» »

Je zmagal Facebook? Avstralija? Mediji vsaj za zdaj še niso.

Je zmagal Facebook? Avstralija? Mediji vsaj za zdaj še niso.

vir: Pixahive

Slo-Tech - "Drama", ki se je na tam spodaj odvijala zadnji teden dni, je končana. Facebook bo povrnil novičarske objave na svojo platformo, Avstralija pa bo malenkost popravila zakon, s katerim se je namenila pomagati domačim založnikom. Popravki tako obsegajo dvomesečno mediacijsko obdobje, v katerem imajo spletna podjetja čas, da brez prisilne vladne arbitraže sklenejo dogovor z založnikom ter da bo državni regulator pri sklepanju takih sporazumov upošteval tudi morebitne že prej sklenjene komercialne sporazume z založniki. Beri, pri oceni nadomestila mediju bo upoštevana tudi posredna korist, ki jo tak medij prejme od svojih aktivnosti na spletni platformi.

Z razpletom sta menda zadovoljni obe strani, kljub temu pa je Stephen Scheeler, nekdanji šef Facebooka za Avstralijo, priznal, da je nekoliko popustil prav Facebook. Avstralska vlada ni kazala znamenj popuščanja, podobno odločni so bili tudi izrazi podpore drugih držav. Kanada in Velika Britanija sta tako že napovedali, da bosta problem skušali rešiti na podoben način, v imenu EU pa je podporo Avstraliji izrekel komisar za notranji trg Thierry Breton, ki je Facebook obenem okrcal zaradi načina in izvedbe protesta proti zakonu.

Po drugi strani pa je pogumno izsiljevanje Facebooka vrglo senco tudi na druga velika spletna podjetja, ki zadnje čase živijo v strahu pred kakim radikalnim posegom regulatorjev, zlasti pred razdelitvijo na več manjših entitet. Microsoft se je tako precej odločno postavil na stran avstralske vlade, kot je storil že pred meseci, ko je ta bíla podobno bitko z Googlom.

V Avstraliji so se torej za silo zmenili. Vprašanje pa je ali je tak koncept uporaben tudi drugod? Kritiki pravijo - in imajo vsaj deloma prav - da gre v resnici za skriti davek, maskiran v komercialne pogodbe. Pogodbe namreč sklepamo s prosto voljo, ne po diktatu države. Drugi zadržek pa se nanaša na porazdelitev tako pridobljenih sredstev. Tu kaže, da bodo največ profitirale velike in močne založbe, kot je Murdochov Media Corp, ki je že sklenil dogovor tako s Facebookom kot Googlom, medtem ko se številne brezimne lokalne in regionalne medije najverjetneje ne bo končalo tako uspešno. Manjka jim namreč ekonomske in siceršnje družbene moči, da bi si s t. i. gatekeeperji lahko izpogajali uravnotežene in finančno poštene dogovore. To se utegne pokazati že Avstraliji, kjer bosta Google in Facebook z velikimi založniki pokrila približno 90 % medijskega pridelka v državi in zato za preostalo desetino najbrž ne bosta imela prevelike motivacije.

6 komentarjev

ahac ::

V vsakem primeru izgubi internet. "a href" bo kmalu plačljiv html tag.

Verjetno je samo vprašanje časa kdaj bo tudi Slotech plačeval za linke na druge strani...
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

filip007 ::

Plačljivi članki so se začeli pojavljati pod Google News, če klikneš na članek, no vsaj nekaj gre v to smer.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Glugy ::

" Beri, pri oceni nadomestila mediju bo upoštevana tudi posredna korist, ki jo tak medij prejme od svojih aktivnosti na spletni platformi. "
Pošteno.

Jarno ::

Dokler ne bo zadeva rešena na ravni integracije v HTML/brskalnik, bo preveč nekega koristoljubnega nastavljanja trnkov.
#65W!

Lonsarg ::

Slaba rešitev 1 - stanje ki je bilo prej, gatekeeperji prevelika moč
Slaba rešitev 2 - prvotni zakon kjer bi država direkt regulirala cene
Slaba rešitev 3 - to kar so šli zdaj kompromis naredit, veliki bodo med sabo sklenili pogodbe, nasrkajo male firme in končne uporabniki

Dobra rešitev X1 - regulacija, ki preko enforcanih standardov omogoči, da mali gatekeeperji enakomerno tekmujejo z velikimi. Za ostalo poskrbi konkurenca


Ekonomski svobodi se slabo piše, vsi samo kolebajo med različnimi slabimi rešitvami in se delajo pametne kaj so rešili. Dobre rešitve pa noben politikih sploh ne predlaga, da ne bi slučajno prišlo v razpravo javnega mnenja!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

ajdov ::

Dobra rešitev ni v interesu niti velikim igralcem niti državi.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Avstralija dobiva kodeks za boj proti spletnim dezinformacijam

Oddelek: Novice / NWO
103075 (2494) zmaugy
»

Facebook Avstraliji pokazal zobe. In nrav.

Oddelek: Novice / NWO
265974 (3921) pffff
»

Google bo v Franciji plačeval za prikaz izvlečkov iz novic

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
64296 (3517) Glugy
»

Avstralija z zakonom o plačevanju vsebin nad Facebook in Google

Oddelek: Novice / NWO
53748 (3409) Lonsarg
»

Pritiski za ukinitev celostnega šifriranja se stopnjujejo

Oddelek: Novice / Zasebnost
174050 (3129) poweroff

Več podobnih tem