» »

Guardian: Whisper ni sledil uporabnikom

Guardian: Whisper ni sledil uporabnikom

Guardian - Oktobra lani je Guardian objavil krajšo serijo člankov, v katerih so razkrivali domnevne kršitve zasebnosti aplikacije Whisper. Gre za aplikacijo za mobilne telefone, ki omogočajo anonimno objavljanje šepetov - fotografij z dodanim tekstom. Guardian je sedaj večino navedb umaknil in objavil daljše opravičilo.

Poudarili so, da je Whisper spremembe politike zasebnosti začel pripravljati že pred objavo članka, s čimer so umaknili navedbe, da so jih spremenili prav zaradi razkritij v članku. Prav tako dodajajo, da iz IP-številke, ki jo Whisper seveda dobi, ni mogoče natančno določiti lokacije pošiljatelja. Uporabniki aplikacije pa v nasprotju s tedanjimi navedbami ne morejo dobiti informacij o lokaciji drugih uporabnikov, če ti tega niso izrecno dovolili pri objavi posameznega šepeta. Whisper v podatke, ki jih je posredoval ameriškemu uradu za preprečevanje samomorov, ni vključil osebnih podatkov, prav tako niso hranili informacij izven ZDA. Guardian je eno kolumno kar izbrisal s svojih spletnih strani.

Guardian je s tem priznal, da najresnejši očitki Whisperju - sledenje lokaciji nekaterih uporabnikov, ki tega nočejo - ne držijo. To je Whisper že lani kmalu po objavi članka hitro demantiral. Whisper ima le IP-naslov, ne pa GPS-koordinat uporabnika.

Seveda pomisleki pri objavljanju informacij prek interneta ostajajo, saj jih lahko prestreže kdo drug in je tudi iz IP-naslova mogoče ugotoviti, kdo je kaj objavil. A hudi očitki Whisperju vendarle ne držijo.

1 komentar

war-dog ::

Na sliki fact of fiction, but just black? #mtg
Object reference not set to an instance of an object.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

WhatsApp sklenil partnerstvo z WhisperSystems za šifriranje sporočil

Oddelek: Novice / Varnost
95200 (2864) Jst
»

Šepeti brez skrivnosti

Oddelek: Novice / Zasebnost
74453 (3746) Jupito
»

NSA brska po igri Angry Birds in Googlovih zemljevidih

Oddelek: Novice / NWO
318252 (5479) trizob
»

Facebook s piškotki sledi tudi po odjavi

Oddelek: Novice / Zasebnost
437583 (5104) MrGregor
»

Whisper Monitor, dinamični požarni zid za Android

Oddelek: Novice / Android
114171 (2575) CaqKa

Več podobnih tem