»

Applove novosti, edicija jesen 2023

Slo-Tech - Včeraj je potekal vsakoletni Applov dogodek, na katerem predstavijo nove naprave in programe. Letos se je imenoval Wonderlust, pričakovanja javnosti pa so bila - nekoliko krivično - usmerjena v glavnem v USB-C. A novosti je seveda bistveno več od priključka na telefonih, četudi to za Apple ni zanemarljiva novost.

V petek se začnejo prednaročila iPhone 15 Pro in Pro Max, ki bosta dobavljiva prihodnji petek. Kaj dobimo za 1000 dolarjev, kolikor stane iPhone 15 Pro (128 GB), oziroma 1200 dolarjev, kolikor stane iPhone 15 Pro Max (256 GB)? Ohišje ni več aluminijasto, temveč je iz titana. Telefon je zato vzdržljivejši, pa tudi nekoliko manjši, ker je rob okrog zaslona manjši. Zaslon je sicer enak kot v prejšnji verziji, tako po ločljivosti kakor velikosti in svetilnosti. Dobil pa je nov gumb (action button), ki nadomešča gumb za utišanje. V notranjosti telefonov Pro so čipi naslednje generacije, ki potem z zaostankom leta dni pricurljajo do osnovnih verzij (ki niso Pro). To pot imamo...

190 komentarjev

Evropska država, ki je prisluškovala za FBI, je Litva

Slo-Tech - Pred dvema letoma je svet izvedel za pretkano operacijo, s katero je FBI prisluškoval tisočim telefonov. FBI je v letih 2019-2021 pod blagovno znamko ANOM na skrivaj prodajal telefone, ki naj bi omogočali varno šifrirano komunikacijo, v resnici pa je FBI mogel prestrezati vso komunikacijo. Telefoni so bili popularni zlasti v Avstraliji in ZDA, uporabljali pa so jih tudi kriminalci, proti katerim so lani stekli prvi sodni postopki. A FBI je imel problem. Čeprav so tehnično mogli prisluškovati, tega pravno niso smeli. Da jim ni bilo treba pridobiti sodne odredbe za vsak telefon - teh je bilo več tisoč - so uporabili storitve tretje države.

Že od lani smo vedeli, da je pri tem sodelovala neimenovana evropska država. Ta je pridobila svoje sodne odredbe za prisluškovanje, nato pa je množično zbirala podatke prek strežnika iBot in jih trikrat tedensko dostavila FBI-ju. Doslej sta tako FBI kot ta država vztrajno molčala o identiteti.

Sedaj vemo, da je ta država Litva. Skrbela je za...

23 komentarjev

Mednarodno kazensko razsodišče bo preiskovalo kibernetske napade

Karim Khan

Slo-Tech - Glavni tožilec Mednarodnega kazenskega razsodišča (ICC) Karim Khan je naznanil, da bo organizacija odslej preiskovala tudi hekerske napade v vojnem času, ki imajo stvarne fizične učinke.

Podvigi kibernetskih barabinov imajo spričo vseprisotnosti digitalnih tehnologij danes že zelo otipljive posledice, kot je ohromitev bolnišnic in drugih institucij ob izsiljevalskih napadih, vse pogosteje pa državni akterji tudi namensko snujejo zlobno kodo za onesposabljanje ter uničevanje kritične infrastrukture. V tem oziru so brez dvoma najbolj razvpite ruske skupine, kot so Sandworm in razni medvedki, predvsem zaradi zloglasnih napadov na ukrajinsko elektroomrežje in drugo infrastrukturo. Vse odtlej se vrstijo ideje, da bi tovrstne napade, kadar pomenijo resno nevarnost za civiliste, v preiskave vključilo tudi Mednarodno kazensko sodišče za vojne zločine; pozivi so postali še posebno glasni po ruski invaziji februarja lani. Ukrajinci iz tamkajšnjega urada za digitalno transformacijo sicer...

5 komentarjev

S tiskalniki v Windows odslej drugače

Slo-Tech - Microsoft je najavil prihajajoče spremembe v obravnavi gonilnikov za tiskalnike. Te smo doslej lahko dobivali tudi prek Windows Update, ki je nudil gonilnike, ki so jih bili proizvajalci certificirali (WHQL). V prihodnosti želi Microsoft te gonilnike posameznih proizvajalcev nadomestiti z enotnim Microsoft IPP Class Driver. Začelo se bo z ukinitvijo dodajanja novih gonilnikov v Windows Update.

Sedaj je Microsoft napovedal, da stari (legacy) gonilniki za tiskalnike v Windows Update ne bodo več podprti. Leta 2025 bodo prenehali sprejemati nove gonilnike, še leto dni pozneje pa bo Windows Update vedno najprej ponudil Microsoft IPP Class Driver. Leta 2027 bodo ukinili vsakršno posodabljanje gonilnikov posameznih proizvajalcev. Uporabniki jih bodo še vedno lahko namestili, a bodo morali za nove verzije uporabiti samostojno namestitev. Microsoft bo v Windows Update nudil le Microsoft IPP Class Driver.

Ta podpira vse tiskalnike, ki razumejo koncept Mopria. Tega je Microsoft prvikrat...

18 komentarjev

Huaweijevi novi telefoni kljub ameriškim sankcijam s sodobno strojno opremo

Slo-Tech - Ko je Huawei minuli mesec izdal novi telefon Mate 60 Pro, smo to vzeli kot dokaz, da so na Kitajskem izpopolnili 7-nm tehnologijo proizvodnje čipov. Kirin 9000s uporablja čipe kitajskega proizvajalca SMIC, ki so že primerljivo zmogljivi kot zahodni. Gre za arhitekturo ARM, SMIC pa je 7-nm litografijo prignal do skrajnih meja, saj njihov Kirin-9000s porablja do 13 W energije pod največjo obremenitvijo, a je po zmogljivosti primerljiv s Snapdragonom 8 Gen 1.

Kako so Kitajci uspeli proizvesti te čipe, zanima tudi ameriško vlado, ki želi preiskati morebitne kršitve izvoznih omejitev. ZDA so bile uvedle omejitve na izvoz tehnologije za proizvodnjo sodobnih čipov. Stroje za proizvodnjo čipov v 7-nm litografiji, ki terja uporabo ekstremnega dela ultravijoličnega spektra (EUV), proizvaja samo nizozemski ASML, ki se pridružuje sankcijam. Američane zato zanima, kako neki je SMIC proizvedel te čipe.

Naslednje vprašanje pa so pomnilniški čipi, ki so še bolj skrivnostna zagonetka. V Mate 60...

127 komentarjev

Dve leti po bitcoinizaciji ima El Salvador še vedno raje dolarje

Slo-Tech - El Salvador je uradno dolarizirana država od leta 2001 in odtlej se dola uporablja kot glavno in zakonito plačilno sredstvo. Pred dvema letoma pa je predsednik Nayib Bukele razglasil bitcoin za drugo uradno valuto, ki naj bi prerodil tamkajšnje gospodarstvo. Prvi skeptični odzivi so se pokazali za pravilne, saj tudi dve leti po začetku projekta El Salvador od bitcoina nima kaj dosti. Ljudje še vedno množično uporabljajo dolarje.

Tudi čas ni bil pravi. V dveh letih, od kar je El Salvador uvedel bitcoin, je kriptovaluta izgubila približno polovico vrednosti. Četudi nakazila delavcev iz tujine (remittances) obsegajo petino BDP-ja, ta pa bi zlahka potekala v kriptovalutah, se več 99 odstotkov teh nakazil še vedno izvaja v dolarjih. Situacija na ulicah je še slabša, saj se bitcoin praktično nikjer ne uporablja za nakupe. Ljudje mu ne zaupajo in pogosto tudi ne razumejo, zato raje posežejo po dolarjih. Uradnih podatkov ni, raziskave o navadah prebivalstva pa žalostne vtise potrjujejo.

...

27 komentarjev

Prvi računalniki v Sloveniji, 13b.del - varnostni informacijski sistem

Nadzorni pult računalnika IBM 3033 s terminaloma serije IBM 3270. Norsk teknisk musem. (CC BY-SA 4.0)

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej -

V sedemdesetih je velike tehnične posodobitve doživel tudi varnostni sistem v državi. V Republiškem sekretariatu za notranje zadeve(RSNZ) so svoj prvi elektronski računalnik IBM 360/25 dobili leta 1972. Podatke kartotek so iz luknjanih kartic takrat prenesli v računalniško evidenco, začeli pa so postavljati tudi temelje za prihodnji informacijski sistem organov za notranje zadeve(ISONZ). Zmogljivost računalnika so hitro presegli. Izkazalo se je, da stalno dostopnih množičnih evidenc v obsegu in na način, kot so si ga zamislili z njim ne bo mogoče vzpostaviti. Leta 1976 so uspeli pridobiti nov računalnik IBM 370/145, ki je končno omogočil oblikovanje centralne banke podatkov in razvoj ustreznega informacijskega sistem. Nove terminalske povezave so modernizirale sistem tekočega obveščanja med uradi in po regionalnih upravah za notranje zadeve(UNZ), kjer so v tem času nastale prve ekipe organizatorjev in programerjev. Uvedli so tudi mikrofilm in vse pomembne podatke za hiter dostop...

4 komentarji

Intel pokazal 528-nitni procesor

Slo-Tech - Večnitenje je že dobro izpopolnjen trik modernih procesorjev, ki lahko na enem jedru sočasno izvajajo več niti. Moderni procesorji imajo čedalje več jeder, tudi prek sto, ki pa še vedno omogočajo dve niti na jedro. Intel meni, da je treba dvigniti tudi to mejo, zato so sedaj na konferenci Hot Chips pokazali prototip procesorja, ki ima osem jeder, a skupno kar 528 niti - 66 niti na jedro!

Novi čip temelji na prilagojeni arhitekturi RISC, razvit pa je bil v okviru projekta Hierarchical Identity Verify Exploit (HIVE), ki ga financira ameriška vojska v okviru programa DARPA. Čip porablja manj energije od konvencionalnih, hkrati pa je zaradi paralelizacije bistveno hitrejši.

