» »

Apple A8 pod drobnogledom

Apple A8 pod drobnogledom

Črna plastika vsebuje le 1 GB delovnega pomnilnika, jedro se skriva pod njim

vir: AnandTech

Jedro A8 z označenimi predeli

vir: AnandTech

Jedri Apple A7 in A8 eno bo drugem

vir: AnandTech
AnandTech - Podjetje Chipworks je z izidom iPhone 6 in 6 Plus spet vzelo pod drobnogled sistemski čip Apple A8, ki omenjena telefona poganja. Ker so podobno naredili že ob izidu iPhone 5S, je primerjava med generacijama čipov enostavna. Vemo, da je Apple A7 proizvajal Samsung v 28 nm procesu, medtem ko čast izdelovalca za Apple A8 pripada TSMC-ju, kjer so uporabili popolnoma svež 20 nm proces. Zgolj pomanjšanje starejšega procesorja na nov proces bi pomenilo kar razpolovitev površine, ki jo čip zavzema, a so pri Applu jasno izkoristili priložnost ter dodali nekaj novih funkcij in zvišali zmogljivost. Rezultat je 89 mm2 veliko jedro - za primerjavo, Apple A7 zaseda 104 mm2. Pri Chipworks so pripravili podrobnejšo sliko jedra in nato za pomoč poprosili AnandTech, da so razvozlali, kaj jedro vsebuje.

Prvo predvidevanje AnandTecha ob predstavitvi novega iPhona je bilo, da Apple uporablja 6-jedrni grafični čip Imagination Tecnologies PowerVR GX6650, saj so govorili o 50 % višji zmogljivosti. Izkaže se, da je v grafičnem delu mogoče videti le štiri jedra, kar nakazuje na uporabo PowerVR GX6450. V Apple A7 je bil uporabljen njegov neposredni predhodnik, PowerVR G6430, v primerjavi s katerim novinec prinese nekaj novosti, med drugim že dokumentiran ASTC (gre za kompresijo tekstur). Površina novega grafičnega jedra znaša 19,1 mm2, medtem ko je v A7 grafično jedro zasedalo 22,1 mm2. Upoštevajoč razliko v proizvodnem procesu postane jasno, da novo grafično jedro vsebuje večje število tranzistorjev.

Površina procesorskega jedra se je bistveno bolj pomanjšala, s 17,1 mm2 predhodnika na 12,2 mm2 v Apple A8. Gre še vedno za dvojedrno zasnovo, a so podrobnejšo analizo pri AnandTechu prihranili za bolj obsežen ogled novih iPhonov. Vseeno so povedali, da gre skoraj zagotovo za evolucijo jedra Cyclone iz Apple A7, ki vsebuje nekaj novih trikov. Eden izmed njih je, kot kaže, uporaba ločenega drugonivojskega predpomnilnika za vsako jedro, ki je bil v predhodniku enoten, deljen med obe jedri. Očitno je še, da Apple še vedno uporablja 4 MB SRAM predpomnilnika, ki zaseda precej velik del jedra.

12 komentarjev

RejZoR ::

Roko na srce, vsi quadi dandanes so več kot dovolj hitri. Samo folk še vedno dela celo galamo okoli benchmarkov. Razen če skoz drkaš igrice, ampak za tisto kar večina folka igra je še "zastareli" Galaxy S2 preveč...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

PrimozR ::

Pa sej A8 je še vedno dual core :P

xxurban ::

Samo grafika je quad core, CPU pa še vedno dual :D

klinker ::

RejZoR je izjavil:

Roko na srce, vsi quadi dandanes so več kot dovolj hitri. Samo folk še vedno dela celo galamo okoli benchmarkov. Razen če skoz drkaš igrice, ampak za tisto kar večina folka igra je še "zastareli" Galaxy S2 preveč...


A ti se vedno S2 furas ko take klanfas? Za 800x400 resolucije se nekaj miga ja, drugace pa je fon za nic drugega kot rezervo, za kar ga trenutno tudi imam, ker sem pred par dnevi N4ko sesu :'( Muka od fona na polno, pa je zmodan do amena ;((

No, da se vrnemo OT...

HW je dandanes v vseh fonih visjega razreda vec kot dovolj dober in ce je SW postiman kot mora bit ima da vse lavfa kot se zagre. Pa to velja za prav vsako napravo. Ce je SW slab, je naprava en drek vredna, ker slabo dela, pa bil notri octacore na 3ghz in 8gb rama.
To sem konkretno vidu tudi na mojem ze 6 let starem laptopu, ki z Win 8.1 dela hudicevo dobro, glede na to da je not crap Turion X2. Ne z XP, ne z 7ko ni delal tako lepo, z original Visto pa je bla muka da ni vecje.
Sploh ne vem kako lahko danes folk se orgazmira na neke uber cifre v takih napravah kot so foni. V teh je pomemben SW, zaslon, baterija, kamera, konstrukcija. Ostalo je bolj kot ne sekundarnega pomena in bolj kot ne odvisno od posameznika kake ima preference in zelje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: klinker ()

7982884e ::

tudi sam procesor je pri isti frekvenci orenk hitrejši od konkurence

hojnikb ::

A se sam jst sprašujem, kaj bi lahko predstavljala skoraj polovica neoznaćenega die-a ? 8-O
#brezpodpisa

7982884e ::

mogoče dodaten SRAM?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 7982884e ()

kpkp ::

DSP-ji... Ni RAM, saj gre za "stack" dizajn SoCa, torej se RAM nahaja na vrhu tega na sliki.

hojnikb ::

SRAM je tako označen. Bi prej reku da so kaki DSPji, ISPji itd..
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: kpkp ()

kpkp ::

Tisto je le "interface", kot sem rekel ima A8 package-on-package (PoP) dizajn.

hojnikb ::

tisto označeno so kr lepo 4MB sram celice. PoP je DRAM..
#brezpodpisa

kpkp ::

Ah vidva govorita o 4MB predpomnilniku, my bad. Tisto je jasno označeno, zato sem se zmedel.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple vreden 700 milijard dolarjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
6016990 (13518) Invictus
»

Apple A8X ima unikaten grafični čip

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
198974 (8253) PrimozR
»

iPhone 5S in A7 pod drobnogledom (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
6920898 (15970) blackbfm
»

Applova predstavitev - iOS 5, iCloud, iPodi, iPhone 4S (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
12436202 (30594) Lonsarg

Več podobnih tem