitev ne vpliva nič.

Poraba energije se bo pa močno močno zmanjšala in to bo najbolj primerno za prenosnike, ki se jim bo lahko delovanje podaljšalo tudi za polovico.
In celotni ekrani bodo sedaj lahko še tanjši, ker fluorescence so potrebovale kar nekaj prostora pa še grele so se relativno kar dosti. Ti novo monitorji pa bodo zadaj skoraj popolnoma hladni.

Z samo sliko pa vse skupaj nima nič veze in ne nasedajte vsem tistim reklamam, ki jih mečejo ven ob predstavitvah novosti.

Jaffa ::

Pravilnost barv oz. število zajetih barv je odvisna prav od backlighta!

Link.
www.markosoft.si | www.markoshop.si
GRYPHON Z87|i7-4770k@4200MHz|16GB VENGEANCE 1866MHz
2x SAMSUNG 850PRO 256GB|GTX960|LIAN LI|BENQ BL3201PT 4K

krho ::

Mislim, da je bil glavni problem do sedaj plava LEDica, ker za bacground se uporablja jo RGB ledice in ne bele. Saj pri OLED zaslonih je tudi še vedno glavni problem trajnost plave barve.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Eschelon ::

Dobro se je zavedati, kje so glavni problemi z LED backlightom.
Porabo so v dveh letih ukrotili (še dve leti nazaj so bile ledice 2x bolj požrešne pri isti svetilnosti).
Ostaja pa še vprašanje, do kakšne mere so rešili problem z barvno stabilnostjo in enakomernostjo... samo to so pa zdaj najbrž še kar velike poslovne skrivnosti (se priporočam za kak link, če kdo ve več).
Vedeti, razumeti, znati.

Izi ::

ker za bacground se uporablja jo RGB ledice in ne bele

Tole je kontradiktorno.
Bela svetloba je sestavljena iz rdeče, zelene in modre.
Že zelo zelo dolgo poznamo in uspešno uporabljamo Rdeče, zelene in rumene LED diode. Modre LED diode pa so novost in še vedno povzročajo probleme in imajo pol krajšo življensko dobo kot ostale.
Bele LED diode pa same kot take ne morejo obstajati ampak so vedno sestavljene iz treh LED diod in sicer rdeče, zelene in modre. So pa te tri LEDice zapakirane v eno ohišje in tako dobimo Belo LED diodo.
To, da so bele LED diode sestavljene iz treh diod je že tehnični podatek, ki normalnega človeka ne zanima več, kot podatek kako je LED dioda sploh sestavljena, ker to za nas sploh ni važno.
Torej lahko rečemo, da se v teh monitorjih uporabljajo Bele LED diode.

Teh monitorjev je zunaj že precej, vendar do sedaj še ni bilo 24" modela.

To, da bi kdajkoli LED diode porabljale več energije, kot trdi Echelon, pa po moje ne bo držalo.
V trgovinah že prodajajo žarnice, ki so sestavljene iz mnogo belih LED diod (izgledajo kot ježki) in dajejo popolnoma isto svetlobe kot navadna žarnica, z razliko, da porabijo okoli 90-krat manj energije. Tudi od varčnih žarnic porabijo približno 50-krat manj energije. Pa še trajajo približno 100-krat dalj kot navadne žarnice.

spenstar ::

IZI:
A lahko poves, kje prodajajo te zarnice in ali je potrebno menjati grla ali pac pasejo na klasicen navoj (E27,E14) ter ali imajo ze transformator vgrajen v zarnico?
SPENSTAR--builder

specterss ::

v conradovem katalogu so ziher, mislim pa da so tudi v lesnini, pa verjetno še kje
tudi za standardne navoje.

jest10 ::

Izi imaš 2 sorti belih ledic. Sestavljene iz vec barv in tudi prave bele diode. Le te so zelo podobne modrim ledicam, le da imajo malo drugacne primesi in zato svetijo belo(nekatere malo vlečejo na modro)

kriko1 ::

Jaz sem malo zmeden zdaj, se gre to le za zamenjavo neke žarnice, ki osvetljuje ozadje zaslona ali se gre za komplet novo tehnologijo izdelave monitorjev (OLED)?

