» »

Canon EOS 400D

Canon EOS 400D

Slo-Tech - Po uspešnem dedku EOS 300D in očetu EOS 350D, je sedaj tu nova generacija popularne digitalne kamere. Vnuk je tako dobil nov CCD čip, z 10.1 mega točkami ločljivosti, od bolj profesionalnega sorodnika 30D, si je "sposodil" 9 točkovni avto fokus, 2.5" LCD zaslon in ga nadgradil z napredno zaščito pred prahom.

Test same kamere in kratko primerjavo s sorodniki in konkurenco, si lahko ogledate na izvorni strani te novice: cameralabs.com. Samo kamero (body) si lahko omislite že od 867,65 CHF naprej, kar je 549 evrov.

29 komentarjev

BluPhenix ::

Mogoče malo nerodno napisano:

2.5" LCD zaslon in ga nadgradil z napredno zaščito pred prahom.

Zaščita pred prahom je seveda izvedena pri senzorju, da se "odpravi" prah, ki pride noter med menjavanjem objektivov.

Kolikor pove možiček to naredi tako, da slikaš belo steno, nato on pregleda, kje je prah, si zapomne lokacije in potemo softversko odstrani s slik, ko slikaš ... ne vem no, meni se to ne zdi preveč uporabno. To lahko narediš pri kasnejši obdelavi, tudi me zanima koliko naredi to kvalitetno.

Pač vsake toliko očistiš senzor in je.

Škoda da na strani, kjer je review ni kaj več tehničnih info, ker trenutno vse kar opaziš je to, da ima večji zaslon in več točkovni senzor ... kar pa nista neka hudo pomembna podatka...
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Proximus ::

Kolko vem imajo Canoni CMOS čip in ne CCD-je.

Glede odstranjevanja prahu pa ima tudi funkcijo, da ob vklopu odstrani s tipala prah (verjetno z vibracijo), prav tako pa ima nek premaz prek tipala in notranjih delov da se prah težje "prilepi" nanje.

Drugače pa so vse tehnične lastnosti znane. Link
Na kakšen konkretni review s testnimi fotkami in podobno bo pa vejetno še treba malo počakat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Proximus ()

BluPhenix ::

Nisem zasledil, da bi imel vibracijsko čiščenje. Nikoni imajo sicer to že nekaj časa, dvomim, pa da ima to tudi tale EOS400.

Nekako se mi zdi, da ga še vedno muči tisto, kar predhodnike - revno ohišje. Osebno bi raje videl, da ima robustnejše in huh ne plastično ohišje, kot boljši senzor in druge neuporabne stvari, ampak to ne pali na prospektih.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

l-note ::

Opis in video o sistemu za čiščenje senzorja: http://www.dpreview.com/articles/canoneos400d/ (proti dnu strani)

martinsm3 ::

Če nisi zasledil si slabo prebral :

Dust reduction

The EOS 400D is the first camera to incorporate the EOS Integrated Cleaning System. Based on significant research into the causes of dust in D-SLR cameras, the system combats dust in three important ways: Reduce, Repel and Remove.


1. Reduce

Internal camera mechanisms are designed to minimise dust generation. The body cap is redesigned to prevent dust generation through wear on the cap itself.

2. Repel

Anti-static technologies are applied to the low-pass filter covering the front of the sensor so as not to attract dust.


3. Remove

A Self-Cleaning Sensor Unit uses hi-frequency vibrations to shake dust from the low pass filter for a period of approximately one second after each start up. For instant shooting after power up, this feature is disabled immediately the shutter release is depressed.


Canon has also developed an internal Dust Delete Data system, which can map the position of any visible dust on the sensor. This can then be deleted automatically after the shoot with the latest Digital Photo Professional software.

Še link do izvornega članka : EOS 400D

martinsm3 ::

He he , za malenkost si me prehitel :D

P.S.

Kar se pa boljših ohišij tiče (magnezij) , pa ga v tem cenovnem segmentu ne boš videl.
Tu potem nastopijo EOS 30D , EOS 5D .....

