» »

Hitrost USB 3.1 v praksi

Hitrost USB 3.1 v praksi

AnandTech - Na AnandTechu so izvedli enega prvih testov hitrosti novega standarda USB 3.1, ki je postregel z več kot vzpodbudnimi rezultati. Standard USB 3.1 je bil dokončan lani, poleg najbolj razvpite obrnljivosti pa nov priključek tipa C prinaša še možnost prenosa višjih moči (do 100 W) ter povezovanje po drugih standardih prek USB-kablov z uporabo Alternate Mode (npr. povezovanje zaslonov prek standarda DisplaPorta, a fizično prek kabla USB tipa C).

Nazaj k hitrosti. Na AnandTechu so si izgovorili matično ploščo MSI X99A Gaming 9 ACK, ki je ena redkih s podporo za USB 3.1 ta hip. Gre za preizkusno ploščo, ki jo običajno uporabljajo za preverjanje zmožnosti podatkovnega prenosa prek USB 3.1. Prek krmilnika ASM1352R so priključili dva SSD-ja v načinu RAID z zrcaljenjem, da so lahko zagotovili strojno opremo s podporo za USB 3.1 in dovolj visokimi hitrostmi, da je test sploh smiseln. Naprav z nativno podporo za USB 3.1 namreč še ni.

V dveh programih so preizkušali zaporedni prenos podatkov (branje, zapis), prenos naključnih podatkov (branje, zapis) ter čas kopiranja mešane zbirke velikih in majhnih datotek. Rezultati so navdušili, saj je USB 3.1 bistveno hitrejši od USB 3.0, da sploh ne omenjamo USB 2.0. Plošča je imela namreč priključke in krmilnike, ki so ločeno podpirali vse tri standarde. Prek USB 3.1 je bilo mogoče doseči najvišjo hitrost prenosa okrog 600-700 MB/s (odvisno od programa), medtem ko je bil USB 3.0 približno tretjino počasnejši. Branje in zapisovanje v naključnem redu (random read, write) je bilo zgolj za slabih deset odstotkov hitrejše. Številke veljajo za VII-in USB 3.0, medtem ko je bil vgrajen nativni (Intelov) USB 3.0 na plošči še počasnejši.

Teoretična omejitev USB 3.1 je 1,25 GB/s, od česar naj bi bilo uporabne pasovne širine okrog 900 MB/s. Na lanskem sejmu IDF smo videli demonstracijo USB 3.1 s hitrostjo 800 MB/s, a nismo mogli pogledati pod pokrov.

Vseeno se bomo USB 3.1 še nekoliko načakali. USB 3.0 se je šele sedaj dovolj pocenil, da postaja standardna oprema naprav, medtem ko so ga prve plošče dobile leta 2009! To pomeni, da si bo USB 3.1 začel utirati pot v naprave prihodnje leto, medtem ko bo do širokega razmaha minilo še nekaj let.

36 komentarjev

gregor_m ::

Kar lepa hitrost, tako bo prehod na draži thunderdolt ponovno nesmisel. Sicer pa bi osebno raje videl, da bi obdržali kompatibilnost konektorja za nazaj, ker mi vtikanje kabla ne predstavlja nepremostljivo težavo.

Qushaak ::

Ni vse smao v goli hitrosti. Dostikrat so pomembne tudi latence. Tu pa je vprašanje kako se USB odreže napram "premium" vodilom ala Thunderbolt, SATA,....

opeter ::

Thunderbolt ... premium je skorajda samo cena. Imam občutek, da bo zadeva kmalu končala na smetišču zgodovine podobno kot Firewire/IEEE-1394.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

hojnikb ::

nwm zakaj pri usb3.1 izumljajo toplo vodo. Naj speljajo kr pci-e, tko kot ostali..
#brezpodpisa

Lonsarg ::

gregor_m je izjavil:

Kar lepa hitrost, tako bo prehod na draži thunderdolt ponovno nesmisel. Sicer pa bi osebno raje videl, da bi obdržali kompatibilnost konektorja za nazaj, ker mi vtikanje kabla ne predstavlja nepremostljivo težavo.

Ni bilo mogoče, v micro USB priključek, ki se uporablja do USB 2.0 enostavno ni mogoče spravit USB 3.x(ker ima več pinov). Naredili so tisto abominacijo od USB 3.0 micro priključka, ki bo odšla v pozabo, ker zaradi delne kompatibilnosti ni vredno imeti take abominacije. Tako da druge praktične rešitve kot novi Type C priključek za micro naprave ni bilo.

Qushaak ::

opeter je izjavil:

Thunderbolt ... premium je skorajda samo cena. Imam občutek, da bo zadeva kmalu končala na smetišču zgodovine podobno kot Firewire/IEEE-1394.

