» »

Corsair se pridružuje družinici SSD

Corsair se pridružuje družinici SSD

X-Bit Labs - Tudi znani izdelovalec pomnilnika Corsair Memory se je odločil izkoristiti plimo navdušenja nad prihajajočimi SSD-ji in si odrezati svoj kos pogače, četudi so se druščini pridružili med zadnjimi. Njihov prvi izdelek se imenuje S128 in ima kapaciteto 128 GB, a nudi bornejšo hitrost branja (90 MB/s) in pisanja (70 MB/s), kot bi si želeli, s čimer kar krepko zaostaja za tekmeci. Po vrednosti MTBF (povprečni čas med napakami) disk ne odstopa od povprečja, saj le-ta znaša 1 milijon ur.

Podatkov o ceni Corsair uradno še sporočil, so se pa v nekaterih spletnih prodajalnih ti diski že pojavili in stanejo 333 dolarjev v ZDA in 326 funtov na Otoku, kar ni tako malo. Nauk te zgodbe niso toliko same specifikacije Corsairovega modela kot zavedanje, da entuziazmu in visokim upom, ki jih polagamo na SSD-je, navkljub, ne gre kupiti kar prvega primerka brez branja drobnega tiska ali recenzij, češ da bo tako ali tako hitrejši od vseh klasičnih diskov. Ker to ni samoumevno.

12 komentarjev

Redorange ::

Kaj pa WD, Seagate in podobni, a so začeli delat kaj na SSD?
Al vztrajajo še vedno na polno pri klasičnih diskih

Blazz ::

SSDji majo neverjetne tezave z winXP zadeve štekajo konkretno in tud po vseh navodilih ata googla in vseh optimizacijah zadeva ne deluje tko kt bi mogla....

v Visti dela pa super :)

tok mal infota, če si mislte kupvat SSDje

kixs ::

Ne opazam kaksnih problemov z delovanjem SSD-ja na Asus EEE 701 + Win XP.

Lahko napises kaksne so tezave, da preverim?

Dr_M ::

jmicron kontoler v MLC diskih. (kar ima vecina razen intel in se nekaj posameznih modelov).
SLC nimajo tezav.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Blazz ::

ena od tisočih rešitev, ki ne pomaga:
http://www.ocztechnologyforum.com/forum...


prefecthing, indexing, optimizacijski tooli.. nc ne pomaga...

http://www.tomshardware.com/forum/24728...



zgleda je res problem v memory controlerju....

kixs ::

Jst ::

SSDji majo neverjetne tezave z winXP zadeve štekajo konkretno in tud po vseh navodilih ata googla in vseh optimizacijah zadeva ne deluje tko kt bi mogla....

v Visti dela pa super :)

tok mal infota, če si mislte kupvat SSDje


Poudarek je moj. Ja Vista kar konkretno skoz po malo dostopa do hdja, hkrati pa ima I/O probleme, zato SSD s svojim ničnim random access časom seveda opazno pohitri zadevo. Tudi AHCI pri klasičnih SATA diskih. Vendar Vista je dvorezna zadeva za argumentirati ZA/PROTI SSD. Vista mora izpiliti svoje servise, izkoristiti File System, da ne delajo servisi namesto FS in to upam, da tudi počnejo za Win7. S tem se bo SSD še bolj poznal.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

oldguy ::

Glede na lastne izkušnje ni tako. Imam pa Thinkpada T61p in 256Gb Photofast G-monster MLC SSD z deklariranim r/w 230Mb/s - 160Mb/s, pa sem bil z Visto najmanj zadovoljen ravno zaradi konstantnih I/O zahtev. Mogoče je to zato, ker nimam JMicrona (dotični SSD nima Jmicron kontrolerja). Kljub optimizacijam je bil namreč čas zagona in čas odpiranja programov slabši od XP. Ni mi jasno, zakaj I/O števec sistemskih procesov kljub vsem optimizacijam, izklopom raznih service-ov in registry tweakom minuto po zagonu Viste kaže skupno med 100.000 in 200.000 I/O write-ov. XP-ji so po defaultu sicer prav tako porazni, se jih pa da precej stweakati in nato delajo zelo lepo, programi se odpirajo hitro, I/O zahtev je relativno malo, zagonski čas pa je med 30-40s (od vklopa). Ampak to velja za nliteano verzijo, ki sem jo naredil prav v ta namen. Sedaj preizkušam kot dualboot še Windows 7 in lahko rečem, da z njimi dosegam zdaleč najboljše rezultate. Očitno so res nekaj delali na podpori za SSD, ker zadeva leti. Sicer se sistemu še zelo pozna, da je beta, a deluje zelo obetavno.

