»

Kitajska širi testiranje digitalne valute

The New York Times - Dasi več držav preizkuša digitalne valute, so Kitajci vodilni. Lanski preizkus digitalnega juana, ki se je začel v Šendženu, se je do danes razširil še na druga mesta, kot sta Šanghaj in Peking. Sicer v preizkusu ne sodelujejo vsi prebivalci, temveč so izbrani z žrebom, a gre vseeno za največji preizkus na svetu.

V loterijo se prebivalci prijavijo prek spletne aplikacije WeChat, ki je na Kitajskem izjemno razširjena, in v primeru pozitivnega odgovora dobijo 200 digitalnih juanov, ki jih lahko porabijo po želji. To je približno 25 evrov, preostanek pa morajo kupiti sami s pravimi juani. Digitalna valuta deluje podobno kot plačevanje s kreditnimi karticami, le da se uporabljajo aplikacija za pametni telefon in kode QR.

Več centralnih bank testira ali vsaj motri digitalne valute - po zadnjih podatkih 60 -, k čemur jih je v zadnjem času vzpodbudila astronomska rast bitcoina in drugih decentraliziranih kriptovalut. Državne kriptovalute želijo uporabiti prednosti kriptovalut, kot so...

54 komentarjev

K rasti Gamestopa prispevali tudi boti

Reuters - Januarsko rast delnice Gamestopa, ki so jo zakuhali na Redditu, so pomagali podpihovati tudi boti, ugotavljajo v raziskavi v podjetju PiiQ Media. Ugotovili so, da so navdušenje pomagali ustvarjati tudi organizirani gospodarski ali tuji akterji. Izvršni direktor Reddita je sicer v zaslišanju pred Kongresom dejal, da boti in lažni računi niso imeli občutnega vpliva na dogajanje.

V najnovejši analizi so preverili objave na družbenih omrežjih Twitter, Facebook, Instagram in platformi YouTube, ki so vsebovale ključne besede GME, Hold the Line in podobno. (Reddita niso analizirali, pričakujejo pa podobne rezultate.) Osredotočili so se na obdobje od 28. januarja do 18. februarja, da bi primerjali balonasto in normalno stanje. Ugotovili so, da so sodelovali tudi boti oziroma strojni računi z avtomatiziranimi objavami. Njihovo objavljanje je zelo predvidljivo, saj vrhunec doseže ob začetku trgovalnega dne in tik pred zaprtjem trgov. Izdaja jih dejstvo, da se vzorec skoraj brez variacij...

6 komentarjev

HSMC dokončno pokopan

Slo-Tech - Po lanskih poročilih o velikih težavah HSMC-ja, ki je zabredel v insolventnost, je saga končana. Danes so nagnali še zadnje zaposlene, podjetje pa nima nobenih načrtov o morebitnem nadaljevanju proizvodnje. Na cesti je ostalo zadnjih 240 zaposlenih, medtem ko so preostale odslovili že prej. A tudi tega niso storili na primeren način.

Proizvajalec čipov Hongxin Semiconductor Manufacturing Company iz Wuhana bi bil moral lani začeti proizvajati čipe v 14-nm tehnologiji, letos pa preiti na 7 nm. HSMC, ki je bil ustanovljen leta 2017, je želel prehiteti trenutno največja kitajska proizvajalca čipov SMIC in Hua Hong, za kar so postavili 20 milijard dolarjev vredno tovarno. V njej bi moralo delati 50.000 zaposlenih, ki bi letno proizvedli za 10 milijard dolarjev izdelkov. S tem je želela Kitajska doseči neodvisnost od tujih proizvajalcev čipov, saj so ti v glavnem ameriška, južnokorejska in tajvanska podjetja.

Zadnjih 240 zaposlenih je moralo podati odpovedi, in sicer so jih nagovorili...

14 komentarjev

E3 v fizični obliki očitno tudi letos odpade

E3 2017

vir: Wikipedia
VGC - Iz dokumentacije losangeleške komisije za konvencije in turizem je razvidno, da je letošnji Electronic Entertainment Expo, vsaj v obliki živega semnja z obiskovalci, odpovedan. Organizator, Electronic Software Association (ESA) je še pred tedni načrtoval tridnevni dogodek, in sicer med 15. in 17. junijem, vsaj deloma v živo. Kot so zapisali, z željo, da ponovno pod eno samo streho združijo vse zanimive napovedi sveta elektronske zabave. Prej omenjeni dokument zdaj navaja, da bodo organizatorji prostor namenjen sejmu, Los Angeles Convention Centre, morda uporabili za oddajanje prenosov v živo ter poskušali pridobiti licenci za leti 2022 in 2023.

Iz ESA so na poizvedbe odgovorili, da bodo podrobnosti letošnjega sejma razkrili v kratkem, da imajo krasne razgovore z založniki in razvijalci, da pa ne morejo potrditi, katera imena sveta iger se bodo dogodka tudi zares udeležila.

E3 je nazadnje v vsem sijaju potekal leta 2019, lani je bil odpovedan zaradi razmaha pandemije COVID-19,...

0 komentarjev

FDA odobrila tretje cepivo proti covidu-19

Slo-Tech - Ameriška Zvezna agencija za hrano in zdravila (FDA) je pogojno odobrila še tretjo cepivo proti covidu-19. Izredno dovoljenje za uporabo (EUA) je izdala cepivu proizvajalca Johnson & Johnson, ki je tudi prvi cepivo, ki je registrirano za uporabo s samo enim odmerkom. Druga prednost je stabilnost pri višjih temperaturah, saj lahko cepivo hranimo v zamrzovalniku pri -20 °C dve leti, v navadnem hladilniku (2-8 °C) pa tri mesece. To znatno olajša distribucijo.

Cepivo temelji na rekombinantnem adenovirusu 26, ki je spremenjen tako, da se ne more razmnoževati. Vanj je dodan genski zapis za protein S iz virusa SARS-CoV-2, tako da po vbrizganju cepiva okužene človeške celice nekaj dni izdelujejo ta protein S, proti kateremu potem imunski sistem ustvari odgovor. Sorodno deluje tudi cepivo AstraZenece, ki pa uporablja drugačen vektorski virus. V cepivu Johnson & Johnson so poleg adenovirusa še citronska kislina, natrijeva sol te kisline, etanol, 2-hidroksi-β-ciklodekstrin, polisorbat-80,...

112 komentarjev

Na Jamajki že tretjič ušli podatki iz baze za covid-19

Slo-Tech - Na Jamajki so onemogočili dostop do spletne strani in pripadajoče aplikacije JamCOVID, ki je namenjena omejevanju epidemije covida. V varnostnem incidentu, ki je že tretji zapovrstjo, so ušli podatki več kot pol milijona obiskovalcev tega otoka, ki jim je bila odrejena karantena. Stran se je kasneje vrnila.

Aplikacija JamCOVID se uporablja za lažjo obravnavo potnikov, ki pridejo na Jamajko in jim ministrstvo za zdravje odredi karanteno. V bazi so imena vseh potnikov in naslov, na katerem morajo preživeti 14-dnevno karanteno. Varnostni raziskovalci pa so ugotovili, da so bili ti podatki dostopni kar iz brskalnika, saj baza ni bila zaščitena z geslom, temveč je bila odprta na internet. Jamajška vlada odgovarja, da se je nepooblaščen dostop sicer zgodil, a ni šlo za množično odtekanje podatkov.

To ni prvi varnostni incident s to aplikacijo. Minuli teden je bilo tudi na Jamajki na internetu dostopnih več podatkov o 70.000 negativnih rezultatih testov na covid in več kot 425.000...

0 komentarjev

Revolut tudi za Slovence postal banka

Slo-Tech - Uporabniki finančne aplikacije Revolut so te dni dobili obvestilo, da lahko pristopijo k novim pogojem uporabe in začno uporabljati storitev tudi kot Revolut Bank. Novost je posledica registracije Revoluta kot prave banke, saj je Revolut Bank UAB dobil bančno licenco, ki velja tudi v Sloveniji. To pomeni, da je Revolut sedaj bolj podoben pravi banki, medtem ko je bil pred tem družba za izdajo elektronskega denarja. Licenca v Litvi je sicer še stara, a doslej v Sloveniji niso ponujali storitev prek te banke.

Bistvena razlika za komitente je varnost vlog. S pristopom k Revolut Bank - novih pogojev namreč ni treba sprejeti, torej lahko uporabniki ostanejo pri starem režimu poslovanja prek Revolut Payments UAB - postanejo komitenti, ki imajo odprt brezobrestni račun na vpogled pri litovski banki Revolut Bank UAB. Vloge so zavarovane po splošni jamstveni shemi, ki jo vodi litovsko državno podjetje Indėlių ir investicijų draudimas in jamči do višine 100.000 evrov oziroma v devizni...

40 komentarjev

Kateri so vzroki za težave igričarskega servisa Stadia?

Slo-Tech - Bloomberg in Wired sta v petek objavila preiskovalni poročili o notranjem delovanju Googlovega oddelka Stadia, ki razkrivata nekaj razlogov za to, da storitvi za pretočno igranje ni uspelo upravičiti vseh pričakovanj, ki so nastala po predlanski bučni najavi.

Ko so na pomlad pred dvema letoma v Googlu najavili storitev za pretočno igranje Stadia, so ustvarili sliko zelo odločno zastavljenega projekta, s katerim so nameravali igranje iz oblaka po desetletju bolj ali manj uspešnih poskusov drugod po svetu naposled postaviti na samo čelo industrije. Glede na to, da se je tega naposled lotil eden največjih med tehnološkimi velikani, ki ima na voljo zmogljivo internetno hrbtenico, so bila pričakovanja velika. Toda lansiranje je bilo za mnoge zanesenjake dokajšnje razočaranje, saj je bila storitev videti kot beta test, pri čemer je bila kvaliteta prenosa podatkov pravzaprav še najmanjši problem. Podjetje si je privoščilo precej nerodnosti v odnosu s strankami, kot so neizpolnjene...

14 komentarjev

Velika (vmesna) zmaga za nevtralnost spleta v Kaliforniji

vir: Pixabay

vir: Ars Technica
Ars Technica - Kalifornijsko sodišče ni ugodilo tožnikom, ki jih predstavlja več združenj ameriških telekomov in donedavna tudi pravosodno ministrstvo, ki so od sodišča zahtevali, naj izda začasno odredbo in zaustavi uveljavitev zakona, ki bi v tej zvezni državi znova vzpostavil nevtralnost spleta. Primer s to odločitvijo seveda še ni zaključen, bo pa do končne odločitve veljal zakon, ki telekomom prepoveduje selektivno prilagajanje spletnega prometa.

Internet je bil v ZDA od leta 2015 opredeljen kot javna storitev, ki je ponudniki niso smeli omejevati ali prioritizirati po področjih. A tako nevtralnost je leta 2017 ukinila Trumpova administracija oz. Federal Communications Commission (FCC) in odtlej so ponudniki lahko podatkovne pipice privijali in odvijali kot se jim je zazdelo. Toda Kalifornija je o tem leto dni pozneje sprejela svoj zakon, ki pa so ga s tožbami pred sodiščem v nekaj urah napadli American Cable Association, CTIA-The Wireless Association, NCTA-The Internet & Television...

8 komentarjev

Avstralski medijski zakon pod streho, Facebook in Google bosta plačevala časnikom

Slo-Tech - Avstralski parlament je danes vendarle potrdil zakon o medijih (News Media Bargaining Code), zaradi katerega je Facebook Avstralcem onemogočil deljenje vseh povezav do novic, svetu pa povezave do avstralskih novic. Drama se je po nekaj dneh končala, saj je Facebook ponovno pripustil novice na svojo platformo. Avstralska vlada pa je nekoliko spremenila zakon, ki sedaj vsebuje dvomesečno prehodno obdobje in priznava že prej sklenjene sporazume. To so bolj kozmetični popravki, tako da je v tem primeru Avstralija večidel dobila, kar je želela. Ob tem je imela močno podporo mednarodne skupnosti, denimo EU, in celo nekaterih gigantov, kot je Microsoft.

