» »

Microsoft pokazal RoomAlive

Microsoft pokazal RoomAlive

Microsoft - Microsoftov raziskovalni oddelek je predstavil prototip z imenom RoomAlive, ki nadgrajuje lanski projekt IllumiRoom. Medtem ko je šlo tedaj za dnevne sobe, ki so bile sposobne projiciranja posnetkov, je RoomAlive pravcata interaktivna dnevna soba.

Sistem je za zdaj še v fazi prototipa, a je sodeč po predstavitvi že dobro izdelan. Za polno uporabo potrebujemo šest projektorjev svetlobe in pripadajočih kinectov, ki jih namestimo v sobi. Programska oprema poskrbi za samodejno kalibracijo, saj kamere same zaznajo, kateri deli prostora se na posameznih kamerah prekrivajo. Rezultat je tridimenzionalen načrt sobe, v kateri je sistem nameščen, ki natančno popiše vse ploskve v prostoru in njihovo orientacijo.

Rezultat se imenuje projection mapping in celotno dnevno sobo spremeni v interaktivno okolje za igranje iger. Prav vsak kvadratni centimeter je animiran, če so seveda projektorji primerno razporejeni. Gibanja igralca po celotnem prostoru pa nadzorujejo pripadajoči senzorji na kinectih, ki dajejo povratno informacijo tudi projektorju. Tako je projicirana slika odvisna od položaja igralca v sobi; govorimo o view-dependent projection.

Sistem je seveda še predrag za množično uporabo, a nič ne de, saj gre za prototip. Microsoft pričakuje, da se bodo v prihodnosti cene dovolj spustile, da ga bo lahko uporabljal slehernik. Konča zamisel je ustvariti prihodnost, kjer bodo igre uporabljale tudi prisotne fizične projekte.

7 komentarjev

Zmajc ::

Ta demo se mi zdi dokaj primitiven v primerjavi z 3d projection mapping projekti ki se dogajajo drugje.

Vem da so tu zraven še motion senzorji ampak vseeno bi lahko za demo naredili vozualno malo lepše projekcije.


mAXTER ::

Po moje bo prej šlo v senzorsko zaznavo prostora, ki pa se bo preslikal v VR ala Oculus Rift in bo človek dejansko lahko po sobi hodil in streljal, pohištvo in ostale stvari pa se lahko poljubno preobrazijo v kakršnekoli poligončke...

drola ::

Tud v Ljubljani smo videli že zanimive projekcije.
https://drola.si

nsignific ::

mAXTER je izjavil:

Po moje bo prej šlo v senzorsko zaznavo prostora, ki pa se bo preslikal v VR ala Oculus Rift in bo človek dejansko lahko po sobi hodil in streljal, pohištvo in ostale stvari pa se lahko poljubno preobrazijo v kakršnekoli poligončke...



Ta ideja mi je ljubsa, vendar vidim tezave glede kalibracije, ko se enkrat zacnes premikati po prostoru (spet rabis Kinecte polimane po stropu).

Veliko verjetnejši (da uspe) se mi zdi AR način, kot pa tale projekcijski. Tako glede končne izkušnje kot cene (projektorji in Kinecti ... ja pa kaj še).

Zmajc ::

Tudi meni se zdi VR dosti primernejši za take zadeve. Tele sence na stenah steno ker oseba stopi pred prijektor so meni osebno hudo moteče, flad 2D projekcije na tleh in stenah pa tud zgledajo bolj tak.

v VR lahko stvari prikažeš lepše za manj denarja.

Looooooka ::

Vse lepo in prav, ampak pri VR bos sedel pri miru. Ce bos hodil po sobi se bos zaletel v mizo. Ce bos uporavil razne tekaske steze, ki se premikajo v vse smeri(za VR ze obstajajo prototipi), bos pa na istem. Neprakticno, drago in ko ni v uporabi krade prostor. Za namenske prostore, ki bojo mel plac za vso to opremo pa pac ni problema.

mAXTER ::

Ali pa če imaš bajto in dosti prostora in si narediš iz sobe 20m2 svojo VR cono. Notri pa so samo senzorji zaznave prostora in lahko prosto hodiš iz enga konca sobe na drugega brez da bi se zaletel nekam :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Malo boljši projektor¸?

Oddelek: Kaj kupiti
243166 (1804) chort
»

Projektor za "zunanji kino"

Oddelek: Zvok in slika
253640 (2886) Kaj
»

Microsoft pokazal RoomAlive

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
74621 (2918) mAXTER
»

Tretja generacija Xboxa je... One?! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Konzole
12038718 (31933) LuGi
»

Microsoft upravičuje ceno Kinecta

Oddelek: Novice / Diski
196004 (5088) Jst

Več podobnih tem