» »

Samsung zmanjšuje velikost pik v telefonskih kamerah

Samsung zmanjšuje velikost pik v telefonskih kamerah

Samsung - Samsung je predstavil novo tipalo za kamere v pametnih telefonih, ki po besedah proizvajalca prinaša najmanjše pike. ISOCELL JN1 ima ločljivost 50 milijonov pik v formatu 1/2,76 palca, torej so posamezne pike velike 0,64 mikrometra. ISOCELL Slim GH1 iz leta 2019, ki je prav tako postavil rekord, ima pike v velikosti 0,70 mikrometra (1/2,8 palca).

Manjšanje tipal in pik seveda prinaša več šuma, kar negativno vpliva na kakovost fotografij. Samsung pojasnjuje, da je manjšanje tipal povezano z univerzalnostjo, saj jih lahko uporabijo v modulih v ultraširokih ali telefoto objektivih, kjer je prostor v telefonih omejen in zato dragocen. Še posebej to velja za kamere na sprednji strani. V praksi se potem fotografije snemajo v ločljivostjo 12,5 milijonov pik, saj se informacija s štirih pik sešteje (efektivna velikost 1,28 mikrometra), čemur pravimo pixel-binning.

Samsung v novem tipalu uporablja tehnologijo Isocell 2.0. Med pikami se kot separator uporablja material, ki ne vsebuje kovin, s čimer se poveča občutljivost posameznih pik. S tem se zmanjšuje presluh. Prve verzije Isocella so uporabljale kovinski separator, s čimer se je presluh zmanjšal, a je kovinski separator absorbiral veliko svetlobe. Nekovinski separator to težavo odpravlja.

Ni še znano, kateri modeli telefonov bodo prvi dobili nova tipala.

2 komentarja

Ahim ::

Gledam tole (tehnicno) novico pa nobenih komentarjev ... kar zalostno. Pozdravljam napredek pri zmanjsevanju suma (v nasprotju z abotnim lovljenjem stevila megapikslov).

Predvidevam tudi, da je dejanski output senzorja 60 mpx (prispevek je nekoliko nejasen) in da se pri shranjevanju ne izvaja zgolj naivna interpolacija 2x2 fizicnih tock senzorja v eno na sliki, ampak se za vsak piksel upostevajo informacije preostalih (do 8) sosednjih?

eVro ::

Kot je v novici lepo razloženo, se Samsung pač spet gre cost reduction. Res pa je, da to hkrati odpira možnosti dodatne obdelave. Vendar je vprašanje, kaj trenutna generacija kameračipov podpira v hardwaru. Trenutno verjetno pošilja že tako predobdelanih 60MP, ki se potem nekje proti koncu hardwara ali začetku softwara povprečijo v 15MP zaradi količinskega popusta 60MP čipov. Če to delajo v softwaru ali na kakem drugem koprocesorju, lahko hitro razvijejo boljši algoritem (ki bi za tvorbo obdelane 15MP pike poleg 2x2 glavnih pikslov verjetno upošteval še sosednjih 12 podpikslov). Trenutno smo lahko zadovoljni s tem, da vsaj delajo na hardwarskih izboljšavah.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sony meni, da telefoni potrebujejo 48 megapikslov

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
267179 (4437) Gavran
»

Canon predstavil tipalo z 250 milijoni točk

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
4222083 (11198) LuiIII
»

Nova anketa: ali si v gospodinjstvu lastite vsaj en digitalni fotoaparat?

Oddelek: Novice / Ankete
454442 (3658) MrM
»

Digitalni fotoaparati, rabim nasvet (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
686107 (5035) Dr_M

Več podobnih tem