Zakon je sedaj tudi formalno sprejet
. Avstralski varuh konkurence (Australian Competition and Consumer Commission) je dejal, da je namen zakona uravnati tržno moč, ki jo imata Google in Facebook - spočetka zakona zajema le ti podjetji, a bodo seznam lahko razširili. S sprejetimi amandmaji sedaj zakon velja. Google je že pred tem sklenil...

8 komentarjev

D-Wavov kvantni računalnik bistveno hitrejši od klasičnega

Slo-Tech - Prvi je kvantno premoč razglasil Google že pred poldrugim letom, sedaj pa zelo vzpodbudne novice prihajajo iz D-Wava. Skupaj z Googlovimi raziskovalci so pokazali, da je tudi njihov kvantni računalnik, ki uporablja povsem drugačen princip delovanja (quantum annealing), v nekaterih primerih milijonkrat hitrejši od klasičnih. To je pomembno odkritje, še zlasti ker so bili strokovnjaki o D-Wavovem kvantnem računalniku skeptični, da naj zaradi svoje zasnove ne bi bil primeren za vse kvanten algoritme. O dosežku poročajo v reviji Nature Communications.

Prvikrat so reševali resničen problem iz vsakdanjega sveta, za katerega so sicer Vadim Berezinskii, J. Michael Kosterlitz in David Thouless leta 2016 prejeli Nobelovo nagrado za fiziko. Gre za dvodimenzionalni kvantni magnet, ki predstavlja tako imenovano eksotično snov. S tem izrazom so označili vse nenavadne oblike snovi, denimo superprevodnost, superfluidnost, tanke magnetne filme ipd. Pri kvantni premoči gre za rešitev problema, ki s...

16 komentarjev

Nvidia sklenila rekordno četrtletje, na trgu še vedno pomanjkanje grafičnih kartic

Slo-Tech - Nvidia je v minulem fiskalnem četrtletju, ki se je končalo 31. januarja, ustvarila 5,0 milijard dolarjev prihodkov, kar je 61 odstotkov več kot v enakem obdobju leto pred tem. V primerjavi s predpreteklim četrtletjem pa je rast šestodstotna. Ob tem je čisti dobiček znašal 1,5 milijarde dolarjev, kar je 53 odstotkov več kot leto pred tem in 9 odstotkov več kot v četrtletju pred tem. V celotnem fiskalnem letu, ki se je takisto zaključilo januarja, so prihodki poleteli za 53 odstotkov na 16,6 milijard dolarjev, dobiček pa za 55 odstotkov na 4,3 milijarde dolarjev.

Tudi v trenutnem četrtletju, ki je tradicionalno najslabše za prodajo, Nvidia pričakuje pet milijard dolarje prihodkov. Razloga ni treba dolgo iskati. Na trgu vlada hudo pomanjkanje grafičnih kartic, kar se bo nadaljevalo tudi v prihodnjem četrtletju, ocenjujejo pri Nvidii. Kartice RTX 3080, 3090, 3070 so razprodane in Nvidii vse od izida ne uspeva zadostiti povpraševanju. Maloprodajne cene za več sto dolarjev presegajo...

20 komentarjev

Znamka HyperX gre pod HP

vir: HP
HP - HP od Kingstona za 425 milijonov dolarjev kupuje znamko HyperX, toda prevzel bo le del oddelka z igričarsko periferijo, medtem ko bo pomnilniško opremo Kingston obdržal.

HyperX je ena tistih znamk, pod katerimi najdemo računalniško opremo z odločno preveč vgrajenimi barvnimi diodami. Nalepka ima v bistvu za take sorte kozmetiko že kar dolgo zgodovino, saj je Kingston pričel v njenem okviru pomnilnik za navijalce prodajati že leta 2002. Od takrat se je oddelek vse bolj usmerjal v igričarsko opremo in se osamosvajal, sedaj pa je očitno napočil čas, da prav ta igričarski del matično podjetje tudi zapusti. HP bo tako za 425 milijonov ameriških dolarjev prevzel znamko HyperX in tipkovnice, miške, slušalke, podloge ter promocijsko kramo za ešport. Po drugi plati pomnilniške reči, torej DRAM, flash in SSDji, ostajajo Kingstonu, ki jih bo preimenoval, ni pa še jasno, ali bo morda izumil kakšno novo znamko. Posel naj bi bil zaključen v prvi polovici leta.

Motiv HPja je jasen: imajo že...

8 komentarjev

Kaj poganja rover Perseverance?

Slo-Tech - Povedali smo že, da v majhnem helikopterju Ingenuity, ki ga je rover Perseverance vzel s seboj na Marsu, tiktaka čisto običajen procesor Snapdragon 801. Danes pa poglejmo, kaj najdemo v roverju. Na prvi pogled ga poganja uboren procesor, ki tiktaka s 110-200 MHz. Gre za procesor RAD750 britanskega podjetja BAE Systems, ki je po arhitekturi združljiv s PowerPC 750.

Pogled na specifikacije kaže, da so imeli razvijalci v mislih vse kaj drugega kakor največjo hitrost. Zgrajen je v ogromni 250-nm tehnologiji, sam čip pa ima 10,4 milijona tranzistorjev in meri 130 mm2. Njegove glavne odlike pa so odpornost na sevanje - do 10.000 grejev - širok temperaturni razpon delovanja od -55 do 125 °C in nizka poraba energije (5 W). Celoten sistem skupaj s ploščo je nekoliko bolj občutljiv (do 1000 grejev in 70 °C), a še vedno zelo trpežen. Zaradi teh lastnosti je RAD750 priljubljen čip za vesoljske misije, denimo Deep Impact, teleskop Kepler ali rover Curiosity. Proizvajalec trdi, da ga uporablja...

61 komentarjev

Samsung bo štiri leta nadgrajeval Android na telefonih

Slo-Tech - Eden izmed glavnih razlogov, zakaj bi kdo želel kupiti androidni telefon prav od Googla, je poleg nenačičkanega operacijskega sistema tudi daljša podpora s posodobitvami kakor pri konkurenci. A tudi tod se Google ne more kosati z Applom, ki svoje iphone nadgrajuje tudi do šest let. Sedaj jima želi štrene mešati Samsung, ki je najavil podaljšanje podpore za svoje naprave, ki so izšle po letu 2019. Večino jih bodo s posodobitvami zalagali štiri leta.

Pri Androidu sicer obstajata dve veji posodobitev. Varnostne posodobitve iste verzije Androida so sorazmerno pogoste, saj jih Google pripravlja mesečno, seveda pa je od proizvajalca telefona odvisno, kako pogosto se bodo znašle pri uporabnikih. Nadgradnje na novo (pod)verzijo Androida pa so redkejše. Samsung je sporočil, da bodo varnostne posodobitve sedaj dostavljali štiri leta, nadgradnje na sveže verzije Androida pa tri. Doslej je Samsung štiri leta krpal telefone s čipom Exynos, sedaj pa bo to veljalo za vse.

To pa ne pomeni, da...

17 komentarjev

Evropska komisija za podaljšanje mobilnega gostovanja po letu 2022

Evropska komisija - Od leta 2017 je mobilno gostovanje v EU izenačeno z uporabo mobilnega telefona v domačem omrežju, kar je bil sklepni korak večletnega zniževanja cen, ki se je začelo leta 2009, trenutno pa ga ureja uredba iz leta 2012 (uredba 531/2012). Ob tem pa smo kar malo pozabili na njen iztek, saj uredba velja le do junija 2022. Da bi ugodno gostovanje ohranili, bo treba sprejeti novo uredbo, za kar si Evropska komisija že prizadeva.

Iz Bruslja so danes sporočili, da je Komisija predlagala novo uredbo, ki bo za naslednjih 10 let zagotovila gostovanje kot v domačem omrežju (RLAH), hkrati pa prinesla še nekaj dodatnih ukrepov. Med drugim predlog nove uredbe posebej ureja najvišje veleprodajne cene, zagotavlja večjo transparentnost in izboljšuje pogoje gostovanja tako, da morajo biti med gostovanjem na voljo enako kakovostne storitve (npr.: če imamo v domačem omrežju zakupljeno uporabo 5G, mora biti dostopen tudi v gostovanju). V praksi to pomeni, da bodo ostale vse pridobitve trenutne uredbe,...

47 komentarjev

Je zmagal Facebook? Avstralija? Mediji vsaj za zdaj še niso.

vir: Pixahive

Slo-Tech - "Drama", ki se je na tam spodaj odvijala zadnji teden dni, je končana. Facebook bo povrnil novičarske objave na svojo platformo, Avstralija pa bo malenkost popravila zakon, s katerim se je namenila pomagati domačim založnikom. Popravki tako obsegajo dvomesečno mediacijsko obdobje, v katerem imajo spletna podjetja čas, da brez prisilne vladne arbitraže sklenejo dogovor z založnikom ter da bo državni regulator pri sklepanju takih sporazumov upošteval tudi morebitne že prej sklenjene komercialne sporazume z založniki. Beri, pri oceni nadomestila mediju bo upoštevana tudi posredna korist, ki jo tak medij prejme od svojih aktivnosti na spletni platformi.

Z razpletom sta menda zadovoljni obe strani, kljub temu pa je Stephen Scheeler, nekdanji šef Facebooka za Avstralijo, priznal, da je nekoliko popustil prav Facebook. Avstralska vlada ni kazala znamenj popuščanja, podobno odločni so bili tudi izrazi podpore drugih držav. Kanada in Velika Britanija sta tako že napovedali, da bosta...

6 komentarjev

Naslednja generacija PSVR prispe prihodnje leto

Playstation - Iz Sonyja so prišle sploh prve novice glede naslednika VR naočnikov za Playstation 4, PSVR. Podrobnosti velikan še ni razkril, naj pa bi bila naprava druge generacije že globoko v razvoju in se je lahko nadejamo prihodnje leto.

Naočnike za navidezno resničnost PSVR, ki so bili prvotno namenjeni Playstationu 4, je sicer mogoče uporabljati tudi z aktualno konzolo pete generacije, toda naprava kaže svojo starost in tudi sprega s PS5 ni najbolj posrečena - preko adapterja je treba priklopiti kamerico za PS4, saj PSVR novejše kamere ne podpira. Tudi VR igre na PS5 ne pridobijo kaj dosti in nasploh ob lansiranju petice pri Sonyju okoli navidezne resničnosti niso želeli črhniti nobene. Zato je najnovejša objava, pa čeprav precej kratka in skopa, za ljubitelje navidezne resničnosti kar pomembna. Ob robu je sicer Jim Ryan, CEO Sonyjevega igričarskega oddelka Sony Interactive Entertainment (SIE) podal še nekaj intervjujev z dodatnimi podrobnostmi, zato je dogajanje očitno vendarle prešlo v...

3 komentarji

Botnet, ki za komunikacijo uporablja bitcoinovo verigo blokov

Slo-Tech - Ena izmed ključnih lastnost verige blokov (blockchain), ki jo uporabljajo kriptovalute, je nespremenljivost preteklih blokov - kar zapišemo vanje, tam ostane za zmeraj, obstaja pa v več decentraliziranih kopijah pri uporabnikih po celem svetu, zato jih ni možno poloviti. Zamisel, da bi tja kaj zapisali, ni nova. So pa to prvikrat izkoristili hekerji, ki obvladujejo botnet. Raziskovalci iz podjetja Akamai poročajo o botnetu, ki IP-naslove rezervnih nadzornih strežnikov pridobi iz transakcij z bitcoinom.

Botneti, kamor imenujemo velika omrežja okuženih računalnikov, ki jih obvladujejo hekerji, so uporabni le, dokler so v stiku z nadzornimi strežniki. Pri razbijanju botnetov je zato eden izmed ključnih korakov onesposobitev oziroma blokada nadzornih strežnikov (sinkholing), s čimer okuženih računalniki izgubijo lutkarja. Napadalci sicer lahko postavijo nove strežnike, a če okuženi računalniki ne poznajo njihovih naslovov (dokler jih seveda na dezinficiramo), so neuporabni zombiji.

...

13 komentarjev

Google nadaljuje pogrom nad etičnimi glasovi v podjetju?

