» »

H.266 (VVC) dokončan

H.266 (VVC) dokončan

Slo-Tech - Fraunhoferjev inštitut za telekomunikacije (Fraunhofer HHI) je sporočil, da so skupaj s partnerji (Apple, Ericsson, Intel, Huawei, Microsoft, Qualcomm, Sony) dokončali specifikacije novega standarda za kodiranje videa H.266/Versatile Video Coding (VVC). Naslednik H.265 (HEVC) ima boljšo kompresijo, kar naj bi se odrazilo v 50 odstotkov manjših datotekah oziroma potrebi po pasovni širini, ne da bi bila slika opazno slabša. Novi standard se lahko uporablja za enkodiranje vseh ločljivosti vse od SD do 8K. V praksi to pomeni, da bo ura posnetka v UHD (4K) merila okrog 3,3 GB.

HEVC se je kljub tehničnim prednostim med uporabniki sorazmerno počasi uveljavljal, kjer je bil nezanemarljiv dejavnik tudi nejasno licenciranje. Fraunhofer HHI pričakuje, da bo s H.266 situacija drugačna in da bo hitreje pridobil naklonjenost. Razlogi so očitni, predvsem čedalje več videovsebin v čedalje višji ločljivosti, ko internetne povezave že postajajo ozka grla. Moving Picture Experts Group (MPEG) poleg H.266 podpira še MPEG-5 Part 1 (EVC, Essential Video Coding (EVC) in MPEG-5 Part 2 (LCEVC, Low Complexity Enhancement Video Coding). Za uporabo H.266 in EVC bodo potrebni strojni dekoderji (torej ustrezna podpira v čipih). H.266 je licenciran, a bodo patenti na voljo po principu FRAND (pošteno, razumno in nediskriminatorno) vsem zainteresiranim deležnikom. MPEG-5 Part 1 je v osnovnem delu brezplačen, MPEG-5 Part 2 pa ne.

20 komentarjev

Vlayke ::

Po eni strani je super, po drugi pa škoda, ker zadeva zahteva strojno podporo za dekodiranje. To bo pač pomenilo, da v povprečnem gospodinjstvu do nadaljnega ne boš mogel imeti vseh naprav, ki bi to podpirale, tudi če so druače strojno zadosti močne.
Predvsem razmišljam o napravah, kot so kaki set-top boxi od raznih telekomov. Pa v končni fazi tudi razni "dongli" ala ChromeCast, Roku, Amazon stick-i ali pa Nvidia Shield naprave.

7982884e ::

to da rabi strojno podprt decode ni cudno, danes vsi napredni rabijo. gre se le za racunsko zahtevne operacije, tako da tudi kot uporabnik noces, da zaradi manjse pasovne sirine porabis vec stroma za decode.

opeter ::

Torej predvajanje takšnega videoposnetka, kodiranega s tem kodekom, bo na večini današnjih naprav odpadla.
Ali pa bodo ta problem rešili programsko?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

zavajon ::

Ah, pa glih sem nabavil proc, ki zna dekodirati H265... :8)

user1618 ::

Verjamem, da je korona kar pospešila izdajo nove verzije kodeka, saj so kakšni ponudniki v času karantene kar zmanjšali kvaliteto streama zavoljo dostopnosti.
Pa si bomo vsi nabavili nove "8K" škatlice in bomo ready za naslednjo karanteno.
"If we were supposed to talk more than listen
we would have been given two mouths and one ear"
- Mark Twain

Praskalec ::

Za domačo uporabo bo uporabno, ko boš lahko razumno pričakoval, da ima prejemnik podporo za predvajanje. In ker so v PCjih procesorji dovolj močni, da zdržijo 10 let (pri starih mamah še dlje), bo do takrat preteklo še kar nekaj vode.

Večino prednosti bojo dobile video streaming platforme - Youtube ti že sedaj servira primeren kodek odvisno od podpore tvoje naprave.

stara mama ::

Praskalec je izjavil:


Večino prednosti bojo dobile video streaming platforme - Youtube ti že sedaj servira primeren kodek odvisno od podpore tvoje naprave.

