» »

Prvi računalniki v Sloveniji, 12c.del - porazdeljena obdelava podatkov

Prvi računalniki v Sloveniji, 12c.del - porazdeljena obdelava podatkov

Oprema sodobne norveške elektronske centrale iz konca sedemdesetih. Oslo museum. (CC BY-SA 4.0)

vir: Računalniški muzej

Vozliščna računalnika DEC PDP-10 v ameriškem omrežju ARPANET. Bolt, Beranek and Newman, ZDA. (CC Public domain)

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej -

V sedemdesetih so se z napredkom mikroelektronike v telekomunikacijah lahko uveljavili digitalni sistemi, v računalništvu pa revolucionarni mikroračunalniški sistemi. Bolj ekonomičen in smiseln je tako postal nov koncept porazdeljene obdelave podatkov na mestu njihovega izvora. Računalništvo je vse manj slonelo na velikih računalnikih. Pripravo, urejanje in pogosto tudi obdelavo podatkov so ob zadostnih procesnih in pomnilniških zmogljivostih začeli prevzemati mikroračunalniki. Z združljivo komunikacijsko opremo je teoretično postala možna tudi neposredna komunikacijo med posameznimi napravami. Vse te nove možnosti, ki sta jih obljubljala mikroelektronika in mikroračunalništvo so vplivale na razvoj novih mrežnih konceptov. Postalo je jasno, da investiranje v toge centralizirane računalniške mreže ne bo več smiselno. Razvoj v smeri porazdeljene obdelave podatkov je računalniško in komunikacijsko industrijo spodbudil k iskanju primernih komunikacijskih protokolov in tehnologij. Obdobje tako imenovanih protokolnih vojn je prineslo na eni strani uporabo bolj komercialno usmerjenega protokola X-25 v javnih omrežjih za prenos podatkov, na drugi pa uporabo nekoliko bolj odprtega protokola TCP/IP v raziskovalnih omrežjih. Do konca sedemdesetih je že večina evropskih držav prilagodila svoja telekomunikacijska omrežja digitalnemu prenosu podatkov, vsesplošna pa je postala tudi uporaba mikroračunalnikov.

Raziskave novih mrežnih konceptov so se že v začetku sedemdesetih začele tudi pri nas z vključitvijo naših strokovnjakov v evropski projekt COST-11. Naša ekipa je pri projektu sicer sodelovala le na teoretični ravni, praktično pa so si prizadevali za vključitev v sodobne mrežne tokove prek povezave Republiškega računskega centra z bolonjskim. Pri projektu COST-11 je šlo za razvoj skupnega koncepta evropske računalniške mreže EIN(European informatics network), ki bi povezala nekaj obstoječih raziskovalnih omrežij v Evropi. Raziskovalni omrežji utemeljeni na sodobnih principih paketnega preklapljanja sta najprej nastali v Angliji(NPL) in v Franciji(Cyclades). Leta 1976 je v okviru COST-11 prišlo do prve povezave omrežij NPL in Cylades, leta 1977 pa je začelo obratovati tudi testno omrežje Švedske, Norveške in Finske. Javne paketne mreže za komercialno izkoriščanje je medtem začelo vzpostavljati nekaj evropskih telekomunikacijskih podjetij, najprej v Franciji, Španiji in Angliji. Leta 1976 je konzorcij telekomunikacijskih podjetij sprejel uporabo protokola X-25, kar je spodbudilo povezavo več evropskih javnih omrežij za prenos podatkov. Do konca sedemdesetih so v tem okviru nastale tudi širše povezave in prvo svetovno omrežje. Temu se je prilagodil tudi projekt COST-11, ki se je preusmeril v raziskave in razvoj aplikacijskih rešitev za takšna omrežja. Razvoj TCP/IP je bil v veliki meri prenesen v ZDA, kjer je v kombinaciji z operacijskim sistemom Unix postal standard v omrežju ARPANET in omrežjih ameriškega obrambnega sistema.

