» »

Intel pripravlja Ultrabooke

Intel pripravlja Ultrabooke

Asus UX 21 - prvi Ultrabook

vir: AnandTech
AnandTech - Angleški jezik se je v preteklih nekaj letih dodobra obogatil z izrazi, ki poimenujejo različne prenosne računalnike. Skupni imenovalec vseh je nedvomno notebook, ki dandanes predstavlja običajen prenosnik, velik okrog 15 palcev (+/- ~2 palca), trenutno z dvojedrnim procesorjem, okrog 500 GB trdega diska, večinoma v mehanski izvedbi, z okrog 4 GB pomnilnika, itd. Pred leti je Asus s pomočjo Intela, ki je predstavil procesorje Atom, pokazal poceni in majhne prenosnike, ki so jih ljudje poimenovali netbooki. A Atom se je izkazal za bistveno prešibak procesor, ko so uporabniki želeli na prenosniku izvesti zahtevnejša opravila. Posledično je na trg prišel nov izraz, notbook, s katerim so novinarji začeli označevati nekoliko zmogljivejše prenosnike, večinoma z AMD-jevimi čipi. Sprva so bili to eno in dvojedrniki iz družine Athlon II Neo, zdaj pa te procesorje nadomešča predvsem Fusion E-350. Vedno več se govori še o smartbookih, ki so večinoma opremljeni s procesorji ARM in z operacijskim sistemom, primernem manjši zmogljivosti - npr. z Androidom, Chrome OS-om, Linuxom, itd.

Zdaj Intel kani dodati še en izraz. Predstavili so namreč kategorijo Ultrabook, ki bo svoj obstoj začela že s procesorji Sandy Bridge, a bo mnogo večji razmah doživela z naslednikom, Ivy Bridge, in z 22 nm zamenjavo Ivy Bridga z novo arhitekturo, Haswell. Intelove zahteve za nov razred prenosnikov, ki naj bi do leta 2012 predstavljal kar 40 % prodaje prenosnikov, so zelo stroge, a po drugi strani za kupca odlične. Prenosniki bodo morali biti tanki, do največ 8 desetink palca (20 in drobiž milimetrov), ter lahki, a tankost in lahkost ne bo smela priti na račun zmogljivosti, avtonomije oz. cene. Prenosniki naj bi se namreč prodajali za vsega 1000 dolarjev oz. manj, obenem pa ponujali dobre grafične zmogljivosti (vseeno bodo najverjetneje uporabljeni kar v Intelove procesorje vgrajeni grafični čipi) ter predvsem odzivnost in hiter zagon iz spanja. Slednjo bodo proizvajalci morali zagotoviti z uporabo pogonov SSD, pa naj bodo ti uporabljeni ekskluzivno kot glavni pogon oz. kot le predpomnilnik, kar podpira najnovejše Intelovo vezno čipovje Z68 ter seveda vsa prihodnja čipovja.

Intel zahteva še, da bo platforma varna, a tukaj niso podali točnejših informacij. Dolgo avtonomijo naj bi dosegli predvsem z nižjo porabo procesorjev, kjer naj bi bilo povprečje z današnjih ~30 W znižano na 15 do 20 W, ko bo na tržišče prispel Haswell. Nekaj več o tem, vključno s prihodnostjo Atoma, si lahko preberete v članku na AnandTechu. Omenimo še, da so bili prvi Ultrabooki na Computexu že predstavljeni, gre za Asusovo serijo UX. Konkurenčni AMD Ultrabookov ne bo deležen, saj je Intel že registriral to besedo kot blagovno znamko.

10 komentarjev

Dead_Meat ::

Lifebook, workbook, ToiletBook, Gamebook, Holicbook, longbook, smallbook, bigbook, speedbook, transbook,... naj še nadaljujem? Kaj ti pomaga oznaka, če moraš prej pogledat specifikacije.

BigLebowski ::

To ni nič drugega kot skopiran dizajn MacBook Air. Sramotno.

axee ::

BigLebowski je izjavil:

To ni nič drugega kot skopiran dizajn MacBook Air. Sramotno.


Kakšen pa naj bo design nekaj milimetrov debelega prenosnika? Apple ni izumil aluminija, srebrne barve in zaobljenih robov.

narodno ::

To je res, poglej detaile, pa ti bo vse jasno, interpretacij takšnega prenosnika bi lahko bilo mnogo več.

PrimozR ::

Ampak pri takšni debelini ohišja je kovina daleč najbolšja izbira. Plastika bi morala biti precej debela, da bi bila toga, posledično pa izgubiš veliko prostora za pakiranje komponent. Itak imajo pa npr. Thinkpadi že dolgo magnezijev rollcage.

Marat ::

Zdaj Intel kani dodati še en izraz. Predstavili so namreč kategorijo Ultrabook


Hehe, za Slovenijo so malo ponesrečen izraz izbrali >:D

Itak smo pa majhen trg, tako da ni panike ;)

Gregor P ::

Sploh ne bi slabo izgledal en tak oranžno aluminijast he he:P
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

RejZoR ::

Carbon fibre or bust. :D
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

zigomir ::

Super imo.

Phobias ::

Kot deska v kuhinji za rezanje :)
Thank you. We're all refreshed and challenged by your unique point of view


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple WWDC: Mac in OS X (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostalo
6820082 (17194) modicr
»

Intelov Haswell je prispel (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Procesorji
18450052 (43027) PrimozR
»

Še varčnejši procesorji Ivy Bridge v prihodnjem letu

Oddelek: Novice / Procesorji
296701 (4993) PrimozR
»

Trinity za namizje testiran (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
5214915 (12883) Reycis
»

Bodo Ultrabooki predragi? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
11324563 (21340) driver_x

Več podobnih tem