Procesor uporablja optične povezave med čipi, kar omogoča nižjo porabo energije in višjo prepustnost. Tako je možno na eno rezino stisniti veliko čipov (photonics interconnects). Intel je pokazal, da je možno 16 takšnih procesorjev povezati v enem ohišju, nato pa jih 16 shraniti v eno omaro. Tak sistem bi torej...

3 komentarji

Teksaška farma bitcoinov služi s tem, ko ne rudari

Slo-Tech - Teksaška kriptofarma Riot Platforms, ki se ukvarja z rudarjenjem bitcoinov, je avgusta letos proizvedla 333 bitcoinov, ki so vredni približno devet milijonov dolarjev. To je zavidljiva številka, a Riot Platforms je veliko podjetje, ki ima ogromno kapacitet za rudarjenje. Zanimivo pa je, da avgusta to sploh ni bil glavni prihodek. Še bistveno več, 31,7 milijona dolarjev, so zaslužili s tem, ko niso rudarili.

Riot Platforms je veliki odjemalec električne energije, ki ima zato v Teksasu z upravljavci omrežja sklenjene pogodbe o zagotavljanju stabilnosti omrežja. Ko je poraba električne energije visoka, lahko Riot Platforms dobi plačilo za to, da preneha porabljati električno energijo. Podoben režim imajo veliki porabniki po celem svetu, ki so lahko vključeni v programe za zagotavljanje rezerv in uravnavanje porabe. Letošnji avgust je bil Teksasu izjemno vroč, zato je poraba električne energije za hlajenje narasla. Riot Platforms je zato ustvaril rekordne zaslužke z začasnimi...

11 komentarjev

Poplava lažnih knjig o gobarjenju, ki so smrtno nevarne

Slo-Tech - Medtem ko smo se že navadili, da na internetu ne smemo verjeti vsemu, so bile vsaj izdane in recenzirane knjige sprejete kot bolj avtoritativni priročniki. Umetna inteligenca kani spremeniti tudi to, je lepo prikazala poplava priročnikov o gobarjenju, ki so se znašli v spletnih knjigarnah Amazon in Barnes & Noble. Ti so namreč smrtno nevarni.

Na prvi pogled so knjige videti povsem legitimno, dasiravno imajo izumetničene naslove (na primer The Supreme Mushrooms Books Field Guide of the South-West). Napisali so jih avtorji, ki jih ne pozna nihče, preseneča pa njihova plodovitost. Posamezni avtorji so izdali več deset knjig v kratkem obdobju, nekateri tudi v več jezikih. Težava pa je, da so informacije v knjigah napačne. Opisi gob so pomanjkljivi in lahko povzročijo zamenjave in pomote, ki se končajo tudi tragično. Razlike med užitnimi in strupenimi gobami so lahko zelo majhne, posledice pa velike. Prav tako je v priročnikih nekaj nenavadnih nasvetov, denimo uporaba okusa in vonja za...

33 komentarjev

Japonci poleteli z rentgenskim teleskopom in misijo na Luno

vir: JAXA
JAXA - V sredo zjutraj je japonska vesoljska agencija JAXA uspešno izvedla eno svojih najpomembnejših izstrelitev v zadnjem času, ki je v vesolje ponesla rentgenski teleskop XRISM in lunarno odpravo SLIM.

Po nedavnih indijski in ruski odpravi na Mesec smo naposled dočakali še japonsko. Ta bi morala v vesolje poleteti že 27. avgusta, a so jo bili prisiljeni prestaviti spričo premočnih vetrov. Raketa H-2A je tako z izstrelišča Tanegashima poletela v sredo zgodaj zjutraj po našem času, slabih dvajset minut do dveh. V tovornem delu sta bili v bistvu dve napravi, saj je raketa poleg lunarnega pristajalnika SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) v vesolje ponesla tudi rentgenski teleskop XRISM (X-Ray Imaging and Spectroscopy Mission). Ta je že v svoji delovni orbiti, medtem ko lunarno plovilo čaka štirimesečno potovanje, saj bo za utirjenje v Mesečevo krožnico uporabilo gravitacijski katapult, s čimer so snovalci zmanjšali potrebno količino goriva pri projektu.SLIM ima nadimek Moon...

2 komentarja

Kitajska bo letos dosegla vrh povpraševanja po bencinu

Slashdot - Sinopec, največji kitajski distributer naftnih derivatov ugotavlja, da bo poraba bencina na Kitajskem dosegla vrh letos, od tu so obeti samo še navzdol. Poglavitni razlog za zmanjšanje povpraševanja po bencinu je strma rast električnih vozil, ki so avgusta dosegli že 38% delež novo prodanih osebnih potniških vozil.

Za dvocikle in tricikle je ocena, da prek 70 odstotkov prevoženih kilometrov že opravijo električna vozila. Pri lahkih tovornih vozilih elektrifikacija dosega že 12 odstotkov novih vozil, pri težkih tovornih vozilih se pričakuje, da bo elektrifikacija iz trenutnih 4 odstotkov dosegla 10 odstotkov do leta 2025. V branžah kot so taksi službe in dostava električna vozila že opravijo več kot polovico kilometrov, čeprav so številčno še v manjšini.

Elektrifikacija transporta že vpliva na povpraševanje po naftnih derivatih, napovedovanje tega pa je pomembno za Sinopec, saj poskrbi za največji del naftnih frakcij na Kitajskem. Hkrati je ustavitev rasti povpraševanja po naftnih...

54 komentarjev

Za nami je najbolj vroče poletje v dobi meritev

Slo-Tech - Pravzaprav se že ponavljamo, a ponovno so za nami najbolj vroči meseci, od kar merimo temperaturo. Po rekordno toplem juniju in juliju, ki je bil najtoplejši mesec v zgodovini, se je tudi avgusta nadaljevalo segrevanje. Letošnji avgust je bil po podatkih Copernicusa najtoplejši avgust doslej, s čimer je letošnje poletje (junij-avgust) osvojilo naslov najbolj vročega poletja, odkar organizirano merimo temperaturo.

Povprečna temperatura tega poletja je znašala 16,77 °C, s čimer je bistveno odstopala od rekordov v letih 2019 (16,48 °C), 2016 (16,45 °C) in 2022 (16,44 °C). Najbolj vročih dvajset poletij, od kar merimo temperaturo, se je zvrstilo v letih 1998-2023. Letošnja povprečna temperatura je poleti dolgoletno povprečje presegala za 0,66 °C, v Evropi pa kar za 0,83 °C. Posebej zaskrbljujoče je rekordno segrevanje oceanov, še zlasti Severnega Atlantika. Hkrati je letošnje poletje postreglo še s številnimi ekstremnimi dogodki, kot so suše in močna dežja s poplavami.

Tudi podatki...

37 komentarjev

Kitajska vladnim uslužbencem prepovedala uporabo zahodnih pametnih telefonov

The Wall Street Journal - Kitajska je svojim uradnikom v vladnih službah in agencijah prepovedala uporabo Applovih iPhonov in vseh drugih tujih pametnih telefonov, poroča The Wall Street Journal. Navodila so v minulih mesecih zakrožila po kitajskih vladnih uradih, ko so nadrejeni o tem zaposlene obvestili v skupinskih pogovorih ali v živo na sestankih, ni pa še jasno, ali so jih prejeli v vseh. To ni presenetljivo niti zelo radikalno. Kitajske oblasti so v minulih letih že uveljavljale nenapisano pravilo, da se iPhoni ne uporabljajo. Sedaj so prakso formalizirali, razširili na več uradov in posplošili na vse zahodne naprave, saj ne želijo biti odvisni od zahodne tehnologije. Posebej izpostavljajo iPhone, ker imajo med pametnimi telefoni višjega cenovnega razreda na Kitajskem največji tržni delež.

V ZDA so takšne ukrepe sprejeli že zdavnaj. Tam je prepovedana uporaba tako nekaterih aplikacij, denimo TikToka, kakor Huaweijevih in ZTE-jevih telefonov. Ameriške sankcije so še obsežnejše, saj je v nekaterih...

27 komentarjev

Znani so vratarji interneta po DMA

Slo-Tech - Po pričakovanjih je Evropska komisija danes objavila seznam platform, ki se štejejo za vratarje (gatekeepers) na internetu, zato zanje velja strožja regulacija po DMA (Digital Markets Act). To so Alphabet (Google), Amazon, Apple, ByteDance (TikTok), Meta (Facebook) in Microsoft. Ti imajo sedaj šest mesecev časa, da izvedejo ustrezne prilagoditve svojih platform.

Podjetij je torej šest, njihovih platform pa dvaindvajset. Razdeljene so v več skupin: družbena omrežja, komunikacijska orodja, deljenje videovsebin, iskalniki, operacijski sistemi, brskalniki, oglaševalske platforme in druge storitve. ByteDance ima na seznamu samo TikTok, Google pa poleg iskalnika še Maps, Play, Shopping, Chrome, YouTube in Android. Metini produkti so Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger, Meta Marketplace in Meta (oglaševanje). Microsoft ima LinkedIn in Windows, Apple pa App Store in Safari.

Za štiri storitve Komisija še preverja, ali bodo uvrščene na seznam: Microsoft Bing, Edge, Microsoft...

8 komentarjev

Gizmodo namesto špansko govorečih sodelavcev z umetno inteligenco

Slo-Tech - G/O Media, ki ima v lasti Gizmodo in špansko različico strani Gizmodo en Español, si je izračunal, da se mu bolj splača uporabljati umetno inteligenco kot ljudi. Doslej je špansko uredništvo skrbelo za lokalizacijo, kar je vključevalo prevode, priredbe in tudi nove vsebine za špansko govoreči trg. A prevajati zna tudi umetna inteligenca.

Zato je G/O Media odpustil celotno špansko uredništvo, kar so jim sporočili na video konferenci. Vsebine na španski strani bodo odslej strojno prevedene, na kar ob opozarjal napis na dnu članka in povezava do izvirnika. Špansko verzijo strani so dobili leta 2012, ko je Gawker Media kupil Guanabee, ki je kasneje postal španski Gizmodo.