Margaret Mitchell

Slo-Tech - Google je v petek odpustil Margareth Mitchell, ustanoviteljico in vodjo njihove enote za etiko umetne inteligence. V sporočilu za javnost so na kratko pojasnili, da je bila zalotena pri več kršitvah internega kodeksa, med drugim pri iznašanju zaupnih službenih datotek in osebnih podatkov zaposlenih izven podjetja. V resnici gre za že dlje časa tleči spor med vodstvom podjetja in nekaterimi zaposlenimi. Mitchellovi so tako že januarja onemogočili dostop do službenega omrežja, saj naj bi z avtomatiziranimi skripti preiskovala sporočila svoje nekdanje kolegice Timnit Gebru in iskala sledove diskriminacije, ki naj bi jo nadnjo izvajalo vodstvo. Gebrujeva je z podjetja odšla decembra, sama trdi, da je bila odpuščena, medtem ko vodstvo zatrjuje, da so zgolj sprejeli njen odstop.

Zgodba sega v lansko leto, ko so trčili poslovni interesi Googla ter na drugi strani etična zavzemanja zaposlenih, zlasti v enoti za etiko umetne inteligence, ki sta jo skupaj vodili Mitchellova in Gebrujeva....

53 komentarjev

Na Marsu Linux na več računalnikih kot Windows

Slo-Tech - Rover Perserverance, ki je v četrtek zvečer pristal na Marsu, ima tudi majhen helikopter (bolj podoben je sicer dronu) Ingenuity. Ta je že poklical domov na Zemljo in sporočil, da mu nič ne manjka, torej bo v naslednjih 30 dneh opravil vsaj en polet - tak je načrt. Ta sicer ne bo nič spektakularnega, sej se bo zgolj odlepil od roverja, lebdel 20-30 sekund nekaj metrov nad tlemi, in pristal. A vseeno bo to izjemen dosežek - to bo prvi polet na Marsu, kjer je atmosfera 0,6 odstotka zemeljske.

Zanimiv podatek pa je razkril Nasin inženir Tim Canham v intervjuju za IEEE: na Marsu je več računalnikov, ki jih poganja Linux, kot tistih z Windows. Slednjih je v resnici nič, Ingenuity pa je prvi kos, na katerem teče Linux. To seveda ni prvi računalnik na Marsu, a doslej so ti uporabljali namenske operacijske sisteme, večinoma podjetja Wind River Systems. Tudi Perserverance ima Wind Riverjev VxWorks.

Ingenuity pa poganja procesor Snapdragon 801, za katerega Wind River nima primernega...

26 komentarjev

V Arizoni zaradi neposodobljenega programa zaporniki prepozno izpuščeni

Slo-Tech - V ameriški zvezni državi Arizona, kjer imajo enega najvišjih deležev zaprtega prebivalstva v ZDA in na svetu, je po podatkih neimenovanega žvižgača več zapornikov ostalo zaprtih dlje, kot bi smeli biti. Razlog je programska oprema, ki avtomatično izračunava kazni, in ni bila posodobljena skupaj z novim zakonom. V upravi za izvrševanje kazenskih sankcij so potrdili, da imajo težave s programsko opremo, a niso razkrili, za koliko ljudi gre.

Težavo predstavlja novela zakona iz leta 2019, ki omogoča zapornikov nabiranje kreditnih točk za predčasni izpust. Za vsakih sedem dni v zaporu se za zaprte zaradi posedovanja ali uporabi mamil šteje, kot da so preživeli 10 dni, če so opravili program za odvajanje od odvisnosti, srednješolsko maturo, program za zdravljenje spolnih prestopnikov ipd. Pogoj je tudi, da je to prva obsodba. V nekaterih drugih primerih je popusta le en dan za vsakih šest dni (stari program). Kakorkoli, vse te odpustke izračunava računalniški program, ki potem upravo...

14 komentarjev

Se je hekerska skupina Sandworm lotila vohunstva?

ZDNet - Prejšnji teden je francoska državna agencija za kibernetsko varnost razkrila, da je dobro organizirana napadalna ekipa v približno tri leta dolgi kampanji vdrla v več francoskih podjetij. Čeprav stoodstotnega potrdila še ni, pa veliko podrobnosti kaže na delovanje ruske skupine Sandworm, kar je zanimivo, ker slednjo povezujemo z uničevalnimi napadi na omrežja, ne z vohunskimi podvigi, kot je bila kampanja v Franciji.

V začetku prejšnjega tedna so iz francoske državne agencije za informacijsko varnost ANSSI (Agence Nationale de la Sécurité des Systèmes d'Information) sporočili, da so prišli na sled nepridipravom, ki so med letoma 2017 in 2020 vdrli v več francoskih informacijskih podjetij; zvečine je šlo za ponudnike spletnega prostora, cilj pa naj bi bilo vohunjenje. Vdore je povezovala vstopna točka skozi luknje v nadzornem programju za omrežja Centreon, istoimenskega francoskega podjetja. V Centreonu so sredi tedna v izjavi za javnost poudarili, da niso bile napadene njihove...

0 komentarjev

Pfizer: našega cepiva ni treba skladiščiti pri -60 °C, zadostuje običajen zamrzovalnik

Slo-Tech - V registraciji pri Evropski agenciji za zdravila (stran 10) in ameriški FDA (stran 2) je jasno zapisano, da se mora Pfizerjevo cepivo skladiščiti pri temperaturah od -90 do -60 °C (do šest mesecev), pred uporabo pa preživi do pet dni v hladilniku (2-8 °C). Ponovno zamrzovanje ni dovoljeno, pri sobni temperaturi pa dve uri (nerazredčeno) ali do šest ur (redčitev za odmerjanje). Tako strogi pogoji za dolgoročno hranjenje predstavljajo oviro pri distribuciji, ki pa je cepivo Moderne nima. Slednje se sme hraniti v običajnih zamrzovalnikih, pa čeprav vsebuje enako molekulo mRNA (razlika je le v maščobnem ovoju).

Temperatura -60 °C predstavlja težavo zlasti pri dostavi cepiva v odročne predele in dežele v razvoju, kjer hladilnih verig ali sploh takšnih zamrzovalnikov ni. Alternativa je uporaba posebnih zabojnikov s suhim ledom, ki lahko vzdržujejo to temperaturo do mesec dni, če vsakih pet dni vanje nasujemo svež suhi led. A vseeno sta Pfizer in BioNTech močno motivirana dokazati, da je...

69 komentarjev

Avstralija dobiva kodeks za boj proti spletnim dezinformacijam

vir: Pixabay

Slo-Tech - Peščica velikih spletnih podjetij, Twitter, Google, Facebook, Microsoft, TikTok in Redbubble (spletna tržnica za prodajo umetniških del) je v Avstraliji dokončala delo na kodeksu, ki naj bi zajezil širjenje dezinformacij na spletnih platformah. Kodeks so predstavili le nekaj dni zatem, ko je Facebook postavil Avstralijo na hladno glede deljenja in objavljanja novičarskih vsebin, komentatorji domnevajo, da tudi zato, ker se lažne novice v takem informacijskem vakuumu kot je nastal, širijo še hitreje.

Kodeks so na poziv tamkajšnje vlade v dobrem letu dni spisala spletna podjetja sama, združena pod stanovskim združenjem DIGI in pod nadzorom avstralskega medijskega regulatorja, Australian Communications and Media Authority (ACMA). Slednji ima tudi pooblastilo, da oceni ali je končni rezultat takega samoupravljanja digitalnih velikanov ustrezen, v nasprotnem primeru lahko vladi predlaga, da namesto tega sprejme ustrezno prisilno zakonodajo.

Poleg samoregulacije je druga pomembna...

10 komentarjev

FAA bo s sateliti spremljala vse lete Boeingov 737 Max

Slo-Tech - Letala Boeing 737 Max, ki so se po skoraj dvoletni prizemljitvi vendarle začela vračati na nebo, bo ameriška agencija za letalstvo podrobno spremljala med leti. Vsa letala tega modela bodo namreč na vsakem letu v celoti spremljali s sateliti. Tehnologijo zagotavlja podjetje Aireon, nadzor pa poteka že od 29. januarja dalje. Spremljali ne bodo le lokacije, temveč vse nenavadne dogodke, kot so na primer hitri spusti.

Aieron je nastal leta 2012, ko sta ga ustanovili Iridium Communications in Nav Canada. S konstelacijo 66 satelitov zagotavljajo pokrivanje celotne zemeljske oble, kar je pomembno nad oceani. Sistem se je že prej uporabljal za sledenje letalom nad morjem. Gre za tehnologijo ADS-B, ki je tudi eden izmed glavnih virov podatkov za strani, kot so je Flightradar. Letala s sistemom ADS-B, ki je sedaj že obvezen, ves čas oddajajo informacijo o položaju, hitrosti, višini po GPS, barometrični višini, smeri in še nekaj drugih podatkov. Sprejemniki ADS-B na kopnem so že zelo...

45 komentarjev

Neintuitiven uporabniški vmesnik je Citigroupu povzročil 900 milijonov dolarjev škode

Bloomberg - Ameriška banka Citigroup je lanskega avgusta hedge skladom nakazala 900 milijonov dolarjev. Naslednji dan jim je sporočila, da so naredili napako, in da lepo prosijo, če jim lahko denar vrnejo. Skladi so dejali, v resnici ste nam bili ta denar dolžni. Banka je rekla, teoretično res, ampak zgodba je komplicirana, se vidimo na sodišču. In po najnovejši razsodbi sodišča so imeli skladi prav. A zgodba je zanimiva predvsem zato, ker se je bizarna napaka zgodila zaradi katastrofalnega uporabniškega vmesnika na zanič programski opremi, ki jo uporablja Citigroup. To je v resnici zgodba o pomenu načrtovanju uporabniških vmesnikov.

Citigroup je koordiniral sindicirano posojilo podjetju Revlon, ki je bilo odobreno leta 2016 za sedem let. Ker je imel Revlon nekaj finančnih težav, so posojilo reprogramirali, tako da so nekateri posojilodajalci dobili zavarovani dolg, drugi pa ne, zaradi česar so želeli podjetje tožili. Potem pa jim je en dan pred vložitvijo tožbe od Citigroupa prejeli 900...

69 komentarjev

V Franciji obvezen indeks popravljivosti elektronskih naprav

Wired News - V Franciji je minuli mesec začela veljati obveznost, da morajo proizvajalci elektronskih naprav priložiti indeks popravljivosti (indice de réparabilité), piše Wire. S to potezo, ki jo je Francija uvedla prva na svetu, se borijo proti načrtovani zastarelosti (planned obsolescence), ki je eden glavnih razlogov za velike količine elektronskih odpadkov. Do konca leta Francija še ne bo izrekla glob, a nekateri proizvajalci so že izračunali vrednosti indeksa za svoje naprave.

Višja vrednost indeksa pomeni, da ima naprava več zamenljivih in popravljivih delov, tako da je vsaj v teoriji dolgoživejša. S tem želijo Francozi zaustaviti in obrniti trend zadnjih let, ko so elektronske naprave, še posebej pametni telefoni, postajale čedalje bolj zalepljene in nepredušne. Začelo se je z baterijami, ki jih nenadoma uporabniki niso mogli več sami zamenjati, nadaljevalo pa tudi z dizajnom in drugimi odločitvami, zaradi katerih se po navadi bolj splača kupiti novo napravo kakor zamenjati staro....

67 komentarjev

Uber v sodnem boju z britanskimi delavci dokončno potegnil kratko

James Farrar in Yaseen Aslam

vir: BBC
BBC - Vrhovno sodišče Velike Britanije je z zavrnitvijo Uberjeve pritožbe potrdilo tri predhodne razsodbe nižjih sodišč, da morajo imeti Uberjevi vozniki polnopraven status delavca in da niso samozaposleni, kakor trdi ameriška firma. Ker višje inštance za pritožbe ni več, je to konec šest let trajajočega sodnega postopka, toda boja za pravice gig delavcev še zdaleč ni konec.