Možno, da se bo to zgodilo, samo Thunderbolt ima gotove prednosti. Že letos bo v novi verziji teoretično dosega 40Gbps (tudi v mainstream - Skylake), "out-of-the-box" ima "integrirane" druge protokole.
USB 3.1 je napredek, vendar iz nerazumljivih razlogov še veno niso naredili tako kot je opisal hojnikb.
Osebno pa itak še čakam, da se bo vse skupaj premaknilo na optiko.

darkolord ::

Upam da ne bo tako kot pri USB 3.0, ko imaš - standard gor ali dol - cel kup naprav, ki med sabo niso kompatibilne.

m0LN4r ::

1gb/s šparajo za usb 4.0
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Qushaak ::

Takrat ko bo konkurenca ponujala še bistveno višje hitrosti v praksi in najbrž še druge tehnološke prednosti. Predolgo pacajo vse skupi preden ven pride.

M-XXXX ::

Naredili so tisto abominacijo od USB 3.0 micro priključka, ki bo odšla v pozabo, ker zaradi delne kompatibilnosti ni vredno imeti take abominacije.

Priznam, da ni najboljša rešitev definitivno pa ni tako slaba. Imaš vse prednosti običnega USB-ja (kompatibilnost za nazaj in naprej) ob enem pa imaš LAHKO prednosti najnovejšega standarda (hitro, napajanje,...)

Glugy ::

"Številke veljajo za VII-in USB 3.0, medtem ko je bil vgrajen nativni (Intelov) USB 3.0 na plošči še počasnejši. "
Nism vedu da tok škrtarjo te Intelovci.

AapocalypseE ::

Naj naredijo zunanje naprave, ki bojo dejansko izkoristile takšne hitrosti...

SimplyMiha ::

Eh, kdo bo razvijal zunanje naprave s višjo pasovno širino kot je na voljo? USB 3.1 bo omogočal razvoj teh naprav, kot so USB monitorji, zunanje SSD enote in tako naprej.

mrTwelveTrees ::

več takih novic ! več testov in novic iz strojne opreme.

Lonsarg ::

Thunderbolt in Displayport bosta pri ENAKO dobri kodirni zasnovi vedno za faktor 2 hitrejša od USB 3.x, ker imata še enkrat več pinov na voljo. Ampak davek pol počasnejše povezave jaz z veseljem plačam, če dobim v zameno praktični USB Type C priključek, ki z 20 pini pač ni izvedljiv v praksi.

Ko dobimo 40 Gbps Thunderbolt bomo tudi USB 3.x 20 Gbps, kar bo dovolj za Displayport over USB za 4K monitorje. Že 3.1 pa je dovolj za displayport "normalnih" resolucij, ni razloga, da se ne bi v monitorje tut po en USB 3.1 priključek vgrajevalo.

Markoff ::

Najpomembnejša stvar pri teh eksternih napravah ni (več) hitrost, ampak izključitev potrebnega dodatnega napajanja. Pod mojo mizo je skoraj več adapterjev kot prenosnih diskov na njej...
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Dr_M ::

m0LN4r je izjavil:

1gb/s šparajo za usb 4.0No, usb 3.1 je 10gb. Zdej grejo lahko le na 20gb.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Lonsarg ::

Pa iz AnandTecha citat, zakaj Thunderbolt ni praktičen za mobilne platforme in v bistvu nasploh ne za širšo adopcijo.

Furthermore, Thunderbolt requires both DisplayPort and PCIe (x4) interfaces to work. To the best of my knowledge, no modern ARM based SoC (Apple's A5 included) features DP and sufficient PCIe lanes. Apple could admittedly add support in a future SoC, but again, Intel would have to build a controller designed for low power operation in a smartphone or tablet. The cost of the controller would also have to be reduced significantly. Current Thunderbolt controllers cost between $20 - $30, that's just as much if not more than Apple spends on building the A5.


Skratka to, da USB ne uporablja PCIe, kot jih Thunderbolt, ampak svoj protokol je z razlogom. Thunderbolt je bil razvit da uporablja obstoječe PCIe čipe v napravi. USB 3.1 čip pa samostojno zagotavlja 10Gbps in je tudi bil razvit z širšo adopcijo, nizko porabo in nižjo ceno v mislih.

