» »

Windows 8 omejuje podporo za Flash

Windows 8 omejuje podporo za Flash

Microsoft - Microsoft je napovedal, da brskalnik Internet Explorer v Windows 8 v okolju Metro ne bo podpiral vtičnikov (plug-ins). To pomeni, da na tabličnih računalnikih z Windows 8, kadar bodo ti poganjali Metro, podobno kot pri Applovih izdelkih Flash ne bo podprt. Namesto tega bodo morale strani uporabljati HTML5, če bodo želele zagotoviti popoln prikaz. Adobe se je že odzval na napovedi in pojasnil, da bo seveda mogoča uporaba Flasha v Metroju prek Adobe AIR.

To seveda ne pomeni, da se Flash popolnoma poslavlja iz Windows 8. Daleč od tega, saj bo pri uporabi klasičnega namizja, ki bo podobno tistemu iz Windows 7 in bo na voljo v vseh izdajah Windows 8, še vedno na voljo Internet Explorer z vtičniki, tako da bo poganjal tudi Flash.

Razlogi za izključitev vtičnikov v Metro verziji Internet Explorerja so podobni kot pri iOS-u. Microsoft želi doseči podaljšati avtonomijo mobilnih naprav, povečati varnost, zanesljivost in zasebnost za uporabnike. Dodaja, da so odigrali vtičniki v začetni dobi spleta pomembno vlogo, sedaj pa so drugi časi, kjer bo HTML5 sam opravil vse te funkcije. S tem se strinja tudi Adobe, ki je sam velik podpornik HTML5, čeprav razvijajo tudi Flash. A vedno bolj postaja jasno, da v dobi računalnikov po klasičnih PC-jih, torej na tablicah, pametni telefonih, ultrabookih ipd. Flash ne bo imel svojega mesta.

31 komentarjev

Seljak ::

Če se ne motim ni flasha niti na mobilni verziji.

garamond ::

Microsoft želi doseči podaljšati avtonomijo mobilnih naprav, povečati varnost, zanesljivost in zasebnost za uporabnike. [...] sedaj pa so drugi časi, kjer bo HTML5 sam opravil vse te funkcije.

HTML5 je še vedno močno zaostaja glede hitrosti za Flashem - grafično, v primerjavi z nativnimi aplikacijami pa je sploh neuporaben za zahtevnejše aplikacije. Primer: ni trga za HTML5 mobilne iOS igre.

Tej Microsoftovi argumenti imajo sicer neko težo, ampak obstaja tudi bolj kapitalistično naravnan pogled: Microsoft s prepovedjo vtičnikov doseže veliko večjo uporabo application stora in posledično večji dobiček. Ker ni vtičnikov, uporabnik ne more igrati spletnih Flash iger in je prisiljen v uporabo njihove trgovine.

BigLebowski ::

Ahaha, sssssuuckers!!! KJe ste flash pametnjakoviči? Ne boste preživel te tragedije! Apple sucks, apple to apple ono, dol z njim, kee noče podpirat flasha. No, zdej pa imate. Microsovt tudi priznava, da je dinozaver le še za na smetišče zgodovine.

arjan_t ::

garamond je izjavil:


HTML5 je še vedno močno zaostaja glede hitrosti za Flashem - grafično, v primerjavi z nativnimi aplikacijami pa je sploh neuporaben za zahtevnejše aplikacije. Primer: ni trga za HTML5 mobilne iOS igre.


počasna je lahko samo implementacija

Bananovec ::

Vsa čast! HTML5, vsaj kar sem videl, lepo gazi po Flashu. In tako je tudi prav. Obstaja razlog, zakaj ga mobilniki in tablice ne marajo.
Its only copying if samsung does it. And unless we patent this in 5 years,
this is the shittest tech ever ... and we'll sue you.
Regards, Apple

BigLebowski ::

Heh, iOS si sploh ne želi htmljžn podpore za internetne igre. Kdo bo pa pobiral keš potem, halo bimbo!

roCkY ::

Saj namen je pri jabku in M$ identična. Onemogočit zunanji produkt in cekine spravit k sebi.

Gregor Spagn ::

roCkY je izjavil:

Saj namen je pri jabku in M$ identična. Onemogočit zunanji produkt in cekine spravit k sebi.