Tako kot razvoj na drugih tehnoloških področjih je v Jugoslaviji zaostajal razvoj komunikacijskega omrežja. Na začetku sedemdesetih je bil sicer že narejen določen napredek, predvsem v Sloveniji. Po razširitvi omrežja med leti 1966-1968 so bile uvedene medkrajevne telefonske povezave že v 350 krajih po Jugoslaviji, od tega v 156 krajih v Sloveniji. Od 76 omrežnih skupin v Jugoslaviji je bilo vključenih že 62, v Sloveniji pa 6 od 9. Položen je bil tudi pomemben podaljšek koaksialnega kabla Beograd-Zagreb-Ljubljana na relaciji Ljubljana-Celje-Maribor-Avstrija, s čimer je bila omogočena vključitev štajerske omrežne skupine in tranzitna povezava Evrope z Bližnjim vzhodom. Kljub temu, da je Slovenija na tem področju prednjačila v Jugoslaviji, je imela Ljubljana le 8 priključkov na 100 prebivalcev, vsa pomembnejša mesta v Evropi pa povprečno okrog 25 priključkov na 100 prebivalcev. Najbolj razvito omrežje so imeli v Stockholmu in Zurichu z 72 in 61 priključki na 100 prebivalcev. Do leta 1970 je ljubljansko omrežje dobilo še dodatnih 12.000 telefonskih priključkov, še vedno pa izrazito premalo glede na realne potrebe mesta. Prva elektronska telefonska centrala v Jugoslaviji je bila vključena leta 1973 v Mostah. Ljubljansko omrežje je nato do leta 1975 dobilo še dodatnih 30.000 priključkov. S tem je povprečje v Ljubljani narastlo na 17 priključkov na 100 prebivalcev, še vedno daleč pod ravnijo razvitih zahodnih državah.

Brez dobro razvejanega omrežja prilagojenenga tudi digitalnemu prenosu podatkov so vse manj gospodarna postajala vlaganja v računalniško opremo v državi. Prva resna razmišljanja o javnem omrežju za prenos podatkov so se pri nas začela leta 1974. Takrat je bila pri komisiji za računalništvo in informatiko ustanovljena delovna skupina za računalniške komunikacije, ki je objavila študijo Računalniško omrežje SRS in leta 1974 in 1976 opravila anketi o komunikacijskih potrebah gospodarstva. Do leta 1979 so potrdili nujnost in upravičenost izgradnje omrežja za prenos podatkov. Odločitev je temeljila tako na potrebah gospodarstva kot tudi javne uprave. V tem času je bilo računalniško omrežje v Sloveniji sestavljeno iz omrežij Republiškega računskega centra, Zavoda za statistiko v povezavi z občinami, omrežij v okviru obeh Univerz, pa omrežij SDK, Ljubljanske banke in še nekaj drugih manjših omrežij. Vsa omrežja so bila utemeljena na zastarelih principih, povezave med njimi niso bile lahko izvedljive, če sploh, njihova uporabnost in zmogljivost pa je bila pravtako omejena. Izgradnja paketnega omrežja s protokolom X-25 v Jugoslaviji je bila opredeljena v okviru družbenega načrta 1981-85, kot nosilec pa je bil določen PTT. Marsikje v Jugoslaviji se je izgradnja zavlekla, v Sloveniji pa je omrežje Jupak poskusno začelo delovati leta 1986.

14 komentarjev

DamijanD ::

metrika x / 100 prebivalcev je mogoče malo nerodna, ker nanjo vpliva velikost družin. Ti priključki so bili ponavadi za celo hišo/stanovanje eden...

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

V tistih časih je bilo dobiti telefonski priključek tudi v urbanih okoljih izredno težavno. Pri nas doma (Mb) je tako prišlo do neke vrste anahronizma, da smo prej dobili priključek za kabelsko televizijo, kot telefonskega. Če se ne motim, se je to zgodilo ravno leta 1986, istega leta torej, kot je začel delovati omrežje Jupak v Slo. Telefon je prišel v hišo kakšni dve leti kasneje, pri tem pa je takratni PTT kable vlačil po isti poti, kot so to prej naredili "kablaši". Dobesedno so uporabljali iste kavlje na ostrešjih in zaščitne pločevine ;) za obešanje in zaščito telefonskih kablov... Je pa moralo miniti še slabih 15 let, da so se v in iz naše hiše začeli pretakati internetni podatki, seveda preko kabla s pomočjo Thompson kabelskega modema... Bilo je kakšen dan po novem letu 2001...