Podobno kot drugod v razvitem svetu, tudi v Združenem kraljestvu poteka žolčna polemika o delavskem statusu voznikov Uberja in začasnih delavcev za novodobne digitalne platforme nasploh (gig economy). Dilemo je v mnogočem karakteriziral sodni proces, ki sta ga v imenu dveh ducatov Uberjevih voznikov leta 2015 pričela voznika James Farrar in Yaseen Aslam. Od takrat so jima tri sodne inštance pritrdile, da bi morali vozniki uživati status zaposlenega in s tem povezane pravice, kot so minimalna plača, plačan dopust, odmori in podobno. V Uberju se s tem niso strinjali in so vložili pritožbo še na vrhovno sodišče, s...

5 komentarjev

Nvidia namenoma prepolovila hash rate na Geforceu RTX 3060

Nvidia CMP HX

Slo-Tech - Prihajajoča Nvidiina grafična kartica, GeForce RTX 3060, bo imela za polovico zmanjšano zmogljivost rudarjenja za kriptovaluto ethereum. Gonilniki, ki bodo pospremili njen izid, bodo namreč programsko zaznali rudarjenje in znižali hash rate. Ukrep pa ne bo prizadel GPUjev, ki so jih doslej že prodali. Jasno, namen je preprečiti, da bi nove kartice vnovič razgrabili za potrebe kriptofarm, kot se je zgodilo z lanskimi modeli GeForce RTX 3080, RTX 3090 in RTX 3070. Kar je pri gejmerjih povzročilo precej slabe volje. Kot so povedali pri Nvidii, so njihovi grafični procesorji pač programabilni in uporabniki so zanje našli že veliko novih nalog, rudarjenje kriptovalut je samo ena od njih. In ker ima ethereum trenutno najboljši izkupiček med vsemi coini, ki jih je mogoče rudariti z GPU, so ukrep osredotočili prav nanj.

Da pa si ne bi zdaj nakopali zamere še na drugi strani, so za kovalce ethereumov predstavili namenski Cryptocurrency Mining Processor (CMP), Nvidia CMP HX, ki je...

112 komentarjev

Danes zvečer pristanek roverja Perseverance na Marsu

Slo-Tech - Če bo šlo vse po načrtih, bo danes ob 21.48 po slovenskem času v Marsovo atmosfero vstopil rover Perseverance, ki je na poti od lanskega julija. V orbito se ne bo utirjal, temveč jo bo takoj mahnil proti površju, ki bi se ga moral dotakniti sedem minut pozneje. Ta čas, poimenovan tudi sedem minut groze, sta plovilo in rover v največji nevarnosti, da se ponesrečita. Doslej je uspela približno polovica pristankov. Na Marsu je namreč pristati zelo težko. Pristanek bo možno spremljati v živo. (Navedeni časi vključujejo zamik signala, ki z Marsa do Zemlje trenutno potuje okrog 11 minut.)

Na planetih z gosto atmosfero, ko na primer na Zemlji, se pristane preprosto s padalom. Na planetih brez atmosfere, se zavira s potisniki. Mars pa je ravno nekje vmes, tako da je atmosfera preredka, da bi padala dovolj upočasnila telo, hkrati pa dovolj gosta, da jo je treba upoštevati in poskrbeti, da trenje ne povzroči škode. Za zaviranje se uporabijo toplotni ščiti in padalo, na koncu pa se vključijo...

48 komentarjev

Facebook Avstraliji pokazal zobe. In nrav.

vir: Pxhere

Slo-Tech - Avstralci so se zjutraj zbudili v precej prazen Facebook. Omrežje je namreč sklenilo blokirati objave povezav do novičarskih vsebin in sicer tako uporabnikom, kot tudi medijskim družbam. Nekaj časa so bile nedosegljive tudi strani povezane z vladnimi službami in celo nekaterimi storitvami za primer sile, a je šlo za napako, ki je bila pozneje odpravljena.

Ukrep je posledica sprejemanja prelomnega zakona v avstralskem parlamentu, po katerem bi morali spletni velikani medijskim založnikom začeti poravnavati določene odškodnine za objavljene vsebine. Zakon je bil danes sprejet v spodnjem domu, vse pa kaže, da ima zagotovljeno večino tudi za potrditev v senatu.

Kot je v svojem blogovskem zapisu poudaril William Easton, direktor Facebooka za Avstralijo in Novo Zelandijo, gre pri sprejetem zakonu za nerazumevanje odnosa, ki ga imajo založniki z njihovo platformo na kateri delijo svoje vsebine. Zato Facebooku ni preostalo drugega, kot prepovedati novičarske vsebine na svojih storitvah...

26 komentarjev

Samsung zaradi izpada elektrike prekinil proizvodnjo čipov v Teksasu

Slo-Tech - Tovarne za proizvodnjo čipov so zelo občutljive na nenapovedane izpade električne energije, saj zaradi proizvodnega postopka na pol izdelane rezine lahko le zavržejo. Ko je decembra za eno uro zmanjkalo elektrike v Micronovi tovarni na Tajvanu, so zaradi škode celo špekulirali, da bi to utegnilo povzročiti rast cen pomnilnika na trgu. Ko je konec leta 2019 v Samsungu za eno minuto zmanjkalo elektrike, so potrebovali nekaj dni za ponovni zagon proizvodnje, škoda pa je bila milijonska. Leta 2018 so zaradi polurnega izpada v drugi Samsungovi tovarni imeli za 40 milijonov evrov škode.

Zaradi tega se je Samsung odločil preventivno prekiniti proizvodnjo čipov v Teksasu, kjer so ravno te dni obsežni izpadi električne energije zaradi hudega mraza. Teksas je zajela snežna nevihta, kakršne ni bilo v zadnjih 50 letih. To je povzročilo veliko povečanje potreb po vseh vrstah energije, tudi električne. Teksas, ki ni močno povezan z ameriškim elektroenergetskim sistemom, in kjer distribucijsko...

69 komentarjev

Newyorška tožilka nad Amazon zaradi nevarnih razmer v skladiščih med covidom

Slo-Tech - Newyorška tožilka Letitia James je vložila tožbo zoper Amazon, v katerem podjetju očita nezadostno zaščito zaposlenih v newyorških skladiščih ter povračilne ukrepe zoper zaposlene, ki so na domnevne nepravilnosti opozarjali. Problematični sta skladišče na Staten Islandu in odpremni center v Queensu. Amazon ni zagotavljal ustreznega razkuževanja prostorov ter sledenja stikom potrjenih okužb s covidom-19. Kdor je na to opozoril, je bil deležen sankcij.

Amazon je s svojim ravnanjem resno ogrozil zdravje in življenje zaposlenih, hkrati pa je to ravnanje predstavljalo tudi tveganje za javno zdravje. Amazon je ubiral bližnjice in ni želel sprejeti ukrepov, za katere je ocenil, da bi močno vplivali na prodajo, produktivnost zaposlenih in s tem dobičke. V času krize je sicer Amazon beležil rekordno prodajo in dobičke. V teh obratih je zbolelo vsaj 250 zaposlenih, Amazon pa ni zaprl predelov, kjer so delali, in jih ustrezno prezračil. Vsaj do junija Amazon tudi ni izvajal sledenja stikov z...

10 komentarjev

V Mjanmaru še vedno skoraj brez interneta

Slo-Tech - Po puču konec minulega meseca, ki ga je spremljala omejitev dostopa do interneta, je v Mjanmaru trenutno dostop do interneta moten še bolj. Čeprav so po prvotnih prekinitvah v začetku meseca kmalu ponovno vzpostavili povezave, so bili Facebook, Instagram, Messenger in WhatsApp nedostopni. Uporabniki so bili prisiljeni poiskati VPN-je, če so želeli normalno dostopati do teh storitev. Do 5. februarja so blokado vzpostavili vsi lokalni ponudniki dostopa do interneta, saj jim je tako odredila vlada.

Kasneje so se omejitve še okrepile. Že 6. februarja je Mjanmar prebivalcem skoraj v celoti onemogočil dostop do interneta, saj je mednarodna povezljivost padla na 16 odstotkov normalnih vrednosti. Minuli teden je bila potem povezljivost nekoliko boljša, ta teden pa je dostop spet blokiran. Danes teče že tretja blokada dostopa do interneta, odkar je vojska izvedla državni udar. Ta zadnja blokada je tudi doslej najdaljša, saj traja že tretji dan, in tudi najtemeljitejša. Zanimivo je, da...

6 komentarjev

Epic toži Apple še pred Evropsko komisijo

vir: Flickr

Slo-Tech - Založniki popularnega Fortnita so zoper Apple pri Evropski komisiji (EK) vložili tožbo zaradi domnevnih kršitev konkurence. V njej zatrjujejo, da so Applove precizno zasnovane omejitve konkurence povsem zadušile tekmovalnost med ponudniki na njihovi tržnici, ko gre za distribucijo iger in z njimi povezano izvajanje plačil. Pri Epicu še trdijo, da posledično uporabniki plačujejo več kot bi sicer, Apple pa ima na svoji platformi prevelik nadzor nad razvijalci.

Tožba je samo zadnje poglavje zgodbe, ki se vleče že od lanskega poletja, ko je Epic začel javno napadati Applovo politiko v svojem App Storu. Zlasti je bila v ospredju 30 odstotna provizija, ki si jo je podjetje odrezalo ob vsaki transakciji na platformi, očitki pa so leteli tudi na favoriziranje lastnih izdelkov. Pri Epicu so sklenili temu napraviti konec z nadgradnjo Fortnita, v kateri je bilo mogoče nakupovati mimo App Stora, a se je Apple brž odzval z izbrisom njihovega razvijalskega računa in umikom Fortnita s svoje...

5 komentarjev

Severna Koreja naj bi bila poizkušala vdreti v Pfizerjeve strežnike

Slo-Tech - Po trditvah južnokorejske obveščevalne agencije naj bi Severna Koreja skušala vdreti v strežnike ameriškega podjetja Pfizer, ki izdeluje eno izmed cepiv proti covidu-19. Severnokorejski hekerji so se še posebej zanimali za informacije in tehnologijo za izdelavo cepiva proti covidu-19 in tudi za protokole zdravljenja.

Ni znano, v kolikšni meri je bil napad uspešen, saj v Pfizerju navedb ne komentirajo. Obtožbe južnokorejskih oblasti zoper Severno Korejo zaradi domnevnih hekerskih napadov pa postajajo stalnica. V zadnjem letu se je število napadov povečalo za tretjino, so dejali v Seulu. Severnokorejce obtožujejo tudi drugi, denimo Microsoft novembra lani, ko naj bi sodelovali še ruski hekerji. Obtožbe se vrstijo tudi zoper kitajske hekerje, medtem pa Kitajci obtožujejo tudi Američane. Skratka, računalniški vdori so postali moderni način vojskovanja. V Severni Koreji sicer trdijo, da nimajo nobenega primera covida-19, bodo pa v prihajajočih tednih vseeno dobili dva milijona odmerkov...

14 komentarjev

Bitcoin prvič nad 50.000 dolarjev

Slo-Tech - Danes okrog poldneva po slovenskem času je bitcoin dosegel nov rekord, saj je njegov tečaj prvikrat v zgodovini presegel 50.000 dolarjev. Samo letos je tečaj pridobil 75 odstotkov, kar pa sploh ni največ med popularnejšimi kriptovalutami. Ether je letos pridobil že 140 odstotkov. Tečaj bitcoina je popoldne nekoliko upadel in se trenutno nahaja približno pet odstotkov pod rekordom.

Rast, ki smo ji priče v zadnjih tednih, ima zelo jasne povode. Kriptovaluto so letos javno podprli milijarder Paul Tudor Jones, upravljavec enega izmed večjih hedge skladov Stan Druckenmiller in Elon Musk iz Tesle. Slednja je v bitcoin vložila poldrugo milijard dolarjev, kar so razkrili 8. februarja in tečaj takoj katapultirali za 16 odstotkov. Kasneje sta načelo podporo in skorajšnji začetek uporabe napovedala še Mastercard in Bank of New York Mellon, ta vikend pa še Morgan Stanley. Nekatera podjetja se za bitcoin tudi zadolžujejo, denimo MicroStrategy, ki bo izdal za 600 milijonov dolarjev zamenljivih...