Tudi Applov Lightning, ki je bil zgrajen kot ne "objemek" za ostale protokola znotraj proprietry priključka je bil zgrajen predvsem z USB v mislih in ga bo Apple bodisi nadgradil na USB 3.0(ima en pin manj kot USB 3 ampak bi se že znašli kako), bodisi bo pač šaltal, kot so bile govorice na USB 3.1 Type C priključek. Pomoje bo sicer obdržal Lightning, ker je to zlata jama zanj. Vglavnem Apple je z Lightningom pokazal, da noče Thunderbolta.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Trololololol ::

Lonsarg je izjavil:

Pomoje bo sicer obdržal Lightning, ker je to zlata jama zanj. Vglavnem Apple je z Lightningom pokazal, da noče Thunderbolta.

Apple ima oboje ker eno ne sovpada z drugim. Pa Thunderbolt je verjetno nekaj najboljšega za mobilne naprave (kar se tiče za priklop zunanje grafe).

MrStein ::

Številke veljajo za VII

In kaj je "VII" ?

hojnikb je izjavil:

nwm zakaj pri usb3.1 izumljajo toplo vodo. Naj speljajo kr pci-e, tko kot ostali..

Compatibility.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

hojnikb ::

> Compatibility.

a je tako težko zram zalimat še en kontroler, ki hendla legacy protokole ?
#brezpodpisa

MrStein ::

darkolord je izjavil:

Upam da ne bo tako kot pri USB 3.0, ko imaš - standard gor ali dol - cel kup naprav, ki med sabo niso kompatibilne.

Saj baje niti standarda ni. (trdi en od proizvajalcev omenjenih naprav)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MrStein ::

AapocalypseE je izjavil:

Naj naredijo zunanje naprave, ki bojo dejansko izkoristile takšne hitrosti...

Misliš SSD-RAID in podobno (kar že obstaja)?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

hojnikb ::

sploh nerabiš raid ssd, ker že danes pci-e ssdji cappajo usb3.1
#brezpodpisa

Qushaak ::

SSD-ji so že nekaj generacij omejeni na tiste 550-560MB/s max, ker je to pač praktično najvišja hitrost SATA 6Gbps (SATA III). Samo pol je pa problem majhnih datotek, kjer tudi sodobni SSD-ji ne stegnejo dosti preko 35MB/s. Zdej a je to zaradi omejitve SATA ali SSD-jev ne vem. Prej bi to pripisal flash celicam (SSD-jem torej).
Je pa pri "navadni rabi računalnika" operiranja s tako majhnimi datotekami veliko.

Skratka, veliko je tudi v načinu rabe kaj je omejitev oz ozko grlo.

hojnikb ::

> Samo pol je pa problem majhnih datotek, kjer tudi sodobni SSD-ji ne stegnejo dosti preko 35MB/s. Zdej a je to zaradi omejitve SATA ali SSD-jev ne vem. Prej bi to pripisal flash celicam (SSD-jem torej).

kar seveda ni res. Razn če apeliraš na 4K-1 workload, tudi z random hitrostmi cappajo za keks sata6g
#brezpodpisa

AapocalypseE ::

MrStein je izjavil:

AapocalypseE je izjavil:

Naj naredijo zunanje naprave, ki bojo dejansko izkoristile takšne hitrosti...

Misliš SSD-RAID in podobno (kar že obstaja)?


Mislil sem zunanje trde diske in usb ključe.

hojnikb ::

ssd lahko hitro spremeniš v usb kjuč. Recimo m.2 to usb ohišje.
#brezpodpisa

MrStein ::

Saj flash USB že zdaj delajo na meji USB 3.
Vrteče se plošče pa pač ne.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

issak ::

AapocalypseE je izjavil:

Naj naredijo zunanje naprave, ki bojo dejansko izkoristile takšne hitrosti...


Saj že imaš USB3.0 zunanje SSDje, samo noben ne bo plačeval toliko denarja zanje. Zunanji disk (ponavadi) kupiš zaradi prostora, ne zaradi hitrosti.
Imaš tudi naprimer tipkovnico na USB3, ki ima tudi USB passtrough z enim kablom, za razliko od USB2.0 tipkovnic, ki ju priklopiš z dvema kabloma, enim za tipkovnico, enim za usb passtrough. Tukaj pride USB3 prav.

USB ključkev je pa tudi že kar nekaj na USB3, pa čitalcev kartic, in pri vseh se pozna razlika med 2 in 3. In pa USB hubov. USB2.0 hub ima na voljo 480mbit, ki si jih vse priključene naprave delijo med seboj, z USB3.0 hubom se to izboljša, pa tudi če potem priklopiš USB2 ključke gor, imajo paš širšo cesto na voljo.

