» »

Leto 2009 še ni leto SSDjev

Leto 2009 še ni leto SSDjev

X-Bit Labs - Kljub porastu zmogljivosti, kapacitet in zanesljivosti, vedno večim modelom in nižjim cenam SSDji še niso tako zelo popularni, kot bi bili prepričani nekateri. Tako je leto 2009 še daleč od leta prodora SSDjev, saj bo njihova penetracija pri prenosnikih, katerim se verjetno najlepše podajo, do konca leta le med 1 in 1,5 %. Tudi pri netbookih, ki so v začetku imeli izključno flash pomnilnik, situacija ni preveč rožnata, saj jih ima SSDje le še približno 10 %, ostalih 90 % pa uporablja cenejše mehanske diske, večinoma v velikosti 160 GB.

Obema procentoma zagotovo botruje cena, saj je še vedno visoka (kljub slabšim zmogljivostim in nižjim kapacitetam sploh za cenovno ugodne netbooke), a ni edini razlog za nizko zaželenost. Sama cena ni nujno toliko višja od mehanskih pogonov, zato pa je cena na gigabajt, ki pomeni majhne kapacitete. Uporabniki, sploh tisti, katerim je prenosnik glavni in edini sistem, hočejo več kot 32 oz. 64 GB prostora, kolikor ga nudijo najcenejši pogoni. Trenutno največji pogoni večinoma pridejo s 128 GB kapacitete, nekateri pa že tudi z 256 GB, a takšni pogoni zahtevajo že zajeten kupček evrov.

16 komentarjev

cewapcic ::

ja a nima omejeno število brisanj?
pa še ni čist optimiziran za OS-e ?
zakaj bi pol kupu?

Jaka83 ::

Kljub omejitvi prepisovanja še vedno omogoča dovolj dolgo življenjsko dobo pri normalni uporabi (da ne laufaš na njem torrent farme recimo). Ne vem no, 2GB USB ključek imam že tako dolgo, da se mi je že neštetokrat amortiziral ... enako velja za tri SD kartice, ki jih imam že zelo dolgo (2GB, 4GB in 8GB).

Filo ::

ja sigurno kapaciteta glede na ceno ni ravno navdušujoča, čeprav pomoje se splača nabavit en 64gb pa ga laufaš za sistemski, da ti malo pohitri delovanja OS-a.

Mr.B ::

60GB pride najcenejši malo nad 200€, hitrost pisanja, ter random operacij je bolj k.
Za tak denar dobim štiri 320GB diske, ki jjih dam v RAID 10. Za tistega 60GB SSD-ja, ki pride malo več, torej 300€+ dobim šest 320GB diskov ki jih dam v RADI 10 polje. Za kakšne večje kapacitete, hm, sploh ni kalkulacije za kakšnega domačega uporabnika, razen za kakšne Eko usmerjene fancy mojstre, ter nekaj izjem. Tako da lahko za kak 250GB SSD dsik naredim RAID 10 polje s kakšnimi osmimi 1 TB diski. Po IOPS-h sem tu tu, po kapacitet in cweni na GB, pa sploh nebi kalkulirali...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

keba ::

takrat ko se bo to use pocenilo, se bo pa tud prodajalo, prej je itak brezveze, ko bo 256 disk tam nekje do 150 eur pa mislm da bo to to.

Jaka83 ::

Nja, Mr.B ampak kam naj pa uporabniki prenosnih računalnikov vtaknemo šest 320GB diskov? No, da ne boš planil nazaj ... čisto se strinjam s tabo, samo kažem kam so take stvari prvotno ciljale (kar najbrž tudi sam veš). Tako kot je keba rekel, ko bo dovolj poceni, se bo splačalo, prej je pa to preseravanje.

Mr.B ::

Na tabletk od HP-ja, lepo dobro služi, res da stane tabletka malo več kot 2k€. Sem napisal razen nekaj izjem:D.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

kixs ::

V mojem EEE 900 prav lepo laufata dva SSD-ja in s skupno kapaciteto 20GB mi prostora prav nic ne primankuje. 20GB je vec kot dovolj za OS + programe + podatke in tudi kaksen film in igre spravis gor. Za kaksen file storage pa to seveda ni, kar pa tudi ni namen "netbook"-a. Od prejsnjega EEE 701 mi je ostala se ena SD 16GB kartica. Tako imam zdaj skupno 36GB prostora in res ne vem kaj bi dal gor, da bi zapolnil prostor :)) (Seveda pametnih podatkov, ker "sranja" imam ze skoraj 5TB na domacem racunalniku).

