» »

Nokia Ozo snema v vse smeri

Nokia Ozo snema v vse smeri

The Verge - Nokia resda ne proizvaja več pametnih telefonov (a jih kani v prihodnosti spet prodajati) niti zemljevidov, a ji ostajajo telekomunikacijska oprema in nove tehnologije. V Los Angelesu so predstavili novo kamero Ozo, ki kaže, kaj si zamišljajo pod tem pojmom.

Gre za kamero v obliki krogle, ki lahko zajema sliko in zvok povsod okrog sebe, torej vseh 360 stopinj (točneje 4π steradianov). Kamera je namenjena snemanju kadrov za virtualno resničnost, Nokia pa cilja na poslovne in ne domače uporabnike. Glavni trg bodo filmski studii, medijske hiše, oglaševalci in podobno, ki bodo lahko s kamero posneli material za na primer Oculus Rift ali Google Cardboard. Jaunt je že napovedal, da bodo sodelovali z Nokio in uporabljali njihovo opremo.

Kamera ima osem tipal in prav toliko mikrofonov, izmed katerih je eden usmerjen navpično navzgor drugi pa navzdol, tako da res zajema celoten prostorski kot. Glavni prednosti, ki ju izpostavlja Nokia, sta spremljanje posnetega v realnem času in zelo hiter izris (rendering) posnetkov nizke kvalitete, kar bo pomagalo režiserjem in snemalcem pri odločanju, ali kader posneti še enkrat.

Na konferenci v Los Angelesu so pokazali prve posnetke prek Oculus Rifta in HTC Viva, ki so bili megleni in neostri, kar pripisujejo porodnim težavam. Večino težav, tudi grobe preskoke, lahko odstranijo v postprodukciji posnetkov, zatrjuje Nokia. Zvok je bil povsem druga pesem, saj je že sedaj na osupljivem nivoju in gre dejansko za pravi prostorski zvok.

Uradna najava z vsemi tehničnimi podrobnostmi sledi jeseni, prodaja pa še pred božičem. Hkrati Nokia dodaja, da gre šele za prvo izmed mnogih novih tehničnih rešitev, ki jih bodo še predstavili. Velja dodati, da Nokia ni prva na tem področju. GoPro je že predstavil obroč iz 16 kamer, ki pa ne pokriva smeri gor in dol. Tudi Samsung dela svoj 3D-snemalnik.

2 komentarja

Superboyy ::

No, največja prednost je stereoskopija.

360° posnetek lahko nardiš že z 6imi goproji in tapravim ohišjem, ki ga lohk tud 3d printneš.

Effekt:
http://www.jonasginter.de/360-grad-vide...

Jst ::

Kako pa zadevo montiraš?

...

Sicer pa, ko sem prebral naslov, sem mislil, da so razvili kamero, ki snema v vse strani. To je bolj hack, kjer uporabiš več kamer in ustvariš 360C software-sko.


---

Dobra rešitev za drone. Recimo Drone Racing, kjer ima upravljalec na glavi VR čelado in upravlja dron, ki leti z več kot 100 km/h.

Za te ne vem hitrosti, a eden izmed zadetkov na youtubu:

Noro, kaj počnejo. Z takšno kamero bi imeli verjetno še boljši nadzor (seveda za par stopenj bolj težaven) in post posneti "dirke" bi bili izjemni.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD pokazal svojo najhitrejšo grafično kartico Radeon R9 Fury X2 (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
24051705 (44884) Napajalc
»

Oculus pokazal nov prototip Crescent Bay

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
178184 (5759) simnov
»

Norveška vojska uporablja Oculus Rift za vožnjo tankov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5818356 (14692) Invictus
»

Kitajca tihotapila zmogljive kamere za termovizijo

Oddelek: Novice / Varnost
64323 (3423) kumpa
»

Saj ni res, pa je

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
142044 (2044) bf4ed

Več podobnih tem