» »

Izšla različica podatkovne baze PostgreSQL 9.1

Izšla različica podatkovne baze PostgreSQL 9.1

Slo-Tech - Izšla je nova različica odprtokodne podatkovne baze PostgreSQL, v kateri je kar nekaj pomembnih novosti, ki bodo sistemskim administratorjem zagotavljale mirnejši spanec. Pretočna replikacija je nadgrajena s podporo za sinhrono replikacijo, ki bo zagotovila obstoječo rezervno kopijo v replicirani bazi, nova je tudi podpora za tabele brez beleženja, kar operacije precej pospeši, vendar pa ne zagotavlja, da bodo podatki preživeli morebitno sesutje strežnika. Novost je tudi podpora za SELinux.

Z vidika neuradnih razširitev se je spremenil način nalaganja razširitev - za to je zdaj na voljo nov ukaz in razdelan boljši sistem z več metapodatki in podporo za prenosljive razširitve ("schema relocatability"). Poleg spremenjenega načina nalaganja dodatkov je na voljo tudi PostgreSQL extension network, spletna zbirka razširitev (podobno kot PyPI za Python ali CPAN za Perl), s katerega lahko z odjemalcem enostavno naložite razširitve, v kolikor ni uradnega paketa za vaš operacijski sistem.

Na seznamu aplikativno uporabnih novosti so razvijalci postregli z novo možnostjo nastavitve sortiranja niza znakov ("collation") na posameznem stolpcu. Novost je tudi podpora za "tuje tabele", ki je pravzaprav transparenta predstavitev rezultata poizvedbe na drugem strežniku. Novo je KNN indeksiranje. Z "WITH" ukazom, s katerim lahko v bolj čitljivi obliki definirate v stavku uporabljene tabele, pa je po novem možno podatke tudi spreminjati oz. brisati. Med proceduralnimi jeziki je bil deležen posodobitev PL/Python.

2 komentarja

Jst ::

Super zadeva, predvsem zaradi tako fleksibilne licence.

Žal je pa osmica bila rahlo muhasta, kar upam, da so rešili. Niso bili ravno bugi, ampak recimo čudne stvari pri nastavljanju pravic, javljanja statusa, včasih mi je kar javil moji MyStatus datoteki s funkcijami (določeni funkciji), da se neka transakcija ni končala, čeprav je bilo vse v redu. MyStatus je kot neki "observer", ki sem jo napisal že nekaj časa nazaj, se izpopolnjuje, briše..., da mi pomaga pri programiranju. Recimo, da bi z debugging-om zgubil več časa, kot pa če kakšna funkcija v MyStatus v času programiranja javi kakšen condition, ki mu rečem, da naj gleda.

To potem samo odstranim iz končnega programa.

Vem, da je ta moja metoda pri programiranju hecna, ker iste/podobne stvari ponuja že IDE, ampak sem se tako navadil nanjo, da mi koristi hitreje odkriti moj zajeb ali če se kaj počasi izvaja, kadar se ne bi smelo.

No, projekt z PostGreSQL sem itak končal, tako da ne vem, kdaj ga bom spet uporabil. Letos sigurno več ne...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

hruske ::

Včeraj so prišli na voljo še Debian (unstable) paketi. :D

Vsaj glede nečesa je Debian hiter...
Rad imam tole državico. <3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

MySQL ali kaj drugega?

Oddelek: Programiranje
102111 (1429)          
»

Nova različica podatkovne baze PostgreSQL 9.5 prinaša obilico novosti (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
5716401 (13267) McAjvar
»

Debian 7.0 je tu

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
125674 (3702) hruske
»

Sun Microsystems prevzema MySQL AB

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
305811 (3906) Bistri007
»

PostgreSQL 8.0

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
133485 (2896) Mercier

Več podobnih tem