» »

ARM uradno zaprosil za vstop na Nasdaq

ARM uradno zaprosil za vstop na Nasdaq

Slo-Tech - ARM je včeraj uradno zaprosil za kotacijo na borzi Nasdaq (obrazec F-1), kar predstavlja enega zadnjih korakov pred javno ponudbo delnic. Čez 15 dni se lahko začnejo javne predstavitve prospekta (roadshow), nato pa bo stekel vpis delnic in na koncu začetek kotacije na Nasdaqu. Trenutni lastnik ARM-ja je japonski konglomerat Softbank, ki bo to tudi ostal, saj bo na voljo le manjši del delnic.

Javno ponudbo delnic ARM nestrpno pričakujejo vlagatelji po celem svetu, vse od institucionalnih do nepoučenih. ARM ne proizvaja čipov, temveč izdeluje dizajne za arhitekturo, ki poganja veliko večino pametnih telefonov in podobnih prenosnih naprav. Ta IPO bo največji borzni dogodek v segmentu tehnoloških podjetij v tem letu.

Softbank je minuli teden najavil odkup 25 odstotkov podjetja, ki jih je bil leta 2017 prodal skladu Vision Fund. Odkup se je zgodil po vrednotenju 64 milijard dolarjev, kar je tudi orientacijska vrednost za IPO. Softbank je ARM kupil leta 2016 za 32 milijard dolarjev, kar je bil tedaj največji prevzem kateregakoli evropskega tehnološkega podjetja. Lani se je nato Softbank poizkusil znebiti ARM-ja s prodajo Nvidii, a regulatorji prevzema niso odobrili. Če bi Softbanku prodaja tedaj uspela, bi zaslužili veliko, ker bi bila Nvidia del prevzema plačala z lastnimi delnicami - ki so letos poletele za trikrat.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pred prodajo ARM-ja povišanja cen?

Oddelek: Novice / Rezultati
122608 (2063) MrStein
»

Japonci prodajajo ARM

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
467515 (4457) DamijanD
»

ARM nič več britanski

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
168942 (6786) Poldi112
»

Alibaba in ZDA v pričakovanju največje javne ponudbe delnic

Oddelek: Novice / Ostale najave
96937 (5560) Tilen

Več podobnih tem