» »

Autodeskovi izdelki bodo brezplačni za študente

Autodeskovi izdelki bodo brezplačni za študente

Le kdo ne pozna AutoCADa?

vir: TechCrunch
TechCrunch - Na področju profesionalne programske opreme prihaja do vedno večjih premikov, saj je le še malo primerov, kjer morajo podjetja oz. uporabniki v enem znesku kupiti določeno različico programa in to uporabljati do naslednjega leta, ko so deležni bistveno cenejše, a še vedno drage nadgradnje na novo verzijo, ali pa nekaj let vztrajati na starejši verziji. Nezdružljivost z ostalim svetom, ki uporablja novejšo verzijo, slednje sicer otežuje. Nov model se vedno pogostoje poslužuje naročnin, kjer podjetja oz. uporabniki vsak mesec plačajo določen znesek, v zameno pa so deležni stalnih nadgradenj na najnovejšo različico. S tem se tudi zmanjšuje priatiziranje, saj takšne različice načeloma potrebuejjo stalno povezavo s spletom.

A prav piratiziranje je pravzaprav osnova za popularnost velikega deleža profesionalne opreme, saj uporabnikom, običajno mlajšim, študentom, omogoča brezplačno, čeprav nelegalno, spoznavanje in učenja uporabe programskega paketa. Na srečo vedno več podjetij tudi vidi vrednost v brezplačni podpori študentskih uporabnikov, saj dobra podpora na začetku kariere, tako s programsko opremo kot z dobrimi navodili za uporabo in tečaji, lahko pomeni goreče zagovarjanje kasneje v karieri, kar podjetju jasno prinese več prihodkov.

To spoznava tudi Autodesk, ki je najbolj poznan po svojih strojniških programskih paketih (AutoCAD, kasneje še Inventor ter drugi, bolj specializirani paketi), a je močno prisoten tudi drugje, npr. s 3ds Max in z Mayo. Ves svoj nabor programske opreme bodo brezplačno ponudili študentom in izobraževalnim ustanovam po celem svetu, brezplačno. Kot izpostavljajo na TechCrunch so to nekoliko bolj zgodaj letos že omogočili v ZDA v sklopu iniciative ConnectED, katere cilj je predvsem boljša internetna povezljivost izobraževalnih ustanov v ZDA.

31 komentarjev

69charger ::

Jaz uporabljam Autodeskove programe zastonj preko študentske licence že nekaj let, nič novega.
How many guys from a tech forum does it take to change a lightbulb?

JackOdpirac ::

LOL. M$ se je tega spomnil že v pamtiveku!

roli ::

WTF? To ni nič novega. Jaz imam študentsko licenco za Autodesk Inventor že vsaj eno leto.

Podobno stvar ponuja (vsaj nekaj časa nazaj je) tudi Maxon za svoj Cinema 4D. Pri njih sem moral sicer poslat kopijo potrdila o vpisu našemu zastopniku ampak to je tudi to. Pri Autodesku pa še tega ni bilo treba.
http://www.r00li.com

PrimozR ::

JackOdpirac je izjavil:

LOL. M$ se je tega spomnil že v pamtiveku!

A res? Kakor je meni znano za MSDNAA mora univerza/šola plačevati članarino in se za to prijaviti.

No saj roko na srce se cel kup strojniških paketov dobi zastonj. Morda kaj drugega poleg Inventorja ni bilo đabe?

technolog ::

PrimozR je izjavil:

JackOdpirac je izjavil:

LOL. M$ se je tega spomnil že v pamtiveku!

A res? Kakor je meni znano za MSDNAA mora univerza/šola plačevati članarino in se za to prijaviti.


Kolikšen je ta znesek?

PrimozR ::

Efektivno majhen, mislim da je govora o par 100 €, ampak vseeno je to pogosto težko spraviti skozi birokracijo. Pa mislim da je omejeno na tehnične šole, na MSDNAA so namreč na voljo operacijski sistemi in programerski izdelki, Offica pa ni.

steev ::

Seveda je.