PrimozR ::

Sem se že ustrašil, da ti ne uspe zafilat 36 GB... :>

Zheegec ::

Mr.B samo s tvojim RAID poljem ne prideš blizu hitrosti odzivnosti in delovanja sistema v primerjavi z enim 60GB SSD za 200€ (Vertex).
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Mr.B ::

ALIEn3001, da ne ? Prvič random operacije RW, so še vedno hiba. Predvsem če laufaš gor Windows, ker Windowsi nimajo nekaj kar bi rekli stikalo to je SSD, sedaj pa nehaj srati po disku. Večina testov, ki jih vidite, je klik and run, torej koliko časa rabi da se odpre, kako neodzivno je pa trajalo da je klik and run poletel je pa druga stvar. Prav tako večina uporabnikov, nima ravno optimiziranega sistema, ampak nameče sranje po sistemu, potem pa itak pizdi, ti k, od piratskih Windowsov, pa te zaloge virusov, pa petdeset startup programov..... Prav tako je problem, da se če se disk nafila, začne le ta delovati počasneje, kot tudi na splošno začne disk, po daljši aktivni uporabi, in to ne mislim 5 let, ker toliko časa ti disk ne bo delal, disk enostavno ne deluje tako hitro, kot si prvič zagnal test...
Koliko bo Trim pri Windows 7 pomagal ne vem. Linux, dela. Bomo videli naslednje leto, ko bodo cene ponovno padel, v tem času je to razmerje še vedno cca 10x na MB. Težava je tudi, da so drugi deli sistema problematični, če ne že drugo tekma za dostop do spomina, itd. Saj dobro je, da krmilnik ve, da je nanj priključen SSD, zelo dobro pomaga, da krmilnik v lokalnem write cachu hrani podatke, preden jih zapiše na disk.
PS: Pa vertex serij pazi na firmware, ter kateri PCB je.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zheegec ::

nisem vsega prebral, ampak - imam Vertexa že lep čas doma in tvoje RAID polje se lahko skrije, pa ima že vse celice polne.

Če pa imaš izkušnje s kakšno Core serijo pa ne posplošuj.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Jst ::

Core je crap. Se strinajmo?

Verjetno.

Sam sem imel Core nekaj dni v računalniku, nato sem SSD vrnil in šel na klasični mehanski disk.

Izkušnja? Nikoli več ne grem na mehanski disk, ko si proti koncu leta kupim SSD. Prednosti SSDja se zaveš šele takrat, ko ga zamenjaš s klasičnim diskom.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

nekikr ::

Zato ti je pa rekel, da ne posplošuj, če ne poznaš razmer. Vertex je hitrejši od vseh raid polj, ki jih lahko ti sestaviš. Ne vzemi narobe, sam ne bi nikol dal toliko denarja za tak disk četudi je razlika očitna.

huelz ::

...nekateri pa že tudi z 256 GB...
Sej 250GB ssdji sploh niso redki, res pa je, da so cene zasoljene.
Pa se o raid 10-tki. Ce bi ze laufal to na tolkih diskih, bi verjetno nabavil tudi kak pameten in spodoben raid kontroler, kjer pa se cene zacnejo pri cca 200 eur, pa zadeva spet ni tolk poceni.

Jst ::

>Sej 250GB ssdji sploh niso redki

Sistem z Intelovim 80GB M serijo, kjer narediš particijo 60GB (ostalih 20 naj bo rezerva - en nasvet, ki sem ga prebral, da SSD ne bi izgubljal performans skozi čas v tolikšni meri, kljub novemu firmware-u), bi moral zadostovati za sistemsko particijo - za večino ljui.

Jaz bi tudi tako naredil.

Vendar bom raje počakal na W7 in takrat/proti koncu kupil SSD za sistem. Klasične diske bom pa verjeno zmetal v NAS.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Cene SSD-jev še vedno strmo padajo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Diski
9625672 (20021) darkolord
»

Samsung pripravlja 3D pomnilnik: V-NAND (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Diski
8218958 (16293) hojnikb
»

Micron izboljšal vzdržljivost NAND-flasha (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
647084 (6143) Pyr0Beast
»

Leto 2009 še ni leto SSDjev

Oddelek: Novice / Diski
163429 (2628) Jst
»

Kategorizacija netbookov po Microsoftovo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
677107 (5573) MrStein

Več podobnih tem