Gizmodo je poleti že eksperimentiral z umetno inteligenco v angleščini, ki pa so imeli precej napak. Na CNET-u so to že na začetku leta počeli celo brez obvestila javnosti, kar je dvignilo precej prahu.

11 komentarjev

Teams v EU ne bo več integriran v Microsoft 365 in Office 365

Slo-Tech - Microsoft se je na preiskavo, ki jo je konec julija sprožila Evropska komisija zaradi vključitve Teams v paketa Office 365 in Microsoft 365, odzval precej pobalinsko. Sporočili so, da bodo še pred koncem preiskave upoštevali pritožbe, zato bo Teams sedaj na voljo samostojno. Cena pisarniških paketov se bo znižala, a manj kot bo stal samostojni Teams.

Geneza zgodbe sega v leto 2020, ko je Slack vložil uradno pritožbo zaradi integracije Teams v Microsoftove pisarniške pakete. Trdil je, da je to nezakonito oviranje konkurence. Komisija je po preliminarnem zbiranju informacij začela preiskavo, ki še ni končana. V njej ugotavlja, ali gre za zlorabo prevladujočega tržnega položaja, saj zakonodaja podjetjem ne dovoljuje, da bi preprosto integrirala vse v svoje izdelke.

Microsoft sedaj sporoča, da bodo v EU in EGP na voljo izdelki, ki ne bodo imeli več integriranega Teamsa. Za velike stranke, ki uporabljajo pakete Enterprise, bodo ti odslej dva evra na mesec cenejši, a brez Teams. Ločena...

29 komentarjev

Microsoft Bing in Apple iMessage ne želita na seznam vratarjev DMA

Financial Times - Jutri bo Evropska komisija objavila pomemben seznam, ki bo vplival na ravnanje in poslovanje tehnoloških velikanov. Na seznamu bodo storitve, ki so po aktu DMA (Digital Markets Act) posebej velike in vplivne, zato terjajo strožjo regulacijo. Na seznamu bodo tako podjetja kot njihove storitve. Pogoji za uvrstitev na seznam so prihodki in število uporabnikov. Storitve na seznamu bodo morale svoje delovanje v šestih mesecih prilagoditi DMA.

Nekatere storitve, ki sodijo med tako imenovane vratarje (gatekeepers), niso sporne. Da Microsoft ne bo mogel ugovarjati uvrstitvi Windows na seznam, je logično. Precej drugačen položaj pa ima njihov iskalnik Bing, ki niti približno ni tako priljubljen kot Google. Sodi Bing na seznam? Microsoft meni, da ne, o čemer že več tednov prepričuje uradnike v Bruslju in za kar intenzivno lobira. Podobno trdi Apple, ki ne želi iMessage na seznamu.

Pogoja sta letni promet 7,5 milijarde evrov, tržna kapitalizacija vsaj 75 milijard evrov in vsaj 45 milijonov...

2 komentarja

Na olimpijadi iz informatike en bron

Slo-Tech - V Szegedu na Madžarskem se je včeraj končala 35. mednarodna računalniška olimpijada (IOI), na kateri je slovenska ekipa osvojila eno bronasto medaljo. Jakob Žorž (Gimnazija Škofja Loka in Zavod za računalniško izobraževanje Ljubljana) je med 360 dijaki iz 90 držav osvojil 127. mesto, kar je zadoščalo za bronasto medaljo. Tekmovali so še Nejc Mozetič (Gimnazija Nova Gorica in ZRI), Brest Lenarčič (Šolski center Rogaška Slatina) ter Bor Brudar (ŠC Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija). Zmagal je Tingqiang Xu iz Kitajske.

Na tekmovanju, ki je potekalo od 28. avgusta do 4. septembra, so tekmovalci dva tekmovalna dni reševali naloge s področja računalništva in informatike. Vsak dan so imeli na voljo pet ur za rešitev treh nalog. Za uspešno reševanje je potrebno poznavanje informatike, matematike, algoritmov in logike, na koncu pa je treba rešitev tudi sprogramirati v jezikih C ali C++.

Slovensko ekipo izberejo po pripravah, ki se jih udeležijo tekmovalci z državnega...

1 komentar

Norija nad umetno inteligenco opazna tudi pri domeni .ai

Bloomberg - Angvila, majhno britansko čezmorsko ozemlje, si mane roke ob prihodkih od lastništva domene .ai, po kateri je po lansiranju ChatGPTja povpraševanje močno naraslo.

Leta 1985 smo pričeli razdeljevati dvočrkovne vrhnje domene držav (ccTLD), ki so bile sprva namenjene lokalnim spletnim storitvam, a so sčasoma v nekaterih primerih zaživele povsem lastno življenje. Sem spadata denimo domena .tk, teritorija Tokelav, ki je priljubljena zaradi specifične politike trženja, pa domena .tv (Tuvalu), ki je imela srečo, da se njeno ime sklada z dobičkonosno tržno dejavnostjo. Zadnja leta je bilo moč podobno gibanje opazovati z domeno .ai, ki je prav tako v lasti mini državice pod britansko krono - britanskega čezmorskega ozemlja Angvila. Skupek karibskih otokov z nekaj čez 90 kvadratnimi kilometri površine poseljuje dobrih 15.000 prebivalcev, domeno .ai pa je prejel leta 1995.

V zadnjih letih ta domena stalno beleži podvojitev števila registracij glede na leto poprej in jih je sedaj že dosegla...

13 komentarjev

Zbogom, WordPad

Slo-Tech - Dasiravno je bil ves čas v senci velikega brata, je WordPad bolj ali manj uspešno preživel dolgih 28 let. Prvikrat se je pojavil v operacijskem sistemu Windows 95, zadnji nastop pa je imel očitno v Windows 11. Microsoft je ta teden sporočil, da je razvoj WordPada končan in da se ne bo nadaljeval. V eni izmed prihodnjih posodobitev operacijskega sistema pa bo WordPad v celoti odstranjen.

WordPad je le zadnja v vrsti komponent iz Windows, ki jih je letos pričakala sekira v obliki značke nepriporočen (deprecated). Enako se je zgodilo tudi Cortani, TLS 1.0 in 1.1, Microsoft Support Diagnostic Tool in AllJoyn. WordPada ne bomo zelo pogrešali, ker obstaja kopica alternativ, tudi brezplačnih. Osnovna verzija Worda, ki zmore vsaj isto kot WordPad, je na spletu na voljo tudi brezplačno. Tudi Beležnica v novih verzijah Windows se je precej izboljšala in je dobila na primer več zavihkov.

Leta 1995 je WordPad prispel s prvo verzijo Internet Explorerja in je nadomestil danes malo znano...

21 komentarjev

Konec poti za datotečni sistem ReiserFS

Slo-Tech - Po zgodbi o datotečnem sistemu ReiserFS bi zlahka posneli tudi film, a njegov konec ne bi bil srečen. Svoj čas napreden datotečni sistem, ki ga je leta 2001 začel razvijati Hans Reiser, bodo v Linuxu 6.6 sedaj označili kot zastarel (obsolete). To v praksi pomeni, da novega razvoja ne bo, v prihodnjih letih (najverjetneje 2025) pa lahko pričakujemo, da bodo iz kode odstranili podporo zanj. Že lani so ReiserFS označili kot nepriporočen (deprecated).

To ni presenečenje, saj so ReiserFS sčasoma uspešno zamenjali drugi datotečni sistemi, pa tudi sicer ni bil nikoli med najpopularnejšimi. Tako se danes uporabljajo v glavnem ext4, XFS ali Btrfs. Da bi ReiserFS prilagodili na nove potrebe in mu dodali podporo za moderne funkcije, bi bilo predrago, je razvijalec SUSE Jan Kara dejal že lani. Z njim se strinja tudi Linus Torvalds, ki je v jedru 6.6-rc1 prilepil oznako zastarel.

Eden izmed razlogov za propad ReiserFS pa je domala filmski. Njegov glavni razvijalec Hans Reiser je leta 2006...

14 komentarjev

Razpad britanske kontrole letenja povzročilo francosko letalo

Slo-Tech - Ogromne težave v britanskem letalskem prometu, ki jih je ta teden zakrivila odpoved računalniška sistema za upravljanje načrtov poletov, so bile najhujša motnja v zadnjem desetletju. Prizadetih je bilo več kot 300.000 potnikov, odzvati pa se je morala celo britanska vlada. Po poročanju The Independenta so se težave začele, ko je francosko letalo oddalo okvarjen načrt poleta. Sistem bi ga bil moral preprosto zavrniti, a zgodilo se je nekaj primerljivo slabšega. Celotni sistem NATS (National Air Traffic Services) se je izključil, zato so morali polete preverjati in potrjevati ročno.

Da se je sistem izključil, je z varnostnega vidika sicer bolje, kot bi deloval napak in potrjeval neustrezne načrte, a to je bolj slaba tolažba. Pravilni odziv bi bil zavrniti francoski načrt poleta. Direktor NATS Martin Rolfe je dejal, da je preliminarna preiskava okrivila francoski let, podrobnosti pa še niso znane. Ločeno preiskavo so napovedali tudi na Downing Streetu. Minister za promet je incident...

18 komentarjev

NASA preizkuša komunikacijo z laserji

Slo-Tech - Komunikacija s plovili in sateliti v orbiti že vse od začetka vesoljske dobe poteka z radijskim valovi, ki so zanesljiv način prenosa podatkov, a imajo omejitve pri kapaciteti. Ena izmed možnosti za povečanje prepustnosti je uporaba optičnih komunikacij, torej bistveno krajših valovnih dolžin. NASA zato že od decembra 2021 izvaja projekt LCRD (Laser Communications Relay Demonstration), ki se sedaj preveša v sklepno fazo. Na ISS pošiljajo ILLUMA-T Integrated LCRD Low Earth Orbit User Modem and Amplifier Terminal), ki bo skupaj z LCRD omogočal dvosmerno lasersko komunikacijo tudi z ISS v nizki orbiti. Tja ga bodo poslali z 29. misijo CRS, ki bo predvidoma izstreljena 1. novembra.