Edit: Vzamem nazaj. Se mi je zdelo, da sem ga nekoč videl.
:|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: steev ()

matobeli ::

office je bil včasih zraven, je bila pa to 2007 verzija, naslednjih ni bilo več. Če se prav spomnem seveda:)

PrimozR ::

Hm, mogoče leta 2007. Tam 2008 (takrat sem začel s faksom) al 2009, ko sem na strojni odkril MSDNAA, vem da Offica ni bilo. Vem, ker sem bil jezen :)

eniac ::

Office 2013 je na voljo vsem dijakom in študentom. Ministrstvo za šolstvo je 'zrihtalo' 220.000 licenc za Office 365, v sklopu katerih lahko dijaki ali študenti poberejo dol tudi lokalno različico Office 365 Pro. Seveda mora šola na nivoju ustanove urediti dostop do portala Office 365. Nato skrbnik portala (lokalni admin ali profesor) odpre račun vsakemu posebej in ta-da. Imate Office 2013 Pro in dostop do portala Office 365 skupaj z neomejenim prostorom na OneDrive Pro.

PrimozR ::

Ma v bistvu lahko dobiš kot študent Office 365 za 4 leta, če plačaš 80 €. Kar je pravzaprav odličen deal.

MuadDib ::

Saj je vse lepo in prav, vendar pa bi bilo potrebno namesto forsiranja komercialnih izdelkov, za katere se potem denar zliva na davcne otoke, raje prikazat uporabnost odprtokodnega programja! Saj komercialna strategija je jasna - navadi solarcke na nas produkt in firme ga bodo morale kasneje kupiti, saj je to edino kar zaposleni znajo (saj so se ucili na tem in samo na tem delat v srednji soli in na faksu).

V vsakem primeru je pa tako vso programje brezplacno za privat uporabo ;)

matobeli ::

Končno bo šlo za fer boj. Odprto in zaprtokodni, vsi brez plačila na razpolago študentom. Pa da vidimo kdo zmaga.

neboben ::

Še več bo uporabnikov plačljive programske opreme in še več denarja se bo zbralo za zaseben kapital. V industriji uporabljajo predvsem plačljivo/zaprtokodno programsko opremo. Potem se pa lahko zgodi, da se taisti plačljiv program znajde tudi v šolskih klopeh ali na faksu. Fajn bi bilo, če bi se vlagal denar tudi v odprtokodne projekte. Je pa fajn, da sedaj študentom ne bo potrebno nalagati piratskih kopij.

PrimozR ::

Odprta koda je lepo in fajn, ko ima prednosti. Če je prednost odprtost, potem super za te uporabnike. Po firmah je pa to popolnoma vseeno, stvari pač morajo delati. In Kater open source cad paket pride blizu PRO/e, Solidworks, Inventorju, itd? Kaj pa kaj za FEA? Oz. morda kaj bolj namenskega, kot je MSC-jev Adams? Pa Autodeskov Moldflow.

neboben ::

Jest imam samo en produkt v mislih, ko gre za opensource in cad. FreeCAD. Ja ta stvar zna početi marsikej. Zdej jest samo hočem povedat, da če bi vač kapitala namenil projektom kot je FreeCAD bi zagotovo dobili več kot kvaliteten izdelak za uporabo v industriji. Primer zanimive uporabe.. Pač vložimo isti denar in znanje v opensource projekt in bo zagotovo nastalo orodje primerno za industrijo in študente na strojnem faksu. Maš pa prav, da zaenkrat najbrž se še ne da vse počet kot se to da v tvojih prej omenjenih programih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neboben ()

matobeli ::

Sej vlagamo denar v programe ki delujejo in so kvalitetni. Niso pa Open, zato da se zavaruje konkurenčnost tistih ki vlagajo v njih. Če ne vlagaš nimaš kaj uporabljat.

(vlagati=kupiti)

roli ::

Problem open source in brezplačnih zadev je, da nimajo toliko funkcionalnosti. Jaz sem naprimer poizkusil dosti teh zadev preden sem pristal na Inventorju. Ker ti omogoča, da narišeš sketch in iz njega zgradiš 3d model potem pa popraviš tisti sketch (narediš nekaj večje na primer) in se ti lepo popravi celoten model. Pri odprtih zadevah takih stvari nisem našel. Razen mogoče openScad ampak ta je čisto druga zgodba.
http://www.r00li.com

BlaY0 ::

matobeli je izjavil:

Končno bo šlo za fer boj. Odprto in zaprtokodni, vsi brez plačila na razpolago študentom. Pa da vidimo kdo zmaga.

Ni point v tem. Predvsem gre za dobro strategijo, kako bodoče inženirje že v času študija "nahukat" na svoje produkte. Takšni inženirji bodo za te vendorje kasneje zlata jama...

matobeli ::

Ni point, je pa neke sorte merilo kvalitete programa.
Ker želim da se študentje učijo na dobri opremi in ne na tisti ki je pač zastonj.

