» »

Intel lansiral grafično kartico Iris Xe MAX

Intel lansiral grafično kartico Iris Xe MAX

vir: Intel
Intel - V Intelu so na trg poslali prvo diskretno grafično rešitev po dolgem času, kartico Iris Xe MAX, ki smo jo doslej poznali pod kodnim imenom DG1. Zaenkrat bo na voljo zgolj OEM partnerjem za vgradnjo v prenosne, prihodnje leto pa tudi v namizne računalnike.

Slo-Techa še ni bilo, ko je Intel leta 1998 lansiral grafično kartico i740. Z nesojenimi naslednicami vred je že po dobrem letu dni neslavno odšla na smetišče zgodovine, ker sta jo 3dfx Voodoo2 in Nvidijina RIVA TNT gladko povozili. Vse odtlej so v Santa Clari ostajali omejeni na integrirane grafične tehnologije, kjer sicer po volumnu proizvodnje že dolgo prevladujejo, medtem ko jim preboj na prizorišče diskretnih rešitev nikakor ne uspe. Sage okoli Larrabeeja se raje sploh ne bomo dotikali, pa tudi GPGPU linijo Xeon Phi so lani ugasnili. Zato je tehnologija Xe (oziroma, če smo pikolovski, Xe) za modri tabor zgodovinski korak: po več kot dveh desetletjih se vračajo z diskretno grafično kartico, ki je dejansko namenjena izrisovanju grafike. Oziroma vsaj na pol, ker je poleg dosti drobnega tiska.

Napravo smo doslej poznali pod kodnim imenom DG1, kar v bistvu označuje prvo družino rešitev na tej osnovi. Iris Xe MAX, kakor se zadeva imenuje, je torej prva implementacija DG1, čeprav se seveda lahko zgodi, da bo tudi edina, če bodo inženirji hitro skočili na naslednjo generacijo. V drobovju gre za identičen kos silicija kot v polni implementaciji Xe-LP v procesorjih Tiger Lake, se pravi GPU s 96 izrisovalnimi enotami, napravljen v tehnologiji 10 nm SuperFin. A ker gre za samostojen čip, je frekvenca lahko višja - 1650 MHz proti 1350 MHz, prav tako si lasti samostojen pomnilnik, in sicer 4 GB LPDDR4X-4266 Rama, ker je pomnilniški krmilnik enak kot v Tiger Lakih. Na površju torej nič presenetljivega, v oči pa skoči predvsem dejstvo, da je Iris Xe MAX sam zase precej šibka zadeva, ki bo lahko konkurirala zgolj vstopnim rešitvam konkurence na prenosnikih, kot je Nvidijina MX350.

Iz nizke moči sledi, da se stvari pri praktični rabi rahlo zapletejo, ker Iris Xe MAX potrebuje pomoč Xe-LP, kar pa predstavlja kočljiv problem. Intel namreč ni razvil tehnologije, ki bi izrisovanje grafike znala razdeliti med več GPUjev, kot so to počeli v Nvidiji z SLIjem. Zato lahko igre izrabljajo samo enega od obeh grafičnih vezij naenkrat. Kljub temu pa Intelova dGDPU in iGPU vseeno znata sodelovati - pri nalogah, ki jih sestavljajo med seboj neodvisni procesi. Sem spada predvsem kodiranje mnogih video izsekov hkrati, ali igranje igre na enem GPUju, medtem ko drugi kodira video za pretok na internet. Intel je za čim bolj učinkovito funkcionalnost v tem oziru razvil programsko platformo Deep Link, od katere bo v mnogočem odvisna uporabnost DG1. Glede na opisano ni presenečenje, da so med prvimi kompatibilnimi aplikacijami navedene Handbrake, XSplit in OBS.

Posledično bodo naprave z Irisom Xe MAX primerne kvečjemu za igranje manj zahtevnih 1080p naslovov, kot je League of Legends. V Intelu ga sploh ne oglašujejo kot igričarsko grafično kartico, temveč kot rešitev za prenosniške delovne postaje za grafično oblikovanje in video produkcijo! Tako ali tako bo zaenkrat na voljo zgolj v napravah OEM partnerjev. Na štartu so to trije ultraprenosniki: Acer Swift 3X, Asus VivoBook TP470 in Dell Inspiron 15 7000. Verjetno bodo to tudi edine naprave s tem čipom v tem letu, medtem ko ga lahko prihodnje leto pričakujemo tudi v namiznih mašinah. Skratka, ne gre za izdelek, po katerem bi grabili navdušenci, temveč za takšnega, s katerim Intel skuša preudarno utrditi pot, na kateri se je doslej že večkrat zaplezal.

15 komentarjev

opeter ::

Tako ali tako bo zaenkrat na voljo zgolj v napravah OEM partnerjev.

