» »

Apple v Južni Koreji v App Store dovolil uporabo zunanjih plačilnih sistemov

Apple v Južni Koreji v App Store dovolil uporabo zunanjih plačilnih sistemov

The Verge - Apple je v Južni Koreji naredil korak, ki ga razvijalci aplikacij težko pričakujejo po celem svetu. Odslej bodo lahko aplikacije ponujale in uporabljale eksterne plačilne sisteme, ki jih bo odobril Apple. S tem se končuje obdobje zaklepanje v ekosistem, saj Apple v aplikacijah ni dovolil niti omenjati zunanjih plačilnih sistemov, kaj šele neposredno povezovati do njih. Razlogi so kakopak finančni, saj Apple od vseh plačil neposredno v svojem sistemu odškrne 30-odstotno provizijo. To je zlasti pri pretočnih storitvah, kot je na primer Spotify, problem. Aplikacije za iOS ne smejo ponujati višjih cen kot drugod, a si Apple odreže provizije, ki so nezanemarljive.

Bitke potekajo v številnih državah, Južna Koreja pa je lani preprosto sprejela zakon, ki je tovrstno prakso prepovedal. Apple in tudi Google sta mu seveda ostro nasprotovala in pri tem navajala najrazličnejše argumente, a na koncu sta morala popusti. Apple je zato sporočil, da odslej dovoljuje tudi uporabo drugih plačilnih sistemov. A Apple si je še vedno odrezal velik kos pogače.

Kdor bo želel uporabljati zunanje plačilne sisteme, bo moral zaprositi za dostop do elementa StoreKit External Purchase Entitlement. Ta bo na voljo le za aplikacije, ki se ponujajo izključno v Južni Koreji. Za druge aplikacije bodo morali pisci pripraviti posebno različico, ki bo na voljo le v Južni Koreji. Druga omejitev je dostop, saj bo moral biti sistem integriran v aplikacijo, ne bo pa dovoljeno povezovanje do spleta in zunanjih sistemov. Prav tako v aplikacijah ne bo dovoljena izbira. Na voljo bo bodisi Applov sistem bodisi eksterni, ne pa oba. Na koncu pa ne pozabimo še najpomembnejše omejitve. Tudi od teh zunanjih plačil si bo Apple odrezal 26-odstotni delež, saj bodo morali pisci aplikacij vsakomesečno poročati o prodaji in Apple jim bo izdal račun. Tresla se je torej gora, rodila se je miš.

Medtem ko v celotni EU in v ZDA še čakamo na ureditev, ki je zelo blizu, je Nizozemska od Appla zahtevala isto kot Južna Koreja. Po nekaj globah in zavlačevanju se je Apple vdal. Tudi v tem primeru Apple zaračunava 27 odstotkov provizije (ali 12 odstotkov, v nekaterih primerih, kjer je bila dosedanja 15-odstotna). Nizozemski regulator je to rešitev sprejel kot ustrezno.

2 komentarja

cotarjure ::

Pozdravlje i, ima kdo izkusnje z avtohiso AVTOCENTER AS D.O.O. iz Krskega.
Hvala

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: garamond ()

Jebomir ::

Prodam mlad krompir, v vrečah po 5kg in 10kg
Več info na ZS
LP


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Amazon ukinja nakupe e-knjig iz aplikacije na Androidu

Oddelek: Novice / Rezultati
306672 (3815) nejcek74
»

Google bo sprva za Spotify omogočil zunanje plačilne sisteme

Oddelek: Novice / Android
73078 (1921) Zimonem
»

Apple želi pri eksternih plačilih 27-odstotno provizijo (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
16119951 (14076) Furbo
»

Nizozemska oglobila Apple zaradi pogojev v App Storu

Oddelek: Novice / Tožbe
285590 (4711) 49106
»

Južna Koreja oglobila Google s 150 milijoni evrov

Oddelek: Novice / Tožbe
83950 (2985) LeQuack

Več podobnih tem