» »

Whisper na internetu pustil odprto bazo skoraj milijarde skrivnosti

Whisper na internetu pustil odprto bazo skoraj milijarde skrivnosti

Washington Post - Pred osmimi leti spočeta aplikacija Whisper je bila svoj čas izjemno priljubljena, saj je omogoča "deljenje" skrivnosti na internetu. Pod sloganom Najvarnejše mesto na internetu so uporabniki lahko na fotografijo priobčili besedilo, ki je odražalo njihovo skrivnost, potem pa to delili z drugimi uporabniki. Objave so bile anonimne, je pa lahko uporabnik prostovoljno delil svojo približno lokacijo. The Guardian je pred petimi leti poročal, da v resnici Whisper ni tako anonimen, kot se je želel prikazati, a je kasneje večino navedb preklical. A kot razkriva Washington Post, je situacija še slabša. Za skrivnosti ni vedel le Whisper, temveč so nezaščitene letale na internetu.

Na javnem delu interneta je ležala nezaščitena baza, po kateri je bilo možno prosto in brez gesla brskati. V njej je bilo tudi 1,3 milijona zapisov, ki so pripadali otrokom (mlajšim od 15 let). Skupno je v bazi več kot 900 milijonov vnosov, ki segajo od začetka delovanja aplikacije leta 2012 do danes. Matthew Porter in Dan Ehrlich iz Twelve Security sta o tem obvestila tudi organe pregona in podjetje. Kmalu zatem je bila baza umaknjena, dan pozneje pa se je oglasil tudi Whisper. Dejal je, da so bili zapisi v bazi tako ali tako javno dostopni uporabnikom aplikacije, ne bi pa bila smela biti dostopna celotna baza.

Problem je, da so bili v njej poleg zapisom uporabnikov še naslednji podatki: starost, nacionalnost, spol, mesto prebivanja, vzdevek, članstvo v internih skupinah Whisperja (iz česar se da ugotoviti marsikaj, na primer spolno usmerjenost ali versko prepričanje), in geografske koordinate zadnjega objavljenega sporočila. Iz baze je bilo možno ugotoviti celo, katero sporočilo je bilo odgovor na katero skrivnost, in tako naprej.

V podjetju sicer odgovarjajo, da uporabniki sami izberejo, ali želijo lokacijske podatke deliti ali ne. A podjetje je zbiralo podatke vsaj o tistih, ki so objavljali blizu vojaških objektov, zelo verjetno pa kar o vseh, kažejo podatki.

Whisper dandanes ni več tako priljubljen kot včasih, saj je padel na 122. mesto aplikacij za družbena omrežja. To pa vseeno pomeni, da ima 30 milijonov uporabnikov mesečno. Na internetu anonimnosti ni.

1 komentar

Mr.B ::

Oh ne , se ena zahodna fake anonimnost in zmaga nad diktaturo. ja ja.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Open Whisper Systems razkril podatke iz tajne sodne odredbe

Oddelek: Novice / Zasebnost
176344 (4792) jype
»

WhatsApp šifrira vso komunikacijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6525418 (22083) čuhalev
»

WhatsApp sklenil partnerstvo z WhisperSystems za šifriranje sporočil

Oddelek: Novice / Varnost
98854 (1303) Jst
»

Šepeti brez skrivnosti

Oddelek: Novice / Zasebnost
76985 (6278) Jupito
»

Šifrirani telefonski pogovori za Android platformo

Oddelek: Novice / Android
4811918 (10088) poweroff

Več podobnih tem