Škoda! Torej AMD-jeva serija 3200G in 3400G še vedno nima prave alternative, kaj šele Nvidia GT 1030 in GTX 1650, seveda pri (dosti) manjši porabi.
Ryzen 3100 + GT 1030 je v tujini okoli 170 evrov.
Je pa verjetno Ryzen 3400G boljši nakup, ki ima isto podobno zmogljivost od nižji ceni. Seveda pa morajo sistemski RAMi imeti čim višjo frekvenco.

p.s.: govorimo o ceni do maks. 200 evrov, kjer je po možnosti v isti ceni poleg CPU-ja še integriran GPU (ali pa kombinacija ločenega CPU + GPU).
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

gddr85 ::

heh, na 1650+ alternativo boš najbrž še dolgo čakal

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gddr85 ()

m0LN4r ::

In kaj lahko s to peasant grafiko pocnes?

https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

Zimonem ::

m0LN4r je izjavil:

In kaj lahko s to peasant grafiko pocnes?

Civilizacijo, pa šah.

FireSnake ::

Če bo šlo tako naprej bo moral Koduri dobiti novega delodajalca.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

win64 ::

m0LN4r je izjavil:

In kaj lahko s to peasant grafiko pocnes?

Igraš Tomb Raider s primernimi nastavitvami na 1080p. Testirano na integrirani grafiki šeste generacije intel core procesorjev. Z linux gonilniki naj še pripomnem.
Tako, da nevem kaj bi rad s tem posnetkom povedal. Najbrž ljudje, ki to kupijo, ne pričakujejo 4k na maks. nastavitvah.

Poldi112 ::

Leage of Legends? Jaz to normalno špilam že na 8 let stari integrirani Intel grafiki (i7-3770). :)
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

Mr.B ::

Ko brskaš...
Processor: Intel(R) Core™ i7-1165G7 processor (TGL-U) PL1=30W with Intel(R) Dynamic Tuning Technology (Intel(R) DTT) enabled PL2 ?

Gen 11 CPU w istih dokumentih kot primerjava PL1 = 125W PL2 = 250W
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

fender2206 ::

Pozdravljeni

Pred kratkim sem kupil prenosnika Acer Aspire A514-54 Intel(R)

Tip procesorja

Core™ i5

Generacija procesorja

11. gen

Model procesorja

i5-1135G7

Model grafičnega krmilnika

Grafika Iris Xe

Pa me zanima sledece,kako naj nastavim barve monitorja v nastavitvah graficne kartice nekako mi barve delujejo bledo glede karakteristih graficnih GeForce GTX
Sicer prenosnika imam vezano za moj TV Sony XG9505 55 palcni.
Uporabljam Windows 10 a bi se karkoli izboljsalo ce bi nalozil windows 11

Hvala za odgovore

Valvoline ::

Iris grafike so kar solidne za integrirane chipe. Skoda da jih majo zraven le U varijante lotanih chipov, na desktopih jih ni za dobit. Na mini pcju chuwi mam i7 6560u iris 540, v kombinaciji z dual channel ddr4 ramom laufa to presenetljivo solidno za onboard grafiko. Mors pa prej cpu malo naspanat z throtlestopom, da procesorju *odklenes* TDP da ga potem ob visjih obremenitvah ne bremza. Desktop 6,7 generacija majo HD 530 k je za primer vsaj pol slabsa kot iris 540/640.

Zgodovina sprememb…

m0LN4r ::

Presenetljivo dobro je relativno. Kaka pasjansa laufa sigurno pa 3D Schachspiel iz Stora, kaj vec pa bolj ne kot ja.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Valvoline ::

Seveda ni nek presezek, vseeno pa recimo sniper elite 4 1366x768 low lepo poganja 40-50fps, podobno gta v, starejse dirkacine grid,dirt itn vse na high... Za intelov onboard top, sploh ob porabi 30-40w za ful load.

Zgodovina sprememb…

fender2206 ::

Pozdrav

Zanima me ali tale grafična kartica za prenosnika podpira HDMI 2.1

nvidia geforce rtx 3050 4gb gddr6 prenosnik

gddr85 ::

ja

fender2206 ::

gddr85 je izjavil:

ja


Ok,hvala


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Intelovi tekmeci geforcov in radeonov bodo arci (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
6512595 (4961) jb_j
»

Prve Intelove arce bo proizvajal TSMC

Oddelek: Novice / Grafične kartice
135777 (3090) FlyingBee
»

Intelova grafična kartica DG1 v namiznih računalnikih le za OEM partnerje

Oddelek: Novice / Grafične kartice
94343 (2891) shock
»

Intel lansiral prenosniške procesorje Tiger Lake in spremenil logotip

Oddelek: Novice / Procesorji
178241 (5344) mtosev
»

Intel predstavil arhitekturo Tiger Lake, napovedal igričarske grafične kartice za 202

Oddelek: Novice / Procesorji
2910582 (8435) filip007

Več podobnih tem