» »

Apple izdal iOS 14, razvijalci ogorčeni

Apple izdal iOS 14, razvijalci ogorčeni

Slo-Tech - Apple je po napovedih danes izdal novo verzijo svojega mobilnega operacijskega sistema iOS, kar pa je med razvijalci povzročilo nemalo negodovanja. Da se bo to zgodilo danes, je Apple napovedal šele včeraj. Čeprav so imeli predogledne verzije za testiranje svojih aplikacij na voljo že dlje časa, je vendarle v navadi, da Apple vsaj kakšen teden prej najavi končni datum izida, kar da razvijalcem čas dokončati še zadnje podrobnosti. Takrat namreč dobijo končno verzijo (golden master), ki je potem v roku 5-8 dni izdana. To ni tako nepomembno, saj se beta verzije dostikrat spreminjajo in včasih v njih tudi kaj zmanjka. Tokrat pa se je mudilo, za kar razlogi niso znani, posledice pač. Razvijalci v ZDA so imeli pol dneva časa, da pošljejo svoje aplikacije na tržnico, Evropejci pa so večinoma že spali. Naslednje vprašanje je, koliko časa bo potrjevanje novih verzij aplikacij trajalo; včasih gre v urah, drugič se čaka več dni.

Kakorkoli, medtem ko so razvijalci siveli, so uporabniki seveda bolj zadovoljni, da lahko čim prej preizkusijo novosti v zadnji verziji. V aplikaciji za hipno sporočanje (Messages) so dodali možnost označevanja (tag) posameznika, s čimer ga dregnemo, ter možnost odgovarjanja neposredno na posamezno sporočilo, torej uvajajo niti (threads). Posamezen pomenek je možno pripeti na vrh seznama pomenkov. Zelo zanimiva novost je aplikacija za prevajanje, ki je integrirana v sistem, a še ni tako uporabna kakor Google Translate. Za zdaj podpira angleščino, francoščino, nemščino, španščino, italijanščino, portugalščino, ruščino, kitajščino, japonščino, korejščino in arabščino. Slika v sliki, ki jo ima iPad že leta, je sedaj dosegljiva tudi na iPhonu. To omogoča, da se video na primer še vedno predvaja v zmanjšanem oknu, medtem ko v drugi aplikaciji počnemo kaj drugega (khm, YouTube, khm). Widgeti prihajajo na začetni zaslon, kar imajo androidi že generacije; podobno velja za App Library, ki je podoben androidnemu seznamu vseh aplikacij z možnostjo grupiranja.

Manjših novosti je še cel kup: Siri je pametnejša, digitalni avtomobilski ključi odklepajo avtomobile, Health in Weather vesta več ter pogosteje opozarjata, Maps omogoča posebno navigacijo za kolesa in električna vozila, zasebnost in privilegiji aplikacij so bolj dodelani itd.

25 komentarjev

zasekaroza ::

A aplikacije za prejšnjo verzijo na novi ne delajo?

Furbo ::

Menda je optimalno imeti že prvi dan svoj app v trgovini, ko folk išče appe, ki podpirajo nove funkcije.

Zgleda, da se nekako splača, kljub 30% marži, da so tako slabe volje.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

M.B. ::

@zasekaroza problem je verjetno da ne morš vedet če delajo, glede na to da niti gold masterja ni blo na voljo. Nevem sicer kak je v iOS vem da na Androidu za app označiš za katere verzije je app kompatibiln in na novih se potem niti ne gre namestit z appstora. Pri nas v firmi je blo kr nekaj hitenja danes da je šlo nove verzije naredit.


