» »

Excel bo dobil Python

Excel bo dobil Python

Slo-Tech - Obstajata dve skupini ljudi: eni obdelujejo podatke v Excelu, drugi v Pythonu. Microsoft se je odločil, da ju križa, in tako bo Excel dobil podporo za Python. Za zdaj bo nova funkcija na voljo le uporabnikom, ki so naročeni na preizkusni kanal (Beta Channel, Microsoft 365 Insiders). Sčasoma bo Python na voljo vsem uporabnikom Excela, ki imajo naročniško verzijo (Microsoft 365).

Microsoft je ob tem pojasnil, da bo kar iz Excela možno pisati in poganjati Pythonovo kodo za analizo podatkov. To pomeni, da bomo dobili podporo za Matplotlib, seaborn in ostale knjižnice iz Pythona. Prav tako pa bo možno uporabljati napredne Excelove funkcije na teh podatkih, denimo vrtljive tabele. Koda se bo izvajala v oblaku (Microsoft Cloud), rezultati pa se bodo nato pretočili v Excelov zvezek.

To sicer ni prva možnost za uporabo Excela in Pythona. Že dlje časa obstajajo knjižnice, ki Pythonu omogočajo branje in manipulacijo Excelovih datotek. Tudi za Excel so obstajali neuradni dodatki, denimo PyXLL. Sedaj pa bo Microsoft podporo v sodelovanju z Anacondo integriral kar sam.

5 komentarjev

bciciban ::

Še boljša podpora za malware? :))

LightBit ::

So pa pogumni da se bo koda v oblaku izvajala.

Jaz ponavadi Excel generiram da se samo za prezentacijo podakov uporablja. Se mi zdi nerodno da bi takole programiral po celicah.

ZigaZiga ::

LightBit je izjavil:

So pa pogumni da se bo koda v oblaku izvajala.

Jaz ponavadi Excel generiram da se samo za prezentacijo podakov uporablja. Se mi zdi nerodno da bi takole programiral po celicah.


Jp, tudi jaz odprem / naredim kaj v Excelu bolj za vizualno predstavo podatkov.

Mogoče bo pa komu lažje v pythonu razne formule pisat namesto v tem, kar trenutno Excel podpira.

Za izvajanje v oblaku bi pa rekel, da je mogoče bolj problematično to, da se bodo zasebni podatki pošiljali v oblak, ne toliko to, da bi lahko kdo zlorabil / nenamenoma sproduciral kodo, ki bi (pre)obremenila strežnike.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ZigaZiga ()

Karamelo ::

a ni to podobna zgodba kot z macroji?

Rooty ::

Nič novega. Microsoft skozi celotno svojo zgodovino brez lastnih idej. Vse kar znajo je copy/paste od drugih (v svojem .NETu seveda), v najboljšem primeru kupijo alternativo in jo prodajo na svoj način. Microsoft caplja za ostalimi na vseh področjih. Virtualizacija, ''novi'' brskalnik Edge, PowerShell itd ....vemo kako je to prišlo v Microsoftovo okolje.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ima kdo nameščen Excel 2019?

Oddelek: Programska oprema
7759 (500) opeter
»

Excel kalkulacije - preko virtualke ipd.? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
927089 (4894) omni-vor
»

Sinhronizacija podatkov iz Excela v Word

Oddelek: Programska oprema
152849 (2388) jukoz
»

Kako oz. z čim izdelujete spletišča? (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
5713197 (11613) Goran's Blog
»

Proračun za informatizacijo slovenske javne uprave za leto 2010 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nova vsebina
5714699 (12877) Daedalus

Več podobnih tem