40 komentarjev

Kitajska razmišlja o omejitvi izvoza redkih zemelj

Ars Technica - Redke zemlje, ki so nujno potrebne za izdelavo elektronskih komponent, so ponovno orožje, s katerim Kitajska rožlja. Po poročanju Financial Timesa kitajska vlada razmišlja o znižanju kvot za proizvodnjo in izvoz redkih zemelj, s čimer želi v ZDA in Evropi otežiti proizvodnjo določene tehnologije, zlasti vojaške. Za primerjavo: v letalu F-35 je 417 kilogramov redkih kovin. A vsake omejitve pri proizvodnji redkih zemelj se takoj odrazijo tudi na višjih cenah in slabši dostopnosti elektronskih komponent, saj so - resda v majhnih količinah - nujne. Kitajska je že nekaj desetletij vodilni izvoznik, saj dobavi več kot 70 odstotkov vseh redkih zemelj na svetu, pri nekaterih elementih pa praktično vse.

Kitajska je v preteklosti svoj primat nad redkimi zemljami že uporabila za kazanje mišic. Gre za 15 elementov v periodnem sistem, in sicer lantanide, skandij in itrij, ki se v zemljini skorji redko nahajajo v koncentriranih najdiščih. Tudi rude, iz katerih jih pridobivamo, imajo sorazmerno...

21 komentarjev

Nekoč razvoj tehnologije mRNA nezanimiv za financiranje, danes omogoča cepiva proti covidu

Katalin Karikó in Drew Weissman

Slo-Tech - Da smo v manj kot letu dni po izbruhu epidemije covida-19 dobili prva cepiva, so zaslužni raziskovalci, ki so na tehnologiji mRNA delali že dolga leta. Med njimi je tudi madžarsko-ameriška biokemičarka Katalin Karikó, ki je leta 1985 z možem in tri leta staro hčerjo odpotovala v ZDA, da bi si ustvarila znanstveno kariero. Deset let pozneje, ko je že več let raziskovala tehnologijo mRNA, so jo na univerzi degradirali in ji onemogočili zasledovati mesto redne profesorice (tenure). Enajst let pozneje je ta ista univerza vložila prvo patentno prijavo na podlagi njenega dela, petindvajset let pozneje pa je delo Katalin Karikó rešilo več stotisoč življenj.

Zamisel, da bi v mRNA zapisali gensko zaporedje, ki sprožilo izdelavo proteinov, proti katerim bi potem imunski sistem tvoril odziv, ni nova. Vse od odkritja mRNA 1961 so raziskovalci razmišljali, kako bi telesu podtaknili takšno mRNA. Glavni problem je predstavljal imunski sistem, ki tujke pohrusta, kamor seveda sodi tudi tuja mRNA....

42 komentarjev

Več kot polovica pranja kriptovalut se odvije prek 270 naslovov

Slo-Tech - Kriptovalute so anonimne le na prvi pogled, saj so vse transakcije javne (ne pa tudi lastniki vpletenih denarnic), če pa želimo na koncu vsebino pretopiti v klasične valute, sled ostane v menjalnici. Zaradi tega je zelo dobičkonosna dejavnost pranje kriptovalut, ki ga ponuja več spletnih strani. Preiskava, ki so jo izvedli pri Chainalysis, je pokazala, da se več kot polovica pranja odvije prek 270 naslovov, kar predstavlja sorazmerno ozko grlo, ki bi ga lahko organi pregona pobliže pogledali.

Tipične storitve za pranje kriptovalut so kriptomenjalnice, spletne igralnice, mikserji in finančne storitve z neposredno podporo za kriptovalute, po možnosti v državah z bežnim nadzorom. In kriptovalut, ki jih imetniki želijo oprati, ni malo, saj lahko izvirajo iz spletnih prevar, izsiljevalskih virusov, prodaje prepovedanega blaga itd.

V letu 2020 je bil obseg transakcij s kriptovalutami, ki imajo nezakoniti vir, približno dve milijardi dolarjev. Od tega so jih 75 odstotkov oprali prek...

28 komentarjev

Parler se je vrnil

Slo-Tech - Družbeno omrežje Parler, ki je pred mesecem dni prenehalo delovati, ko jim je Amazon odpovedal gostovanje, je nazaj. Podjetje je dobilo tudi novega izvršnega direktorja Marka Mecklerja, ki je soustanovitelj organizacije Tea Party Patritots, ki podpira Donalda Trumpa, medtem ko so dotedanjega direktorja Johna Matzeja zaradi nestrinjanja o vodenju odpustili. Meckler bo funkcijo opravljal kot vršilec dolžnosti. Prav incident v kapitolu, kamor so 6. januarja vdrli njegovi privrženci, je bil povod, da so Apple, Google in Amazon odpovedali gostovanje aplikaciji Parler. Odtlej je iskala alternativo, kako ponovno zagnati svoje storitve, kar jim je sedaj uspelo. Ko so jim namreč 9. januarja onemogočili AWS, svoje infrastrukture niso mogli preprosto klonirati drugam. Nekaj podatkov je očitno tudi izgubljenih.

V novi inkarnaciji Parlerja so stari uporabniški računi na voljo
, ni pa povezanih vsebin oziroma objav (parleys). Stari uporabniki že lahko objavljajo, kar so nekateri vidni uporabniki...

80 komentarjev

Uber podkuril Bruslju glede urejanja položaja prekarnih delavcev

Protest proti prihodu Uberja v Budimpešto leta 2016

vir: Wikipedia
Bloomberg - Dara Khosrowshahi, izvršni direktor podjetja Uber Technologies, je evropski komisarki za konkurenčnost Margrethe Vestager in komisarju za delo Nicolasu Schmitu poslal predlog bele knjige, v kateri je zapisana Uberjeva vizija bodoče ureditve položaja prekarnih delavcev v EU. S to iniciativo je Khosrowshahi nekoliko prehitel Evropsko komsijo (EK), ki bo svoj predlog predstavila šele čez nekaj tednov, samega zakonodajnega osnutka pa ni pričakovati pred koncem leta.

Khosrowshahi je EK ob tem še pozval, naj čimprej poskrbi za zakonodajni okvir tega področja, saj bo podjetje v tem primeru pripravljeno napraviti še kak korak več, da bi izboljšali socialni položaj takih delavcev v EU. In dodal, da trenutna zakonska negotovost podjetjem, kot je njegovo, onemogoča poskrbeti za dostop do prilagodljivega dela svojih zaposlenih na eni ter do delavskih pravic na drugi strani.

Uber, Lyft in druga novodobna podjetja, za katere storitve pretežno izvajajo zunanji, pogodbeni sodelavci, so se...

1 komentar

CD Projekt Red žrtev izsiljevalskega napada

Slo-Tech - V torek so iz poljskega igričarskega studia CD Projekt Red sporočili, da so bili žrtve ransomware napada, v katerem so jo zlikovci obenem pobrisali z zajetno malho podatkov, med drugim izvorno kodo Cyberpunka 2077, Witcherja 3 in Gwenta. Informacije kažejo, da so jo skušali tudi prodati na črnem trgu, a še ni jasno, ali jim je to v resnici uspelo.

Napredni izsiljevalski napadi dandanes ne vključujejo več zgolj igračkanja z virusi, temveč gre za polnopravne hekerske vdore, kjer malopridneži podatke najprej ukradejo, nato pa jih pri žrtvi še zašifrirajo. Tako si omogočijo dvojni način izsiljevanja: z ohromitvijo dela žrtve in za nameček še z grožnjo, da bodo ukradene podatke razkrili ali preprodali. Kako to poteka v praksi, so pretekli teden izkusili pri znani poljski hiši za razvijanje iger, CD Projekt Red. V torek so sporočili, da so bili žrtve takšnega napada, v katerem so kriminalci ukradli kup poslovnih podatkov, toda najbolj je zabolela pobegla izvorna koda iger Cyberpunk...

14 komentarjev

V Microsoftovem antivirusu ranljivost tičala 12 let

Slo-Tech - V Microsoftovem protivirusnem programu, ki ga vsebuje Windows, so zakrpali 12 let staro ranljivost, za katero do nedavna niso vedeli ne proizvajalec ne napadalci. V Microsoft Defenderju (včasih se je imenoval Windows Defender) je vsaj od leta 2009 tičala ranljivost (CVE-2021-24092), ki je omogočala napad z eskalacijo privilegijev. Prizadete so verzije Windows 7 in novejše ter programska oprema, ki uporablja iste klice: Microsoft Endpoint Protection, Microsoft Security Essentials, in Microsoft System Center Endpoint Protection.

O ranljivosti so prvi poročali na SentinelOne novembra lani, v februarskem paketu popravkov pa je Microsoft pripravil rešitev. Težava je tičala v gonilniku BTR.sys (Boot Time Removal Tool), ki se uporablja pri brisanju okuženih datotek. Predvidevajo, da je ostala tako dolgo neodkrita, ker ta gonilnik ni ves čas aktiven, temveč se namesti in aktivira le, ko je potreben, potem pa se odstrani. Težava je, da gonilnik ne preveri datotek, ki jih kot obnovljene...

20 komentarjev

Kanada dobiva prvi indeksni sklad, ki sledi bitcoinu

Slo-Tech - Kanadska agencija za trg vrednostnih papirjev (Ontario Securities Commission) je odobrila prospekt indeksnega sklada, ki bo sledil gibanju tečaja bitcoina. To pomeni, da že kmalu pričakujemo začetek delovanja Purpose Bitcoin ETF, ki ga bo upravljal Purpose Investments Inc. To bo prvi kotirajoči indeksni sklad (ETF) na svetu, ki bo investiral neposredno v bitcoine in ne kakšne izvedene instrumente iz kriptovalut, so sporočili iz Purpose Investments.

Nakup bitcoinov je sicer že zelo enostaven, a za varno hranjenje v lastni režiji je nekaj znanja vseeno potrebnega, medtem ko imajo spletne menjalnice in denarnice svoje pasti. Zaradi tega so finančni instrumenti, ki sledijo vrednosti bitcoina, smiselni, saj omogočajo vlaganje v kriptovalute širši množici malih in institucionalnih vlagateljev, ki jim tako ni treba skrbeti za tehnične podrobnosti varnega skladiščenja bitcoinov. Že doslej so obstajali nekateri izvedeni finančni instrumenti na kriptovalute, denimo terminske pogodbe...

11 komentarjev

ISS dobi nov računalnik!

Spaceborne Computer-2

vir: HPE
HPE - Northrop Grummanovo samodejno oskrbovalno vozilo Cygnus NG-15, ki bo 20. februarja poletelo proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS), bo na krovu nosilo tudi nov računalnik za potrebe raziskav na ISS. Spaceborne Computer-2 so - tako kot njegovega predhodnika - zasnovali pri Hewlett Packard Enterprise (HPE). Računalnik bo skrbel za pošiljanje podatkov na Zemljo in nazaj ob tem pa premleval številne podatkovno intenzivne aplikacije, ki jih uporabljajo tam zgoraj.

Spaceborne Computer-1, ki je na ISS potoval leta 2017, je imel za teraflops računske moči, njegovo vesoljsko potovanje je bilo načrtovano za leto dni, a so ga nato podaljšali še za eno dodatno. Kakorkoli, misijo je odlično prestal. O nasledniku je za zdaj znano to, da naj bi bil približno dvakrat zmogljivejši. Sestavljen je iz HPE Edgeline Converged EL4000 Edge sistema, ki je že sam po sebi zasnovan za zagotavljanje računske moči in zajemanje podatkov v bolj zahtevnih okoljih ter ProLiant DL360 strežniške rešitve. GPU bo...

11 komentarjev

Švedska policija zalotena pri nezakoniti uporabi Clearview AI

vir: Pixabay

vir: TechCrunch
TechCrunch - Švedski pooblaščenec za varstvo osebnih podatkov je z 250.000 evri globe kaznoval domačo policijo, potem ko je v nasprotju z zakonodajo, ki ureja uporabo podatkov v kazenskem postopku, uporabljala zloglasno aplikacijo za prepoznavo obrazov Clearview. Del izrečene odločbe predstavlja tudi obvezno izobraževanje zaposlenih, s čimer bi se izognili podobnim incidentom v bodoče. Prav tako mora policija obvestiti vse posameznike, katerih podatki so bili posredovani ameriškemu podjetju, morebitne preostale podatke pa uničiti in poskrbeti, da bodo to storili tudi pri Clearviewju.