Zgleda je pa Apple tud presenetlo da je iOS zunaj:
This article is missing the best part, that the new Xcode you have to use to build your app was released today at 11 AM, with a build number of '208. It was a really strange build in that it was missing components to build for Apple silicon: for that you need to use the old beta, which Apple has kept up on their website so you can juggle both. But that's not all! Soon afterwards they changed the website saying the new Xcode was actually build '209. Around this time people had finished downloading the update, which was slow because everyone was freaking out about getting their app ready in time and grabbing it at the same time, and they realized that Xcode wouldn't let them upload their updates. So everyone thought that of course build '209 was the right thing to get so they hit the website again to download the file...except Apple doesn't do checksums, obviously, they do a really slow verification thing that every iOS developer hates with a passion and gives no useful information. In this case manually running the checksums told everyone that while Apple had updated the version they claimed to be have on their website, everyone was still getting build 208 and this build could not be used to submit updates. Then, later in the afternoon, Apple flipped the switch to allow build '208 to submit updates (which now need to go through review...). But that's not all! In the evening at around 7 people started getting a different Xcode, the actual build '209 they claimed there were distributing all along...and now every developer is stuck with the decision of whether they should pull their old binary they uploaded and recompile with build '209 (as there are many differences between the two, based on a diff -r) or wing it. Totally uncool, totally unnecessary. If anything the blog post is not strongly worded enough about how much of a affront this is to developers.
Edit: and guess what, if Apple didn't have advance notice of this do you think their own build process could have handled it? I'd bet money on "no". XBS takes hours itself to spin up a new build, and with the usual testing a validation you see even the fastest updates taking at least a day. Back in iOS 7 it took them two to get critical fixes out the door, and patching the unc0ver 0-day took like a week for reference.
vir
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: M.B. ()

MrStein ::

Ah, applovci dobijo OS update hitreje, ko bi si želeli, androidovci pa (krepko) pozneje.

Sicer update ni vsiljen, lahko vsak uporablja še dalje staro verzijo iOS-a.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

shadeX ::

Js sm še na 13.4. Nekako se izogibam novejšim verzijam (strah pred prekomerno porabo baterije, covid API pa to)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shadeX ()

PrihajaNodi ::

shadeX je izjavil:

Js sm še na 13.4. Nekako se izogibam novejšim verzijam (strah pred prekomerno porabo baterije, covid API pa to)


Sam pa na 12.4.1

Pazi to mam dva telefona. In tudi na starejsem SE iz 2016 je na voljo updejt. Itak da ma apple ceno z razlogom.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

SmeskoSnezak ::

Da ni ki kak "boj" (s kakim Epicom) v ozadju za te smotane nove izvedbe...
@ Pusti soncu v srce... @

hipertija ::

ios 14 + iphone 12 zna biti kar ubijalska kombinacija, ki se je bom po moje poslužil, pa je potem za 4 leta mir s telefonom.

CoolBits ::

Iphone 7+ že četrto leto melje kot prvi dan, bil sem na ios14 beta in sedaj gm, poraba baterije je enaka kot na ios13 ali celo malenkost nižja. O menjavi še ne razmišljam.

Geho ::

Men gre zadnje čase najbolj na peso to, da Apple skriva veliko večino potrebnih informacij in daje ven samo neke namige oz. necelotne informacije s katerimi si lahko človek samo kaj obriše.
Ne vemo niti kdaj pridejo novi telefoni ven, niti ali bodo imeli 120Hz zaslone ali ne (ja to je pomembno, če imaš določene appe in gejme, ki so vezani na čas osveževanja), tako da ne vemo niti ali moramo kaj prilagodit ali ne. Ampak oni bodo samo spustil bombo.
Drugi priblem so tanovi apple silicon maci. Napovedal so jih, kaj konkretno o njih ni informacij, niti koliko lahko pričakujemo performance-a. Ali bodo hitrejši kot trenutni intlovi jački ali ne, se bodo manj greli, kolko bo cena, koliko se bo dal kaj nadgraditi... pač mašine niso pocen in velika večina nas mora nakup načrtovati vsaj kako leto v naprej. Zdaj si preprost konkretno ne upam kupt novenga intlovga maca, ker so tako skopi z informacijami.
Tretje ne vem zakaj tako skrivat kar se tiče novih produktov (nov watch, ipad,...)? A nebi bilo lepo, da bi imeli že prvi dan večino appov tudi prilagojenih za nove naprave, ki jih dajo ven? Tak pa vsakič tvegajo ko izdajo kaj novega, da ko bodo dobili uporabniki to v roke, da bo velika večina appov totalno broken.

