» »

Intelov nakup Tower Semiconductorja padel v vodo

Intelov nakup Tower Semiconductorja padel v vodo

vir: Intel
Intel - Pri Intelu so se bili prisiljeni odreči prevzemu izraelske multinacionalke za proizvodnjo polprevodnikov Tower Semiconductor, ker niso dobili odobritve kitajskih regulatorjev.

Po tem ko so se v Intelu leta 2021 pod vodstvom Pata Gelsingerja lotili prenovljene proizvodne strategije, se v zadnjem času trudijo diverzificirati proizvodne linije. Čipovni velikan je vezja tradicionalno izdeloval v glavnem zase, to pa pomeni močno osredotočanje na čelo napredka, kjer so sicer marže visoke, stroški obratovanja in razvoja pa tudi. Sedaj, ko skušajo zadostiti mnogo širšemu krogu povpraševanja, pa bi jim koristili tudi drugi tipi zmogljivosti, denimo izdelava signalnih in fotonskih čipov ter radiofrekvenčne elektronike. Zato so se lani namenili prevzeti družbo Tower Semiconductor, enega večjih svetovnih proizvajalcev omenjene "eksotike". Posel je bil ocenjen na 5,4 milijarde dolarjev in ker mu je bilo izraelsko vodstvo zelo naklonjeno, si na štartu z njim niso obetali večjih težav.

Toda v nakupnem sporazumu je tičal kočljiv detajl. Četudi je Tower na papirju izraelsko podjetje, ima proizvodnjo raztepeno po vsem svetu, s tovarnami v ZDA, Izraelu, na Japonskem, v Italiji in ... na Kitajskem, pri čemer bi morali za uspešen nakup pridobiti odobritve vseh vpletenih regulatorjev. Prav z azijsko velikansko pa ZDA trenutno bijejo srdit trgovinski spopad, katerega pomemben del so vse mogoče blokade polprevodnikov in kapacitet za njihovo izdelavo. Precej verjetno je sedaj Intelov nakup Towerja postal žrtev dvoboja med velesilama, kajti čeprav Kitajci niso rekli odločnega ne, so postopek povsem zignorirali in je pred dnevi trčil ob rok za zaključek. Pri Intelu so se tako odločili, da Towerju pošljejo 353 milijonov dolarjev dajatve za prekinitev nakupa in v složnem tonu rečejo adijo.

To je za Intel kar znaten udarec, saj so si od Towerja obetali bistvene in hitre koristi, ne zgolj spričo dodatnih kapacitet, temveč tudi prepotrebnega strokovnega kadra. Če se želijo leta 2030 v resnici zavihteti na drugo mesto po svetovni proizvodnji - torej, namesto Samsunga in za TSMCjem - bodo morali pljuniti v roke in hitro najti kakšno drugo metodo.

4 komentarji

tony1 ::

Zanimivo bi bilo, kako bi Američani pričakovali soglasje Am. regulatorja, če bi prevzem delalo Kitajsko podjetje, prevzeto podjetje pa sploh ne bi imelo proizvodnje v ZDA :D

Glugy ::

"Če se želijo leta 2030 v resnici zavihteti na drugo mesto po svetovni proizvodnji - torej, namesto Samsunga in za TSMCjem - bodo morali pljuniti v roke in hitro najti kakšno drugo metodo. "
ja predvsem bodo mogli delat ne pa bližnjic iskat.

bbbbbb2015 ::

Glugy je izjavil:

"Če se želijo leta 2030 v resnici zavihteti na drugo mesto po svetovni proizvodnji - torej, namesto Samsunga in za TSMCjem - bodo morali pljuniti v roke in hitro najti kakšno drugo metodo. "
ja predvsem bodo mogli delat ne pa bližnjic iskat.


Metoda, da kupiš firmo, ki se ukvarja z nečim podobnim, samo ni tvoj konkurent, je čisto solidna metoda. Verjetno pa je res, da je ta odločitev kitajskega regulatorja povsem politična. Kar sicer ne bi smela biti.

To je, sicer, dvorezen meč. Tower Semiconductor lahko s proizvodnjo iz Kitajske tudi odide. Ali pa naredi kitajski spin-off, seveda se bo moral strinjati tudi kitajski "red rubber stamp" holder.

Zimonem ::

Ah daj no , iz miljard nega trga ne odideš kar tako. Niti kot Intel niti kot tower. Pa še ta je precej navezan na materiale katere dobavljajo Kitajci. So tudi američani blokirali kitajske prevzeme. Da o prekinitvah obstoječih pogodb sploh ne govorimo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ZDA bodo proizvajalcem polprevodnikov ponudile desetine milijard dolarjev za lokalno

Oddelek: Novice / Procesorji
236797 (3847) Mr.B
»

Intel po dolgih letih z izgubo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
507937 (5660) abazuu
»

EU bo vložila 43 milijard evrov v neodvisnost pri proizvodnji čipov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
7614879 (11624) nirburu
»

Intelovi procesorji Rocket Lake res v 14 nanometrih (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
6019007 (16419) Zimonem
»

Kitajski SMIC pognal komercialno proizvodnjo čipov FinFET

Oddelek: Novice / Ostale najave
134164 (2913) Mr.B

Več podobnih tem