Tisti ki je sedaj delal Flash for free bo lahko delal tudi sedaj za Apple igrice ali pa MS.
Jaz gledam to iz stališča tako kot oni + varnost, ker do sedaj nobeden ni imel nadzora nad Flash, Java in ostalim shitom, ki je s seboj nosil veliko virusov sedaj bodo pa lahko simple killali app in bo to to.

technolog ::

Je sploh flash na voljo za ARM?

cleanac ::

Če bi hoteli cekine spravit k sebi ne bi omogočili pluginov (ker s tem tudi onemogočijo silverlight). Flash je za en dreg produkt in to je to. Težava je v tem, ker je preveč razširjen in se ga ne, da "izbrisat".

amigo_no1 ::

680x0 ::

Ne razumem najbolje tega srda proti Flashu s strani uporabnikov. Na Flashu še vedno temelji cela vrsta odličnih storitev, kot npr. "naš" vox.io, ki trenutno niso izvedljive z uporabo HTML5 in JavaScripta. Vsak uporabnik ima pravico, da določene storitve ne uporablja, ne vem pa kako se izboljša "user experience", če se uporabnikom prepove uporabo določenih produktov?

Smo že pozabili na legendarni Internet Explorer 6, po katerem je Microsoft napovedal, da ni potrebe po izboljšavah in bo nove verzije brskalnika izdajal le še ob novih verzijah OSa, kar je omejilo razvoj spletnih standardov za naslednjih 5 let? Če ne bi konkurenca poskrbela za napredek, bi bili morda še danes na IE6 in HTML 4, Youtube pa bi dobili kake 2 leti nazaj. Zakaj bi tej isti firmi 10 let kasneje zaupal, da bolje od trga ve, kaj je dobro za uporabnike?

Škoda, da se po 30 letih "IBM PC kompatibilnosti", ko so trg gnale inovacije neštetih podjetij, vračamo v obdobje, ko bo le nekaj velikih vedelo kaj je dobro za uporabnike, ostali pa ne bodo imeli možnosti, da bi pristavili skledico.

Looooooka ::

Vazn da so sli silverlight delat da fentajo flash.Zdej bo html 5 pocasi ubil oba :)

phong ::

Izgleda, da nekateri pozabljate, da je Flash zaprt standard (varnost preko skrivanja...). Poleg tega uporabniki nimamo opcije izklopiti Flash-a, ker nam s tem pol strani več ne deluje. Kontrole nad Flash-em pa tudi nimamo (običajne Cookie-je je lahko blokirati, Flash zelo težko).

HTML 5 + Javascript je naslednji korak v razvoju. Morda še ni tako zmogljiv kot Flash, je pa odprt in ne pod nadzorom točno ene multinacionalke.

Tilen ::

Uf, tole je pa sedaj presenečenje. WP in flash lahko torej kar pozabim.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

avister ::

Flash/Flex, Silverlight ... za desktop, nativke za tablice in telefone, html5 pa za oba svetova.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: avister ()

win64 ::

Flash bo, ne bo ga v metro ui-ju(po mojem mnenju mobilna verzija). Še zmeram lahko odpreš internet explorer za namizne računalnike in delaš isto kot prej.

techfreak :) ::

Tudi v desktop verziji Metroja IE nima vtičnikov. Še en razlog več za uporabo H.264 HTML5 videov.

jan_g ::

@C=64
Vox.io bo šel na html5, najverjetneje s pomočjo webrtc stacka in fallbackom na flash pri nekompatibilnih browserjih (očiten problem je jasno zajem mikrofona in webcama). Za iOS je aplikacija v testni fazi, za Android je bolj oddaljena (alfa faza). Za WP pa zaenkrat ni razvoja, ker nimamo nikogar, ki bi ga zanimale Microsoft tehnologije (vsi smo na linux ali osx) ...