Lp

Jože

tony1 ::

Res je, dobiti telefon je bil nekoč pravi dogodek. Ko si sredi 70ih v Lj dobil telefon v bloku si ta datum pomnil še celo življenje.

Dobiti telefon (pogosto dvojček) je bil še v 90ih pravi dogodek, in daleč od samoumevnega, ogromno območij ni imelo več prostih kapacitet v centralah (ljudsko se je temu reklo "nimajo številk", pa smo mislili bolj cifre kot tel. linije :))), pa je lahko šlo za center Ljubljane (ustanovitelj firme, ki je izumila pico da te kap je na spletu povedal, da so leta 1991 še prvo leto firme delali z voki-tokiji, ker tel. linije niso mogli dobiti, čeprav je bila lokacija v centru) ali pa neko podeželje.

Čeprav se je npr. v začetku 90ih vseeno veliko vlagalo v tel. omrežje, takrat smo na podeželskem robu občine Lj-Šiška doživeli, kako je PTT na novo potegnil vse telefonske vode (jih vse vgradil v zemljo) in po točno teh smo "že" leta 2000 dočakali ISDN - takrat tega nismo zares vedeli, ampak to je bilo že slabih 10 let za razvitimi državami.

No, se je pa vsaj ADSL začel dogajati hitreje, saj se ga je takrat že testiralo...

OP, kot običajno, pohvala za odličen članek, še dve vprašanji:
"Položen je bil tudi pomemben podaljšek koaksialnega kabla Beograd-Zagreb-Ljubljana na relaciji Ljubljana-Celje-Maribor-Avstrija, s čimer je bila omogočena vključitev štajerske omrežne skupine in tranzitna povezava Evrope z Bližnjim vzhodom."

Lahko poveš kaj več, kakšen kabel je bil to? So to tisti pregovorno debeli "poštarski" kabli s stotinami paric v enem kablu? Niso pa to že E1 povezave (Bell je T1 izumil nekje v 60ih letih)?

"Prva elektronska telefonska centrala v Jugoslaviji je bila vključena leta 1973 v Mostah."

Ali to torej pomeni, da so bile do takrat vse centrale pri nas povsem ročne? Si dvignil telefon, odtipkal številko in to je nekdo ročno preklopil v tvojem vozlišču?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tony1 ()

srus ::

tony1 je izjavil:


"Prva elektronska telefonska centrala v Jugoslaviji je bila vključena leta 1973 v Mostah."

Ali to torej pomeni, da so bile do takrat vse centrale pri nas povsem ročne? Si dvignil telefon, odtipkal številko in to je nekdo ročno preklopil v tvojem vozlišču?


Ne, bile so elektromehanske - šklepetajoči releji, crossbar stikala, dvižno vrtilni koračni izbiralniki in podobna steam punk šara.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: srus ()

Barbarpapa2 ::

Pozdrav.

Kot je rekel srus, centrale so bile elektromehanske. Moja mati je v penzijo šla kot telefonistka iz enote banke, ki je imela kakšnih 120 internih telefonskih številk. Telefonska centrala, ki jo je posluževala, je bila v dveh velikih kovinskih omarah, vsaka je bila precej večja kot je npr. VAX 11/780. Te omare so bile polne relejev, ob prevezavah je bilo šklepetanje konkretno glasno. Je pa bil design teh central kar pametno narejen, so bile modularne. Ko si odprl vrata centale, si videl samo vrsto kovinskih škatel in te so vsebovale relejsko logiko. Če je prišlo do motenj v telefoniji in so isključili težave s telefonskim aparatom, se je na podlagi telefonske številke vedelo, katero škatlo je bilo potrebno zamenjati v centrali. Tako je motnja zaradi servisnega posega trajala samo nekaj minut...Poleg centrale pa je bil prostor, ki je vseboval napajalnik centrale. To je bil veliki usmernik (konkretno se spomnim, da je bil na konkretni "mamini" centrali še selenski, ki so ga kasneje zamenjali za diodnega) in pa kar nekaj tovornjaških akumulatorjev (24V). To je bil UPS telefonske centrale, telefonija je delala tudi, če je prišlo do izpada toka.