Sicer pa, kaj ni bolje imeti vodila pripravljenega za naprej, kot pa da delajo naprave, ki so prehitre za katerokoli vodilo? Poglej nove SSDje, vsi praktično dosegajo omejitev SATA3, torej nebi bilo nič narobe, če bi že lani pripravljali sata4. M.2 je komaj v povojih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: issak ()

Invictus ::

issak je izjavil:


Saj že imaš USB3.0 zunanje SSDje, samo noben ne bo plačeval toliko denarja zanje. Zunanji disk (ponavadi) kupiš zaradi prostora, ne zaradi hitrosti.

Seveda je pomembno.

A veš koliko hitreje se en film presname pri USB 3.0 kot pri USB 2.0?

Zunanji SSD na USB 3.0 so čisto O.K. Laufam na njih virtualne mašine ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

nikolahodin ::

issak je izjavil:Sicer pa, kaj ni bolje imeti vodila pripravljenega za naprej, kot pa da delajo naprave, ki so prehitre za katerokoli vodilo? Poglej nove SSDje, vsi praktično dosegajo omejitev SATA3, torej nebi bilo nič narobe, če bi že lani pripravljali sata4. M.2 je komaj v povojih.


Sata 3.2 je že na voljo SATA Express @ Wikipedia samo je problem da je matičnih plošč in diskov malo za ta priključek.

http://arstechnica.com/gadgets/2015/01/...

MrStein ::

issak je izjavil:


In pa USB hubov. USB2.0 hub ima na voljo 480mbit, ki si jih vse priključene naprave delijo med seboj, z USB3.0 hubom se to izboljša, pa tudi če potem priklopiš USB2 ključke gor, imajo paš širšo cesto na voljo.

Nimajo. Hub bo deloval v USB2 načinu (z USB High Speed - 480 Mbps hitrostjo).
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

issak ::

MrStein je izjavil:

issak je izjavil:


In pa USB hubov. USB2.0 hub ima na voljo 480mbit, ki si jih vse priključene naprave delijo med seboj, z USB3.0 hubom se to izboljša, pa tudi če potem priklopiš USB2 ključke gor, imajo paš širšo cesto na voljo.

Nimajo. Hub bo deloval v USB2 načinu (z USB High Speed - 480 Mbps hitrostjo).


hm. se pravi če na USB3 hub priklopiš eno usb2 napravo, pade hitrost celemu hubu na 480?

issak ::

Invictus je izjavil:

issak je izjavil:


Saj že imaš USB3.0 zunanje SSDje, samo noben ne bo plačeval toliko denarja zanje. Zunanji disk (ponavadi) kupiš zaradi prostora, ne zaradi hitrosti.

Seveda je pomembno.

A veš koliko hitreje se en film presname pri USB 3.0 kot pri USB 2.0?

Zunanji SSD na USB 3.0 so čisto O.K. Laufam na njih virtualne mašine ...


Nisem rekel da niso OK, rekel sem le, da so že na voljo. In pa iz izkušenj (tudi nekaj mesecev dela v trgovinah), ljudje želijo zunanji disk najcenejši, pa največji. Briga jih za hitrost manj kot nič. Seveda obstaja en del ljudi, ki kupujemo hitre zunanje diske (da, vem koliko je USB3 hitrejši od 2 :D), obstaja pa tudi en še manjši delček, ki potem SSDje vtikajo v zunanja ohišja. Tam pride USB3 res do izraza.
Ampak če boš ti gospodu ki bi zmankuje prostora za filme (khm, khm) na računalniku šel prodajat 512GB zunanji SSD, te bo samo čudno gledal, zakaj to stane 300€, če je pa zraven 1TB disk za 100€. On bo videl samo ceno na gigabajt. To sem mislil s 'ponavadi kupiš zaradi prostora'.

MrStein ::

issak je izjavil:


hm. se pravi če na USB3 hub priklopiš eno usb2 napravo, pade hitrost celemu hubu na 480?

Ne. Le podatkovni tok s te naprave bo tekel z 480Mbps in tačas drugi čakajo, ne glede ali so USB1 ali USB3.
(teoretično lahko tudi prekinejo in malo oni pretakajo, ampak v splošnem bo USB2 naprava zasedla 100% bandwith-a - če je dovolj hitra. Če je kaki počasen flash, pa bo zasedla 50% , kar bo v praksi več kot dovolj za USB3 naprave)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

USB Type C

Oddelek: Pomoč in nasveti
405322 (1822) KTr1sk
»

Specifikacije za USB4 dokončane

Oddelek: Novice / Matične plošče
143994 (1867) Lonsarg
»

Hitrost USB 3.1 v praksi

Oddelek: Novice / Diski
3614879 (11909) MrStein
»

USB Type-C prinaša več kot le obrnljivost

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
2615752 (13544) Lonsarg
»

Novi USB-priključek bo obrnljiv (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Modifikacije
5921771 (18231) [D]emon

Več podobnih tem