Res mi ni jasno zakaj hudiča so tako skrivnostni? Se bojijo, da jim bodo kitajci vse prekopirali preden izdajo kaj ven? Ja pol pa naj tud proizvodnjo kam drugam dajo.

CyberPunk ::

CoolBits je izjavil:

Iphone 7+ že četrto leto melje kot prvi dan, bil sem na ios14 beta in sedaj gm, poraba baterije je enaka kot na ios13 ali celo malenkost nižja. O menjavi še ne razmišljam.

Enako (eno leto manj sicer). Pred tedni sem gledal, kaj bi bilo aktualnega, ce bi sel letos menjat, pa se mi zaenkrat tudi pod razno ne splaca.

Sicer pa Apple ze dolgo ni vec "nosilec inovacij" (duh Jobsa je v zadnjih nekaj letih v glavnem izginil), niti ne poslusa svojih uporabnikov, ampak dela samo in zgolj za profit. Potihem sem upal, da bo ze koncno enkrat mozno spet ugasati in prizigati wifi in bluetooth iz control centra, pa je to se vedno potrebno delati v Settings. ;( Kaj sele ugasanje/priziganje "lokacije" - za to je potrebno iti se globljen v Settinge in naknadno potrditi "are you sure"... In pa Wallet, ki rata cela zmeda, ko se nabere raznih bonov, boarding passov itn., pa niti ne podpira editiranja/arhiviranja. Ce bi tole dvoje uredili...

no comment ::

Geho je izjavil:

Men gre zadnje čase najbolj na peso to, da Apple skriva veliko večino potrebnih informacij...

Zadnje čase?! O čem ti to?

Hočeš rečt, da je Apple kadarkoli prej javno objavljal specifikacije nepredstavljenih izdelkov? Ali pa da je kdaj prej bilo več neuradnih leakov?

Mimogrede, meni na iOS 14 in WatchOS 7 delajo VSE aplikacije. Meni se to zdi precej daleč od teh tvojih "velika večina totalno broken".

GupeM ::

no comment je izjavil:

Geho je izjavil:

Men gre zadnje čase najbolj na peso to, da Apple skriva veliko večino potrebnih informacij...

Zadnje čase?! O čem ti to?

Hočeš rečt, da je Apple kadarkoli prej javno objavljal specifikacije nepredstavljenih izdelkov? Ali pa da je kdaj prej bilo več neuradnih leakov?

Mimogrede, meni na iOS 14 in WatchOS 7 delajo VSE aplikacije. Meni se to zdi precej daleč od teh tvojih "velika večina totalno broken".

Saj je presneto daleč. K večjemu tvegajo to, da vsi appi ne podpirajo najnovejših stvari. Da pa stari appi delujejo na novih verzijah pa že Apple poskrbi.

shadeX ::

Potihem sem upal, da bo ze koncno enkrat mozno spet ugasati in prizigati wifi in bluetooth iz control centra, pa je to se vedno potrebno delati v Settings.


Čak kaj? A so v ios14 to nazaj dal v nastavitve?

Apple ::

shadeX je izjavil:

Potihem sem upal, da bo ze koncno enkrat mozno spet ugasati in prizigati wifi in bluetooth iz control centra, pa je to se vedno potrebno delati v Settings.


Čak kaj? A so v ios14 to nazaj dal v nastavitve?


Jst mam to opcijo se vedno v menuju, ki se pojavi z dolpotegom prsta z vrha zaslona...
LP, Apple

PINki ::

To ni wifi na off. To je disconnect z omrezja za nek dolocen cas. Wifi je se vedno vklopljen vendar ni povezan na nobeno omrezje.

Apple ::

Mas prav...

Drugac pa so odpravl en bug, k sm ga prjavu za CarPlay... me happy :)
LP, Apple

PINki ::

Kateri pa?
Jaz sem opazil en bug na safariju v 13ki, bom opazoval ce se pojavlja tudi v 14ki.

MrStein ::

Apple je izjavil:

Mas prav...