Ker, zagovorniki odprte kode stalno čivkajo kako je odprta (free) boljša/enako dobra od zaprte (money). Pa da vidimo, ko se za študenta umakne najvišja prepreka ($$), kdo je res napisal boljši program.

Lahko pa na stvar gledaš tudi iz zornega kota proizajalca opreme in dobiš odgovor kot si ga dal. Prvi šusi so vedno zastonj :P

mailer ::

To sploh ni res, študent bo primoran uporabljati tisti program, ki ga zahtevajo v izobraževalni ustanovi. Nekje je Autocad, drugje Catia in na nekaterih šolah celo Blender.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

neboben ::

Ni point, je pa neke sorte merilo kvalitete programa.

Še industrija nej vloži € v opensource pa bo res fer.

Ker želim da se študentje učijo na dobri opremi in ne na tisti ki je pač zastonj.

Ja se strijam s tem, da se študentje morajo učiti na kvalitetni programski opremi. Lahko je zastonj, to ne pomeni, da je slabe kvalitete.

Ker, zagovorniki odprte kode stalno čivkajo kako je odprta (free) boljša/enako dobra od zaprte (money).

Tle bi bilo fajn, če bi se znanje in razvoj ter denar usmerilo tudi v opensource kanale. No sej neki € pade notr samo mislm, da še zdeleč ne toliko kot pa v privatne žepe.

Ja dejmo tekmovat, samo nej bo fer igra. Prbližno isti vložki €, # developerjev, uporaba v industriji - feedback , povezanost s fakultetetami.

Sej men je vredu, da so naredili programsko opremo dostopno, pa tudi, če je za plačati mi je čist kul. Pač nekdo, ki ima dobro plačano delo si najbrž lahko privošči tak program sploh pa podjetja. Bi pa vsi nekaj prihranili, če bi se vlagalo v FreeCAD. Sej nekdo prej je že omenil, da funkcionalnost ni še primerljiva zaprto-kodnimi programi. To je čist res. Sej se vedno najde, da se nekaj v enem programu da, v drugem pa ne da narediti. To še ne pomeni da program ni kvaliteten. Recimo že kar nekaj časa se ne da narediti vijačnice, ki je večja od dolžine 200mm (če se prov spomnem je blo tko). To imajo pokvarjen že ene par verzij. Se morš pač drugače znajti. Tudi kotiranje je zaenkrat malce smešno narejeno, namreč moraš v 3d pogledu projecirat na 2d ravnino vsako koto in to početje zna bit mal zoprno. Sam developerje pač rabjo, čim več tem bolje. In še kako bi jim prišlo prav, če bi industrija dala mal € za njihove razvijalce in nove razvijalce. Da ne govorim o fakuleti, kjer bi kakšen team pomagu razvijat FreeCAD, ma to bi blo super.
Pa žal ni tako in bo treba še kr neki časa počakat, da bo stvar boljša od zaprte kode.
Aja pe še to, če je free je bolj dostopno tudi tistim v manj razvitem svetu. Če je pa odprtokodno pa še toliko bolje.

AnotherMe ::

neboben: si kdaj primerjal FreeCAD in LibreCAD?

matobeli ::

Bi pa vsi nekaj prihranili, če bi se vlagalo v FreeCAD.

Qué?

Dejmo vložit ves denar ki smo ga prej v AutoCAD sedaj v freeCAD da ga bomo imeli več?

Aja, freeCAD se programira prostovoljno, rabijo samo za stroške in za server. Lahko dobijo samo drobtinice tistega kar bi šlo v AutoCAD. Nič poršejev za COje freeCADa, čeprav furajo super uspešno firmo (bi jo furali če bi imeli ful keša)!

neboben ::

neboben: si kdaj primerjal FreeCAD in LibreCAD?

Nisem zihr, da lahko najdeva dobro primerjavo med tema dvema programoma. LibreCAD kolker vem je striktno 2d CAD, FreeCAD je pa 3d modeler CAD. No ja pri Freecad se da tud 2d risbe delat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neboben ()

PrimozR ::

mailer je izjavil:

To sploh ni res, študent bo primoran uporabljati tisti program, ki ga zahtevajo v izobraževalni ustanovi. Nekje je Autocad, drugje Catia in na nekaterih šolah celo Blender.

