» »

Applov App Store lani piscem navrgel 20 milijard dolarjev

Applov App Store lani piscem navrgel 20 milijard dolarjev

Apple - V minulem letu je Applova spletna trgovina aplikacij App Store dosegla nove rekorde, saj so razvijalci z njo zaslužili 20 milijard dolarjev, so sporočili iz Cupertina. To je kar 40 odstotkov več kot v letu 2015, nad čemer je navdušen tudi Apple. Njegova provizija je namreč poskočila na dobrih osem milijard dolarjev. Sicer je v App Storu že 2,2 milijona aplikacij, torej je povprečni zaslužek na aplikacijo znašal 9000 dolarjev. A kaj ko nam povprečje pove bolj malo, mediane pa Apple ne izda. A ne pozabimo, da je veliko aplikacij brezplačnih, pa tudi med plačljivimi je malo res velikih hitov. Veliko prihodkov odpade tudi na naročniške aplikacije velikih hiš, kot so Netflix, Hulu, Tinder ali HBO Go. Največji hit minulega leta je bil Pokemon Go, Super Mario pa je bila najbolj priljubljena aplikacija med božično-novoletnimi prazniki.

Čeprav se je rast prodaje iPhonov ustavila, App Store še vedno žanje rekordne uspehe. Razlogov je več, vsi pa sledijo iz dejstva, da App Store že dolgo ni več le ponudnik preprostih aplikacij za pametne telefone. Čedalje več aplikacij za druge naprave ponuja, izrazito rast beleži kitajski trg, v zadnjem času pa so za rast prihodkov poskrbele igre in naročnine (že omenjeni Netlix ipd.). Na Kitajskem se je promet App Store povečal za 90 odstotkov. Najuspešnejši dan je bil 1. januar 2017, ko so ljudje za aplikacije zapravili 240 milijonov dolarjev. Na sploh je bil dober cel december, saj aplikacije navrgle več kot tri milijarde dolarjev.

Kako zelo je za Apple pomemben kitajski trg, priča tudi Applovo ugajanje kitajskim oblastem. Ker je The New York Times tam nezaželen medij, vse odkar je leta 2012 razkrival premoženje tedanjega kitajskega premierja, so iz kitajske verzije App Store odstranili aplikacije The New York Times. To so storili 23. decembra. V časniku so do poteze kritični in jo označujejo kot poizkus preprečitve dostopa do neodvisnih informacij za kitajske bralce. Apple je dejal zgolj, da bo aplikacija zopet dostopna, ko se bo situacija spremenila.

1 komentar

Spajky ::

...The New York Times tam nezaželen medij, vse odkar je leta 2012 razkrival premoženje tedanjega kitajskega premierja ( http://www.nytimes.com/2012/10/26/busin... ) ... vedno ista pesem povsod ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple prvikrat po 15 letih s padcem prihodkov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Rezultati
11830542 (26184) blackbfm
»

App Store razvijalcem prinesel že 50 milijard dolarjev

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
177162 (5751) opeter
»

Uporabniki iOS za aplikacije lani zapravili 15 milijard dolarjev (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
12839441 (34877) m0LN4r
»

App Store še vedno daleč največji zaslužkar med mobilnimi ekosistemi

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
257309 (6606) antonija

Več podobnih tem