»

Microsoft Office 2024 bo še vedno trajna licenca

Slo-Tech - Hitro se spreminja vreme v Redmondu, zlasti ko gre za najpriljubljenejši pisarniški paket podjetja. Dasiravno so pred poldrugim letom napovedali pokop znamke Office in osredotočenje na spletno inačico Microsoft 365, so snedli besedo. Office 2024 izide letos in bo še vedno samostojni pisarniški paket, ki bo nudil trajno licenco in ne bo tekel v oblaku, torej bodo trajne tudi njegove funkcionalnosti.

To ne pomeni, da si Microsoft ne želi prehoda na Microsft 365. Naročniški paketi so velika želja vseh proizvajalcev programske opreme, v zameno za stalni in predvidljivi dotok denarja pa nudijo sprotne nadgradnje ter nove funkcionalnosti. So pa primeri, ko si tega ne želimo, in takšnim uporabnikom - morda poslovnim - bo namenjen Office 2024, ki bo del LTSC (Long-Term Servicing Channel).

Office 2024 bo na voljo za Windows in macOS. Microsoft ga namenja zlasti računalnikom, ki morajo biti bolj ali manj nespremenjeni in se zato tudi ne posodabljajo. Za Office 2024 bo sicer na voljo...

34 komentarjev

Microsoft Word dopolnil 40 let

Slo-Tech - Te teden je minilo 40 let od izida enega najbolj prepoznavnih programov, ki je spremenil način pisanja. Oktobra 1983 je izšel urejevalnik besedil Microsoft Word. Tedanji Multi-Tool Word je 25. oktobra 1983 izšel za DOS in Xenix.

Širša skupnost je novo orodje spoznala novembra 1983, ko so Multi-Tool Word priložili reviji PC World. Šele 1989 je potem izšla verzija 1.0, nato pa je bil razvoj čedalje hitrejši. Danes je Word del paketa Microsoft 365 in predstavlja dominantni urejevalnik, pa tudi celoten pisarniški paket je neuradni standard. A ni bilo vedno tako.

V 80. letih je bil Word zgolj eden izmed urejevalnikov besedil. Že od začetka je Microsoft reklamiral način WYSIWYG (kar vidiš, tudi dobiš) kot način urejanja besedila, kjer ni treba uporabniku poznati ozadja, temveč bo dokument natanko tak, kot ga ustvari na zaslonu. Svoj čas so imeli uporabniki z Wordovim vmesnikom nemalo težav, ker je bil precej drugačen od tedaj vplivnega WordStarja, a so se sčasoma navadili. Ko je leta...

17 komentarjev

Excel končno uslišal biokemike in nehal kvariti gene

Slo-Tech - Excel je, sicer nekoliko zapoznelo, dobil spremembo, ki predstavlja odgovor na pred tremi leti izpostavljeno težavo pri poimenovanju genov. V biokemiji so morali spremeniti imena nekaterih genov, denimo SEPT1 in MARCH1, ker je Excel pri obdelavi podatkov takšne vnose rad avtomatično pretvoril v datume. Excel za Windows in macOS je dobil možnost izklopa avtomatične pretvorbe vnosov v datume.

Da je takšna možnost posebej problematična v znanosti, je raziskava pokazala že leta 2016. Intel je prvo spremembo uvedel že lani, ko so izboljšali avtomatično pretvarjanje tipov. Sedaj so jo še dopolnili, saj so dodali možnost izklopa točno določene problematične možnosti: Convert continuous letters and numbers to a date.

V ozadju se to izvede tako, da se podatki shranijo kot besedilo. To lahko vpliva na nekatere kasneje izračune. Druga omejitev pa je uporabo makrojev, kjer ni možno izklopiti pretvarjanja tipov.

25 komentarjev

Zbogom, WordPad

Slo-Tech - Dasiravno je bil ves čas v senci velikega brata, je WordPad bolj ali manj uspešno preživel dolgih 28 let. Prvikrat se je pojavil v operacijskem sistemu Windows 95, zadnji nastop pa je imel očitno v Windows 11. Microsoft je ta teden sporočil, da je razvoj WordPada končan in da se ne bo nadaljeval. V eni izmed prihodnjih posodobitev operacijskega sistema pa bo WordPad v celoti odstranjen.

WordPad je le zadnja v vrsti komponent iz Windows, ki jih je letos pričakala sekira v obliki značke nepriporočen (deprecated). Enako se je zgodilo tudi Cortani, TLS 1.0 in 1.1, Microsoft Support Diagnostic Tool in AllJoyn. WordPada ne bomo zelo pogrešali, ker obstaja kopica alternativ, tudi brezplačnih. Osnovna verzija Worda, ki zmore vsaj isto kot WordPad, je na spletu na voljo tudi brezplačno. Tudi Beležnica v novih verzijah Windows se je precej izboljšala in je dobila na primer več zavihkov.

Leta 1995 je WordPad prispel s prvo verzijo Internet Explorerja in je nadomestil danes malo znano...

21 komentarjev

Excel bo dobil Python

Slo-Tech - Obstajata dve skupini ljudi: eni obdelujejo podatke v Excelu, drugi v Pythonu. Microsoft se je odločil, da ju križa, in tako bo Excel dobil podporo za Python. Za zdaj bo nova funkcija na voljo le uporabnikom, ki so naročeni na preizkusni kanal (Beta Channel, Microsoft 365 Insiders). Sčasoma bo Python na voljo vsem uporabnikom Excela, ki imajo naročniško verzijo (Microsoft 365).

Microsoft je ob tem pojasnil, da bo kar iz Excela možno pisati in poganjati Pythonovo kodo za analizo podatkov. To pomeni, da bomo dobili podporo za Matplotlib, seaborn in ostale knjižnice iz Pythona. Prav tako pa bo možno uporabljati napredne Excelove funkcije na teh podatkih, denimo vrtljive tabele. Koda se bo izvajala v oblaku (Microsoft Cloud), rezultati pa se bodo nato pretočili v Excelov zvezek.

To sicer ni prva možnost za uporabo Excela in Pythona. Že dlje časa obstajajo knjižnice, ki Pythonu omogočajo branje in manipulacijo Excelovih datotek. Tudi za Excel so obstajali neuradni dodatki, denimo

5 komentarjev

Microsoftov 365 Copilot ne bo poceni

Slo-Tech - Microsoft je razkril cene za pisarniškega pomočnika 365 Copilot, ki so ga predstavili marca letos in prinaša umetno inteligenco v programe, ki jih poznamo kot del pisarniškega paketa Office. Asistent za Word, Excel, Outlook, Powerpoint, Teams in podobne aplikacije naj bo omogočil hitrejše pisanje dokumentov, analiziranje in raznovrstno pomoč pri uporabi, a ne bo poceni. V nekaterih primerih bo celo podvojil ali potrojil stroške najema programske opreme.

Na voljo bo za poslovne uporabnike, ki jih bo stal 30 dolarjev na uporabnika. To lahko primerjamo s ceno Microsoft 365 Business Standard, ki stane 12,5 dolarja na uporabnika ali Premium, ki stane 22 dolarjev. Microsoft 365 E3 oziroma E5 staneta 36 ali 57 dolarjev. V vseh primerih bo dodatek za naročnino na 365 Copilot enak, torej 30 dolarjev na mesec.

Microsoft sorazmerno visoko ceno utemeljuje s stroški, ki jih ima s strežniki, ki poganjajo umetno inteligenco. Ta bo namreč tekla v oblaku in ne na lokalnih računalnikih, ki so v ta...

10 komentarjev

Calibri se poslavlja, prihaja Aptos

Bierstadt oziroma Aptos je zmagovalec

Slo-Tech - Ni novost, da se bo privzeta pisava iz Microsoftovega Officea poslovila. Pred dvema letoma so sporočili, da bodo Calibri zamenjali z novo pisavo, ki jo bodo izbrali uporabniki. Med peterico finalistov je zmagala pisava Aptos, ki je bila pred dvema letoma znana kot Bierstadt.

Calibri je bil z nami poldrugo desetletje, ko je nadomestil Times New Roman. Leta 2021 je Microsoft predstavil Bierstadt, Grandview, Seaford, Skeena in Tenorite kot pisave prihodnosti, ki so jih urno dodali med dosegljive možnosti. Uporabniki so jih dve leti uporabljali in Microsoftu poročali o svojih izkušnjah. Zmagal je Bierstadt, ki je na voljo kot družina v več izvedbah - z novim imenom Aptos, ki se imenuje po mestu v Kaliforniji.

Ta bo odslej privzeta pisava v Wordu, Outlooku, PowerPointu in Excelu. Obstoječim uporabnikom jo bodo kot privzeto začeli ponujati v naslednjih mesecih. Pisavo je pripravil Steve Matteson, ki je zasnoval tudi številne druge pisave Windows TrueType, nekaj že v času Windows 3.1...

14 komentarjev

Microsoft predstavil 365 Copilot, algoritemskega pomočnika za pisarniške pakete

Microsoft - Microsoft je po pričakovanjih pokazal še izvedbo z GPTjem podprtih pisarniških storitev: Microsoft 365 Copilot zna ustvarjati naprednejše vzorčne dokumente in analizirati podatke. Ni pa še prosto na voljo uporabnikom.

Vse odkar so se v Redmondu januarja še tesneje povezali z laboratorijem za razvoj strojnih algoritmov OpenAI, so se vrstile napovedi, da bodo z GPTjem podprte rešitve kar se da hitro našle mesto v vsem od Worda do Excela. Po tem, ko so februarja pričeli z Bingom, je sedaj res na vrsti še širši Microsoftov pisarniški ekosistem, ki so ga okrepili z algoritemskim pomočnikom, imenovanim Microsoft 365 Copilot. Gre za asistenta - chatbota, ki ždi ob robu pisarniških orodij in ga lahko pobaramo, naj ustvari predloge za poštna sporočila, dokumente in razpredelnice, povzame smisel konferenčnega pogovora ali iz oblaka potegne primerno sliko za prezentacijo. Če smo malo hudomušni - Clippy je končno postal uporaben. Je pa treba omeniti, da storitev še ni odprta, kajti v tem...

15 komentarjev

Microsoft Outlook za Mac odslej brezplačen

Slo-Tech - Iz Redmonda so sporočili, da bo odslej Outlook za uporabnike Macov brezplačen. Outlook for Mac bo na voljo kot brezplačna aplikacija v App Storu, za uporabo pa ne bo potrebna licenca niti naročnina na Microsoft 365. Podpira različne poštne predale, od Outlook.com, Gmaila in iClouda do starejših z dostopom prek IMAP ali POP3.

Outlook je že brezplačno na voljo za iOS in Android. V naslednji inačici Windows 11 bo na voljo tudi prenovljena aplikacija Outlook, ki bo nadomestila dosedanji aplikaciji Mail in Calendar. Uporabnikom Macov to kaj dosti ne bo pomagalo, saj je njim namenjena "stara" aplikacija z dizajnom iz leta 2020, a se v prihodnosti obeta temeljita prenova, so obljubili. Projekt Monarch obljublja en sam videz Outlooka za vse platforme. To ne vključuje le sinhronizacije pošte, temveč tudi koledarja, stikov in tako naprej na Microsoftove strežnike, četudi uporabljamo drugega ponudnika elektronskega predala. Hkrati pa bo Microsoft s tem spodbodel Apple, da vendarle malce...

15 komentarjev

Microsoft bo pokopal blagovno znamko Office

Slo-Tech - Po več kot treh desetletjih se legendarna blagovna znamka Office poslavlja, so sporočili iz Redmonda. Priljubljeni programi Word, Excel, Outlook in sorodniki sicer ostajajo, a bodo odslej del preimenovane zbirke Microsoft 365. Da se bo to zgodilo, je bilo slutiti že pred dvema letoma, ko se je spletna zbirka Office 365 preimenovala v Microsoft 365. Sedaj pa bodo odstranili vse omembe Officea.

Office.com, mobilna aplikacija Office, programski paket Office za Windows in podobno se bodo vsi preimenovali v Microsoft 365. Dobili bodo tudi nove logotipe in ikone. Office.com bo spremenjena že prihodnji mesec, preostali programski deli pa januarja. V paketu Microsoft 365 bodo na voljo Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams, Loop, Clipchamp, Stream in Designer. Office bo ostal le kot ime starejših verzij, torej Office 2021 ali LTSC. Te bo še vedno moč kupiti s trajno licenco, ki pa bo verjetno sčasoma dobila drugačno ime. Tudi obstoječih uporabniških računov Office 365 še ne bodo...

37 komentarjev

Microsoft: Makroji Office VBA niso več nevarni

Ponovno se vrača stara ureditev

Slo-Tech - Odkar imajo programi v pisarniškem paketu Office možnost pisanja in poganjanja makrojev VBA (Visual Basic for Applications), se jih drži slab renome, saj lahko zlonamerni makroji povzroči veliko škodo v sistemu. Na take načine so se v preteklosti širili tudi nekateri najbolj destruktivni virusi in tudi zato je bilo zaganjanje makrojev že dolgo privzeto onemogočeno. V začetku leta pa je Microsoft storil korak naprej in v Officeu 365 striktno blokiral makroje v datotekah, ki smo jih prenesli s spleta (in ne le onemogočil njihov zagon).

Sedaj se bo to spremenilo. Če je še v začetku tega leta Microsoft napovedal, da bodo v prenesenih dokumentih makroji blokirani, bodo politiko sedaj spremenili. Access, Excel, PowerPoint, Visio in Word ne bodo več privzeto samodejno blokirali makrojev v dokumentih, ki jih prenesemo s tujih računalnikov. Microsoft je o spremembi upravljavce sistemov obvestil minuli teden. Problem ni le varnostni, temveč tudi sprememba funkcionalnosti, ne da bi o tem...

4 komentarji

Office bo dobil novo privzeto pisavo

Slo-Tech - Dolgo časa je bila privzeta pisava v Microsoftovem Officeu legendarni Times New Roman, ki se je moral v verziji 2007 posloviti. Zamenjala ga je pisava Calibri, ki pa se sedaj tudi bliža koncu svoje poti. Microsoft je sporočil, da so naročili pet novih pisav, ki se bodo potegovale za privzeto izbiro v naslednji verziji Officea. Odločili bodo uporabniki.

Nove pisave, ki so v igri za novo privzeto, so Meet Tenorite, Bierstadt, Skeena, Seaford in Grandview. Pisave so odslej že na voljo v aplikacijah za Office v Microsoftu 365, in sicer kot pisave v oblaku. V namizni verziji Officea s permanentno licenco pa niso na voljo. Microsoft odzive, katera je najboljše, zbira prek družbenih omrežij. Zmagovalka bo prva pisava v Officeu 2021, po trenutnih podatkih tudi v verziji s permanentno licenco. Calibri bo tako kot Times New Roman ostal na voljo kot ena izmed pisav.

36 komentarjev

Tudi Office 2021 bo še možno kupiti

engadget - Še pred nekaj leti to sploh ne bi bila novica, a dandanes se programska opreme čedalje pogosteje prodaja kot naročnina. Ko je Microsoft izdal Office 2019, ni bilo jasno, ali bo sploh še sledila kakšna verzija. Z naročniškim paketom Microsoft 365 že sedaj zaslužijo več kot s klasičnimi licencami, uporabnike slednjih pa zadnja leta intenzivno prepričujejo v prestop na naročniške verzije. A vseeno, Office 2021 bo še na voljo kot klasična, večna licenca, so sporočili iz Redmonda.

Microsoft si sicer prizadeva, da bi ljudje čim več uporabljali spletne aplikacije. Te so z računom pri Microsoftu brezplačne, medtem ko je za lokalno namestitev potreben Microsoft 365. Ta naročniški paket poleg Worda, Excela, PowerPointa in Outlooka prinese tudi Skype in OneDrive. Kdor kupi klasično licenco, teh dveh možnosti nima, razen če ju dobi kako drugače, recimo z akademsko verzijo paketa. Trenutno Office 2019 stane 150 evrov in pričakovati je, da bo tudi verzija 2021 podobno.

Dolgoročna prihodnost je...

77 komentarjev

Na obzorju plačljiva različica LibreOffica?

Linux Weekly News - Popularni odprtokodni pisarniški paket bo v sedmi izdaji, ki bo uradno izšla čez kak mesec dni, najverjetneje dobil priponko "Personal edition". V odprtokodni skupnosti je zaradi tega precej završalo, saj to obenem nekako pomeni, da bo obstajala tudi poslovna, plačljiva različica. In res, kot so na blogu sporočili iz Document Foundation, organizacije, ki skrbi za razvoj LibreOffica in, ki bo jeseni praznovala desetletnico, se bo to najverjetneje zares zgodilo.

Etiketa personal edition je namreč del petletnega marketinškega načrta, ki so ga pripravili v Document Foundation, vse skupaj pa je v javnost prišlo delno po nesreči, saj posvetovanja s skupnostjo še niso povsem končana.

Skratka, skrbi so odveč, če uporabljate LibreOffice, ga boste brezplačno uporabljali še naprej. Bo pa v bodoče na voljo tudi enterprise različica, s svojim naborom orodij in storitev, ki jih bo potrebno plačati. Razlog je podoben, kot pri številnih drugih odprtokodnih projektih; gre za programsko opremo,...

100 komentarjev

Microsoftov Office na voljo v Mac App Storu

vir: Wikipedia
The Verge - Čeprav so to obljubljali že do konca lanskega leta, se je z manjšo zamudo v Applovi tržnici aplikacij za macOS pojavila tudi Microsoftova Pisarna. V programskem paketu se nahajajo Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote in OneDrive, torej aplikacije, ki si jih je bilo že doslej moč posamič naložiti z Microsoftove spletne strani, a bo poslej precej olajšano njihovo nameščanje, predvsem pa nadgrajevanje, saj bo to postalo samodejno.

Prvi, torej preizkusni mesec, bo za uporabnike brezplačen, nato pa se lahko odločajo med Office 365 Personal za 70 USD ali pa Office Home za 100 USD na leto. Slednji omogoča uporabo paketa za šest uporabnikov, obe naročnini pa prineseta še terabajt prostora na OneDrive in 60 minut brezplačnih klicev mesečno prek Skypa.
Kakšen natanko je finančni dogovor med obema družbama, torej ali Microsoft tako kot običajni smrtniki plačuje 30 odstotkov od prodanih...

0 komentarjev

Microsoft si je brž premislil glede oglasov v poštnem odjemalcu

vir: The Verge
The Verge - Microsoft je pred dnevi poskusno vpeljal prikazovanje oglasov v poštnem odjemalcu Windows 10. Ti so se uporabnikom, ki ne plačujejo naročnine na oblačni pisarniški paket Office365, prikazovali na vrhu poštnega predala. Kot so povedali predstavniki Microsofta, so tak način oglaševanja samo preizkusili in to samo pri uporabnikih v Braziliji, Kanadi, Indiji in Avstraliji. V pogosto zastavljenih vprašanjih (FAQ) na Office.com so pojasnili, da bodo zbrana sredstva pomagala Microsoftu izboljšati podporo in nekatere njihove izdelke. Pojasnili so še, da so oglasi ukrojeni po interesih posameznika in da v ta namen uporabljajo podatke o uporabi aplikacij, brskanju po spletu ter...

27 komentarjev

Office 2019 je tu

Slo-Tech - Microsoft se sicer trudi čim več, vsaj poslovnih, uporabnikov spraviti na naročniški paket Office 365, a nekaj še vedno vztraja na klasičnih verzijah. To so tako imenovane večne licence za programsko opremo, ki teče lokalno in nikoli ne poteče. Za te uporabnike je danes izšla nova verzija Office 2019, ki nadgrajuje Office 2016 in prinaša funkcionalnosti, ki so v Office 365 prišle že pred časom. Hkrati je s tem Office 2019 funkcionalno zakoličen, saj bo dobival le varnostne posodobitve in popravke. Kdor želi nove funkcije, bo moral počakati na novo verzijo ali - to bi imeli v Redmondu še raje - naročiti Office 365. Tudi zato je Office 2019 za poslovne uporabnike dražji za 10 odstotkov. So pa potrdili, da nova klasična...