Zgodovina sprememb…

KoMar- ::

Če kupujete nov DSLR, je 400D gotovo najboljša izbira za nezahtevne uporabnike, tistim, ki pa že imamo 350D, se pa ne splača nadgrajevati na 400D, raje potem na 30D, ko bo potreba. Od novosti me pa najbolj navdušuje čiščenje senzorja in več mpix, škoda pa je, da se za to ceno ne dobi boljšega (vsaj malenkost večjega) ohišja, pa vendar imamo za to 30D / 5D oz. grip, ane?

BluPhenix ::

No, sem res slabo prebral. Torej ima res tako narejeno kot Nikoni.

Magnezij, sej nebi bil potreben magnezij, no morda na bolj izpostavljenih mestih. Lahko bi bil kakšen aluminij ali kaj drugega, ne pa da je sama plastika. Žal.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

Proximus ::

BluPhenix: A si ziher da ima Nikon te funkcije za preprečevanje nabiranja prahu. Kolko vem jih ima Olympus in novi Sony Alpha in sedaj 400D
za Nikon-a pa nisem ziher, da ma ker njihov DSLR to.

opeter ::

Mene pa ohišje ne moti... zakaj vas moti? Raje imam plastiko, kot magnezij in naj bo potem že teža fotoaparata kompenrizana na nek način. Ko prišraufam gor Tamron 75-300mm + Tamron 2x Tele-converter imam že itak več kot 2 kilsko mašino. Po daljšem fotografiranju (recimo 1-2 uri) me že roke bolijo.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

antonija ::

7D ima tud neko anti-dust funkcijo.... Kolikor jaz razumem dvigne ogledalo in zatrese senzor.

Pa ce kdo slucajno ve: kaksen je trend v razvoju velikosti senzorjev? Full Frame ali 1.5, 1.6 cropi?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

snow ::

Tale 400D ma 1,6 crop.

Zaenkrat imajo samo 5D in boljši crop 1,0.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

antonija ::

Sej to vem... pa me zanima kam pes moli taco:) A se gre na crop za rajo in FF v 3000EUR bodyjih, a se FF pomika proti visjim stevilkam modelov (in nizjim cenam)?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

BluPhenix ::

Se opravičujem, za dust remove sem zamešal z olympus.

Ko prišraufam gor Tamron 75-300mm + Tamron 2x Tele-converter imam že itak več kot 2 kilsko mašino. Po daljšem fotografiranju (recimo 1-2 uri) me že roke bolijo.

Ja in dodatek ki ga doprinese kvalitetno ohišje fotoaparata je pa zanemarljiv. Imaš drugo skrajnost, fotoaparat, objektiv 27mm. To je rako lahko da kar leti levo in desno. Pač se navadiš na težo, jaz sem imel na začetku tudi nekaj problemov, sedaj pa brez večjih slikarim z 20d, 27-135 IS objektiv, flash 430ex tudi cel večer če je potrebno. Pač navadiš se pravilno držati fotoaparat v roki.

Sicer pa je med 20d in 350d razlike v teži vsega skupaj 200g... Je pa bolj konkretna stvar za jo prijeti, občutek je čisto nekaj drugega.

Škoda je, da imaš tako dobro drobovje, če je ohišje takšno, da se bojiš nosit na kakšne bolj riskantne itinerarije, vsaj jaz bi se.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

3p ::

Verjetno bo za "rajo" (karkoli že to pomeni), ostalo pri kakem 1.5/1.6 cropu, ker je enostavno cenejši senzor pa objektiv tudi (pa še manjši je). Kvaliteta slike takega aparata tudi zadošča za A3 povečavo in to je to. Za profije in navadne s kešom bojo pač "full frame", za profije z res dosti keša pa "veliki" format...

3p ::

Aja, drugače pa je za mene pri novi generaciji Canonov (kar 400D je), veliko razočaranje to, da nima stabiliziranega senzorja (kot Mino, pardon, Sony in Pentax, pa še par firm pri tamalih aparatih). Ravno pri SLRjih je to super. Je pa tudi jasno, da Canon hoče še naprej prodajati drage IS objektive...

antonija ::

Sej glih to mene bega... zuni je res masa objetivov ki so narejeni za crop senzorje. Jaz imam se vse FF od filma, ampak ravno zdaj kupujen eno sirokokotno zverco. Zdej me pa bega a naj vzamem sigmo 10-20 (for digital), a naj raje placam malo vec in grem na 12-24 (FF)...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

gzibret ::

Si bom enkrat v prihodnosti umislil SLR digitalni fotoaparat (trenutno imam SLR analognega). Če so izdali 400D to pomeni, da bo šla cena 350D dol :D Odlično!
Vse je za neki dobr!

