» »

Kopije Eee Keyboard še pred njenim izidom

Kopije Eee Keyboard še pred njenim izidom

NorhTec Gecko Surfboard

vir: engadget
engadget - Tehnološki napredek? Kje pa, če ste zaspali nekje v začetku osemdesetih, ko so bili popularni ZX Spectrumi in Commodorji, ter se zbudili sedaj, razen oblike in razporeda tipk stvari niso popolnoma nič drugačne. Računalnike imamo namreč še vedno kar v tipkovnicah. Tukaj ciljamo predvsem na Asusov Eee Keyboard, ki je pravzaprav netboard (komponente netbookov/nettopov v tipkovnici) ter ima že nekaj posnemovalcev. Pri NorhTecu so predstavili Gecko Surfboard, kjer za pičlih $100 poleg tipkovnice dobite tudi celoten računalnik. Le-ta seveda ni pretirano zmogljiv, prej nasprotno, saj ga sestavlja gigahertčni Xcore86 sistem-na-čipu, 512 MB delovnega pomnilnika, za shranjevanje podatkov ter kot zagonski medij pa skrbi SD pomnilniška kartica oz. 2,5 palčni trdi disk. Za tako nizko ceno je tudi relativno malo razširljivostnih opcij (sliko je mogoče prenašati prek VGA oz. kompozitnega priključka), a lahko za $50 doplačila namesto nameščenega Linuxa dobite celo Windows XP. Po drugi strani je računalnik izredno varčen, saj med delovanjem porabi zgolj 5 W.

So se meje začele premikati navzdol, namesto navzgor??

12 komentarjev

urban99 ::

hahaha, men je tole nostalgično simpatično, samo kabli me v teh časih rahlo motijo :P Itak pa kot mulc nisem štekal tehnološke degradacije iz superiornega barvnega TVja (ZX, Commodore, itd) na monokromatski monitor (PC). Morda bomo v LCD dobi odkrili, da je šlo zgolj za nepotreben ovinek v računalniški evoluciji :)))

simont ::

Težko reči, da je bil ta ovinek nepotreben res pa je da je le ta bil. Ta trenutek dodamo še dejstvo da je vse več hd TVjev, tako da monitorja ne rabimo in smo resnično nazaj na cesti izpred 20 let -> tipkovnico v tv pa gas. Občutek je res nostalgičen.

Relanium ::

5W ?
pa to ja skor nič ni :D

za kake tajnice, pa une ki igrajo pasjanso čist super pa poceni

smash ::

pa to je noro..to rabmo...ena navadna tipkovnca direkt u tv...pa mas comp..zravn mas se ps3 in nanj prklopljen disk in gor vse kar čš..to je to...

...tam u kotu mas pa se wireless printer

KrCbelca ::

car pc anyone? :D
C2Q Q6600, P5W DH Deluxe,6GB 800MHz Rama
GF 8600gt, 2xSataII WD 250GB, LC Power 550W Green Power
----watter in my vains----

alessio2 ::

car pc anyone? :D

To bi pa šlo ;)

flbroker ::

lol točno ja, car pc, na tole se pa nisem spomnil, upam da začnejo tole prodajat pri nas čim prej, težko pričakujem EEE keyboard ampak za 100$ (čeprav bo verjetno 100EUR pri nas) si bom omislil tole, direkt na LCD TV prilopim pa foter surfa po avto.net, matera po nepremičninah, jaz pa imam mir v svoji sobi :D

mtosev ::

would have. posebej za tako ceno.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

MrStein ::

Samo še kabla do TV se naj znebijo...
(se sicer dela na tem; HDMI, če se prav spomnim)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

LordPero ::

Ja, sej EEE ima (bo imel) wireless HDMI.

Za carPC pa ja, sej za kam drugam ravno ni.
Ravno tako ni za na to silit XPje. Še navi + MP3 bi štekalo (sej ne).

Mi je pa poraba zelo všečna in uporaba v težkih pogojih ql. Ampak za to imamo že RISCe, x86 dejansko pomeni, da lahko v nekem povprečnem podjetju (kjer seveda ne rabijo (vsi) comp powah) zamenjaš vsa računala za dobrih 70€/abak (OK, pol se bodo pritoževali, da jim Youtube šteka ...).
Končno nekaj res omembe vredno poceni, da tajnice ne overkillajo tiste pasjanse z dvemi CPU jedri.

Zabava za zahtevne posameznike? Mogoče za podhranjen mini Win tablet? Meh.

Reklamni stuff



P.S.
Če je zadeva OCjabilna (kar dvomim glede na vso solato na čipu) ob ustreznem hlajenju (na 5min izdihneš malce bolj na tipkovnico :D), pa bi znalo bit vse to še bolj zanimivo (10W/abak je še vedno super).

Edit: Če koga zanima, ena nerodna predstavitev velikosti borda in verzije netbooka iz aprila.
LordPero

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Gandalfar ()

Wirko ::

Zame je tukaj najbolj zanimiv podatek, da sploh obstaja tak ne-Intel ne-AMD x86 sistem-na-čipu. 1 GHz, 32 KB L1 cache, FPU, 256 KB L2 cache, 6-staged pipeline. Me prav zanima, kako hitro v resnici leze v primerjavi z Atomom ali Geode.
[:4{#]

LordPero ::

Slabše od že tako švoh Atomov seveda, to so bivši SISovi (sej, kdo drug pa je še z x86?) čipi (Wiki). Če kupiš samo board posebi je 65$ (mislim da 512MB verzija, naj bi bila tudi 1GB, kar je max za čip).

Sicer pa poguglajte v kaj vse so že posamezniki stlačili te čipe (od raznih igrač do komercialne prodaje raznih modnih dodatkov hišam), zadnji čas, da jih je eden ponudil v škatelni obliki tajnicam širom sveta (iMaci pa v koš >:D).
LordPero

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LordPero ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

SLO znaki na tipkovnici

Oddelek: Pomoč in nasveti
4112186 (10824) rokp
»

Pentium 4 v stilu Commodore 64

Oddelek: Novice / Procesorji
454188 (2846) Matevžk
»

tipkovnica

Oddelek: Kaj kupiti
131722 (1381) Switch
»

O zamenjavi LED-ic

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
161328 (1169) Vexto

Več podobnih tem