44 komentarjev

Kako je Microsoft zakrpal program brez izvorne kode

Slo-Tech - Stari Equation Editor je eden najstarejših kosov programske opreme na večini računalnikov, ki poganjajo Microsoftov Office. Pregled datoteke EQNEDT32.EXE razkrije, da jo je Microsoft ustvaril leta 2000 in nazadnje popravil leta 2003. Program, ki ga je pred Microsoftovim prevzemom razvijal Design Science v letih 1990-2000, je kasneje zamenjalo povsem novo orodje za stavljenje enačb, a stari Equation Editor je ostal, da lahko odpiramo stare dokumente. In kot kaže, je Equation Editor tako zelo star, da je Microsoft založil (ali pa nima pravic, da bi popravljal) izvorno kodo.

V zadnjem paketu popravkov za Microsoftovo programsko opremo je tudi nova verzija Equation Editorja, ki pa jo je Microsoft popravil neposredno z urejanjem prevedene izvršljive (binary) datoteke, ugotavlja Mitja Kolšek iz 0patch Teama. To je precej neobičajen...

16 komentarjev

Dropbox Paper konkurira Google Docs

Slo-Tech - Dropbox že dolgo časa ponuja plačljivo storitev za podjetja, ki pa stoji pred težko nalogo. Konkurirati mora Microsoftovemu Officeu 365 in Googlovemu G Suite, ki že imata kopico zadovoljnih uporabnikov. Dropbox, ki želi biti več kot le oblačna hramba podatkov, je pred časom neuspešno poizkušal z Mailboxom in Carouselom za deljenje slik, nato pa se je preusmeril v orodje za sodelovanje pri dokumentih. Če ima Google svoje Google Docs, ima Dropbox svoj Paper, ki pa je bil do danes v beta stadiju.

Dropbox Paper je sedaj uradno na voljo v 21 jezikih. Osnovne funkcije Dropbox Paper ponuja vsem uporanikom Dropboxovim storitev, tako brezplačnega domačega paketa kakor poslovnega (Business in Enterprise). Dropbox Paper v večji meri ostaja enak, kot je bil v...

13 komentarjev

Italijansko obrambno ministrstvo prehaja na LibreOffice

Ekipa LibreItalia

Slo-Tech - Italijansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so na vseh svojih računalnikih začeli prehod s pisarniškega paketa Microsoft Office na odprtokoden brezplačen LibreOffice. To so napovedali že septembra lani, sedaj pa je stekla tudi operativna faza projekta. Gre za drugi največji prehod na odprto kodo v Evropi, ki naj bi italijanskemu obrambnemu ministrstvu prihranil 26-29 milijonov evrov.

Kot so pojasnili, bodo do leta 2017 migrirali 75.000 računalnikov oziroma 70 odstotkov vseh, do leta 2020 pa še preostalih 25.000. Prvotne ocene so sicer napovedovali popoln prehod že letos, a se to ne bo zgodilo. Razlog so obstoječe pogodbe, ki se iztečejo na te datume, zato nima smisla hiteti. So pa prehod že izvedli na 5.000 računalnikih, na katerih osebje že uporablja LibreOffice. Podporo nudi LibreItalia, ki bo pod licenco copyleft...

61 komentarjev

Office 356

Business Insider - Office 365, tj. oblačna različica Microsoft Office-a, je štartala pred malo manj kot pet leti. Z njo je mogoče stvarjati dokumente, pisati elektronska sporočila, pripravljati predstavitve, urejati preglednice, spletne strani, sodelovati v IM-pomenkih itn. Seveda vse to deluje samo, če so Microsoftovi strežniki na voljo. Vsakršni izpadi tako ključne storitve predstavljajo vsaj neprijetnost, če že ne prav poslovno tveganje za njene uporabnike. Microsoft je zatorej ob splavitvi garantiral obljubil 99,9-odstotno dosegljivost, kar naj bi pomenilo "dobrih osem ur nedosegljivosti letno".

V praksi ni šlo tako gladko. Pisarna 365 po poročilih uporabnikov že ves čas ni dosegljiva vsaj nekaj dni na leto, zato ji nekateri pravijo tudi "Pisarna 364", "Pisarna 362", in tako dalje.

Letošnje leto se v tem obziru ni najbolje začelo. Prejšnji ponedeljek, 18., je...

35 komentarjev

Izšel Office 2016

Microsoft - Kot po švicarskem urniku je izšla nova verzija Microsoftovega pisarniškega paketa Office 2016. Novosti je precej, ena glavnih pa so tri bistveno različne možnosti, kako lahko pridemo do nove verzije. Microsoft se trudi udejanjiti vizijo programske opreme kot storitve namesto izdelka, tako da bi plačevali naročnino namesto nakupa licence. Office 2016 je še nekje vmes.

Office.com in aplikacije Office Mobile so brezplačne. Gre za spletno verzijo resda nekoliko okleščenih aplikacij Word, Excel, PowerPoint in Outlook. Za uporabo zadostuje brezplačni spletni račun pri Microsoftu, ki ga zelo verjetno že imate, če uporabljate OneDrive, Xbox, Windows 10, Skype itd. Aplikacije imajo nekaj omejitev (recimo Word ne zna slediti...

52 komentarjev

Italijanska vojska prehaja na LibreOffice

Europa.eu - Italijansko ministrstvo bo naslednja velika evropska javna služba, ki bo prestopila na odprtokodno programsko opremo. Kot poroča Evropska komisija, bo do konca leta 2016 italijansko obrambno ministrstvo na 150.000 računalnikov namestilo LibreOffice namesto plačljivega Microsoftovega paketa, kar bo drugi največji prehod na odprto kodo v Evropi.

Pri prehodu bo sodelovala nevladna organizacija LibreItalia, ki je od letos tudi članica Open Source Initiative. LibreItalia, v kateri je 200 aktivnih članov, se ukvarja s promocijo odprtokodne programske opreme in formata ODF (Open Document Format) v Italiji. Pri najnovejšem prehodu bo LibreItalia skrbela za usposabljanje posameznikov v različnih vejah ministrstva in vojske,...

35 komentarjev

Office 2016 bo prispel 22. septembra

WinFuture.de - Medtem ko je Office 2016 za uporabnike Macov že na voljo, bo verzija za uporabnike Windows izšla 22. septembra, kažejo dokumenti, ki so Microsoftu oziroma partnerjem pobegnili na internet. Tedaj bosta izšli verziji za domače uporabnike in Pro, medtem ko bo treba na Enterprise še nekoliko počakati, a ne dlje kot do konca leta. Cene bodo podobne kot v verziji 2013, in sicer bo verzija Home & Student stala okrog 140 evrov, Home & Business pa okrog 240 evrov.

Office 2016 bo za razliko od ostalih velikih verzij le evolucijska nadgradnja. Pričakujemo boljšo integracijo z OneDrive za lažje sourejanje dokumentov več uporabnikov (npr. Real Time Typing), Smart Applications in posodobljeno vizualno temo, ki bo poenotena med vsemi platformami (Windows, Mac, Android, iOS). Prav možnost sočasnega urejanja več...

67 komentarjev

Izšel LibreOffice 5.0.0

Slo-Tech - Danes je luč svet ugledala nova verzija odprtokodnega pisarniškega paketa LibreOffice, ki je nastal z razdružitvijo od OpenOfficea. Kot se za velike verzije spodobi, prinaša cel kup popravkov in izboljšav ter spoliran uporabniški vmesnik.

LibreOffice podpira Linuxove distribucije na osnovi Red Hata in Debiana (torej vse najpopularnejše), Mac OS X 10.8 ali novejši ter Windows Visto ali novejši, pri čemer velja izpostaviti podporo tudi za še svež Windows 10. Slednji ima sicer okleščeno verzijo Officea neposredno na voljo, skupaj s podporo za posodobitve v oblak, a to ne pomeni, da je LibreOffice brez pomena. Še zlasti na Windows 7, ki ima po nekaterih statističnih podatkih še vedno več kot polovico tržnega deleža! LibreOffice ima 80 milijonov uporabnikov, ki...

103 komentarji

Prispel brezplačen Office za Android

Microsoft - Microsoft je najavil brezplačno verzijo Officea za operacijski sistem Android, ki so jo v predogledni verziji sicer pokazali že pred tedni. S tem je Office na voljo tako za domač ekosistem Windows (Phone) kakor tudi za iOS, Mac OS X in Android.

Uporaba Officea je brezplačna, dokler imate Microsoftov račun, ki pa je tudi brezplačen, so pa nekatere funkcionalnosti omejene na lastnike plačljive naročnine na Office 365. Mednje sodijo na primer sledenje spremembam, sprememba postavitve strani (pokončno, ležeče), vstavljanje prelomov, napredne nastavitve glave in noge itd. Brezplačna verzija zmore prikazati vse te funkcije, če jih dokument že ima, le spreminjati oziroma urejati jih ne moremo. Pohvalna je podpora za oblake, in...

47 komentarjev

Microsoft pokazal Office 2016

Microsoft - Office 2016, ki je bil marca v predogledni verziji na voljo le razvijalcem, je sedaj dostopen vsem. Microsoftov izvršni direktor Satya Nadella je na konferenci Ignite v Chicagu napovedal, kaj novega lahko pričakujemo jeseni letos, ko izide končna verzija. Sedanji predogled lahko preizkusi vsakdo, tudi brez naročnine na Office 365 oziroma nameščene prejšnje verzije Office.

Glavni poudarek bo na večji integraciji s storitvami v oblaki ter podpori za OneDrive, dobrodošla novost pa so tudi Smart Applications. Recimo, Outlook bo imel poln dostop do OneDrive, tako da bo mogoče večje priponke pošiljati neposredno iz OneDrive, na da bi jih posebej vlekli na disk in zatem še enkrat pošiljali. Če tudi prejemnik uporablja Office 2016, bodo...

50 komentarjev

Microsoft pokazal Office za Windows 10

Microsoft - Microsoft je pokazal prihajajoč pisarniški komplet Office za Windows 10, ki je sedaj dostopen v obliki Technical Preview. To pomeni, da ga lahko člani ustrezne skupine že snamejo z interneta. Glavna novost je univerzalnost, saj bodo iste aplikacije tekle na telefoni, tablicah in osebnih računalnikih; skratka na vsem, kar bo poganjalo Windows 10. Končno verzijo pa bomo dobili do konca leta.

Pisarniški komplet sestavljajo Word, Excel, PowerPoint, Outlook in OneNote, pri čemer lahko ta hip prenesemo in preizkusimo le prve tri. Ker so programi napisani enotno za vse naprave, je uporabniški vmesnik prilagojen tudi za uporabo brez tipkovnice in miške na napravah z na dotik občutljivimi zasloni. In tako bo Office za Windows dobro tekel tako na majhnem...

16 komentarjev

Clip Art se dokončno poslavlja

Kaj pa zdaj?

vir: The Verge
The Verge - Clip Art je bil skupaj z Wordartom rešitelj marsikaterega učenca, dijaka in morda celo študenta, saj sta omogočila začiniti predstavitve s smešnimi ter predvsem kričečimi naslovi ter (vektorskimi!) sličicami. Varni niso bili niti poslovni uporabniki, saj je marsikatera predstavitev v sicer resnem podjetju vsebovala nabor črno-belih možiceljnov iz zbirke Clip Art. A z vedno pogostejšo internetno povezavo in z vajenostjo uporabnikov, da so slike iskali na spletu, se je uporaba zbirke Clip Arta v Microsoftovih pisarniških paketih iz leta v leto zmanjševala, s predstavitvijo Office 2013 pa je navsezadnje tudi izginila. Do sedaj je bilo odstranitev mogoče zaobiti z...

12 komentarjev

Microsoft kupil Acompli

Microsoft - Microsoft je potrdil, kar so s prehitro objavo brez vsebine, a z zgovornim naslovom, nenamerno razkrili že prejšnji teden. Kupili so mlado podjetje Acompli, ki izdeluje mobilnega odjemalca za e-pošto za iOS in Android. O ceni uradnih podatkov ni, naj pa bi se gibala okrog 200 milijonov dolarjev.

Podjetje Acompli, ki razvija istoimensko aplikacijo, so veterani iz podjetij Zimbra in VMware ustanovili aprila letos, sam razvoj od ideje pa je trajal še leto dlje. Hitro so nabrali več kot sedem milijonov dolarjev angelskega denarja in razvili aplikacijo, ki se je izstrelila med prvo deseterico najpogosteje uporabljenih aplikacij iz področja storilnosti.

Acompli je namenjena lažjemu upravljanju z elektronsko pošto in urejanju opravil. Sestavljajo jo zavihki koledar, datoteke in ljudje, ki jih združuje odjemalec za elektronsko pošto, v katerem Acompli sporočila prikazuje po prioriteti. Gre za...

5 komentarjev

Toulouse s prehodom na LibreOffice privarčeval milijon evrov

Slo-Tech - Oblasti v četrtem največjem francoskem mestu Toulouse so s prehodom na odprtokodno programsko opremo v zadnjih treh letih privarčevale milijon evrov, pišejo na straneh Evropske komisije.

Pod tedanjim županom Pierrom Cohenom so leta 2011 sprejeli odločitev, da začno prehod na odprto kodo in se pridružijo organizaciji April za promocijo in zaščito odprte kode. Cohen pojasnjuje, da Toulouse leta 2008, ko je zasedel župansko mesto, ni imel izdelane javne digitalne politike. Kot informatik po izobrazbi se je odločil to spremeniti. Takrat so vsi računalniki v lokalni javni upravi, teh je bilo deset tisoč, poganjali Windows in Office.

Erwane Monthubert, ki je bila v tem mandatu (2008-2014) odgovorna za IT, pojasnjuje, da niso bili a priori proti...

76 komentarjev

Microsoftov oblak OneDrive prinaša več prostora

Mashable - Microsoftova storitev za hrambo podatkov v oblaku OneDrive je dobila precejšnji dodatek prostora. Medtem ko je bilo doslej brezplačnih 7 GB prostora, ga je odslej zastonj kar 15 GB. Opazne so tudi pocenitve plačljivih paketov. Najšibkejši paket s 100 GB, ki je predhodno stal 7,5 dolarja mesečno, se je pocenil na vsega dva dolarja. Dvakrat večji paket je dvakrat dražji.

Spletna pisarna Office 365 Home za 10 dolarjev mesečno, Office 365 Personal za sedem dolarjev mesečno in Office 365 University za 80 dolarjev za štiri leta vsi prinašajo kar 1 TB prostora v oblaku. Podobno bodo terabajt dobili tudi poslovni uporabniki, ki imajo naročen Office 365 z OneDrive for Business. Doslej je Office 365 vključeval le 20 GB prostora. Nove cene veljajo od 1. julija.

S tem je...

49 komentarjev

Google Docs, Sheets in Slides za iOS in Android

Google - Google je izdal samostojne aplikacije za Google Docs, Sheets in Slides, ki so namenjene uporabnikom Applovih mobilnih naprav s sistemom iOS in uporabnikom Androida. K temu jih je brez dvoma vzpodbudila Microsoftova zbirka Office, ki je marca letos prispela na iOS, hkrati pa Apple že nekaj časa za nove naprave iWorks ponuja povsem brezplačno. Ker je bil doslej edini način za dostop do dokumentov v Google Docs in njihovo urejanje prek spletnega vmesnika Drive, je Google poskrbel za izdajo samostojnih aplikacij.

Te sedaj tečejo tudi brez povezave v splet. V načinu brez povezave je mogoče dokumente tudi urejati, saj se na napravo shrani lokalna kopija, ki se po ponovni vzpostavitvi povezave sinhronizira v oblak. Še vedno pa je mogoče do istih...

11 komentarjev

Office za iOS je tu

Ars Technica - Po napovedih je Microsoft izdal verzijo svojega pisarniškega paketa Office, ki je namenjena Aplovim iPadom. S tem je Office na voljo za vse naprave na iOS, saj je na iPhonu že nekaj časa dosegljiv. Hkrati so izdali tudi posodobitve verzij za iPhone in Android.

Paket, ki vključuje Word, Excel in PowerPoint za iPad, je brezplačen in ga je mogoče namestiti iz spletne trgovine iTunes App Store. Toda brezplačna verzija bo omogočala le ogledovanje dokumentov, medtem ko bo za ustvarjanje novih in urejanje obstoječih treba imeti naročnino na Office 365 ali Office 365 Home Edition, ki staneta deset oziroma sedem dolarjev mesečno (ali desetkrat toliko za celo leto).

Mobilni Office je povezan z...

20 komentarjev

Microsoft OneNote brezplačen za Windows in Mac

Ars Technica - Kot smo napovedovali, je Microsoft pohitel in izdal brezplačno verzijo svojega programa za organizacijo in urejanje zabeležk OneNote za Windows in Mac OS X. Uporabniki slednjega so ga deležni prvič in ga lahko prenesejo iz Mac App Stora, za Windows pa jo snamemo z domače strani. Obe verziji sta brezplačni. Doslej je bila na voljo zastonjska verzija za Windows 8 in Windows Phone, ostali pa so jo morali kupiti v okviru Officea.

Brezplačnost prinaša določene omejitve, med katerimi je omejenost licence za domačo in akademsko...

9 komentarjev

Office prihaja na iOS

vir: Reuters
Reuters - Verzija Microsoftovega pisarniškega paketa Office za uporabo na Applovih mobilnih napravah z operacijskim sistemom iOS je tik pred vrati. Kot pravijo viri blizu podjetja, je Office za iOS že dokončana in čaka le še na odločitev izvršnega direktorja Nadelle, kateri datum bo najprimernejši za izid.

V Redmondu morajo pohiteti, saj gre za eno največjih zamujenih priložnosti. Po nekaterih ocenah Microsoft izgubi skoraj sedem milijonov dolarjev dnevno (oportunitetna izguba), ker še niso izdali verzije Office za iPade. Konkurenca namreč ne počiva.

Verzija Officea za namizne Mace obstaja že vrsto let, zadnja inačica pa je izšla oktobra 2010, za letos pa je v izdelavi prenovljena verzija. To...

34 komentarjev

Britanska vlada razmišlja o prehodu na OpenOffice

Guardian - Najbolj znan in najuspešnejši prehod javne administracije na odprtokodno programsko opremo je gotovo münchenski projekt, ko so v devetih letih zamenjali Microsoftov operacijski sistem in pisarniški paket na približno 15.000 računalnikih in privarčevali več milijonov evrov. Podobne zamisli imajo tudi Britanci, ki želijo za začetek zamenjati Microsoftov Office z odprtokodnim Open Officeom.

Britanska vlada je ugotovila, da so v javnem sektorju od leta 2010 za licence za Office zapravili okrog 200 milijonov funtov. Te stroške želijo sedaj zmanjšati s prehodom na Open Office, hkrati pa želijo vpeljati odprte standarde za dokumente (ODF).

Poudarjajo, da v Veliki Britaniji javnemu sektorju programsko opremo še vedno dobavlja in...

78 komentarjev

Office za Android je tu

Business Insider - Microsoft je v sredo izdal verzijo svojega pisarniškega paketa Office, ki je namenjena rabi na odprtokodnem mobilnem sistemu Android. Junija so to storili za Applovo platformo iOS, sedaj pa paket dopolnjujejo še z androidno verzijo. V njej najdemo Word, Excel in PowerPoint. Za Windows Phone je Office seveda na voljo že od začetka.

Verzija za Android je sila podobna jabolčni verziji. Tudi ta ni zastonj, ampak od uporabnika terja naročnino na oblačno verzijo Office 365 (Home Premium, ProPlus ali Office 365 Enterprise). Ob naročnini (najcenejša znaša 100 dolarjev letno) pa je potem Office formalno zastonj za vse sisteme. Vsak naročnik...

