» »

Odklenjeni iPhoni do iOS 14.3

Odklenjeni iPhoni do iOS 14.3

Slo-Tech - Vesti o novih odklepih (jailbreak) iPhonov so čedalje redkejše, a tuintam se hekerjem posreči. Skupina Unc0ver je minuli konec tedna objavila jailbreak, ki deluje na verzijah iOS od 11 do 14.3, torej do predzadnje, ki je izšla decembra lani. Za odklep izkoriščajo ranljivost CVE-2021-1782, ki jo je Apple zakrpal v verziji iOS 14.4. Nazadnje smo o jailbreaku pisali maja lani, ko so zlomili iOS od 11 do 13.5. Tedaj je Apple odreagiral v nekaj dneh, tokrat pa to niti ne bo treba, ker je v novi verziji ranljivost že odpravljena.

To pot so uporabniki Applovih naprav še posebej v dilemi, kaj storiti. Nadgradnja na novejšo verzijo onemogoči jailbreak, a po drugi strani je konkretna ranljivost ena redkih, za katere je Apple priznal, da se je ob izdaji popravka že aktivno zlorabljala. Priporočilo proizvajalca in tudi varnostnih strokovnjakov je seveda jasno: jailbreakov raje ne nameščajmo, saj gre za nepooblaščene posege globoko v operacijski sistem, ki odprejo tudi druge vektorje napada. A to je v resnici namen, saj z jailbreakom dobimo popoln nadzor nad napravo, kar med drugim omogoča nalaganje aplikacije iz neuradnih tržnic ipd.

Najnovejši jailbreak je semi-tethered, kar pomeni, da ga je treba izvesti ob vsakem ponovnem zagonu telefona, ne potrebujemo pa (razen prvikrat) povezave z računalnikom.

3 komentarji

Ghost7 ::

Hja, downgrejdat se pomoje ne da. Update ti pa itaq čez noč podtaknejo :D Moraš se igrati z nastavitvami. Ampak konec koncev, Iphone kupujem/ posedujem ravno zaradi varnosti, ker adndroid tega nima ravno na nivoju do gležnjev Appla

Furbo ::

To pot so uporabniki Applovih naprav še posebej v dilemi, kaj storiti. Nadgradnja na novejšo verzijo onemogoči jailbreak,

Err, ne nismo. Nobene dileme ni lol.
Se vidi, da te zadeve pišejo kaki droidarji, ki se jim da vlačit appe iz nepreverjenih virov in so kupili telefon z zadnjimi centi.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

MrStein ::

Pa ravno, ko že leta trdijo, da je jailbreak brez veze, ker itak že vse kar ponuja deluje tudi v nespremenjenem sistemu.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dostopen jailbreak za vse iPhone in iPade

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
206822 (3217) MrStein
»

Apple zakrpal luknjo, jailbreaka v novem iOS ni več

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
74067 (3042) MrStein
»

Apple pomotoma odprl že zakrpano luknjo, jailbreak je že tu

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
107792 (5190) zee
»

Jailbreak za iOS 7

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
1610042 (6640) Veron
»

Tudi iOS 6 zlomljen, a za zdaj ne javno

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
2012646 (10559) driver_x

Več podobnih tem