Tudi sam sem prve dinarčke (kot 14 letni mulc) zaslužil kot telefonist na drugi, manjši bančni enoti, ki je imela kakšnih 40 internih telefonskih številk. Za to je bila zadosti omara velikosti prej omenjenega VAX-a :P...


Lp

Jože

chnglng ::

Prednost elektronskih sistemov pred klasičnimi relejskimi je bila izrazita, ne le v zmogljivosti pri količini možnih priključkov, temveč tudi pri zanesljivosti delovanja. Že same elektronske komponente so imele v primerjavi z elektromehanskimi veliko večjo zanesljivost, po drugi strani pa so bile nove centrale sestavljene iz dveh enakih računalnikov, ki sta si v normalnem obratovanju delila promet, v primeru okvare ali vzdrževanja pa je en izmed njiju lahko prevzel celoten promet. Nova tehnologija je prinesla tudi izrazito poenostavitev večine vezij, zapletene funkcije pa so se z uporabo procesnih računalnikov prenesle na programsko opremo. Programska oprema je omogočala celotno upravljanje s telefonskimi signali in krmiljenje vseh ostalih delovnih organov centrale, nudila pa je tudi dodatne administrativne funkcije, ki v elektromehanskih centralah niti niso bile možne. Dodatna oprema je omogočala komunikacijo vzdrževalcev s sistemom in posredovanje v primeru izpada enega izmed procesorjev, pa tudi zbiranje statističnih podatkov, na podlagi katerih je PTT lahko načrtovala nadaljne širjenje omrežja. En izmed predvidenih načrtov PTT je bil vzpostavitev centralnega vzdrževalnega centra, kjer bi se daljinsko zbirali in analizirali podatki vseh central, ter distribuirali popravki v primeru okvar. Centrale Metaconta 10C, kot je bila ta prva v Mostah, so imele vgrajene mini računalnike ITT-1600 in ITT-3200. Iskra je te računalnike s pomočjo IJS začela skoraj v celoti tudi sama proizvajati. Organizirali pa so tudi prve programerske ekipe, ki so skrbele za njihovo programiranje in vzdrževanje. Poudarek na programski opremi je prinesel popolnoma drugačen koncept razvoja in vzdrževanja central, ki je zahteval uvedbo usposobljene programerske ekipe v Iskri. Ker so centrale sestavljali po licenci in bolj zahtevne dele sprva še uvažali, je bilo programiranje in testiranje tudi najbolj zahteven del proizvodnje. To je za Iskro v tem času predstavljalo velik problem zaradi takrat še relativno slabe usposobljenosti vzdrževalcev in operaterjev. Obstoječi kadri se še niso učili računalniške tehnike in niso imeli stika z novo tehnologijo, razen redki mlajši. Za delo z novimi centralami so potrebovali dosti več znanja kot prej. Tudi za izdelavo in prilagajanje programske opreme je bilo potrebno oblikovati povsem novo ekipo kvalitetnih kadrov, ki je morala do potankosti poznati ustroj in delovanje sistema in je zato morala spremljati vse faze proizvodnje. Najširši nivo strokovnosti je bil potreben pri preizkušanju novih sistemov. Vsi programi za računalnik so bili takrat sestavljeni v zbirnem jeziku, ker še ni bilo na voljo učinkovitih prevajalnikov za višje jezike, celotna programska oprema pa je menda zasedala le 110Kb. Sprva so centrale povzročale nekaj težav, vendar se je z vsako novo nameščeno centralo programska oprema izboljševala in s tem tudi njihovo delovanje. Uporabniki so postopno pridobili zaupanje v novo tehnologijo. Do leta 1975, se je centrali v Mostah pridružilo še novih 13, do leta 1978 pa naj bi jih bilo v celotni Jugoslaviji že okrog 50.

