» »

Kateri so vzroki za težave igričarskega servisa Stadia?

Kateri so vzroki za težave igričarskega servisa Stadia?

Slo-Tech - Bloomberg in Wired sta v petek objavila preiskovalni poročili o notranjem delovanju Googlovega oddelka Stadia, ki razkrivata nekaj razlogov za to, da storitvi za pretočno igranje ni uspelo upravičiti vseh pričakovanj, ki so nastala po predlanski bučni najavi.

Ko so na pomlad pred dvema letoma v Googlu najavili storitev za pretočno igranje Stadia, so ustvarili sliko zelo odločno zastavljenega projekta, s katerim so nameravali igranje iz oblaka po desetletju bolj ali manj uspešnih poskusov drugod po svetu naposled postaviti na samo čelo industrije. Glede na to, da se je tega naposled lotil eden največjih med tehnološkimi velikani, ki ima na voljo zmogljivo internetno hrbtenico, so bila pričakovanja velika. Toda lansiranje je bilo za mnoge zanesenjake dokajšnje razočaranje, saj je bila storitev videti kot beta test, pri čemer je bila kvaliteta prenosa podatkov pravzaprav še najmanjši problem. Podjetje si je privoščilo precej nerodnosti v odnosu s strankami, kot so neizpolnjene obljube in slabo dorečen način prodaje. Kup obljubljenih funkcij, kot je na primer state share, s katero lahko delimo svojo shranjeno pozicijo, smo ob splovitvi iskali zaman in so prišle pozneje. Zelo nerodno je, da ob nakupu igre v Stadii nismo zares dobili lastništva nad njo, po drugi plati pa je premijski račun Stadia Pro bolj podoben naročninam v svetu konzol kot pa pretočnih video servisov, kot je Netflix. Ni bila skrivnost, da je Stadia doslej zbrala manj uporabnikov, kot bi si v firmi želeli in da se problemi kopičijo, se je pokazalo v začetku meseca, ko so kratkomalo zaprli ves oddelek za razvoj iger na tej platformi, kar je bil velik šok, saj so ravno tam gradili prelomne igričarske funkcije, ki so izvedljive zgolj v oblaku in bi res lahko prinesle revolucionarne novosti na področju igričarstva.

Po zaslugi dveh raziskav v Bloombergu in Wiredu sedaj vemo nekaj več podrobnosti o tegobah znotraj Stadie. Na kratko: vodstvo projekta je brezumno napihovalo pričakovanja, obenem pa podviga ni bilo sposobno docela vključiti v Googlov korporativni sistem. Velikan ima prakso storitve uvajati postopno, skozi mnoge serije testiranj in sprotnega uvajanja na trg. Toda šef Stadie Phil Harrison in njegovi sodelavci vsi prihajajo iz konzolnih podjetij, kjer se projekte na trg požene povsem drugače: s fanfarami in velikimi culami denarja. Ne samo, da so bile obljube ob najavi precej podobne razkritjem ob novih generacijah igralnih konzol; po Harrisonovem nareku so v podjetju vrgli ogromne vsote v hitre prenose (porte) iger na svojo platformo - ne pozabimo, da je Stadia postavljena na Linuxu in torej prilagoditve iger terjajo dosti truda. Google je tako založnikom, na primer Take-Twoju za port Red Dead Redemptiona 2, odštel denarce v okolici desetih milijonov dolarjev, kar je ogromno.

Napihnjena pričakovanja so sprožila razočaranje igričarjev in poročili prvič potrdita šušljanja, da je dejanskih uporabnikov "za nekaj sto tisoč ljudi manj", kot so v podjetju želeli. To je povzročilo paniko, ki je bila pogubna za razvojni oddelek, ki se je šele postavljal na noge. Ob najavi so povedali, da želijo izgraditi 2000-člansko razvojno ekipo skozi obdobje petih let, kar so za igričarsko industrijo realne številke. Toda dejansko so v približno letu dni zbrali 150-članski tim, menda zaradi zaguljenega Googlovega načina nabora novega kadra, ki je oteževal hitrejši prihod sveže sile. Da je notranji oddelek ostal slabo voden tudi ob koncu, kaže primer prenosa igre Journey to the Savage Planet. Ta je na Stadii izšla le nekaj dni pred razpustitvijo oddelka, toda igričarji so kmalu javili uničujoče hrošče - ki pa jih niso mogli pokrpati, saj so bili razvijalci odpuščeni, oziroma prerazporejeni. Naposled so popravki prišli šele prejšnji teden.

Opisani detajli imajo dobro in slabo sporočilo. Po eni plati očitno težave Stadie nimajo globljih tehničnih vzrokov, kar pomeni, da so teoretično premostljive. Potrebno je poudariti, da se servis odlikuje, ko gre za kvaliteto streamanja vsebine na mnoge različne naprave, in je v tem oziru v vrhu tovrstnih tehnologij. Toda po drugi plati bi reševanje teh nerodnosti od Googla terjalo dosti potrpežljivosti in prilagajanja - kar pa je ravno tisto, po čemer to podjetje res ne slovi, saj ima navado ukinjati projekte, ki ne prinašajo očitnih kratkoročnih koristi. Usoda Stadie tako še vedno močno visi v zraku.