BluPhenix ::

Za ceno 350ke z malo sreče dobiš že rabljenega 10d, sam moraš malo iskat in čakat. Še posebno se splača, ko izdajo nov revision modela.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

tec ::

antonija: Ce govoris o Minolti 7D, potem tega nima.
Sigma 10-20 na ff vinjetira do nekje 14mm. Jaz imam raje pelenga 8mm :)

Zame je teza velik plus, zato plastike ne maram. Pri dolgih goriscnicah pa itak monopod seboj nosim. Malce rata problem edino pri makru, ko mas gor dve kile steklovine :)

Proximus ::

Kar se ohišja 400D tiče je tak enako kot pri 350D. Ko sem kupil 350D sem nabavil kit z držalom. Od prvega dne nisem slikal niti minute brez njega pa čeprav je držalo + 2 bateriji skoraj tak težko kot cel body. Za slikanje brez njega mi je 350D občutno premajhen in bi si želel pri 400D ali pri naslednjiku malce večje ohišje, sicer pa gre očitno trend na manjša ohišja, tudi Nikon je izdal D80 manjšega kot sta bil D70 in D70s, pa čeprav sta ravo ta dva v tem rangu znana po odlični ergonomiji. Posledično bo Nikon verjetno še zmanjšal naslednjika D50.

Kar se pa stabilizacije slike tiče pa bo Canon verjetno zadnji ki bo to vgradil v aparate, ker še vedno pridno delajo objktive z IS-ji, mogoče bo prisiljen zaradi konkurence to naredit pri kakšnem vstopnem modelu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Proximus ()

antonija ::

Jaz bi rajs nekaj kar ne popaci vseh crt ;) Sploh mi je pa 12-24 nekako bolj vsec ker pokriva vecji kot v primerjavi z 10-20 (ceprav bi po goriscnicah sklepal ravno obratno). Sej imam tud 8mm v planu, ampak to pride pol ko bom velik :)
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Agetis ::

Lepa stvar tale Canon 400D, ampak a je kdo že premišljeval o nakupu NIKONa D50.
Cenovno bolj ugoden kot Canon 350D, slika je bolj jasna in dosti bolj živa (celo boljša od D70) ter
v kitu D50 dobite zraven boljši objektiv kot se pa nahaj v kitu 350D.

Res je, da je glede funkcij malo skromnejši, ampak ima čisto vse, ki jih
pri vsakodnevni uporabi DSLRa rabiš.

Jaz sem zelo oboževal 350D in sem bil siguren, da je to fotoaparat za mene.
A ob prvem držanju v roki se je nekako izgubil tisti čar. Mogoče je res krivo ohišje,
ki deluje manjvredno.

No kakorkoli.
A so že kaki foto-sampli od 400D?
Prosim pošljite kak link!
agetis

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Agetis ()

darkolord ::

Lepa stvar tale Canon 400D, ampak a je kdo že premišljeval o nakupu NIKONa D50.

Ponavadi prehod ni tako preprost, še posebej za vse, ki imajo kakega drugega EOSa - vsa oprema je namreč nekompatibilna.

Spc ::

Canon ima svoje CMOS senzorje in ne CCD senzorjev.
Edino Canonova EOS serija je tista, ki ne uporablja sonyjevih CCD senzorjev vse drugo kar vidite na tržišču: Nikon, Panasonic, kodak, fujifilm, casio in tudi canon v svojih fotoaparatih uporablja sony-jeve CCD Senzorje.
Tako, da je EOS Serija edina, ki ima svoje CMOS senzorje.
In sony se mi je z njihovimi senzorji fajn zasral ko so uporabljali poceni lepilo za CCDje in mi je zato crknil Sony DSC-F717.

