» »

Google Summer of Code 2014 in slovenski projekti

Google Summer of Code 2014 in slovenski projekti

Slo-Tech - Študenti, ki za letošnje poletno delo še ne veste, kje bi počitniško delo opravljali, se lahko tudi letos odločite za sodelovanje pri Googleovem projektu Summer of Code 2014.

Kaj je Google Summer of Code?

Google Summer of Code je projekt, kjer Google sponzorira študente, da le-ti čez poletje sodelujejo pri razvoju odprto-kodnih projektov.

Letos je tudi prav posebno leto, ker Google Summer of Code projekt praznuje svojo 10 obletnico. Zaradi tega bo Google študente, ki bodo sodelovali in projekt tudi uspešno opravili nadgradil z kar 5500 dolarji (prejšnja leta je študent za uspešno opravljeno delo dobil 5000 dolarjev).

Zakaj sodelovati?

Razlogov je veliko, naj omenimo samo dva, ki nista povezana z denarno nagrado. Kot prvo se boste naučili kako poteka oddaljeno delo in sodelovanje pri odprto-kodnih projektih in skupnostih. Kot drugo, pa vam sodelovanje lahko služi kot dobra referenca pri potencialnih delodajalcih, ko boste iskali službo.

Projekti s slovenskimi mentorji

Letos je med projekti več takšnih, kjer je sodelovanje z mentorjem možno tudi v slovenščini:

  • Apache Libcloud (pod okriljem neprofitne organizacije Apache) - knjižnica v Pythonu, namenjena abstrakciji različnih ponudnikov storitev v oblaku, kjer so kot možni projekti ponujeni podpora novim storitvam ali npr. vmesnik prek ukazne vrstice. Seznam vseh idej lahko najdete na tej strani.
  • Plone - odprtokoden CMS sistem napisan v Pythonu. Seznam idej lahko najdete na tej strani.
  • wlan slovenija (pod okriljem organizacije Freifunk) - odprto brezžično omrežje Slovenije. Seznam vseh idej se nahaja na tej strani.

Zgoraj so omenjeni zgolj predlogi oziroma ideje - lahko podate tudi svojega. Priporočeno je, da se potencialni študent prijavi čimprej z okvirno prijavo, da ne zamudi prijavnega roka. Prijave se uradno odprejo 10. marca, zaprejo pa se 21. marca.

Potrebno znanje je precej odvisno od podanega predloga, ni pa potrebno, da so predlogi obsežni ali zelo zahtevni, predvsem gre za to, da so za vas izvedljivi.

Avtor novice sodelujem pri projektu Apache Libcloud. V kolikor smo še kak projekt, pri katerem lahko sodelujete tudi v slovenščini, pozabili omeniti, nas prosimo opomnite v komentarjih.

14 komentarjev

David Karlas ::

Če pa ima kdo raje C# in mu je znan projekt Mono si lahko poišče kakšen projekt tukaj http://www.mono-project.com/StudentProj...

Za katerokoli vprašanje sem dosegljiv na ZS.

Kar se pa tiče drugih projektov v slovenščini pa mislim, da ne smemo pozabiti FRIjevskega projekta Orange http://orange.biolab.si/trac/wiki/GSoC. Ampak kot kaže letos ne sodeluje(lani je) :'( je pa drugače precej aktiven: https://bitbucket.org/biolab/orange/com...

Disclaimer: V aprilu začnem delat full time na MonoDevelopu/Xamarin Studiu.

Zgodovina sprememb…

chironex10 ::

Lol, res zanimivo videti naloge samo iz scriptnih jezikov. Kar tudi precej dobro opisuje slovensko "sceno". Konfiguratorji. :P

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: jype ()

iPiky ::

Ali je kakšen projekt v Javi?

David Karlas ::

Ogromno na https://www.google-melange.com/gsoc/org... v desni stolpec pod tags vpiši Java in išči kaj kar te zanima. Pa srečno ;)

iPiky ::

Hvala!