V preiskavi se je izkazalo, da so se policisti pri opravljanju svojih nalog pogosto poslužili te bližnjice, Clearview je namreč uporabljalo večje število oseb, brez da bi kaj takega kdo odobril. Kot je še zapisano v odločbi, je policija s tem nezakonito procesirala biometrične podatke za prepoznavo obrazov, ne da bi pred tem izdelala oceno vpliva na zaščito osebnih podatkov, kot to zahteva zakon. Izrečena kazen je...

17 komentarjev

Prizivno sodišče v ZDA: naključne preiskave vsebine elektronskih naprav na meji zakonite

Slo-Tech - Ameriško prizivno sodišče v prvem okrožju (severovzhodne ZDA) je odločilo, da so zasegi in vsebinski pregledi elektronskih naprav na ameriških mejnih prehodih zakoniti in dopustni tudi brez sodnih odredb. Odločitev se nanaša na primer Sidda Bikkannavarja, ki je zaposlen v NASI in je bil leta 2017 na letališču pridržan, dokler ni vnesel gesla in odklenil svojega telefona, da ga je lahko mejna policija preiskala. Bikkannavar, ki je rojen v ZDA in tudi državljan ZDA, je moral telefon izročiti, zato ne ve, kaj vse je policija na njem iskala in ali je vsebino prekopirala; po postopku so mu ga vrnili.

Prvostopenjsko sodišče je po tožbi, ki jo je vložil Bikkannavar in v kateri sta ga podprla Electronic Frontier Foundation in American Civil Liberties Union, razsodilo, da takšni pregledi kršijo četrti amandma, ki ščiti pred neutemeljenimi preiskavami. Za preiskavo je zadosten že sum (reasonable suspicion) in ne utemeljeni sum (probable cause), a so razsodbo v EFF in ACLA vseeno označili...

21 komentarjev

Bitcoin po podpori Mastercarda poletel

Bloomberg - Mastercard je včeraj sporočil, da kani podpreti nekatere kriptovalute na svojem omrežju še letos. S tem se pridružuje napovedim nekaterih drugih pomembnih igralcev, ki so to že napovedali. Zadnja je bila Tesla, pred tem pa je odmevala tudi PayPalova najava podpore. Mastercard sicer že deloma podpira kriptovalute, saj lahko imetniki njihovih kartic že kupijo kriptovalute, a transkacije ne potekajo prek omrežja Mastercard. Nova napoved pa pomeni, da bo možno s kriptovalutami plačevati storitve trgovcem.

Mastercard ni izrecno izpostavil, katere kriptovalute bodo podprli. Dejali so le, da številne še ne izpolnjujejo strogih pogojev, zato ne bodo podprte. Glavni problem je namreč zaščita potrošnikov, saj v splošnem transakcije s kriptovalutami niso izpodbojne, medtem ko kartična plačila še kako so - v večini bank 90 ali 120 dni po plačilu, če storitev ni opravljena. To smo na primer množično izkoriščali ob propadu Adrie Airways, ko je bilo možno s kreditnimi karticami plačane vozovnice...

54 komentarjev

EU želi več proizvodnje čipov na evropskih tleh

Bloomberg - Evropska unija ugotavlja, da je pri proizvodnji polprevodniških čipov skoraj popolnoma odvisna od ZDA in Azije, zato razmišlja o tovarni v Evropi. EU želi na domačih tleh imeti napreden proizvodni obrat, ki bi bil sposoben izdelovati čipe v manj kot 10-nanometrski tehnologiji. Da bi to uspelo, želijo pritegniti tudi globalne igralce, kot sta tajvanski TSMC in korejski Samsung.

Minuli mesec smo pisali, da na trgu čipov za avtomobile vlada hudo pomanjkanje, kar ni edini tovrstni primer. Čeprav bo konkretni primer slej ko prej rešen, se Evropa čedalje bolj zaveda problematične odvisnosti od tajvanskih, ameriških in drugih proizvajalcev. Zato si Evropska komisija pod taktirko komisarja za industrijo Thierryja Bretona prizadeva da gradnjo nove ali posodobitev kakšne že obstoječe tovarne v EU. Projekt je še v fazi planiranja, saj se EU še ni odločila, na kakšen način želi ta cilj doseči. So pa že lani dejali, da je dolgoročni cilj v EU proizvesti vsaj petino čipov in mikroprocesorjev...

31 komentarjev

Tudi Kitajcem uspelo prvo utirjanje v Marsovo orbito

fotka Marsa s sonde ob približevanju

vir: Space News
Space News - Le slab dan za Arabci je Kitajska postala še ena nova - tokrat šesta - entiteta, ki ji je uspelo utirjanje vesoljskega plovila v krožnico okoli Rdečega planeta, saj je odpravo Tianwen-1 uspešno ujela tamkajšnja težnost. Spuščanje pristajalnika z roverjem nas čaka maja ali junija.

Igra usode je hotela, da je v razmiku manj kot dneva Mars dobil kar dva nova gosta držav, ki tega planeta še nikdar nista gledali od blizu. V torek je to uspelo sondi Hope Združenih arabskih emiratov, ki so s tem postali peti akter po vrsti, ki se lahko pohvali s takšnim uspehom, podoben izziv pa je Kitajce še čakal. Vzhodna velesila je imela namreč doslej nesrečno roko pri izbiri odprav na Mars, saj se je partnerstvo z Rusijo pri takšnem podvigu ponesrečilo s propadom misije Phobos-Grunt leta 2011. Takrat so se Kitajci odločili opreti se na povsem lastno režijo; in ne samo to: pogumno so se namerili na Marsu takoj pristati z vozilcem, v enem zamahu. Medtem ko so druge vesoljske agencije Rdeči planet...

13 komentarjev

Podatkovni nadzornik EU želi še strožje varovanje naših osebnih podatkov

Reuters - Urad Evropskega nadzornika za varstvo podatkov (EDPS) je v svojem mnenju podprl osnutka obeh novih uredb, popularno imenovanih DSA in DMA (Digital Services Act in Digital Markets Act). Ob tem pa celo svetoval, da unija vzpostavi še dodatne varnostne mehanizme, ki bi uporabnikom v bodoče zagotavljali še več zasebnosti. Slednje bi lahko pomenilo zeleno luč poslancem, da tekom zakonodajnega postopka še dodatno zaostrijo posamezne načrtovane varovalke.

Urad, ki ga vodi Wojciech Wiewiórowski, je glede DMA zapisal, da gre za predpis, ki bo zagotavljal pošten in odprt digitalni trg ter prav tako upravljanje uporabniških podatkov. Spletna podjetja pa bi morala najti preprost in dostopen način, s katerim bi uporabniki lahko izrazili svoje strinjanje oz. nestrinjanje z uporabo njihovih osebnih podatkov. Prav tako bi morali biti na voljo preizkusi, ki bi v praksi pokazali dejansko anonimnost takih podatkov. Ko gre za DSA, pa EDPS precej ostro meni, da bi moralo biti profiliranje uporabnikov...

15 komentarjev

Arabska sonda Hope kroži okoli Marsa

Space News - Marsovski sondi Upanje, Združenih arabskih emiratov, je uspelo avtomatizirano utirjanje v krožnico Rdečega planeta, kjer bo čez nekaj tednov pričela z znanstvenimi meritvami. Zelo kmalu ji sledita kitajsko in ameriško plovilo.

Ko so Združeni arabski emirati lanskega julija proti Marsu poslali prvo arabsko medplanetarno plovilo Hope, so se odzivi delili na vznesene in tudi bolj zadržane. Bližnjevzhodna država je svoj vesoljski program na noge postavila tako rekoč "na horuk", v samo šestih letih, z izdatno pomočjo tujih univerz in finančnim zaledjem naftnega denarja; tudi izstrelitev je navsezadnje potekala na japonski raketi. Previdnejši opazovalci so zato opozarjali, da je to šele prva faza projekta, pri katerem gre lahko še marsikaj narobe, saj je bila doslej uspešna manj kot polovica (omejen vir) marsovskih odprav. Utirjanje v krožnico okoli Rdečega planeta ni mačji kašelj, saj mora biti postopek v celoti avtomatiziran, ker signal do nadzornih centrov potrebuje nekaj časa - v...

30 komentarjev

Na Floridi preprečili zastrupitev vodovoda na daljavo

vir: Pixabay

Slo-Tech - Nadzorni delavec vodnega zajetja v mestu Oldsmar, v ameriški zvezni državi Florida, je med svojim delom opazil, da so v njihov sistem uspeli vdreti neznanci, pri čemer so na daljavo upravljali z uporabniškim vmesnikom in na ta način želeli povečati koncentracijo natrijevega hidroksida z običajnih 100 delov na milijon delov vode, na 11.100 delov na milijon. Gre za približno stokratno in potencialno nevarno povišanje, saj gre za močno bazo, ki jo v zajetjih uporabljajo za uravnavanje PH vrednosti vode, v gospodinjstvih pa je pogosta sestavina tekočih sredstev za čiščenje odtokov.

Dežurni operater je poskus k sreči zaznal in koncentracijo povrnil na običajno vrednost. Sistem za upravljanje vodovoda na daljavo pa so za zdaj onemogočili. Za storilci, ki so ogrozili življenja okoli 15.000 uporabnikov vodovoda, pa so se zapodile tajne službe in FBI. Za zdaj še ni jasno ali je bil napad izveden iz ZDA ali pa morda iz tujine.

Podobni incidenti so se v preteklosti že dogajali. Leta 2016...

42 komentarjev

Vlada hoče vedeti, kdo nosi hlače v vaši družini

Osebni dokument je relikt socializma in komunizma

vir: Državni zbor RS
Slo-Tech - Vladna koalicija se je očitno odločila, da je čas, da malo bolje spozna prebivalce te naše lepe države. V ta namen predlaga, da se ponovno uvede zbiranje podatkov o našem državljanstvu, narodnosti, zakonskem stanu ter gospodinjstvu, dodatno pa še podatka o našem maternem jeziku in veroizpovedi. Če bo njihov predlog sprejet, kar se utegne zgoditi zelo hitro, bodo namreč vsi ti podatki postali sestavina obrazca za prijavo spremembe stalnega oziroma začasnega prebivališča. Očitno vlada ugotavlja, da se prebivalstvo zaradi koronavirua trenutno množično seli in bi radi te selitve izkoristili še za zaplembo nekaj občultjivih osebnih podatkov.

Obveznost predložitve teh podatkov so seveda predlagali povsem potihoma ("inkognito"), med obravnavo sicer rutinske novele Zakona o prijavi prebivališča pred Odborom za notranje zadeve Državnega zbora. Izkoristili so dejstvo, da se novela, katere edini namen naj bi bil olajšati odkrivanje in sankcioniranje "fiktivnih prijav prebivališča" (povsem...

238 komentarjev

Elon Musk poskrbel za skokovito rast bitcoina

Elon Musk

vir: Wikipedia
TechCrunch - Podjetje Tesla je prek sistema borznega obveščanja sporočilo, da so doslej pridobili za 1,5 milijarde ameriških dolarjev bitcoinov ter da bodo tudi v bodoče del sredstev, ki jih ne potrebujejo za tekoče poslovanje, skladno z načeli o razpršenosti in maksimizaciji naložb, vlagali v to kriptovaluto. Še več, v podjetju načrtujejo, da bi v bližnji prihodnosti bitcoin začeli sprejemati tudi kot plačilno sredstvo pri nakupu njihovih vozil. A za slednje, tako sporočilo, je za zdaj še preveč neznank s strani regulatorjev.

Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bodo tudi največja podjetja, ki se načeloma izogibajo tveganim naložbam, začela posegati po bitcoinu. Ta je letos doživel renesanso svoje rasti in zato znova zbudil zanimanje naložbenikov. Med njimi seveda tudi Elona Muska, poznanega po tem, da rad po pionirsko stopa v neznano.

Da se nekaj dogaja, je dalo slutiti že njegovo nedavno tvitanje. Pred dnevi je tako svojemu profilu dodal ključnik #bitcoin, nato pa zbijal šale na račun...