Vsi canoni eos serije so pa imeli dosedaj kar velik problem z prahom na CMOS senzorjih tako, da bomo videli kako se bo ta self cleaning varjanta odnesla v praksi.
Drugače pa če hodite v DSLR vam priporočam EOS serijo od canona zaradi senzorja kajti bogve kaj si bo izmislil sony čez par let ko bodo mogoče spet začeli CCDji crkovat zaradi nekega razloga, ki si ga bo sony izmislil.
Kolko kaže sedaj sony-u še gre vedno bolj na slabše sedaj še z temi baterijami za notebook.

Nikon D70, D80 pa vsi uporabljajo sonyjeve senzorje tako, da je sam senzor recimo v D80 enak kot v Sony Alpha-100 in tako torej ima sliko podobno.
Canonovi CMOS senzorji pa imajo najmajn šuma in zdaleč prehitijo konkurenco (sonyja).

:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spc ()

Jaka83 ::

Spc: Kvaliteta slike ni odvisna samo od CCDja, pa kar sem videl fotk narejenih z Nikon D50 so fenomenalne. Canon EOS pa tudi ne izstopa tako zelo kot ti to trdiš, še zdaleč pa ne zaradi cene aparata samega. Problemov s CCDji pa v 5. letih še nisem imel (Olympus, FujiFilm).

Stepni Volk ::

Cel čas pisanja novice, sem si govoril: "Da ne boš slučajno napisal CCD, ker dobro veš, da imajo Canoni CMOSe... da ne bi slučajno omenjal CCDje...

In potem sem napisal CCD. :(

Prehod iz ene znamke na drugo ni tako preprost. Ponavadi se ti nabere cel kup objektivov, flesh-ov in ostale krame, ki so na novi čisto uporabni. Tudi sorodstvo šteje.
Če pogdleadm iz subjektivnega kota: brat je fotograf, njegova žena tudi navdušenka. Tu je dobesedno cela paleta uporabnih objektivov, pretežno USM, tudi s stabilizatorji (fish eye, 400mm itd). Analogne EOS-ke 10ka, 5ka in 3ka. Od digitalnih 30D in 350D. Zaljubljena v safari in oborožena bolj od paparrazzijev :)
Stric ima 300D in nekaj objektivov. Dokaj civilnih v primerjavi z bratom, tako, da kadar gre na letalske razstave vedno najprej obišče nečaka - mojega brata.
Oče vstraja na AE1 in ne-avto-fokusnih objektivih.

Zakaj bi jaz sedaj kupoval Nikona?

OK. Moja žena ima Nikon F601 in Tamron objektive, a to ni zadosten razlog. O D50 sem sicer razmišljal. Potem prebral nekaj testov in videl kako zabremzan je, sem si ga takoj odmislil.

Morda bo brat kaj novega kupil in se bom raje odločil za "dedovanje" :)


Zato je včasih racionalna odločitev odvisna od opremljenosti prijateljev, sorodstva... in ker smo okoli sebe vedno delali propagando za Canon, je ta najbolj razširjen. Zato bo moja odločitev vedno Canon.
neobjavljeno.blogspot.com

Zgodovina sprememb…

krho ::

Upam, da so pri 400D, kaj popravili plastiko. Jaz imam napreč precej dolge prste in sem na desni strani (okoli objektiva) plastiko s nohti čisto spraskal. Sem imel priložnost zadnjič slikati s kolegovim 30D, zadeva ima na desni strani gumo...
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Stepni Volk ::

Pod drobnogled so ga vzeli tudi Gizmodovci
neobjavljeno.blogspot.com

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

nov fotoaparat

Oddelek: Kaj kupiti
192817 (2673) fujtajksel
»

Odpovedala Hubblova primarna kamera

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
214395 (3076) Jst
»

[JVC GR-DF570E] Težave s firewire povezavo :$

Oddelek: Pomoč in nasveti
322086 (1862) Looney
»

Nova anketa: ali si v gospodinjstvu lastite vsaj en digitalni fotoaparat?

Oddelek: Novice / Ankete
454445 (3661) MrM
»

Katero Web kamero kupiti?

Oddelek: Kaj kupiti
82263 (2075) Tomson

Več podobnih tem