LCRD se trenutno uporablja za komunikacijo prek geosinhrone orbite (38.000 kilometrov visoko) in dveh zemeljskih postaj. ILLUMA-T pa bo omogočil še komunikacij med ISS in dvema postajama na Havajih in v Kaliforniji s hitrostjo 1,2 Gb/s. Izbor lokacij na Zemlji ni naključen, saj so izbrali lokaciji, kjer je...

3 komentarji

Nissan baterije iz odsluženih leafov uporablja v drugih izdelkih

Slo-Tech - Nissan je bil z Leafom eden prvih ponudnikov električnih avtomobilov, zato so tudi njihove baterije že zelo daleč v svojem življenjskem ciklu. Po 13 letih od prvih leafov so nekateri že na koncu življenjske dobe, medtem ko so baterije še vedno delno uporabne. Vprašanje, kaj storiti z izrabljenimi baterijami v električnih avtomobilih, bo sčasoma srečalo vse proizvajalce. Evropska unija je z uredbo že izrazila zahteve po recikliranju in ponovni uporabi odsluženih baterij. Ena izmed možnosti je delna obnovitev in uporaba baterij za druge namene, kar sedaj počne Nissan.

V začetku leta smo lahko brali, da bi lahko stare baterije uporabljali v stavbah kot hranilnike energije. Nissan je na Japonskem že začel obnavljati iztrošene baterije, ki so se sedaj znašle v prenosnih baterijskih paketih. Na japonski trg so prispeli prenosni hrami električne energije, ki vsebujejo dva baterijska modula iz starih leafov. Vsak leaf jih ima nekaj deset. Posamezni modul shrani 1,67 kWh električne...

24 komentarjev

Twitter bo zbiral tudi biometrične podatke in omogočal iskanje delovnih mest

Slo-Tech - Elon Musk je resno vzel lastne namere o X-u, nekdanjem Twitterju, kot aplikaciji za vse potrebe. Ta teden se je v njihovi politiki o zasebnosti pojavil zanimiv dodatek, ki bo začel veljati 29. septembra. X si odslej pridružuje pravico, da zbira tudi biometrične podatke o uporabniki, pa tudi zgodovino njihovih zaposlitev in izobrazbo.

X namerava biometrične podatke zbirate le od uporabnikov, ki bodo na to pristali. Za Bloomberg so namreč pojasnili, da bodo premijski računi Blue (z modro kljukico) imeli dodaten nivo zaščite, ki jo bodo predstavljale osebne izkaznice. Uporabniki se bodo lahko pri X-u identificirali z osebnim dokumentom, podobno kot na spletnih kriptomenjalnicah, s čimer želijo preprečiti potvarjanje istovetnosti. Za zdaj naj bi bilo to vse prostovoljno.

Druga novost pa je povezana s posredovanjem pri zaposlovanju. Minuli konec tedna je Twitter predstavil storitev Hiring (beta), ki konkurira LinkedInu. Za zdaj je Hiring na voljo za plačljive račune in podjetja. V...

6 komentarjev

Nemški Amazon uvedel brezplačno dostavo v Slovenijo

Slo-Tech - Spletni trgovec Amazon je omogočil brezplačno dostavo v Slovenijo, s čimer se naša država pridružuje seznamu, kjer so tudi Nemčija, Avstrija, Švica, Belgija, Liechtenstein, Luksemburg, Nizozemska, Danska, Finska, Češka in Romunija. Gre za dostavo z nemške strani (Amazon DE), meja za oprostitev plačila poštnine pa znaša 59 evrov.

Brezplačna dostava je na voljo za standardno dostavo, ki iz Nemčije traja od 3-7 dni. Če je znesek naročila prenizek, bo ta sicer stala 12 evrov in dodaten evro na kilogram. Hitra dostava ostaja plačljiva. Druga omejitev je poreklo blaga, saj mora biti to na zalogi v Amazonovih skladiščih (Fulfillment by Amazon). Na njihovih spletnih straneh namreč oglašujejo in prodajajo tudi tretji trgovci, ki imajo lahko svojo logistiko in distribucijo. Ti niso vključeni v brezplačno dostavo.249 komentarjev

Tehnološki velikani ukinjajo delo od doma

Slo-Tech - Epidemija je prinesla nekaj sprememb, a vendarle ne toliko, kot je sprva kazalo. Delo od doma se je sicer uveljavilo, a trajna oblika ne bo niti v tehnoloških velikanih. Ti v zadnjih tednih kot po tekočem traku kličejo zaposlene nazaj v pisarne, pri čemer večina predlaga hibridni način, ki terja prisotnost trikrat tedensko. Zaposleni nad spremembami niso navdušeni, ker so se mnogi med epidemijo preselili daleč od sedežev podjetij v mesta, kjer so stroški življenja nižji.

Naprej so zaposlene lepo prosili, naj se vrnejo, sedaj pa so se večinoma zatekli k ultimatom. Zadnji na seznamu je Amazon, ki vztraja pri svojem motu Disagree and commit. Izvršni direktor Andy Jassy je zaposlenim povedal, da bodo morali trikrat na teden v pisarne. Vodilni naj bi namreč ugotovili, da so zaposleni učinkovitejši in bolje sodelujejo, če so na delovnem mestu fizično prisotni. Zato so že v začetku leta sporočili, da se bo to zgodilo. Zaposleni so sicer izražali nestrinjanje, a na koncu ni pomagalo.

V...

344 komentarjev

Prvi računalniki v Sloveniji, 13a.del - družbeni informacijski sistem

Tipičen IBM pisalni stroj z enoto za zapisovanje na magnetne kartice. Norsk Teknisk Museum, Oslo. (CC BY-SA 4.0)

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej -

Težnja k bolj racionalni uporabi računalniških kapacitet v državi je prispevala tudi k razvoj specifičnih računalniško podprtih informacijskih sistemov. Ti so se začeli oblikovati na različnih družbeno pomembnih področjih kot so statistika, javna uprava, bančništvo, zdravstvo, univerza, ipd. Koncept informacijskega sistema je temeljil na celoviti in usklajeni organizaciji obdelave podatkov tesno prilagojeni specifičnim potrebam posameznih področij. Iz vidika strojne opreme je v tem času običajno zahteval uvedbo velikih osrednjih računalnikov z možnostjo terminalskih povezav. V sedemdesetih so pri nas veliko pozornosti začeli posvečati oblikovanju nekakšnega družbenega informacijskega sistema, ki naj bi v najširšem smislu zagotovil usklajeno in enotno evidentiranje, zbiranje, obdelavo in objavo vseh družbeno pomembnih podatkov. Državljanom, gospodarstvu, državni in občinski upravi naj bi zagotavljal celovit nabor pravočasnih informacij potrebnih za uspešno odločanje, upravljanje,...

5 komentarjev

EU v prvem polletju proizvedla najmanj elektrike iz fosilnih goriv doslej

Slo-Tech - Po ocenah mislišča Ember je Evropska unija v prvi polovici tekočega leta iz fosilnih goriv ustvarila 17 odstotkov manj energije kot v enakem obdobju lani. S 410 TWh je tovrstna proizvodnja najmanjša od leta 2015, ko so začeli sistematično zbirati podatke, in najverjetneje najmanjša vsaj od leta 2000. Do enakih ugotovitev so se prikopali tudi v CREA, kjer so opazili rekordne padce proizvodnje elektrike iz plina in premoga.

Razlogov za pozitivne trende je več. Največ je k znižanju proizvodnje prispevala nižja poraba, ki je bila letos pet odstotkov nižja kot v enakem obdobju lani, med drugim tudi zaradi mile zime. Nezanemarljiv vpliv ima tudi povečanje kapacitet obnovljivih virov, ki počasi nadomeščajo fosilna goriva, kjer je to možno. Ob tem v Emberju poudarjajo, da se dolgoročno Evropa ne bo mogla zanašati na zniževanje porabe električne energije, temveč bo morala aktivneje pristopiti k razogličenju virov.

Države, ki so letos najbolj znižale proizvodnjo električne energije iz...

52 komentarjev

V Veliki Britaniji zaradi računalniške napake odpovedali več kot tisoč letov

Slo-Tech - Na Otoku so imeli danes obilico težav v letalskem prometu, saj je bilo odpovedanih več kot 1500 letov, še več pa je bilo zamud. Težave bi se lahko zaradi kaskadnega učinka nadaljevale še nekaj dni, a se stanje počasi izboljšuje. NATS (National Air Traffic Services) pojasnjuje, da se je tehnična napaka zgodila že v ponedeljek, danes pa je v celoti pokazala zobe.

V Veliki Britaniji vsak dan naštejejo približno pet tisoč letov, ki jih usmerja kontrola zračnega prometa. Tehnična napaka je v ponedeljek prizadela tako produkcijski sistem kot pomožnega, zato se je pretočnost močno zmanjšala. Čeprav zračni prostor ni bil zaprt, kontrola zračnega prometa ni mogla obvladati običajnega števila letov. Hekerski vdor so izključili. Pri tem poudarjajo, da je sistem pravzaprav deloval dobro, ker je zaradi nekaterih nenavadnih vhodnih podatkov prenehal avtomatično obdelovati podatke, da ne bi imeli kontrolorji netočnih in potencialno nevarnih podatkov.

V praksi je to pomenilo, da so morali načrte...

6 komentarjev

V začetku septembra prispejo še radeoni 7000 za srednji del trga

vir: AMD
AMD - Na Gamescomu je AMD z napovedjo grafičnih kartic Radeon RX 7800 XT in 7700 XT naposled zaokrožil aktualno družino radeonov 7000.

V AMDju so pri aktualni seriji svojih grafičnih kartic, radeonih 7000, ubrali rahlo nestandarden pristop k lansiranju. Najprej sta že davnega lanskega decembra prispela najmočnejša primerka, RX 7900 XTX in 7900 XT, nato pa letošnjega maja RX 7600 za tiste z najbolj prazno denarnico. Zavzeti igričarji, ki potrebujejo razmeroma zmogljive kartice, a zanje ne morejo pljuniti tisočaka, pa bodo na primerne izdelke čakali tričetrt leta, saj bo rdeči tabor spisek družine 7000 zaokrožil 6. septembra, in sicer z modeloma RX 7800 XT in 7700 XT. Kartici slonita na čipu Navi 32, ki je po velikosti in zmogljivosti nekje na sredi med Navi 31 v močnejših izvedenkah ter Navi 33 v najšibkejšem RX 7600. Pri RX 7800 XT to denimo pomeni 3840 stream procesorjev (dvojne širine) arhitekture RDNA 3, ali za slabi dve tretjini količine v RX 7900 XTX. GPU ohranja čipletno...