25 komentarjev

Adobe kaže pot v prihodnost: naročnina na programsko opremo

vir: CNet
CNet - Prodajanje programske opreme se težko primerja s prodajo klasičnih fizičnih dobrin, zato mnogokrat beremo raznorazne primerjave o poštenosti različnih omejitev, ki jih postavljajo proizvajalci. Nekatere primerjave so poštene, druge so iz trte izvite. Karkoli si že o tem mislimo, navaditi smo se morali, da pri komercialni programski opremi večinoma kupujemo licenco za uporabo, ne postanemo pa lastniki programa. Od tod sledi kopica omejitev (ena licenca pomeni en računalnik, če ni drugače dogovorjeno, omejena preprodaja rabljene programske opreme itd.), ki jih moramo upoštevati. Vseeno pa je doslej klasični model prodaje poznal tako imenovane večne licence. Ko ste program kupili, ste ga lahko uporabljali neomejeno časa - in prav zato mnogokod še vedno uporabljajo Windows 95, ker na primer...

210 komentarjev

Freiburg hoče nazaj na Microsoft Office

Heise - V nemškem Freiburgu so leta 2007 začeli projekt nižanja stroškov za programske licence, v sklopu katerega je stekla migracija z licenčnega pisarniškega paketa Microsoft Office na odprtokodni OpenOffice. Od tedaj so računalniki mestne uprave poganjali oba pisarniška paketa, saj starih licenc za Office niso vrgli proč, niso pa več kupovali novih. Prav tako so zapovedali uporabo odprtih standardov za pošiljanje dokumentov (ODF). Po petih letih bo mestni svet v torek (dnevni red seje) glasoval o vrnitvi k Microsoft Officeu, saj OpenOffice ni izpolnil pričakovanj. Zagovorniki in razvijalce odprte kode v Nemčiji so besni, in to upravičeno.

Besni pa so zato, ker so projekt odgovorni izvedli zelo malomarno. Junija 2007 so...

46 komentarjev

Microsoft najavil polno podporo za OOXML

Microsoft je svojo roko dobro odigral in dosegel standardizacijo predloga, ki potem še pet let ni bil zares v rabi.

vir: Buzzfeed
Slashdot - Z zgolj pet let zamude po potrditvi lastnega standarda za zapis dokumentov pred mednarodnima standardizacijskima telesoma ISO ter IEC bo prihajajoči Office 2013 končno ponujal polno podporo za Office Open XML (Office Open XML). Nedavne različice pisarne, tj. od 2010 naprej, so namreč podpirale zgolj branje in urejanje, ne pa tudi shranjevanje v standardiziran OOXML .docx/.xslx.

Za kaj se gre? Med leti 2005 in 2008 je potekal sorazmerno srdit boj za specifikacijo bodočega enotnega zapisa dokumentov, tako v namiznih kot prihajajočih spletnih pisarnah. Na eni strani je bil Microsoft, ki je predlagal zazippan XML v svojem stilu, imenovan OOXML, na drugi pa Open Document Foundation, IBM,...

28 komentarjev

Izšel LibreOffice 3.6

Število komentarjev kode v nemškem jeziku.

vir: Michael Meeks @ GNOME
GNOME - The Document Foundation je včeraj izdal že četrto večjo posodobitev odprte pisarniške zbirke LibreOffice od lanskega odcepa od oraclovega OpenOffica. V različici 3.6 je kup manjših novosti za Writer, Impress in Calc, nekaj olepšav uporabniškega vmesnika, izvozno/uvoznih filtrov in podobnih popravkov. A še bolj zanimivo je dogajanje pod pokrovom, pri čiščenju stare in nemodularne kode še iz časov OOo-jevega predhodnika StarOffice.

Razvijalci so vse od lani uspeli pobrisati okvirno 5000 metod, ki se niso nikjer več uporabljale (dead code), tako da jih zdaj ostaja le še nekaj sto, ki pa bodo zahtevale večje posege v reorganizacijo kode. Podobna zagonetka je bila z znatno količino nemško jezičnih komentarjev v kodi, ki jih desetčlanska skupina prostovoljcev sicer...

20 komentarjev

Predogled Officea 2013, omejen na Windows 7 in novejše

Microsoft - Ta teden je Microsoft pokazal predogledno verzijo svojega pisarniškega paketa, ki se bo v 15. inkarnaciji imenoval Office 2013. Zadnja verzija je izšla pred tremi leti in s prihajajočim Windows 8 je bil čas, da v Redmondu pokažejo, kaj so novega pripravili.

Na spletu se kar tare opisov, primerjav in recenzij, zato se ne bo težko poučiti o novostih. Kdor bi Office 2013 rad poizkusil sam, to lahko stori. Novosti je cel kup, glavna pa je sprememba filozofije dostopa do podatkov. Ti bodo sedaj povezani z Microsoft ID-jem, tako da boste lahko do njih pristopili z več naprav, ki bodo priključene na internet. To ni novo, bo pa Office 2013 datoteke privzeto - če se vanj prijavite - shranjeval v SkyDrive. Podobno bo deloval tudi Windows 8, ki bo prav tako veliko...

42 komentarjev

Izšel GIMP 2.8

GIMP - Po več kot treh letih razvoja od zadnje velike stabilne različice je te dni izšla nova verzija odprtokodnega urejevalnika slik GIMP 2.8. Kot se za tako veliko izdajo spodobi, v njej najdemo ogromno novosti in izboljšav. Nekatere so komaj opazne, druge so uporabniki od GIMP-a terjali že celo večnost.

V skupino slednjih sodi možnost uporabe enega okna. Doslej so bili platno in orodja raztreseni po kopici oken, ki jih je bilo treba imeti odprta hkrati. Sedaj je mogoče to ureditev zamenjati za enookensko, ki je uporabnikom bistveno bolj prijazna. Ni več prekrivanja oken in mnogoterih gumbov v sistemski orodni vrstici - GIMP zavzame le eno okno. Končno smo dočakali tudi možnost urejanja besedila neposredno na platnu, saj se je doslej v ta...

71 komentarjev

Google izrinil Microsoft na ameriškem razpisu za 90.000 pisarniških licenc

Techworld - Ameriško minisrtstvo za okolje in prostor (Department of the Interiour oz. DOI, ko jim pravijo) je pravkar najavil podpis nove krovne pogodbe za dobavo pisarniških storitev. Za ~90 tisoč svojih zaposlenih so izbrali Google Docs, Gmail, Calendar in druge oblačne storitve, na škodo klasične Microsoftove pisarne oz. spletne pisarne Office 365. Prihranka nad ji bilo za 500 milijonov dolarjev na naslednjih 7 letih, kar je ob vrednosti tega razpisa (35 milijonov dolarjev) zelo lepa cifra.

Google in Microsoft sta se za podaljšanje pogodbe dajala že od predlani, ko je Google celo tožil ministrtsvo zaradi domnevno pristranskih razpisnih...

44 komentarjev

Naslednji teden bo Document Freedom Day

vir: DFD
DFD - Osemindvajstega marca bo Free Software Foundation Europe (FSFE) organiziral že redni Document Freedom Day, dan obeležja pomena in nujnosti uporabe odprtih zapisov datotek. Promocijski in izobraževalni dogodki bodo potekali v tako rekoč vseh državah Evrope in Južne Amerike (zemljevid), kjer bodo predstavniki lokalnih fellowshipov javnost in predvsem državno upravo opozorili na pomen uporabe odprtih zapisov.

Odprti zapisi, med najbolj znanimi HTML (splet), ODF (dokumenti), PDF (dokumenti, obrazci), OOXML (Microsoftov zapis za...

16 komentarjev

Izšla novi Wine 1.4 in CrossOver XI

Phoronix - Izšla je nova verzija programa Wine, ki na Linuxu omogoča poganjanje aplikacije za Windows. Gre za priljubljen odprtokodni program, ki v Linuxu simulira DLL-knjižice, ki jih za svoje delovanje kličejo programi za Windows, in proces za simulacijo jedra Windows NT. Wine tako ne omogoča poganjanje gostujočega operacijskega sistema v navideznem stroju, kot je to primer pri virtualizacijah, ampak ustvari poseben compatibility layer.

Avtorji v novi verziji, ki je bila v razvoju poldrugo leto, omenjajo 16.000 sprememb. Glavne novosti so grafični pogon DIB (Device Independent Bitmaps), prenovljen audio stack, ki popolnoma posnema implementacijo v Visti, podpora za tekst, ki teče v obe smeri (bidirectional text), oblikovanje znakov, izboljšana podpora za Direct3D in...

12 komentarjev

Izšel LibreOffice 3.5

Slo-Tech - Včeraj je izšla nova verzija odprtokodnega pisarniškega paketa LibreOffice 3.5, ki je predlani nastal iz OpenOffice-a, ko je njegovega skrbnika Sun-a prevzel Oracle. Razvijalci, ki so šli na svoje, od tedaj izdajajo neodvisen LibreOffice, ki je do danes prehodil že dolgo pot.

Tretja večja verzija po ločitvi prinaša precej novosti in izboljšav. Med glavnimi omenimo nov preverjevalnik slovnice za angleščino in nekaj drugih...

62 komentarjev

Potrjen standard ODF 1.2

PC World - Ta teden je komite OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards) standard ODF 1.2 potrdil kot novi standard za zapis dokumentov, preglednic, predstavitev in grafov v XML-jevskem formatu. V primerjavi s pet let starim ODF 1.1 prinaša novinec precej izboljšav in novosti, skupno pa obsega 1217 strani dokumentacije.

Glavna novost v ODF 1.2 je na novo napisan modul za...

6 komentarjev

Kodi OpenOffice in LibreOffice že opazno različni

O pisarni se je zadnjih osem let vsako leto razpravljalo na konferenci OOoconf v začetku poletja; leta 2005 celo v našem Kopru. Za letos lokacije še ni, spletna stran pa je prazna.

vir: The H
The H - O posledicah Oraclovega nakupa Sun-a za Solaris, Javo, OpenOffice in druge slične izdelke smo prelili že precej e-črnila. Za končne uporabnike bo bržkone najpomembnejša prav prosta pisarna, ki je od septembra lani na voljo v dveh različicah - uradnemu OpenOffice, s katerim upravljajo pri fundaciji Apache, ter ponudbi skupnosti, LibreOffice. Pri tako obsežnem kosu kode je praktično neizogibno, da bo razvoj obeh sčasoma stekel tako zelo vsak v svojo smer, da bo izmenjava idej in popravkov postala problematično, zamudno in s stališča razvojne politike občutljivo opravilo. In kot poroča Michael Meeks, pri Novellu zaposleni razvijalec LibreOffice, smo verjetno že tam.

Različnih je že več milijonov vrstic kode. Med bolj enostavnimi (za merganje) najdemo 526,000 pobrisanih vrstic v primerjavi z OOo, ki so pokrivali okoli 100 uvoznih in izvoznih filtrov za starejše, danes...

65 komentarjev

Bolnišnice v Københavnu migrirajo na LibreOffice

Slo-Tech - Na Danskem bo trinajst bolnišnic z območja Københavna pri posodabljanju računalniškega sistema z zaprtokodnega in plačljivega pisarniškega paketa prešlo na LibreOffice, so sporočili. Skoraj vsi izmed 25.000 zaposlenih v bolnišnicah bodo v naslednjem letu uporabljali odprtokodni paket, s čimer bodo privarčevali 5,3 milijona evrov, ki bi v nasprotnem primeru šli za licence.

Vivian Thomsen, ki skrbi za IT v tej skupini bolnišnic, pojasnjuje, da sedaj uvajajo sistem virtualnih namizij. Centralizirali bodo računalniški sistem, tako da se bo mogoče s svojim uporabniškim imenom prijaviti s kateregakoli računalnika v stavbi, pri čemer bo uporabnik vsakokrat dobil svoje namizje. Nadaljevanje uporabe plačljivih pisarniških paketov bi v tem primeru prineslo nesorazmerno visoke stroške, zato bodo izvedli migracijo. Ta ne bo trenutna, ampak bo...

163 komentarjev

Adobe pokazal Muse

CNet - Adobe v zadnjem času kaže verzije programov, ki bodo izšli konec leta ali v začetku prihodnjega. Po Edgeu, ki je namenjen stavljenju spletnih strani neposredno v formatu HTML5, so pokazali se delujočo verzijo programa Muse, ki pa bo imel v končni verziji drugačno ime. Tudi Muse je namenjen oblikovanju spletnih strani, a na povsem drugačen način.

Muse je zgrajen na platformi AIR in je namenjen grafičnim oblikovalcev, ki se ne želijo poglabljati v HTML-kodo. Omogoča jim dizajn spletne strani na enak način, kot to lahko počnejo v InDesignu ali Illustratorju, medtem ko program kodo piše sam. Adobe pravi, da so se projekta lotili po analizi pripomb dizajnerjev, ki so se pritoževali nad potrebo po...

5 komentarjev

Brazilska vlada namerava zaposliti več razvijalcev za LibreOffice

vir: Twitter
Twitter - V mestu Porto Alegre na jugu Brazilije se je sinoči zaključil Mednarodni forum o prostem programju (FISL 12), južnoameriški ekvivalent februarske konference FOSDEM (Bruselj). Skoraj 7000 udeležencev je lahko izbiralo med več kot 300 predavanji tekom štirih dni; za konec pa sta brazilska vlada in predstavniki brazilske BrOffice podpisala pismo o nameri, s katerim je vlada obljubila sponzoriranje več razvijalcev za delo na projektih LibreOffice in OpenOffice.org.

Brazilci sicer sodijo med večje navdušence nad odprto pisarno. Že več let imajo ustanovljeno posebno fundacijo BrOffice, ki je najprej skrbela za prevod in lokalizacijo pisarne, potem pa še organizirala razvijalsko skupnost in začela aktivno prispevati popravke in izboljšave. Po razdelitvi skupnosti na Oraclov OpenOffice in LibreOffice so bili eni od prvih donatorjev in podpornikov fundacije Document Foundation, ki skrbi...

29 komentarjev

Izšel LibreOffice 3.4.0

Slo-Tech - Včeraj je izšla nova verzija odprtokodnega pisarniškega paketa LibreOffice. Čeprav je Oracle spustil vajeti s sestrskega projekta OpenOffice, se verziji nista poenotili, saj je OpenOffice šel na Apache Software Foundation. Medtem pa razvijalci LibreOffice delajo s polno paro in pred nami je verzija 3.4.0, katere predogledno verzijo smo videli prejšnji teden.

Novosti ostajajo enake kot v predogledni verziji, torej bistveno hitrejši Calc (preglednična aplikacija), ki sedaj bolje uvaža Excelove dokumente. Poleg tega ima Calc izboljšano okno za premik in kopiranje vsebine, podporo za avtomatsko filtriranje listov, izboljšano upravljanje z zunanjimi referencami itn. Writer lepše izrisuje...

29 komentarjev

LibreOffice 3.4.0. predogledna različica na voljo

Novi LibreOffice vključuje podporo za Unity in njegove globalne (OS X) menije. Kdaj, če in kako bo vse to prenešeno v uradni OpenOffice, je zelo zanimivo vprašanje.

vir: Slashdot
Slashdot - Le dober dan po objavi Oraclove odločitve, da kodo projekta OpenOffice dajo v varovanje Apache projektu in ne njim, je Document Foundation predstavil predogledno različico LibreOffice 3.4.0. Gre za njihovo drugo večjo izdajo, za zdaj namenjeno predvsem testerjem in drugim entuziastom (early adopters), ki bi radi videli, kako napreduje delo. Za poslovne uporabnike bo poskrbljeno s kasnejšo izdajo.

Na različici je dela skupaj 120 razvijalcev, ključne spremembe pa so prenovljen uporabniški vmesnik Writerja, Calca in ostalih komponent (glej sliko), boljša podpora za mednarodne pisave, podrobnejši izris črk s subpixelingom (po...

39 komentarjev

Oracle predal OpenOffice Apache Software Foundation

Heise - Ko je Oracle kupil Sun, je s tem pridobil tudi nadzor nad odprtokodnim pisarniškim paketom OpenOffice. Nekaj mesecev kasneje se je projekt OpenOffice ločil od Oracla, tako da je nastala samostojna oddvojitev LibreOffice. Razvija jo The Document Foundation, projekt pa je zasnovan kot popolnoma odprt pisarniški paket. Oracle je medtem delal na polkomercialni verziji OpenOffice.org. Distribuciji sta se začeli oddaljevati, saj je vsaka pridobila nekaj funkcij, ki jih druga ni imela. Ker Oracle ni uspel iztržiti dovolj iz OpenOfficea, je napovedal njen konec, a so bili o podrobnostih sila skopi.

Sedaj je znanega več. Oracle bo iz OpenOfficea napravil projekt Apache Incubator, ne bo pa ga prepustil The Document Foundation. V izjavi so zapisali, da bo s tem "OpenOffice.org dobil zrelo, odprto in uveljavljeno infrastrukturo za svetlo prihodnost. Model Apache Software...

8 komentarjev

Odprta koda za slepe in slabovidne

Source Forge - Znano spletišče SourceForge, ki gostuje mnoge odprtokodne projekte vsak mesec izpostavi enega izmed posebej zanimivih ali obetavnih projektov.

Ta mesec so izbrali Odt2braille. Gre za odprtokodno razširitev za OpenOffice.org Writer in LibreOffice Writer, ki omogoča tiskanje dokumentov na Brailovem tiskalniku ter izvoz dokumentov v različne Braillove formate. Kot je znano, je Braillova pisava posebna pisava, ki omogoča slepim in slabovidnim, da berejo in pišejo.

Praviloma slepi in slabovidni uporabljajo posebne Braillove urejevalnike (ki omogočajo izpis na Braillov tiskalnik), pristop Odt2braille pa je drugačen, saj slepim in slabovidnim omogoča uporabo splošnega (in dokaj razširjenega) urejevalnika besedil. Pomembno je tudi vedeti, da obstaja več oblik Braillove pisave, zlasti to velja za matematično braillovo pisavo. Odt2braille jih podpira več, cilj je seveda podpreti vse oblike.

Projekt je skupina razvijalcev začela decembra 2009, financiranje pa so pridobili v okviru EU...

1 komentar

Office 365 v javni beti

vir: CNet
CNet - Lani predstavljena storitev Microsoft Office 365, ki ponuja spletno verzijo pisarniškega paketa, je dovolj napredovala, da je od danes dostopna kot javna beta. Na voljo je v 38 državah in 17 jezikih, med katerimi pa Slovenije in slovenščine še ni. Končna uradna verzija bo izšla še letos.

Z Office 365 je mogoče ustvarjati dokumente, pisati elektronska sporočila, pripravljati predstavitve, urejati preglednice, spletne strani, sodelovati v IM-pomenkih itn. Microsoft garantira 99,9-odstotno dosegljivost, kar pomeni dobrih osem ur nedosegljivosti letno.

Office 365 ob na voljo v dveh komercialnih različicah. Majhna in srednja podjetja bo stal 6 dolarjev na mesec na uporabnika (za Office Web Aps, Exchange in SharePoint), medtem ko bodo velika podjetja plačevala od 10 do 27...

2 komentarja

Oracle napovedal konec komercialne različice OpenOffice.org

Delo na prosti različici LibreOffice poteka pod okriljem fundacije 'The Document Foundation', katere vodilni podporniki so Novell, Google, Canonical in RedHat, zdaj pa naj bi se uradno pridružil še Oracle. Ubuntu je sicer že začel distribuirati LibreOffice namesto OpenOffice.

Slo-Tech - Oracle je s prevzemom podjetja Sun Microsystems pred dobrim letom dodobra razburkal odprtokodno skupnost, ki jo je (upravičeno) skrbelo, ali bo tudi novi lastnik tako radodaren do odprtokodnih projektov - npr. Java, MySQL, OpenOffice.org - kot je bil dobri stari Sun. Strahovi pred komercializacijo so se izkazali za upravičene in tako Java (z Apachejevim Project Harmony) kot tudi OpenOffice.org (s projektom LibreOffice) sta hitro dobili svoj community-based klon.

Vzporedno delo na tako velikem projektu, kot je pisarniški produkt OpenOffice, je vodilo do številnih manjših, a pomembnih razlik med uradno izdajo OpenOffice in odprtokodno kopijo LibreOffice. Vsaka je imela nekaj zmogljivosti, ki si jih je uporabnik želel , in ga s tem postavila pred nepotrebno odločitev. No,...