No, v takem primeru bo to dobro za vse. Sprostilo se bo nekaj pasovne širine (če se ne bo zato drugače zasedla)

Lonsarg ::

AV1 ima za razliko od H.265 svetlo prihodnost in se bo kot vse kaže konkretno prijel. Tak da dvomim da je prostora na trgu še za H.266, oziroma bi moral biti res konkretno konkretno boljši od AV1, pa tudi če bo konkretno boljši se bo prijel zgolj za določen trg, ostali del pa bo AV1 only.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

AgiZ ::

AV1: "Open, royalty-free video coding format".
Podpirajo ga velike ribe skozi AOMedia alliance (Amazon, Cisco, Google, Intel, Microsoft, Mozilla and Netflix), pa kot berem je tudi veliko bolj efektiven pri stiskanju kot drugi kodeki.
Je kak razlog da bi sploh potrebovali H.266?

MrStein ::

Zgoraj imaš sliko in razlago.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

AgiZ ::

Spregledal. Potem pa bo tudi ta uporaben, ja.
Verjetno pa je brezplačen in odprti standard bolj zanimiv... v bistvu vsem.
Spremljamo.

hojnikb ::

heh, sam ime so si pa tut izbral. Svet ze pozna VVC, sicer v cisto drugem segmentu :))
Upajmo da nebo taksen srot kot ta zgoraj :)
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hojnikb ()

pegasus ::

Sledi bitka implementacije v hardver ... imho bo na koncu prevladal tisti kodek, katerega hardver bo energijsko učinkovitejši, ker mu bo to prineslo množično proizvodnjo za mobilne naprave in s tem cenenost. Koliko AV1 strojnih implementacij že imamo?

hojnikb ::

zmagal bo tisti kodek, kateri bo cenejsi za implemetancijo. Torej enostavnost hardwarea, licence!! in podprtost industrije. Proizvajalcem se jebe za tist prsparan miliwatt, ce stvar noben ne uporabla al pa kosta 1$+ na napravo.
In tukaj zna bit AV1 v prednosti. Ze h265 je bil en clusterfuck, kar se tice licenc, ker je vsak hotu met svoje cente.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hojnikb ()

Mavrik ::

AgiZ je izjavil:

AV1: "Open, royalty-free video coding format".
Podpirajo ga velike ribe skozi AOMedia alliance (Amazon, Cisco, Google, Intel, Microsoft, Mozilla and Netflix), pa kot berem je tudi veliko bolj efektiven pri stiskanju kot drugi kodeki.
Je kak razlog da bi sploh potrebovali H.266?


Ja, firme z H.266 patentnega bazena ne bodo služile če boš uporabljal AV1.
The truth is rarely pure and never simple.

Lonsarg ::

Slika iz novice ne bo ravno prava oziroma je klasični marketing. Kaže namreč h265 in AV1 kot enaka pa ima AV1 10-30% manjsi bitrate od h265 (tak velik range sm dal ker je precej odvisno od implementacije in od tega koga vprašaš, resnica je najbrž okoli 20%).

Tak da prednost h266 proti AV1 jaz pričakujem po hitrem googlanju da bo v rangu 10%.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

techfreak :) ::

Ce se ne motim, morajo ponudniki pretocnih vsebin, placevati za uporabo H.264 in podobnih kodekov, tako za kodiranje kot za pretakanje vsebin. Torej lahko pricakujemo da bodo Amazon Prime, Netflix in Youtube uporabljali AV1, Apple pa H.266.

acookook ::

techfreak :) je izjavil:

Apple pa H.266.

..., ki bo za sabo potegnil celotno mobi industrijo...

Lonsarg ::

Mobi industrija bo najbrž podprla vse glavne kodeke, z glavnimi mislim te: (H.264, H.265, H.266, AV1).

Tak da je bolj zanimiva encoder stran. Tam pa je AV1 izbor streaming providerjev, kar pomeni da bo AV1 pokrival glavnino prometa in bo defacto standard nove generacije. Standard v smislu da enako kot ta trenutek z H264 zagotoviš 100% podpore predvajanja boš leta 2025 lahko zagotovil 100% podporo za 4K z AV1 (ne boš je pa mogel z H266).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Dr_M ::

In ker so v PCjih procesorji dovolj močni, da zdržijo 10 let (pri starih mamah še dlje), bo do takrat preteklo še kar nekaj vode.


Kaksen ryzen 3700x bi ze znal bit dovolj mocan. Mogoce. :))
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

H.266 (VVC) dokončan

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
204883 (2742) Dr_M
»

Nakup procesorja, matične in rama

Oddelek: Kaj kupiti
475521 (4715) D3m
»

Prihaja 14 nm

Oddelek: Novice / Procesorji
3915468 (12724) hojnikb
»

Video format

Oddelek: Pomoč in nasveti
61271 (1137) zidzid
»

ZDRad: Prehod v digitalno (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
1429070 (9066) gruntfürmich

Več podobnih tem