» »

Za VR naočnike Vive Pro prihaja snemanje obraza

Za VR naočnike Vive Pro prihaja snemanje obraza

Vive Pro s Facial Trackerjem

vir: Road to VR
Road to VR - V HTCju so predstavili dve noviteti, ki prispeta konec marca: senzor gibanja obraza in pa tretjo generacijo Vive Trackerja, pritrdilnega tipala za pozicioniranje v prostoru. Toda prva bo na voljo zgolj za Vive Pro, obenem pa podjetje še vedno molči o morebitnih novih modelih naočnikov.

Medtem ko se večina uporabnikov navidezne resničnosti zadovolji že z osnovnimi kompleti, pa imajo power userji na voljo kar nekaj bistvenih nadgradenj. V prvi vrsti zaznavanje gibanja različnih delov telesa, kar dosežemo s pritrjevanjem dodatnih senzorjev, med katerimi standard predstavlja Vive Tracker. 24. tega meseca prispe verzija 3.0, ki je za tretjino manjša od predhodne različice in ima za 75% zmogljivejšo baterijo, kar v praksi pomeni sedem ur delovanja. Cena bo v ZDA 130 dolarjev brez davka. Druga novost, ki prispe na isti datum in za isto ceno, pa je Facial Tracker: snemalnik gibanja obraza, s pomočjo katerega je mogoče animirati uporabnikovega digitalnega avatarja.

Facial Tracker sicer v obliki razvojne inačice živi že skoraj dve leti, sedaj pa se bo naposled znašel na prodajnih policah. Tržna inačica vsebuje dve kamerici, ki snemata s 60 sličicami na sekundo, pomaga pa jima še infrardeče osvetljevalo, da je naprava zanesljiva tudi v slabših svetlobnih pogojih. Programje sledi 38 karakterističnim obraznim gibom ustnic, čeljusti, lic in tudi jezika. Takšne zmogljivosti so pomembne predvsem za ljudi, ki si želijo čim bolje animiranih avatarjev, na primer za virtualna okolja, kakršni sta VRChat in NeosVR. Latenca Vive Facial Trackerja naj bi znašala 6 milisekund, praksa pa kaže, da razvijalce čaka še nekaj dela, preden bomo dobili like z zares pristnimi grimasami.



Najava Facial Trackerja pa ima veliko črno piko: dodatek bo, vsaj na štartu, na voljo le za linijo Vive Pro, ne pa tudi za prvotni Vive ali najnovejšo potrošno različico, Vive Cosmos! To je uporabnike seveda močno razburilo, spričo česar je splet zajel val negodovanja, ki je izpostavil za HTC precej neprijetno dejstvo, da zamuja z novostmi, zaradi česar ga tekmeci prehitevajo po levi in desni. Samostojnih naočnikov Proton, ali morebiti nove generacije Focusa, še vedno ni na vidiku. Obenem konkurenco dobiva tudi Vive Tracker, saj letos prihaja Tundra Tracker, ki naj bi bil cenejši in kompaktnejši, svoje rešitve pa pripravlja tudi Oculus.

3 komentarji

mAXTER ::

Zanimivo da je branza se kar ziva... glede na zacetna pricakovanja in nato splosno razocaranje ob splovitvi Oculusa, ker so ljudje mislili da bo to nov holodek ne pa vtroglavico spodbujajoca zadeva, bi si clovek mislil da bo slo vse skupaj v pozabo. Glede na to da Sony razvija naslednika PS VR za ps5 pa ocitno je se kruha na tem:D

pffff ::

Dokler ne bojo razne managerske pizde v raznih podjetjih prenehale razmisljati, kako bi se okoristile z uporabniki in CE bojo uporabniki se zmogli dovolj intelekta, da se temu uprejo, nima virtual reality nobene prihodnosti (tule imas enega zacetnikov virtual reallitya in kaj si misli o taksnem nacinu sluzenja teh podjetij: Jaron Lanier interview on how social media ruins your life ).

Eno je virtualna resnicnost, drugo pa je, da te zaradi tvoje zelje po izumetniceni podobi sveta penetrirajo od zadaj brez vazelina. Dokler se na trgu ne vzpostavijo vsaj osnovna nacela in pravice UPORABNIKA, oz. minimalizirano, zacnejo ameriska podjetja spostovati GDPR, je noro od vsakega posameznika posebaj, da se vdaja tej tehnologiji. Kasneje, knock yourself out. Ampak predpogoj je, da ni uporaba VR izrazito v tvojo skodo. In pustiti, da ti skenirajo obraz, kar bojo uporabili v vseh moznih primerih prepoznave in zlorabljali do konca, nima nobenega smisla. Pocakajte z VR, dokler se zakonodaje ne kristalizirajo in so upostevane.

Seveda razne pokvarjene korporacije sanjajo o uspehu Facebooka, vendar pa ga bojo dozivele (na vaso skodo), samo, ce jim boste sami pustili. Pokazite jim sredinec dokler se ne zanejo obnasati civilizirano.

Po pravici in brez dlake povedano, pa - "get a life" in dobi si zensko. Ne bos rabil nobene "navidezne resnicnosti" vec. Bos zivel svoje zivljenje. Brez potrebe za sanjami, ki jih nimas.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: pffff ()

Markoff ::

Kitajci svojim ljudem nadevajo uzde prisilno, na Zahodu pa potrošniki derejo v trgovine in se svobodno odločajo za nakup kar najbolj prestižnih. Zakaj bi investiral v pretirano infrastrukturo, če le postaviš cloud in v trgovine našopaš fensi šmensi mind in privacy control devices.

Žabe se počasi kuhajo za Matrico.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Half-Life: Alyx (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Igre
18619957 (1506) wolverine22
»

VR naočniki HP Reverb G2 prispejo novembra, prihodnje leto še profesionalna različica

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
133905 (2825) s1m0n
»

HTCjevi VR naočniki Vive Cosmos prispejo v začetku oktobra

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
124075 (3063) Cico
»

Junija pridejo Valvovi lastni VR naočniki

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
153973 (2629) rand
»

Oculusovega Rifta bo zamenjal Rift S

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
85239 (4320) Invictus

Več podobnih tem