6 komentarjev

Izšel prvi servisni paket za Office 2011 za Mac

vir: Heise
Heise - Izšel je prvi servisni paket (SP1) za Microsoftovo različico pisarniškega paketa Office 2011 za Mac. V njem poleg popravkov napak in varnostnih ranljivosti najdemo tudi nekaj dodatnih zmožnosti, ki kanijo povečati stabilnost in uporabnost pisarniškega paketa.

Bistvene spremembe so pri Outlooku, ki sedaj podpira tudi Sync Services in ki lahko izmenjuje koledarje, beležke in opravila z drugimi aplikacijami. Pri tem Microsoft opozarja, da bo popolna podpora kratkega veka, saj bo Apple 5. maja izključil Sync Services in ga zamenjal s CalDAV, zato ne bo moč sinhronizirati koledarja in opravil z MobileMe Calendar. Sinhronizacija pošte, beležk in adresarja...

2 komentarja

Čas Office XP se izteka

ComputerWorld - Microsoft je še enkrat opomnil vse uporabnike pisarniškega paketa Office XP, da se letos poleti izteče podpora zanj. Verzija, ki je izšla 5. marca 2001, bo podprta do torka, 12. julija 2011. To je drugi torek v mesecu juliju in zadnji datum, ko bo Microsoft še vključeval Office XP v nabor aplikacij, za katere vsak drugi torek v mesecu izidejo redni popravki. Po desetih letih se podpora izteče in od takrat Microsoft, razen v izjemni primerih, ne krpa več odkritih ranljivosti. Lani se je na primer končala podpora...

17 komentarjev

Google Cloud Connect za Microsoft Office

Google - Z današnjim dnem je Googlov vtičnik za Microsoft Office 2003, 2007 in 2010 (uporabniki Office na Mac OS X bodo ostali razočarani, ker API-ji za Microsoft Office for Mac niso odprti) Google Cloud Connect na voljo uporabnikom po vsem svetu.

Gre za zelo uporaben kos programske opreme, ki se integrira v Office in omogoča avtomatičen in neopazen prenos Wordovih, Excelovih in PowerPointovih datotek v Googlov oblak. Uporabnik nato izbere, kdo vse bo imel dostop do njih. Ko dokument popravlja lokalno v svojem paketu Office, se spremembe avtomatično beležijo v oblaku in takoj prikazujejo tudi ostalim bralcem dokumenta. Vsi lahko urejajo dokument hkrati, spremembe pa se iz oblaka sinhronizirajo na vseh mestih hkrati. Tovrstno urejanje je Google...

7 komentarjev

Izbrati OpenOffice ali LibreOffice

LibreOffice podpira format SVG.

vir: InfoWorld
InfoWorld - Ko je lani del razvijalcev odprtokodnega pisarniškega paketa OpenOffice prebegnil iz Oracla na svoje in začel popolnoma prosti fork z imenom LibreOffice, se je pojavilo vprašanje, katero verzijo izbrati. Izdelka sta zgrajena na isti osnovi, izhajata iz iste kode, a se dograjujeta različno, zato je odgovor še toliko teže najti. Na InfoWorldu so si ogledali razlike in podobnosti med paketoma in poizkusili najti ta odgovor.

Prva razlika je v namestitvi, saj OpenOffice vsebuje tudi Javino izvajalno okolje (JRE), medtem ko ga je pri LibeOfficeu potegniti z interneta ločeno. Za delovanje paketa JRE ni nujno potreben, le za upravljanje podatkovnih baz ga potrebujemo. OpenOffice vsebuje podporo...

84 komentarjev

Microsoft odprl kodo Chem4Worda za stavljenje kemijskih struktur

vir: CNet
CNet - Medtem ko je pisanje matematičnih simbolov v urejevalnikih besedil že odlično rešeno (najelegantnejše orodje je seveda LaTeX, a tudi Word ima svoj Equation Editor, OpenOffice pa Formulas Feature), predstavlja stavljenje kemijskih enačb in struktur še ne zadovoljivo rešen problem. Microsoft je lani marca izdal beta verzijo svojega urejevalnika Chem4Word, ki deluje kot dodatek za Word 2007 in Word 2010 ter omogoča vnos kemijskih simbolov. Odslej bo Chem4Word odprtokoden.

Razvoj sta leta 2008 začela Microsoft Research in Univerza v Cambridgeu, včeraj pa so izdali prvo stabilno verzijo. Hkrati so razvoj predali Outercurve Foundation, ki ga je dodala v svojo...

1 komentar

Izšel LibreOffice 3.3

Slo-Tech - Štiri mesece po ločitvi od krušnega očeta Oracla je odprtokodni pisarniški paket LibreOffice prilezel do verzije 3.3. Po pretrganju vezi z Oraclom se je število razvijalcev z okoli dvajset povzpelo na več kot sto, kar je razlog za prvi predčasni izid v zgodovini.

Glavne novosti v novi verziji so podpora za vektorsko grafiko (SVG) v Drawu, izboljšana okna za urejanje naslovnih strani, uvozni filtri za Microsoft Works, Lotus Word Pro, možnost uporabe milijona vrstic v Calcu, boljše upravljanje z drsnicami v Impressu ter izboljšana podpora za WordPefect. Brezplačen prenos je mogoč z domače strani, na voljo je tudi v slovenščini. Podprte platforme so Windows, Mac OS X in Linux.

84 komentarjev

Microsoft upokojil Office Genuine Advantage

ZDNet - Microsoft je potihoma, brez velikega pompa ukinil storitev Office Genuine Advantage (OGA), ki je služila preverjanju legalnosti nameščenega pisarniškega paketa Office vse od verzije XP dalje. OGA je namreč preverjala veljavnost licence, preden je uporabnik lahko s spleta prenesel dodatke za Office. Sprememba je bila tako nenajavljena, da zanjo očitno ni vedel niti celoten Redmond, saj je bilo na njihovih spletnih straneh cel kup mrtvih povezav na teme, povezane z OGA.

Tri dni pozneje je Microsoft strnil vrste in njihov tiskovni predstavnik je dejal, da je program odslužil svojemu namenu, to je uporabnikov prikazati, ali je nameščena kopija legalna, zato so ga upokojili. Da pri priči razočaramo vse lastnike nelegalnih kopij pa povejmo, da ukinitev OGA ne vpliva na...

4 komentarji

Office 365 za vsak dan in vsakdan

CNet - Microsoft je včeraj najavil, da bo svojo spletno verzijo pisarniškega paketa Office združil skupaj s spletnimi verzijami programov Lync, SharePoint in Exchange v paket, ki se bo imenoval Office 365 in združuje oblačno tehnologijo, sodelovanje in dosegljivost vsepovsod. Ta bo v obliki Office 365 for Small Businesses za podjetja z manj kot 25 zaposlenimi na voljo za mesečno naročnino šest dolarjev na osebo. Kdor bo potreboval manj, si bo lahko okleščene različice zagotovil že za vsega dva dolarja (samo elektronska pošta) oziroma nekoliko več, odvisno od uporabljenih aplikacij. Office 365 for Enterprises bo prilagojena potrebam večjih organizacij (vsaki posebej), tako da bo vsak člen imel...

7 komentarjev

OpenOffice neodvisen od Oracla, po novem LibreOffice

The Register - Projekt odprtokodnega pisarniškega paketa OpenOffice se je ločil od Oracla, kateri je pridobil nadzor nad njim s prevzemom prejšnjega skrbnika Suna. Odslej bo nad razvojem OpenOffica bdel neodvisen komite razvijalcev in projektnih menedžerjev v lokalnih jezikih. Projekt OpenOffice.org se za zdaj imenuje The Document Foundation, medtem ko je paket OpenOffice prejel začasno ime LibreOffice.

Oracle so seveda povabili, da postane član nove fundacije in obdrži nekaj besede pri razvoju. Prav tako so ga prosili, da jim odstopi pravico do uporabe znamke OpenOffice.org, ki jo ima. Če jim je ne bo, se bomo morali privaditi na ime LibreOffice. Oracle medtem razvija zaprtokodni...

126 komentarjev

Microsoft Office za Mac 26. oktobra

Nov trakovni videz

ComputerWorld - Microsoft je potrdil datum izida verzije pisarniške zbirke Office za Mac, ki ga je že prej neuradno napovedal Amazon. Microsoft Office for Mac 2011 bo na voljo od 26. oktobra dalje, pri čemer prednaročila že sprejemajo.

Zadnja verzija jabolčnega Officea je izšla januarja 2008, tako da je že čas za posodobitev. Nova inačica je po videzu podobna Officeu 2010 za Windows, ima preimenovan e-poštni odjemalec Outlook (ki je zamenjal Entourage) in vrnitev podpore za VBA-makre. Manjše novosti so še celozaslonska predogleda v Wordu (za pisanje in za branje) in Dynamic Reorder za sprehajanje med nivoji v predstavitvi ali dokumenti. Posebno pozornost so namenili vitkosti aplikacij, saj naj bi se te zaganjale dosti hitreje kot doslej, ko je...

34 komentarjev

Posodobljen slovenski paket slovarjev za OpenOffice.org

Slo-Tech - Kot poročajo pri slovenskem delu OpenOffice.org ekipe, je bil te dni posodobljen slovenski paket slovarjev za OpenOffice.org.

Nova izdaja vsebuje ponovno pretvorjene vzorce za deljenje besed ter posodobljen slovenski slovar sopomenk iz projekta OdprtiTezaver.

Uporabniki OpenOffice.org posodobljene razširitve namestijo tako, da v meniju Orodja izberejo Upravitelj razširitev ter nato kliknejo na gumb Preveri stanje posodobitev.

14 komentarjev

Office 2010 je tu, Hotmail prenovljen

engadget - Microsoft je sredi aprila dokončal naslednjo verzijo pisarniškega paketa Office 2010, ki je kmalu postala dostopna za naročnike MSDN in Technet. Od včeraj pa je Office 2010 dostopen tudi v fizični obliki, saj so zgoščenke z novim paketom na prodaj tudi v trgovinah. Izbirate lahko med več paketi - najosnovnejši Home and Student vključuje Word, Excel, PowerPoint in OneNote ter stane 150 dolarjev. Home and Business ima še Outlook za skupno 280 dolarjev, Professional pa tudi Access in Publisher za 500 dolarjev. Omenjene cene so priporočene maloprodajne cene za ZDA brez davka.

Cene v Sloveniji...

19 komentarjev

Microsoft izdal Office Web Apps

Spletni Word

vir: TG Daily
TG Daily - Microsoft je javnosti ponudil svojo spletno pisarno Office Web Apps, ki v prvi vrsti namenjena uporabnikom v Veliki Britaniji, ZDA, Kanadi in na Irskem, ker je za zdaj prevedena v angleščino, francoščino in španščino, a je dosegljiva od vsepovsod. Gre za neposredno konkurenco Google Docs.

Microsoft je vključil spletne verzije Worda, Excela, PowerPointa in OneNota. Uporabniki lahko svoje dokumente prenesejo na splet. Uporaba programske opreme je mogoča z brskalniki Internet Explorer 7, Chrome (Windows in Mac), Firefox 3.5 (Windows, Mac in Linux) in Safari 4 ali novejšimi različicami. Podprli so tudi večino pametnih telefonov, med njimi tiste z brskalniki Internet Explorer, Safari, BlackBerry, Nokia S60, NetFront, Opera...

58 komentarjev

Oracle umika brezplačni ODF vtičnik za MS Office

The Register - Pred kratkim smo izvedeli, da Sunov operacijski sistem Solaris po prevzemu Oracla ni več brezplačen - celo več, kupiti ga je mogoče samo skupaj s strežnikom. Še preden se je prah okrog te novice polegel, nas je Oracle spet presenetil: tokrat so z brezplačnih polic umaknili Sunov vtičnik za Microsoft Office, ki omogoči delo z zapisi OpenDocument (ki jih uporablja odprtokodni pisarniški paket OpenOffice.org) v starejših verzijah Officea. Po novem je vtičnik plačljiv, stane 90 USD na uporabnika, kupiti pa ga je mogoče samo v paketu 100 licenc. Torej če bi radi uporabili ta še predkratkim brezplačni vtičnik, morate zdaj Oraclu plačati najmanj 9000 USD. Za primerjavo, celoten Office 2007 Home and Student Edition (ki ODF zapis podpira sam po sebi in ga je dovoljeno namestiti na tri naprave) stane v ZDA 149 USD.

Kakšna usoda bo doletela OpenOffice.org, Javo in MySQL?

72 komentarjev

Office 2010 končan

Microsoft Office 2010

Ars Technica - Microsoft je potrdil, da je pisarniški paket Office 2010 (skupaj s SharePoint 2010, Visio 2010 in Project 2010) dokončan (stadij RTM) in da ga je ta teden že poslal v tisk zgoščenk. To naj bi bili storili že v ponedeljek, potrditev pa je prišla šele konec tedna. Kdaj bo Office 2010 v trgovinah (faza GA - splošna dostopnost), še ni natančno jasno. Omenja se sredina junija, medtem ko naj bi partnerji dobili že 12. maja. Prvi si bodo Office 2010 lahko zagotovili naročniki MSDN in Technet, in sicer od 22. aprila. Naši študentje žal za razliko od Windows odpadejo, ker Office ni del MSDNAA.

23 komentarjev

V OpenOffice.org vključen slovenski tezaver

Slo-Tech - V paket slovenskih slovarjev za OpenOffice.org je od tega tedna dalje vključen tudi slovenski slovar sopomenk (tezaver), ki nastaja v okviru projekta www.tezaver.si.

Slovenski slovar sopomenk bo vključen v vse prihodnje izide OpenOffice.org, mogoče pa ga je ročno namestiti preko Upravitelja razširitev (meni Orodja - Upravitelj razširitev) (preverite stanje posodobitev) oziroma slovar prenesete in namestite ročno.

Na voljo je tudi dnevno posodobljeni tezaver, ki ga je mogoče namestiti z razširitvijo OdprtiTezaver. V primeru, da si ga namestite, se bodo vaši slovarji posodabljali dnevno, a je v tem primeru priporočljivo originalni slovenski paket slovarjev v celoti odstraniti in dodatno namestiti le ločeno razširitev, ki vključuje le slovar besed za črkovanje in vzorce za deljenje besed.

18 komentarjev

Office 2010 prihaja maja

Outlook v Office 2010

vir: PC World
PC World - Microsoft bo končano različico najnovejšega pisarniškega paketa, Office 2010, ki je zaenkrat še v stadiju beta, na posebni prireditvi predstavil 12. maja. Na isti dan bodo velika podjetja, ki imajo z Microsoftom podpisano pogodbo o količinskem licenciranju (Volume Licensing), že lahko tudi namestila nov pisarniški paket, medtem ko bomo običajni smrtniki in ostala podjetja, ki z Microsoftom niso sklenila pogodbe, Office 2010 v trgovinah lahko kupili v juniju.

S 5. marcem se je začel tudi program brezplačne nadgradnje z Office 2007, Microsoft Office 2010 Technology Guarantee. Kupci zaenkrat še najnovejše uradne izdaje pisarniškega paketa, ki bodo nakup opravili med...

38 komentarjev

Izšel OpenOffice 3.2

Slo-Tech - Včeraj je izšla nova verzija odprtokodnega pisarniškega paketa OpenOffice. V inačici 3.2 so avtorji paketu dodali lepo množico izboljšav in novosti. Izpostavimo hitrejši zagon, dosledna podpora standardu ODF 1.2 in izboljšana podpora drugih standardov (kot so Office XML z gesli), podpora pisavam OpenType na Postscriptu. Posamezni programi v paketu imajo seveda še vrsto izboljšav in popravkov, še zlasti so dodelali program za delo s preglednicami Calc. Prenos je mogoč z domače strani. OpenOffice podpira platforme Windows, Linux, Mac OS in Solaris (x86 in Sparc). Slovenščina je kakopak samoumevna.

23 komentarjev

Office 2010 zdaj zdaj tu

CNet - Naslednja različica Microsoftovega pisarniškega paketa Office 2010 bo kmalu izšla. Končno verzijo lahko pričakujemo že junija, te dni pa so preizkuševalci dobili prvega kandidata za izid. Dostopnost RC-verzije je še omejena, saj je na voljo le članom programa TAP (Technology Adoption Program). Beta verzijo je sicer Microsoft na plano postavil že novembra in odtlej je bila prenesena že dvamilijonkrat.

V novi verziji pričakujemo kar nekaj novosti, čeprav same srži pisarniškega paketa ne gre izumljati na novo. Ostala bosta nov trakovni uporabniški vmesnik, ki je bil premierno predstavljen v Officeu 2007 in shranjevanje v datotečnih formatih XML. Največja novost bo gotovo spletna verzija...

74 komentarjev

Igra za Microsoft Office

Okno z izzivi

vir: ObengWare
OfficeLabs - Prenova grafičnega vmesnika v Office 2007 je sprva požela ogromno neodobravanja, a nekoliko popravljen izgled smo opazili tudi v beta različici Office 2010 ter v Slikarju iz Windows 7. Ker mnogi uporabniki operacijskega sistema Windows še vedno zadovoljno uporabljajo dobre, (9 let) stare Windows XP, posledično pa verjetno tudi Office izpred leta 2007, so za lažji prehod pri Microsoftu pripravili igro, katere namen je privajanje na uporabo ribbonov, sistema menijev, ki je v uporabi od Office 2007 naprej. Ribbon Hero je pravzaprav dodatek za Word, Excel oz. Powerpoint iz Office 2007 ali 2010, ki sešteva točke oz. dosežke med uporabo programa. Točke lahko pridobivate tudi z izzivi, tako da kliknete ikono...

9 komentarjev

Znane cene in izdaje Office 2010

Ars Technica - Trinajsta inkarnacija pisarniškega paketa Office, ki nosi ime Office 2010 in interno oznako Office 14 (trinajstico so vsled triskajdekafobije preskočili), bi morala iziti že lani, pa so jo v Microsoftu prestavili na leto 2010. Leto 2010 je tu in z njim tudi cene nove verzije, medtem ko bomo morali do samega izida še malo počakati (napoved je trenutno junij). Na voljo bodo tele verzije:
  • Home and Student (Word, PowerPoint, Excel, OneNote) 149/119 dolarjev
  • Home and Business (Word, PowerPoint, Excel, OneNote, Outlook) 279/199...

48 komentarjev

OpenOfficeMouse

engadget - Uradni glodalec brezplačnega pisarniškega paketa OpenOffice.Org je nedvomno voda na mlin vsem, ki odprtokodne skupnosti ne marajo preveč in ji predvsem očitajo zapletenost pri uporabi. Miška, ki je plod sodelovanja razvijalcev paketa OpenOffice in podjetja WarMouse, ima kar 18 popolnoma programabilnih gumbov, ki lahko različne ukaze shranjujejo za en sam oz. za dvojni klik, ima kolešček (ki ga je prav tako mogoče klikniti) ter dodaten joystick v stilu Xbox360. Tudi tega je mogoče programirati, kjer bodo bližnjice posnemale 4, 8 oz. 16 pritiskov gumbov z le enim premikom paličice. Da vam slučajno ne bi zmanjkalo možnih kombinacij poskrbi pol megabajta vgrajenega pomnilnika, kamor se shranjujejo različni profili - do 63...

28 komentarjev

V Belgiji je OpenOffice pravi hit

Slo-Tech - Kot poročajo na Unixmen, je v Belgiji uporaba odprtokodnega pisarniškega paketa OpenOffice pravi hit, saj njegov delež vztrajno raste. OVAM oz. belgijska verzija Agencije za javne odpadke je že pred leti uvedla podporo za odprtokodni format besedil ODF, sedaj pa le še čakajo na odločitev Ministrstva za okolje, ki naj bi dovolilo namestitev OpenOfficea na štiristo namizij. Tudi administracija v mestu Schoten je velik zagovornik tega programskega paketa, saj so letos poleti prešli na uporabo OpenOfficea, medtem ko bodo z uvedbo formata ODF še nekoliko počakali, bojda zaradi notranjih pritiskov. V ta namen jim je IT-oddelek podaril zbirko več kot petdeset filmov o uporabi novega pisarniškega paketa.