42 komentarjev

Umaknjen članek o neobstoju podnebne krize

Slo-Tech - Lanskega januarja je Springerjeva revija European Physical Journal Plus s sorazmerno nizkim faktorjem vpliva, ki ni specializirana za podnebno znanost, objavila članek, ki je na družbenih omrežjih in v nekaterih medijih požel neobičajno veliko pozornosti. V njem so štirje italijanski fiziki ugotavljali, da v pojavnosti ekstremnih podnebnih dogodkov, denimo izjemnih padavin, poplav, suš, ni opaziti trendov. Zaključili so, da dostopni podatki ne potrjujejo navedb o podnebni krizi. Članek je leto pozneje umaknjen, ker njegovi sklepi niso podprti s podatki.

Že takoj po objavi članka, ki so ga z veseljem povzemali portali, ki dvomijo o podnebnih spremembah, so se oglasili številni strokovnjaki. Poudarjali so, da so ga napisali znanstveniki, ki niso strokovnjaki za podnebje, ki so zagrešili vrsto metodoloških napak. Podatki v njem naj bi bili izbrani selektivno in pristransko, zaključki pa niso bili v skladu s podatki. Dva izmed avtorjev članka, upokojeni jedrski fizik Renato Ricci in...

35 komentarjev

Prevaranti ukanili DEA, ki jim je podarila 50.000 dolarjev tethra

Slo-Tech - Spletni prevaranti so ukanili ameriško Agencijo za boj proti mamilom (DEA), da jim poslala za 50.000 dolarjev tethra, ki bi ga bili morali posredovati vladni agenciji Marshals Service (USMS). Gre za del zaseženih tethrov v višini 500.000 dolarjev, ki jih je DEA pridobila maja letos z dveh računov na platformi Binance in pripadajo osumljencem nezakonitega razpečevanja mamil.

Po zasegu so tether prenesli v fizično denarnico, ki je pod nadzorom DEA. Ta je nato USMS poslala 45 dolarjev v testnem nakazilu, kar so opazili prevaranti. Ti so potem ustvarili svojo denarnico, ki je imela prve in zadnje znake enake kot naslov USMS. Nato so DEA poslali naslov lažne denarnice kot žeton (airdropped token). Ker DEA ni preverila celotnega naslova - to so dolgi okrog 30 znakov, temveč očitno le prve in zadnje znake - ga je uporabila. Prevaranti so imeli srečo, da je DEA kar v prvem poizkusu poslala 50.000 dolarjev.

Ko je USMS opazil napako, so na to opozorili DEA, a je bilo prepozno. Zlikovci so...

7 komentarjev

Playstation Portal je pomožni zaslonček za PS5

Playstation - Sony je predstavil ročno konzolo Playstation Portal, ki pa iger ne zmore poganjati sama, temveč jih zgolj brezžično pretaka s Playstationa 5.

V Kölnu se zaključuje igričarski sejem Gamescom, na katerem smo videli tudi nekaj svežih najav. Pri Sonyju so ga izrabili za uradno naznanitev ročne konzolice Playstation Portal, ki so jo pred meseci sicer že bežno omenili kot Project Q. Naziv "konzola" je tu precej pogojne sorte, kajti Portal sama na sebi iger ne more poganjati, temveč jih lahko zgolj skozi wi-fi pretaka z uporabnikovega Playstationa 5. Idealno naj bi se ta nahajal v istem stanovanju, a podobno kot pri Nvidiinem Shieldu je mogoče tudi pretakanje na večje daljave čez internet, seveda z dodanim zamikom. Glavni značilnosti naprave sta sicer 8-palčni zaslon ločljivosti 1080p in frekvence 60 Hz, ter nadzorna shema, ki z obliko in povratnimi učinki posnema igratorje Dualsense. Prispe "pozneje letos", cena v Evropi bo 220 evrov.

Sony ima s tovrstnim pretakanjem iger s konzol že...

24 komentarjev

Kako je fintech sam sebe zaklenil iz denarnice

Slo-Tech - Nekoč obetavni fintech startup Prime Trust, ki je nudil pokojninska varčevanja v kriptovalutah, vmesnike za potrjevanje istovetnosti komitentov (know-your-costumer interface), likvidnost in druge finančne storitve za kriptoborze, menjalnice in podobne igralce, gre v prisilno poravnavo (Chapter 11). Tja ga je pahnila osupljiva nesposobnost, zaradi česar so izgubili več kot 39 milijonov dolarjev. Sodni spis, ki se ga res splača pogledati, se bere kot učbenik slabih praks, nesposobnosti in nezakonitih ravnanj.

Zdi se, da so se težave podjetja, ki se je sámo opisovalo kot "vse-v-enem rešitev za stranke, ki ostaja neprekosljiva na trgu", začele z nezadostnim nadzorom. Ker je podjetje več let beležilo rast in uspeh na cvetočem trgu kriptovalut, je njena vrednost hitro rasla, s tem pa tudi vložki vlagateljev. Ko se je leta 2022 dogajanje na kriptotrgu umirilo, je Prime Trust še nadalje trošil z nezmanjšano hitrostjo. Drugo polovico leto 2022 so že poslovali z izgubo.

To samo po sebi ni...

24 komentarjev

Hrošč v posodobitvi za Windows 10 in 11 povzorča modre zaslone

Slo-Tech - Nova popravka KB5029351 in KB5029331, ki sta namenjena Windows 10 21H2 in 22H2 ter Windows 11 22H2, številne sisteme pahneta v modri zaslon s kriptičnim sporočilom UNSUPPORTED_PROCESSOR. Microsoft je napako potrdil, vzroka pa še niso ugotovili. Za zdaj ugotavljajo, da je omejena na sisteme z določenimi procesorji, podrobnosti pa še raziskujejo. Vse uporabnike, ki jim jo je omenjeni hrošč zagodel, pozivajo k prijavi prek Feedback Huba (tipki Windows in F)

K sreči je Windows danes že dovolj pameten, da slabo hrano izbljuva. Uporabniki poročajo, da so po nekaj spodletelih zagonih sistema zadnje posodobitve avtomatično odstranijo, kar sistem povrne v delujoče stanje. Vseeno velja biti pri posodobitvah konzervativen in jih - če ne gre za hude varnostne ranljivosti, ki terjajo takojšnje ukrepanje - najprej nameščati na nekritične sisteme ali pa vsaj počakati. Največje hrošče bo Microsoft v nekaj dneh polovil. Niso redki primeri, ko so posamezne popravke celo odstranili in nekaj tednov...

27 komentarjev

Dropbox ukinja neomejen pakete

Slo-Tech - Do petka je Dropbox poslovnim uporabnikom ponujal neomejene pakete za shranjevanje podatkov, ki so stali 24 dolarjev na mesec za vsakega uporabnika. Namenjeni so bili podjetjem, ki se niso želela ukvarjati z omejitvami in kvotami, za kar so bila pripravljena odšteti nekoliko več denarja. Sedaj je Dropbox to možnost ukinil, ker je nekaj posameznikom pakete zlorabljalo.

Iz Dropboxa so sporočili, da bo odslej paket Advanced za organizacije s tremi uporabniki omejen na 15 TB, k čemur bo možno dodati 5 TB na uporabnika, a največ do 1000 TB. Kdor uporablja več, bo imel kar precej časa, da svojo porabo zmanjša. Podjetja s porabo do 35 TB na uporabnika lahko še pet let uporabljajo trenutno količino, povečano za 5 TB na uporabnika. Kdor uporablja več kot 35 TB, se bo moral z Dropboxom dogovoriti za ceno za prvo leto, nato pa bo treba porabo skrčiti. Za nove naročnike spremembe veljajo takoj, obstoječe naročnike pa bodo na nove pakete premaknili do 1. novembra.

Dropbox pojasnjuje, da je...

57 komentarjev

Nemčija bo zgrešila podnebne cilje

Slo-Tech - Nemška Zvezna agencija za okolje (Umweltbundesamt, UBA) je ocenila, da jim ne bo uspelo izpolniti podnebnih ciljev za leto 2030, ki predvidevajo 65-odstotni zmanjšanje emisij. Prav tako narašča verjetnost, da bodo zgrešili cilj ogljične nevtralnosti do leta 2045.

Nemški cilji so ambicioznejši od evropskih. V primerjavi z referenčnim letom 1990 je Nemčija uspela emisije znižati za 40 odstotkov, kar pa ni dovolj. A Hans-Martin Henning, predsednik podnebnega sveta, ki je posvetovalno telo nemške vlade, je v torek dejal, da so pričakovanja o znižanju emisij do leta 2030 pretirana. Kljub 130 ukrepom, ki jih je nemška vlada predpisala v različnih sektorjih, se to ne bo zgodilo, ker ukrepov zlasti v gradbeništvu in prometu ne izvajajo. Gradbeništvo bo dovoljene emisije do leta 2030 kumulativno preseglo za 35 milijonov ton CO2, promet pa za 120-200 milijonov ton CO2. Promet je tudi glavni krivec za nedoseganje ciljev, saj predstavlja dve tretjini presežnih izpustov.

S tem se strinja tudi...

152 komentarjev

Za velika spletišča že velja DSA, slovenska zakonodaja v javni obravnavi

Slo-Tech - Danes se je začel uporabljati evropski akt o digitalnih storitvah (DSA), ki med drugim postavlja strožje pogoje obratovanja za 19 velikih spletišč. Formalno so razdeljeni v zelo velike spletne platforme (VLOP) in zelo velike spletne iskalnike (VLOSE). Na tem seznamu je več spletišč podjetja Alphabet (Google) in tudi dve Metini (Facebook in Instagram).