Jst ::

Oldguy:

Jaz uporabljam več operacijskih sistemov, nativno in virtualno. Včeraj so mi starši rekli, da bi radi dali narediti slike, ki so jih posneli z digitalcem in slike so na lokaciji, katero jaz imenujem "junkyard." Na prenosniku jaz uporabljam openSuse, vendar za to, kar starši hočejo, torej najti/urediti slike, katere gredo na tiskanje, se mi openSuse ni zdel primeren.

V VirtualBoxu mi počiva ena slika Xpjev, ki sem jo našel na travniku, namenjena za USB ključe, vendar sem jo jaz vzel samo zaradi manjkajočih featurejev. Goli OS, na katerem sem potem izvajal razne mahinacije: kateri dll manjka za katero inštalacijo, testing (ker sem razvijalec programske opreme) itd...

No, pogledal sem, kateri program za starše bi bil primeren in se odločil za Picaso. Vzel sem dva USB ključka, na enga vrgel vse slike, na drugega pa sliko prve inšalacije teh oskubljenih XPjev. Licenca, nalimana na prenosniku, mi sicer to prepoveduje, ampak ker večino uporablam openSuse, nanjo gledam postrani. :)

Fotr se znajde v openSuse, ko kdaj gleda za termini za hotele, slike, internet. Mama pa v službi uporablja XPje. In ta moja kombinacija, XP na USB ključ z inštalirano Picaso, se obnese odlično! To z Visto ne bi mogel nikoli storiti: namreč omogočiti neko delo staršem, za katero so me prosili včeraj, jaz pa sem porabil pol ure, da sem prenosnik pripravil.

Moj openSuse (disk v prenosniku) ostaja nedotaknjen, sedaj (in the time of writing) pa starši veselo po prenosniku gledajo vse slike, kar so jih naredili in urejajo. In to iz dveh USB ključev.

I/O Viste bi performance tako grdo uničil, da zelo zelo dvomim, tudi če bi uporabil 16GB ključ, da bi se dalo karkoli sploh delati brez par-minutnih pavz. Te oskubljeni XPji pa delajo res enkratno, nisem pričakoval tako dobre rešitve.


--

Pri Visti je največji problem njegova lista servisov, ki imajo opravka z datotečnim sistemom. System Restore, Previous Copies,.. to so vse dodatni servisi, ki dušijo I/O, namesto, da bi to delal sam File System. Zato XPji iz USB ključa lahko delajo dokaj normalno na prenosniku, za Visto sem pa 100%, da tega nikakor ne bi mogla.

Tukaj je mogoče razlaga, zakaj nekaterim Vista na SSDju leti, na XPjih pa groza. Sedaj je takšno stanje na področju SSDjev, da imajo dosti SSDjev probleme z I/O per second, Vista pa najprej počne svoje stvari z raznimi servisi, potem jih da na disk, skupaj z Sys restore, shadow copy in verjetno še kaj. XP tega ne dela in da FSju takoj. In tako na XPjih štek za pol sekunde, ki bil tudi na Visti, ampak kasneje in Vista v tem šteku, ki je enako dolg, zapiše več.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

oldguy ::

Jst: Lepo, uporabljaš kakšen preinsalled environment ala BartPE ali kar navadno inštalacijo? Drugače je pa tvoja razlaga logična, na slabih SSDjih z Visto očitno pridobiš zaradi izboljšanega načina dostopov do diska, na boljših pa zaradi velike količine dostopov vso prednost v primerjavi z XP ali 7 izgubiš. Ali poznaš kakšen program, ki pokaže maksimalno število I/O operacij, ki jih je disk sposoben izvesti?

Btw, če koga zanima, lahko odprem eno temo o diskih in pokažem primerjavo med SSDjem in navadnim diskom ala WD6400AAKS na treh sistemih (Vista, XP in Windows 7).

WarpedGone ::

Seveda nas zanima! Kvalitete ni nikoli dovolj :)
Zbogom in hvala za vse ribe

oldguy ::

OK, sem odprl novo temo v oddelku "strojna oprema". Vendar pa zaenkrat nimam časa za testiranje, naslednji teden sem namreč v Angliji. Tačas pa lahko v predlagate, kaj naj testiram...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri SSD? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
11620311 (2315) hojnikb
»

Kateri 64 GB ali 128 GB USB Ključ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
509571 (5720) Han
»

Kateri SSD?

Oddelek: Kaj kupiti
338442 (5353) OZZY
»

nakup SSD diska (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
6812804 (8972) Blinkys

Več podobnih tem