V pristanišču Antwerpen so začeli s pripravami na migracijo 1300 namizij na OpenOffice, končali pa naj bi do leta 2010. Ne bodo le uporabljali formata ODF, temveč bo postal ta format tudi glavni format za komunikacijo s partnerji. Njihov skrbnik IT-ja pravi, da je sedaj pravi čas za...

131 komentarjev

Office Starter Edition bo zastonj

Tudi legalno zastonj

vir: Wikipedia
bit-tech.net - Microsoft bo na novih računalnikih, ki bodo uporabljali Windows 7, ponudil brezplačno različico pisarniškega paketa Office 2010. To so že počeli z demonstracijsko različico Office 2007, kateremu je potekla licenca in so tako postali neuporabni, medtem ko bo Office Starter Edition, osnovan na Office 2010, brez časovne omejitve uporabe, a bo zato omejen funkcionalno. Nameščen bo le na računalnike velikih proizvajalcev (Dell, HP, Lenovo, itd.), namenjene za pisarne. Brezplačna različica bo kot namestitev vsebovala popolnoma delujočo osnovno namestitev Officea, a bo, poleg omejene funkcionalnosti, omogočena uporaba le Worda in Excela. Ker bo izdaja podprta z oglasi (ni še razjasnjeno, kakšni bodo, kot tudi ni razjasnjeno, kako bo izgledala omejena...

31 komentarjev

Microsoft pokazal predogled Office Web Apps

Excel Web App

vir: Microsoft
ComputerWorld - Microsoft je včeraj začel s prvim javnim beta testiranjem svoje zbirke Office Web Apps, ki je neposredni konkurent Google Apps. Gre za tehnični predogled (technical preview), tako da za zdaj smejo sodelovati le povabljeni - teh naj bi bilo več deset tisoč, je dejala Microsoftova tiskovna predstavnica.

Office Web Apps vključuje lahke spletne verzije Worda, Excela in PowerPointa. V beti so nekatere funkcionalnosti še precej okrnjene, saj lahko na primer Wordove dokumente le gledamo, medtem ko Excelove in PowerPointove tudi spreminjamo. OneNote Web App bodo dodali kasneje. Podprti brskalniki za zdaj so IE 7 in 8, Firefox 3.5 (Windows, Linux in Mac) in Safari na Macih. Kdaj bo testna...

6 komentarjev

Microsoft kupil domeno office.com

Office.com

Ars Technica - Microsoft je od bruseljskega podjetja ContactOffice Group uspel pridobiti prestižno domeno office.com, medtem ko je dosedanji lastnik prešel na rezervno contactoffice.com. Obe podjetji ste nenavadno skrivnostni o predaji domene, tako da še ne vemo, koliko je Microsoft zanjo odštel, a zagotovo je šlo za lepo vsoto. Kaj bo na novi domeni, je še neznanka - za zdaj je tam sporočilo podjetja ContactOffice, da so dobili drug naslov. Ena izmed možnosti je, da bo office.com preprosto preusmeritev na office.microsoft.com, verjetneje pa je, da bo na novi domeni gostoval komplet Office Web Apps. Ta bo luč sveta ugledal prihodnje leto, z njim pa kani Microsoft tekmovati z Googlom in...

6 komentarjev

Razvija se odprtokodni Live Office

Slo-Tech - V poplavi na omrežju temelječih storitev (ki večinoma tečejo v oblakih), je očitno napočil čas, da poleg lastniškega omrežnega programja dobimo še odprtokodno.

Skupina razvijalcev združenih v organizacijo Live Office tako pripravlja spletno aplikacijo, ki omogoča organizacijo osebnih informacij, stikov, zabeležk, osebnih dokumentov ter sestankov.

Podatki so shranjeni na spletnem strežniku v šifrirani obliki in dostopni samo lastniku oz. imetniku gesla, na voljo pa je tudi podpora za več jezikov (trenutno poleg angleščine samo še francoščina). Trenutna različica je še razvojna (0.9.01-dev), v bližnji prihodnosti pa nameravajo dodati še podporo za več jezikov, module za vodenje osebnih financ ter modul za shranjevanje gesel. Pripravljajo tudi namizno različico v Javi, ki bo omogočala delo brez povezave v splet ter kasnejšo sinhronizacijo s strežnikom. Projekt je zastavljen precej resno, saj razvijalci pripravljajo obsežno pomoč (tudi z videovodiči).

Najlepše pri vsem skupaj je, da...

18 komentarjev

Izšel OpenOffice 3.1

Slo-Tech - Ta teden je izšla nova verzija odprtokodnega pisarniškega paketa OpenOffice, ki je na voljo za Windows, Linux, Solaris, BSD, OpenVMS, OS/2 in IRIX. Verzija 3.1 je izšla več kot pol leta po izidu verzije 3.0, tako da je v njej kar nekaj novosti in varnostnih popravkov, zaradi česar namestitev svetujemo vsem uporabnikom starejših različic. Seznam vseh izboljšav si lahko ogledate na spletnih straneh projekta, od koder je mogoč tudi brezplačen prenos. Slovenska verzija je v nastajanju.

12 komentarjev

Sodelovanje Officea 2007 z ODF slabo

Slashdot - Poročali smo, da je Office 2007, ki je sicer ODF z dodatki, ki jih je bilo moč sneti s spletnih strani, podpiral že prej, z drugim servisnim paketom končno brez dodatkov podprl ODF. Kot piše Slashdot, pa je Microsoft to združljivost pri preglednicah hote ali nehote izvedel popolnoma neuporabno. Kot kažejo testi, Microsoftov izdelek v formatu ODF bere le CleverAge, medtem ko zna Excel pravilno brati le za seboj. Problematične so formule, saj v standardu format le-teh ni definiran, Excel jih pa spravi v imenski prostor, kjer jih drugi programi ne pričakujejo. Avtor v članku razdela problem in prikaže tudi nekaj možnih obhodov težave.

36 komentarjev

Mnenje: Kolikšna je cena prehoda iz Microsoft Office na OpenOffice.org

Slo-Tech - Mar se kdo še spominja davnega leta 2005? Kaj pa leta 2002? Obakrat so se v naši vladi spraševali koliko bi jih stal prehod na OpenOffice.org. Najprej so naredili precej podrobno študijo na to temo za obdobje treh let. Ugotovili so, da bi jih takrat obnova Microsoftovih licenc in uporaba MS Office stala približno 6.7 milijarde tolarjev (27 milijone evrov). Ako bi uporabili OpenOffice.org bi jih vse skupaj stalo 7.2 milijarde tolarjev (30 milijonov evrov). Po zdravi kmečki pameti se je vlada odločila za uporabo Microsoftovega izdelka.

Čas je tekel naprej in prišlo je leto 2005 ter iztek pogodbe med Microsoftom in vlado. Sedaj je bilo potrebno ponovno ugotoviti ali se tale špas z Microsoftom še vedno izplača. Naredili so revidirano študijo! V revidirani študiji za obdobje treh let so ugotovili, da bi jih prehod na OpenOffice.org stal 7.5 milijarde tolarjev (31 milijonov evrov), če pa ostanejo na MS Office bo pa vse skupaj stalo pičlih 7.02 milijarde tolarjev (29 milijonov evrov)....

231 komentarjev

Projekt Openoffice.org je bolan

Slo-Tech -

Michael Meeks, eden od poslednjih razvijalcev pisarniškega paketa OO.o, v svojem blogu opisuje probleme s pomanjkanjem kadra. Sun, ki je efektivno gonilna sila razvoja, zaposluje vedno manj ljudi, število zunanjih razvijalcev, ki bi lahko pokrili ta izpad, pa ne narašča.

Leta 2004 je imel OOo 70 aktivnih razvijalcev in od takrat ta številka samo še upada, tako da jih je trenutno 24. Za primerjavo, kako naj bi izgledal zdrav odprtokodni projekt, podaja Linux. Ta je imel leta 2004 300 aktivnih razvijalcev, zdaj jih ima 160. S tem, da je za razliko od OOo tretjina razvijalcev iz vrst prostovoljcev, dve tretjini pa jih je na plačilni listi različnih podjetij, medtem ko skoraj vsi OOo razvijalci delajo za Sun.

Kot razlog, zakaj ni več zunanje pomoči, v glavnem navaja Sun-ov izkoriščevalski odnos do zunanjih programerjev, med drugim tudi njegovega sodelavca v Novell-u.

46 komentarjev

Office se seli na internet

Excel v brskalniku

vir: CNet
Microsoft - Microsoft je na konferenci za profesionalne razvijalce (Microsoft's Professional Developers Conference), ki od ponedeljka do četrtka te dni poteka v Los Angelesu, predstavil še eno novost. Prek servisa Office Live, ki bo povezan z naslednjo različico Officea, bodo uporabniki lahko dostopali do aplikacij Word, Excel, PowerPoint in OneNote prek interneta, z čimer bo odpadla potreba po lokalni namestitvi. Microsoft tudi obljublja, da vas ne bo prikoval na Internet Explorer, saj se bo internetni Office lepo razumel tudi s Firefoxom in Safarijem, kar je vsekakor pohvalna gesta. Beta različice...

49 komentarjev

Izšel Open Office Org 3.0

Slo-Tech - Pred nekaj dnevi je izšel OpenOffice.org 3.0, ki je med drugim na voljo tudi v slovenščini.

OpenOffice.org 3.0 prinaša številne nove funkcionalnosti, npr. podporo ODF 1.2, vsebuje Reševalec, izboljšali so se uvozni filtri MS Office 2007, podporo Microsoftovim XML formatom dokumentov, itd. Uporabniki Impressa se bodo med drugim gotovo razveselili zmožnosti ločenega prikaza predstavitve na zunanjem zaslonu, uporabniki Calca pa orodja za reševanje linearnih enačb. Seznam novosti je sicer objavljen na spletni strani.

OpenOffice.org 3.0 prinaša tudi več kot 500 izboljšav in več kot 1700 odpravljenih programskih hroščev. Na voljo je za okolje Windows, Linux in tudi (prvič uradno) za okolje OS X (Aqua).

Pa veselo in legalno prenašanje!

175 komentarjev

Office Open XML je postal ISO standard

vir: CNet
CNet - Mednarodna organizacija za standardizacijo (ISO) je sporočila, da je Office Open XML format (OOXML) sprejela med ISO standarde. Omenjeni format je razvilo podjetje Microsoft, ki si je za potrditev standarda tudi najbolj prizadevalo, saj je OOXML v njihov odgovor na ostale poskuse standardiziranja pisarniških formatov.


Od državnih teles za standardizacijo, ki so vključena v ISO, jih je po dolgotrajnem lobiranju kar 86 odstotkov glasovalo za sprejetje OOXML-a. Rezultat glasovanja naj bi po besedah Toma Robertsona, ki je pri Microsoftu odgovoren za zagotavljanje združljivosti in standardov, pokazal da "ima OOXML izredno široko podporo". Pojavljajo se zapisi, da naj bi si marsikatero...

69 komentarjev

OpenOffice.org Online Beta

OpenOffice.org Online

Slashdot - Avtor odgovoren za izzid Mandriva Linux-a, Gael Duval, nam je tokrat ponudil OpenOffice.org Online, popoln pisarniški paket kar v našem internetnem brskalniku.

Na Ars Technica so vzel pod drobnogled beto prihajajočega OO.o Online, pisarniškega paketa v brskalniku, ki ni novost na tržišču, saj poznamo že Google Docs in Microsoft Office Live Workspace, vsekakor pa po prvih testih kaže da ima kopico uporabnih dodatkov, ki jih konkurenci primanjkuje.

OO.o Online zahteva sodoben brskalnik z JavaScript ter Sun Java Runtime Environment version 1.4+ plug-in-om, tako so se na testih pokazali za uporabne Firefox 1.5 (in višji) ter IE6 (in 7), pravtako pa zadeva deluje tudi s Safari-jem, le Ubuntu uporabniki bodo...

21 komentarjev

Izšel OpenOffice 2.3

Slashdot - Na straneh OpenOffice.org se je brez velikega pompa pojavila nova verzija tega alternativnega pisarniškega paketa. Prinaša nam kopico novih funkcij ter popravkov za različne varnostne ranljivosti predhodnika, poleg tega pa je že iz imena očitno, da gre za večjo posodobitev, zato nadgradnjo priporočajo vsem uporabnikom. Med drugim boste samo z OOo 2.3 lahko uporabljali vse vtičnike, ki so za dotičen programski paket na voljo.

Dolpoteg in izvorna novica.

Včeraj IBM, danes OOo, kdo bo jutri?

18 komentarjev

OpenOffice glede na raziskave cenejši od komercialne konkurence

Groklaw - Na našem forumu se je ob prehodu različnih državnih uprav na odprtokodno programsko opremo že neštetokrat debatiralo o tem, ali se tovrstne poteze dejansko izplačajo. Na eni strani imamo očitno prednost OSS-a, njegovo brezplačnost, na drugi strani pa obilico težav in dodatnih stroškov v obliki dodatnega izobraževanja, pomanjkljivega delovanja in pretvorb datotek.

Kakorkoli že, dobili smo uraden odgovor. Študija Evropske komisije, v kateri so spremljali prehod šestih organizacij v različnih državah EU na pisarniški paket OpenOffice, je pokazala, da je takšno početje finančno ugodneje od uporabe komercialnih izdelkov. Glavna prednost OdprtePisarne naj bi po mnenju izvajalcev raziskave poleg brezplačnosti in stabilnosti bila še uporaba ISO formata Open Document, zapisali so tudi, da pri prehodu ne pride do padca produktivnosti, ne manjka nobena bistvena programska funkcija, stroški tečajev in morebitnih datotečnih pretvorb pa naj bi se pokrili v manj kot letu dni.

Novico, o kateri...

129 komentarjev

Izšel OpenOffice.org 2.1

Slo-Tech - Izšel je OpenOffice.org 2.1, ki prinaša kar nekaj novosti, med drugim podporo več zaslonom v Impress, izboljšan izvoz HTML iz Calc, razširjena podpora Accessa v Base, samodejno opozarjanje o posodobitvah, itd. Na voljo so tudi številne nove razširitve.

OpenOffice.org 2.1 je tudi popolnoma poslovenjen, vključuje pa tudi podporo novi slovenski valuti Evru ter pretvornik OpenOffice.org za Evro. Brezplačno ga lahko dobite na strežniku slovenske ali angleške razvojne skupine.

64 komentarjev

Microsoft bo zaračunaval Office Beta

CNet - Office 2007 Beta 2 je bil do sedaj prenesen že 3 milijonkrat. To naj bi bilo 5 krat več, kot so predvidevali pri Microsoftu. Zato bodo začeli prenose zaračunavati. Od srede naprej vas bo prenos bete stal 1,5 dolarja. Pri Microsftu še pravijo, da to ne bo postala stalna praksa. Za dosedanje uporabnike bodo tehnične osvežitve in nadgradnje še naprej brezplačne.

Za navdušence torej prihajajo zadnji dnevi za zastonj beta 2 verzijo. Z opozorilom, da bo normalno delala le do februarja 2007...

46 komentarjev

OpenDocument pretvornik za MS Office

Ars Technica - Pod pritiskom vse večjega števila uporabnikov, ki uporabljajo odprt zapis dokumentov, pa verjetno tudi zaradi groženj številnih protimonopolnih tožb, se je Microsoft odločil, da bo sponzoriral izdelavo vtičnika (plugina) za svoj pisarniški paket Office, tako da bo Wordove dokumente možno brati in shranjevati v ODT zapisu.

Vtičnik bo nared že do konca tega leta, podpora za Excel in PowerPoint pa naj bi prišla sredi prihodnjega leta. Za nameček bodo pretvorniki na voljo tudi za starejše verzije MS Office.

Še izvorna novica na ArsTechnici.

31 komentarjev

Kampanja OpenOffice.org proti piratstvu

Slo-Tech - Oglaševalski oddelek OpenOffice.org se je odločil prestaviti v višjo prestavo. Sprožili so namreč akcijo proti piratstvu.

Preko svoje spletne strani sporočajo, da je po podatkih Microsofta 35% vse programske opreme na svetu nelegalne, Microsoft pa se pripravlja na bitko za legalizacijo vse svoje programske opreme, ki se uporablja na črno. Sporočajo tudi, da se naporom Microsofta za Izkoreninjenje piratstva pridružujejo tudi sami ter pozivajo k izbiri OpenOffice.org.

Imam občutek, da tovrstna pomoč Microsoftu ni ravno dobrodošla...

228 komentarjev

Brezplačna delavnica OpenOffice

Slo-Tech - V Kiberpipi v ponedeljek 6. marca začenjamo z brezplačno delavnico programskega paketa OpenOffice.org v štirih delih.

Na predavanjih se boste naučili uporabljati Writer (Dokument z besedilom), kjer bomo uporabili najpogostejša orodja za izdelavo dopisa, diplomske naloge itd. Drugi uporabljen modul bo Calc (Razpredelnica), kjer se bomo poigrali z osnovno statistiko ter izdelali grafikone. Za uspešno izdelavno predstavitve pa bomo uporabili Impress (Predstavitev). Poleg omenjenih programov bomo pogledali kaj lahko počnemo v orodjih Math (Formula), Draw (Risba) in Base (Zbirka podatkov).

OpenOffice.org je iz dneva v dan popularnejši in zmogljivejši pisarniški program. V svetu ga uporablja vedno več javnih in zasebnih institucij. V zadnji izdaji (2.0.1) je odpravljenih večina težav, ki so mnoge uporabnike odvračale od rabe prostega, odprtokodnega programskega paketa. Marsikdo misli, da je OpenOffice.org alternativa podobnim komercialnim izdelkom, vendar ko uporabnik spozna zmogljivosti...

26 komentarjev

Je OpenOffice.org za slovensko državno upravo predrag?

Večer - Spletni Večer je 2. februarja objavil članek v katerem navaja, da je slovenska država z Microsoftom obnovila pogodbo Enterprise Agreement. Država se je torej odločila za MS Office, in sicer na podlagi študije, ki pa je novinarjem Večera niso hoteli posredovati (ogledali naj bi si jo lahko le na sedežu ministrstva, ker da sodi med avtorska dela). Novinarji Večera so se pritožili pooblaščenki za dostop do informacij javnega značaja in poročilo končno le prejeli.

Za kaj točno gre?

V dokumentu "Primerjava ekonomske upravičenosti nabav pisarniške zbirke za potrebe državnih organov RS" je v prvem poglavju zapisano da "po do sedaj preverjenih lastnostih pisarniška zbirka OpenOffice.org porabi več pomnilnika na delovni postaji in se tudi opazno počasneje nalaga, kar predstavlja manjšo pomankljivost", ter da "še vedno pa obstaja nerazrešen največji problem, to pa je prenosljivost dokumentov med obema pisarniškima zbirkama". V nadaljevanju je pojasnjeno, da OpenOffice.org ponuja delno...

421 komentarjev

Izšel OpenOffice.org 2.0.1, na voljo tudi poslovenjen paket

OpenOffice.org Slovenija - Osem tednov po splavljeni različici 2.0 je izšla nova verzija odprtokodnega programskega paketa OpenOffice.org 2.0.1, ki je zelo dobra brezplačna alternativa MS Pisarni (MS Office).

Poleg odpravljenih hroščev in nekaterih novih možnosti, je novi OpenOffice.org 2.0.1 odslej na voljo tudi v slovenskem jeziku! Več informacij in dolpoteg slovenske verzije je mogoč na uradni strani.

15 komentarjev

Microsoft Windows Live, Office Live

Slo-Tech - Microsoft od leta 1995 vsakih pet let predstavi novosti v San Franciscu. Tako je leta 1995 oznanil, da bosta prihajajoča programska oprema in operacijski podpirala internet, leta 2000 pa je bil predstavljen .NET, ki je te dni prešel v verzijo 2.0. Včeraj, pet let po predstavitvi .NET, so se Bill Gates in ostali spet zbrali v San Franciscu in predstavili novosti, za katere mislijo, da bodo krojile prihodnost.

