» »

Kingston si želi del JMicrona

Kingston si želi del JMicrona

Ena izmed rešitev za dvig zmogljivosti je bila uporaba dveh krmilnikov v polju RAID 0

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Dobro znan proizvajalec pogonov SSD in delovnih pomnilnikov Kingston je objavil, da želi kupiti del podjetja JMicron, ki je znano predvsem po svojih čipih za SATA povezljivost. Njihovi čipi so v uporabi tako na matičnih ploščah za razširitev števila SATA priključkov kot krmilni čipi v pogonih SSD, kjer skrbijo za komunikacijo med samimi pomnilniškimi čipi in vodilom SATA.

Ob začetku popularizacije pogonov SSD so bili sicer prav JMicronovi krmilniki med prvimi na tržišču in obenem krivi za nekaj negodovanja, saj niso bili med zmogljivejšimi, a so novi izdelki to nekoliko popravili. Vseeno niso dosegli stare slave oz. popularnosti, saj so se konkurenti izkazali za zmogljivejše, so pa zato JMicronovi izdelki popularni v cenovno ugodnejših izdelkih. Prav tu jih npr. uporablja Kingston, ki naj bi pokupil kar 30 % približno milijona čipov, ki jih je lani izdelal JMicron. S to navezo bi delež tako pokupljenih čipov kot delež Kingstonovih izdelkov z JMicronovimi čipi znal znatno narasti.

Zanimivo je, da eden izmed velikih na področju trdih diskov, Western Digital, še vedno ne verjame popolnoma v bliskovni pomnilnik. Ponovno so ocenili možnosti izdelave hibridnih pogonov, ki združujejo tako magnetne plošče kot pomnilniške čipe - v obliki linije Momentus XT za prenosnike jih je že pokazal Seagate, ki je 4 GB bliskovnega pomnilnika združil s 160 do 500-gigabajtnimi magnetnimi ploščami. Pri WD-ju menijo, da je zmogljivost glede na prostornost, ki ga pogoni (tako SSD kot očitno hibridni) ponujajo, za običajnega potrošnika enostavno prenizka, obenem pa tako SSD-je kot hibridne pogone zaenkrat še tepe podpora v operacijskih sistemih. Z izboljšanjem le-te in cenitvijo pomnilniških čipov bodo najverjetneje spremenili svoje mnenje, a ne kaže, da bi se to zgodilo kaj kmalu.

6 komentarjev

Spura ::

Ne vem kaj WDju ni jasno. SSDji s par 10 gb so cenovno dostopni, so precej hitrejsi, hkrati pa je to dovolj prostora za vecino uporabnikov.

RejZoR ::

To da Kingston želi kos JMicrona me ne čudi. Koneckoncev je samo Kingston odkupil 30% Jmicronovih kontrolerjev za SSD-je in celo sicer problematični, ki s jih na začetku skurcali so s Toshibinim firmwarom narejenim posebej za Kingstona delovali precej solidno.

WD ima pa itaq neke čudne fore. Njihovi SSD-ji so zasoljeno dragi pa nimajo niti SandForce kontrolerja. O hibridnih nekaj govorijo ampak trenutek za take pogone je sedaj oz je bil ob releasu Momentusa XT.
Osebno in še precej folka bi radi videl Momentus XT style disk ampak z več SSD dela. Da bi bilo namesto 4GB ene 16 ali 32GB oz da bi se SSD del dejansko uporabljal kot vmesni cache za vse podatke, ki bi se šele kasneje avtomatično zapisali na dejanske okrogle platterje.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

MrStein ::

4GB bi lahko kar RAM dali :P
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

PrimozR ::

Ni prostora na laptop diskih, navsezadnje so še 4 Gb (512 MB) čipi zelo redki, sploh pa dragi. Potem jih pa potrebuješ 8.

MrStein ::

D'j no d'j, 2 SO-DIMM-a sta velika kot en 2,5" disk.
Eno plato manj not, pa je že prostor.

Sicer je bolj smiselno ta RAM kot sistemski uporabit, sem le komentiral majhno velikost flash-a v sporočilu RejZoR-a.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

PrimozR ::

Ja, kot ne disk. Potem pa potrebuješ še kontroler, vse skupaj pa moraš zbasati v precej nizek prostor. Na 3,5'' ni problem, tam je prostora čez glavo. Na 2,5'' je pa zgodba drugačna. V vsakem primeru potrebuješ ~8 čipov, ki so obenem še dragi. Poleg tega da je RAM sam po sebi volatile in si ob podatke, če zmanjka elektrike (okej, prenosniki imajo načeloma baterije).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Seagate širi nabor hibridnih diskov

Oddelek: Novice / Diski
257995 (7065) Jst
»

Seagate prodal milijon hibridnih trdih diskov

Oddelek: Novice / Diski
3913918 (12544) Dr_M
»

Intelovo čipovje Z68 je tukaj

Oddelek: Novice / Matične plošče
239391 (8491) MrStein
»

Bliskovni pomnilnik postaja hitrejši, manjši

Oddelek: Novice / Pomnilnik
215195 (4352) mujek
»

Popravljanje napak v bliskovnem pomnilniku

Oddelek: Novice / Pomnilnik
63495 (2873) Gregor P

Več podobnih tem