To seveda ni res. Na faksu se pač uporablja tisto, kar ima laboratorij nameščen. Doma smo skoraj vedno imeli svobodo uporabljati karkoli nam je ustrezalo. Tako kot smo mirno lahko programirali v kateremkoli jeziku, čeprav smo potem skoraj vsi uporabljali Matlab, ker smo ga par letnikov prej uporabljali na vajah. Za npr. strojne elemente je pa marsikdo uporabljal nekaj drugega, kot Solidworks, ki smo ga spet imeli na vajah v 1. letniku. Ker so nekateri že med faksom malo bolj resno delali v kaki firmi in se priučili PRO/e-ja, Inventorja, Catie, itd. No, nekateri so tudi v 2. letniku (in 1. 2. stopnje) za strojne elemente risali na roke, ker je bilo 'hitreje' (narediti je bilo treba le sestavno risbo).

EDIT: pa AutoCAD, Catia in Belnder so popolnoma neprimerljivi. Belnder lahko kvečjemu primerjaš s 3ds Maxom oz. Mayo.

neboben kaj bo industrija v zameno za vložek € dobila od odprtokodnih programov?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

neboben ::

PIPI Odličen softwere in veliko Inženirjev, ki obvladajo ta program.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neboben ()

mn ::

neboben je izjavil:

PIPI Odličen softwere in veliko Inženirjev, ki obvladajo ta program.


Saj to že imajo AutoCAD, Catia, PRO Engineer, itd... so menda super programi.

FreeCAD očitno ne tako zelo.

BlaY0 ::

matobeli je izjavil:

Ni point, je pa neke sorte merilo kvalitete programa.
Ker želim da se študentje učijo na dobri opremi in ne na tisti ki je pač zastonj.

Če začnejo na najboljši opremi, potem nikoli ne bodo znali/hoteli delati na slabši.

Po moje je dobro, da se študentom vsaj približno predstavi kaj zmore en in kaj drugi program. Vprašanje je tudi ali dejansko za svoje delo nucaš full-blown suite.

PrimozR ::

What mn said. Opensoure bo moral najprej biti vsja enako dober oz. minimalno slabši ob velikih finančnih prihrankih, da se ga bo splačalo pogledati. Pa industrija ne bo nič vlagala, to se ne dogaja nikjer. Pri vseh odprtokodnim komercialnih zadevah sam software dobiš zastonj, plačaš pa podporo. Kar bi bil zelo okej poslovni model, ko bi izdelek enkrat imel. Prej kot delujoč FreeCAD bo pomojem v javnost priletela izvorna koda enega izmed velikih.

Tukaj bi v primeru da zamrzne pekel najprej pričakoval kak MSC, ki je itak opensourcnil že NASTRAN, osnovo za marsikatere FEA aplikacije (zgolj računsko jedro, nič vmesnika pa to) ali pa morda kak Solidworks, ki je v lasti Dassaulta, ki večino itak pomojem zasluži s Catio v industriji. Ali pa če kak skriti player naredi podobno potezo, kar nekaj velikih firm ima namreč svoje modelirnike, en takšnih je se mi zdi da John Deere.

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

CAD/CAM/CAE open source sistem, ki bi konkuriral kateremu od "srednjih" ali "velikih" zaprtih programskih paketov, je, zgleda, še vedno prevelik zalogaj. Pa čeprav je nekaj osnovnih (dobrih) gradnikov odprtokodno dostopnih (npr. kernel oz. jedro OpenCASCADE je odprtokodno:)

http://www.opencascade.org/

Open Cascade Technology @ Wikipedia

Da bi nekdo vložil kapital in šel razvijat povsem novo ali nadgrajevat kakšno obstoječo rešitev, je dokaj malo verjetno, ker je tukaj boj na trgu oster, novih strank malo, migracije iz ene na drugo programsko opremo pa bistveno težje, kot pri npr. pisarniških paketih. Velik pretres na CAD trgu je v 90-tih uspel PTC-ju, ki je s takrat novo paradigmo (parametrični modelirnik) uspel na novo premešati karte. John Deere si je leta 1988 upal kot prvi skočiti na ta vlak in je še danes velika PTC-jeva stranka....

...malo za "intermezzo"...

LP

Jože

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Autodeskovi izdelki bodo brezplačni za študente

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
317388 (5748) Barbarpapa2
»

Varčevanje v JU - Ministrstvo za šolstvo je podpisalo pogodbo z Microsoftom o uporabi

Oddelek: Problemi človeštva
262945 (2296) spenstar
»

Microsoft izdal Kinect za Windows

Oddelek: Novice / Konzole
166501 (4239) enadvatri
»

Microsoft zakrpal osem lukenj in napovedal Kinect za PC

Oddelek: Novice / Ostale najave
125084 (2895) zeleni
»

Microsoft in ETH pokazala prototip Barrelfish

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
193550 (2548) Mr.B

Več podobnih tem