Eschelon ::

Izi:
To, da bi kdajkoli LED diode porabljale več energije, kot trdi Echelon, pa po moje ne bo držalo.
Napisal sem:
Porabo so v dveh letih ukrotili (še dve leti nazaj so bile ledice 2x bolj požrešne pri isti svetilnosti).


Odkod ti cifra o 50x boljšem izkoristku glede na varčne (CFL) žarnice? Izkoristek je namreč pri obeh praktično enak. So pa zato LEDice približno 2x boljše od CCFL žarnic (ker imajo le-te približno pol slabši izkoristek kot varčne žarnice) - in te se večinoma uporablja za backlight LCD zaslonov.

Tehnični detajl da gre za tri ledice in ne eno samo je še kako pomemben - ker ima vsaka barva drugačno izsevalno karakteristiko glede na temperaturo. Preberi si članek.
Vedeti, razumeti, znati.

krho ::

drugačna osvetlitev
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Eschelon ::

Kriko: Gre le za spremembo osvetljevanja LCD zaslona - ni to OLED. Z LEDicami osvetljujejo direktno in ne preko svetlobnih vodil, kot se je to počelo pri CCFL žarnici.
Direktna osvetlitev je pri tem bolj odločitev proizvajalcev, ker bi lahko LEDice direktno dali noter namesto CCFL žarnice in vse ostalo pustili enako. V zameno za manj problemov z enakomernostjo barv, bi dobili slabši svetlobni izkoristek. Še vedno pa bi imeli veliko bolje pokrit barvni spekter glede na CCFL.
Vedeti, razumeti, znati.

J.McLane ::

Samsung že ima LCD TV ki je uporabljala LED za backlight (Serija M9)
Vem da je tu govora o moniturju ampak vseeno.

Wirko ::

Bele LED diode za razsvetljavo so pravzaprav sestavljene iz modre ali UV diode in fosforescentne plasti. Imajo precej čuden spekter, ki verjetno tudi ni dolgoročno stabilen ( Wikipedija) in ga seveda ni mogoče spreminjati. Za monitorje to ne pride v poštev, ampak so uporabne samo RGB diode. Pa tudi pri teh je stabilnost šibka točka.

Phoebus ::

Fantje, lepo prosim (vklj. pisce novic):

ne mešajte nižje porabe (elektrike) ter LED diod v primerjavi z CCFL-jem (in ostalimi obtočnicami / tlivkami)!

Dejstvo je, da imajo LED diode še vedno bistveno nižji svetlobni izkoristek of CCFA-ja. Vsi govorijo kako se dobi "žarnice ki imajo 1W" ali "žarnice ki imajo 5W" in lepo osvetlijo prostor. Jok! Svetijo manj kot primerljive varčne žarnice.

Enako velja za avtomobile, ko se primerja HID (po domače: xenon) in "prihajajoči" LED.

LED že leta in leta "prihaja", a ne pride, ker enostaven izračun pokaže, da je manj efektiven. Čeprav je "bolj kul". Sicer je res, da se je izkoristek v zanjih dveh, treh letih ZELO dvignil, a to še nič ne pomeni, če ne moreš kupit produkcijske zadeve ki ima izkoristek višji od plinskih lamp.

Ko govorite vsi o prednostih ene ali druge tehnologije, si najprej poglejte dejanske podatke, ker vidim da je vse zelo na pamet. Samo dva podatka: CCFL življenjska doba > 25k ur, n >= 60lm/W

elvisc ::

Mi ve kdo povedat, kje bi se dalo v kupit CCFL Backlight žarnice za osvetlitev.
V Ameriki se jih da dobit na www.lcdpart.com , samo problem je v temu, da pride dražja poštnina kot so vredne žarnice.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup novega televizorja( Led LCD)

Oddelek: Kaj kupiti
358345 (7482) fpbs
»

24" monitor pomoč pri nakupu.

Oddelek: Kaj kupiti
152076 (1731) janwoolf
»

24-palčni LCD-ji z LED osvetlitvijo iz Samsunga

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
205581 (4222) elvisc
»

Mura efekt na LCD-jih

Oddelek: Zvok in slika
101725 (1143) Runnagain
»

LG preseneča z odličnima 22" LCD monitorjema!

Oddelek: Kaj kupiti
192678 (1603) Pesimist

Več podobnih tem