Tako so bile predstavljene storitve pod imenoma Windows Live in Office Live. Pri teh storitvah gre za preprosto idejo, da so deli programa oz. njihove funkcionalnosti razpršene po različnih računalnikih, a zahvaljujoč komunikacij med njimi, uporabnik vidi storitev kot celoto. Prav tako so nam na voljo iz...

28 komentarjev

Microsoft .NET Framework 2.0 je tu, XPS ob bok PDF v Office 12

Slo-Tech - Že od petka se da z Microsoftovih strežnikov prenesti najnovejši .NET Framework. Gre za verzijo 2.0 (2.0.50727), ki je priložena najnovejšemu programskemu okolju Visual Studio 2005. Slednjega bi naj, kot poroča Ayman Shoukry na svojem blogu, naročniki MSDN že lahko prenesli z uradne strani.

InformationWeek.com pa poroča, da bo v prihajajočem Officu 12 možno dokumente v najpogosteje uporabljanih orodjih shraniti tudi v formatu XPS. Gre namreč za XML Paper Specification, znan pod kodnim imenom Metro, ki je Microsoftov odgovor na Adobov PDF. Orodja, ki bodo omogočala shranjevanje v format XPS,...

82 komentarjev

Izšla sta novi wine in CrossOver Office

Slashdot - Včeraj je izšla nova različica emulatorja CrossOver Office 5, s katerim je mogoče pod Linuxom poganjati nekatere pisarniške aplikacije okolja Windows, kot na primer Microsoft Office, Lotus Notes, Microsoft Project in Visio, Macromedia Dreamweaver MX, Flash MX, Adobe Photoshop, itd. CrossOver med novostmi prinaša delno podporo za Microsoft Office 2003 (podpore za Outlook še ni).

Prav tako pa je izšel tudi wine 0.9, ki je za razliko od CrossOver Office-a brezplačen, prav tako pa služi poganjanju Windows programov pod Linuxom. Wine je tako po 12 letih razvoja prešel v beta fazo testiranja, čeprav ga številni uporabniki Linuxa že poznamo kot zanesljivo in zmogljivo orodje, saj podpira številne Windows aplikacije, med drugim tudi igre.

12 komentarjev

Office 12 bo podpiral PDF

Slashdot - Brian Jones, uslužbenec Microsofta, ki je zadnjih 5 let preživel na delu z datotečnimi formati v programskem paketu Office, se je predvčerajšnjem v svojem blogu razpisal o vključitvi podpore PDF formatu v Office 12 paket in razlogih za to. Kot je sam rekel, je 30.000 tedenskih iskanj na Microsoftovi spletni strani za podporo PDF dokumentom dovolj samoumevno, da se je Microsoft odločil slediti željam uporabnikom. Programi, v katerih pa si lahko uporabniki obetajo izvažanje datotek v PDF pa bodo Word, Excel, PowerPoint, Access, Publisher, OneNote, Visio in InfoPath.

30 komentarjev

OpenOffice konferenca, zaključek

Slo-Tech - Po treh neprespanih nočeh se je konferenca razvijalcev OpenOffice v Kopru končala z okroglo mizo kjer je predstavnik Sun Microsystems opozoril na včerajšnjo izjavo podjetja, da se uradno odpovedujejo kakršnim koli patentnim tožbam, v katerikoli državi proti katerikoli implementaciji zapisa OpenDocument.

In zapuščina konference? Poleg nepozabnih spominov udeležencev in izida OpenOffice 2.0rc1 je pipina medijska ekipa poskrbela, da bo dogodek pustil trajno internetno sled. Poleg vseh predavanj smo na spletu objavili še intervjuje s pomembnimi osebnostmi. Ker je potrebno pretvoriti še nekaj kaset, se bo zbirka v prihodnjih urah še dopolnjevala. Medijsko poročanje pa so...

15 komentarjev

Office 2003 je dobil SP2

Slo-Tech - Te dni, natančneje včeraj, je Microsoft izdal skupek popravkov za Office 2003, tokrat pod imenom Service Pack 2. Gre predvsem za veliko število popravkov na pordočju varnosti, stabilnosti in same zanesljivosti pri uporabi.

Sam paket je velik 50MB, če pa nimate dostopa do inštalacijskega CD, pa bo datoteka velika 100MB. V obeh primerih je dosegljiva na downloads.microsoft.com, kjer se nahaja tudi nekaj tehničnih podrobnosti o samem servisnem paketu.

Pri vsem je verjetno najbolj dobrodošla nova funkcija Outlooka, ki se imenuje Phishing Protection, že nekaj časa na voljo uporabnikom IE 7.0. Gre za zaščito lastnih informacij, ki bi jih lahko kot odgovor posredovali na kak email, poln zlobne kode.

Naj omenim še to, da bodo vsi, ki imajo inštaliran Microsoft Baseline Security Analizer v2.0, obveščeni o samem servisnem paketu za Office 2003, v kolikor je Automatic Updates nastavljen tako, da vas obvesti o novih popravkih.

15 komentarjev

OpenOffice konferenca - video, zvok, blogi in še več

Slo-Tech - Koper ima konec tega tedna čast gostiti mednarodno konferenco OpenOffice 2005, kjer se zberejo razvijalci in drugi člani skupnosti iz celega sveta.

Ker pa cel svet ne more v Koper je organizatorjem priskočila na pomoč Kiberpipina medijska ekipa. Poskrbela bo za vsesplošno pokrivanje konference, katere prvi, neformalni del, se prične že danes (v sredo).

Na naslovu http://ooocon.kiberpipa.org lahko v prihodnjih nekaj dneh pričakujete neslutene količine video intervjujev, avdio intervjujev, posnetkov predavanj, elektronski časopis, blog planet in seveda foto galerijo. Za povrh pa še živi video stream iz izbranih predavanj.

Na najbolj zanimive dnevne vsebine vas bomo opozorili z vsakodnevno novičko. Vabljeni ste torej, da virtualno prisostvujete konferenci OpenOffice 2005

5 komentarjev

Prve slike MS Office 12

OSNews - V javnost so pricurljale prve slike novega Microsoftovega pisarniškega paketa. OSnews poroča, da bo skupaj z novo generacijo oken tudi Pisarna doživela precej sprememb. Te se tičejo predvsem popolnoma prenovljenega uporabniškega vmesnika. Menije bodo nadomestili gumbi podobni tabom, "file" meni pa bo imel podobno vlogo kot start meni v samem operacijskem sistemu in ga bomo lahko tudi modificirali.

35 komentarjev

OpenOffice.org 2 odslej samo pod LGPL

WikiNews - Sun Microsystems je doslej svoje odprtokodne projekte izdajal pod dovoljenjem SISSL. Ker se licenca zunaj Suna ni prijela in ker odkprtokodna skupnost teži k zmanjšanju števila odprtokodnih licenc, so se odločili SISSL "upokojiti" in vse projekte pod to licenco odslej izdajati izključno pod LGPL. Najbolj znan izdelek, ki ga bo doletela ta sprememba, je zagotovo druga generacija pisarniške zbirke OpenOfice.org. Mimogrede, drugi Sunov odprtokodni paradni konj, OpenSolaris, ostaja pod dovoljenjem CDDL.

2 komentarja

OpenOffice 2.0 Beta 2

AnandTech - Dočakali smo že drugo beta različico OpenOffica 2.0. Izdana je bila v pondedeljek in je tako prehitela OpenOffice.org konferenco, ki se bo dogajala pri nas konec naslednjega meseca.

Med najpomembnejši novi lastnosti spadata popolnoma predelani vmesnik ter izboljšana podpora drugimim formatom, vključno s tistimi iz Microsoft Office. Prav tako so dodali novi modul za podatkovne baze, ki vklučuje podporo za OASIS OpenDocument XML format datotek.

Bomo končno dobili dostojno alternativu Microsoft Officu?

41 komentarjev

OpenOffice.org proti Microsoft Office

Slashdot - Med uporabniki na forumu je pogosto zaslediti svete vojne o primerjavi hitrosti in funkcionalnosti različnih komercialnih, odprtokodnih in zastonjskih izdelkov. Žal pa je v teh debatah redko zaslediti točne številke, saj se pogosto zanašajo na anekdotične dokaze in subjektivne ocene.

Zato je toliko bolj dobrodošla Matt-ova analiza hitrosti OpenOffice.org 1.1.4 in Microsoft Office 2003. Avtor je primerjal tako hitrost odpiranja raznih delov aplikacij kot tudi porabo pomnilnika in procesorskega časa.

Vsekakor obvezno branje vsakega zavzetega zagovornika svojega pisarniškega paketa.

135 komentarjev

OpenOffice.org Conference 2005 morda v Sloveniji!

OpenOffice.org Slovenija - Vsako leto se člani OpenOffice.org zberejo na uradni konferenci OOoCon. Njen namen je, da se lahko člani srečajo osebno in si izmenjajo nasvete, načrte, nove tehnologije, strategije, metode in zgodbe o uspehu z namenom, da bi naredili še boljši skupni projekt in izdelek.

Za organizacijo letošnje OOo konference se borita mesti Lyon iz Francije in Koper iz Slovenije! Na tem naslovu lahko glasujete za vašo najljubšo lokacijo, prej pa se morate prijaviti kot uporabnik na stran OOo

Rok za oddajo glasov je 30. April 2005, zato pohitite! Lokacija bo objavljena kmalu po izteku roka. Več

39 komentarjev

OpenOffice 2.0 je na poti

Slashdot - V petek je izšla razvojna različica prihajajočega pisarniškega paketa Openoffice.org 2.0, ki obeta marsikatero "novost" v tem paketu. In kaj se potencialnim uporabnikom obeta?

Poleg lepšega izgleda, saj Openoffice sedaj uporablja gradnike samega operacijskega sistema, so končno upoštevali dolgotrajno prošnjo in izboljšali funkcijo štetja besed, za katero sedaj ne potrebujete kriptičnih dodatkov ali pa skoka k prijatelju, ki ima nameščen Microsoft Word. Precej je izboljšana tudi podpora konkurenčnemu paketu, od koder izvira tudi Microsoft Word, saj bo vključena polna podpora AutoShapes, ki se v Openoffice imenujejo CustomShapes, pa tudi Calc zmore od sedaj obvladati tabele s 65 tisoč vrsticami. Dodanih je bilo kar nekaj novih prehodov za predstavitve in s tem omogočena boljša podpora datotekam tipa pps.

Vsekakor pa je meni osebno najljubše dejstvo, da se različica 2.0 zažene hitreje.

Če ste po srcu avanturisti, lahko Openoffice 2.0 Beta preizkusite tudi sami. Preizkusna izdaja...

45 komentarjev

Francoski policisti na OpenOffice.org

The inquirer - Glas o odprti kodi je segel tudi do francoskih "modrecev". Po poročanju Inquirerja sodeč bodo Microsoftov pisarniški paket nadomestili z OpenOffice.org. Že ta mesec naj bi zamenjava doletela 35.000 delovnih postaj, do konca poletja pa jih bo enake usode deležnih 80.000. Ocenjujejo, da bosta tako za zagotavljanje javnega reda in miru ter lovljenje falotov ostala dodatna 2 milijona davkoplačevalskih €vrov.

Naši policaji pa zaenkrat ostajajo predmet dobro znanih šal.

21 komentarjev

Prevedena priložena pomoč za OpenOffice.org

Slo-Tech - Slovenska lokalizacijska skupina je uspela zaključiti prevajanje pomoči za odprtokodni programski paket OpenOffice.org, kar je lep dokaz, da je mogoče za slovenski jezik skrbeti na inteligenten način.

Prevedena pomoč bo na voljo v vseh novih različicah programskega paketa od različice 1.1.4 naprej, tisti pa, ki imate OOo že nameščen, si lahko datoteke s prevodi prenesete in namestite naknadno.

Namestitev je tudi v tem primeru preprosta. Najprej zaprite vsa okna programa OpenOffice.org (vključno z Quickstarterjem), nato pa v namestitveno mapo (v okolju Windows je to navadno C:\Program Files\OpenOffice.org) vsebino ZIP datoteke odpakirajte v mapo \help\sl (čeprav je priporočljivo vsebino stare mape arhivirati, oziroma staro mapo preimenovati v npr. sl-old), nakar lahko OpenOffice.org ponovno zaženete.

Čestitke slovenski lokalizacijski skupini!

13 komentarjev

OpenOffice.org na strežnikih POWER

PC Linux Online - Večina uporabnikov za vsakodnevna opravila potrebuje pisarniško zbirko in med te spadajo tudi uporabniki, povezani na strežnike s procesorji POWER, na katerih teče Linux. OpenOffice.org je zgled brezplačne odprtokodne pisarniške zbirke, ki deluje na različnih platformah in ponuja zadovoljive zmogljivosti za povprečnega uporabnika. Na IBM-ovih straneh, namenjenih uporabnikom Linuxa, se nahaja uporaben članek, ki opisuje postopek namestitve OpenOffice.org na strežnike iSeries in pSeries. Klik!

7 komentarjev

Knjiga 'Hitri vodnik po OpenOffice.org' na voljo pod licenco GNU/FDL

Slo-Tech - Prvega julija so Robert Ludvik, Aleš Medic in Iztok Zajc, avtorji priročnika Hitri vodnik po OpenOffice.org izdali prosto dostopno elektronsko različico knjige, ki je pred tem že izšla v papirnati obliki pri založbi Pasadena.

Knjiga, ki je v PDF formatu, je na voljo za prenos iz spletne strani http://sl.openoffice.org/, njena velikost pa je 2,5 Mb.

Ker je knjiga izdana pod licenco GNU/FDL, avtorji za prenos ne zaračunavajo nikakršnega nadomestila.

16 komentarjev

Office 2003 System Service Pack 1

OSNN - Microsoft je relativno hitro in dokaj tiho izdal prvi paket popravkov za Office 2003. Microsoft zagotavlja, da bo paket povečal varnost vašega sistema, prav tako pa naj bi prispeval k večji stabilnosti in zmogljivosti. Sprememb so deležni praktično vsi deli zbirke, posebej izpostavljen pa je InfoPath. Na Microsoftovi strani paketa popravkov so na voljo različne oblike prenosa z navodili za namestitev.

7 komentarjev

Microsoft Mac Office 2004

Microsoft - Microsoft je izdal Microsoft Mac Office 2004. Za veliko učinkov se moramo zahvaliti Applovemu prikazovalniku Quartz, ki je omogočil prosojnost v grafikonih v Excelu ter gladko senčenje v Wordu in Powerpointu. Izjemnih izboljšav so bile deležne funkcije za delo v skupinah, velika novost pa je tudi snemanje zvoka v Wordu. Študentska različica stane 150, standardna pa 400 USD. Trenutno sta na voljo le angleška in japonska različica, francosko, italijansko in špansko pa lahko pričakujemo sredi junija. Klik!

4 komentarji

Group-Office 2.2 Pro

OSNews - Na trgu pisarniških zbirk ima Microsoft popoln primat z zbirko Office. v zadnjem času pa ji nekoliko težav pozvroča OpenOffice.org, predvsem zaradi ugodne cene in prenosljivosti. Morda pa se bo kmalu pojavil na trgu še kdo tretji, ki se bo problema lotil nekoliko drugače, in sicer preko spletnega vmensika. O podobni rešitvi je že govoril IBM, a alternative so že na voljo. Na OSNews so si ogledali Group-Office 2.2 Pro. Klik!

3 komentarji

CrossOver Office 3.0

PC Linux Online - Nova različica programskega paketa za poganjanje aplikacij za Windows v okolju Linux, CrossOver Office 3.0, podpira že več kot 30 programov. Že prej so bili podprti npr. Microsoft Office, Visio in Internet Explorer, Intuit Quicken, Macromedia Dreamweaver in Flash, zdaj pa lahko v Linuxu uporabljate tudi Lotus Notes 6.51, Microsoft Outlook XP in Microsoft Project. Klik!

41 komentarjev

Primerjava Office 2003 in OpenOffice.org

Slashdot - OpenOffice.org je v par letih dosegel stopnjo razvoja, v kateri se hitro uveljavlja kot nadomestek za drage pisraniške zbirke, predvsem Microsoftov Office. Za prehod na prosto zbriko se odločajo predvsem podjetja, ki jim za vrat dihajo "izganjalci piratskega programja". Postavlja se vprašanje, ali ni tako početje podjetij nekoliko preuranjeno. Ed Benincasa je na eWEEK-u objavil razultate raziskave, v kateri je sodelovalo več uporabnikov, ki so preizkusili najnovejši različici obeh zbirk. Je OpenOffice.org vreden preskusa ali Office 2003 svoje cene?

6 komentarjev

OpenOffice.org v obleki KDE

OOo kot del KDE

PC Linux Online - Na voljo je posebna različica najnovejšega OpenOffice.org 1.1.1, ki uporablja ogrodje domačih gradnikov KDE in zbirko ikon Crystal, ki je ravno tako del KDE. Na ta način je najbolj priljubljena prosta pisarniška zbirka postala bistveno bolj povezana z najbolj priljubljenim namiznim okoljem za Linux. To je še posebej pomembno za končne uporabnike, ki so se doslej pritoževali nad neskladno podobo namiznega okolja in zbirke, ki jo potrebujejo za vsakodnevna opravila. Klik!

In kdaj bosta tudi KDE in Gnome tako povezana ...

33 komentarjev

OpenOffice.org 1.1.1

PC Linux Online - Po treh kandidatih za izdajo je izšel OpenOffice.org 1.1.1, ki več ali manj odpravlja hrošče iz različice 1.1.0 (kar 557 naj bi jih odpravili), prinaša pa tudi nekaj malega novosti. OOoDic Autopilot tako sedaj omogoča samodejno nalaganje slovarjev s sinonimi, črkovalniki in pravili za deljenje besed, izboljšali pa so tudi podporo za jezike, ki namesto decimalne pike uporabljajo vejico - mednje sodi tudi slovenščina.

Novička, opombe ob izdaji in dolvleka slovenske različice.

7 komentarjev

Zakaj je Microsoft Office boljši kot OpenOffice.org

Slashdot - Verjetno ga ni korenjaka, ki bi s trezno glavo trdil, da je OpenOffice.org boljša pisarniška zbirka kot Microsoftova. Bo že držalo, da v nekaterih pogledih je, v splošnem pa tega ne moremo trditi. A Microsoft se očitno zaveda, da mu prosta pisarniška zbirka preti kot huda konkurenca, saj marsikomu zadostuje za vsakdanje delo.

V ta namen so napisali kratek dokument, ki "dokazuje", da je OpenOffice.org mala malica za Redmondsko pisarno. Dokument napada skoraj vsako prednost odprte zbirke, tudi to, da je brezplačna, prosta in združljiva z Microsoftovo. Med drugim omenja, da so uporabniki Microsoftovega Offica tudi bolj varni pred virusi. Klik!

Očitno se Bill in Steve že pošteno potita, da organizirata takšne akcije.

64 komentarjev

Office 2004: kaj nam prinaša?

Neowin - Leto se je komaj dobro začelo vendar marsikdo med nami že nestrpno pričakuje novo različico Microsoftove Pisarne z zaporedno številko 2004. Čeprav je izid pričakovan šele nekje na sredini letošnjega leta pa se ljudem po forumih že cedijo sline, ko gledajo slike v predogledu, ki so ga danes objavili na MacWorld. Med glavnimi novostmi so tako nadzorno središče za vaše dokumente in dodatni pogledi nanje. Najbolj so ponosni na pogled, ki posnema beležko vendar bo po novem tudi Excel znal prikazati podatke na enak način kot Word. Seveda, vse to samo za Mac uporabnike...