109 komentarjev

Zgodba o fosfinu na Veneri manj fantastična, kot je kazalo

Slo-Tech - Lanskega septembra je v Nature Astronomy izšel članek o odkritih visokih koncentracijah fosfina v Venerini atmosferi. Ker je pri pogojih, ki vladajo na planetu, fosfin nestabilen, bi moral nastajati sproti; bodisi anorgansko bodisi iz živih bitij. Originalni članek ni uspel najti nobenih poti, kako bi fosfin nastajal anorgansko. Tako pomembno odkritje seveda pomeni, da bo iste podatke najprej prežvečilo še veliko več raziskovalcev, ki bodo skušali ponoviti analizo, potem pa se bo seveda v nadaljnjem raziskovanju iskalo še nove podatke. In prve dodatne analize kažejo, da je koncentracija fosfina bržkone bistveno nižja od prvotno objavljene.

Na prvi pogled je znanost v članku trdna. Podatke so dobili iz dveh teleskopov, analizirali so jih ločeni z različnimi programi in strojno opremo. Fosfin so dokazali iz absorpcijskih pasov v spektru, kjer se lahko deloma prekriva z žveplovim dioksidom. A slednji ima še druge trakove, ki jih niso videli, zato so jih pripisali fosfinu. Opazovali...

4 komentarji

Facebook bo izbrisal neresnične navedbe o cepivih

Slo-Tech - Facebook je sporočil, da bo še zaostril svojo politiko zoper škodljive objave na platformi, ki je bila še pred enim letom izjemno medla. Brisati nameravajo objave, ki vsebujejo neresnične trditve o cepivih, denimo o večkrat ovrženi teoriji, da cepiva povzročajo avtizem, in da je varneje dobiti covid kakor se cepiti proti njemu.

Izvršni direktor Mark Zuckerberg je kot velik zagovornik svobode govora dolgo vztrajal, da na Facebooku razen zakonsko prepovedanih objav in objav, ki vodijo do neposredne nevarnosti za telo, omejitev skorajda ne bo. A v letu 2020 je Facebook začel intenzivneje patruljirati po platformi. Oktobra so onemogočili nakup oglasov, ki so promovirali neresnice in zavajanja o cepivih. Decembra so dodali, da bodo odstranili objave s trditvami, ki so v nasprotju s podatki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ali pristojnih državnih agencij. Po januarskem napadu na kapitol, je tedanjega ameriškega predsednika odstranil s platforme.

Z novo politiko bodo prizadete...

176 komentarjev

Kitajska dela red med domačimi tehnološkimi podjetji

Sedež Alibabe v mestu Hangzhou.

vir: Wikipedia
Reuters - Kitajska uprava za nadzor trga je objavila nov sveženj predpisov, s katerimi naj bi zagotovili več konkurenčnosti na domačem trgu. Novosti bodo zadevale predvsem portale za spletno prodajo, pa tudi nekatere plačilne storitve. Bodo pa med drugim urejale tudi nekatera, doslej na kitajskem precej uveljavljena poslovna ravnanja, kot je siljenje partnerjev v ekskluzivne pogodbe, omejevanje tržnega dostopa določnim tehnologijam, usklajevanje cen in uporaba podatkov in algoritmov za tržne manipulacije.

Analitiki že nekaj časa sklepajo, da se na Kitajskem zadnje mesece izvaja načrtno omejevanje velikih tehnoloških podjetij; ta so si skupaj z gmotno, namreč pridobila tudi spoštovanja vredno družbeno moč. Novi predpisi naj bi bili v tej luči le še dodaten pritisk nanje in njihove storitve.

Ena glavnih tarč je brez dvoma skupina Alibaba, ustanovitelja Jacka Maja, ki se je v zadnjih mesecih pošteno zameril oblastem v Pekingu. Minulega oktobra je tako državne regulatorje primerjal z...

33 komentarjev

Najavljena prva zasebna poleta s Crew Dragonom

posadka Ax-1, od leve Michael Lopez-Alegria, Mark Pathy, Larry Connor in Eytan Stibbe

vir: Spaceflight Now
Spaceflight Now - Če bo šlo vse po sreči, nas čez približno leto dni čakata dva poleta Crew Dragona z vesoljskimi turisti. Axiom Space je naznanil štiri člane posadke za ekspedicijo Ax-1 na ISS, še prej pa utegne na izlet v nižjo Zemljino orbito poleteti odprava Inspiration4, prav tako s četverico oseb.

Mednarodna vesoljska postaja je doslej videla sedmerico vesoljskih turistov, ki so tjakaj vsi potovali z ruskimi plovili Sojuz, saj je bila ameriška NASA dolgo časa nasprotnik civilnih izletov. Predlani se je le omehčala in zrahljala pravila, temu pa je sledila tudi napoved prvih tovrstnih odprav. Konec januarja je houstonsko podjetje Axiom Space, ki polete organizira v navezi s SpaceXom, obelodanilo prve podrobnosti misije Ax-1, ki bo v prvih mesecih prihodnjega leta na ISS odpeljala prvo zasebno posadko na plovilu Crew Dragon. Četverici bo poveljeval nekdanji Nasin astronavt Michael Lopez-Alegria, sicer Axiomov podpredsednik, kopilot bo ameriški podjetnik Larry Connor, spisek pa zaključujeta...

12 komentarjev

Prvikrat pridelali dovolj ajnštajnija za resno kemijsko analizo

Pri delu z ajnštajnijem. Slika: Berkley Lab

Slo-Tech - Periodni sistem resda vsebuje 118 elementov, a za najtežje poznamo le ime, če malce pretiravamo. Svinec je zadnji stabilen element, sledi pa mu 36 radioaktivnih elementov, ki razpadajo. Nekateri so za vse praktične namene stabilni, denimo bizmut, drugi so dovolj dolgoživi, da jih še vedno najdemo v zemeljski skorji (npr. uran), tretje sicer pridelamo umetno, a so dovolj dolgoživi, da jih lahko podrobno analiziramo. Četrta skupina pa so elementi, s katerimi se ukvarjajo zgolj fiziki, ne pa kemiki. Elementi, ki razpadejo v delcu sekunde in katerih več kot prgišče atomov še nismo imeli na kupu, so še vedno velika uganka. Nihče namreč ne ve zagotovo, kakšne makroskopske lastnosti imajo: so plinasti, tekoči ali trdni, kakšno kristalno strukturo zavzamejo, koliko je njihova gostota, kakšne barve so itd. Seznam slednji se je malce zmanjšal, saj smo po 69 letih naposled dobili več podatkov o ajnštajniju, ki je nekje vmes med tretjo in četrto skupino.

Prvikrat smo ajnštajnij proizvedli...

5 komentarjev

Odkrite ranljivosti v priljubljenem Wi-Fi čipu Realtek RTL8195A

Slo-Tech - V priljubljenem modulu za Wi-Fi podjetja Realtek (RTL8195A), ki ga uporabljajo številne nezahtevne naprave, so raziskovalci iz izraelskega podjetja Vdoo odkrili šest resnih ranljivosti. Sumijo, da so iste ranljivosti prisotne tudi v čipih RTL8711AM, RTL8711AF in RTL8710AF, česar pa niso izrecno preverili. V vseh primerih gre za napake prekoračitve sklada (stack overflow) in branje izven okvirja (out-of-bounds reads), ki se skrivajo v izvedbi rokovalnega protoka pri vzpostavljanju povezave WPA2 (four-way handshake).

Ena izmed ranljivosti napadalcu, ki je v dovolj blizu čipa, omogoča prevzem popolnega nadzora nad čipom, ne da bi poznal ključ, če je RTL8195A dostopna točka ali odjemalec. To napadalcu dovoljuje, da izvede poljubno kodo. Dve drugi ranljivosti omogoča izvedbo napada DoS, preostale tri pa izrabo odjemalcev in izvajanje poljubne kode.

Napake v programski kodi Ameba Arduino 2.0.8, ki teče na čipu, je Realtek že zakrpal. Vse verzije po 21. 4. 2020 so odporne na...

1 komentar

Raspberry Pi OS namestil Microsoftov repozitorij

Slo-Tech - Ena izmed možnosti za uporabo kartičnih računalnikov Raspberry Pi je s proizvajalčevim operacijskim sistemom Raspberry Pi OS (donedavna Raspbian), ki je osnovan na Debianu. V zadnji posodobitvi pa je ta operacijski sistem dodal Microsoftov apt repozitorij, ki se je namestil na vse sisteme, ne da bi potreboval administratorske privilegije. S tem skrbijo za podporo Microsoftovemu IDE (integrated development environment) oziroma Visual Studio Code (VSCode). To je razumljivo, saj Fundacija Raspberry Pi uradno podpira Microsoftove IDE. V praksi pa to pomeni, da naprave občasno komunicirajo z Microsoftovimi strežniki.

Nekaj pomislekov zaradi te poteze namreč obstaja. Ta repozitorij se je dodal brez vednosti uporabnika (trusted.gpg.d, intrusted.gpg.d). Z dodajanjem tega repozitorija ob uporabi apt install app sistem vpraša tudi Microsoftove strežnike za nove verzije njihove programske opreme. Ob vsaki uporabi apt-get update sistem kontaktira Microsoftove strežnike, česar nekateri ne bi...

95 komentarjev

Pasji robot Spot je dobil roko

The Verge - Boston Dynamicsov štirinožni robot Spot lahko končno tudi izven razvojnega laboratorija rokuje s predmeti, saj je orodje za prijemanje postalo del Pikijeve uporabne opreme. Obenem so v podjetju lansirali še inačico enterprise z električno polnilno postajo in platformo Scout za nadzor robota čez internet.

Ko je Boston Dynamicsov prikupni pasji robot Spot lansko poletje prikorakal na tržišče, mu je še manjšala ena od pritiklin, s katerimi je navduševal v promocijskih videih: roka, s katero zmore na primer odpirati vrata. Prihod tega dodatka so takrat napovedovali za konec leta in v pandemskih časih se ne gre razburjati, da so za dober mesec zamudili. Pikijevo roko je od tega tedna dalje mogoče najti v trgovini, gre pa očitno zaenkrat še za artikel omejene sorte, saj nima navedene cene in pridobitev torej terja tesnejšo komunikacijo s podjetjem. Glede na primerljive kose opreme verjetno lahko govorimo o vsoti nekaj deset tisoč ameriških dolarjev.




Roka je težka osem kilogramov in...

23 komentarjev

Bezos odstopil z mesta direktorja Amazona

Slo-Tech - Ustanovitelj podjetja Amazon in izvršni direktor Jeff Bezos je sporočil, da odstopa s funkcije. Od 1. julija dalje bo izvršni predsednik (executive chair), medtem ko bo njegovo funkcijo prevzel dosedanji vodja Amazon Web Services Andy Jassy. V okrožnici, ki jo je Bezos poslal zaposlenim, je zapisal, da se odstopa, da bi se laže posvetil svojim drugim projektom, kot so Day 1 Fund, Bezos Earth Fund, Blue Origin in The Washington Post. Znotraj Amazon pa se bo posvečal novim izdelkom in zgodnjim iniciativam.

Amazon je star 27 let. Bezos ga je ustanovil kot spletno knjigarno v času, ko internet še ni bil nepogrešljiv del vsakdanjega življenja, e-knjige pa so bile huda eksotika. Do danes Amazon ni postal le spletna trgovina vsega, temveč je postal vodilni igralec na trgu storitev v oblaku (AWS), logistični gigant in celo lastnik lasne letalske družbe, ponudnik pretočnih storitev in celo vidni igralec v razvoju umetne inteligence. Podjetje, ki je trenutno vredno 1700 milijard dolarjev,

11 komentarjev

Tudi Starship SN9 končal v ognjenih zubljih

SN9 in SN10 na izstrelišču, ko sta bila še oba v enem kosu

vir: SpaceX
Spaceflight Now - SpaceX je danes izvedel še drugi višinski test vesoljskega plovila Starship. Tudi testni primerek SN9 se je uspešno pognal v zrak in izvedel vodoravno zaviranje v atmosferi, toda pristanek se je, kot že pri predhodniku, ponesrečil.