O povezavi Ljubljana-Celje-Maribor-Avstrija žal nimam nobenih podrobnih podatkov. Vsem pa hvala za branje in odzive. Marsikaj bi se še dalo povedati o tej tematiki.. več o teh tematikah pa lahko preberete tudi na spletni strani računalniškega muzeja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: chnglng ()

tony1 ::

Zelo zanimivo, tnx obema. :)

Jure14 ::

Tel priključek smo v manjšem podavskem mestu, dober kilometer od PTTja, dobili okoli '80.
Pa še to le zato, ker je bila mama zdravnica, da so jo lahko poklicali v kakšnem nujnem primeru.

V Lj na Fužinah smo telefone dobili okoli '95. Po dolgem boju z upravnikom in telekomom.

Še zdaj vem obe številki ?.

Han ::

chnglng je izjavil:

Prednost elektronskih sistemov pred klasičnimi relejskimi je bila izrazita, ne le v zmogljivosti pri količini možnih priključkov, temveč tudi pri zanesljivosti delovanja.
Relejski sistemi so bili zelo občutljivi na "Coca-Cola efekt". Če je osebje v prostorih centrale odpiralo steklenice s Coca-Colo ali podobno gazirano pijačo, so se releji dobesedno zlepili.

tony1 ::

"Tel priključek smo v manjšem podavskem mestu, dober kilometer od PTTja, dobili okoli '80.
Pa še to le zato, ker je bila mama zdravnica, da so jo lahko poklicali v kakšnem nujnem primeru."

Drži. V našem koncu sta telefon do začetka 90ih imela dva človeka: predsednik lokalnega društva borcev NOB (politične veze) in lokalni poštar (veze na PTT). Če si sredi noči nujno rabil telefonirati si zbudil enega ali drugega.

Barbarpapa2 ::

Pozdrav.

Podbni vzorci so se, zgleda, ponavljali vsepovsod. Tudi v naši ulici je dolgo časa telefon imel sosed dve hiši pred nami, ker je celo življenje delal na pošti... Je pa to s tehnologijo zanimivo. Dokler telefona nismo dobili, ga ravno zelo nismo niti potrebovali. Ko pa smo ga enkrat dobili, potem pa brez njega nismo mogli več :D:))...

Lp

Jože

DamijanD ::

Pri nas je bil telefon že (vsaj) leta 78, ne vem pa kdaj je bil prvi v kraju

Smiro ::

Pri nas (Podlonk in Prtovč, vasici v Selški dolini nad Železniki) smo dobili telefon 1985 leta ali tam enkrat. Vem, ker smo vse drogove (štange) morali sami vaščani postavit in kabel potegnit okoli 10 km do Prtovča in po vseh hišah. Samo pri dveh hišah se niso odločili za telefon. Pa še ti so se potem čez nekaj let (delat pa ja ni bilo treba). Sem prišel od vojakov na dopust, potem sem pa luknje za štange kopal...
Po Železnikih pa še niso imeli povsod telefonov takrat, ja.

tony1 ::

Ta stihija (najbolj verjeten razlog je sicer gotovo pomanjkanje denarja) je zanimiva, leta 1992 so pri nas, ravno tako na vasi, pa opustili "telegraf" štange in vkopali celotno omrežje. Vmes je pa borih 7 let razlike.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prvi računalniki v Sloveniji, 11b.del - prvi računalniki IBM/370

Oddelek: Novice / Računalniški muzej
132450 (833) kuglvinkl
»

Prvi računalniki v Sloveniji, 12c.del - porazdeljena obdelava podatkov

Oddelek: Novice / Računalniški muzej
142388 (1005) tony1
»

Prvi računalniki v Sloveniji, 10b.del - prvi procesni računalniki

Oddelek: Novice / Računalniški muzej
62138 (1341) Barbarpapa2
»

Optične tehnologije

Oddelek: Omrežja in internet
3712977 (12091) AndrejO
»

Internet v Sloveniji cenejši, dostopnejši kot v Kanadi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Diski
10828451 (25956) BlueRunner

Več podobnih tem