8 komentarjev

Prenesite OpenOffice.org tudi s počasnejšo povezavo

PC Linux Online - OpenOffice.org je odprta in brezplačna pisarniška zbirka za različne operacijske sisteme, obložena s številnimi možnostmi, ki v nekaterih primerih celo presegajo Microsoftov Office, ki kraljuje v tem tržnem segmentu. Vendar OpenOffice.org za nekatere uporabnike še vedno ni popolnoma dostopen, saj marsikdo še vedno uporablja modemsko ali podobno povezavo v splet, za katero je dobrih 60 MB še vedno velik zalogaj za prenos, še posebej če upoštevamo morebitne prekinitve povezave. V ta namen je Ed Buck, avtor številnih prispevkov za odprto pisarniško zbirko, pripravil manjše pakete za prenos, velike po 10 MB. Prenos je na voljo za Linux in za Windows.

10 komentarjev

IBM pripravlja MS Office za Linux

PC Linux Online - IBM že leta slovi kot eden največjih zagovornikov Linuxa. Nedavno je prvi mož Velikega Modrega svojim podrejenim celo naročil, da začnejo uvajati Linux na prav vsa namizja v podjetju s skoraj 320 000 zaposlenimi. Poteza je pozitivna za uvajanje Linuxa na namizja na sploh, saj bo IBM na lastni koži spoznaval, kje je največ težav, oz. kaj Linuxu manjka, da bi se na namizjih uveljavil tako uspešno, kot pri strežnikih.

Prve posledice naj bi občutili zelo kmalu. IBM je namreč sporočil, da lahko v drugi polovici leta pričakujemo odjemalca za Lotus Notes, bistveno bolj pa je presenetila novica, da nameravajo na Linux prenesti Microsoftovo pisarniško zbirko Office. Očitno je ta tudi pri njih zelo priljubljena in jim niti OpenOffice.org niti StarOffice ne zadostuje za vsako opravilo.

Po besedah Stefana Petterssona, tehničnega direktorja Lotusovega oddelka na švedskem, IBM sodeluje z Microsoftom, ki naj bi že izdal nekaj delov kode zbirke Office. Zanimivo pa je, da v Redmondu očitke...

16 komentarjev

KOffice 1.3

KDE - Izšla je nova različica lahke pisarniške zbirke KOffice za operacijske sisteme Linux in Unix. Pohvali se lahko z izboljšanimi filtri, saj tako uvaža kot izvaža datoteke, narejene z zbirko OpenOffice.org, uvoziti zna datoteke PDF, izboljšani pa so tudi filtri za dokumente Microsoft Offica. Pomembna pridobitev nove različice je tudi samodejno deljenje besed, seznam vseh ostalih sprememb, navodila za prenos in uradno objavo pa lahko preberete tukaj.

Kdaj bodo imele vse pisarniške zbirke skupne oblike datotek?

1 komentar

OpenOffice.org s podobo KDE

OOo + KDE

KDE - Na voljo je prva razvojna različica domačega ogrodja gradnikov (Native Widget Framework) KDE za OpenOffice.org. V slovenščini to pomeni, da OpenOffice.org lahko občutimo kot polnopravnega člana KDE, saj OOo uporablja gradnike iz okolja KDE. Zaenkrat to še ni popolnoma mogoče, saj gre šele za prvo razvojno različico za javnost, v prihodnosti pa naj bi integracija OOo v KDE bila na visokem nivoju, kar bo pripomoglo k prijaznosti Linuxa do uporabnikov.

Ostale slike: 1 | 2 | 3 | 4
Binarna datoteka (85 MB)

10 komentarjev

Pingo prvi, Slo-Tech GNU/Linux drugi in OpenOffice.org 1.1 tretji

Ministrstvo za informacijsko družbo RS - Ministrstvo za informacijsko družbo je danes obvestilo, da je dr. Pavel Gantar, minister MID podpisal obvestila za najboljše na natečaj prijavljene projekte. Natečaj z naslovom "Za izdelavo aplikacij (informacijskih rešitev) temelječih na odprti kodi NOK 2003-1 (Ur.l. RS št. 91/03 z dne 19.09.2003)" se je prijavilo 15 projektov, med katerimi je tudi Slo-Techov GNU/Linux. Namen projekta je bil vzpodbuda in promocija kvalitetnih, lokaliziranih in uporabnih aplikacij (informacijskih rešitev), temelječih na odprti kodi in propagiranje rabe le-teh. Skupni znesek nagrad je znašal pet milijonov tolarjev. Nagrade so se podelile v naslednjem vrstnem redu:

62 komentarjev

Slovenski OpenOffice.org 1.1

Slo-Tech - Nova različica najboljšega odprtega pisarniškega paketa je odslej na voljo tudi v slovenskem jeziku. Priljubljen in brezplačen paket programov OpenOffice.org 1.1 trenutno uporablja že več kot 20 milijonov uporabnikov po svetu.

Najpomembnejše novosti so: izvoz besedilnih datotek v obliko PDF z enim samim klikom, izvoz predstavitev v obliko Macromedia Flash, orodje za snemanje makrov in oblikovanje lastnih ikon in gumbov, Avtopilot za izdelavo predstavitev, grafikonov, okrožnic, poročil, vizitk ... Preberite izjavo za javnost in se odpravite po namestitvene datoteke za Windows in Linux.

17 komentarjev

StarOffice 7

Linux.com - Izšel je StarOffice 7, pisarniška zbirka, ki temelji na odprtokodnem programju OpenOffice.org. Prinaša veliko novosti, najbolj opazne med njimi pa so:
  • Hitrejši zagon in večja odzivnost.
  • Izvoz v oblike datotek PDF, SWF (Macromedia Flash) in oblike za majhne naprave.
  • Izboljšani uvozni in izvozni filtri za zbirko MS Office.
  • Izboljšana podpora vertikalni smeri pisanja v dokumentih.
  • StarOffice Configuration Manager za nadzor sistemov v poslovnih okoljih.
  • StarOffice Software Development Kit za integracijo zbirke z lastnimi programi uporabnikov.
  • Snemalnik makrov.
  • Spremenjena grafična podoba.
Prvo oceno so objavili na Linux.com. Zbirka je na voljo za malo manj kot 80 ameriških dolarjev, za izobraževalne namene pa za ceno medija in dostave. Seveda pa nas večina že nestrpno pričakuje OpenOffice.org, ki bo z le nekoliko manj dobrotami na voljo brezplačno.

3 komentarji

Projekt Slovenski OpenOffice.org

Si Open Office - Na spletnem strežniku projekta OpenOffice.org smo dobili prostor za slovenski OOo. Naslov projekta se je pred kratkim spremenili in se zdaj (dokončno) nahaja na http://sl.openoffice.org.

Poleg splošnih informacij o projektu so na voljo tudi dopisni seznami, preko katerih lahko sporočate svoje probleme ali pomagate pri razvoju. Trenutno se najbolj potrebuje prostovoljce za projekt QA (jamstvo kvalitete oz. quality assurance). Projekt je zbirka nalog, ki jih je potrebno izvesti na prevedenem OOo in tako zagotoviti, da je končni izdelek vsaj v osnovi uporaben - da ni napak ob namestitvi, neprevedenih ali napačno prevedenih sporočil v programu ali da se program ob shranjevanju v določen format 'sesuje'.

Zainteresirani, na juriš!

4 komentarji

IBM: "OpenOffice.org ne sploh"?

PC Linux Online - The Register je objavil članek z naslovom: IBM dismisses OpenOffice as child's play (IBM odklonil OpenOffice kot otroško igrico). Govori o tem, da je Karen Smith, podpredsednica IBM-ovega oddelka Linux strategy and market development, za ComputerWire izjavila, da odprtokodnim sistemom, torej predvsem Linuxu, primanjkuje popolna zamenjava za Microsoft Office. Dodala je še, da želi IBM uporabnikom ponuditi namizne rešitve v sklopu računalništva na zahtevo.

The Register, ki je svojo nedoslednost in neprofesionalnost nakazal že z napačnim poimenovanje pisarniške zbirke OpenOffice.org v naslovu, je izjavo predstavnice VelikegaModrega™ le malce preveč napihnil. Smithova ni povedala nikakršne laži, saj je dejstvo, da OpenOffice.org kljub izjemnim kvalitetam še vedno ni popolna zamenjava za Microsoft Office, pa čeprav ga lahko nadomesti na veliki večini delovnih mest. Zelo nenavadno bi namreč bilo, da bi podjetje, ki je pred časom odprtokodnim projektom namenilo milijardo ameriških...

11 komentarjev

Microsoft Office 2003: RTM

Microsoft - V sredo, 20. avgusta, je Microsoft javnost obvestil, da je najnovejša verzija vodilnega paketa divizije information worker nared oziroma je bila predana tovarnam širom sveta. O novostih smo že precej pisali, zato ogled povezanih novic ne bo škodil, vendar bom vseemo omenil najpomembnejše novosti (kakor za koga!).

Večjih sprememb programi -- kot je to že v navadi -- niso bili deležni. Najbolj so seveda vidne novosti grafičnega vmesnika ([:\\]), medtem ko bodo globlje v kožuh uspeli zlesti predvsem tisti, ki bodo zaorali s programom InfoPath; bogatini s tablicami si boste privoščili OneNote, enega izmed novih članov družine, ki je namenjen hitremu kracanju zapiskov po zaslonu, vendar pa -- začuda -- ni vključen v študentsko edicijo paketa (MS izdelek priporoča ravno slednjim).

V trgovine boste drli 21. oktobra.

3 komentarji

OpenOffice.org 1.1 RC za Linux v slovenščini!

OpenOffice.org Slovenija - Vrli prevajalci ene najboljših pisarniških zbirk za različne operacijske sisteme so nam pripravili presenečenje. Na voljo je poslovenjena razvojna različica OpenOffice.org 1.1. Različico 1.1 RC za Linux lahko najdete tukaj, namestite pa jo lahko na novo ali kot nadgradnjo. Zdaj imate lepo priložnost, da pregledate prevode, sporočite morebitne napake in tako prispevate k boljši končni različici, ki jo lahko pričakujete čez dobrih 30 dni. Še prej pa vas bo razveselila razvojna različica z odpravljenimi napakami v prevodih.

Znane pomanjkljivosti:
  • ni slovarja,
  • manjkajo razširjeni nasveti,
  • namestitveni program poroča o manjkajoči licenci in datoteki berime: uporabite gumb Prezri.

2 komentarja

OpenOffice.org 1.1 Beta 2

PC Linux Online - Izšla je nova razvojna različica najpriljubljenejše proste zbirke pisarniških programov -- OpenOffice.org 1.1 Beta 2. Lahko se pohvali z izboljšano podporo različnim oblikam datotek, med katerimi so med drugim PDF (Portable Document Format), Macromedia Flash (SWF), AportisDoc (Palm), Pocket Word, Pocket Excel in DocBook. Beta 2 vsebuje tudi snemalnik makrov in OpenOffice.org ActiveX Control (slednji je na voljo le za okolje Windows). Dolteg in seznam novosti.

Istočasno je izšla tudi razvojna različica komercialne izvedbe programa -- StarOffice 6.1 Beta 2. Temelji na omenjeni odprti zbirki, ki ji dodaja še orodje za delo s podatkovnimi zbrikami in prenovljen izgled z novimi ikonami. Klik!

0 komentarjev

CrossOver Office 2.0!

PC Linux Online -

CodeWeavers, vodilni razvijalec programske opreme, ki omogoča uporabo programja za Windows pod Linuxom, je izdal CrossOver Office 2.0. Nova različica priljubljene programske opreme omogoča uporabo zbirke Microsoft Office XP in Adobeovega Photoshopa 7 v okolju Linux brez uporabe emulatorja. Polega tega dodaja podporo tudi japonskim, kitajskim in korejskim različicam programske opreme.

Že prejšnje različice so omogočale uporabo Lotus Notes, Intuit's Quicken, Microsoft Visio, Microsoft Internet Explorer in drugih programov v okolju Linux. Photoshop je za marsikoga ključni program, zato bo nova različica prispevala tudi k širjenju Linuxa na namizja. Uporabo Photoshopa pod Linuxom so si že ogledali na DesktopLinux.com.

CrossOver Office deluje na novih različicah distribucij SuSE, RedHat in Mandrake. Cena ene licence znaša 54,95 dolarjev. Klik!

5 komentarjev

WordPerfect Office 11

PC Linux Online - Podjetje Corel Corporation je objavilo, da je WordPerfect Office 11 že na voljo v prodajalnah v Severni Ameriki. WordPerfect Office je prilagodljiva in učinkovita zbirka pisarniških programov, ki v novi izvedbi prinaša številne pridobitve na podočju XML, ki omogoča lažjo izmenjavo podatkov med dokumenti. Nova različica prav tako prinaša tudi možnost izvoza v obliki PDF, kar je poleg razširjene podpore XML že druga podobnost z odprto in brezplačno pisarniško zbirko OpenOffice.org. Poznavalci zbirki WordPerfect Office 11 ne napovedujejo pretiranega uspeha, kar je tudi razumljivo, saj se je v vojno med Microsoftov Office in OpenOffice.org (skupaj s StarOffice) zelo težko vmešati.

Cena popolne zbrike WordPerfect Office 11 je 299,99 USD, nadgradnje 149,99 USD in izobraževalne različice 99,99 USD. Na kratko so si jo ogledali na The Globe and Mail, na ZDNet so primerjali beta različice MS Office 2003, Openoffice.org 1.1 in WordPerfect Office 11, na voljo pa je tudi uradna izjava za javnost.

0 komentarjev

StarOffice 6.1 Beta 1

PC Linux Online - Sun je izdal prvo beta različico naslednje izdaje svoje pisarniške zbirke -- StarOffice 6.1 Beta 1. Prinaša izboljšano dostopnost, Software Development Kit (SDK) za razvoj aplikacij, StarOffice Configuration Manager za lažje spreminjanje nastavitev, izboljšano podporo azijskim jezikom, izvoz v obliki PDF, podporo napravam PDA, snemalnik makrov ... StarOffice je zbirka pisarniških programov grajenih na izvorni kodi projekta OpenOffice.org; vsebuje nekatere komercialne dodatke, ni povsem zastonj in ni na voljo v slovenščini. Preberite podrobnosti in namestite StarOffice 6.1 Beta 1.

1 komentar

OpenOffice.org in Ximian

Slo-Tech - Microsoft Office resnično dominira na trgu pisarniškh sistemov, toda kmalu se utegnejo zadeve korenito spremeniti. OpenOffice.org izjemno hitro napreduje in pravkar je izšla različica 1.1 beta. Ta izdaja prinaša pomemben napredek programske zbirke, glavni novosti pa sta številni novi uvozni in izvozni filtri (PDF, Macromedia Flash, DocBook, številne oblike PDA Office, XML, XHTML ...) ter podpora jezikom, kot so tajski, arabski, hebrejski in hindi. DolVleka.

Zelo razveseljiva novica pa je prišla iz podjetja Ximian, ki bo v prihodnje sodeloval pri razvoju programskega paketa OpenOffice.org in ga bo poskušal čimbolje združiti z namiznim okoljem GNOME, ki ga tudi sam na široko razvija in promovira. Na voljo so elektronski diapozitivi ob katerim se marsikomu cedijo sline [:D] .

11 komentarjev

Microsoft Office 2003: Status

ZDNet - Microsoft je najavil pričetek razpošiljanja druge beta verzije storilnostnega paketa Office 2003 za naslednji teden. Dasiravno je bilo programje za celih šest ur sicer že na voljo MSDN naročnikom, je bilo od tam odstranjeno, saj naj bi šlo za napako--. (Sicer pa je bilo to dovolj, da si omenjeni paket lahko brez naročnine oz. za "strošek impulzov" namesti praktično kdorkoli.)

Obenem pa je na mestu tudi kratka predstavitev dveh novih izdelkov, ki jih imamo ugledati. Prva aplikacija je Office OneNote, ki je primarno sicer namenjena uporabnikom Prepognjenčkov™ (TabletPC), vendar se izkaže za zelo uporabno tudi na prenosnih in stacionarnih PCjih. Gre za malce naprednejšo različico Outlookovih zapiskov (notes), ki deluje podobno kot Word, le da je zapisovanje možno po vsej delovni površini. Pravzaprav gre kar za elektronsko verzijo A4 bloka; izbiranje in urejanje listov je zaradi inovativnega uporabniškega vmesnika za stare mačke rahlo nerodno, saj gre za Office popolnoma nov koncept.

...

3 komentarji

OpenOffice: Warez.

The Register - BSA je med protipiratsko usmerjenimi organizacijami relativno dobro zapisana; konec koncev obstajajo tudi manjše organizacije, ki ga znajo še bolj biksat. Se je pa BSAjevemu programu po tromesečmen opazovanju datotečnega strežnika münsterske univerze zazdelo, da bi bil pravi čas za urgiranje: poziv za odstranitev nelegalne programske opreme, ki je bila tako na voljo širši javnosti. Podrobnosti v e-poštnem sporočilu navajajo:
Filename: /mandrake_current/SRPMS/OpenOffice.org-1.0.1-9mdk.src.rpm (199,643kb)
Filename: /mandrake_current/i586/Mandrake/RPMS/OpenOffice.org-libs-1.0.1-9mdk.i586.rpm (35,444kb)

The above computer program(s) is/are being made available for copying, through downloading, at the above location without authorization from the copyright owner(s).
BSAjeva predstavnica, ki je potrdila pošiljanje sporočila, se je za nesmisel seveda opravičila, češ da imajo pač EnHud program, ki je OpenOffice inteligentno povezal z Microsoftovim Officeom. Dekletce je tako moralo zgolj...

5 komentarjev

Kaj prinaša Office 2003?

Slo-Tech - Microsoft naj bi v prihajajočem paketu e-pisarniških pripomočkov, Officeu 2003, ponudil tehnologijo IRM (Information Rights Management, upravljanje s pravicami informacij). Tehnologija naj bi omogočala natančno nastavljanje privilegijev dokumentu, od pravice do vpogleda, natisa, spreminjanja, kopiranja, itd, ne glede na to, kje bi se dokument nahajal. IRM naj bi bilo možno uporabiti nad vsemi elementi v prihajajočem Officeu; tako dokumenti, preglednicami kot elektronskimi sporočili. Druga beta izdaja Officea 2003, ki je na Microsoftov MSDN tako hitro prišla, kot odšla, naj bi to možnost že imela vgrajeno. Klik!

Kaaaj, a printal bi, ne ne, jaz imam namreč kopirajt...

12 komentarjev

Izšel OpenOffice 1.0.2

vir: Lugos
Kiberpipa - Izšla je nova različica najpopolnejšega prostega pisarniškega paketa OpenOffice 1.0.2. Gre predvsem za razne male popravke napak, govori pa se, da naj bi razvijalci precej izboljšali tudi hitrost.

Ena glavnih prednosti OO je tudi to, da je preveden v Slovenščino. Na voljo sta tudi slovenski črkovalnik in delitelj besed, a boste morali za te dobrote počakati na slovenski 'build', ki pa bo verjetno na voljo precej hitro. Za debianov namestitveni paket .deb pa upamo, da ga bo čimprej pripravila linux sekcija slo-techa (malo vzpodbude jim ne bo škodilo, tako da... :).

Glede na to, da se za prehod na OO ogreva vse več podjetij in tudi del naše državne uprave (npr. Urad za evropske zadeve), bo verjetno kaj hitro postalo pomembno tudi to, da bodo ljudje poznali ta paket.

7 komentarjev

Holics Project: Posilstvo Office 11

Neowin - Omenjena skupina je izdala prvi dejansko delujoči crack za prihajajočo verzijo paketa Office, znanega pod oznakama "Office 11" ter "Office .Net". Gusarčki, ki so poskušali uporabljati beta 1 verzijo omenjenega paketa (ki je zaenkrat namenjena zelo ozkemu krogu preizkuševalcev), so se srečevali z napol delujočim popravkom, ki naj bi zgolj ponastavil število dovoljenih zagonov, vendar pa v mnogih primerih niti to ni delovalo brez poglobljene terapije.

Tokratni izdelek deluje neposredno na odgovorno .dll datoteko ter odpravi t.i. nag screen, izdana pa je bila že tretja dodelana različica.