LuGi ::

Skrajni čas da se flash spoka stran >:D

win64 ::

@techfreak: windows 8 pride z dvema lupinama: metro in klasično. Prav tako pride z dvema internet explorerjema: metro in klasičnim.
Nakazal pa sem, da metro verzija internet explorerja je precej podobna mobilni verziji in ni vrag, da nista tudi navznoter podobna(če ne že enaka)

techfreak :) ::

Nakazal pa sem, da metro verzija internet explorerja je precej podobna mobilni verziji in ni vrag, da nista tudi navznoter podobna(če ne že enaka)

Jaz bi rekel, da so navznoter podobni tako desktop IE, Metro IE in WP IE. Razlika je kvečjemu v drugačem GUI-ju in podpori vtičnikov.

Mavrik ::

Saj je Microsoft itak pritrdil da vsi uporabljajo Trident. S tem da ma WP7 IE od Mangota dalje vključuje Trident 5.0, IE10 pa Trident 6.0.
The truth is rarely pure and never simple.

klavdijL ::

super mi je brat novice tipa : "v dobi računalnikov po klasičnih PC-jih, torej na tablicah, pametni telefonih, ultrabookih ipd. Flash ne bo imel svojega mesta." kot da je flash z AS3 namenjen zgolj spletni animaciji - v začetkih flasha (in as1) že, sedaj pa se tudi Adobe dobro zaveda kam piha veter, s tem da je Flash postal tako močno orodje, da ga je uporabljati za neko trivialno spletno animacijo že skoraj greh ...

kar se pa metro tiče - imo gre za tablični vmesnik priliman čez 'standard' vmesnik - tako da 'običajni pc uporabnik' bo pa desktop uporabljal, kjer bo itak vse delalo tako kot sedaj ... je pa res da je metro za neko 'gospodinjo', ki rabi vreme, koledar in brskalnik najbrž lepši in lažji kot neko namizje

KaRkY ::

@psihoxxx kolikor sem jaz bral o Metro ima čisto svoj api tako da Metro aplikacije nebodo delale na Win 7 in starejših. Metro namreč nebo uporabljal Win32 API.

A kdo ve kako mislijo "integrirat" ne Metro aplikacije, ker če mislijo da menjaš na stari UI in potem tam zaženeš aplikacijo je to fail.
When you look long into an abyss, the abyss looks into you

techfreak :) ::

Vse ne-Metro aplikacije imaš tako na desni strani Metro UIja. Klikneš ikono in ti odpre v starem UIju.

luky ::

Nikako ne morem ugotoviti zakaj mi na Metro delujejo samo Desktop, Nadzorna plošča, IE in Explorer. Vse ostale ikone kot so napr. Vreme , Igre, ITN..ne deluje ob kliku na njo. Vse izgleda kot zaklenjeno. Imam PC ThinkCentre M90p z monitorjem ThinkVision 22' resolucija 1680x1050. Naredil sem instalacjo z x86 in x64, vendar vedno isto. Kliknil sem ikono Vreme, in nato setting in mi kaže da je odklenjena, dejansko se pa z njo nič ne zgodi, samo kaže tisti oblaček, pri drugih pa vidim, da jim kaže temp. za določen kraj. Ima kdo kkašno idejo, kaj imam narobe... lp.
luky!

techfreak :) ::

Če si namestil dodatek za Win7 start meni potem so se ti Metro aplikacije onemogočile. Gonilnike za grafično kartico si namestil?

Looooooka ::

techfreak :) je izjavil:

Tudi v desktop verziji Metroja IE nima vtičnikov. Še en razlog več za uporabo H.264 HTML5 videov.

Err...jst sem prebral ravno obratno?
Kaj je zdej res?

techfreak :) ::

Meni na Win8 Flash deluje samo na navadnem IEju.

Bistri007 ::

OK, ampak potem bi lahko bil naslov S-T novice:
"Windows 8 omejuje podporo za Silverlight". Ker v Metroju tudi Silverlight s spletnih strani ne deluje...
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

JavaScript in Adobe Flash Player

Oddelek: Pomoč in nasveti
182964 (2733) Ribič
»

Windows 8 RTM nared (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
8821760 (17178) Sc0ut
»

Windows 8 omejuje podporo za Flash

Oddelek: Novice / Ostale najave
317802 (5957) Bistri007
»

YouTube še naprej podpira Flash (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
7223742 (22146) Icematxyz
»

Flash prihodnost spleta? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
5017851 (16190) root987

Več podobnih tem