DSA platformam nalaga obveze glede varovanja uporabnikov pred nezakonitimi vsebinami, dezinformacijami in drugimi tveganimi vsebinami. Za velika spletišča pa so pogoji še strožji, denimo uporabniki imajo možnost enostavne odjave od ciljanega oglaševanja, mladoletnim pa ga sploh ne bodo smeli več nuditi. Danes je bil tudi rok za oddajo ocene tveganja, ki jo bodo morala spletišča pripravljati in oddajati periodično. Platforme bodo morale poskrbeti tudi za moderiranje in omogočiti prijavo vsebin. Spletna mesta so se že pripravila na novosti. Facebook tako že nekaj tednov sprašuje uporabnike, ali želijo ciljano oglaševanje ali ne. Tudi...

4 komentarji

Gmail širi potrebo po 2FA

Slo-Tech - Dostop do elektronskega predala in njegove nastavitve so ključi za dostop do velike večine vseh digitalnih storitev, ki jih uporabljamo. Google v Gmailu za zaščito skrbi z dvostopenjsko avtentikacijo, ki jo potrebujemo pri novi prijavi, nato pa lahko v napravi ostanemo prijavljeni več tednov. Google je sedaj napovedal, da bo dodatno preverjanje (2FA) pogostejše, četudi smo v napravi že prijavljeni.

Prvi nasvet je seveda vključiti 2FA, saj tega še vedno niso storili vsi uporabniki. Uporaba Gmaila brez 2FA je zelo nevarna in se odsvetuje, saj kljub Googlovim poizkusom čim bolje zaščititi uporabnike ostaja ranljiva za hekerske prevzeme. Google pa nas obvešča še, da bo po novem 2FA potreben pri spreminjanju občutljivih nastavitev Gmaila, četudi smo prijavljeni. To so na primer novi filtri, nastavitve avtomatičnega posredovanja pošte, dostop prek protokola IMAP ipd. Google bo v takih primerih preveril, ali je treba dodatno potrditi istovetnost uporabnika, četudi je ta prijavljen.

...

5 komentarjev

IBM bi staro kodo v COBOL-u v Javo prevajal z umetno inteligenco

Slo-Tech - Eden najstarejših in najrobustnejših programskih jezikov, ki še danes poganja na tisoče produkcijskih sistemov, je COBOL. Jezik je bil dovolj zgoden in zmogljiv, da se je trdno zasidral zlasti v banke in podobne inštitucije, sedaj pa ga je zob časa že pošteno načel. A jezik se je ohranil dlje kot večina njegovih avtorjev in programerjev, zato imajo danes podjetja velikanske težave z vzdrževanjem. Strokovnjakov je malo, njihove cene pa zasoljene. Koda se krpa, dokler je to možno, a dolgoročno bi jo želeli migrirati na kaj modernejšega, recimo Javo.

IBM se je odločil
problem napasti z umetno inteligenco. Proti koncu letošnjega leta bo dostopen watsonx Code Assistant for Z, ki bo namenjen migraciji COBOL-ove kode na mainfraimih Z na Javo. Ocenjujejo, da po svetu teče še okrog 800 milijard vrstic kode v COBOL-u. Novi Watsonov pomočnik bo pomagal pri njeni migraciji, česar ne bo zmogel sam brez človeškega nadzora, bo pa bistveno pospešil postopek. Nova koda bo objektno orientirana in...

97 komentarjev

V Fukušimi začeli izpuščati odpadno vodo v morje

Slo-Tech - V japonski Fukušimi bodo jutri začeli izpuščati balastno vodo, ki so ji bili uporabljali za hlajenje reaktorjev po nesreči in je bila shranjena v ogromnih rezervoarjih. Gre za dober milijon kubičnih metrov nizkoradioaktivne vode, ki je prečiščena vseh radioaktivnih izotopov razen tritija, ki ga ni možno odstraniti zaradi hitre izmenjave z običajnim izotopom vodika protijem. Kljub nasprotovanju sosednjih držav Japonci kaj dosti možnosti niso imeli, ker je ogromne količine vode nekam treba pospraviti.

Po nesreči v jedrski elektrarni Fukušima, kjer se ni zgodila jedrska eksplozija, temveč običajna eksplozija vodika, zaradi česar sta bila poškodovana zadrževalni hram in reaktor, so morali reaktor hladiti. To so zagotavljali s prečrpavanjem ogromnih količin morske vode, ki pa je bila zaradi neposrednega stika z reaktorskim gorivom radioaktivna. Vodo so sicer nato prečistili tako, da so odstranili radioaktivne elemente, česar pa za tritij ni bilo možno storiti. Tritij je možno...

92 komentarjev

Indijci pristali na Mesecu

Space News - Indija je četrta država, ki je uspela nadzorovano pristati na Luni, po tem ko se je pristajalnik Vikram iz odprave Chandrayaan 3 v sredo popoldne po našem času uspešno spustil na njeno površje.

Neuspeh ruske sonde Luna-25, ki je pretekli konec tedna treščila na Mesečevo površje, je znova opomnil, da so takšni podvigi še vedno skrajno zahtevni. Indijci poznajo v tem oziru lastno grenkobo, saj so pred štirimi leti prav tako strmoglavili, in sicer z odpravo Chandrayaan 2. Takoj po neuspehu so se lotili razvoja misije Chandrayaan 3, ki je imela eno samo nalogo: napraviti vse, kar bi morala že dvojka. Raketa je poletela sredi julija, v začetku avgusta pa je sonda prvič obkrožila Luno. Za "dan D" je bil že lep čas izbran 23. avgust in v sredo se je pristajalnik Vikram naposled pričel spuščati proti površju. Šlo je za dobro premišljen in počasen spust, toda ravno premočni motorji so botrovali nesreči predhodnika, zato so opazovalci zadrževali dih, ko je Vikram na nekaj sto metrih močno...

51 komentarjev

ARM uradno zaprosil za vstop na Nasdaq

Slo-Tech - ARM je včeraj uradno zaprosil za kotacijo na borzi Nasdaq (obrazec F-1), kar predstavlja enega zadnjih korakov pred javno ponudbo delnic. Čez 15 dni se lahko začnejo javne predstavitve prospekta (roadshow), nato pa bo stekel vpis delnic in na koncu začetek kotacije na Nasdaqu. Trenutni lastnik ARM-ja je japonski konglomerat Softbank, ki bo to tudi ostal, saj bo na voljo le manjši del delnic.

Javno ponudbo delnic ARM nestrpno pričakujejo vlagatelji po celem svetu, vse od institucionalnih do nepoučenih. ARM ne proizvaja čipov, temveč izdeluje dizajne za arhitekturo, ki poganja veliko večino pametnih telefonov in podobnih prenosnih naprav. Ta IPO bo največji borzni dogodek v segmentu tehnoloških podjetij v tem letu.

Softbank je minuli teden najavil odkup 25 odstotkov podjetja, ki jih je bil leta 2017 prodal skladu Vision Fund. Odkup se je zgodil po vrednotenju 64 milijard dolarjev, kar je tudi orientacijska vrednost za IPO. Softbank je ARM kupil leta 2016 za 32 milijard dolarjev,...

0 komentarjev

Microsoft z novim poizkusom za prevzem Activision Blizzard, ki vključuje licenciranje Ubisoftu

Slo-Tech - Microsoft je z Ubisoftom sklenil dogovor, za katerega upa, da bo prepričal britanske oblasti, da mu dovolijo kupiti Activision Blizzard. V EU in ZDA so regulatorji namreč prižgali zeleno luč, na Otoku pač ne. Sedaj Microsoft predlaga, da bi Ubisoft dobil nekaj dodatnih pravic, s čimer bi bil prevzem ožji.

Britanski varuh konkurence (CMA) namreč meni, da bi Microsoft s prevzemom lahko začel izkoriščati novonastali prevladujoči položaj na trgu. Microsoftov poizkus rešiti nastalo zagato je novi sporazum o licenciranju. Ta bo Ubisoftu dal za 15 let pravico nuditi vse obstoječe in prihodnje naslove v svoji pretočni storitvi. Ubisoft bo imel licenco izven EU, nato pa bo te naslove nazaj ponujal Microsoftu, da jih bo lahko vključil v Xbox Cloud Computing. Ubisoft bo nudil storitev Ubisoft+ Multi Access, ki je na voljo za PC, Xbox, Amazon Luna in PlayStation. Za pravico do pretočnih vsebin bo Ubisoft izvedel enkratno plačilo, nato pa glede na dejansko uporabo.

CMA, ki je prvotni dogovor...

5 komentarjev

Excel bo dobil Python

Slo-Tech - Obstajata dve skupini ljudi: eni obdelujejo podatke v Excelu, drugi v Pythonu. Microsoft se je odločil, da ju križa, in tako bo Excel dobil podporo za Python. Za zdaj bo nova funkcija na voljo le uporabnikom, ki so naročeni na preizkusni kanal (Beta Channel, Microsoft 365 Insiders). Sčasoma bo Python na voljo vsem uporabnikom Excela, ki imajo naročniško verzijo (Microsoft 365).

Microsoft je ob tem pojasnil, da bo kar iz Excela možno pisati in poganjati Pythonovo kodo za analizo podatkov. To pomeni, da bomo dobili podporo za Matplotlib, seaborn in ostale knjižnice iz Pythona. Prav tako pa bo možno uporabljati napredne Excelove funkcije na teh podatkih, denimo vrtljive tabele. Koda se bo izvajala v oblaku (Microsoft Cloud), rezultati pa se bodo nato pretočili v Excelov zvezek.