Kami ::

@iPiky - ja, tako kot je omenil David.

Zraven tega pa tudi pod okriljem Apache organizacije sodeluje kar nekaj znanih Java projektov - Lucene, Solr, CloudStack, Jclouds, ...

alexa-lol ::

Kaj je pa kriterij da uspešno opraviš projekt? Kako to v praksi zgleda?

mojca ::

Kriterij za uspešno opravljen projekt je mentorjeva ocena.

mojca ::

Mi je pa ful hecna ena stvar. Ena indijka se je na N projektov prijavila z identično prošnjo. Ne vem, na koliko, ker je težko iskati med številnimi mail arhivi, ampak vsaj na sedem različnih, vedno s prošnjo, da se priporoča za pomoč pri izbiri projekta, in da sicer sledi mailing listi že nekaj mesecev in da nabor potrebnih orodij natanko ustreza njenemu znanju. Že to, da vsem pošlješ isto prošnjo, je malo čudno.

No ... in potem kar vsi Indijci povrsti kopirajo njeno predstavitev besedo za besedeno. Spremenijo ime in šolo, morda še nabor programskih jezikov (pri čemer nobeden od naštetih ni relevanten za konkreten projekt), vse ostalo ostane isto.

Najbolj patetičen se mi je zdel primer, da je človek, ki je kopiral, po vzoru avtorja originalnega maila objavil referenco na svoj prazen github profil.

Kami ::

@mojca - jap, takih in podobnih primerov je na zalost kar veliko (jaz dobim veliko taksnih "prosenj" na moj privat email, ceprav na strani eksplicitno pise, da je za vse te zadeve treba uporabiti javne komunikacijske kanale).

Na sreco, se da dokaj preprosto ugotoviti kdo je resen in kdo ne.

Blinder ::

google preizkuša delo na daljavo na slovenčkih zato, da bo čez par let uspel delat z indijci.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

David Karlas ::

Blinder...
Kaj misliš, da se svet/vesolje vrti okoli Slovenije?
Delo na daljavo v razvoju programske opreme izvaja že od začetka interneta tako da to ni nobeden preizkus Googla...

"na slovenčkih", ker je res tako slabo za par mesecev uživanja v programiranju odprto kodnih programov dobit še nekaj denarja zraven + odlično referenco

Tu gre po mojem mnenju za iskreno dobrodelnost/samo promocijo Googla.

Je pa možno, da to uporabijo za rekrutacijo talentov in tega ne skrivajo http://www.google-melange.com/document/..., ampak jaz ne vidim v tem nič slabega...

Če bi sam bil še študent bi se tega 100% udeležil, mi je kar žal da nisem vedel prej zato, ko sem delal prek študentskega servisa čez poletje...

Čist kot zanimivost... leta 2012 je blo kar nekaj študentov iz FRI udeleženih: http://google-opensource.blogspot.com/2...
Pa še ena zanimivost tu ne sodelujejo le države tretjega sveta, saj drugo in tretje mesto zasedata ZDA in Nemčija... http://google-opensource.blogspot.com/2...

gensi ::

Ali je morda znano kako potekajo slovenski projekti?

AndrejO ::

Blinder je izjavil:

google preizkuša delo na daljavo na slovenčkih zato, da bo čez par let uspel delat z indijci.

Sicer nisem tega opazil marca, ko je bilo objavljeno, ampak vseeno: Google India, z vami že od marca 2005.

Še kakšna bistroumna?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: AndrejO ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google Summer of Code 2012 in slovenski projekti

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
74022 (3197) mmitar
»

Letos dva slovenska projekta na Google Summer of Code

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
116327 (5172) hruske
»

Googlovo poletje odprte kode 2008 je pred vrati

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
53803 (3432) letecko
»

Kiberpipa, ker je svet zunaj

Oddelek: Novice / Kiberpipa
173359 (2744) MrStein

Več podobnih tem