» »

Facebook predstavil VR konferečno okolje Horizon Workrooms

Facebook predstavil VR konferečno okolje Horizon Workrooms

Facebook - Facebookova platforma družabnega VR programja Horizon bo dobila konferenčno aplikacijo Workrooms, ki naj bi bila eden začetkov tistega, kar si Mark Zuckerberg predstavlja pod nazivom metaverse.

Ko je Mark Zuckerberg pred mesecem dni pompozno oznanil, da v Facebooku aktivno in odločno snujejo Metaverse, ki bo po njegovem nič manj kot naslednik interneta, je vse skupaj še najbolj izpadlo kot dimna bomba, s katero je želel zakriti aktualne težave, s katerimi se podjetje srečuje. Toda pred dnevi smo vendarle dobili prvi praktični zametek nečesa, kar bi lahko peljalo v to smer, kajti podjetje je pognalo odprto beta testiranje VR-konferenčne aplikacije Horizon Workrooms, ki naj bi po njihovem eventuelno nasledila videokonferenčno programje, kot je Zoom. Zaenkrat je zanjo nujno potrebno imeti Oculusove naočnike Quest 2 (enica ne zadostuje), Mark in druščina pa še ne govorijo, kdaj se lahko nadejamo končne inačice.



Workrooms podpira do 50 uporabnikov, od tega 16 s čeladami na glavi in 34 dodatnih na klasični video povezavi. Grafično je videti kot nekaj, kar je pobegnilo iz sveta Nintendovih miijev, toda cilj je očitno čim nižji vstopni prag, medtem ko se smisel tako ali tako nahaja drugje. Zaradi Questovega sledenja gibanja glave in rok ima uporabnik pred navzočimi konkretnejšo fizično prisotnost, njihovo razpostavitev ponazarja tudi prostorski zvok. Na voljo je kar nekaj orodij, od pisanja po navidezni tabli do rabe računalnikovega namizja skozi navidezni zaslon in tipkovnico pred seboj. V podjetju pravijo, da je Workrooms orodje za vse, ki so siti videokonferenc, toda vsakdo, ki je na glavi že imel VR očala, dobro ve, da položaj ni tako enostaven, saj je za dosti ljudi raba VR opreme še vedno razmeroma naporna in neprijetna. Ne moremo tudi mimo Facebookovega slovesa firme, ki z našimi osebnimi podatki ne rokuje ravno ... korektno. Podjetje pravi, da Workrooms zaenkrat ne zbira popolnoma nobenih podatkov za namene usmerjenega oglaševanja - seveda pa jim čisto nič ne preprečuje, da bi to spremenili, če programje postane priljubljeno.

5 komentarjev

stara mama ::

Zgleda Zuckerberg upa še na en lockdown jeseni.

FastWIND ::

Hvala FB amopak ne bi.

Phantomeye ::

hehe 1/3 uporabnikov VR še vedno bruha oz. jim je slabo. Nihče si ne želi biti na sestanku, kjer nekdo ali bruha ali pade skupaj.

Meni osebno se zdi VR super zadeva, ampak mislim, da aktualna implementacija nima prihodnosti, s tem mislim uporabo naočnikov. Skratka, to ni VR, to je faux VR. Oz. če sem malo ciničen - glorified monitor. Kot da bi gledal skozi okno.

t0mekk ::

Prvi komentar na videu pove vse:)

Imagine being fired remotely by a giant cartoon character.

Crazy world we live in.

PARTyZAN ::

@Phantomeye: iz katere riti si pa potegnil to statistiko? A si še en izmed tistih "strokovnjakov", ki je na nekem sejmu sprobal cardboard in zdej ve, da to ni to?

Slabost v navidezni resničnosti se lahko pojavi pri dinamičnih scenah, predvsem igrah (premikanje horizonta, smooth locomotion), pa še na to se najverjetneje lahko navadiš; jaz sem se recimo po kakšni uri ali dveh igranja "intenzivnih" iger. Sicer pa se te stvari rešuje z uporabo trikov kot so "snap turning", uporabe teleportacije za premike in še nekaj drugih.

Pri aplikaciji, ki je omenjena v članku - konferenčno okolje ne bi smelo bit težav tudi pri najobčutljivejših posameznikih. Oculus ima na svojem storu tudi "Comfort rating", ki ti je lahko v pomoč, če si pri ta občutljivih.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mark Zuckerberg še vedno verjame v Metaverse

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
714915 (13800) CyberPunk
»

Facebookov srhljivi hrošč s kamero na iPhone

Oddelek: Novice / Zasebnost
3911262 (7327) rabelj5
»

Oculus Quest bo dobil povezavo s PCjem in zaznavo rok

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
84232 (3143) roli
»

Britanski poslanci: Facebook in njegovo vodstvo so digitalni gangsterji

Oddelek: Novice / NWO
369472 (6770) 49106
»

Facebook bo združil sporočanje WhatsAppa, Messengerja in Instagrama

Oddelek: Novice / Zasebnost
269029 (7243) zez

Več podobnih tem