To sicer ni prva možnost za uporabo Excela in Pythona. Že dlje časa obstajajo knjižnice, ki Pythonu omogočajo branje in manipulacijo Excelovih datotek. Tudi za Excel so obstajali neuradni dodatki, denimo

5 komentarjev

Po šestih letih spet prvo mesto na astronomski olimpijadi

Slo-Tech - Na Poljskem se je končala 16. mednarodna olimpijada iz astronomije in astrofizike, na kateri je slovenska ekipa dosegla izjemen uspeh. Peter Andolšek (Gimnazija Bežigrad) je osvojil zlato medaljo in 1. mesto v skupnem seštevku. Njegov uspeh so dopolnili Žan Ambrožič (Gimnazija Kranj) in Miha Brvar (Gimnazija Bežigrad) s srebrnima medaljama ter Žan Arsov (Gimnazija Bežigrad) z bronasto medaljo in Marija Judež (Sr. elektro šola in tehn. gimnazija Novo mesto) s pohvalo. Peter Andolšek je že tretje leto zapovrstjo osvojil zlato medaljo, letos pa je lanski rezultat nadgradil še s prvim mestom. To je že druga absolutna zmaga za Slovenijo, saj je leta 2017 vso konkurenco premagal tudi Aleksej Jurca.

Letošnja olimpijada je potekala od 10. do 20. avgusta v poljskih Katovicah. Tekmovanje iz astronomije in astrofizike za srednješolce obsega tri discipline: teoretične naloge, opazovanje in obdelava podatkov. V slednjih kategorijah je bil Peter Andolšek najboljši tudi posamično. Na olimpijado...

9 komentarjev

Ruski poskus pristanka na Luni spodletel

Luna-25

BBC - Poskus ruske vesoljske agencije, da bi po skoraj pol stoletja vnovič pristali na Mesecu, se je očitno sfižil, kajti sonda Luna-25 se je najverjetneje raztreščila na površju.

10. avgusta je iz kozmodroma Vostochny na vzhodu Rusije poletela raketa Soyuz z lunarno sondo Luna-25 na krovu. 1750-kilogramska naprava je bila dolgo v razvoju, saj sta se izdelava in priprava misije zaradi šibkega ekonomskega stanja Rusije ter njene vesoljske agencije zavlekli za poldrugo desetletje. Kljub temu so imeli Rusi z odpravo velike načrte. Najprej zaradi stvarnega tehničnega podviga, s katerim bi sonda pristala v predelu južne polarne regije, česar doslej ni storil še nihče. Drugič zaradi propagandnega učinka, saj bi šlo za prvi ruski pristanek na Mesecu po skoraj pol stoletja, ko je leta 1976 tam pristala predhodnica, Luna-24.

Toda sedaj vse kaže, da se je misija ponesrečila. Sonda je sicer 16. avgusta prispela do našega naravnega satelita in se vtirila v njegovo krožnico. Toda ob sobotnem...

35 komentarjev

Google predstavil FIDO2, ki je odporen na kvantne računalnike

Slo-Tech - Razvoj kvantnih računalnikov sicer ne pomeni, da bo takoj razbito vso današnje šifriranje, bodo pa ciljani napadi na danes varne algoritem mogoči. Panaceja so algoritmi, ki so na sposobnosti kvantnih računalnikov odporni (PQC), ki se pospešeno razvijajo. Google je ta teden predstavil implementacijo standarda FIDO2, ki je imun na napade s kvantnimi računalniki.

Standard FIDO2 je bil sprejet pred petimi leti in omogoča varno prijavo v spletne strani brez uporabe gesel. Trenutno je FIDO2 varna implementacija, za katero ni znanih ranljivosti, podpirajo pa jo že številne strani in storitve. Kriptografski ključi za prijavo so shranjeni v pametnih ključkih, telefoni in drugih napravah, s čimer odpade potreba po pomnjenju in vpisovanju gesel.

Današnji šifrirni algoritmi, denimo RSA, so preizkušeni in so prestali test časa. Novi algoritmi PQC tega testa še niso opravili in primeri, ko bomo v njih odkrili neverjetne luknje, se bodo verjetno še kdaj zgodili. Lani se je to zgodilo algoritmu...

0 komentarjev

Znanstveniki zapuščajo platformo Twitter

vir: Nature
Nature - Po Muskovem prevzemu Twitterja so se razmere na družbenem omrežju spremenile, kar se odraža tako v uporabniški izkušnji kot tudi zapuščanju platforme. V reviji Nature so anketirali več kot 9000 znanstvenikov in ugotovili, da ti čedalje manj uporabljajo Twitter. Razlogov je več, prevladujoč problem pa je poslabšanje kakovosti razprave in uporabniške izkušnje zaradi naraščanja števil trolov. Twitter je postal gojišče dezinformacij, ekstremnih stališč in nadlegovanja.

Približno polovica anketiranih raziskovalcev je odgovorila, da Twitter v zadnjih šestih mesecih uporabljajo manj. Prav toliko se jih je v tem času pridružilo tudi drugim platformah, denimo Mastodonu ali Threads, ki pa niso popolna zamenjava. Raziskovalci poudarjajo, da je imel Twitter v preteklosti izrazito pozitiven izkupiček zanje, saj je omogočal večjo vidno raziskav in gradil skupnost. A razmere so postale kaotične. Povečujeta se število trolov in lažnih računov ter količina sovražnega govora, so izpostavili...

36 komentarjev

Kanada v plamenih, na Facebooku pa onemogočeno deljenje novic o tem

Reuters - Medtem ko v Kanadi divjajo eni najhujših gozdnih požarov doslej, so ljudje pri komunikaciji in informiranju naleteli na nepričakovano prepreko. Od začetka tega meseca je na Facebooku v Kanadi onemogočeno deljenje povezav do lokalnih novic, zaradi česar imajo težave pri širjenju vesti. Kanadske oblasti so zato Meto pozvale, naj to nesprejemljivo politiko nemudoma odpravi.

Geneza težave sega daleč v preteklost, neposredni povod pa je bila nova kanadska zakonodaja, ki od upravljavcev platform zahteva, da z založniki sklenejo dogovore o deljenju dela prihodkov. Objavljanje vsebin, ki jo producirajo medijske hiše, je eden izmed razlogov za obiskanost družbenih omrežij, zato je po mnenju kanadskega zakonodajalca edino pravilno, da se tudi dobički delijo. Podobno zakonodajo so že sprejeli v Avstraliji, kjer sta se Facebook in Google na koncu vdala in privolila v plačilo. V Kanadi pa bitka še traja in trenutno Facebook ne dovoljuje deljenja povezav do kanadskih novic.

To pa je problem,...

31 komentarjev

Softbank pred javno ponudbo delnic spet 100-odstotni lastnik ARM

Slo-Tech - Pred bližajočo se javno ponudbo delnic ARM letos septembra je Softbank odkupil 25-odstotni delež podjetja, ki ga je bil pred šestimi leti prodal Vision Fundu. Softbank je ARM kupil leta 2016 in zanj odštel 32 milijard dolarjev. Leto dni pozneje so četrtino prodali.

Sedaj so jo odkupili nazaj po dvakrat višjem vrednotenju, to je 64 milijard dolarjev. To potrjuje predvidevanja, da se bo jeseni ARM prodajal za 60-70 milijard dolarjev. Na voljo bo le manjša količina delnic, s čimer bo Softbank ostal 90-odstotni lastnik podjetja. Pred tremi leti so sicer poskušali ARM prodati Nvidii, a je prevzem zaradi pomislekov regulatorjev padel v vodo. Nvidia bi s tem preveč konsolidirala trg in pridobila prevladujoč vpliv.

Podrobnosti o odkupu bodo znane v ponedeljek, ko pričakujemo tudi uradno najavo. Prav še čakamo na informacijo, kdaj točno bo potekal IPO. Softbank bo uradno zahtevo za kotacijo na Nasdaqu oddal v prihodnjih tednih. Za delnice se pričakuje veliko zanimanje, saj so investicije...

1 komentar

Musk: X (Twitter) bo ukinil funkcijo blokiranja računov

Slo-Tech - Muskove zaletave izjave na družbenih omrežjih je sicer treba jemati z zrnom soli, a vsaj glede njegovega omrežja X - nekdanjega Twitterja - se često izpolnijo; navsezadnje je njegov lastnik in do nedavna tudi njegov direktor. Zadnja Muskova domislica je destilat njegovega dlje časa trajajočega neodobravanja ene izmed ključnih funkcij na X-u. Funkcijo blokiranja uporabnikov bodo sedaj zares ukinili, je napovedal, ker da ni smiselna.

Ali se bo to res zgodilo, ostaja zavito v tančico skrivnosti. Musk vztraja, da bodo blokiranje odpravili, ostala bo le možnost blokiranja zasebnih sporočil. Na X-u pa bi namesto blokiranja, ki blokiranemu preprečuje vsakršno interakcijo z uporabnikom, kar vključuje tudi zgolj branje in seveda komentiranje, izpopolnili utišanje (mute). Če uporabnika utišamo, njegovih umotvorov ne vidimo več, obratno pa ne drži. Prav tako kljub utišanju uporabnik še vedno lahko komentira, le opozoril ne bomo več prejeli.

Musk ni pomislil na podrobnost, ki jo...

74 komentarjev

Windows Server včasih skoči stoletje v prihodnost

Slo-Tech - Na strežnikih, ki jih poganja Windows Server, se lahko sistemski čas nepričakovano spremeni za več mesecev v preteklosti v prihodnost, kar ima često katastrofalne posledice. Napaka ni zelo pogosta, a se je zgodila že številnim administratorjem, ki so bolj ali manj uspešno lovili krivca. To je funkcija Secure Time Seeding (STS), ki jo je Microsoft z dobrimi nameni uvedel leta 2016, a ne deluje pravilno.

STS bi morala zagotavljati točen čas na sistemih, četudi so ugasnjeni in četudi bi se baterije izpraznile. V takih primerih seveda lahko sistem po ponovnem zagonu za uro vpraša dosegljive strežnike s časom, denimo prek protokola NTP. A Microsoft pojasnjuje, da naprava z nepravilnim časom ne more varno komunicirati po omrežju, da bi izvedela točen čas, ki bi ji omogočil varno komunikacijo. To bi se sicer dalo rešiti s kakšno izjemo, a Microsoft se je odločil, da bo problem rešil drugače. V zahtevkih pri šifrirani komunikaciji (SSL handshake) je tudi polje ServerUnixTime, v katerega...