Zelo zanimivo pa je opazovati reakcije ljudstva: mnogi namreč trdijo, da so Microsoftu ponovno dokazali, da nezlomljiva zaščita preprosto ne obstaja. Sam menim, da se Microsoft tega zelo dobro zaveda ter v nasprotju z Oraclom ne daje tovrstnih izjav. Ostaja pa zelo zanimivo dejstvo: z zlomom pričujoče zaščite so se skupine mučile kar dva meseca -- toliko časa je namreč Office 11 na voljo v divjini....

12 komentarjev

Open Office za Okna

The inquirer - Če ste bili na Inteinfosu in ste se sprehodili mimo Lugosove stojnice, niste mogli zgrešiti zgoščenke z Open Officom. Če ste podobno kot jaz tudi sedaj še vedno oklevali, ali se splača paket namestiti, potem je tale članek za vas.

Dejansko ne gre v članku za nič udarnega, fantje na Inquererju so zgolj ocenili splošno uporabnost, vrednost glede na ceno (ki je dobila 11/10[:D] ), in pa naredili primerjavo s konkurečnim paketom MS Office. Če še vedno ne veste, ali bi dali 20 minut dela z namestitvijo in testiranjem, je članek ravno pravi za vas..

Kot ponavadi, v nedeljo dobivate teste..

8 komentarjev

Office 11 samo za Microsoftove izbrance

več strani - Velikan iz Redmonda nas spet preseneča. Kot ponavadi ne pozitivno, saj bo to svojo potezo verjetno povzročil sive lase predvsem poslovnim uporabnikom. Za kaj torej gre?

Kot poročajo tukaj in tukaj, se je Microsoft, ki je pred dobrim tednom poslal beta testerjem Office 11 (naslednika Office XP), odločil, da požene voz operacijskih sistemov naprej, in da bodo lahko uporabniki namestili nov pisarniški paket samo na računalnike z Windowsi 2000 s servisnim paketom SP3 in pa na Okna XP. Sicer je namera lahko tudi dobronamerna, vendar pa tržni analitiki ugotavljajo, da bo to povzročilo predvsem jezo pri večjih uporabnikih, ki bodo plačevali še večje licenčnine. Ali pa, kot napovejuje drugi, uporabili alternative, kot je npr. OpenOffice.

Sicer pa to ni prva takšna Microsoftova poteza, saj je že dolgo znano, da Offica XP uporabniki niso mogli namestiti na Okna 95.

Hvala pa PicNiKu, ki nas je opozoril na novico.

Kaže, da je voz napredka hiter. Microsoft mora paziti, da ne bo sam padel z...

4 komentarji

Slovenski OpenOffice prvi na Infosu

Slo-Tech - Nedavno bil OpenOffice preveden in prilagojen v slovenščino, kar sta zakrivila društvo LUGOS in Agenda. Stvar se prodaja kot vroče žemljice, oziroma ne čisto tako, saj je zastonj. Čudo se predstavlja na letošnjem InterINFOSu, kjer je Slovenski OpenOffice pobral tudi nagrado revije Monitor za najboljši izdelek sejma. Ostala konkurenca je bila sicer zelo šibka, ampak vseeno nagrada ni kar tako. Zanimanje je še posebno veliko, saj se veliko ljudi želi znebiti cenovno dragega MS Officea, OO pa teče tako pod Polkni kot pod Linuxom.

Polknaši lahko stvar stvar dolpotegnejo tule, pingvinaši pa tule.

7 komentarjev

Office 11 Beta 1 je tu

The inquirer - Microsoft je danes predstavil prvo uradno beta različico svoje nove inačice pisarniškega paketa Office, ki tokrat nosi že številko 11. Končna verzija naj bi se pojavila enkrat v sredini prihodnjega leta. Največja novost, ki jo Microsoft tudi promovira, je vsekakor izboljšana uporaba ter podprtost XML, za vse dodatne informacije ter novosti, pa skočite na to stran!

4 komentarji

Office 11 Beta 1 prihaja

The inquirer - Naslednik pisarniške zbirke Office XP, kodno imenovan Office 11, bo v roku meseca dni dosegel prvo stabilno (khm, stabilno[>:D]) beta različico. Steve Ballmer je včeraj potrdil, da Microsoft že ima izdelano beta različico, a še ni primerna za objavo. Beta 1 ne bo javno dostopna, saj bo izdanih samo šest tisoč izvodov ter bo na voljo samo inženirjem ter strateškim partnerjem po svetu. Beta 2, ki bo izšla naslednje leto, bo, tako pravi Microsoft, že bolj odprte narave in bolj dostopna navadnim smrtnikom. Več informacij ter seznam novosti je na voljo na tem naslovu.

3 komentarji

OpenOffice.org v slovenščini

Lugos - OpenOffice.org 1.0.1 je preveden v slovenščino. Trenutno je sicer možno dobiti samo verzijo za Linux, obljubljajo pa tudi okensko različico, in to v prihajajočih dneh. Pomoč sicer še ni prevedena, vendar to niti ni tako pomembno. Menim, da je bolj pomembno to, da imamo končno resno alternativo MS Officeu, ki je predrag za povprečnega uporabnika. Našel sem še tudi nekaj malih spodrsljajev, (npr. določeni namigi se pojavljajo v nemščini), vendar to ni tako moteče.

Seveda pa zadevo dobite na http://openoffice.lugos.si/

7 komentarjev

Quickoffice 6.0

Infosync - Za vse lastnike Palmov: Na Infosync so si podrobneje ogledali nov paket Quickoffice 6.0, ki je namenjen vsem, ki iščejo nekaj podobnega Wordu in Excelu. Quickoffice proizvaja Cutting Edge Software in ne Microsoft [:)]. Sodeč po testu na InfoSync-u večje prednosti v primerjavi z verzijo 5.6 predstavlja VFS podpora za naprave na osnovi "kartične razširitve" [>:D] . Deluje tudi v barvah, a le, če imamo tudi mi barvni Palm. Na težave pa lahko naletimo pri sinhronizaciji, saj je le ta zelo nerodna in okorna.

Vsi Palmaši pa lahko preiskusite demo verzijo tega programa tukaj.

0 komentarjev

OpenOffice 1 / Staroffice 6

The Register - Od včeraj dalje sta "na voljo" zastonjska produkta OpenOffice(.org) 1 ter StarOffice(.com) 6. Razlika? Ja, prvi je odprtokodna različice druge, je zastonj in ne vsebuje programa za podatkovne baze.

"Na voljo"? Ja, pri zastonjski različici je na voljo, če uspeš priti na vrsto za dolpoteg, bolj kapitalistično orientiran paketek pa ima tudi neke svoje težave -- glej stran proizvajalca :]. Klik!

15 komentarjev

StarOffice: Dodaj v košarico

The Register - Po prevzemu izdelka StarOffice od podjetja StarDivision, je Sun Microsystems uvedlo dobrodošlo novost v 'cenovni' politiki: zastonjskost tudi za komercialne uporabnike.

S težko pričakovano 6. izvedenko pisarniškega paketa, ki v prenekaterih pogledih uspešno konkurira (razen verjetno najpomembnejšemu: uporabljanost) Microsoftovemu Office-u, pa se bo tovrstna politika končala. Sun namreč kani prodajati licence. Cene trenutno še niso znane, je pa jasno, da bodo morale biti veliko nižje od onih pri najbolj znanem konkurentu. Izjema je pak platforma Solaris, za katero bo skupek programja na voljo kot zastonjska 'nadgradnja'. No, v jok nikar. Projekt OpenOffice.org bo živel in se razvijal vzporedno s komercialnim bratom, le brez programja za podatkovne baze.

8 komentarjev

MS Office: hekerjevo priljubljeno orodje

The Register - Velikan je v jabolčni paket pisarniških orodij Office v.X vdelal tudi piratsko zaščito: če program zazna več tovrstnih produktov na mreži, ki uporabljajo isti 'PID' (Network Product Identification), zapre vse Officeove programe. Kakorkoli pač, v mrežnem filtru, ki brska za 'PID'i (ne, niso pooblaščene investicijske družbe), pa se nahaja golazen, ki se zadavi ob specifično oblikovanem paketku, s čimer pa sesuje program. Vsled tega obstaja nevarnost DOS napada (hehe, Denial of using MS software?); nevarnost bi moral odpraviti vsak požarni zid. Klik!

0 komentarjev

StarOffice 6.0

ZDNet - StarOffice je na trgu že lep čas - bolj priljubljena (še zdaleč pa ne tako, kot Vemočigava pisarna) pa je postala po verziji 5.0, saj je postala zelo primerna alternativa Microsoftovemu Officu. Resda na pogled izgleda bolj špartanska, tudi 'gumbov' ni veliko, vendar se večina naprednih funkcij skriva v 'podikonjih' (jah, kako pa naj človek reče za ikone, ki se pojavijo, ko z miško zapeljemo na drugo ikono? ). Ko je bila pisarna še last StarDivisiona, je bila njena uporaba brezplačna za osebno, kasneje pa tudi za komercialno rabo.

No, kolikor je zbirka nerazširjena med uporabniki Oken, toliko bolj je priljubljena med uporabniki Linuxa. Že nekaj časa je na voljo beta izvorna koda novega paketa s številko 6.0, ki pa prinaša mnogo sprememb glede na prejšnje verzije:
  • nič več vgrajenega poštnega odjemalca,
  • programi so samostojni in ne več povezani preko enotnega namizja,
  • uporabljala bo xml format, specifikacija bo javna.


  • Več o tem tukaj, StarrOffice 5.2 tu, OpenOffice (6.0) pa tu!....

    0 komentarjev

    Kako obiti ponovno registracijo pri ponovni inštalaciji Win XP ter Office XP

    computerchannel.de - Computer Channel.de je razkril kako lahko ponovno inštaliramo Win XP brez ponovne registracije. Če se spomnite je MS vgradil v svoje nove Win XP proti piratsko zaščito. Vendar pa ima le ta nekaj pomankljivosti. Ta procedura, ki je tukaj opisana velja samo za Win XP RC1 in pa za Office XP. Za RC1 verzijo zato, ker še ni dokončna in se lahko ime datoteke v končni različici razlikuje. Vse kar je potrebno je to, da prekopiramo pri vsakem eno datoteko na disketo in jo tako shranimo. Ob poznejši ponovni inštalaciji na ISTI računalnik pa jo je potrebno samo ponovno prekopirati na disk in je, saj kot vemo, je bilo ob ponovni inštalaciji prej registracijsko proceduro potrebno ponoviti. Vendar pa se s to proceduro ne moremo izogniti prvotni registraciji.

    Za Win XP: Tukaj se imenuje datoteka "wpa.dbl" in jo lahko najdemo direktoriju WIN/System32. Datoteko moramo po prvi registraciji presneti na disketo in jo po ponovni inštalaciji WIN na ISTI računalnik enostavno prekopiramo nazaj. To pa...

    8 komentarjev

    Office XP ne dela na Cyrix-ih

    več strani - Ker morda še kdo od vas vztraja na zastarelih Cyrix procesorjih, se mi zdi vredno, da objavim naslednje opozorilo: Office XP ne delujejo na nekaterih Cyrix procesorjih (predvsem starejših verzijah). Problem je v tem, ker Cyrixi niso kategorizirani kot Pentium-class procesorji (Office XP zahteva Pentium-class procesor), zato kar pozabite na kakšno nadgrajevanje. Če hočete iti v podrobnosti, potem imate tukaj spisek teh "nesrečnih" procesorjev: Cyrix CX486 DRx2-20/40, CX486 DRx2-25/50, 6x86MX/MII PR233, 6x86MX/MII PR300, MII 433, MII 333 in Media GX Enhanced (266) procesorji. Kaj naj rečem? Če imate Cyrixa in na vse načine hočete imeti Office XP ali Windows ME (ja, tudi Windows ME Cyrixi niso sposobni poganjati ), potem malce pobrskajte po navodilih, ki ste jih dobil zraven matične plošče in poglejte za alternativnimi procesorji, ki jih plošča podpira.
    Članka na to temo sta dva. Prvega najdete tukaj, za malce bolj lene (poletje, kajne? ) pa je okrajšana verzija na The Inquirerju. ...

    7 komentarjev

    OfficeXP že skrekan

    The inquirer - Hehe, medtem ko se Microsoft trudi z raznimi aktivizacijskimi metodami za svoj softver, se mu warez scene le smeje v brk. Dokaz za to je tudi to poročilo s The Inquirerja, po katerem sodeč je nedavno izdani OfiiceXP že skrekan in v obtoku po internetu. Če je zadeva resnična ali ne, presodite sami, toda jaz bi kar rekel, da je (*prikrit pogled na sveže spečen OfficeXP CD*) .

    20 komentarjev

    Poslovenjeni WinXP in OfficeXP

    Slo-Tech - Andrej, nas M$ guru, me je danes prijetno razveselil z enim e-mailom. Posredujem vam ga v celoti:

    Oj, mogoče te bo zanimalo tole:

    Microsoft je v ponedeljek, 7.5.2001 na 6. NT konferenci v Portorožu najavil slovensko različico sistema Windows XP. Dan pred tem so iz korporacije dobili odobreno prošnjo za lokalizacijo Windows XP Professional. Enkrat po izzidu angleške različice, bo lokalizacija na voljo preko posebnega MUI (Multilingual User Interface) paketa. MUI je v bistvu CD, ki vsebuje lokalizacijske datoteke, ki ga že sedaj poznamo iz Windows 2000 in nam omogoča, da uporabniki delajo v različnih jezikih. To pomeni, da lahko en uporabnik uporablja nemško okolje (nemški meniji, pomoč, itd.), nek drug uporabnik pa arabske nastavitve (vključno s Start gumbom na desni strani :)). Hkrati z objavo slovenskega Windows XP, so objavili tudi slovensko različico Office XP Professional, ki bo vsebovala vse poslovenjene programe - vključno z bazo Access in PowerPoint-om. Vsekakor je treba...

    16 komentarjev

    MS Office in Clippy

    CNN - Clippy, (nepriljubljen) pomočnik v MS Office programih, se je prvič pojavil v Office 97 verziji. Vendar pa ga uporabniki niso sprejeli, zato so ga v Office XP verziji potisnili v ozadje. Lahko ga sicer ročno vklopite sami, avtomatično se namreč ne prikaže več.
    Kar pa je zanimivo (in nenavadno), je Microsoftova (se pravi uradna) stran o Clippy-ju, kjer se prav iz Microsofta norčujejo iz Clippy-ja. Nasmejte se sami in odjadrajte na to stran.

    5 komentarjev

    Microsoft Office XP

    WinInformant - Microsoft je objavil informacije o različnih izdajah Office XP, informacije o cenah tega programskega paketa in o preizkusni verziji Office XP.
    Office bo na voljo v več izdajah; cene pa bodo od $239 za Standard Edition upgrade do $800 za Developer Edition za nove uporabnike. Microsoft pa ni izdal cen za naročnino.
    Office XP bo na voljo za prodajo 31. maja letos. In da bi pospešili prodajo tega programskega paketa, bo Microsoft ponudil 1 milijon kopij preizkusne verzije, ki traja 30 dni po instalaciji na sistemu, za $9.99 (za poštnino in pošiljanje). Iz Microsoft UK pa so povedali, da bodo ponudili preizkusno verzijo zastonj na njihovi spletni strani naslednji mesec.
    Za več informacij o Microsoft Office XP si poglejte uradno stran.

    1 komentar

    Microsoft Office XP

    The-Ctrl-Alt-Del - Na strani The-Ctrl-Alt-Del so dobili nov Microsoftov paket programske opreme, Office XP. Prvo, kar je zanimivo, je to da vam Microsoft dovoli predogled Offica XP za pičlih 20 dolarjev. Ja, zdi se vam čudno in tudi je. Verzija, ki jo dobite za 20 dolarjev, se vam bo, kot to piše v drobnem tisku, zaklenila 31. Avgusta. No, pa h konkretnim stvarem... Namestitev je lepa ter poteka hitro (okoli 5 minut). V paket Office XP so vključeni Word, Excel, Acces, FrontPage in Outlook. Od vsakega lahko na tej strani vidite dve zaslonski sliki. Meni ne zgledajo nič kaj drugače kot Office 2000... Vključenih pa je veliko novosti. Pomembnejša je podpora zvoku, s katerim lahko krmilite Office XP in mu celo narekujte tekst. To orodje je zaenkrat na voljo samo za angleščino, kitajščino in japonščino.

    7 komentarjev

    Opis WinXP in OfficeXP

    Jaz - No, da ne bomo vedno prebirali tuje ekskluzivne opise raznih novitet, si lahko na tem naslovu preberete zelo temeljit in obširen opis novih WinXP in OfficeXP v slovenščini. Seveda ne gre za definitiven opis, saj je zasnovan na testnih različicah, toda moram priznati, da se je avtor zelo potrudil in poskrbel za obilje informacij. Priporočam ogled!

    1 komentar

    Začela se je proizvodnja Office XP

    ZDNet - Microsoft Office XP, zadnjo verzijo tega programskega paketa, je Microsoft včeraj dal v proizvodnjo. Microsoft je izjavil, da bo nova verzija Office XP na voljo kupcem konec pomladi, točnega datuma pa niso izdali.
    V tem članku pa si lahko ogledate, kakšne novosti nas vse pričakujejo v novi verziji MS Office XP. Dodana je predvsem možnost, da si programe popolnoma prilagodite svojim željam in okusom. Druga večja novost je močnejša integracija z internetom. Poleg tega bo vgrajeno tudi prepoznavanje govora, ter vgrajen OCR program.

    5 komentarjev

    Znano ime za Whistler in Office 10

    The Register - Bliža se izid Beta2 različice Microsoftovega Whistlerja in pojavila so se prva koliko toliko zanesljiva ugibanja o dejanskem produkcijskem imenu operacijskega imena. Čeprav je meni ime Whistler kar priraslo k srcu moram priznati, da je se Windows XP in Office XP ne sliši tako slabo (XP naj bi pomenilo eXPerienced). Definitivno Microsoftovci niso uničili kulerskega kodnega imena z nečim stupidnim, kot je to uspelo AMDju z Duronom (ki se je prej imenoval Spitfire).

    Še nekaj govoric z zvezi z Whistlerjem: v Beta 2 različici še vedno ne bo na voljo novi uporabniški vmesnik s kodnim imenom Luna. Bo pa zato na voljo opcija izbire med "klasičnim" Win2k/WinME Star Menujem in novim, popolnoma predelanim Star Menujem, ki najpogosteje uporabljene aplikacije združuje v lahko dostopen podmeni (ali nekaj podobnega...).

    Še nekaj glede zaščite, ki jo namerava M$ vgraditi v Whistler. Zaenkrat nihče točno ne ve, kako za vraga bo ta zaščita sploh delovala, pojavljajo pa se ugibanja, da bo OS takoj po...

    7 komentarjev

    Prvi pogled na M$ Office 10

    Jaz - Kot že veste, nam naš dragi Microsoft že nekaj časa pripravlja naslednika popularnega Office paketa, ki se bo imenoval Office 10. Okoli naslednika popularnega pisarniškega skupka že nekaj časa krožijo najrazličnejše novice in sedaj je čas, da si pogledamo kaj je res in kaj ni. Na Winsupersite so namreč objavili prvi pogled na Office 10, ki bazira na Beta2 kodi. Predogled bo objavljan po delih, saj je po avtorju sodeč izboljšav toliko, da bo potreben zares velik članek. Zaenkrat sta na voljo prva dva dela in če vas zadeva zanima, vam vsekakor priporočam ogled. Thnx, Jure!

    0 komentarjev

    Service Pack 2 za MS Office 2k

    File Flash - Izšel je Service Pack2 za popularni MSjev pisarniški paket, Office 2000. Popravljenih je kar nekaj stvari, verjetno najbolj pomemben pa je popravek Outlook Expressa, ki seda ni več tako občutljiv na razne viruse. Če vas že srbijo prsti in si popravka na vso moč želite, potem si ga lahko potegnete od tukaj ( neuradno ) ali od tukaj ( uradno ). Datoteka je velika 8.76MB, tako da velikost ne bi smela predstavljati problemov.

    0 komentarjev