V SpaceXu se vestno držijo svoje revolucionarne doktrine o rafalnem izvajanju eksperimentov pri razvoju vesoljskega plovila Starship, ki naj bi ljudi popeljalo na Mesec in Mars. Zgolj poldrugi mesec po peklenskem koncu testnega primerka z zaporedno številko 8 je bil na vrsti njegov mlajši brat SN9 - njuna usoda pa je bila na las podobna. SN9 se je uspešno dvignil z izstrelišča v teksaški Boca Chici nekaj pred pol deseto zvečer po našem času. Tokrat je poletel kanec nižje kot SN8, do desetih kilometrov višine. Nato je se obrnil na trebuh in uspešno uprizoril zaviranje z zračnim uporom, kar je sicer precej zahteven manever, ki pa so ga inženirji očitno že kar usvojili. Toda tretja pomembna faza leta - pristanek - se je tudi tokrat zalomila. Po prvih...

28 komentarjev

Google se odreka razvijanju lastnih iger za Stadio

vir: Google
Google - Iz Googla je prišla novica, da so obema studijema, ki so ju ustanovili za razvoj iger za svoj pretočni igričarski servis Stadia, šteti dnevi. Na samo pretočno storitev to na kratki rok ne bo imelo vpliva, a dolgoročno pomeni pomembno preusmeritev Googlovih prioritet.

Ko so v Googlu predlani pompozno naznanili storitev za pretočno igranje Stadia, so zarisali širokopotezen načrt razvoja naslednje stopnje igričarjenja, ki bo bo po njihovem potekala v oblaku in nam pošiljala igre na vse mogoče naprave, ob vsakem času in kamor koli (kjer je na voljo dovolj široka internetna pipica, to je). Notranja razvojna studia v Los Angelesu in Montrealu, ki so ju ustanovili nalašč za razvoj lastnih naslovov, imata zato precej pomembnejšo vlogo, kot je videti na prvi pogled. Gre obenem za nekakšna raziskovalna laboratorija za inovativno izrabo oblaka v igrah - na primer za vdelavo naprednih fizikalnih simulacij ali strojno učene umetne pameti, kar bi teoretično strežniška hrbtenica omogočala -...

10 komentarjev

Amazon: v zadnjem polletju devetkrat več zahtevkov za izročitev osebnih podatkov

Slo-Tech - Amazon je izdal polletno poročilo o zahtevkih za dostop do informacij o uporabnikih, ki jih je prejel v minulem polletju. Podatke načeloma razkrivajo le, ko organi v ZDA ali drugih državah predstavijo zakonito sodno odredbo ali nalog (search warrant), medtem ko na pozive (subpoena) ne izdajajo vsebinskih podatkov, temveč osebne in prometne. V minulem polletju so 42 odstotkov vseh zahtevkov vložile nemške oblasti, sledijo pa španske (19 odstotkov), italijanske in ameriške (oboje po 11 odstotkov), britanske (4 odstotke) in francoske (tri odstotke), če ne upoštevamo AWS. Pri tej storitvi pa je kar 75 odstotkov zahtevkov izviralo iz ZDA.

Amazon deli zahtevke na vsebinske in nevsebinske. V prvem primeru se razkriva vsebina, ki jo ima uporabnik shranjeno na Amazonovih strežnikih, medtem ko v drugem primeru Amazon posreduje le prometne in identifikacijske podatke (imena, naslovi, datumi, zgodovina uporabe, nakupi). Kar 99,8 odstotka zahtevkov je bilo po nevsebinskih podatkih (oziroma 97...

5 komentarjev

Puč v Mjanmaru spremljal izklop interneta

BBC - Kot je v modernih časih že skorajda navada, politične pretrese spremljajo pretresti v delovanju interneta. V Mjanmaru se je danes zgodil vojaški udar, v katerem je vojska pridržala premierko Aung San Suu Ky. Dogajanje je spremljalo zmanjšanje povezljivosti Mjanmara z mednarodnim delom interneta.

Približno ob 3. uri zjutraj po lokalnem čas se je začela povezljivost zmanjševati. Do 8. ure zjutraj je povezljivost znotraj države upadla za polovico. Težave so državljani občutili tudi v praksi, saj so se zbudili v jutro, ko je bil onemogočen dostop do televizije, radija, lokalnih telefonskih povezav in interneta, je dejal Reutersov novinar iz Mjanmara Wa Lone. Podatki o internetnem prometu kažejo na prekinitve pri vseh operaterjih, tako državnem Myanma Posts and Telecommunications (MPT) kakor tujem Telenorju. Netblocks, ki je analiziral izpad, sklepa, da gre za načrtovano nedosegljivost, saj se je stanje sproti slabšalo. Šele sredi dneva se je začelo izboljševati in do poldneva se je...

2 komentarja

Od leta 2023 tudi fordi z Androidom

Slo-Tech - Ford je sklenil novo partnerstvo z Googlom, v okviru katerega bodo od leta 2023 novi Fordovi avtomobili uporabljali Googlov sistem Android. Krmilil bo razvedrilno-informacijski sistem v avtomobili (infotainment), ki bo imel vključene Google Maps, Google Assistanta in prepoznavanje glasu, dostop do Google Clouda ter ostale Googlove aplikacije. Bo pa Ford še vedno obdržal tudi podporo za Apple CarPlay in Amazonovo Alexo, zato lastniki iOS-a težav ne bi smeli imeti. V šestletni pogodbi so Google Cloud izbrali kot glavnega ponudnika storitev v oblaku za svoja vozila. Samega računalnika, ki skrbi za pogon vozila in sistemske funkcije, se Android ne tiče.

Kateri modeli bodo sprva dobili Android, Ford še ni razkril. Dejali so le, da bo šlo za več milijonov vozil pod znamkama Ford in Lincoln, ki bodo naprodaj po celem svetu, ne le v ZDA (razen na Kitajskem). S tem se Ford pridružuje skupini proizvajalcev avtomobilov z Googlovimi storitvami, kjer so že Volvo, General Motors in...

25 komentarjev

Ali GDPR velja za begunce?

Datumi rojstva na internetih niso problem, dokler gre za begunce.

Slo-Tech - Vse dosedaj smo mislili, da so določila GDPR "all inclusive" - da pravica do varstva osebnih podatkov pripada vsakemu posamezniku, ne glede na njegovo državljanstvo (ali pomanjkanje tega). Tak vtis vsaj daje branje uvodnih stavkov uredbe, kjer denimo piše, da bi »načela in pravila o varstvu posameznikov pri obdelavi njihovih osebnih podatkov morala ne glede na njihovo državljanstvo ali prebivališče zagotavljati spoštovanje temeljnih pravic in svoboščin posameznikov« in da naj bi se »varstvo, zagotovljeno s to uredbo, moralo uporabiti za obdelavo osebnih podatkov posameznikov, ne glede na njihovo državljanstvo ali prebivališče«.

Zato smo bili toliko bolj presenečeni nad praksami nekaterih državnih organov, ki očitno mislijo, da beguncem ta pravica ne pripada, tako da lahko nadaljujejo z masovnim objavljanjem njihovih osebnih podatkov na oglasni deski e-uprave.

Spomnimo: v nedavnem nizu člankov smo večkrat opozorili na zanimive prakse nekaterih državnih organov, ki so se v primeru...

118 komentarjev

V EU odobreno tretje cepivo proti covidu-19

Slo-Tech - Evropska agencija za zdravila (EMA) je včeraj priporočila odobritev tretjega cepiva proti covidu-19 v EU, ki ga je Evropska komisija neka ur pozneje tudi izredno odobrila. Cepivo, ki sta ga razvila švedsko-britanski velikan AstraZeneca in Univerza v Oxfordu, je namenjeno starejšim od 18 let in uporablja za vektor adenovirus ChAdOx1, ki izvira iz šimpanzov.

Cepivo je učinkovito in preverjeno v dveh odmerkih, ki sta štiri do dvanajst tednov narazen. Izredno odobritev cepiva je po analizi rezultatov kliničnih testov predlagal Odbor za zdravila v humani uporabi (CHMP), ko je proučil kakovost, varnost in učinkovitost cepiva. S cepivom so izvedli štiri klinične preizkuse, ki so skupno vključevali 24.000 ljudi; polovica jih je prejela cepivo, polovica pa placebo, ne da bi to vedeli (dvojno slepa študija). Čeprav so študije pokazale, da je cepivo varno, se je Agencija osredotočila na britansko in brazilsko študijo, saj je bilo v ostalih dveh premalo okuženih, da bi lahko statistično...

91 komentarjev

V mednarodni raciji onesposobili botnet Emotet

Slo-Tech - Ena večjih nevarnosti preteklih let je bil trojanec Emotet, ki je obstal vse od leta 2014. Kos škodljive programske opreme, ki je sprva služil zgolj za krajo bančnih podatkov, se je razvil v dovršen botnet, ki so ga lahko drugi zlikovci najemali za različne namene. Europol in Eurojust sta ta teden koordinirala policijske racije na Nizozemskem, v Nemčiji, ZDA, Veliki Britaniji, Franciji, Litvi, Kanadi in Ukrajini, v katerih so zasegli več strežnikov, gotovine in zlatih palic ter pridržali več ljudi.

Emotet se je širil z elektronsko pošto, običajno kot okužena priponka doc. Ob odprtju in aktivaciji se je zagnal makro, ki je okužil sistem. Lotem Finkelstein iz Check Point Software je povedal, je bil Emotet z naskokom najuspešnejši malware leta 2020. Nenehno se je tudi prilagajal, tako da je poslal elektronska sporočila z več kot 150.000 različnimi zadevami in 100.000 različnimi imeni priponke. Sproti se je namreč prilagajal tarčam, da je povečal verjetnost, da bodo odprle dokument....

10 komentarjev

Boeing 737 Max se vrača na evropsko nebo

Slo-Tech - Po pričakovanjih je agencija Evropske unije za varnost v letalstvu (EASA) izdala dovoljenje za popravljen model Boeing 737 Max, ki se po skoraj dveh letih prizemljitev lahko vrne na evropsko nebo. Izvršni direktor EASA Patrick Ky je dejal, da imajo polno zaupanje, da je letalo varno, kar je predpogoj za izdajo dovoljenja. Dodal je, da so odločitev sprejeli neodvisno od proizvajalca ali ameriškega regulatorja FAA, tako da so sami izvedli čisto vse simulacije in preizkusne polete. V preteklosti se je bila EASA zanašala na FAA glede varnih delov, je potrdil Ky. Tudi po začetku obratovanja bodo podrobno spremljali obnašanje letala. Kmalu za tem je dovoljenje izdala še britanska agencija CAA, ki mora od izstopa iz EU sama potrjevati letala na Otoku. Ameriški FAA je letalo certificiral že decembra.

Letalo se bo vrnilo na nebo takoj, ko bo Boeing posamezne primerke tudi v praksi popravil - to vključuje programske nadgradnje, več fizičnih sprememb (glej sliko), načrt vzdrževanja,...

34 komentarjev

Intelova grafična kartica DG1 v namiznih računalnikih le za OEM partnerje

Asusov DG1

vir: AnandTech
AnandTech - Po lanskem lansiranju grafične kartice DG1 za prenosnike so v Intelu sporočili, da prve različice prihajajo tudi k sestavljalcem namiznih računalnikov. Kot smo predvidevali, bo DG1 za vekomaj omejena na OEM rešitve in je v prosti prodaji ne bo na voljo, Intel pa jo bo obenem omejil na skrbno izbran spisek sistemov.

Lansko jesen so v Intelu splovili svojo prvo diskretno grafično kartico po dveh desetletjih - DG1, oziroma, kakor ima tržni naziv v inačici za prenosne računalnike, Iris Xe MAX. Takrat so v podjetju obljubili, da nas letos čakajo tudi izvedenke za namizne mašine in zanje je čas očitno napočil sedaj, saj so sporočili, da jih pošiljajo k OEM partnerjem. Kdor je še vedno po malem upal, da bo nemara lahko stegnil roke pa kateri od takšnih kartic za svoje potrebe, lahko sedaj na to pozabi, saj bodo ne le omejene na sestavljalce računalnikov, temveč bodo zahtevale samosvoj hardver. Natančneje, razumele se bodo zgolj s prirejenimi matičnimi ploščami s čipovji B460, H410, B365...

9 komentarjev