13 komentarjev

Intelov nakup Tower Semiconductorja padel v vodo

vir: Intel
Intel - Pri Intelu so se bili prisiljeni odreči prevzemu izraelske multinacionalke za proizvodnjo polprevodnikov Tower Semiconductor, ker niso dobili odobritve kitajskih regulatorjev.

Po tem ko so se v Intelu leta 2021 pod vodstvom Pata Gelsingerja lotili prenovljene proizvodne strategije, se v zadnjem času trudijo diverzificirati proizvodne linije. Čipovni velikan je vezja tradicionalno izdeloval v glavnem zase, to pa pomeni močno osredotočanje na čelo napredka, kjer so sicer marže visoke, stroški obratovanja in razvoja pa tudi. Sedaj, ko skušajo zadostiti mnogo širšemu krogu povpraševanja, pa bi jim koristili tudi drugi tipi zmogljivosti, denimo izdelava signalnih in fotonskih čipov ter radiofrekvenčne elektronike. Zato so se lani namenili prevzeti družbo Tower Semiconductor, enega večjih svetovnih proizvajalcev omenjene "eksotike". Posel je bil ocenjen na 5,4 milijarde dolarjev in ker mu je bilo izraelsko vodstvo zelo naklonjeno, si na štartu z njim niso obetali večjih težav.

Toda v...

4 komentarji

Prvi računalniki v Sloveniji, 12c.del - porazdeljena obdelava podatkov

Oprema sodobne norveške elektronske centrale iz konca sedemdesetih. Oslo museum. (CC BY-SA 4.0)

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej -

V sedemdesetih so se z napredkom mikroelektronike v telekomunikacijah lahko uveljavili digitalni sistemi, v računalništvu pa revolucionarni mikroračunalniški sistemi. Bolj ekonomičen in smiseln je tako postal nov koncept porazdeljene obdelave podatkov na mestu njihovega izvora. Računalništvo je vse manj slonelo na velikih računalnikih. Pripravo, urejanje in pogosto tudi obdelavo podatkov so ob zadostnih procesnih in pomnilniških zmogljivostih začeli prevzemati mikroračunalniki. Z združljivo komunikacijsko opremo je teoretično postala možna tudi neposredna komunikacijo med posameznimi napravami. Vse te nove možnosti, ki sta jih obljubljala mikroelektronika in mikroračunalništvo so vplivale na razvoj novih mrežnih konceptov. Postalo je jasno, da investiranje v toge centralizirane računalniške mreže ne bo več smiselno. Razvoj v smeri porazdeljene obdelave podatkov je računalniško in komunikacijsko industrijo spodbudil k iskanju primernih komunikacijskih protokolov in tehnologij....

14 komentarjev

Arecibo ugasnil računalnike in zaprl vrata

vir: Nature
Nature - Ko se je pred tremi leti najprej hudo poškodoval in pozneje zrušil radioteleskop Arecibo, so znanstveniki zaskrbljeno pogledovali proti financerju National Science Foundation (NSF). Ta je jasno povedal, da radioteleskopa ne bodo obnavljali, ker bi to stalo preveč, temveč bodo proračun raje namenili drugim astronomskim projektom. Finančno je to verjetno res, a Arecibo je bilo mesto z zgodovino - ki je je sedaj konec.

Teleskop so postavili leta 1963 in do leta 2006 je bil največji na svetu, saj je imel kar 305-metrski krožnik. Na njem so se kalile generacije astronomov, pojavil se je v številnih filmih, serijah in knjigah, širša javnost pa ga je poznala tudi po projektu iskanj zunajzemeljske inteligence SETI. Čeprav je bil v preteklosti že nekajkrat poškodovan, so ga do leta 2020 vedno uspelo zakrpati.

Gradnja novega teleskopa bi stala 350 milijonov dolarjev, je ocenila NSF, ki tega denarja nima. Vsako leto je za delovanje namenila 7,5 milijona dolarjev. Po zrušitvi so predstavili...

19 komentarjev

Založniki tožijo Internet Archive zaradi digitalizacije 70 let starih posnetkov

Slo-Tech - Največji glasbeni založniki - UMG Recordings, Capitol Records, Concord Bicycle Assets, CMGI, Sony Music Entertainment in Arista Music - tožijo neprofitno organizacijo Internet Archive, ker je ta digitalizirala več tisoč albumov, ki so bili izdani v letih 1898-1959. Gre za stare plošče, ki so se vrtele z 78 obrati na minuto. Materiali so bili slabi, zato je veliko tem ploščam grozilo, da bodo kmalu postale del zgodovine, ki se je ne da povrniti. Zato je leta 2006 nastal Great 78 Project, v katerem je Internet Archive digitaliziral te vsebine, pri čemer so sodelovali knjižničarji, arhivarji, tonski tehniki in drugi strokovnjaki.

A založniki trdijo, da je to nezakonito, zato v tožbi zahtevajo 400 milijonov dolarjev odškodnine. Trdijo, da so nekatere izmed teh vsebin še vedno dostopne prek pretočnih storitev (Spotify, Apple Music), za kar morajo poslušalci plačati. Internet Archive odgovarja, da je njihovo občinstvo povsem drugačno - večinoma gre za raziskovalce in znanstvenike, v...

22 komentarjev

Igra za geeke: bodi operacijski sistem

Slo-Tech - Internet je obnorela igra You're the OS, ki je namenjena največjim geekom ali pa vsem, ki želijo od daleč spoznati delovanje operacijskega sistema. V osnovi gre za preprosto igro, ki jo igramo v brskalniku in sestoji iz besnega klikanja z miško. Kot pravi ime, smo v igri operacijski sistem. Avtor Pier-Luc Brault je pojasnil, da igra sicer ni nastala z mislijo na pedagoške cilje, a lahko ljudem predstavi koncepte upravljanja procesov in uporabe pomnilnika. Brault je - lahko bi uganili - učitelj računalništva in dodaja, da je igra namenoma poenostavljena in ni realističen opis dogajanja, so pa koncepti podobni.

Pravila igre so preprosta. Uporabnik mora poskrbeti, da se na omejenem številu jeder, z omejeno količino pomnilnika in dogodki I/O procesi izvajajo čim hitreje in čim bolj nemoteno. Če jim zmanjka sredstev, se ustavijo in ko stojijo predolgo časa, jih nestrpni uporabnik predčasno konča. Sčasoma ga to ujezi dovolj, da računalnik ponovno zažene - in igro smo izgubili.

Igra...

3 komentarji

Zuckerberg in Musk se očitno ne bosta borila

Slo-Tech - Ena izmed bizarnejših zgodb iz tehnološkega sveta se končuje antiklimaktično, a po pričakovanjih. Velikega dvoboja med Elonom Muskom in Markom Zuckerbergom v ringu ne bo, ker se Musk izmika. Zuckerberg ponavlja, da se je prijavljen boriti na dobrodelni tekmi, Musk pa trdi, da v resnici Zuckerberg noče v ring.

Zgodba ima svoj začetek v juniju, ko je Musk na Twitterju zapisal, da se je pripravljen boriti z Zuckerbergom. Ta je izziv sprejel in Muska povprašal po lokaciji, za kar je slednji izbral Vegas Octagon. Tam potekajo tekmo iz UFC (Ultimate Fighting Championship). A že naslednji čivki so dajali slutiti, da se Musk nima namena zares soočiti. Internetno občestvo ta malenkost ni zmotila in vsi so navdušeno špekulirali o prihajajoči borbi.

Začelo se je z raketo, ki jo je leta 2016 razneslo, na njej pa tudi 200 milijonov dolarjev vreden Facebookov satelit. Odtlej so bile izmenjave med obema direktorjema pikre, Musk pa je na primer leta 2018 s Facebooka pobrisal strani SpaceX in...

77 komentarjev

Rockstarjeva taktika: Če jih ne premagaš, jih kupi

Slo-Tech - Založnik Rockstar Games je sporočil, da so člani skupine Cfx.re odslej del Rockstar Games. Skupino poznamo predvsem po modifikacijah in dopolnitvah iger Grand Theft Auto V (FiveM) in Red Dead Redemption 2, s čimer so svoj čas Rockstar precej jezili.

Spomnimo, da je Rockstar Games leta 2015 članom skupine blokiral račune na Rockstar Social Club in jih obtožil podpiranja piratiziranja iger. Na dom so jim poslali celo detektive. A modifikacije, ki jih je izdelal Cfe.re, niso bile piratske verzije iger ali cracki, temveč dodatki, ki so igre predrugačili. Drži pa, da so delovali tako z originalnimi kakor s skrekanimi verzijami iger, kar je Rockstar najbolj motilo. Slednji je izpostavljal njihovo vprašljivo legalnost, a na koncu je na platformi Cfx.re igralo več kot 250.000 uporabnikov.

Rockstar je očitno ugotovil, da je najbolje, da skupino preprosto - kupi. V izjavi za javnost so spravljivo zapisali, da so v minulih letih spremljali delovanje kreativne skupnosti, ki je našla nove...

2 komentarja

Norveška bo vsak dan Meti izrekla milijon kron kazni

Slo-Tech - Norveški informacijski pooblaščenec (Datatilsynet) je danes Meti začel zaračunavati globo, ki vsak dan nanese dodaten milijon kron (88.000 evrov). To so napovedali že 17. julija in dali podjetju čas do 4. avgusta, da kršitve zakonodaje o varovanju osebnih podatkov odpravi. To se ni zgodilo.

Zato bodo izrekali globo, ki se bo vsak dan povečala za milijon norveških kron, kar bo trajalo do 3. novembra. Nato bo Datatilsynet primer bržkone odstopil evropskemu regulatorju EDPB (European Data Protection Board), kar utegne primer razširiti na Evropsko unijo. Ključni problem je obdelava osebnih podatkov za ciljano oglaševanje, denimo podatkov o lokaciji ali interakciji z vsebinami na omrežju Facebook

Meta se je odzvala z napovedjo, da bodo v Evropi uporabnike vprašali, ali soglašajo s ciljanim oglaševanjem na podlagi njihovega preteklega obiska ali ne. To so morali sprejeti tudi zaradi zahtev irskega informacijskega pooblaščenca. Datatilsynet trdi, da to ni dovolj, saj da mora podjetje...

11 komentarjev