14 komentarjev

Jarno ::

ne pozabimo, da je Stadia postavljena na Linuxu in torej prilagoditve iger terjajo dosti truda. Google je tako založnikom, na primer Take-Twoju za port Red Dead Redemptiona 2, odštel denarce v okolici desetih milijonov dolarjev, kar je ogromno.


Razlogi za to so lahko precej tehtni. Sem na hitro preveril ceno za Remote Desktop Windows CAL in pride okoli 200$ za enega uporabnika na eni napravi.
Pogajanja z MS-jem okoli tega bi znala biti zanimiva, saj bi uporabniki dejansko uporabljali ozadne storitve Microsoftovega operacijskega sistema.
#65W!

c3p0 ::

Stick to the ads, groogle.

LeQuack ::

Vedno je problem v vodilnih.
Quack !

filip007 ::

Neo igre so na Gamestream storitvi, vse se da, če se hoče.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

FlyingBee ::

Ah, še eno beta testiranje.

Pa toliko Veg so od AMDja pokupili.
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

Zgodovina sprememb…

mrTwelveTrees ::

Jaz sem že od začetka vedel da to ne bo šlo. Pa so šli z glavo skozi zid.

OK.d ::

LPOK.d

FiR3F0X ::

Sam imam Geforce NOW in mi je všeč zaradi tega, ker lahko igram igre iz različnih svojih game library-jev in nisem omejen na Stadio in izgubim vse igre ko oni ugasnejo service.

darkolord ::

Mnja, pri takšnih zadevah, ki se poskušajo vriniti v monopol/duopol je tako, da če zadeva zaradi bilokaterega razloga ni "obvious choice", potem je pretty much obsojena na propad.

LeQuack ::

Men je bil svoje čase kul OnLive, ki so bili takrat pionirji tega, ampak jih je potem kupil Sony in njihovo tehnologijo vdelal v PlayStation Now (podobna storitev, kjer lahko na Pc-ju igraš veliko Palystation iger). Pri njih si imel service podobno kot Netflix, kjer si plačeval mesečno in si lahko igral katerokoli igro v njihovi knjižnici.
Quack !

Vlayke ::

Jarno je izjavil:

Sem na hitro preveril ceno za Remote Desktop Windows CAL in pride okoli 200$ za enega uporabnika na eni napravi.

Si gotovo preveril pravo zadevo? Obstajajo streaming rešitve, ki ti dajo na voljo tvoj lastni Window 10 VM, na katerem lahko poganjaš karkoli in imajo ceno od 12 USD na mesec dalje. Nekaj ne bo štimalo.

Drugače je pa Stadia super zadeva iz uporabniške perspektive. Definitivno bolj dostopna od Geforce Now (vsaj v stanju kot je bil GFN kako leto nazaj).
GFN ti sicer omogoča igranje lastnih iger. Ampak še zdaleč ne vseh. Samo tistih, za katere se GFN uspe spogajat z lastniki pravic. Kar je spet napol fora. Vem da sem od GFN-ja odstopil, ko sem videl, da lahko na njem špilam okoli 5% špilov v svoji Steam knjižnjici.

Sedaj pa prisegam na Shadow. Zadeva dela dobro, dobiš remote desktop do svojega VMa in tam furaš, kar ti paše.

FlyingBee ::

Kako kaj s pingom?
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

Vlayke ::

30 ms od Shadow PC-a do Telekomovega DNS-a.
Za casual igranje ni problema.

Jarno ::

Vlayke je izjavil:

Jarno je izjavil:

Sem na hitro preveril ceno za Remote Desktop Windows CAL in pride okoli 200$ za enega uporabnika na eni napravi.

Si gotovo preveril pravo zadevo? Obstajajo streaming rešitve, ki ti dajo na voljo tvoj lastni Window 10 VM, na katerem lahko poganjaš karkoli in imajo ceno od 12 USD na mesec dalje. Nekaj ne bo štimalo.


To je cena za en CAL na eni napravi, brez količinskega popusta in časovnih omejitev. 5 CAL-ov na petih napravah je 779$ (155,75$ na enoto), ampak povprečni uporabnik načeloma tega ne potrebuje. 12$ in več na mesec dolgoročno ne predstavlja posebne finančne razbremenitve za npr. Google in bi si morali izpogajati posebni dogovor.
Omenil sem zato, ker bi Stadia na Windows platformi gotovo pomenila tudi polnjenje Microsoftovega piskrčka.
#65W!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google se odreka razvijanju lastnih iger za Stadio

Oddelek: Novice / Igre
104547 (3776) Vlayke
»

Beta test pretočnega servisa xCloud se začne prihodnji mesec

Oddelek: Novice / Igre
115567 (4583) Markoff
»

Google Stadia novembra s plačljivo preizkusno različico

Oddelek: Novice / Igre
3714773 (12574) Daliborg
»

Google najavil prelomno platformo za pretočno igranje Stadia

Oddelek: Novice / Igre
179882 (7962) hamez66

Več podobnih tem