Drugac pa so odpravl en bug, k sm ga prjavu za CarPlay... me happy :)

Kje si prijavil?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Val202 ::

Bi clovek mislil, da razvijalci obstajajo zaradi Appla in ne obratno. Le kaj se zgodi z ekosistemi tipa AppStore, ce ni razvijalcev? Propadejo! (khm Microsoft).

Razvijalci ogorceni? Kaj pa ogorceni uporabniki, kateri ne morejo uporabljati iOSa v svojem jeziku, cetudi je iPhone na trgu ze 13 let? Osebno se mi zdi sramota za EU, da preprosto ne prepove prodajo iPhona v EU dokler Apple ne zagotovi prevod v vse jezike unije.
Pa ne zacet, da bi potem tako moralo biti za vse naprave in izdelke. Govorim tocno o tem, da imamo samo dva relevantna OSa na trgu za mobilne naprave, ki jih uporablja prakticno vsak, pa en podpira npr slovenscino, drugi pa ne.
Zakaj je lahko vmesnik od Renaulta v slovenscini, vmesnik mobilnega telefona, ki stane tudi do 1500€ pa ne?
Kljub temu, da je firma, ki ga izdeluje, prakticno po financni plati ena najbogatejsih "drzav" na svetu.

kotnikd3 ::

Val202 je izjavil:

Bi clovek mislil, da razvijalci obstajajo zaradi Appla in ne obratno. Le kaj se zgodi z ekosistemi tipa AppStore, ce ni razvijalcev? Propadejo! (khm Microsoft).

Razvijalci ogorceni? Kaj pa ogorceni uporabniki, kateri ne morejo uporabljati iOSa v svojem jeziku, cetudi je iPhone na trgu ze 13 let? Osebno se mi zdi sramota za EU, da preprosto ne prepove prodajo iPhona v EU dokler Apple ne zagotovi prevod v vse jezike unije.
Pa ne zacet, da bi potem tako moralo biti za vse naprave in izdelke. Govorim tocno o tem, da imamo samo dva relevantna OSa na trgu za mobilne naprave, ki jih uporablja prakticno vsak, pa en podpira npr slovenscino, drugi pa ne.
Zakaj je lahko vmesnik od Renaulta v slovenscini, vmesnik mobilnega telefona, ki stane tudi do 1500EUR pa ne?
Kljub temu, da je firma, ki ga izdeluje, prakticno po financni plati ena najbogatejsih "drzav" na svetu.

Očitno za 'državo', ki ji je v interesu profit, prevajanje v nekaj 1000 jezikov ne prinaša dovolj profita. Taki 'državi' je vseeno za njene prebivalce, dokler sama kopiči profit. Prebivalci so zgolj sredstvo in ne cilj. Karl Marx je pred stoletji veliko vedel o Applu, Googlu, Amazonu itd.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kotnikd3 ()

MrStein ::

Malo poglej, koliko profita je pri enem Renaultu, pa koliko pri telefonu.
Pa še vsak avto nima slovenskega vmesnika.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Furbo ::

Pralni stroji Gorenje nimajo napisov v slovenščini..
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Mavrik ::

Android telefoni jih pa imajo. Rešitev je kar očitna :)
The truth is rarely pure and never simple.

hojnikb ::

MrStein je izjavil:

Malo poglej, koliko profita je pri enem Renaultu, pa koliko pri telefonu.
Pa še vsak avto nima slovenskega vmesnika.

% manj kot pri kakšnem midrangerju
#brezpodpisa


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

WWDC 2019: Applove novosti (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
12324576 (19089) s1m0n
»

Applove novosti na WWDC: macOS Sierra, iOS 10, watchOS 3

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
2911955 (9492) hojnikb
»

Applove novosti z začetka WWDC - iOS

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
3918168 (16024) PrimozR
»

Android 4.4 prinaša manjše, a pomembne novosti (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
9834139 (26806) bkupljen
»

Začel se je Google I/O - Android

Oddelek: Novice / Android
2912923 (10464) Marat

Več podobnih tem